Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2024

Επίθεση στον άνθρωπο. Τεχνητό έναντι φυσικού – Roberto Pecchioli


Στον κανονικό άνθρωπο δεν αρέσει να ασχολείται με καθολικά θέματα. Το να σκέφτεσαι τη ζωή και το θάνατο, το καλό και το κακό, την ειρήνη και τον πόλεμο είναι τρομακτικό. Σωστά: είναι ήδη πολύ περίπλοκο να ζεις την καθημερινή ζωή. Γιατί ανησυχούμε για ζητήματα που είναι πολύ μεγαλύτερα για εμάς, τα οποία είναι συχνά άλυτα και πάνω στα οποία δεν έχουμε κανέναν έλεγχο, κάνοντας την ύπαρξή μας πιο πικρή; Νά κοιτάξουμε γύρω μας γίνεται όλο και βαρύτερο, μια αγχώδης άσκηση τερατολογίας, η έκθεση και η μελέτη τερατωδών πραγμάτων. Ωστόσο, πρόκειται για αναπόφευκτα επιχειρήματα· Κάποιος πρέπει να προβληματιστεί και – αλίμονο – να λάβει υπόψη την πραγματικότητα, ένα προκαταρκτικό βήμα στην προσπάθεια να κατανοήσει τον κόσμο, να διατυπώσει κρίσεις, να αγωνιστεί για το αληθινό, το όμορφο, το καλό, το δίκαιο.

Αντιμετωπίζουμε έναν Δρόμο του Σταυρού με πολλούς, πάρα πολλούς σταθμούς, με την ελπίδα ότι αργά ή γρήγορα η ανάσταση θα έρθει. Η θέση μας είναι ότι ένας γιγαντιαίος πόλεμος εναντίον του ανθρώπινου πλάσματος βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Όλα τα θεμέλια του είδους μας – βιολογικά, ανθρωπολογικά, οντολογικά – δέχονται επίθεση κάτω από τα χτυπήματα ενός τεράστιου, τερατώδους (και πάλι τερατολογικού...) μηχανισμού τεχνο-οικονομικής κυριαρχίας (αφέντες του χρήματος, κύριοι των πιο ισχυρών τεχνολογιών στην ιστορία). Οι κυβερνήτες διαθέτουν όλα τα μέσα, οικονομικά, χρηματοοικονομικά, βιομηχανικά, τεχνικά, πολιτιστικά, μέσα ενημέρωσης. Ένας θόλος μερικών χιλιάδων «συμπαντικών δασκάλων» (Giulietto Chiesa) κρατά τη μοίρα της ανθρωπότητας στα χέρια του, αποφασισμένος να την τροποποιήσει, να την αναμορφώσει, ακόμη και να την υπερβεί για να αναδημιουργήσει ένα νέο τρανς και μετα-ανθρώπινο είδος. Διαθέτει όλα τα μέσα, καθορίζει όλους τους σκοπούς. Ο δικός του, τόν οποίο μπορούμε να συνοψίσουμε στην κυριαρχία πάνω στην αδρανή, αδιαφοροποίητη ανθρώπινη ύλη, να τεθεί υπό τις διαταγές του τεχνολογικού μηχανισμού.

Για το σκοπό αυτό, καταργεί την αλήθεια και την πραγματικότητα: το τεχνητό αντικαθιστά το φυσικό, τα γεγονότα αντικαθίστανται από την επιβεβλημένη αναπαράσταση, το σύμπαν από το μετασύμπαν. Η δύναμη αυτού του θόλου έγινε ανυπολόγιστη στην αυγή της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης, βασισμένη στη δύναμη των ηλεκτρονικών τεχνολογιών. Ο κόσμος, από «αναλογικός», είναι πλέον «ψηφιακός». Ο πρώτος όρος περιγράφει τη λειτουργία του ανθρώπινου νου, με βάση την αναγνώριση ομοιοτήτων μεταξύ αντικειμένων και καταστάσεων που απέχουν πολύ μεταξύ τους. Αυτός ο τύπος συλλογισμού είναι η βάση της δημιουργικότητας, η οποία είναι απαραίτητη για την επίλυση νέων και απροσδόκητων προβλημάτων. Το ψηφιακό (στο αγγλικό ψηφίο) είναι ο τυπικός τρόπος εφαρμογής της τεχνολογίας των πληροφοριών και των ηλεκτρονικών, ο οποίος αντιμετωπίζει τις ποσότητες σε αριθμητική μορφή, μετατρέποντας τις τιμές σε αριθμούς ενός βολικού συστήματος αρίθμησης, συνήθως του δυαδικού.

Σε ένα τόσο περίπλοκο πλαίσιο, γινόμαστε μάρτυρες μιας βαθιάς, πολύ γρήγορης αλλαγής του «παραδείγματος» με την έννοια που υποδεικνύει ο επιστημολόγος Thomas Kuhn, δηλαδή την ανατροπή ολόκληρου του οράματος του κόσμου και όλων των συνεπειών που απορρέουν από αυτό. Πριν εξετάσουμε τα τρία μέτωπα του πολέμου που διεξήγαγε ο θόλος του fintech εναντίον του homo sapiens, είναι απαραίτητο να υπενθυμίσουμε τα θεωρητικά θεμέλια πάνω στα οποία στηρίζεται ο «απόλυτος» παγκοσμιοποιημένος υπερκαπιταλισμός, δηλαδή απελευθερωμένος από κάθε περιορισμό ή όριο: ένας βαρύς υλισμός ξένος προς κάθε υπερβατική υπόθεση· Η λατρεία της ιστορικιστικής-μηδενιστικής προόδου. Ένας μηδενισμός που ανακοινώθηκε με απελπιστική διαύγεια από τον Φρίντριχ Νίτσε μαζί με την «απαξίωση όλων των αξιών».

Στην αυγή του εικοστού αιώνα, ήταν ο Πάπας Πίος Ι ́ που συνέλαβε την έννοια της εποχής που θα ερχόταν στην εγκύκλιο E supremi (1903). «Με όλες τις δυνάμεις και με κάθε τέχνασμα υπάρχει μια τάση να καταπνίγεται εντελώς η μνήμη και η έννοια του Θεού». Ασύμβατη με κάθε μορφή πνευματικότητας, αλλά και εχθρός κάθε ηθικής, πολιτικής, οικονομικής ή αξιακής εναλλακτικής, η εξουσία τρέφεται από τη θέληση για εξουσία, από το αδυσώπητο μίσος κάθε ορίου, που θεωρείται εμπόδιο, οπισθοδρόμηση. Τίποτα δεν είναι ιερό, όλα είναι διαθέσιμα, ύλη που πρέπει να κατακτηθεί, να καταληφθεί, να αναμορφωθεί, να αγοραστεί και να πωληθεί. Η νουθεσία του Ezra Pound γίνεται ακόμη γελοία: ο ναός είναι ιερός επειδή δεν είναι προς πώληση (Cantos, canto XCVI).

Στο πνεύμα της εποχής – μια εποχή χωρίς πνεύμα, μια εποχή κενού (G. Lipovetsky) – δεν υπάρχει άλλος ναός από την εμπορευματική μορφή, την αναγωγή των πάντων σε ένα πράγμα, ένα προϊόν στο οποίο μπορεί να αποδοθεί ένας γραμμωτός κώδικας και να τοποθετηθεί μια μεταβαλλόμενη τιμή. Η «απομάγευση του κόσμου» για την οποία μίλησε ο Max Weber φτάνει στο τέλος της: όλα είναι υπολογισμένα και υπολογίσιμα, το παρελθόν είναι η αδέξια πνευματική μειοψηφία μιας παιδικής ανθρωπότητας, το μέλλον δεν υπάρχει παρά μόνο στην προγνωστική μορφή της διασταύρωσης και επεξεργασίας δεδομένων και μεταδεδομένων.

Σε έναν κόσμο που ανάγεται σε έναν κρυπτογράφο, ένα πράγμα, μια μάζα, το απεγνωσμένο μήνυμα του Πιερ Πάολο Παζολίνι επανεμφανίζεται: θέλω να αναγνωρίσω τα πράγματα και, στο μέτρο του δυνατού, θέλω να τα μεταφέρω, θέλω να τα ξαναμυθοποιήσω. Αυτό που μας κάνουν να αναλάβουμε είναι ένα ταξίδι στην έρημο, ή στη «νύχτα του κόσμου» που αναγγέλλει ο Μάρτιν Χάιντεγκερ, την οποία υποδέχεται με μεθυσμένη χαρά η «δυτική» σύγχρονη εποχή, ο ναός του εμπόρου. Η πιο διαδεδομένη αντίρρηση μεταξύ των πιστών των μεταμοντέρνων μύθων είναι η ακόλουθη: πώς μπορεί η εξουσία να είναι ολοκληρωτική, απόλυτη, αν κηρύττει τη δημοκρατία και την ένταξη κάθε μέρα, αν πράγματι η πιο κοινή κριτική είναι η υπερβολική ανεκτικότητα;

Και πάλι ο Παζολίνι συνεχίζει: η τεχνοκαπιταλιστική εξουσία «δεν είναι πλέον ικανοποιημένη με έναν άνθρωπο που καταναλώνει, αλλά απαιτεί να μην είναι νοητές άλλες ιδεολογίες εκτός από αυτές της κατανάλωσης». «Αποφάσισε να είναι ανεκτική επειδή μόνο μια ανεκτική κοινωνία μπορεί να είναι μια καταναλωτική κοινωνία». Η σφαίρα των δικαιωμάτων, ωστόσο, ενώ επεκτείνεται δυσανάλογα στην ατομική και οικεία σφαίρα, ξεθωριάζει στη δημόσια σφαίρα, στην οποία το παράδειγμα είναι αυτό της επιτήρησης, της ενιαίας σκέψης, της καταστολής των ιδεών, αρχές που είναι απρόθυμες στη νεοεξουσιαστική βιοπολιτική/βιοκρατική τάξη.

Η επιτάχυνση που δίνεται από το 2020 (πανδημία, ψηφιακή ταυτότητα, συμπίεση κινητικότητας, συστήματα ταυτοποίησης και επιτήρησης, περιορισμός της γεωργίας, τεχνητή τροφή, οικοκλιματική έμφαση, καταστολή της διαφωνίας, γενικευμένη ιατρικοποίηση, εξάπλωση της ιδεολογίας του φύλου, μετανθρωπισμός) υποδηλώνει ότι η αλλαγή παραδείγματος βρίσκεται στην αποφασιστική φάση. Η άδεια δυτική ανθρωπότητα, παγιδευμένη από τους παράλληλους μύθους της αγοράς και της τεχνολογίας, περιορίζεται στο σχήμα που ο Ντιέγκο Φουσάρο αντλεί από την ελληνική μυθολογία. Οι μεταμοντέρνες θεότητες είναι ο Διόνυσος, ο οποίος προεδρεύει του χάους, της αμορφωσιάς, του άπειρου και της παράβασης. Ο Πρωτέας, ο θεός του υβριδισμού, της συνεχούς αλλαγής, της υπέρβασης όλων των ορίων και της κατάρριψης όλων των διαφορών. Τέλος, ο Νάρκισσος, ο αυτο-στοχασμός, ο αυτο-εορταστικός εγωισμός των ξεριζωμένων ατόμων που έχει την ψυχαναγκαστική τελετουργία του στην πρακτική της selfie, να κοινοποιηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης περιμένοντας το "like", τον αντίχειρα των αδέσποτων ατόμων που συνδέονται με το metaverse.

Ένας πόλεμος ενάντια στον άνθρωπο που διεξάγεται με τη μορφή της αμφισβήτησης της αλήθειας, της ίδιας της πραγματικότητας, των θεμελίων της ύπαρξης. Είπαμε ότι στόχος είναι η διατάραξη των βιολογικών, ανθρωπολογικών και οντολογικών βάσεων του ανθρώπου. Η βιολογία – αναξιόπιστη, αποχαρακτηρισμένη ως μεταβλητή που εξαρτάται από πολιτισμικές κατασκευές – δέχεται επίθεση στην άρνησή της να αναγνωρίσει αυτό που ήταν πάντα σαφές στους ανθρώπους όλων των εποχών και πολιτισμών. Το βιβλικό «αρσενικό και θηλυκό τα δημιούργησε» απορρίπτεται στο όνομα των «φύλων», τα οποία έχουν πάρει τη θέση των (δύο) φύλων. Για τη νέα διανθρώπινη νεο-κουλτούρα, τα φύλα είναι δυνητικά άπειρα, όσες και οι αυτοαναγνωρίσεις, ακόμα και οι πιο παράξενες, οι πιο τρελλές και (μια φορά κι έναν καιρό!) αποκλίνουσες από κάθε ανθρώπινο ον, μεταβαλλόμενες, προσωρινές και ανακλητές. Οι ρόλοι, οι διακρίσεις μεταξύ αρσενικού και θηλυκού δεν είναι παρά κοινωνικές κατασκευές, όπως η εγκυμοσύνη και η μητρότητα.

