Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023

Η παρουσία του Αγίου Πνεύματος εντός της Εκκλησίας. Εκκλησία – Αίρεση – Ενότητα

 

Ο Νικόλαος Ξιώνης, Επ. Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, μιλάει στην Πεμπτουσία για την παρουσία του Αγίου Πνεύματος εντός της Εκκλησίας, ιδιαίτερη αναφορά στην Εκκλησία, την Αίρεση και την Ενότητα του σώματος της Εκκλησίας.

    Το Άγιο Πνεύμα απο το ένα μέρος, είναι οπωσδήποτε το πνεύμα το οποίο ενεργεί, είναι ενεργό, ανάμεσα στον Χριστό και την Εκκλησία. Αλλά απο το άλλο μέρος Αυτό είναι το Άγιο Πνεύμα που

πέμπεται απο την ενότητα Χριστός Εκκλησία (όπως απο την αιώνια ενότητα τού Πατρός με τον Υιό) 

και επομένως είναι άνοιγμα το οποίο η ένωση αγάπης ανάμεσα στην Νύμφη και τον Νυμφίο δοκιμάζει πρός το νέο, πρός τον Υιό, πρός τον κόσμο τής δημιουργίας, και σήμερα ακριβώς προς τον "εκκοσμικευμένο"  μή-Χριστιανικό κόσμο.

ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΥΚΟΛΑ ΚΑΤΑΝΟΗΤΟ ΟΤΙ Η ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΟΥ κ. ΞΙΩΝΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΤΕΙ ΤΟ ΦΙΛΙΟΚΒΕ. ΠΕΜΠΕΤΑΙ ΑΝΑΛΟΓΩΣ ΤΗΣ ΕΝΟΤΗΤΟΣ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΥΙΟΥ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ.

Έτσι λοιπόν προσπαθώντας να γνωρίσουμε κάτι από το Άγιο Πνεύμα, ξεκινώντας από τα ονόματά του, φτάνουμε ακριβώς στην αντίθετη πλευρά στην οποία αποδεικνύεται το Άγιο Πνεύμα άγνωστο. Και εδώ ακριβώς ο Αυγουστίνος βλέπει την Ιδιαιτερότητα του Αγίου Πνεύματος. Εάν ονομάζεται μέσω αυτού που είναι το θείο του θεού, αυτού που είναι κοινό στον Πατέρα και στον Υιό, αυτό ακριβώς σημαίνει πως η Ουσία του είναι ακριβώς αυτή, να είναι η κοινωνία (communio) ανάμεσα στον Πατέρα και στον Υιό! Η Ιδιαιτερότης του Αγίου Πνεύματος είναι ξεκάθαρα το γεγονός ότι είναι η κοινή πραγματικότης ανάμεσα στον Πατέρα και στον Υιό. Η μοναδική του Ιδιαιτερότης είναι να είναι ενότης. Έτσι λοιπόν είναι αυτή η γενική ονομασία “Άγιο Πνεύμα” ο πιο ταιριαστός τρόπος, μέσα στη γενικότητά του, να εκφραστεί εντελώς παράδοξα αυτό που έχει απολύτως Ιδιαίτερο, που είναι ακριβώς η κοινότης. [Η ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΙΟ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ]

Από αυτή την ανάλυση προκύπτει κάτι πολύ σημαντικό: η σύνθεση του Πατρός και του Υιού σε μια τέλεια ενότητα δεν θεωρείται σαν μια γενική ομοουσιότητα, αλλά σαν κοινωνία (communio), όχι δηλαδή σαν μια ουσία με την μεταφυσική της έννοια, αλλά λόγω των προσώπων, σύμφωνα και με την φύση του θεού, η σύνθεση είναι κι’ αυτή προσωπικήΣτην Τριάδα η Δυάς στρέφεται προς την ενότητα χωρίς να καταργεί τον διάλογο, ο οποίος αντιθέτως δυναμώνει. Μια ξανασύνθεση στην ενότητα, η οποία δεν θα ήταν και αυτή με την σειρά της πρόσωπο, θα διέλυε τον διάλογο των δύο προσώπων. Το πνεύμα είναι το πρόσωπο καθώς είναι ενότης, η ενότης καθώς είναι πρόσωπο!

ΕΔΩ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΧΡΥΣΑ ΚΛΕΙΔΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΥ. ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΡΥΛΙΚΗ ΚΟΝΩΝΙΑ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΑΝΤΙΚΑΤΕΣΤΗΣΑΝ ΤΟ ΟΜΟΟΥΣΙΟ. ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ. ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΣ ΟΡΟΣ ΤΟΥ ΞΙΩΝΗ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ ΜΑΣ ΡΙΧΝΕΙ ΣΤΑΧΤΗ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: