Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2023

Από την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Αποκάλυψη


Ο Max Tegmark, ένας φυσικός στο διάσημο MIT, προσπαθεί να φανταστεί πώς θα μπορούσε να συμβεί η κυριαρχία σε ολόκληρο τον κόσμο μέσω τριών βημάτων: πρώτον, δημιουργία τεχνητής νοημοσύνης σε επίπεδο ανθρώπων. Δεύτερον, χρησιμοποιήση αυτής τής Τεχνητής Νοημοσύνης για να δημιουργηθεί μια υπερευφυΐα. Τρίτον, νά επιτραπεί στην υπερευφυΐα να κυριαρχήσει στον κόσμο.

Στην αρχή του βιβλίου του Life 3.0 , ο Tegmark φαντάζεται ένα άκρως μυστικό έργο τεχνητής νοημοσύνης που πραγματοποιείται από αυτό που αποκαλεί Omega Team, η οποία αναπτύσσει ένα σύστημα AI που ονομάζεται Prometheus.

Ο Προμηθέας παίρνει τελικά τον πλήρη έλεγχο του πλανήτη: «Για πρώτη φορά, ο πλανήτης μας κυβερνάται από τη δύναμη ενός και μόνο ατόμου, ενισχυμένη από μια νοημοσύνη τόσο τεράστια που θα μπορούσε να κάνει τη ζωή να ανθίσει για δισεκατομμύρια χρόνια στη γη και σε ολόκληρο το σύμπαν , αλλά ποιο ακριβώς ήταν το σχέδιό τους;».

Το τέλειο ολοκληρωτικό κράτος

Η ιδέα είναι ότι, με αυτόν τον τρόπο, ο κόσμος θα γινόταν ένα τέλειο ολοκληρωτικό κράτος, ό,τι σημαίνει «τέλειο» σε αυτό το πλαίσιο. Ο Προμηθέας μπορεί, στην πραγματικότητα, να καταγράφει όλες τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες (κάτι που οι κυβερνήσεις κάνουν στην πραγματικότητα εδώ και χρόνια) και μπορεί να τις κατανοήσει, αποκτώντας έτσι πλήρη επίγνωση του τι σκέφτονται και λένε οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο:

Υπό το πρόσχημα της καταπολέμησης του εγκλήματος και της τρομοκρατίας, της διάσωσης ατόμων που χρειάζονται επείγουσα ιατρική φροντίδα, θα μπορούσε να ζητηθεί από οποιονδήποτε να φορέσει ένα «βραχιόλι ασφαλείας» που συνδυάζει τη λειτουργικότητα ενός ρολογιού Apple με συνεχή ενημέρωση της τοποθεσίας, της κατάστασης της υγείας και περιστασιακές συνομιλίες . Οι μη εξουσιοδοτημένες προσπάθειες αφαίρεσης ή απενεργοποίησης του βραχιολιού θα προκαλούσαν την έγχυση θανατηφόρου τοξίνης στο αντιβράχιο.

Ο Tegmark τό εννοεί ως ένα φανταστικό εισαγωγικό σενάριο και, πράγματι, είναι έτσι από πολλές απόψεις. Για παράδειγμα, ο Προμηθέας, όντας μηχανή, δεν καταλαβαίνει τις επικοινωνίες και δεν γνωρίζει καν τι σκέφτονται ή κάνουν οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν διαθέτει μυαλό ικανό να κατανοήσει και να αποκτήσει επίγνωση.

Σοφά, ο Tegmark δεν ισχυρίζεται ότι αυτό είναι το όραμά του για το πώς θα είναι το μέλλον, αλλά ρωτά τους αναγνώστες του εάν πιστεύουν ότι αυτό είναι ένα εύλογο μέλλον και αν ναι, αν θα το ήθελαν ακριβώς έτσι. Για την Tegmark το μέλλον εξακολουθεί να μας ανήκει. Υπάρχουν, ωστόσο, τρεις ανησυχητικές πτυχές του Προμηθέα που έρχονται αμέσως στο μυαλό: πρώτον, ένα σημαντικό μέρος λαμβάνει χώρα ήδη, δηλαδή η χρήση συστημάτων επιτήρησης βασισμένων σε τεχνητή νοημοσύνη για τον απόλυτο κοινωνικό έλεγχο στην Κίνα, που περιγράφονται στο τρίτο κεφάλαιο. Δεύτερον, τα χαρακτηριστικά του Προμηθέα επιστρέφουν σε πολλές δυστοπικές αφηγήσεις επιστημονικής φαντασίας, σκεφτείτε απλώς ταινίες ή τηλεοπτικές σειρές όπως το The Matrix, το Blade Runner ή το Doctor Who. Τρίτον, και αυτή είναι η πιο σημαντική πτυχή, ένα τέτοιο σενάριο περιγράφηκε αρκετούς αιώνες πριν στη Βίβλο.

Ο αντίχριστος στην Αποκάλυψη

Το τελευταίο βιβλίο της Καινής Διαθήκης, που γράφτηκε κυρίως πριν από δύο χιλιάδες χρόνια, περιγράφει έναν μελλοντικό Homo deus που ενσωματώνει τόσο τα χαρακτηριστικά του ανθρώπου της αμαρτίας που περιγράφει ο απόστολος Παύλος όσο και του Προμηθέα που φαντάστηκε ο Tegmark. Στα οράματα των κεφαλαίων 12 και 13 της Αποκάλυψης, μέσω μιας ξεκάθαρης αναπαράστασης, παρουσιάζεται ένα φρικτό θηρίο με επτά κεφάλια και δέκα κέρατα στο οποίο ο Σατανάς (που απεικονίζεται ως φίδι αλλά και ως δράκος) δίνει τεράστια δύναμη και εξουσία σέ ολόκληρο τόν κόσμο. Το θηρίο γίνεται παντού βλάσφημο αντικείμενο λατρείας, όπως και ο διάβολος που το ενισχύει.

Αναγνωρίζουμε αμέσως περισσότερους από έναν παραλληλισμούς με την περιγραφή του ανθρώπου της αμαρτίας για τον οποίο γίνεται λόγος στη Β' Θεσσαλονικείς, και καταλαβαίνουμε ότι η Αποκάλυψη δείχνει με εικόνες και μεταφορές τι αναφέρει ο απόστολος Παύλος στην επιστολή του. Η μεταφορά, στην πραγματικότητα, όπως ήθελε να επισημάνει ο CS Lewis, χρησιμοποιείται πάντα για να σημαίνει κάτι πραγματικό, όχι εξωπραγματικό. Το να πεις "Εχω τήν καρδιά ραγισμένη" σημαίνει να χρησιμοποιήσεις μια μεταφορά για να περιγράψεις πραγματικό πόνο, μια οδυνηρή συναισθηματική εμπειρία, όχι κάτι ψεύτικο.

Στο βιβλίο της Αποκάλυψης, το θηρίο χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια εχθρική κρατική οντότητα. Αρκετούς αιώνες νωρίτερα, ο προφήτης Δανιήλ είχε χρησιμοποιήσει την εικόνα των άγριων θηρίων για να περιγράψει διάφορους τύπους αυτοκρατοριών και τους ηγέτες τους. Οι πρώτοι αναγνώστες του βιβλίου της Αποκάλυψης δεν δυσκολεύτηκαν να αναγνωρίσουν ένα καθεστώς που λειτουργούσε σαν θηρίο, αφού ζούσαν κάτω από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, η οποία σε κάποιο βαθμό είχε ήδη αυτά τα χαρακτηριστικά. Για αυτούς το μήνυμα ήταν ισχυρό και σαφές και όποιος παίρνει στα σοβαρά αυτή την ανάγνωση θα καταλάβει ότι, αν και η εικόνα αναφέρεται σε ορισμένες πτυχές του αυτοκρατορικού καθεστώτος της εποχής, μια περαιτέρω εφαρμογή (πράγματι, πολύ εύλογη) που αναφέρεται στον κόσμο ήταν ακόμα δυνατή αναφερόμενη στό μέλλον που θα μαρτυρά την οριστική επιστροφή του Χριστού.

Επομένως, προτού υποβιβάσουν αυτά τα οράματα στο μητρώο των αποκαλυπτικών φαντασιώσεων, οι αναγνώστες θα πρέπει να δώσουν προσοχή σε μερικά αποσπάσματα από την Αποκάλυψη για να κατανοήσουν το νόημα των εικόνων που χρησιμοποιούνται εδώ:

«Τότε είδα ένα θηρίο να ανεβαίνει από τη θάλασσα που είχε δέκα κέρατα και επτά κεφάλια, με δέκα διαδήματα στα κέρατά του και βλάσφημα ονόματα στα κεφάλια του. Το θηρίο που είδα ήταν σαν λεοπάρδαλη, τα πόδια του ήταν σαν αρκούδα και το στόμα του σαν λιονταριού. Ο δράκος της έδωσε τη δύναμή του, τον θρόνο του και τη μεγάλη εξουσία. Και είδα ένα από τα κεφάλια του σαν θανάσιμα πληγωμένο. αλλά η θανάσιμη πληγή του επουλώθηκε. Και όλη η γη, κατάπληκτη, πήγε πίσω από το θηρίο. Και προσκύνησαν τον δράκο επειδή είχε δώσει εξουσία στο θηρίο. και προσκύνησαν το θηρίο, λέγοντας: «Ποιος είναι σαν το θηρίο; και ποιος μπορεί να πολεμήσει εναντίον του;» Και τού δόθηκε ένα στόμα που έλεγε αλαζονικά λόγια και βλασφημίες. Και τού δόθηκε η εξουσία να ενεργεί για σαράντα δύο μήνες. Άνοιξε το στόμα του για να βλασφημήσει τον Θεό, να βλασφημήσει το όνομά του, τη σκηνή του και όσους κατοικούν στον ουρανό. Τού δόθηκε επίσης να πολεμήσει εναντίον των αγίων και να τους κατακτήσει, να έχει εξουσία σε κάθε φυλή, λαό, γλώσσα και έθνος. Όλοι οι κάτοικοι της γης θα τον προσκυνήσουν, τών οποίων τα ονόματα δεν έχουν γραφτεί από τη δημιουργία του κόσμου στο βιβλίο της ζωής του αρνιού που σφαγιάστηκε» (Αποκάλυψη 13:1-8).

Παρατηρούμε αμέσως την ομοιότητα μεταξύ της περιγραφής του θηρίου και του ανθρώπου της αμαρτίας που αναφέρεται στη Β' Θεσσαλονικείς. Βλέπουμε επίσης ότι η παγκόσμια εξουσία αυτού του «θηρίου», που διατηρείται μέσω της βίας, προέρχεται από την επούλωση μιας «θανατηφόρας πληγής» σε ένα από τα κεφάλια του. Δεν γνωρίζουμε σε τι ακριβώς αναφέρεται αυτό, αλλά φαίνεται να είναι μια μίμηση των κεντρικών γεγονότων του θανάτου και της ανάστασης του Χριστού που καθιέρωσαν την εξουσία Του ως Μεσσία και Υιό του Θεού.

Διαβάζουμε επίσης ότι, αν και επιτρέπεται στο θηρίο να «κάνει πόλεμο εναντίον των αγίων και να τους νικήσει», ο χρόνος της εξουσίας του είναι περιορισμένος.

Το σενάριο γίνεται ακόμα πιο σύνθετο από την εμφάνιση ενός δεύτερου «θηρίου»:

«Τότε είδα ένα άλλο θηρίο, που ανεβαίνει από τη γη, και είχε δύο κέρατα σαν αρνιού, αλλά μιλούσε σαν δράκος. Άσκησε όλη τη δύναμη του πρώτου θηρίου στην παρουσία του και έκανε όλους τους κατοίκους της γης να προσκυνήσουν το πρώτο θηρίο του οποίου η θανάσιμη πληγή είχε επουλωθεί. Και έκανε μεγάλα θαύματα έως ότου κατέβηκε φωτιά από τον ουρανό στη γη παρουσία ανθρώπων. Και παρέσυρε τους κατοίκους της γης με τα θαύματα που τού επέτρεψαν να κάνει παρουσία του θηρίου, λέγοντας στους κατοίκους της γης να στήσουν μια εικόνα του θηρίου που είχε δεχθεί την πληγή του ξίφους και είχε επιστρέψει στή ΖΩΗ. Τού επετράπη να δώσει πνεύμα στην εικόνα του θηρίου, ώστε η εικόνα να μιλήσει και να προκαλέσει τη θανάτωση όλων όσοι δεν λάτρευαν την εικόνα τού θηρίου. Επιπλέον, ανάγκασε όλους, μικρούς και μεγάλους, πλούσιους και φτωχούς, ελεύθερους και σκλάβους, να βάλουν ένα σημάδι στο δεξί τους χέρι ή στο μέτωπό τους. Κανείς δεν μπορούσε να αγοράσει ή να πουλήσει αν δεν έφερε το σήμα, δηλαδή το όνομα του θηρίου ή τον αριθμό που αντιστοιχεί στο όνομά του. Εδώ βρίσκεται η σοφία. Αυτός που έχει κατανόηση ας υπολογίσει τον αριθμό του θηρίου, γιατί είναι αριθμός ανθρώπου. και ο αριθμός του είναι εξακόσιοι εξήντα έξι» (Αποκάλυψη 13:11-18).

Το εδάφιο Αποκάλυψη 13:15 μας δείχνει το δεύτερο θηρίο να διατάζει την κατασκευή μιας εικόνας, στο οποίο δόθηκε το πνεύμα του πρώτου θηρίου με αποτέλεσμα μια παγκόσμια εξαπάτηση που θα του έδινε τον πλήρη έλεγχο. Όλοι όσοι αρνούνται να υποκύψουν στην εξουσία του θηρίου θα σκοτωθούν. Ο κοινωνικός έλεγχος θα είναι απόλυτος, καθώς για να έχετε την ελευθερία να αγοράσετε και να πουλήσετε θα χρειαστεί να φορέσετε μια επωνυμία (ένα τσιπ κάτω από το δέρμα ή το βραχιόλι που φαντάστηκε ο Tegmark ή κάτι παρόμοιο που καθορίζει την κοινωνική αποδοχή ενός ατόμου). Σε όλα αυτά βλέπουμε μια αναλογία με το κινεζικό σύστημα αλγοριθμικής επιτήρησης με βάση τον αριθμό των κοινωνικών σημείων που μπορεί να έχει κάποιος .

Κατανοώντας το είδωλο

Από αυτή την άποψη, θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί την πρόθεση των υποστηρικτών της Τεχνητής Γενικής Νοημοσύνης (IAG) να δημιουργήσουν τεχνητή ζωή μεταφέροντας τα περιεχόμενα του μυαλού σε ένα στήριγμα πυριτίου. Δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα σε ποια δυναμική αναφέρεται το κείμενο της Αποκάλυψης, αλλά μπορεί να είναι η δημιουργία ενός είδους εκλεπτυσμένης και εντυπωσιακής «ζωής», σε σημείο να εξαπατά και να παίρνει τον πλήρη έλεγχο του κόσμου. Θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει μια μερική υλοποίηση του IAG. Η αναφορά στην εικόνα δεν πρέπει απαραίτητα να μας κάνει να σκεφτόμαστε πρωτόγονα είδωλα από ξύλο και πέτρα. Σε κάθε εποχή της ιστορίας, οι άνθρωποι έχουν δημιουργήσει και λατρεύουν είδωλα της φαντασίας τους και του έργου των χεριών τους, ονειρευόμενοι να δώσουν ζωή σε αυτά τα τεχνουργήματα (όπως η ιστορία της δημιουργίας του Golem από άψυχη ύλη που λαμβάνουμε από την εβραϊκή παράδοση). Ίσως μια μέρα, κατά κάποιο τρόπο, να τα καταφέρουν.

Είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε ότι τα είδωλα ήταν, και συνεχίζουν να είναι, κάτι στο οποίο οι άνθρωποι έχουν εμπιστευτεί , ακόμη και πριν από την αγάπη τους. Τα είδωλα ήταν συχνά φοβισμένα και το να «λατρεύεις» ένα είδωλο σήμαινε να αποδεχτείς την ανώτερη εξουσία του, να «λυγίσεις» σε αυτό, παρά να εκφράσεις αγάπη και αφοσίωση. Καθ' όλη τη διάρκεια της Παλαιάς Διαθήκης μέχρι τη Βαβυλωνιακή εξορία, ο λαός του Ισραήλ διαρκώς συμβιβαζόταν με τις παγανιστικές πρακτικές των γειτονικών πληθυσμών, ενώ οι προφήτες, με την ίδια επιμονή, τους υπενθύμιζαν τις συνέπειες αυτών των συμβιβασμών. Μια από τις πιο διάσημες δηλώσεις βρίσκεται στο βιβλίο του προφήτη Ησαΐα, σχετικά με την αφέλεια των ειδωλοποιών που έφτιαχναν τους θεούς τους από το ξύλο των φρεσκοκομμένων δέντρων:

«Καίει το μισό στη φωτιά, ετοιμάζει το κρέας με το άλλο μισό, το ψήνει και χορταίνει. Τότε ζεσταίνεται και λέει: «Α! Ζεσταίνω, απολαμβάνω να βλέπω αυτή τη φλόγα!» Με τα περισσεύματα κάνει τον εαυτό του θεό, το είδωλό του, προσκυνάει μπροστά του, τον λατρεύει, του προσεύχεται και του λέει: «Σώσε με, γιατί είσαι ο θεός μου!» (Ησαΐας 44:16, 17).

Ο Ησαΐας χρησιμοποιεί την ειρωνεία για να τονίσει τον παραλογισμό της δημιουργίας ενός ειδώλου (από σίδηρο ή ξύλο), την απίστευτη τύφλωση στο να παίρνεις ξύλο και να χρησιμοποιείς μέρος του για μαγείρεμα και το υπόλοιπο για να διαμορφώσεις μια εικόνα μπροστά στήν οποία προσκυνάς. Οι Ψαλμοί αναφέρονται επίσης σε αυτό το θέμα δηλώνοντας ότι, παρόλο που η εικόνα έχει ανθρώπινη μορφή, είναι άχρηστη αφού δεν μπορεί να αναπαράγει ανθρώπινες ικανότητες:

«Τα είδωλα των εθνών είναι ασήμι και χρυσός, έργο των χεριών του ανθρώπου. Έχουν στόματα και δεν μιλάνε. Έχουν μάτια και δεν βλέπουν? έχουν αυτιά και δεν ακούνε, και δεν υπάρχει πνοή στο στόμα τους. Ας είναι σαν αυτούς όσοι τους φτιάχνουν, όλοι όσοι τους εμπιστεύονται» (Ψαλμός 135:15-18).

Φαίνεται ξεκάθαρα ότι το βιβλίο της Αποκάλυψης μιλά για κάτι πολύ διαφορετικό από αυτή την ωμή ειδωλολατρία, περιγράφοντας μια εικόνα στην οποία δίνεται η ικανότητα να μιλάει. φαίνεται πολύ πιο «ανθρώπινο» από αρχαίες εικόνες και θα μπορούσε να είναι κάτι σαν ένα ανθρωποειδές ρομπότ εξοπλισμένο με το καλύτερο της τεχνητής νοημοσύνης, ίσως ακόμη και με IAG. Το γεγονός ότι ολόκληρος ο κόσμος λατρεύει το θηρίο λόγω της εικόνας δεν είναι αμελητέο στοιχείο: πρόκειται για την προσέλκυση της προσοχής όλου του κόσμου, κάτι που δεν είχε συμβεί ποτέ πριν, και όμως σήμερα φαίνεται ήδη δυνατό με τη χρήση του παγκόσμια δίκτυα επικοινωνίας όπως το διαδίκτυο και η τηλεόραση.

Αυτό το σενάριο αναπόφευκτα εγείρει το ερώτημα: Πόσο μακριά θα επιτρέψει ο Θεός στην ανθρωπότητα να πάει προς αυτή την κατεύθυνση; Σύμφωνα με τη βιβλική αφήγηση, ο Κύριος παρενέβη στο πρώτο έργο Homo deus στη Γένεση 3 . Κάποτε έκανε επιδρομή στη Βαβέλ, όπου οι άνθρωποι, ενώνοντας τις δυνάμεις τους, προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν την πνευματική και τεχνολογική τους ικανότητα για να χτίσουν έναν πύργο που θα έφτανε στον ουρανό (άλλο σύμπτωμα του εγωισμού που τροφοδοτεί την ιδέα του Homo deus). Και πάλι σύμφωνα με τη Βίβλο, ο Κύριος θα παρέμβει για να βάλει τέλος στην ανθρώπινη εξέγερση. Μα είναι δυνατόν να μην επεμβαίνει εκεί που Τον περιμένουμε;

Αυτό το ερώτημα τίθεται εν όψει του γεγονότος ότι η Αποκάλυψη 13 δίνει έμφαση στο τι θα επιτραπεί στα διάφορα θηρία να κάνουν. Αυτό είναι σε αρμονία με τη θεολογική διδασκαλία, υπό το φως της οποίας ο Θεός έχει τον απόλυτο έλεγχο των γεγονότων και τίποτα δεν συμβαίνει έξω από την επιτρεπτή Του θέληση. Το πρώτο θηρίο επιτρέπεται να ασκεί εξουσία για σαράντα δύο μήνες και να διεξάγει πόλεμο εναντίον των πιστών, εξοντώνοντάς τους. Το δεύτερο θηρίο επιτρέπεται να κάνει παραπλανητικά σημάδια και να δίνει ζωή στην εικόνα του θηρίου.

Η γλώσσα μοιάζει με αυτή που χρησιμοποιείται στη Γένεση: «Και ο Κύριος ο Θεός έπλασε τον άνθρωπο από το χώμα της γης, και εμφύσησε στα ρουθούνια του πνοή ζωής, και ο άνθρωπος έγινε ψυχή ζωντανή» (Γένεση 2:7). Σημαίνει αυτό ότι οι άνθρωποι θα έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν κάτι εξαιρετικά παρόμοιο με τη ζωή , αν όχι ακόμη και ένα είδος ζωής; Αν τα πράγματα πήγαιναν προς αυτήν την κατεύθυνση, ο κίνδυνος είναι ότι εάν πείσουμε τους εαυτούς μας ότι ο Θεός θα παρέμβει πριν φτάσει σε αυτό το στάδιο, η εξαπάτηση που θα συναντήσουμε θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Σημειώνουμε επίσης ότι αυτή η «ζωντανή» εικόνα είναι ικανή να προκαλέσει τον επιλεκτικό θάνατο όλων όσων δεν λατρεύουν το θηρίο. Αυτό σημαίνει ότι, ό,τι κι αν είναι, είναι σε θέση να αναγνωρίσει την «υποτροπική αντικοινωνική συμπεριφορά» (μέσω της αναγνώρισης προσώπου;), να καθορίσει τη συμπεριφορά των ανθρώπων απέναντι στο θηρίο (κοινωνική επιτήρηση;) και να διατάξει τον θάνατό τους. Όλες οι πολύπλοκες διαδικασίες που θα εφαρμοστούν παγκοσμίως. Θα ήταν αυτό το IAG σε επίπεδο που προσομοιώνει ένα είδος συνείδησης ή απλώς μια πιο ανεπτυγμένη έκδοση των (μη συνειδητοποιημένων) συστημάτων AI που χρησιμοποιούνται ήδη;

Η προειδοποίηση της Αποκάλυψης και το 666

Αν ναι, αυτό το κείμενο της Αποκάλυψης αντιπροσωπεύει μια ακριβή προειδοποίηση που απευθύνεται σε όλους τους κατοίκους της γης , ιδιαίτερα σε αυτή τη γενιά που βιώνει ταραχώδη τεχνολογική πρόοδο. Θα ήταν επικίνδυνο, αν όχι μοιραίο, λάθος να διαβάσετε αυτές τις σελίδες της Βίβλου νομίζοντας ότι βρίσκεστε αντιμέτωποι με ένα συνονθύλευμα παιδικών φαντασιώσεων. Δεν πρόκειται για αυτό: καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε το ενδεχόμενο μιας πολύ πραγματικής παγκόσμιας τυραννίας, η οποία έχει ως αντικειμενικό της στόχο τον κοινωνικό έλεγχο, μια κατάσταση ολοκληρωτικής επιτήρησης παρόμοια με αυτή που φανταζόταν ο Tegmark με τον Προμηθέα και, ανησυχητικά, μάλλον παρόμοιο με το σύστημα που υπάρχει σήμερα και βρίσκεται υπό ανάπτυξη στην Κίνα . Η ευκολία με την οποία οι άνθρωποι είναι έτοιμοι να «προσκυνήσουν» αυτά τα συστήματα, δηλαδή να λυγίσουν και να αποδεχτούν την εξουσία τους, θυσιάζοντας την ελευθερία τους ενόψει της υποτιθέμενης ασφάλειας, είναι ανησυχητική. Στην πραγματικότητα, όλοι το κάνουμε αυτό καθώς εμπιστευόμαστε όλο και περισσότερο τις αποφάσεις μας στην τεχνητή νοημοσύνη και επιτρέπουμε στην τεχνολογία να καθορίσει ορισμένες βασικές πτυχές της καθημερινής μας ζωής.

Ας αναρωτηθούμε: τι αντιπροσωπεύει το θηρίο στο κεφάλαιο δέκατο τρίτο του βιβλίου της Αποκάλυψης; Γενικά η απάντηση δεν είναι δύσκολη αφού για το θηρίο γράφεται ότι θα έχει τον έλεγχο της παγκόσμιας οικονομίας. που θα έχει μάρκα σε όλους στο δεξί τους χέρι ή στο μέτωπό τους, έτσι ώστε κανείς να μην μπορεί να αγοράσει ή να πουλήσει χωρίς να έχει αυτό το σημάδι, που είναι το όνομα του θηρίου ή η αριθμητική του μεταφορά (σκεφτείτε το βραχιόλι ασφαλείας που φαντάστηκε ο Προμηθέας). Αντιπροσωπεύει όμως το θηρίο ένα συλλογικό σώμα όπως μια παγκόσμια κυβέρνηση, ένα κράτος που ενεργεί με κτηνώδη τρόπο ή ένα μεμονωμένο άτομο; Το κείμενο παρουσιάζει το θηρίο ως μεμονωμένη οντότητα, πράγματι, ένα ανθρώπινο άτομο. Το εδάφιο Αποκάλυψη 13:8 αναφέρει: «Αυτός που έχει κατανόηση ας υπολογίσει τον αριθμό του θηρίου, γιατί είναι αριθμός ανθρώπου. και ο αριθμός του είναι εξακόσια εξήντα έξι».

Έχει δοθεί μεγάλη προσοχή (ίσως πάρα πολύ) στον αριθμό 666. Έχει δοθεί χώρος σε μια άπειρη σειρά εικασιών για να προσδιοριστεί ποιος θα μπορούσε να είναι αυτός ο ηγέτης, όλα μάλλον στείρα. Αν προσπαθήσουμε να μαντέψουμε σίγουρα θα κάνουμε λάθος, αφού το βιβλικό πλαίσιο μάς πληροφορεί εκ των προτέρων ότι «ο άνθρωπος της αμαρτίας» θα αποκαλυφθεί από τη σατανική δύναμη. Όταν εμφανιστεί, δεν χρειάζεται να μαντέψουμε.

Η αποκωδικοποίηση της αλφαβητικής τιμής του αριθμού 666 θα είναι μια απλή αναδρομική ανάλυση και όχι ένα σύνθετο παζλ. Το απόσπασμα, στην πραγματικότητα, δεν εξηγεί ποιο είναι το θηρίο, αλλά μάλλον, όπως εξηγείται ρητά, τι είναι. Όπως γράφει ο Ιωάννης, είναι «αριθμός ανθρώπου» δηλαδή το θηρίο είναι σύμβολο, ενώ η πραγματικότητα που κινείται πίσω από το σύμβολο είναι ανθρώπινη.

Σε αυτό το σημείο, φαίνεται λογικό να σκεφτεί κανείς ότι τόσο η Β' Θεσσαλονικείς όσο και η Αποκάλυψη αναφέρονται στον ίδιο παγκόσμιο ηγέτη , με επικεφαλής τον διάβολο, εχθρό του Θεού και εξαιρετικά ισχυρό, ο οποίος στο μέλλον θα διεκδικήσει θεϊκές τιμές και θα εξαπατήσει τον κόσμο με ψεύτικα θαύματα, και ο  οποιος θα καταστραφεί από τον Χριστό με την ευκαιρία της επιστροφής Του με δύναμη και μεγάλη δόξα.

Η Αποκάλυψη περιγράφει αυτό το θεμελιώδες γεγονός με αυτούς τους όρους:


«Τότε είδα τον ουρανό ανοιχτό, και ιδού, ένα λευκό άλογο εμφανίστηκε. Αυτός που το καβάλησε ονομάζεται Πιστός και Αληθινός. γιατί κρίνει και αγωνίζεται με τη δικαιοσύνη. Τα μάτια του ήταν φλόγα φωτιάς, στο κεφάλι του ήταν πολλά διαδήματα και είχε γραμμένο ένα όνομα που κανείς δεν ξέρει παρά μόνο αυτός. Ήταν ντυμένος με χιτώνα βαμμένο με αίμα, και το όνομά του είναι ο Λόγος του Θεού.Τα στρατεύματα στον ουρανό τον ακολούθησαν πάνω σε λευκά άλογα, και ήταν ντυμένα με εκλεκτό λινό, λευκό και αγνό. Από το στόμα του βγήκε ένα κοφτερό σπαθί για να χτυπήσει τα έθνη. και θα τους κυβερνήσει με μια σιδερένια ράβδο, και θα πατήσει το κρασί στην δεξαμενή της πύρινης οργής του παντοδύναμου Θεού. Και στο ιμάτιό του και στο μηρό του έχει γραμμένο αυτό το όνομα: ΒΑΣΙΛΕΑΣ ΤΩΝ ΒΑΣΙΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΣ ΤΩΝ ΚΥΡΙΩΝ.

Και είδα το θηρίο και τους βασιλιάδες της γης και τα στρατεύματά τους συγκεντρωμένα για να κάνουν πόλεμο εναντίον αυτού που ήταν πάνω στο άλογο και με τον στρατό του. Αλλά το θηρίο συνελήφθη και μαζί του συνελήφθη ο ψευδοπροφήτης που είχε κάνει θαύματα πριν από αυτό, με τα οποία είχε εξαπατήσει εκείνους που είχαν λάβει το χάραγμα του θηρίου και εκείνους που λάτρευαν την εικόνα του. Και οι δύο ρίχτηκαν ζωντανοί στη λίμνη που καίγεται με φωτιά και θειάφι» (Αποκάλυψη 19:11-16, 19, 20)

Dall'Intelligenza Artificiale ad Apocalisse - ADI-Media (adimedia.it)

Δεν υπάρχουν σχόλια: