Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023

Η Θρονική Εορτή του Οικουμενικού Πατριαρχείου (ΦΩΤΟ)

throniki fanari 21

Ανεγνώσθη Μήνυμα του Πάπα Φραγκίσκου για τη Θρονική εορτή της Πρωτόθρονης Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως

Σε πανηγυρική ατμόσφαιρα το Οικουμενικό Πατριαρχείο τίμησε τη μνήμη του ιδρυτού του, Αγίου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου.

Κατά τη Θεία Λειτουργία παρέστη και η Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ρώμης.

Μετά την απόλυση ο Οικουμενικός Πατριάρχης προσφώνησε την επίσημη Αντιπροσωπεία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

“Αι καρδίαι ημών είναι πεπληρωμέναι χαράς, καθώς υποδεχόμεθα και καλωσορίζομεν υμάς και εφέτος εις το Ιερόν Κέντρον της Ορθοδοξίας, την σεπτήν Καθέδραν του Οικουμενικού Πατριαρχείου εν τω ιστορικώ Φαναρίω, επ’ ευκαιρία της εορτής του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου, του και ιδρυτού και πάτρωνος της μαρτυρικής Κωνσταντινουπολίτιδος Εκκλησίας. Ευχαριστούμεν εκ μέσης καρδίας τον αγαπητόν αδελφόν Αγιώτατον Πάπαν Ρώμης Φραγκίσκον, ο οποίος ώρισε και απέστειλεν υμάς ως εκπροσώπους Αυτού και κομιστάς του σεπτού εορτίου μηνύματός Του. Η θεμελιωθείσα υπό των προκατόχων υμών και ημών Πάπα Παύλου ΣΤ΄ και Οικουμενικού Πατριάρχου Αθηναγόρου ευλογημένη παράδοσις ανταλλαγής αντιπροσωπειών κατά τας Θρονικάς εορτάς των Εκκλησιών μας, επιτρέπει εις ημάς να αναφωνήσωμεν και πάλιν μετά του Ψαλμωδού: «Ιδού δη τι καλόν ή τι τερπνόν, αλλ’ ή το κατοικείν αδελφούς επί το αυτό;» (Ψαλμ. ρλβ΄, 1).”

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ανέφερε ότι η εφετεινή χρονιά σφραγίστηκε από δύο σημαντικά γεγονότα για τις σχέσεις των δύο αδελφών Εκκλησιών, Ορθοδόξου και Ρωμαιοκαθολικής, τα οποία αφορούν στο κοινό ενδιαφέρον τους για τη συνοδικότητα και το θέμα του πρωτείου, Το πρώτο, όπως είπε, ήταν η 15η Ολομέλεια της Μεικτής Διεθνούς Επιτροπής επί του Θεολογικού Διαλόγου μεταξύ των δύο Εκκλησιών, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αλεξάνδρεια, τον περασμένο Ιούνιο, και το δεύτερο, η 16η Τακτική Γενική Συνέλευση της Συνόδου των Επισκόπων της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, η οποία συνήλθε στην Ρώμη, τον περασμένο Οκτώβριο. Αφού αναφέρθηκε στο τι συζητήθηκε στα δύο παραπάνω γεγονότα, ο Παναγιώτατος σημείωσε ότι η ενότητα, “την οποίαν επιζητούμεν και διά την οποίαν ειργάσθημεν με ζέσιν περισσότερον από μισόν αιώνα δεν είναι πολυτέλεια” και επεσήμανε τη σημασία και την αξία του ειλικρινούς διαλόγου.

“Ο Κύριος και Σωτήρ ημών Ιησούς Χριστός, προσηυχήθη ολίγον προ του πανσωστικού Πάθους Του: «Ίνα πάντες εν ώσι, καθώς συ, πάτερ, εν εμοί καγώ εν σοι, ίνα και αυτοί εν ημίν εν ώσιν, ίνα ο κόσμος πιστεύση ότι συ με απέστειλας» (Ιωάν. ιζ΄, 21). Αυτή η ενότης καθίσταται μία περισσότερον επείγουσα ανάγκη κατά την τρέχουσαν συνάφειαν ενός όλον και περισσότερον εκκοσμικευομένου κόσμου, σπαρασσομένου λόγω διαφόρων καταστροφικών ιδεολογιών και αντιπαραθέσεων. Μας χαροποιεί ιδιαιτέρως το γεγονός ότι μετά του Αγιωτάτου αδελφού Πάπα Ρώμης Φραγκίσκου έχομεν κοινάς θέσεις απέναντι εις σύγχρονα φλέγοντα θέματα. Αγωνιζόμεθα αμφότεροι διά τον σεβασμόν των δικαιωμάτων του ανθρώπου, διά την ειρήνην, την καταλλαγήν και την αλληλεγγύην. Ο ανθρώπινος πόνος, αι περιπέτειαι των προσφύγων, η βία του πολέμου και προ πάντων τα δεινά των αμάχων και των παιδίων, μας συγκλονίζουν. Πιστεύομεν εις τον ειλικρινή διάλογον και εις την δύναμίν του ως του προσφορωτέρου μέσου επιλύσεως των διαφορών μεταξύ των λαών και των κρατών. Είμεθα απολύτως πεπεισμένοι ότι η ειρήνευσις και η συνεργασία των θρησκειών συμβάλλει μεγάλως εις την παγκόσμιον ειρήνην και ότι ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός αποτελεί σοβαρώτατον εμπόδιον διά την πορείαν αυτήν. Αι κοιναί ημών προσπάθειαι καρποφορούν εις τον χώρον της προστασίας του περιβάλλοντος, όπου η συμβολή των χριστιανικών Εκκλησιών και της διαθρησκειακής συνεργασίας έχει αξιόλογον απήχησιν. Όλαι αυταί αι παράλληλοι προς τον επίσημον θεολογικόν διάλογον των δύο Εκκλησιών κοιναί πρωτοβουλίαι και συναντήσεις πρόσωπον προς πρόσωπον όχι μόνον στηρίζουν τον διάλογον αυτόν, αλλά αναδεικνύουν την ισχύν της χριστιανικής μαρτυρίας εν τω κόσμω και αποκαλύπτουν τας κοινάς ημών παραδόσεις, αι οποίαι ενσαρκώνουν και εκφράζουν την πιστότητα εις την αδιάσπαστον ενότητα των δύο εντολών της αγάπης προς τον Θεόν και της αγάπης προς τον πλησίον, κατά το Κυριακόν: «εν ταύταις ταίς δυσίν εντολαίς όλος ο νόμος και οι προφήται κρέμανται» (Ματθ. κβ΄, 40).”

Ο Παναγιώτατος ζήτησε από τον Σεβ. Καρδινάλιo Koch να διαβιβάσει προς τον Αγιώτατο Παπά Φραγκίσκο, “τας προσωπικάς ευχάς και ευχαριστίας της ημών Μετριότητος, μετά των προσευχών ημών προς Κύριον, όπως διαφυλάσση Αυτόν εν υγεία ακλινεί, προς συνέχισιν επί μήκιστον της υψηλής διακονίας Του.”

Ακολούθως, ο Σεβ. Καρδινάλιος κ. Kurt Koch ανέγνωσε θερμό αδελφικό μήνυμα του Αγιωτάτου Πάπα Ρώμης Φραγκίσκου.

Αμέσως μετά, στην αυλή του Πατριαρχείου ο Παναγιώτατος συνάντησε και ευλόγησε όμιλο Ουκρανών κληρικών και πιστών που ταξίδεψαν από την πολύπαθη πατρίδα τους για να βρίσκονται σήμερα στην εορτή του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Στη συνέχεια, ο Παναγιώτατος δέχθηκε σε ιδιαίτερη ακρόαση, στο Πατριαρχικό Γραφείο, τον Εξοχ. Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Γεώργιο Κώτσηρα, με τον οποίο είχε εγκάρδια ανταλλαγή απόψεων.

Φωτό: Νίκος Παπαχρήστου



ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΕΧΟΥΝ ΣΤΗΣΕΙ ΕΝΑΝ ΤΡΕΛΛΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΓΕΡΟΝΤΟΠΑΛΛΗΚΑΡΩΝ ΟΠΟΥ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΜΙΑ ΚΟΥΠΑ ΤΣΑΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ ΤΑ ΔΥΣΝΟΗΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ.

ΣΕ ΒΑΘΕΙΑ ΚΑΤΑΝΥΞΗ.

ΘΡΟΝΙΑΣΤΗΚΕ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΝΟΜΙΖΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΤΟΝ ΠΑΡΕΙ ΜΑΖΙ ΤΟΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: