Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2024

Roberto Pecchioli - Ο Τζορτζ Σόρος και η Ανοιχτή Κοινωνία (57)

Συνέχεια από: Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024

KATA ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΥ (ΤΟ ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΤΟΥ ΣΟΡΟΣ)

14

ΣΟΡΟΣ, ΜΚΟ, ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ ΚΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ

ΚΑΡΧΑΡΙΕΣ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΎΗΣ

Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις είναι ένα σύμπαν κολοσσιαίων διαστάσεων, ελάχιστα γνωστό στους περισσότερους. Αλέθουν δισεκατομμύρια και συσσωρεύουν εξουσία στο πετσί όλων, και πρωτίστως στο πετσί των μεταναστών, των νέων καταραμένων της γης. Σηκώνουν σημαίες αλληλεγγύης, ανθρώπινου οίκτου και αδελφοσύνης, αλλά κυλιούνται στο εμπόριο κάθε είδους, δυστυχώς υπό τα χειροκροτήματα μιας χειραγωγημένης κοινής γνώμης που κρατείται στο σκοτάδι για το τι συμβαίνει στα παρασκήνια της μεγάλης θάλασσας της αλληλεγγύης. 

Ένα βιβλίο του 2018 από τη Sonia Savioli, "ΜΚΟ, ο δούρειος ίππος του παγκόσμιου καπιταλισμού", ρίχνει λίγο φως σε έναν αδιαφανή κόσμο με βουνά χρημάτων, απίστευτα συμφέροντα, εταιρικούς ιστούς και συχνά οριακούς χαρακτήρες. Η Savioli κάθε άλλο παρά παρανοϊκή συνωμοσιολόγος ή ακροδεξιά: έχει εργαστεί για την εφημερίδα l'Unità, για την CGIL και συνεργάζεται με το Κέντρο Πρωτοβουλιών για την Αλήθεια και τη Δικαιοσύνη (CIVG), εκπρόσωπος εκείνου του τμήματος της Αριστεράς που δεν έχει ξεχάσει τη σύνδεση με τις εργατικές τάξεις και την αντικαπιταλιστική μάχη. Οι αριθμοί που εκτοξεύει η συγγραφέας σε αφήνουν με κομμένη την ανάσα. "Περίπου 50.000 μη κυβερνητικές οργανώσεις ασκούν δραστηριότητες διεθνώς. Το ποσό των χρημάτων που χρησιμοποιούν μετριέται σε τρισεκατομμύρια δολάρια. Το 2012 εκτιμήθηκε ότι ξεπέρασε τα 1.100 δισεκατομμύρια. Το 2014 υπήρχαν 4.186 ΜΚΟ που συμβούλευαν τον ΟΗΕ. [...] Οι ΜΚΟ είναι ένας από τους φορείς και τα μέσα για την αντικατάσταση του δημόσιου από το ιδιωτικό, ακόμη και στις θεσμικές σχέσεις. Οι ΜΚΟ εργάζονται παράλληλα με τα κράτη, οι ΜΚΟ διαδραματίζουν πολιτικούς ρόλους σε συστημικό επίπεδο. Οι ΜΚΟ είναι ιδιωτικές ενώσεις που κανείς δεν έχει εκλέξει ποτέ. Οι οποίες δεν υπόκεινται σε κανέναν λαϊκό έλεγχο. Των οποίων οι λαοί δεν γνωρίζουν τους ηγέτες, τα προγράμματα, τις πολιτικές και συχνά ούτε καν τους προϋπολογισμούς, έχουν γίνει συνομιλητές των διεθνών θεσμών και φορείς των πολιτικών που αποφασίζονται σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτά για τα έμβρυα της διεθνούς δημοκρατίας!".

Ο Σόρος και το OSF δεν είναι παρά το πιο ορατό πρόσωπο μιας ολιγαρχικής ιδιωτικοποίησης του κόσμου που έχει φτάσει σε κάθε πτυχή της ζωής τα τελευταία τριάντα χρόνια. Η ελίτ των Βρυξελλών υποκλίνεται στον Σόρος και πρόκειται να παραχωρήσει αυξανόμενη συμμετοχή στις ΜΚΟ στη διαμόρφωση του "μηχανισμού του κράτους δικαίου", με τον οποίο η ΕΕ εκβιάζει τις χώρες που δεν υποτάσσονται στην παγκοσμιοποιητική μονομέρεια. Σύμφωνα με το Ίδρυμα Századvég (Ουγγαρία), η δύναμη των μη κυβερνητικών οργανώσεων στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της ΕΕ αυξάνεται και τείνει να "καταργήσει τη λαϊκή κυριαρχία". Στο πλαίσιο του μηχανισμού του κράτους δικαίου, τα κύρια όργανα της ΕΕ θα διεξάγουν ετήσιο διάλογο με τα κοινοβούλια των κρατών μελών, την κοινωνία των πολιτών και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς. Στόχος αυτής της διαδικασίας είναι η ενίσχυση της θεσμικής συνεργασίας, αλλά όλα βασίζονται σε "εκθέσεις για το κράτος δικαίου" που συντάσσονται από αυτοαποκαλούμενες "ανεξάρτητες", δηλαδή ιδιωτικές ΜΚΟ.

Η διαδικασία αυτή είχε ήδη ξεκινήσει με τα έγγραφα που παρουσιάστηκαν κατά της Ουγγαρίας και της Πολωνίας στις τελικές εκθέσεις για τα έτη 2020 και 2021.

Ο ρόλος των ΜΚΟ του δικτύου Soros στη σύνταξη αυτών των εγγράφων είναι κρίσιμος. Όσον αφορά τον ουγγρικό νόμο για την προστασία των παιδιών που αμφισβητήθηκε από την Επιτροπή της ΕΕ, η υπουργός Δικαιοσύνης της Ουγγαρίας Judit Varga σημείωσε ότι μεταξύ των χιλιάδων ΜΚΟ στην Ουγγαρία, μόνο εκείνες που ανήκουν στο δίκτυο Soros αντιτάχθηκαν στο νόμο. "Αυτό είναι ένα σημαντικό σημάδι ότι έχουν ένα πολύ καλό δίκτυο στην Επιτροπή και αυτό το διαπιστώνουμε στην έκθεση για το κράτος δικαίου. Η Επιτροπή απλώς αντέγραψε και επικόλλησε τις εκθέσεις τους χωρίς περαιτέρω ανάλυση. Αυτό δεν είναι ένα φαινόμενο που αφορά αποκλειστικά την Ουγγαρία, αλλά επηρεάζει και άλλες συντηρητικές κυβερνήσεις, με αποτέλεσμα να τίθεται υπό αμφισβήτηση η αξιοπιστία της Επιτροπής".

Οι εκθέσεις των Βρυξελλών καθορίζουν έτσι το επίπεδο δημοκρατίας ενός κράτους μέλους με βάση τις απόψεις ΜΚΟ που χρηματοδοτούνται από τον Τζορτζ Σόρος. Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Κράτος Δικαίου που δημοσιεύθηκε από τη ΜΚΟ “Δίκτυο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Δημοκρατίας” - Human Rights and Democracy Network (HRDN) το 2021 ζητά ιδιαίτερη προσοχή στην Ουγγαρία και την Πολωνία, επειδή "διαλύουν συστηματικά και συνεχώς το κράτος δικαίου", δηλαδή δεν υποτάσσονται στις ευρωπαικές ντιρεκτίβες και την παγκοσμιοποιητική ατζέντα. Το έγγραφο κατηγορεί και τις δύο χώρες για ομοφοβία και αναφέρει ότι η ανεξαρτησία και η λειτουργία των ΜΚΟ απειλούνται και δέχονται σοβαρές πιέσεις. Το HRDN επιδεικνύει το λογότυπο του OSF στην επίσημη ιστοσελίδα του, όπου εμφανίζεται επίσης η ιστορία του Ιδρύματος Σόρος. Το έγγραφό της εκπονήθηκε με τη συνεργασία του Open Society European Policy Institute (Ινστιτούτο Ευρωπαϊκής Πολιτικής της Ανοιχτής Κοινωνίας), καθώς και άλλων ΜΚΟ που επιχορηγούνται από το δίκτυο Σόρος: Το Δίκτυο Επιστημόνων σε Κίνδυνο (Scholars at Risk) που έλαβε 736.000 δολάρια το 2016· η Διεθνής Ομοσπονδία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (FIDH) που χρηματοδοτήθηκε με 850.000 δολάρια το ίδιο έτος· η πανταχού παρούσα ILGA (Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender and Intersex), η Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών για την Ευρώπη που είχε πάνω από τέσσερα εκατομμύρια από τον Soros μεταξύ 2016 και 2020. Με τη σειρά τους, οι ΜΚΟ που συνδέονται με τον Σόρος στην Ουγγαρία συνέταξαν μια ανάλυση του κράτους δικαίου για την Επιτροπή.


Το συμπέρασμα είναι το ίδιο με εκείνο της HRDN, το οποίο δείχνει ότι εργάζονται με βάση μια προκαθορισμένη αφήγηση την οποία δεν μπαίνουν στον κόπο να συγκαλύψουν. Το Ίδρυμα Századvég παρέχει ονόματα, αριθμούς και ημερομηνίες συμμετοχής του OSF. Τα έγγραφα που συντάσσονται από αυτές τις "ανεξάρτητες" ομάδες χρησιμοποιούνται σε διαδικασίες παραβίασης του κράτους δικαίου. 
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει δεσμευτεί να διαλύσει τα κράτη και τις δημόσιες δομές, θέλει να δώσει περαιτέρω δύναμη στις ΜΚΟ, των οποίων οι απόψεις αξίζουν πολύ περισσότερο από τις εκλεγμένες κυβερνήσεις και τους λαούς. Το Δικαστήριο της ΕΕ διεξήγαγε διαβούλευση για το κράτος δικαίου με τους "ενδιαφερόμενους φορείς", δηλαδή τους ιδιωτικούς φορείς, μεταξύ Δεκεμβρίου 2021 και Ιανουαρίου 2022. Η ιδιωτικοποίηση (και η "σοροσοποίηση") των ευρωπαϊκών θεσμών συνεχίζεται και οι εκθέσεις που θα παρουσιαστούν θα χρησιμεύσουν κυρίως για να επιτεθούν και να πιέσουν τις κυβερνήσεις που απορρίπτουν τη μαζική μετανάστευση, την προπαγάνδα των ΛΟΑΤΚΙ και την πολυπολιτισμικότητα.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τα πράγματα διακρίνονται όλο και πιο καθαρά: απ' τη μια η φύση των πραγμάτων, κι απ' την άλλη η αντι-φύση... Θ' αντέξουμε;