Τρίτη 15 Αυγούστου 2017

Κίνδυνος επέκτασης της πυρκαγιάς προς Πολυδένδρι-Μαλακάσα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 16:26
Δύσκολη μάχη με τις φλόγες δίνουν για τρίτο 24ωρο οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στην ανατολική Αττική, με τις φλόγες να έχουν σχηματίσει πλέον ενιαίο μεγάλο μέτωπο στην πυκνόφυτη χαράδρα και τους λόφους που χωρίζουν το Καπανδρίτι από τον Κάλαμο.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου είπε πως η φωτιά έχει πλέον σχηματίσει εκτενές μέτωπο και κινείται ανατολικά, προς την Εθνική Οδό, αν και ακόμα απέχει αισθητά από τον δρόμο. Εξέφρασε τη μεγάλη ανησυχία του για την πορεία της φωτιάς, σημειώνοντας ότι πλέον το μέτωπο κινείται ανεξέλεγκτα. 
Ο κοινοτάρχης Καπανδριτίου Μιχάλης Ντάσης δήλωσε από την πλευρά του ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος βρίσκεται στον οικισμό του Σαλαμιδίου, στις παρυφές της χαράδρας, όπου έχει διατάξει την εκκένωση τριών σπιτιών και εξετάζει το ενδεχόμενο απομάκρυνσης κι άλλων κατοίκων, καθώς οι φλόγες βρίσκονται σε μικρή απόσταση.
Τυχόν ανεξέλεγκτη εξάπλωση προς τα ανατολικά είναι το πιο επικίνδυνο ενδεχόμενο, καθώς οι φλόγες θα κινηθούν προς τον οικισμό Πολυδένδρι και τη Μαλακάσα.
Η Πυροσβεστική επιδιώκει να βελτιώσει την εικόνα της φωτιάς πριν σκοτεινιάσει, όταν θα αποσυρθούν τα εναέρια μέσα.
Μεγάλο ρόλο παίζουν οι ισχυροί άνεμοι, που επηρεάζονται και από το μικροκλίμα που δημιουργεί η πυρκαγιά.
Από νωρίς οι πυροσβέστες είχαν επικεντρώσει την προσοχή τους σε δύο αναζωπυρωμένες εστίες: στο Μετόχι, όπου η φωτιά μαίνεται από χθες το μεσημέρι σε πυκνόφυτη χαράδρα, και σε επί το πλείστον άκαυτη δασική περιοχή στο Σαλαμίδι.
Σε ό,τι αφορά το υπόλοιπο τμήμα της πυρκαγιάς, τις δυνάμεις πυρόσβεσης απασχολούν κυρίως μεγάλες αναζωπυρώσεις στην περιοχή του Καλάμου, ενώ βελτιωμένη είναι η κατάσταση προς Βαρνάβα και Γραμματικό. Ωστόσο οι δυνάμεις, ακόμα και σε έλεγχο της πυρκαγιάς, θα παραμείνουν για μέρες στην περιοχή.
Υπενθυμιζεται ότι για αύριο Τετάρτη 16 Αυγούστου προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) στην Περιφέρεια Αττικής, γι' αυτό η σημερινή μέρα θεωρείται κρίσιμη.
Ρίψεις νερού πραγματοποιούν τρία αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα, μολονότι οι καπνοί δυσκολεύουν το έργο της των πιλότων.
Ισχυρές είναι και οι επίγειες δυνάμεις, που αριθμούν 180 πυροσβέστες με 72 υπηρεσιακά οχήματα και 58 άτομα πεζοπόρο. Στο έργο της κατάσβεσης συμμετέχουν επίσης 20 εθελοντικά οχήματα, 20 υδροφόρες της τοπικής αυτοδιοίκησης και επτά μηχανήματα. Από το πρωί συμβάλλουν επίσης 100 άνδρες των ένοπλων δυνάμεων με τέσσερα μηχανήματα.
Με την φωτιά να καίει για τρίτη μέρα, κοινοτάρχες και άλλοι τοπικοί αξιωματούχοι κάνουν λόγο για δεκάδες σπίτια που έχουν καεί ή υποστεί ζημιές, αν και ακόμα δεν υπάρχει επίσημος απολογισμός.
Ολονύκτια μάχη με τις φλόγες
Το Μετόχι και το Μικροχώρι ήταν οι δύο περιοχές που δόθηκε η κύρια μάχη όλη τη νύχτα στη μεγάλη πυρκαγιά της ανατολικής Αττικής ενώ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται και τα μέτωπα στο Βαρνάβα και το Γραμματικό.
Η νύχτα κύλησε κυρίως με αναζωπυρώσεις σε όλη την έκταση της πυρκαγιάς και ιδίως προς την πλευρά του Καπανδριτίου, τις οποίες αντιμετώπισαν ικανοποιητικά οι δυνάμεις πυρόσβεσης, σύμφωνα με το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος.
Νωρίς το πρωί ξεκίνησαν ρίψεις νερού και τα εναέρια μέσα, στις εστίες της πυρκαγιάς, τα οποία θα δώσουν και την ακριβή εικόνα σε όλη την έκταση που καίγεται ακόμη ώστε να κινηθούν ανάλογα οι επίγειες δυνάμεις. Τα πρώτα εναέρια μέσα που ξεκίνησαν να επιχειρούν στην πυρκαγιά είναι τέσσερα ελικόπτερα.
