Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024

Εκκλησία και Τεκτονισμός: η συνάντηση της 16ης Φεβρουαρίου 2024 στο Μιλάνο

Roberto de Mattei



Μον. Mario Delpini και ο Ελευθεροτέκτονας Μεγάλος Διδάσκαλος Stefano Bisi

Στις 16 Φεβρουαρίου 2024, εκπρόσωποι των κύριων ιταλικών μασονικών υπακοών και ορισμένοι έγκυροι καθολικοί ιεράρχες συναντήθηκαν στο Μιλάνο για μια μέρα σπουδών.
Στο σεμινάριο, που προωθήθηκε στο Ίδρυμα Ambrosianum από τον Gris (ομάδα κοινωνικοθρησκευτικής έρευνας και πληροφόρησης), ήταν παρόντες οι τρεις Μεγάλοι Μαγίστροι του Ιταλικού Τεκτονισμού: Stefano Bisi για τη Μεγάλη Ανατολή της Ιταλίας (GOI), Luciano Romoli για τη Μεγάλη Στοά της Ιταλίας του ALAM (GLDI) και του Fabio Venzi (σε σύνδεση) για την Τακτική Μεγάλη Στοά της Ιταλίας (GLRI).
Από την Καθολική πλευρά, ο Αρχιεπίσκοπος Μιλάνου Mario Delpini , ο Καρδινάλιος Francesco Coccopalmerio , πρώην Πρόεδρος του Ποντιφικού Συμβουλίου για τα Νομοθετικά Κείμενα, ο Φραγκισκανός θεολόγος πατήρ Zbigniew Suchecki και ο Επίσκοπος Antonio Staglianò , Πρόεδρος της Ποντιακής Ακαδημίας Θεολογίας, συμμετείχαν στη σύνοδο. .

Ο Αρχιεπίσκοπος Δελπίνι έκανε την εναρκτήρια ομιλία και ο Καρδινάλιος Coccopalmerio τον τελευταίο λόγο. Η συνάντηση ήταν κεκλεισμένων των θυρών, αλλά η συνάφεια των συμμετεχόντων έκανε το περιεχόμενό της να διαρρεύσει, το οποίο έφερε στο φως για πρώτη φορά ο Riccardo Cascioli στο La nuova comsola καθημερινά στις 19 Φεβρουαρίου ( http://www.unavox.it/ArtDiversi/ DIV5635_Cascioli_La_massoneria_vuole_il_meaculpa .html )

Στις 20 Φεβρουαρίου, ο ιστότοπος της Μεγάλης Ανατολής της Ιταλίας ανέφερε με τη σειρά του την πλήρη έκθεση του Μεγάλου Μαγίστρου Bisi, ο οποίος βρίσκεται στο τιμόνι της κύριας ιταλικής μασονικής οργάνωσης για δέκα χρόνια . « Κατά τη διάρκεια των 300 και πλέον ετών ζωής του, κανένα ίδρυμα δεν έχει αντιταχθεί, καταπολεμηθεί, μυστηριαστεί, συκοφαντηθεί και φοβηθεί τόσο πολύ όσο ο Παγκόσμιος Τεκτονισμός», είπε ο Μπίσι, επικρίνοντας την Καθολική Εκκλησία γι' αυτό, «η οποία είδε στον Τεκτονισμό έναν πιθανό ανταγωνιστή στην πνευματοποίηση και ανύψωση του Ανθρώπου », αλλά ξεχνώντας να πω ότι ήταν ακριβώς ο Τεκτονισμός που εναντιώθηκε, πολέμησε, μυστηριοποίησε και δυσφήμησε την Εκκλησία τους τελευταίους τρεις αιώνες.

« Γιατί είναι όμορφη η μασονική στοά και γιατί δεν αρέσει στις εκκλησιαστικές αρχές; » εξήγησε ο Μπίσι «Γιατί κάτω από τον ίδιο ουρανό -που αντιπροσωπεύει τη Δημιουργία- κάθε άνθρωπος είναι αδελφός του άλλου, ο δεσμός της αδελφοσύνης είναι ανεξάρτητος από την πίστη. Απλά πρέπει να πιστέψουμε στον Μεγάλο Αρχιτέκτονα του Σύμπαντος. Ο έναστρος ουρανός είναι ίδιος για τον Βουδιστή, για τον Καθολικό, για τον Βαλδένσιο, για τον Ισλαμιστή, για όλους όσους πιστεύουν σε ένα υπέρτατο ον. (…) Οι απόλυτες αλήθειες και τα τείχη του μυαλού δεν μας ανήκουν και για εμάς πρέπει να γκρεμιστούν ».
Για τον Μπίσι, που είχε την αναίσχυνση να ζητήσει από τον Πάπα να συγκεντρωθεί γύρω από το μνημείο του αιρετικού και αποστάτη Τζορντάνο Μπρούνο, ανάμεσα στις αλήθειες που πρέπει να κατεδαφιστούν υπάρχει, προφανώς, η καθολική πίστη, η οποία παρουσιάζεται ως απόλυτη και καθολική.
Η ελπίδα του Bisi ότι «η συμβατότητα μεταξύ του ανήκειν σε μια μασονική στοά και της καθολικής πίστης να δηλωθεί» δεν είναι τίποτα άλλο από ένα αίτημα προς την Εκκλησία να γυρίσει την πλάτη της στο δόγμα της για να γίνει μέρος του Πάνθεον Μασονικού, Γνωστικού και Σχετικιστικού. Και το γεγονός ότι ο Μέγας Διδάσκαλος ανακαλούσε τα ονόματα του Καρδινάλιου Ραβάσι και του Καρδινάλιου Μαρτίνι, ως προστατευτικές θεότητες, επιβεβαιώνει αυτή την εντύπωση.

Ο Μπίσι υπενθύμισε ότι ο Καρδινάλιος Μαρτίνι « βρισκόταν στο σπίτι » στους μασονικούς κύκλους και επαίνεσε το γνωστό άρθρο του Καρδινάλιου Ραβάσι « Αγαπητοί αδελφοί Μασόνοι » που δημοσιεύτηκε στο Il Sole24Ore στις 14 Φεβρουαρίου 2016. Το πρωτοποριακό τους έργο φαίνεται να θέλει να προωθηθεί από τον Καρδινάλιο Coccopalmerio ο οποίος, στο σεμινάριο του Μιλάνου, δήλωσε μεταξύ άλλων: « Πριν από πενήντα χρόνια υπήρχε λιγότερη γνώση αλλά τα πράγματα έχουν προχωρήσει και ελπίζω αυτές οι συναντήσεις να μην σταματήσουν εδώ. Αναρωτιέμαι αν δεν μπορούσαμε να σκεφτούμε ένα μόνιμο τραπέζι, ακόμη και σε επίπεδο εξουσίας, για να συζητήσουμε καλύτερα ».

Ο Αρχιεπίσκοπος Staglianò από την πλευρά του επέκρινε το έγγραφο της 13ης Νοεμβρίου 2023 του Dicastery for the Doctrine of the Faith, υπογεγραμμένο από τον καρδινάλιο Víctor Manuel Fernández και εγκεκριμένο ex audientia από τον Πάπα Φραγκίσκο, σύμφωνα με το οποίο απαγορεύεται στους Καθολικούς να ενταχθούν σε μασονικές στοές « λόγω ασυμβίβαστου μεταξύ Καθολικού δόγματος και Τεκτονισμού ».
Αυτό το έγγραφο επιβεβαιώνει την αιωνόβια καταδίκη της Εκκλησίας την οποία, προφανώς, υπενθύμισε μόνο ο πατέρας Zbigniew Suchecki κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου. Θα πρέπει όμως να περιμένουμε τη δημοσίευση όλων των παρεμβάσεων για να μπορέσουμε να διατυπώσουμε μια ακριβή άποψη για την πορεία των εργασιών.

Το βέβαιο είναι ότι, σύμφωνα με τη Μεγάλη Στοά της Ιταλίας του ALAM (Αρχαίοι Ελεύθεροι και Αποδεκτοί Τέκτονες), η συνάντηση «κορυφώθηκε με ομόφωνη συναίνεση σχετικά με την ευκαιρία να συγκροτηθεί ένα μόνιμο τραπέζι συζήτησης»

Αξίζει να θυμηθούμε σε αυτό το σημείο ότι ο σχετικισμός αποτελεί την ψυχή του Τεκτονισμού, ακόμα κι αν δεν περιέχει ολόκληρη την ουσία του. Ο Τεκτονισμός, στην πραγματικότητα, προϋποθέτει ότι είναι μια «καθολική θρησκεία», θεματοφύλακας ενός μυστικού του οποίου ο τέκτονας σταδιακά αντιλαμβάνεται μέσω των τελετουργιών, συμβόλων, κειμένων που αφομοιώνει, αλλά και μέσω της ατμόσφαιρας που αναπνέει στις στοές στις οποίες βρίσκεται. εισηγμένος.

Πρέπει να προστεθεί ότι δεν υπάρχει «κακός», άθεος και αντικληρικός Τεκτονισμός και «καλός», «θρησκευτικός» και «πνευματιστικός» Τεκτονισμός, όπως ακούμε συχνά να γίνεται διάκριση μεταξύ Λατινικών (αριστερών) και Αγγλοαμερικανικός (αριστερός) Τεκτονισμός.δεξιά). Στην πραγματικότητα, σε όλες τις στοές, συστήματα Τεκτονικών Υψηλών Βαθμών που ονομάζονται «Τελετουργίες» επικαλύπτονται με τους πρώτους βαθμούς, που χαρακτηρίζονται από ένα μαγικό και καμπαλιστικό περιεχόμενο.
Δεν γνωρίζουν όλοι όσοι συνδέονται με τον Τεκτονισμό τους τελικούς του στόχους, που έμαθαν μόνο οι μυημένοι στους υψηλότερους βαθμούς, οι οποίοι ορκίζονται, υπό την ποινή του θανάτου, να μην τους αποκαλύπτουν, αλλά πίσω από τις διαφορετικές τελετουργίες και υπακοές, υπάρχει η ίδια αντίληψη για τον κόσμο , το οποίο είναι εκ διαμέτρου αντίθετο με αυτό της Καθολικής Εκκλησίας.

Οι μελέτες του Jean-Claude Lozac'hmeur για την απόκρυφη προέλευση του Τεκτονισμού δείχνουν ότι κληρονομεί την πίστη και τα έθιμα του Γνωστικισμού ( Fils de la veuve: essayi sur le symbolisme maçonnique, Éditions Sainte Jeanne d'Arc, Chiré 1990) και ο πατέρας Paolo Siano έχει αφιερώσει εις βάθος μελέτες στον μασονικό λυσιφερισμό, διαψεύδοντας τη θέση όσων πιστεύουν ότι καλλιεργείται μόνο από τον «περιθωριακό Τεκτονισμό», δηλαδή περιθωριακό, αλλά είναι ξένο προς τον Τεκτονισμό τακτικό ( Διάφορες μελέτες για τον Τεκτονισμό , Casa Mariana Editrice, Frigento 2012). Ο ίδιος ο πατέρας Siano, ο οποίος αφιέρωσε πολλά δοκίμια για την " Correspondenza Romana " στον Τεκτονισμό, ακόμη και πρόσφατα, σε μια ευγενική πολεμική με τον Gaetano Masciullo, συγγραφέα του La tiara e la loggia. Ο Ελευθεροτεκτονισμός κατά της Εκκλησίας (Fede e Cultura, Βερόνα 2023), έδειξε ότι ο Ελευθεροτεκτονισμός απέχει πολύ από το να παρακμάζει, αλλά εξακολουθεί να είναι ζωντανός και να λειτουργεί.

Ο κίνδυνος είναι να εκτραπεί η προσοχή από τον Τεκτονισμό για την επιδίωξη μορφών νεο-συνωμοσιολογικής θεωρίας, που καταγγέλλουν τη δράση «πλουτοκρατικών ελίτ» και «Cabbals» διαφορετικών ειδών, ξεχνώντας την παρουσία αυτού που Leo XIII, στην επιστολή Custodi αυτής της πίστης. της 8ης Δεκεμβρίου 1892, ορίζει « μια αίρεση που μετά από δεκαεννέα αιώνες χριστιανικού πολιτισμού προσπαθεί να ανατρέψει την Καθολική Εκκλησία ».
Εάν ο Τεκτονισμός δεν αποτελεί πλέον απειλή, ακόμη και συναντήσεις όπως αυτή στο Μιλάνο βρίσκουν τον λόγο τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια: