Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2024

Παρίσι: διεθνής συνάντηση για την ειρήνη στο πνεύμα της Ασίζης

Άρθρο του Marcus


Κλείσιμο της 38ης συνάντησης ειρήνης, μπροστά από την Παναγία των Παρισίων, 24 Σεπτεμβρίου 2024

Η 38η Συνάντηση Ειρήνης, που διοργανώθηκε από την Κοινότητα Sant'Egidio, πραγματοποιήθηκε από τις 22 έως τις 24 Σεπτεμβρίου 2024 στο Παρίσι.
Αυτές οι συναντήσεις ξεκίνησαν μετά τη συγκέντρωση προσευχής στην Ασίζη, που οργανώθηκε από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β', ο οποίος είχε καλέσει όλες τις θρησκείες να προσευχηθούν μαζί για την ειρήνη στις 26 Οκτωβρίου 1986.

150 θρησκευτικοί ηγέτες είχαν συγκεντρωθεί στην πόλη του Σαν Φραντσέσκο και είχαν προσευχηθεί με τον Πάπα Αυτή η συνάντηση στιγματίστηκε από τον Monsignor Marcel Lefebvre, ο οποίος είχε καταγγείλει μια αποστασία, μια άρνηση της Βασιλείας του Χριστού και της Καθολικής θρησκείας που ιδρύθηκε από Αυτόν: η μόνη αληθινή θρησκεία. που δεν μπορεί να δεχθεί να συγκριθεί με εκείνες που δεν είναι , καθώς δεν μπορούν να οδηγήσουν στον Θεό

Οι Συναντήσεις για την Ειρήνη διαιωνίζουν και συνεχίζουν αυτό το «πνεύμα της Ασίζης» που, δυστυχώς, φέτος εκτέθηκε, για την τελετή λήξης του, μπροστά από την Παναγία των Παρισίων, αναπαράγοντας το σκάνδαλο του 1986. Αυτό το πνεύμα συνεχίζει να ξεχνά ότι η μόνη ειρήνη είναι ο Χριστός, ο Βασιλιάς της ειρήνης, που μόνο Αυτός μπορεί να δώσει.

Με αφορμή τη συνάντηση στην Ασίζη, το περιοδικό Sì Sì No No είχε παρουσιάσει τα θεολογικά στοιχεία που καταδίκαζαν την ημέρα της προσευχής και που συνεχίζουν να στιγματίζουν τις Συναντήσεις ακούραστα ανανεωμένα για την Ειρήνη.

Προτείνουμε
ξανά το άρθρο Assisi 1986, τι πιστεύετε;

Ειπώθηκε, με σίγουρα ακούσια ακρίβεια, ότι η «σύσκεψη προσευχής» στην Ασίζη είναι «προσωπική πρωτοβουλία» του Ιωάννη Παύλου Β'. Ως «προσωπική» πρωτοβουλία δεν δεσμεύει καθόλου την εντολή του ως «εφημέριου και γιατρού όλων των Χριστιανών» (Βατικανό Ι) και δεν αφορά καν το δόγμα, καθώς συνάδει με το - πολιτικό - θέμα που προτείνει ο ΟΗΕ για αυτό. Τό έτος 1986, ανακηρύχθηκε «διεθνές έτος ειρήνης».

«Στις 27 Οκτωβρίου, όχι μόνο οι Καθολικοί θα συγκεντρωθούν στην Ασίζη, αλλά και «εκπρόσωποι των άλλων θρησκειών του κόσμου» για μια συνάντηση για την ειρήνη» (Βλ. L'Osservatore Romano της περασμένης 26/27 Ιανουαρίου).

Αυτοί που ο Ιωάννης Παύλος Β' αποκαλούσε «εκπροσώπους των άλλων θρησκειών» αποκαλούνταν πάντα πιο σωστά από την Εκκλησία: «άπιστοι»: «με τη γενικότερη έννοια ότι όλοι όσοι δεν έχουν την αληθινή πίστη είναι άπιστοι. με την αυστηρή έννοια,ότι οι άπιστοι είναι οι αβάπτιστοι και χωρίζονται σε μονοθεϊστές (Εβραίοι και Μουσουλμάνοι), πολυθεϊστές (Ινδουιστές, Βουδιστές κ.λπ.) και άθεους» (Roberti-Palazzini, Dictionary of moral theology, σελ. 813).

Αυτό που ο Ιωάννης Παύλος Β' αποκαλούσε «άλλες θρησκείες» αποκαλούνταν πάντα πιο σωστά από την Εκκλησία: «ψευδείς θρησκείες»: διότι κάθε μη χριστιανική θρησκεία είναι ψευδής «αφού δεν είναι η θρησκεία που ο Θεός αποκάλυψε και ήθελε να δει να ασκείται. Κάθε μη Καθολική χριστιανική αίρεση είναι επίσης ψευδής, καθώς ούτε αποδέχεται ούτε εφαρμόζει πιστά ολόκληρο το περιεχόμενο της Αποκάλυψης (ibidem).

Τούτου λεχθέντος, η «σύσκεψη προσευχής» μπορεί να θεωρηθεί μόνο, υπό το φως της πίστης, ως:

1) Προσβολή που έγινε στον Θεό.
2) Μια άρνηση της καθολικής αναγκαιότητας της Λύτρωσης.
3) Έλλειψη δικαιοσύνης και φιλανθρωπίας προς τους απίστους.
4) Κίνδυνος και σκάνδαλο για τους Καθολικούς.
5) Προδοσία της αποστολής της Εκκλησίας και του Αγίου Πέτρου.


Προσβολή προς τον Θεό


Κάθε προσευχή, συμπεριλαμβανομένης της προσευχής της ικεσίας, είναι μια πράξη λατρείας (St. Thomas, Summa theologica , II-II, 83). Ως τέτοια πρέπει να απευθύνεται σε Εκείνον στον οποίο οφείλεται και με τον σωστό τρόπο.

Αυτός στον οποίο οφείλεται είναι: ο μόνος αληθινός Θεός, Δημιουργός και Κύριος όλων των ανθρώπων στον οποίο ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός τους επανέφερε ( Α' Ιωάννου 5, 20) επιβεβαιώνοντας την Πρώτη Εντολή του Νόμου: «Εγώ είμαι ο Κύριος, Ο Θεός σου... δεν θα έχεις άλλους θεούς εκτός από μένα... δεν θα τους τιμάς ούτε θα τους λατρεύεις» ( Εξ. 20, 2, 5· πρβλ. Ματθ. 4, 3-10· Ιω . 17, 3, Tim 2, 5 (Βλ. Palazzini, Life and Christian Virtue, σελ. 52· και Garrigou Lagrange, Rome - Paris 1918, vol. I, σελ. 136) Ιωάν 4, 23). Summa theologica , II-II, 92-96). Σε ποιον θα προσευχηθούν όσοι συγκεντρωθούν στην Ασίζη και με ποιον τρόπο; Προσκεκλημένοι ως «εκπρόσωποι άλλων θρησκειών», «θα προσευχηθούν ο καθένας με τον δικό του τρόπο και με το δικό του ύφος». Αυτό εξηγεί ο καρδινάλιος Johannes Willebrands, Πρόεδρος της Γραμματείας για τους μη Χριστιανούς (βλ. L'Osservatore Romano της 27/28 Ιανουαρίου 1986, σ. 4). Αυτό επιβεβαιώθηκε στις 27 Ιουνίου 1986 από τον καρδινάλιο Roger Etchegaray σε μια συνέντευξη Τύπου που δημοσιεύτηκε από το La Documentation catholique (7/21 Σεπτεμβρίου 1986) στην ενότητα «Πράξεις της Αγίας Έδρας»: «Είναι ζήτημα σεβασμού της προσευχής του καθενός. , να επιτρέπει σε κάθε άτομο να εκφραστεί στην πληρότητα της πεποίθησής του, της πίστης του». Επομένως, στις 27 Οκτωβρίου στην Ασίζη, η δεισιδαιμονία θα εξασκηθεί ευρέως και στις πιο σοβαρές μορφές της: από την «ψεύτικη λατρεία» των Εβραίων που στην εποχή της χάριτος ισχυρίζονται ότι τιμούν τον Θεό αρνούμενοι τον Χριστό (Βλ. Somma theologica , II-II , 92 ad 3 και I-II, 10,11), στην ειδωλολατρία των Ινδουιστών και των Βουδιστών που λατρεύουν το πλάσμα αντί να λατρεύουν τον Δημιουργό (Πρβλ. Πράξεις 17, 16).

Η έγκριση όλων αυτών, τουλάχιστον εξωτερικά, από την καθολική ιεραρχία είναι εξαιρετικά προσβλητική για τον Θεό, καθώς προϋποθέτει ότι μπορεί να κοιτάξει με εξίσου καλοπροαίρετο μάτι τόσο μια πράξη λατρείας όσο και μια πράξη δεισιδαιμονίας, μια εκδήλωση πίστης και μια εκδήλωση δυσπιστίας (Βλ. II-II, 94, 1), τόσο τήν αληθινή θρησκεία όσο και τήν ψεύτικη. με λίγα λόγια: και αλήθεια και λάθος.

Καθολική άρνηση της Λύτρωσης

Υπάρχει μόνο ένας Μεσίτης μεταξύ Θεού και ανθρώπων: Ο Κύριός μας Ιησούς, ο Υιός του Θεού και αληθινός άνθρωπος ( Α' Τιμ . 2, 5). Από τη φύση τους, οι άνθρωποι είναι «παιδιά οργής» ( Εφ . 2, 3): από Αυτόν έχουν συμφιλιωθεί με τον Πατέρα ( Κολ. 1, 20) και μόνο μέσω της πίστης σε Αυτόν μπορούν να έχουν το θάρρος να πλησιάσουν Θεός με εμπιστοσύνη ( Εφ . 3, 12).

Όλη η δύναμη στον ουρανό και στη γη έχει δοθεί σε Αυτόν ( Ματθ. 28, 18) και στο Όνομά Του κάθε γόνατο πρέπει να υποκύψει, στον ουρανό, στη γη και κάτω από τη γη ( Φιλ . 2, 10-11). Κανείς δεν πηγαίνει στον Πατέρα εκτός από Αυτόν ( Ιωάννης 14, 6) και δεν υπάρχει άλλο όνομα κάτω από τον Ουρανό με το οποίο μπορεί να σωθεί ο άνθρωπος ( Πράξεις 4, 12). Είναι το φως που φωτίζει κάθε άνθρωπο που έρχεται σε αυτόν τον κόσμο ( Ιω . 1, 19), και όποιος δεν Τον ακολουθεί περπατά στο σκοτάδι ( Ιω . 8, 12).

Όποιος δεν είναι υπέρ Του είναι εναντίον Του ( Ματθ. 13, 30) και όποιος δεν Τον τιμά, προσβάλλει και τον Πατέρα Του που Τον έστειλε (όπως κάνουν οι Ιουδαίοι) ( Ιω. 5, 23).
Σε Αυτόν έχει εμπιστευτεί ο Πατέρας την κρίση στους ανθρώπους, αλλά όποιος δεν πιστεύει έχει ήδη κριθεί γιατί δεν πίστεψε στο Όνομα του Μονογενούς Υιού του Θεού ( Ιω. 3, 18), σε Αυτόν και στον Πατέρα που Τον έστειλε ( Ιω . 17, 3).

Επιπλέον, είναι ο άρχοντας της ειρήνης ( Ησ . 9, 6, πρβλ. Εφεσ . 2, 14 και Μιχαίας 5, 5), αφού οι διαιρέσεις, οι συγκρούσεις και οι πόλεμοι είναι ο πικρός καρπός της αμαρτίας, από τον οποίο ο άνθρωπος δεν ελευθερώνεται με δική της αρετή, αλλά δυνάμει του Αίματος του Λυτρωτή.

Τι μέρος θα έχει ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός στην Ασίζη στην προσευχή των μη χριστιανών «εκπροσώπων των άλλων θρησκειών»;
Κανένα, αφού γι' αυτούς παραμένει και ξένος και εμπόδιο, σημάδι αντίφασης.

Η πρόσκληση που τους απευθύνεται να προσευχηθούν για την παγκόσμια ειρήνη υπονοεί και αναπόφευκτα υποδηλώνει ότι υπάρχουν άνθρωποι - Χριστιανοί - που πρέπει να πλησιάσουν τον Θεό με τη μεσολάβηση του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και στο όνομά του, και άλλοι - οι υπόλοιποι ευγενικοί άνθρωποι - που μπορούν πλησιάζουν τον Θεό κατευθείαν στο δικό τους όνομα, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τον Μεσολαβητή.

Υποδηλώνει ότι υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που πρέπει να γονατίσουν μπροστά στον Κύριό μας Ιησού Χριστό και άλλοι που εξαιρούνται από αυτό. άνθρωποι που πρέπει να αναζητήσουν ειρήνη στη Βασιλεία του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και άλλοι που μπορούν να αποκτήσουν ειρήνη πέρα ​​από τη Βασιλεία Του και ακόμη και εναντιούμενοι σε αυτήν.

Από την άλλη, αυτό μπορεί να συναχθεί από τις δηλώσεις των δύο Καρδιναλίων που αναφέρθηκαν παραπάνω: «Εάν για εμάς τους Χριστιανούς, ο Χριστός είναι η ειρήνη μας, για όλους τους πιστούς η ειρήνη είναι δώρο από τον Θεό» (Cardinal Willebrands, L'Osservatore Romano αναφέρεται) ; «Για τους Χριστιανούς, η προσευχή περνά μέσα από τον Χριστό» (Cardinal Etchegaray, La documentation catholique που παρατίθεται).

«Η συνάντηση προσευχής» της Ασίζης είναι λοιπόν η δημόσια άρνηση της καθολικής αναγκαιότητας της Λύτρωσης.

Έλλειψη δικαιοσύνης και φιλανθρωπίας προς τους απίστους


«Ο Ιησούς Χριστός δεν είναι προαιρετικός» είπε ο Καρδινάλιος Πίτα. Δεν υπάρχουν άνθρωποι που να δικαιώνονται με την πίστη σε Αυτόν και άλλοι που να δικαιώνονται χωρίς να Τον λαμβάνουν υπόψη: κάθε άνθρωπος σώζεται εν Χριστώ ή χάνεται χωρίς
Δεν υπάρχουν καν απώτεροι φυσικοί στόχοι που ο άνθρωπος μπορεί να επιλέξει ως εναλλακτική λύση στο μοναδικό υπερφυσικό του τέλος. Αν, παρασυρμένος από την αμαρτία, δεν βρει στον Χριστό τον μόνο τρόπο ( Ιω. 4,6) να φτάσει στο τέλος για το οποίο δημιουργήθηκε, το μόνο που του μένει είναι η αιώνια καταστροφή.

Η αληθινή πίστη, λοιπόν, και όχι η απλή «καλή πίστη» είναι η υποκειμενική προϋπόθεση σωτηρίας για όλους, ακόμη και για τους ειδωλολάτρες. όντας αναγκαστικά  ​​«αν λείπει το μέσο,(έστω και ακούσια) είναι απολύτως αδύνατο να αποκτηθεί η αιώνια σωτηρία ( Εβρ . 9, 6) (Roberti-Palazzini, ό.π. , σ. 66).

Η εκούσια απιστία, εξηγεί ο Άγιος Θωμάς, είναι αμαρτία και η ακούσια απιστία είναι τιμωρία.
Στην πραγματικότητα, οι άπιστοι που δεν τιμωρούνται για την αμαρτία της απιστίας, δηλαδή για την αμαρτία τού ότι δεν πίστεψαν ποτέ στον Χριστό, για την οποία δεν ήξεραν τίποτα, τιμωρούνται για τις άλλες αμαρτίες τους που δεν μπορούν να συγχωρηθούν σε εκείνους που δεν έχουν αληθινή πίστη (πρβλ. Μκ 16, 15-16· Ιω. 20, 31· Εβρ. 9, 6· Συμβούλιο του Τρεντ, Denzinger 799 και 801· Vatican II Dz. 1793· πρβλ. S. Th . II-II, 11, 1 ).

Τίποτα, επομένως, δεν είναι πιο σημαντικό για τον άνθρωπο από την αποδοχή του Λυτρωτή και την ένωση με τον Μεσολαβητή: είναι ζήτημα θανάτου ή αιώνιας ζωής.
Αυτό έχουν το δικαίωμα να ακούσουν οι άπιστοι που ανακοινώνεται από την Καθολική Εκκλησία, σύμφωνα με τη θεία Εντολή ( Μκ 6, 16· Μτ 28, 9-20).
Και αυτό ανήγγειλε πάντα η Καθολική Εκκλησία στους άπιστους, προσευχόμενη όχι μαζί τους, αλλά για αυτούς.


Τι θα γίνει στην Ασίζη; Δεν θα προσευχόμαστε για τους άπιστους, υποθέτοντας σιωπηρά και δημόσια ότι δεν χρειάζονται πλέον την αληθινή πίστη. Αντίθετα, θα προσευχηθούμε ενώνοντάς τους ή, σύμφωνα με τη ραβινική λεπτότητα του Ραδιοφώνου του Βατικανού, θα σταθούμε δίπλα τους για να προσευχηθούμε, υπονοώντας σιωπηρά και δημόσια ότι η προσευχή που υπαγορεύεται από λάθος είναι τόσο ευάρεστη στον Θεό όσο η προσευχή που γίνεται «στο πνεύμα της αλήθειας».

Σύμφωνα με τον καρδινάλιο Etchegaray, «είναι ζήτημα σεβασμού της προσευχής όλων». Πράγμα που σημαίνει ότι οι άπιστοι που θα μαζευτούν στην Ασίζη και που –προσέξτε– δεν είναι εκείνοι οι «άγριοι που έχουν μεγαλώσει στα δάση» που «δεν γνώρισαν ποτέ τίποτα για την αληθινή πίστη» και πάνω στους οποίους οι θεολόγοι χτίζουν τις υποθέσεις τους όταν συζητούν το πρόβλημα του σωτηρία των απίστων (Αγ. Θωμάς, De veritate XIV, 11), θα αφεθούν «με σεβασμό» «στο σκοτάδι και στη σκιά του θανάτου» ( Λουκάς 1, 79).

Εξουσιοδοτημένοι να προσεύχονται με τη χαρακτηριστική τους μορφή ως «εκπρόσωποι άλλων θρησκειών» και σύμφωνα με τις εσφαλμένες θρησκευτικές πεποιθήσεις τους, ενθαρρύνονται επίσης να επιμείνουν σε αμαρτίες, τουλάχιστον υλικές, κατά της πίστης: απιστία, αίρεση κ.λπ.

Προσκεκλημένοι να προσευχηθούν για την παγκόσμια ειρήνη, που ορίζεται ως «θεμελιώδες» και «υπέρτατο» αγαθό (John Paul II and Cardinal Willebrands, L'Osservatore Romano της 7/8 Απριλίου και 27/28 Ιανουαρίου 1986), απομακρύνονται από τα αιώνια αγαθά προς ένα πρόσκαιρο αγαθό, προς ένα δευτερεύον φυσικό τέλος, σαν να μην έπρεπε να εξασφαλίσουν ένα τελικό υπερφυσικό τέλος, αυτό το τόσο θεμελιώδες και υπέρτατο: «Ζητήστε τη Βασιλεία του Θεού και τη δικαιοσύνη Του, και τα υπόλοιπα θα σας δοθούν επιπλέον « ( Μτ. 6, 33).

Για όλους αυτούς τους λόγους, η «προσευχή» στην Ασίζη είναι, τουλάχιστον από εξωτερική σκοπιά, έλλειψη δικαιοσύνης και φιλανθρωπίας προς τους απίστους.

 
Η κερκίδα με εκπροσώπους διαφορετικών θρησκειών να προσευχόμαστε μαζί

Κίνδυνος και σκάνδαλο για τους Καθολικούς

Η αληθινή πίστη είναι απαραίτητη για τη σωτηρία. Επομένως, οι Καθολικοί είναι υποχρεωμένοι να αποφεύγουν κάθε επικείμενο κίνδυνο για την πίστη τους. Μεταξύ των εξωτερικών κινδύνων είναι η επαφή με τους άπιστους όταν δεν πηγάζει από αληθινή αναγκαιότητα. Αυτή η επαφή είναι παράνομη δυνάμει του φυσικού και θείου νόμου, ακόμη και παλαιότερα δυνάμει του εκκλησιαστικού νόμου, ακόμη και σε περιπτώσεις που ο εκκλησιαστικός νόμος δεν την απαγορεύει, για παράδειγμα στις κοινωνικές σχέσεις: Haereticum hominem devita , «Αποφύγετε τον αιρετικό» ( Τίτος 3.10 ).

Επιπλέον, η Εκκλησία ανέκαθεν απαγόρευε, λόγω μητρικής ανησυχίας, ό,τι για τους Καθολικούς θα μπορούσε να αποτελέσει όχι μόνο κίνδυνο για την πίστη, αλλά και αιτία για σκάνδαλο (βλ. 2316 και το Summa Theologica II-II, 10, 9-11).

Όσο για τις ψεύτικες θρησκείες, η Εκκλησία τούς αρνείται πάντα το δικαίωμα στη δημόσια λατρεία. Το ανεχόταν όταν ήταν απαραίτητο, αλλά ανεκτικότητα σημαίνει πάντα «σε σχέση με ένα κακό να επιτρέπεται για έναν ανάλογο λόγο» (Roberti-Palazzini, ό.π. , σ. 1702).
Σε κάθε περίπτωση, η Εκκλησία πάντα απέφευγε και απαγόρευε κάθε φαινομενική έγκριση μη Καθολικών τελετουργιών.

Τι θα γίνει στην Ασίζη; Καθολικοί και άπιστοι «θα είναι μαζί για να προσευχηθούν» (ακόμα κι αν όχι «για να προσευχηθούν μαζί», για ένα απίστευτο παιχνίδι με τις λέξεις).
Πράγμα που σημαίνει απλώς ότι θα προσευχηθούν μαζί στην Ασίζη, πρώτα τις ίδιες ώρες στις αντίστοιχες κατοικίες τους και μετά θα συγκεντρωθούν μαζί για την τελική τελετή μπροστά από την Άνω Βασιλική του Αγίου Φραγκίσκου.

Αυτό γίνεται, όχι για να προστατευθεί η πίστη των Καθολικών ή τουλάχιστον για να αποφευχθεί η σκανδαλοποίηση τους, αλλά για να επιτραπεί στον καθένα να προσεύχεται «σύμφωνα με τον τρόπο και το ύφος του», να «σεβαστεί ο ένας την προσευχή του άλλου» και να «επιτρέψει στον καθένα να εκφραστεί στην πληρότητα της πίστης του, της πίστης του» (Δηλώσεις που έχουν ήδη αναφερθεί από τους Καρδινάλιους Willebrands και Etchegaray).

Δείτε τι συνεπάγεται τουλάχιστον η εξωτερική έγκριση:


1) Ψεύτικες λατρείες στις οποίες η Εκκλησία αρνιόταν πάντα κάθε δικαίωμα.

2) τόν θρησκευτικό υποκειμενισμό που η Εκκλησία πάντα καταδίκαζε με τα ονόματα της αδιαφορίας ή τής ελευθεροφροσύνης και που «προσπαθεί να δικαιολογήσει με τις υποτιθέμενες απαιτήσεις της ελευθερίας, αγνοώντας τα δικαιώματα της αντικειμενικής αλήθειας που εκδηλώνεται τόσο με τα φώτα της λογικής όσο και με τα φώτα της Αποκάλυψης» (Roberti-Palazzini, ό.π. , σελ. 805)

Τώρα, η θρησκευτική αδιαφορία που «είναι μια από τις πιο βλαβερές αιρέσεις» και που «βάζει όλες τις θρησκείες στο ίδιο επίπεδο», οδηγεί αναπόφευκτα στο να θεωρηθεί η αλήθεια της θρησκευτικής πεποίθησης, ο λόγος ύπαρξης της ρυθμισμένης ζωής και της αιώνιας σωτηρίας, ως αδικαιολόγητη ;
«Καταλήγουμε να θεωρούμε τη θρησκεία ως ένα εντελώς ατομικό γεγονός, στο οποίο προσαρμόζουμε τις διαθέσεις του κάθε ατόμου, επιτρέποντας να σχηματιστεί μια προσωπική θρησκεία, για να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι όλες οι θρησκείες είναι καλές ακόμα κι αν έρχονται σε αντίθεση μεταξύ τους» (Ibidem, ό.π. cit , σελ.

Αλλά με αυτό είμαστε έξω από την καθολική πράξη πίστης. βρισκόμαστε στην «πράξη πίστης του εφημέριου της Σαβοΐας» του Ρουσσώ, η οποία είναι μια πράξη δυσπιστίας προς τη θεία Αποκάλυψη. Αυτό είναι ένα πραγματικό γεγονός, μια αλήθεια διαπιστευμένη από τον Θεό μέσω ορισμένων σημείων, γιατί το λάθος σε αυτόν τον τομέα θα είχε τις πιο σοβαρές συνέπειες για τον άνθρωπο (Leo XIII, Libertas ).

Τώρα, με την παρουσία ενός πραγματικού γεγονότος ή μιας προφανούς αλήθειας, δεν μπορεί κανείς να είναι ανεκτικός στο σημείο να εγκρίνει τη συμπεριφορά όσων τα θεωρούν ως ανύπαρκτα ή ψευδή: αυτό θα προϋπέθετε ότι δεν πιστεύουμε καθόλου ή δεν πιστεύουμε πλήρως πεπεισμένοι για την αλήθεια της θέσης μας, ή ότι δεν είμαστε (ή πιστεύουμε ότι είμαστε) στην παρουσία ενός απολύτως αδιάφορου ή κοινότοπου θέματος, ή ακόμη ότι θεωρούμε την αλήθεια ή το λάθος ως καθαρά σχετικές θέσεις» (Roberti-Palazzini, ό.π. cit 1703 .

Και αφού η «σύσκεψη προσευχής» συνεπάγεται ακριβώς όλα αυτά, είναι αφορμή σκανδάλου για τους Καθολικούς και σοβαρού κινδύνου για την πίστη τους.
Χάρη στον οικουμενισμό, οι Καθολικοί θα βρεθούν τελικά επανενωμένοι με τους άπιστους, αλλά στην «κοινή τους καταστροφή» (Pius XII, Humani Generis , 1950).

Προδοσία της αποστολής που έχει ανατεθεί στον Πέτρο και στην Εκκλησία

Είναι ζήτημα να ανακοινώσουμε σε όλα τα έθνη:

1) Ότι υπάρχει μόνο ένας αληθινός Θεός, ο οποίος αποκαλύφθηκε προς όφελος όλων των ανθρώπων στον Κύριό μας Ιησού Χριστό.

2) Ότι υπάρχει μόνο μία αληθινή θρησκεία, η μόνη στην οποία ο Θεός θέλει να τιμηθεί, επειδή είναι η αλήθεια και ότι ό,τι είναι αντίθετο στην αλήθεια στις ψεύτικες θρησκείες είναι αποκρουστικό σε Αυτόν: δογματικά λάθη, ανηθικότητα των νόμων, ακαταλληλότητα των τελετουργιών?

3) Ότι υπάρχει μόνο ένας Μεσίτης μεταξύ Θεού και ανθρώπων, ώστε ο άνθρωπος να ελπίζει ότι θα σωθεί, γιατί όλοι είναι αμαρτωλοί και παραμένουν στην αμαρτία τους εάν στερηθούν το Αίμα του Χριστού.

4) Ότι υπάρχει μόνο μία αληθινή Εκκλησία, αιώνιος φύλακας αυτού του αίματος και ότι «πρέπει να πιστεύουμε ότι κανείς δεν μπορεί να σωθεί έξω από τη Ρωμαϊκή Αποστολική Εκκλησία, που είναι η μόνη κιβωτός της σωτηρίας και ότι όσοι δεν μπουν σε αυτήν θα χαθούν στην πλημμύρα» (Pius IX, Denzinger 1647). και πρέπει να εισέλθουν σε αυτό έχοντας ανάμεσα στις ηθικές τους διαθέσεις, τουλάχιστον την επιθυμία, ρητή ή σιωπηρή, να πραγματοποιήσουν όλο το θέλημα του Θεού, εάν η άγνοιά τους είναι πραγματικά ανίκητη ( Ibidem ).

Η αποστολή της Εκκλησίας λοιπόν συνίσταται στο να ανακοινώσει όλα αυτά: «Πηγαίνετε λοιπόν και κάντε μαθητές όλα τα έθνη, βαπτίζοντάς τα στο όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος, διδάσκοντάς τους να τηρούν όλα όσα σας πρόσταξα. « ( Μτ. 28, 19-20). «Πηγαίνετε σε όλο τον κόσμο και κηρύξτε το Ευαγγέλιο. Όποιος πιστεύει και βαπτίζεται θα σωθεί, αλλά όποιος δεν πιστεύει θα καταδικαστεί» ( Μκ 16, 15-16).

Τώρα, για να μπορέσει η Εκκλησία να εκτελέσει με ασφάλεια αυτή την αποστολή στο πέρασμα των αιώνων, ο Κύριός μας έχει εμπιστευτεί στον Άγιο Πέτρο και στους διαδόχους του την αποστολή να Τον εκπροσωπούν ορατά;;; ( Ματθ. 16, 17-19· Ιω . 21, 15-17): «Αυτός ο Εκπρόσωπος του Χριστού δεν έχει το καθήκον να καθιερώσει ένα νέο δόγμα με τη βοήθεια νέων αποκαλύψεων, ούτε να δημιουργήσει μια νέα κατάσταση πραγμάτων, ούτε να θεσπίσει νέα μυστήρια, αυτή δεν είναι η λειτουργία του.
«Εκπροσωπεί τον Ιησού Χριστό στην κεφαλή της Εκκλησίας Του της οποίας η συγκρότηση είναι πλήρης. Αυτή η ουσιαστική συγκρότηση, δηλαδή η δημιουργία της Εκκλησίας, ήταν το ίδιο το έργο του Ιησού Χριστού, το οποίο ο ίδιος έπρεπε να ολοκληρώσει και για το οποίο είπε στον Πατέρα: «Τελείωσα το έργο που μου έδωσες να κάνω ( Ιω . 17, 4). Δεν υπάρχει τίποτα άλλο να προσθέσουμε, απλώς πρέπει να διατηρήσουμε αυτό το έργο, να διασφαλίσουμε το έργο της Εκκλησίας και να προεδρεύσουμε στη λειτουργία των οργάνων της.

«Δύο πράγματα είναι απαραίτητα: να το κυβερνάς και να διαιωνίζεις τη διδασκαλία της αλήθειας. Η Πρώτη Σύνοδος του Βατικανού μείωσε την υπέρτατη λειτουργία του Βικάριου του Ιησού Χριστού σε αυτά τα αντικείμενα, ο Πέτρος αντιπροσωπεύει τον Ιησού Χριστό κάτω από αυτές τις δύο όψεις» (Dom Adrien Gréa, De l'Eglise et de sa divine constitution , βλ. Vatican I, Constitution Pastor Aeternus , Κεφάλαιο IV).

Επομένως, η δύναμη του Πέτρου δεν είναι ίση, αλλά αυτή η δύναμη του Βικάριου δεν είναι καθόλου απόλυτη, αλλά περιορίζεται από το θείο δικαίωμα αυτού που εκπροσωπεί: «Ο Κύριος ανέθεσε στον Πέτρο, όχι τα πρόβατα του Πέτρου, αλλά τα δικά Του, να τα κάνει να ποιμένονται όχι προς το συμφέρον του Πέτρου, αλλά προς το συμφέρον του Θεού» (Αγ. Αυγουστίνος, κήρυγμα 285 , αρ. 3).

Επομένως, δεν είναι στην εξουσία του Πέτρου να προωθήσει πρωτοβουλίες αντίθετες με την αποστολή της Εκκλησίας και του Ρωμαίου Ποντίφικα, όπως είναι προφανώς η «σύσκεψη προσευχής» της Ασίζης.
Ο Πέτρος δεν μπορεί να προσκαλέσει «εκπροσώπους» των ψεύτικων θρησκειών να προσεύχονται στους ψεύτικους θεούς τους, σε μέρη αφιερωμένα στην πίστη του αληθινού Θεού, εκείνου που είναι ο Βικάριος Εκείνου που είπε: «Φύγε από τον Σατανά, είναι γραμμένο: Λατρεύετε τον Κύριο τον Θεό σας και μόνον Αυτόν προσκυνήστε» ( Ματθ. 4, 10· πρβλ. Δευτ . 6, 13).

Δεν μπορεί να μας εξουσιοδοτήσει να κάνουμε χωρίς τον Κύριό μας Ιησού Χριστό, αυτόν που είναι ο διάδοχος εκείνου που απέκτησε το πρωτείο λόγω της πίστης του, επειδή είπε: «Εσύ είσαι ο Χριστός, ο Υιός του Θεού του ζώντος» ( Ματθ. 16, 16, βλέπε 4, 69-70).
Δεν είναι στο χέρι του να είναι εμπόδιο στην πίστη των αδελφών και των παιδιών του, αυτός, ο διάδοχος εκείνου που έλαβε το καθήκον να τους επιβεβαιώσει στην πίστη ( Λουκάς 22, 32)

 https://www-unavox-it.translate.goog/ArtDiversi/DIV6186_FSSPX_Parigi_Incontro_internazionale_per_la_pace.html?_x_tr_sl=it&_x_tr_tl=el&_x_tr_hl=el&_x_tr_pto=wapp&_x_tr_sch=http

ΟΛΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΑΚΙΝΑΤΗ ΕΙΝΑΙ ΟΝΤΟΛΟΓΙΑ ΕΝΑΣ ΤΡΠΟΣ ΖΩΗΣ ΣΥΜΒΑΤΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΛΥΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ. Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΔΕΝ ΜΕΙΩΘΗΚΕ ΠΟΤΕ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΜΙΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΟΝΤΟΛΟΓΙΑ. ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΟΥΔΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΙΡΕΣΗ ΤΗΣ ΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΑΥΤΗΣ Η ΟΠΟΙΑ ΚΥΡΙΕΥΣΕ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΣΑΝ ΝΕΑ ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΟΔΗΓΕΙ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΣΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ. 

ΘΑ ΞΑΝΑΔΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΟΥΔΗ ΣΤΟΝ ΑΚΙΝΑΤΗ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΝ ΘΕΛΕΙ  ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΝ ΑΙΣΘΑΝΕΤΑΙ ΑΣΦΥΚΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΛΑΝΗ ΤΟΥ ΚΡΥΠΤΟ ΚΑΘΟΛΙΚΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

΄Το «Εσύ είσαι ο Χριστός, ο Υιός του Θεού του ζώντος»
δεν είναι αναγνώριση ιδιοκτησίας που προϋποτίθεται προκειμένου να χρισθείς γενικός αντιπρόσωπος (με την παράλληλη προϋπόθεση βέβαια πως την λες πρώτος....είναι γνωστό άλλωστε πως για τους Λατίνους ο δεύτερος δεν είναι τίποτα ο πρώτος τα πάντα ...σωστά;)
Αλήθεια πως μπορεί κάποιος μετά από 2000 χρόνια να τους το ζωγραφίσει γιατί απλά λέγοντας το είναι πασιφανές πως δεν βγαίνει άκρη; Μα καλά αυτό το "ΖΩΝΤΟΣ" δεν τους έχει βάλει AKOMA σε καμία σκέψη για την YΒΡΗ περί αντιπροσώπων και πρωτείων; Και πόσο μεγάλη άραγε η Ύβρης όταν επικαλείται ορθότητα ακριβώς σε αυτή την πρόταση που την αποδεικνύει; Μπορούν άραγε να αναλογιστούν το ΛΑΘΟΣ και την απόλυτη ΒΛΑΣΤΗΜΙΑ; Κάποιοι από τους "άπιστους" μπορούν να θυμηθούν τι έλεγαν οι "άπιστοι άγιοι τους" για αυτό το "Ζώντος";
Σίγουρα όχι. Οπότε καλά τα λέτε ......προσοχή στους άπιστους και το μαγαζί. Φανείτε άξιοι της αντιπροσωπείας. Και όσο για τους "άπιστους" κατανόηση και υπέρτατη ευγνωμοσύνη παιδιά για την μεγάλη χάρη που σας κάνει η επίσημη αντιπροσωπεία να σας ανέχεται έστω και που υπάρχετε .