Στις 2.30 τη νύχτα, από την αστυνομία απαγορεύτηκε η κυκλοφορία και σε άλλους δρόμους της περιοχής και συγκεκριμένα στον κόμβο Μικροχωρίου προς Μικροχώρι, στη συμβολή της λεωφόρου Μικροχωρίου με την οδό Οδυσσέα Ελύτη, στη συμβολή της λεωφόρου Μικροχωρίου και 25ης Μαρτίου και στην επαρχιακή οδό Βαρνάβα-Καπανδριτίου και στην 25ης Μαρτίου.
Στόχος του μηχανισμού πυρόσβεσης είναι να μπορέσει να οριοθετηθεί η πυρκαγιά σύντομα, καθώς προβλέπεται κατά τη διάρκεια της ημέρας να ενισχυθούν οι άνεμοι που θα φτάσουν και τα 7 μποφόρ. Ειδικότερα, ο χάρτης πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς για σήμερα δίνει πολύ υψηλό κίνδυνο (δείκτης 4) σε όλη την Αττική, τη νότια Εύβοια, τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Κάλαμος, το Καπανδρίτι και ο Βαρνάβας
Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας κήρυξε χθες βράδυ τις δημοτικές ενότητες Καλάμου, Καπανδριτίου και Βαρνάβα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την καταστροφική δασική πυρκαγιά.
Ειδικότερα, σύμφωνα με έκτακτη ανακοίνωση της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ο γενικός της γραμματέας κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας τη δημοτική ενότητα Καλάμου και τη δημοτική ενότητα Καπανδριτίου του δήμου Ωρωπού, καθώς και τη δημοτική ενότητα Βαρνάβα του δήμου Μαραθώνα της Περιφέρειας Αττικής για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την καταστροφική δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 13-08-2017.
φωτια
Οι άλλες πυρκαγιές
Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε η κ. Μαλλίρη, το 24ωρο από τις 06:00 το πρωί χθες έως τις 06:00 σήμερα, εκδηλώθηκαν 55 αγροτοδασικές πυρκαγιές, σε όλη την Ελλάδα. Οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους στάδιο.
Αυτή τη στιγμή εκτός από την πυρκαγιά του Καλάμου, βρίσκονται σε εξέλιξη οι παρακάτω πυρκαγιές και συγκεκριμένα:
α. Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 12.10 χθες σε αγροτοδασική έκταση, στην περιοχή Κρυονέρι Ηλείας. Στην κατάσβεση λαμβάνουν μέρος 42 πυροσβέστες με 20 οχήματα, 27 άτομα πεζοπόρο και 2 υδροφόρα οχήματα ΟΤΑ ενώ από αέρος επιχειρούν 1 Α/Φ Canadair και 2 Ε/Π (1 Ericson και 1 Chinook).
β. Στο νησί της Ζακύνθου έχουν εκδηλωθεί το τελευταίο πενθήμερο 20 δασικές πυρκαγιές στις παρακάτω περιοχές:
Καταστάρι, Καπελέτι, Κοιλιωμένο, Ελιές Βολίμων, Αστέρι Βολίμων, Αλωνάκι 'Ανω Βολίμων, Σκούτα 'Ανω Βολίμων, Μεγαλώνι, 'Ανω Θέση - Ασκός Βολίμων, 'Αγιος Νικόλαος Βολίμων, Δάφνη Βασιλικού, Κάμπι, 'Αγιος Νικόλαος, Παλιό Χωριό, Νικολουδάκη, Αγαλά. Με κυριότερες αυτές στο Καταστάρι, Κοιλιωμένο και Παλαιό Χωριό.
Στην κατάσβεση αυτών λαμβάνουν μέρος 134 πυροσβέστες με 37 οχήματα, 30 άτομα πεζοπόρο και 7 υδροφόρες ΟΤΑ. Οι επίγειες δυνάμεις ενισχύονται από αέρος με 1 Ε/Π (Ericson).
Προανάκριση για τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών αυτών διενεργούν ανακριτικοί υπάλληλοι της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, των Διοικήσεων Πυροσβεστικών Υπηρεσιών καθώς και Κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ.
Η κ. Μαλλίρη απευθύνθηκε για άλλη μια φορά στους πολίτες, κάνοντας έκκληση να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει πυρκαγιά. Επίσης, όσοι βρίσκονται πλησίον των πυρκαγιών να απομακρύνονται έγκαιρα και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αρχών, ενώ αν δουν πυρκαγιά να ειδοποιούν άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία καλώντας "199".
Με πληροφορίες από skai.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ
capital

Η ΦΩΤΙΑ ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ  ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΛΙΚΑ  ΜΑΣ ΘΥΜΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΤΟΥ. ΜΑΣ ΚΑΙΕΙ ΤΟ ΒΙΟΣ ΕΠΕΙΔΗ ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ ΝΑ ΚΑΨΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΝΟΜΙΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΟΗΣΙΕΣ ΜΑΣ

Αμέθυστος

Δεν υπάρχουν σχόλια: