Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023

«Να θρηνήσω την ασέβειά τους, ή να σιχαθώ την αγραμματοσύνη τους;». - Θανάσης Ν. Παπαθανασίου

«Τήν ἀσέβειαν αὐτῶν στενάξω, ἢ τήν ἀμαθίαν βδελύξομαι;» : 
«Να θρηνήσω την ασέβειά τους, ή να σιχαθώ την αγραμματοσύνη τους;».
(Μ. Βασίλειος, PG 476Β).

Αναρτώ 3 φωτογραφίες από τη λειτουργική ζωή της Σέρβικης εκκλησίας. Στην πόλη Μπαρ (αρχαίο Αντιβάριο) του Μαυροβουνίου, 6 Ιουνίου 2017, θεία λειτουργία με τον Αμφιλόχιο Ράντοβιτς (+ 2020), μητροπολίτη Μαυροβουνίου και διακεκριμένο θεολόγο. Δύο λόγια:

Ο επίσκοπος και οι παπάδες της επισκοπής βρίσκονται όλοι μαζί μέσα στο ιερό (είναι μάλλον η ώρα ανάγνωσης του Αποστόλου)). Αυτή η παραδοσιακή διάταξη των καθισμάτων, το «σύνθρονο», αισθητοποιεί την συνοδικότητα της Εκκλησίας και το ότι ο επίσκοπος δεν νοείται χωρίς τους πρεσβυτέρους.



Είναι πρώτος, μόνο εν συνόδω. Είναι μια δυναμική ολότελα άλλη από την πυραμιδωτή, υπαλληλικού τύπου ιεραρχία. Αλλά συγκλονιστική στην φωτογραφία είναι και η παρουσία του κοριτσιού, με έναν αυτονόητα τρυφερό τρόπο, στο σπίτι του, στα σκαλιά του μπαμπά του (ο οποίος μπαμπάς, για τον σκοταδιστικό εσμό μας, προφανώς δεν ήταν τόσο πολύ Ορθόδοξος ώστε να το σουτάρει...). Τα δε κορίτσια είναι φανερό πως βρίσκονται στη διακονία της λειτουργίας για τον απλούστατο λόγο ότι είναι μέλη της Εκκλησίας, και όχι επειδή τους τελείωσαν τα αγόρια.

Μπορεί κανείς να δει και το ακόλουθο video, όπου τα κορίτσια φαίνονται στο 12:08 και στο 47:58 : https://youtube.com/watch?v=0U4kIZYZcw4&feature=share

Στατικές φωτογραφίες, στο site https://www.in4s.net/proslava-sv-jovana-vladimira-u-baru.../

Μου τα έθεσε υπόψη μου η φίλη Ντράγκιτσα Τάντιτς Dragica Tadic Papanikolau, Σερβίδα, γερή θεολόγος, η οποία με συγκίνησε αληθινά, επιμένοντας ότι δεν μπορεί να προκόψει η κουβέντα χωρίς βιωμένη εκκλησιαστική πραγματικότητα. Πραγματικότητα την οποία η ίδια έχει ζήσει, και για την οποία, συν τοις άλλοις, τιμά την μνήμη του κάποτε καθηγητή της στη Θεολογική Σχολή Βελιγραδίου Αμφιλόχιου.

Αύριο, συμπτωματικά, στη Σχολή μου έχω να εξετάσω, ανάμεσα σε άλλα, και το μάθημά μου «Γυναικείες ιεραποστολικές μορφές». Τα λέμε αυτά, αδιάκοπα με τα παιδιά μας... Εργόχειρο, ώστε η θεολογία να μην βιάζεται ούτε από την ασέβεια, ούτε από την αμάθεια...

Θανάσης Ν. Παπαθανασίου / 8-6-2023

Αναστάσιος: «Να θρηνήσω την ασέβειά τους, ή να σιχαθώ την αγραμματοσύνη τους;». - Θανάσης Ν. Παπαθανασίου (anastasiosk.blogspot.com)

ΦΥΣΑΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙ κ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ. ΕΚΕΙ ΜΑΣ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΠΟΥ ΣΧΕΔΙΑΖΕΤΕ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΓΓΛΙΚΑΝΩΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ. ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ ΜΗΠΩΣ ΔΟΥΜΕ ΚΑΜΜΙΑ ΙΕΡΕΙΑ ΝΑ ΞΕΠΕΤΑΓΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΙΕΡΟ.

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

α λέμε αυτά, αδιάκοπα με τα παιδιά μας... Εργόχειρο, ώστε η θεολογία να μην βιάζεται ούτε από την ασέβεια, ούτε από την αμάθεια...

ΩΡΑΙΑ ΦΡΑΣΗ..

amethystos είπε...

Αλλά καί οι βιαστές είναι απαραίτητοι στήν εν Χριστώ ζωή. Τής Βασιλείας. Δυστυχώς ταυτίσαμε τήν εκκλησία μέ τήν Βασιλεία καί κανονιστήκαμε. Πολεμώντας τήν κλήση μας χάριν τής αγάπης καί τής ειρήνης. Σήμερα έχουμε δίπλα μας ανθρώπους οι οποίοι περπάτησαν στήν άγρια ζωή καί επέστρεψαν καί βρήκαν μπροστά τους αυτούς πού ανέβηκαν τά σκαλιά τής εκκλησιαστικής ιεραρχίας.Καί τά απολιθωμένα απομεινάρια τού νομικισμού. Στενή η οδός καί οι πρισσότεροι δέν χωράνε.Ιεραποστολή εναντίον μοναχισμού. Ο χειρότερος εμφύλιος.

Ορθόδοξος είπε...

Καλά.. ἐπειδή βλέπουμε ὅλο καί πιό συχνά σέ φωτογραφίες κορίτσια στή θέση ἀγοριῶν στήν θεία λειτουργία δέν μποροῦμε νά τό παραβλέπουμε ἤ νά ἀναρωτιόμαστε μήπως εἶναι σωστό.
1. Ἡ παράδοση τῆς Ἐκκλησίας εἶναι αὐτή, ἄν μή τί ἄλλο, νά κάνουν αὐτό μόνο οἱ ἄνδρες.
2. Τά κορίτσια ντυμένα παπαδάκια πεῖτε μου ὅτι δέν παραπέμπει σέ ἱέρειες!!
3. Στό ἱερό κανονικά δέν πρέπει οὔτε ὅλοι οἱ ἄνδρες νά μπαίνουν, παρά μόνο ὅσοι ἔχουν εἰδική ἄδεια (καί φυσικά ὄχι γυναῖκες).
4. Οἱ γυναῖκες καταλαμβάνουν ὅλο καί περισσότερο θέσεις μέσα στήν ἐκκλησία:ἐπίτροποι, νεωκόρες, ψάλτριες καί παπαδάκια! Δέν εἶναι τυχαῖο γεγονός αὐτό. Εἶναι σχέδιο. Ὅσο καί νά θέλουμε νά δοῦμε θετικά τό γεγονός τῶν κοριτσιῶν (παπαδάκια), θά ἦταν τουλάχιστον ἀφέλεια ἄν τό κάναμε.

Ανώνυμος είπε...

Ο κ. Παπαθανασίου χαρακτηρίζει την φίλη του, που του έδωσε τις πληροφορίες για το τι γίνεται στους ναούς του Μαυροβουνίου, γερή θεολόγο.

Ο χαρακτηρισμός αυτός μπορεί να τοποθετεθεί σε συγκεκριμένα πλαίσια, ώστε να γίνει πιο κατανοητός:
Διηγήθηκε κάποτε ένας φίλος, συμφοιτητής της εν λόγω θεολόγου, και νυν καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου το εξής περιστατικό:
Πριν αρχίσει το μάθημα στο αμφιθέατρο της θεολογικής του Βελιγραδίου, μπήκε μέσα, από την πάνω είσοδο, ένας συμφοιτητής τους από το Μαυροβούνιο.
Αγνάντευσε για μερικές στιγμές το αμφιθέατρο, κοίταξε τους πάντες από πάνω ψηλά, και είπε προς τον εαυτό του, αλλά αρκετά δυνατά ώστε να ακουστεί:
"Είμαι ο πιο δυνατός εδώ μέσα".

amethystos είπε...

Γυμνάζονται μέ τόν Λουδοβίκο, στό Body building.Aφήσαμε τήν φλόγα τής καρδιάς μας νά σβύσει γιά τά πρωτεία καί χάνουμε και τούτη καί τήν άλλη ζωή.Πώς είναι δυνατόν νά μήν πιάνουμε ότι όσοι βγαίνουν μπροστά μπροστά στίς φωτογραφίες είναι κύμβαλα αλαλάζοντα;

Θωμάς είπε...

Το είδα προχθές στην κρατική τηλεόραση και νομίζω έχει σχέση με το θέμα που συζητάμε.

https://program.ert.gr/details.asp?pid=3880868&chid=10

Δείτε το τρέιλερ. Είναι αρκετά κατατοπιστικό.

Ωριαίο ντοκιμαντέρ παραγωγής ΗΠΑ 2018.

Ο Ιησούς είχε δώδεκα μαθήτριες που έπαιξαν εξίσου κρίσιμο ρόλο με τους άνδρες στη γέννηση του Χριστιανισμού. Αυτό είναι το συμπέρασμα των ειδικών της Βίβλου Έλεν Μποντ και Τζόαν Τέιλορ που εξερευνούν αρχαίες σπηλιές και κατακόμβες στο Ισραήλ και στην Ιταλία και αποκρυπτογραφούν αινιγματικά αποσπάσματα στα ευαγγέλια.

Τα στοιχεία που βρίσκουν, δείχνουν ότι οι μαθήτριες του Ιησού ήταν απαραίτητες για την αποστολή του: κήρυτταν, θεράπευαν, βάπτιζαν και μάλιστα χρηματοδοτούσαν το κίνημα. Χωρίς τις γυναίκες μαθήτριες ο Χριστιανισμός δεν θα είχε απογειωθεί.

amethystos είπε...

Γιατί νά μήν τό αναρτήσουμε;