Παρασκευή 9 Απριλίου 2021

Νέα Ομιλία: η γλώσσα της αντίθετης λογικής Μέρος 2º

 

ΑΠΟΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΤΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΑ ΚΑΘΕΣΤΩΤΑ


Γράφει η Χρυσούλα Μπουκουβάλα


Ως Νέα Ομιλία (New Speak στα αγγλικά ή Novlangue στα γαλλικά) χαρακτηρίζεται η γλώσσα την οποία μιλούν οι κάτοικοι της Ωκεανίας στο δυστοπικό μυθιστόρημα του Τζορτζ Όργουελ «1984». Η Νέα Ομιλία που χρησιμοποιούν πλέον όλες οι κυβερνήσεις της Δύσης, χρησιμοποιήθηκε και από το ναζιστικό καθεστώς του Χίτλερ που αναγνώριζε μόνο την αλήθεια του Αρχηγού, αντιστρέφοντας σκοπίμως την πραγματικότητα και επιβάλλοντας το ψέμα ως αλήθεια. Αν θέλουμε λοιπόν να επιβιώσουμε, επιβάλλεται να μάθουμε να τη μεταφράζουμε.

Η Νέα Ομιλία έχει ως βασικό γνώρισμα ότι χρησιμοποιεί λέξεις και φράσεις ακριβώς αντίθετες απ’ αυτό που οι άνθρωποι έχουν διδαχτεί ότι αντιπροσωπεύουν, με σκοπό να αλλοιώσει την πραγματικότητα.

Η Νέα Ομιλία βασίζεται στην αρχή ότι η πραγματικότητα είναι εκείνη που θέλει ο Αρχηγός, και δεν είναι τυχαίο ότι ο Χέρμαν Γκέρινγκ, εξέχον μέλος της κυβέρνησης του Χίτλερ, δήλωνε πως «Όταν ο Φύρερ το θέλει, τότε δύο και δύο κάνουν πέντε».

Ο Όργουελ σε δοκίμιό του που κυκλοφόρησε το 1943 με τίτλο Looking back on the Spanish War (Κοιτάζοντας πίσω στον Ισπανικό Πόλεμο) σχετικά με την αντιμετώπιση της ναζιστικής προπαγάνδας, επεσήμανε τα εξής συγκλονιστικά:

«Η ναζιστική θεωρία αρνείται ότι υπάρχει “Η αλήθεια”. Για παράδειγμα, δεν υπάρχει “επιστήμη”. Υπάρχει μόνο «γερμανική επιστήμη”, “εβραϊκή επιστήμη” κ.λπ. Ο σιωπηρός στόχος αυτού του τύπου σκέψης είναι ένας εφιαλτικός κόσμος στον οποίο ο Αρχηγός, ή κάποια κυβερνητική κλίκα, ελέγχει όχι μόνο το μέλλον, αλλά και το παρελθόν. Εάν λοιπόν ο Αρχηγός λέει ότι το ένα ή το άλλο γεγονός “δεν συνέβη ποτέ”, τότε δεν συνέβη ποτέ. Εάν λέει ότι “δύο και δύο κάνουν πέντε”, τότε δύο και δύο κάνουν πέντε. Αυτή η προοπτική με τρομάζει πολύ περισσότερο και από τις βόμβες».

Κανένας άνθρωπος βεβαίως δεν μπορεί να αμφιβάλλει ότι δύο συν δύο κάνουν τέσσερα, ή ότι το παρελθόν δεν μπορεί να αλλάξει, επειδή αυτός ο τρόπος λειτουργίας της σκέψης είναι σύμφυτος με τη φύση ενός υγιή ανθρώπου (όχι όμως όταν μετατρέπεται σε τύραννο ή είναι παράφρων).

Να λοιπόν πώς ένας «Αρχηγός» μπορεί να επιβάλλει στους ανθρώπους ότι δύο και δύο κάνουν πέντε, ωστόσο με τέτοιου είδους διαστροφές της λογικής οι άνθρωποι παύουν να μπορούν να σκέφτονται.

Συνεπώς, όταν το ψέμα επιβάλλεται ως αλήθεια, καταστρέφεται κάθε δυνατότητα οποιασδήποτε συγκροτημένης σκέψης, καθώς και κάθε δυνατότητα κριτικής προς το καθεστώς.

Η Νέα Ομιλία καταλύει την καρτεσιανή ιδέα ότι το πρότυπο της αλήθειας είναι η αυτο-απόδειξη σαφών και διακριτών ιδεών.

Πάνω στο ζήτημα της διαστροφής της αλήθειας, το 2007 ο κριτικός Μέσων Ενημέρωσης Άντριου Κιν επεσήμανε στο δοκίμιό του με τίτλο The Cult of the Amateur: How Today’s Internet is Killing Our Culture (Η κουλτούρα του ερασιτέχνη: Πώς το σημερινό διαδίκτυο σκοτώνει τον πολιτισμό μας), ότι το σύνθημα 2+2=5 εφαρμόζεται και στη πολιτική της διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας Βικιπαίδεια, που επιτρέπει σε οποιονδήποτε χρήστη να επεξεργάζεται τα λήμματά της.

Ο Κιν υποστήριξε ότι επειδή η Βικιπαίδεια είναι βασισμένη στην ιδέα ότι ο ενθουσιασμός του ερασιτέχνη για ένα περιεχόμενο που δημιουργείται από τους χρήστες οδηγεί αναγκαστικά σε μια εγκυκλοπαίδεια κοινής γνώσης (που μοιράζεται δηλαδή) και όχι σε μια εγκυκλοπαίδεια γραμμένη από τους ειδικούς της γνώσης, τους επαΐοντες, επομένως η περίφημη «σοφία του πλήθους» της Βικιπαίδειας στο τέλος θα διαστρεβλώσει ολοσχερώς την αλήθεια (κάτι που κάνει ήδη).

Τέλος, απόδειξη ότι ζούμε την εκ νέου γιγάντωση του ναζισμού, είναι και η δήλωση μιας Αμερικανίδας καθηγήτριας μαθηματικών τον Αύγουστο του 2020, που ισχυρίστηκε ότι «Η εξίσωση 2+2=4 μυρίζει λευκούς υπέρμαχους της πατριαρχίας!»

Α

Αγάπη: παραλυτική λέξη που χρησιμοποιείται πολύ στα τραγούδια και στις παρέες των υποτιθέμενων προοδευτικών νέων (love festivals), και θεωρείται ότι λύνει κάθε πρόβλημα.
Μετάφραση: ό,τι νάναι, μπούρδες.

Αγγλικά: εμβληματική λέξη που περιγράφει τη γλώσσα των κυριάρχων. Εδώ και πολλά χρόνια στην Ελλάδα θεωρείται πολύ καθώς πρέπει να τονίζει κάποιος το λόγο του με καθαρά αγγλικές εκφράσεις προκειμένου να δηλώσει ότι τα αγγλικά έπρεπε να είναι η δεύτερη μητρική μας γλώσσα, όπως είχε πει και η ανθελληνίδα πολιτικός Άννα Διαμαντοπούλου, όταν ήταν υπουργός Παιδείας.

Έτσι, ενώ σε όλες τις χώρες του εξωτερικού, τα ποιοτικά εμπορικά σήματα όπως και οι ακαδημαϊκές, πολιτικές, ταξιδιωτικές και γενικά οι παντός είδους επιχειρήσεις φέρουν ελληνικά ονόματα, στη χώρα μας φέρουν αγγλικά, και οι διαφημίσεις περιέχουν όλο και περισσότερες αγγλικές λέξεις.

Το καλά σχεδιασμένο αυτό φαινόμενο από ανθελληνικούς εγκεφάλους, παίρνει διαστάσεις χιονοστιβάδας στις διαφημίσεις προς τους νέους, καθώς οι υπεύθυνοι μάρκετινγκ είναι συνήθως και οι ίδιοι νέοι και θεωρούν πολύ εμπορικό να χρησιμοποιήσουν όσο το δυνατόν περισσότερες αγγλικές λέξεις.

Αυτοί οι μαρκετίστες, σπουδαγμένοι μέσα στην πολιτική κορεκτίλα και κορακίλα της μεταπολίτευσης, θεωρούν βλακωδώς ότι ακόμα και την εποχή του κορωνοϊού, η χρήση αγγλικών σε ένα διαφημιστικό μήνυμα κάνει τον (φτωχοποιημένο) Έλληνα καταναλωτή να πιστεύει υποσυνείδητα ότι αγοράζοντας το προϊόν τους εισέρχεται στην κατηγορία των κυριάρχων του δυτικού κόσμου, ωστόσο, οι εποχές που αυτό λειτουργούσε χάρις στις γερές συντάξεις των γονιών του, ή στα διακοποδάνεια έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί.

Αφρικανός: παραλυτική λέξη που περιγράφει έναν φτωχό άνθρωπο, με μαύρο δέρμα που ζει κατά βάσιν στην Αφρική. Σύμφωνα με την κυρίαρχη ιδεολογία, ένας Αφρικανός μετανάστης στην Ευρώπη, χάρη στην εκπαίδευση και στη δημοκρατία των αγορών, γίνεται Ευρωπαίος και είναι εκ φύσεως ίσος, αν όχι ανώτερος μ’ αυτόν.

Σημείωση: οι Νοτιο-αφρικανοί ευρωπαϊκής καταγωγής (Ολλανδοί Μπόερς), ουδέποτε θεωρήθηκαν Αφρικανοί από την κυρίαρχη ιδεολογία.

Αφρική: η λέξη χρησιμοποιείται μόνον υπό την έννοια ότι η Αφρική είναι μια καταπληκτική ήπειρος που κατοικείται από εξαίρετους ανθρώπους που προσέφεραν τα μάλλα στον ανθρώπινο πολιτισμό, αλλά παρ’ όλα αυτά οι αυτόχθονες κάτοικοι της Αφρικής είναι αιώνια θύματα της δουλείας και της αποικιοκρατίας των δυτικών.

Σημείωση: το να πει σήμερα κάποιος που κατέχει την ελληνική ιθαγένεια «γίναμε Αφρική» περιγράφοντας την κατάσταση στην Ελλάδα, μπορεί από μερικούς δικαστές να εξισωθεί με …ρατσιστική δήλωση.

Αφρο-ευρωπαίος: βαρβαρισμός που χρησιμοποιείται με τον ίδιο τρόπο όπως και στις ΗΠΑ από εκείνους που ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχουν ανθρώπινες φυλές, προκειμένου να περιγράψουν τα άτομα που γεννήθηκαν στην Ευρώπη, αλλά που δεν διεκδικούν την αφρικανική τους ταυτότητα.
Μετάφραση: έγχρωμος.

Ανατρέπει τους κώδικες: ένας «καλλιτέχνης» λέγεται ότι ανατρέπει τους κώδικες όταν βεβηλώνει με κάθε ασυλία θρησκευτικά ή εθνικά συλλογικά σύμβολα. Οι κώδικες της πολιτικής και της πολιτιστικής ορθότητας απαγορεύεται να βεβηλωθούν.

Ανθρωπιστική δράση: έκφραση που περιγράφει τη δημοσιοποίηση στα ΜΜΕ της απόπειρας επιβολής δυτικών αξιών σε απρόθυμους πληθυσμούς. Συναντάται και με φράσεις όπως «βρήκα δουλειά σε ανθρωπιστικές αποστολές» και τις περισσότερες φορές αφορούν το ακριβά αμοιβόμενο επάγγελμα το οποίο εξασκούν οι γλωσσομαθείς γιοι και οι κόρες των καλών οικογενειών της Δύσης, που είναι ακόμα προσκολλημένοι στην δήθεν αριστερή κορεκτίλα του γαλλικού Μάη του ’68.

Ανισόρροπος: αποκοιμιστική λέξη που χρησιμοποιείται συχνά όταν ένα έγκλημα διαπράττεται από ένα πρόσωπο μεταναστευτικής προέλευσης ή μουσουλμανικού θρησκεύματος, διότι για την κυρίαρχη και «αντιρατσιστική» ιδεολογία, ένας τέτοιος εγκληματίας, δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να είναι σε κανονική κατάσταση.
Μετάφραση: κακοποιός.

Αντιφασίστες (Αντίφα): υποκινητές ταραχών της Άκρας Αριστεράς και του λεγόμενου Αναρχισμού, που συνήθως επαινούνται και αγιοποιούνται από τα συστημικά ΜΜΕ και δεν διώκονται από την ελληνική Δικαιοσύνη, παρά τις βιαιότητες και τα εγκλήματα που διαπράττουν.

Οι Αντίφα παρουσιάζουν επίσης παγκοσμίως την εξής ιδιομορφία: επιτίθενται μόνο στους αντιρρησίες των κυβερνήσεων και στους πατριώτες, ανεξαρτήτως της χώρας στην οποία ανήκουν.

Παράδειγμα: στην Ελλάδα μεταξύ των αναρίθμητων ανθελληνικών δράσεων των Αντίφα, συγκαταλέγονται και οι βανδαλισμοί των απεικονίσεων των εθνικών μας ηρώων του 1821 που φιλοτέχνησε ο γκραφιτάς Εύρυτος, κατά παραγγελίαν δημάρχων, με την ευκαιρία της επετείου των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 21.

Βεβηλώνοντας αυτές τις όμορφες ζωγραφιές οι Αντίφα αποδεικνύουν περίτρανα ποιους υπηρετούν, καθότι εξυβρίζουν τους εθνικούς ήρωες της Ελλάδας με το εξής εμετικό σύνθημα: «Οι ήρωες της ελληνικής Επανάστασης βρωμίζουν τους τοίχους της Αθήνας».

Σε όλες τις χώρες της Δύσης των οποίων οι πολιτικοί είναι εχθροί του λαού τους και υπηρέτες αλλότριων συμφερόντων (σχεδόν σε όλες δηλαδή), οι Αντίφα έχουν εξέχουσα φθοροποιό και εγκληματική δράση που διεξάγεται πάντα με την ανοχή της Δικαιοσύνης.

Όποιος λοιπόν αναρωτιέται ποιος κινεί τους Αντίφα στην Ελλάδα, αναγκαστικά οδηγείται προς τους Γκρίζους Λύκους της Τουρκίας, στην Open Society του Σόρος, στη ΜΙΤ, στη Μοσάντ και στις υπόλοιπες «συμμαχικές» υπηρεσίες πληροφοριών.

Άξονας του κακού: παραλυτική έκφραση που χρησιμοποιήθηκε το 2002 από τον Τζορτζ Μπους τον νεώτερο εις βάρος του Ιράκ, του Ιράν και της Βόρειας Κορέας, επειδή η λέξη άξονας παραπέμπει υποσυνείδητα στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Επισημαίνουμε ότι από τότε, ο κατάλογος των χωρών που αποτελούν αυτόν τον περιβόητο άξονα δεν έχει σταματήσει να εμπλουτίζεται και διαμορφώνεται ανάλογα με τα αμερικανικά γεωστρατηγικά σχέδια.

Αποδόμηση: διανοουμενίστικη τακτική, που τιμάται ιδιαιτέρως από τους καθηγητές των δυτικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, και συνίσταται στο να υιοθετείται η καθεστωτική πλευρά των γεγονότων και να απονομιμοποιούνται οι εθνικές ταυτότητες και τα παραδοσιακά πιστεύω. Η αποδόμηση των ανωτέρω δεν εξυπηρετεί παρά τα συμφέροντα της ολιγαρχίας.
Συνώνυμο: avant-garde.

Αποδόμηση των στερεοτύπων του φύλου: πομπώδης έκφραση που μεταφράζεται στη σκοτεινή βούληση της ολιγαρχίας να επανεκπαιδεύσει τα νήπια και τα παιδιά προκειμένου να τα κάνει να ξεχάσουν τη ταυτότητά τους και το φύλο τους.

Σύμφωνα με τις δολοφονικές επιδιώξεις των ιερατείων της εξουσίας, τα φύλα θεωρούνται κοινωνικές «κατασκευές» και όχι βιολογικές, αλλά ωστόσο οι εκπαιδευτικοί-μαριονέτες των ιερατείων δεν εξηγούν ποτέ στα παιδιά γιατί τα φύλα υπάρχουν στη φύση.

Απορρύθμιση: εμβληματική λέξη που τονίζεται θετικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση εδώ και πολλά χρόνια, περιγράφοντας το γεγονός ότι ο τομέας της αγοράς δεν σταματάει να επεκτείνεται εις βάρος της πολιτικής λαϊκής κυριαρχίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Αποφασιστικότητα: υποσυνείδητη λέξη που προορίζεται να περιγράψει τον τρόπο με τον οποίο θα εκτελεστεί μία υποτιθέμενη κυβερνητική ή πρωθυπουργική βούληση. Γενικά, η λέξη αφορά σε πομπώδεις δηλώσεις χωρίς συνέχεια που δεν ακολουθούνται από απτά αποτελέσματα.
Μετάφραση: πρόθεση, λόγια.

Αυτονομία: παραπλανητικός όρος που έχει αξιοποιηθεί από την ολιγαρχία ως εξίσωση της ελευθερίας. Στην πραγματικότητα, σημαίνει την ατομικοποίηση της διεθνούς κοινωνίας σύμφωνα τις προσταγές της φιλελεύθερης ιδεολογίας, και την υποταγή των ατόμων στις επιθυμίες του μάρκετινγκ.
Μετάφραση: κοινωνική ανομία.

Αυτο-οικοδόμηση δεξιοτήτων: περίπλοκη έκφραση των λεγόμενων σύγχρονων «παιδαγωγών» αντί να πει ότι απαγορεύεται να διδάσκεται ο,τιδήποτε στους μαθητές και ότι οι τελευταίοι πρέπει να τα ανακαλύψουν όλα μόνοι τους.

Αυτο-ριζοσπαστικοποίηση: κλασική δυτική συστημική έκφραση που εμφανίστηκε το 2012 μετά την επίθεση ενός τζιχαντιστή στην Τουλούζη της Γαλλίας που δολοφόνησε επτά άοπλους πολίτες.

Η έκφραση έχει σκοπό να πείσει το κοινό ότι οι μουσουλμάνοι τρομοκράτες αφροασιατικής προέλευσης που γεννιούνται σε ευρωπαϊκό έδαφος, αποτελούν μεμονωμένα περιστατικά και ότι το οικογενειακό ή το θρησκευτικό τους περιβάλλον δεν εξασκεί καμία επίδραση στην εγκληματική τους συμπεριφορά.

Τέτοιου είδους ρητορική συνεπικουρεί τη γνωστή ρητορική για τον εγκληματία που είναι θύμα του κοινωνικού του περίγυρου, και την οποία τα συστημικά ΜΜΕ χρησιμοποιούν κατά κόρον.

Αφιερωμένος: χαρακτηριστικός όρος θρησκευτικής προέλευσης που χρησιμοποιείται σήμερα όταν ένα πρόσωπο ή μια οργάνωση επιδίδεται σε κάτι, για να υπονοήσει ότι το κάνει με αφοσίωση προκειμένου να εξυπηρετήσει το κοινό καλό, ενώ στην πραγματικότητα εξυπηρετεί μόνο τη τσέπη του.
Μετάφραση: επιφορτισμένος.

Παράδειγμα: «Σε όλους αυτούς είναι αφιερωμένη η νέα σειρά podcast της οργάνωσης Solidarity Now, με τίτλο #ΔικοίΜαςΉρωες | #OurHeroes» μέσα από την οποία θα ακουστεί η φωνή και η προσφορά τους στο ανθρωπιστικό πεδίο».

Η  ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ: Νέα Ομιλία: η γλώσσα της αντίθετης λογικήςΜέρος 2º – Aperopia

Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΘΕΤΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΣΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ ΤΗΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

''Η αντιστοιχία σκέψης-γλώσσας είναι, πράγματι, πρακτικά αυτόματη• η εισαγωγή μιας εννοιολογικής στρέβλωσης σε αυτήν την αντιστοιχία, σημαίνει ότι κατάσχουμε το φυσικό όργανο της ζωής στο οποίο έχει εναποτεθεί το ανθρώπινο είδος: την προσαρμογή του εγκεφαλικού λογικού συστήματος στην αντίληψη της πραγματικότητας κατά την γλωσσική διατύπωση των εννοιών, εμποδίζοντας έτσι και την οποιαδήποτε αλλαγή ή μετασχηματισμό.'' http://theodotus.blogspot.com/2014/10/blog-post_7.html