Η τάση είναι το ταυτόσημο, το ανδρόγυνο, το τρανς. Η εθνοτική, προσωπική, πολιτισμική και σεξουαλική αποταύτιση οδηγεί σε υπαρξιακή ρευστότητα, οδηγώντας σε ένα είδος μετουσίωσης με στόχο την αφαίρεση της αποδιδόμενης βιολογικής διάστασης. Χωρίς βιολογική βάση, είμαι αυτό που θέλω να είμαι ή πιστεύω ότι είμαι. H πρώην υπουργός Ισότητας στην ισπανική κυβέρνηση, Irene Montero, έφτασε στο σημείο να πει ότι οι γυναίκες δεν υπάρχουν, αφού γυναίκα είναι οποιοσδήποτε αισθάνεται σαν γυναίκα. Εναπόκειται στην κοινωνία και στους κανόνες της να το λάβουν αυτό υπόψη. Δεδομένου ότι η Montero είναι ριζοσπάστρια φεμινίστρια, είναι ακατανόητο ποιο είναι το νόημα του φεμινισμού στήν απουσία του υποκειμένου!

Βιολογικός είναι ο στόχος της ολικής ιατρικοποίησης: είμαστε φανταστικά υγιείς, που πρέπει να είμαστε γεμάτοι με φάρμακα, παρασκευάσματα, γονιδιακούς ορούς, των οποίων η αυθεντική λειτουργία (mRNA) είναι να τροποποιήσουν οριστικά τη γενετική μας κληρονομιά. Για ποιο σκοπό; Βιολογική και ανθρωπολογική ταυτόχρονα είναι η προοδευτική αφαίρεση της αναπαραγωγής από τη φυσική σεξουαλικότητα. Το αποτέλεσμα θα είναι η εκτογένεση, δηλαδή η «παραγωγή» ανθρώπινων όντων μέσω μηχανών, τεχνητών μητρών και τεχνητού σπέρματος. Η συνέπεια είναι η παρακμή των γονικών μορφών, η μετάδοση της ζωής που έχει ανατεθεί σε εκείνους που έχουν τις τεχνολογίες και μπορούν να καθορίσουν, όπως στον Θαυμαστό Νέο Κόσμο του Aldous Huxley, την ποσότητα και την ποιότητα της τεχνητά παραγόμενης μετα-ανθρωπότητας.

Δεν είναι τυχαίο ότι τα ενδιάμεσα στάδια είναι η ασφυκτική προπαγάνδα, 24 ώρες το 24ωρο, της στείρας σεξουαλικότητας, της ομοφυλοφιλίας και της τρανσεξουαλικότητας, φαινόμενα που περνούν από τη βιολογία στο έδαφος της ανθρωπολογίας και της οντολογίας, επιτιθέμενα στα θεμέλια της ύπαρξης. Παρεμπιπτόντως, η λειτουργία της ανθρώπινης αναδιαμόρφωσης πρέπει να ευτελίσει την άμβλωση – που αναγνύεται σε καθολικό δικαίωμα – που μετονομάζεται σε «αναπαραγωγική υγεία». Αυτή η φράση δείχνει τη βιολογική παλινδρόμηση του ανθρώπου στο ζώο. Εξάλλου, η ιδεολογία των Λόρδων θεωρεί ότι ο homo sapiens δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια βιοχημική μάζα που μπορεί να χειραγωγηθεί. Ο άνθρωπος ζωοποιείται την ίδια στιγμή που ο ζωικός κόσμος αποκτά δικαιώματα παρόμοια με εκείνα των ανθρώπων. Αυτό είναι παράλογο, δεδομένου ότι το ζώο δεν μπορεί να διεκδικήσει δικαιώματα ή να ασκήσει αντίστοιχα καθήκοντα.

Ταυτόχρονα, επιβάλλεται στον άνθρωπο μια απογυμνωμένη, περιορισμένη Νέα Γλώσσα – το ενιαίο γρύλισμα (η ενοποιημένη γκρίνια) μέσω του οποίου πρέπει να ορίσει και να κρίνει αντικείμενα και έννοιες, τον περιβάλλοντα κόσμο και τον εαυτό του σύμφωνα με το νέο επιβεβλημένο παράδειγμα. Αποκομμένος από την οικογένεια, απομακρυσμένος από την εθνική, εδαφική και πολιτιστική κοινότητα στην οποία ανήκει, αδιαπέραστος από τις απαιτήσεις του πνεύματος, απομακρυσμένος από τη βιολογική και οικεία φύση του, μυημένος σε μια σειρά εξαρτήσεων, υβριδισμένος με τη μηχανή και εν τω μεταξύ εξαρτημένος από τεχνητές συσκευές, εγκαταλελειμμένος στις κινήσεις, ανίκανος να αυξήσει τη σκέψη πέρα από τη στιγμή, κυβερνώμενος από φόβο, ετεροκατευθυνόμενος από τη δύναμη της τεχνοδομής, αβέβαιος, υποταγμένος στο τεχνητό, ο άνθρωπος χάνει την ελευθερία του, δεν αναγνωρίζει πλέον την πραγματικότητα και απομακρύνεται από την αλήθεια.

Είναι ακόμα, βιολογικά και οντολογικά, homo sapiens, ή έχει μετατραπεί σε διαφορετικό είδος; Είναι το παράδοξο του πλοίου του Θησέα, το φυσικό και μεταφυσικό ερώτημα της διατήρησης της αρχικής ταυτότητας μιας οντότητας εντελώς τροποποιημένης με την πάροδο του χρόνου. Ο άνθρωπος-πλάσμα παραμένει ο εαυτός του αν όλα τα συστατικά του έχουν αλλάξει και ακόμη και ο εγκέφαλος αναδιαμορφώνεται μέσω μηχανών και «σκεπτόμενων» τεχνουργημάτων;

Η ελληνική μυθολογία – η οποία ήταν σε θέση να θέσει στην ανθρωπότητα κάθε ερώτηση νοήματος – μιλάει για το πλοίο στο οποίο ταξίδεψε ο Θησέας στην περιπέτεια που τον οδήγησε να προκαλέσει και να σκοτώσει τον Μινώταυρο, το τέρας με το σώμα ενός ανθρώπου και το κεφάλι ενός ταύρου, έναν από τους ιδρυτικούς μύθους της Δύσης. Το πλοίο είχε παραμείνει φαινομενικά το ίδιο, παρά το γεγονός ότι με την πάροδο του χρόνου κάθε ένα από τα εξαρτήματά του είχε αντικατασταθεί, από την καρίνα μέχρι τα κουπιά και τα πανιά. Ήρθε μια εποχή που όλα τα αρχικά μέρη είχαν αντικατασταθεί, αν και το πλοίο διατήρησε την αρχική του εμφάνιση. Είχε ανανεωθεί πλήρως, αλλά ταυτόχρονα είχε παραμείνει το ίδιο. Ήταν ακόμα το πλοίο του Θησέα;

Είναι το αληθινό, το καλό, το δίκαιο, το όμορφο, ακόμα ο ορίζοντας του νοήματος, ή ο πόλεμος έχει κερδηθεί από ανθρώπους που είναι εχθροί άλλων ανθρώπων; Με αυτούς τους όρους, η επίθεση στον άνθρωπο απαιτεί μια απάντηση που είναι πρωτίστως πνευματική. Για να παραμείνουμε – ή να επιστρέψουμε – άνθρωποι, χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ να στρέψουμε το βλέμμα μας προς τα πάνω, προς αυτό που υπερβαίνει την ύλη. Είναι η μητέρα όλων των μαχών, στις οποίες πρέπει να αντιπαραθέσουμε την αγάπη για τον εαυτό μας, το πλάσμα με τη θεϊκή σπίθα, ενάντια στον παγωμένο κυνισμό των επιλεκτικών ολιγαρχών, των άψυχων κοινωνιοπαθών. Όπου μεγαλώνει ο κίνδυνος, το ίδιο συμβαίνει και με ό,τι σώζει. Αυτό είναι το μάθημα του Hoelderlin που τα τελευταία δύσκολα χρόνια έχουν επαληθεύσει. Παρ' όλα αυτά, μια νέα συνειδητοποίηση αυξάνεται με δυσκολία, ένας ανταγωνισμός που ακόμη εξακολουθεί να είναι μειοψηφία και συγκεχυμένος, αποτελούμενος από πολλές μικρές πυρκαγιές. Σημάδια συγκρατημένης ελπίδας. Homo sum; humani nihil a me alienum puto, Είμαι άνθρωπος. Τίποτε ανθρώπινο δεν μου είναι ξένο.


ΕΔΩ ΙΣΩΣ ΒΡΙΣΚΕΙ ΘΕΣΗ ΚΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟΣ ΕΑΥΤΟΣ ΤΟΥ ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΥ.

2 σχόλια:

χαλαρωσε είπε...

https://www.youtube.com/watch?v=5wcjG6mAA-U

Ανώνυμος είπε...

https://www-inchiostronero-it.translate.goog/uomini-e-no-il-dottor-frankenstein-e-gli-altri/?_x_tr_sl=it&_x_tr_tl=el&_x_tr_hl=el&_x_tr_pto=wapp