Ο Rod Dreher είναι ένας από τους σημαντικότερους χριστιανούς διανοούμενους αυτής της αρχής της χιλιετίας. Αμερικανός, λίγο πάνω από πενήντα χρονών, προτεσταντικής καταγωγής, μεταστράφηκε πρώτα στον καθολικισμό και μετά, από το 2006, στην Ορθοδοξία, είναι ο συγγραφέας του περίφημου Benedict Option, ενός κειμένου που έγινε το μανιφέστο τόσο ενός ενεργού συντηρητισμού όσο και του μέλλοντος του Χριστιανισμού. Η βασική θέση, δανεισμένη από τον Alasdair Mac Intyre του After Virtue , είναι ότι σε έναν κόσμο σαν τον δικό μας, παρόμοιο με αυτόν που είδε το τέλος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας με την άφιξη των βαρβάρων, είναι απαραίτητο να κάνουμε όπως ο Βενέδικτος της Νουρσίας. να δημιουργηθούν συνεκτικές κοινότητες για να ανακαλύψουμε ξανά την προέλευση, τις ρίζες, την ταυτότητα και τον πολιτισμό μας.
Το τελευταίο του δοκίμιο, Η αντίσταση των Χριστιανών, δημοσιεύτηκε πρόσφατα στα ιταλικά από τον εκδότη Giubilei Regnani, του οποίου ο αρχικός τίτλος είναι Live not by lies - A manual for Christian dissidents), μια θειούχα προειδοποίηση ενάντια στον νέο ολοκληρωτισμό που προχωρά μέ επιστημονική και υλιστική βαρβαρότητα. Ο συγγραφέας έδωσε πρόσφατα συνέντευξη από το τηλεοπτικό κανάλι "Negocios TV" σε μια συνάντηση στην οποία συνέκρινε τον σοβιετικό ολοκληρωτισμό με τον σημερινό και προειδοποίησε ότι οι θεμελιώδεις πυλώνες του σύγχρονου "ήπιου ολοκληρωτισμού" είναι η καταστροφή της οικογένειας και των πνευματικών παραδόσεων.
Για τους αναγνώστες του Reconnaissance έχουμε μεταφράσει ολόκληρο το κείμενο (πηγή: gaceta.es).
*** *** ***
Ερ. – Είμαστε ήδη σε μια κοινωνία που ζει σκεπτόμενη μια ελευθερία που δεν κατέχει πλέον;
Α – Οι άνθρωποι που ζούσαν υπό τον κομμουνισμό δεν είχαν ελευθερία, αλλά αυτός ο νέος μαλακός ολοκληρωτισμός αναπτύσσεται μέσα στη φιλελεύθερη δημοκρατία. Δεν έχουμε γκουλάγκ, δεν έχουμε μυστική αστυνομία όπως ο κομμουνισμός, αλλά ζούμε ήδη σε μια κοινωνία όπου μπορείς να χάσεις τη δουλειά σου αν έχεις τη λεγόμενη λανθασμένη γνώμη, μπορεί να σε διώξουν από την κοινωνία, μπορείς χάσετε τους φίλους σας, μπορείτε να χάσετε τη φήμη σας. Μερικοί άνθρωποι, πολλοί άνθρωποι, δεν το βλέπουν γιατί εξακολουθούν να κοιτάζουν το νόμο και το Σύνταγμα και λένε ότι οι ελευθερίες μας είναι εγγυημένες, αλλά στην πραγματικότητα οι ελευθερίες σε όλο τον κόσμο συρρικνώνονται συνεχώς.
Ερ. – Πώς είναι παρόμοια η παρούσα στιγμή και ο σοβιετικός ολοκληρωτισμός;
Α – Μπορούμε να δούμε τη διαφορά, γιατί δεν υπάρχει ισχυρό κράτος που να είναι υπεύθυνο για τα πάντα στην κοινωνία, αλλά αυτό συμβαίνει ούτως ή άλλως από το λεγόμενο woke, τη λέξη που χρησιμοποιούμε στην Αμερική. Αλλά ένας ξύπνιος άνθρωπος είναι κάποιος που πιστεύει σε όλη την αριστερή ιδεολογία για το φύλο και τη φυλή και οτιδήποτε άλλο. Το «ξύπνημα» ελέγχει πλέον όλους τους θεσμούς της φιλελεύθερης δημοκρατίας μας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ελέγχουν τα πανεπιστήμια και τα μέσα ενημέρωσης και έχουν έρθει να πάρουν τον έλεγχο των μεγάλων επιχειρήσεων, των μεγάλων καπιταλιστικών οργανώσεων. Ακόμη και ο αθλητισμός, η νομική, η ιατρική: κάθε σημαντικό ίδρυμα ελέγχεται από τους ξυπνητούς, οι οποίοι ασκούν τη δύναμή τους με τρόπο που δεν είναι φιλελεύθερος, αυτό που καταλαβαίνουμε ως φιλελεύθερο. Είναι εντελώς δυσανεκτικοί, απαιτούν υπακοή και αλλάζουν τον τρόπο που βλέπουμε την πραγματικότητα. Για παράδειγμα, αυτό το καλοκαίρι, στη Βαλένθια, ήμουν στην Ισπανία, είδα μηνύματα που έλεγαν: «μια γυναίκα μπορεί να έχει πέος» ή «ένας άντρας μπορεί να έχει αιδοίο». Αυτό είναι τρελό, αλλά προσποιούνται, αυτοί οι μαλακοί ολοκληρωτές, ότι όλοι συμφωνούμε μαζί τους, παρόλο που ξέρουμε ότι είναι ψέμα. Αυτή είναι μια από τις μεγάλες εκδηλώσεις του ήπιου ολοκληρωτισμού.
Ερ. – Πώς ιδρύθηκε η βάση αυτού του ολοκληρωτισμού; Η μάσκα είναι «ανοχή και διάλογος …
Α – Ακριβώς, ξεκίνησε έτσι, με τους αριστερούς να λένε «θέλουμε μόνο διάλογο, θέλουμε να μιλάμε μόνο για αυτά, πρέπει να είσαι συμπονετικός και διάλογικός», αλλά όταν πήραν την εξουσία, στις συζητήσεις και στους θεσμούς ο διάλογος σταμάτησε. Το ενδιαφέρον με όλο αυτό, ένα από τα πράγματα που το κάνει «μαλακό» είναι ότι συνοδεύεται από ένα αίσθημα συμπόνιας. Δεν μπορούμε να πούμε ότι μια τρανς γυναίκα δεν είναι πραγματικά γυναίκα γιατί αυτό θα ήταν σκληρό. Στα σχολεία της Αμερικής αυτό ξεκίνησε πριν από περισσότερα από 20 χρόνια στην Αμερική με ακτιβιστές κατά του εκφοβισμού που μας πούλησαν την ιδέα ότι έπρεπε να αποφύγουμε τον εκφοβισμό και για αυτό, έπρεπε να διδάξουμε ιδεολογία φύλου. Κάθε αξιοπρεπές άτομο συμφωνεί ότι ο εκφοβισμός είναι λάθος και ο τρόπος να τον καταπολεμήσουμε είναι να πούμε, «να συμπεριφερόμαστε στους ανθρώπους με σεβασμό», αλλά αυτό δεν τό έχουν κάνει αυτοί οι μαλακοί ολοκληρωτές. Χρησιμοποίησαν τη φυσική συμπόνια, που έχουν ιδιαίτερα οι Χριστιανοί, για να ανοίξουν την πόρτα σε μια ριζικά αντιχριστιανική ιδεολογία.
Ερ. – Γιατί η καταστροφή της οικογένειας ήταν ο θεμελιώδης πυλώνας της ενιαίας ιδεολογίας που προσπαθεί να εμφυτευτεί στον κόσμο για να εξαλείψει την ελευθερία;
Α – Το βλέπουμε ιδιαίτερα με την ιδεολογία του φύλου. Απελευθερώνουν την «ατομική επιθυμία», αυτό ισχυρίζονται, και ο τρόπος που πρέπει να το κάνουν είναι να καταστρέψουν την οικογένεια. Ιδιαίτερα καταστρέφοντας τον πατέρα, γιατί λένε ότι η πατριαρχία είναι ένας κακός θεσμός: έτσι ακριβώς λειτουργούσαν τα πράγματα στον σοβιετικό κομμουνισμό. Ό,τι βρισκόταν ανάμεσα στο κράτος και το άτομο θεωρούνταν εμπόδιο στην επανάσταση και την πλήρη απελευθέρωση του ατόμου. Γι' αυτό οι κομμουνιστές κατέστρεψαν τις εκκλησίες. Το Κράτος έβλεπε οτιδήποτε βρισκόταν μεταξύ του ατόμου και της εξουσίας ως εμπόδιο στην επανάσταση, στην πλήρη απελευθέρωση του ατόμου. έτσι κατέστρεψαν τις εκκλησίες, κατέστρεψαν κάθε ιδιωτικό σωματείο και σίγουρα προσπάθησαν να καταστρέψουν την οικογένεια γιατί ανταγωνιζόταν το κράτος για την πίστη των ατόμων. Το πρόβλημα –το γνωρίζουμε από την εμπειρία με τον σκληρό ολοκληρωτισμό– είναι ότι αν δεν υπάρχει τίποτα μεταξύ του ατόμου και εκείνων που έχουν τη δύναμη να εμφυτεύσουν αυτήν την ιδεολογία, είμαστε εντελώς αβοήθητοι . Έτσι, ιδωμένοι έτσι, οι μαλακοί ολοκληρωτές έχουν δίκιο όταν βλέπουν την παραδοσιακή οικογένεια ως εχθρό, γι' αυτό προσπαθούν να καταστρέψουν την οικογένεια. οι άνθρωποι πρέπει να το γνωρίζουν.
Ερ. – Μπορείτε να εξηγήσετε τι εννοείτε με τον όρο στρατηγική συμπόνιας στα σχολεία;
Α – Το έχω ξαναπεί, ακτιβιστές LGTBI ήρθαν σε σχολεία στην Αμερική για να μιλήσουν για τον εκφοβισμό, μετά άρχισαν να διδάσκουν ιδεολογία φύλου και σήμερα αυτό είναι πολύ πιο προχωρημένο. Κατάλαβα όταν ήμουν στην Ισπανία πριν από μερικά χρόνια ότι στη Ναβάρρα υπήρχε ένα σχολικό πρόγραμμα που απαιτούσε όλα τα παιδιά, ακόμη και τα μικρότερα, να διδάσκονται για την ιδεολογία του φύλου. Άκουσα επίσης ότι η ισπανική κυβέρνηση ανάγκαζε τα καθολικά σχολεία να διδάσκουν επίσης ιδεολογία φύλου. Οι μαλακοί ολοκληρωτές ξέρουν ότι τα σχολεία είναι ο τρόπος για να μπουν στο μυαλό των μικρών παιδιών και να τα στρέψουν ενάντια στην εκκλησία τους, την οικογένειά τους και τις παραδόσεις τους. Στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι απίστευτο αυτό που συμβαίνει. Έχουμε ακόμη σχέδια στα σχολεία – σε δημόσια σχολεία σε όλη την Αμερική – να εξαπατήσουμε τους γονείς εάν τα παιδιά τους λένε ότι είναι τρανς. Είναι μέρος της πολιτικής των κέντρων: εάν ένα παιδί πει ότι είναι τρανς, το σχολείο θα ξεγελάσει τους γονείς για να μην τους το πουν, επειδή βλέπουν τους γονείς ως εχθρούς του παιδιού. Διδάσκουν στα παιδιά ότι αν είναι λευκά ή ευρωπαϊκής καταγωγής κάτι δεν πάει καλά με αυτά, ότι είναι ένοχα για ένα μεγάλο ρατσιστικό κακό. Με αυτόν τον τρόπο αποικίζουν τα μυαλά των παιδιών για να δημιουργήσουν μαθητές του ήπιου ολοκληρωτισμού και να στραφούν εναντίον των γονιών τους.
Ε: Θα έχουν πίστη τα παιδιά μας;
Α – Είναι η πιο σημαντική ερώτηση που μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας ως Χριστιανοί και η απάντηση είναι ότι δεν είμαστε σίγουροι, δεν ελέγχουμε τα παιδιά μας, αλλά μπορούμε να ελέγξουμε τις συνθήκες που τους δίνουν την καλύτερη ευκαιρία να έχουν πίστη. Και αν θέλουμε να έχουν πίστη, πρέπει πρώτα να καταλάβουμε πόσο αντιχριστιανική είναι η κοινωνία μας. Τα πάντα στη σημερινή μας κοινωνία ωθούν ενάντια στη χριστιανική πίστη. Δεν πρέπει να γίνουμε υστερικοί για αυτό, αλλά πρέπει να είμαστε αποφασιστικοί. Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι ότι αν θέλουμε τα παιδιά μας και τα παιδιά των παιδιών μας να έχουν πίστη, πρέπει να ζήσουμε αμέσως, τώρα, με πνευματικό, βαθύ και πειθαρχημένο τρόπο. Αυτή είναι η μόνη ευκαιρία που έχουμε –και δεν μας εγγυάται τίποτα– αλλά αν κάτσουμε πίσω και ελπίζουμε ότι όλα θα πάνε καλά ή αν απλώς εμπιστευόμαστε επισκόπους ή ποιμένες ή πολιτικούς να διορθώσουν τα πράγματα, βάζουμε ένα ηλίθιο στοίχημα. Πρέπει να ξεκινήσουμε τώρα.
Ε: Η ιδιωτική ιδιοκτησία μας κάνει ελεύθερους ή σκλάβους;
Α – Πιστεύω ότι η ελευθερία μας κατοχυρώνεται πάνω από όλα από την ιδιωτική ιδιοκτησία γιατί λέει ότι υπάρχουν όρια που το κράτος δεν μπορεί να περάσει. Αν δεν υπάρχει ιδιωτική περιουσία, είμαστε όλοι σκλάβοι του Κράτους. Αλλά τώρα βλέπουμε με αυτόν τον ήπιο ολοκληρωτισμό ότι στις φιλελεύθερες καπιταλιστικές δημοκρατίες η ιδιωτική ιδιοκτησία από μόνη της δεν εγγυάται την ελευθερία. Βλέπουμε πώς οι μεγάλες εταιρείες χρησιμοποιούν την ελευθερία τους για να καταπνίξουν τη δημοκρατία. Έτσι, στις Ηνωμένες Πολιτείες, κάθε φορά που ψηφίζεται ένας νόμος όπως ένας νόμος κατά των αμβλώσεων ή ένας νόμος για τη θρησκευτική ελευθερία και σε ορισμένες από τις μεγάλες εταιρείες δεν αρέσει, τιμωρούν οικονομικά αυτές τις πολιτείες. Με άλλα λόγια, υπάρχουν άνθρωποι, υπάρχουν μεγάλες εταιρείες που χρησιμοποιούν την ιδιωτική τους περιουσία, και τη δύναμη που την συνοδεύει, για να την αφαιρέσουν από αυτούς που δεν έχουν τόση.[ΚΑΠΟΤΕ ΣΤΗ ΔΥΣΗ]
Ερ. – Η τεχνολογία έχει επίσης να κάνει με την απώλεια της ελευθερίας;
Α – Φυσικά ναι. Υπάρχει ο λεγόμενος καπιταλισμός επιτήρησης. Η Google και άλλες μεγάλες εταιρείες έχουν αναπτύξει μια μορφή καπιταλισμού που βασίζεται στη συλλογή όσο το δυνατόν περισσότερων δεδομένων από κάθε άτομο. Κάθε φορά που χρησιμοποιούμε το τηλέφωνό μας, υπάρχουν εταιρείες που συλλέγουν δεδομένα σχετικά με το τι κάνουμε, πού βρισκόμαστε, τι αγοράζουμε κ.λπ. Το κάνουν νόμιμα. Στην Ευρώπη υπάρχουν περισσότεροι περιορισμοί από ό,τι στην Αμερική, αλλά εξακολουθεί να συμβαίνει. Συλλέγουν αυτές τις πληροφορίες για να μας πουλήσουν πράγματα. Δεν χρειάζεται ένας επιστήμονας να γνωρίζει ότι αυτές οι πληροφορίες που συλλέγονται μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την τιμωρία πολιτικών και θρησκευτικών αντιφρονούντων. Η Κίνα το κάνει ήδη αυτό και νομίζω ότι αυτό έρχεται και σε εμάς.
Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο χάνουμε την ελευθερία μας στην τεχνολογία είναι ότι έχουμε εξαρτηθεί πλήρως από αυτήν. Όταν ήμουν στην Ουγγαρία αυτό το καλοκαίρι, στην Ευρώπη, συνειδητοποίησα ότι όλοι προτιμούσαν να πληρώσω με πιστωτική κάρτα. Ίσως είναι πιο λογικό τώρα με τον Covid, υποθέτω, αλλά, στα περισσότερα μέρη που πήγα, μπορούσα να πληρώσω μόνο με κάρτα. Αν ναι, αν δεν μπορούμε πλέον να χρησιμοποιούμε μετρητά, αν εξαρτηθούμε από κάρτες, θα είναι πιο εύκολο για το κράτος να μας απωθήσει από την οικονομία. Αυτό κάνουν στην Κίνα: μπορούν να πατήσουν ένα κουμπί και να σας εμποδίσουν να χρησιμοποιήσετε το ηλεκτρονικό σύστημα και μετά θά βγείτε από την οικονομία. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με την τεχνολογία. Αν κοιτάξουμε τα μέσα ενημέρωσης, για παράδειγμα τη Silicon Valley, βλέπουμε ότι μισεί τους συντηρητικούς και τους χριστιανούς και κάνει ό,τι μπορεί για να μην είμαστε μέρος της διαδικτυακής ζωής. Όταν ήμουν στη Ρουμανία, έκανα μια συνέντευξη με έναν χριστιανό δημοσιογράφο, αλλά όταν τη μοιράστηκε στο προφίλ του στο FB, το Facebook τον έδιωξε. Ένα ουγγρικό περιοδικό έλαβε επίσης ειδοποίηση λογοκρισίας για την προώθηση των βιβλίων μου.
Ερ. – Είναι το καθολικό βασικό εισόδημα άλλο ένα βήμα προς τον ήπιο ολοκληρωτισμό;
Α – Δεν ξέρω τι να σκεφτώ ακριβώς, αλλά πάντα ανησυχώ όταν ακούω για κάτι καθολικό που εξαρτάται από το κράτος. Νομίζω ότι είμαστε καλύτερα σε μια κοινωνία που ακολουθεί την καθολική αντίληψη της επικουρικότητας όπου η εξουσία είναι διαιρεμένη. Από την άλλη πλευρά, είναι ξεκάθαρο ότι η πρόοδος της τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης θα εμποδίσει μεγάλο αριθμό ανθρώπων να έχουν θέσεις εργασίας. Αν δεν συμφωνήσουμε με το βασικό εισόδημα, τι θα κάνουμε με τους ανθρώπους που χάνουν τη δουλειά τους επειδή αντικαταστάθηκαν από αυτοματισμούς;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου