Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Πρωτοπρ. Θεόδωρος Ζήσης, Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς. Η σπουδαιότης του προσώπου και του έργου του

AΠΟΣΠΑΣMA

α. Το μεθεκτόν και αμέθεκτον τον Θεού

Η Εκκλησία, ενδιαφερομένη πάντοτε να διασφαλίσει την σωτηρία και την κοινωνία του ανθρώπου με το Θεό, κατεδίκασε ως πλάνη και αίρεση κάθε διδασκαλία που προσέβαλε και καταργούσε αυτήν την δυνατότητα. Οι αγώνες των παλαιών μεγάλων αγίων Πατέρων, π.χ. εναντίον του Αρείου και του Μακεδονίου, που ηρνούντο την θεότητα του Υιού και του Αγίου Πνεύματος αντιστοίχως, δεν οφειλόταν στην διάθεση και το ενδιαφέρον τους να συζητούν απλώς φιλολογικές ερμη­νείες της Αγίας Γραφής και θεολογικά θέματα, να δείξουν δηλαδή και αποδείξουν την φιλολογική και θεολογική τους δεινότητα. Στους αγώνες αυτούς υπήρχαν σοβαρότατοι σωτηριολογικοί λόγοι, εκινούντο δηλαδή οι άγιοι Πατέρες από το ενδιαφέρον και τη φροντίδα να πα­ραμείνουν ανοικτοί οι δρόμοι της σωτηρίας και της θεώσεως, που τους έκλειναν οι αιρετικοί με τις πλανεμένες διδασκαλίες τους. Αν ο Υιός και το Άγιο Πνεύμα ήσαν κτίσματα, είχαν τότε και αυτά ανάγκη σωτη­ρίας και θεώσεως, και ως εκ τούτου δεν μπορούσαν να γίνουν όργανα σωτηρίας και αγιασμού για τους ανθρώπους. Μόνον η θεότης τους εξησφάλιξε την θέωση των ανθρώπων «Ει μη Θεός το Πνεύμα το Άγιον, θεωθήτω πρώτον και ούτω θεούτω με τον ομότιμον» κατά την επιγραμματική διατύπωση του αγίου Γρηγορίου Θεολόγου[15].

Τα ίδια κίνητρα, σωτηριολογικούς δηλαδή λόγους, είχαν και οι θεολογικοί αγώνες του αγίου Γρηγορίου Παλαμά εναντίον του Καλαβρού Βαρλαάμ και των οπαδών του. Αυτό που εσκανδάλισε τον Βαρλαάμ ήταν ο ισχυρισμός των μοναχών ότι οι καθαροί από τα πάθη δέχονται στις καρδιές τους φωτισμούς και ελλάμψεις, παρουσία δηλαδή θεϊκού φωτός, όπως το φως που κατηύγασε τους μαθητάς κατά την Μεταμόρ­φωση του Χριστού στο όρος Θαβώρ. Τους κατηγόρησε λοιπόν ότι δι­δάσκουν πως η ουσία του Θεού είναι μεθεκτή, όπως εδίδασκαν οι πα­λαιότεροι Μασσαλιανοί. Στην κατηγορία αυτή απήντησε ο άγιος Γρηγόριος ότι το φως που βλέπουν οι άγιοι δεν είναι η ουσία του Θεού, που είναι όντως τελείως υπερβατική και αμέθεκτη και απρόσιτη, αλλά ενέργεια του Θεού, που είναι μεθεκτή και προσιτή. Στο Θεό υπάρχει όχι μόνο η ουσία, αλλά και οι ενέργειες, γιατί ο χριστιανικός Θεός είναι προσωπικός Θεός, δεν είναι ανενέργητη και κλεισμένη στον εαυ­τό της ουσία, αλλά ενεργητική και δυναμική. Οι ενέργειες του Θεού εξασφαλίζουν την κοινωνία του Θεού προς τα κτίσματα και έτσι ο αμέθεκτος κατά την ουσία Θεός, γίνεται μεθεκτός με τις ενέργειές του, όπως ήδη είχε διδάξει ο Μ. Βασίλειος, λέγοντας ότι «αι μεν ενέργειαι τον Θεού προς ημάς καταβαίνουσι, η δε ουσία αυτού μένει απρόσιτος»[16]. Αυτήν την σταθερή πατερική παράδοση για τη διάκριση ουσίας και ενεργειών στη θεότητα, που επιλύει το δυσχερές όντως θέμα του μεθεκτού και αμεθέκτου του Θεού, προέβαλε και διασαφήνισε ο άγιος Γρηγόριος Παλαμάς έναντι της διδασκαλίας του Βαρλαάμ ότι στο Θεό υπάρχει μόνο η αμέθεκτη ουσία, ενώ οι ενέργειες του Θεού είναι κτι­στές. Προέκυψε έτσι και το πρόβλημα περί του αν η Χάρις είναι κτιστή ή άκτιστη, αν οι ενέργειες του Θεού είναι κτιστές ή άκτιστες, και η συζήτηση περιεστράφη γύρω από το φως της Μεταμορφώσεως για να διευκρινισθεί το κτιστό ή άκτιστο της θείας Χάριτος. Σε πλήρη αντί­θεση προς το σύνολο της πατερικής παραδόσεως ο Βαρλαάμ υπεστήριζε ότι το φως κάθε ελλάμψεως είναι κτιστό και ενδοκοσμικό, αισθητό φως και μάλιστα κατώτερο από το φως της γνώσεως «χείρον νοήσεως»[17].

Ακριβώς στο σημείο αυτό των ισχυρισμών του Βαρλαάμ περί του ότι η Χάρις του Θεού είναι κτιστή, οι ενέργειες είναι κτιστές, διέγνω­σε ο άγιος Γρηγόριος την πλάνη και την αίρεση, που ακύρωνε την δυ­νατότητα της σωτηρίας και τοποθετούσε τον Βαρλαάμ στη σειρά των αρχαίων αιρετικών. Γιατί στ' αλήθεια πώς θα σωθεί και θα θεωθεί ο άνθρωπος με κτιστά μέσα, με τις κτιστές ενέργειες του Θεού, που δεν δίνουν την δυνατότητα να κοινωνήσει ο άνθρωπος και να μετάσχει της θεότητος; Με πολλή δύναμη και σαφήνεια θέτει το πρόβλημα αυτό ο άγιος Γρηγόριος Παλαμάς, επισημαίνοντας τη μεγάλη ζημία, τον μεγάλο κίνδυνο της αποξενώσεως του ανθρώπου από το Θεό: «Αν δε συ ανέλης το μεταξύ του αμεθέκτου και των μετεχόντων, ω της ζημίας! Διέστησας ημάς Θεού, το συνδούν εκ μέσου ποιησάμενος και χάσμα μέγα και αδιάβατον μεταξύ θέμενος εκείνου και της γενέσεως και δι­οικήσεως των γενητών... Δει δη ζητείν ημάς θεόν έτερον, όντα πως μεθεκτόν, ου μετέχοντες οικείως εαυτού, κατά την της μεθέξεως αναλογίαν όντες και ζώντες και ένθεοι εσόμεθα»[18].

Η πνευματική και πολιτιστική τραγωδία της Δύσεως βρίσκεται ακριβώς στην ακύρωση της δυνατότητος να επικοινωνήσει ο άνθρωπος με το Θεό, γι' αυτό και όλα εκεί είναι μικρά και ανθρώπινα, αμέτοχα και άγευστα της ανακαινιζούσης και μεταμορφούσης αγιοπνευματικής εμπειρίας. Ο ορθός λόγος και η επιστήμη, ο ανθρώπινος «Διαφωτισμός» δεν μπορούν, όπως θα δούμε, να αγιοποιήσουν τον άνθρωπο, πολλές φορές μάλιστα τον κάνουν χειρότερο.


ΣΧΟΛΙΟ :  Είστε σίγουρος ότι διδάσκετε τήν ορθόδοξη πίστη αγαπητέ πρ.Ζήση;
Ο Θεός είναι προσωπικός επειδή είναι τρισυπόστατος. Ξεχάσατε αγαπητε ότι η δεύτερη υπόστασις, η οποία μάς σώζει, ενσαρκώθηκε καί ένωσε διά παντός ασυγχύτως καί αδιαιρέτως τίς δύο φύσεις;
Πότε θα σταματήσετε επιτέλους νά κάνετε τόν έξυπνο; Αγνοώντας τήν πίστη  μας; Η Εκκλησία τού Κυρίου δέν έχει θέση γιά επαγγελματίες.
Οι Άγιοι μιλούν μόνο γιά τόν Κύριο, από γνώση. Καί δυστυχώς όσοι είναι βουτηγμένοι στήν άγνοια μιλούν γιά τίς άκτιστες ενέργειες. ΕΛΕΟΣ!


O ΚΥΡΙΟΣ, Η ΔΟΞΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΟΣ, ΑΚΤΙΣΤΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ;;;
Αμέθυστος

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μα τι περιμένετε;
Οι θεωρίες του Πλωτίνου είναι πολύ της μόδας και στην Εκκλησία!...
Ας αφήσουμε τα ... στρουκτουραλιστικά περί θείου, μήπως και δούμε το Αληθινό Φως!

Ανώνυμος είπε...

Δεν καταλαβαίνω την αντίρρησή σας στο κείμενο του π. Ζήση και τις ερωτήσεις που παραθέτετε στο τέλος.

Δηλαδή θέλετε να πείτε πως το 2ο πρόσωπο της αγίας Τριάδος είναι κτιστό;

Και το "η δεύτερη υπόστασις η οποία μας σώζει" τι ακριβώς σημαίνει;

Αν υπάρχει κάτι αγιοπατερικό ή αγιογραφικό που διαφωνεί παραθέστε το. Σε αυτά τα θέματα και στην Παλαμική Θεολογία, πρωτιμότερο είναι να μην σχολιάζουμε προσωπικά, διότι ο μόνος που μπορεί να τα διευκρινήσει αυτά ή να τα συμπληρώσει είναι όποιος τα βιώνει.

amethystos είπε...

Λέμε πώς τό δεύτερο πρόσωπο τής Αγίας Τριάδος ΕΝΣΑΡΚΩΘΗΚΕ. Καί εξ`αυτού είναι αδύνατον ο άνθρωπος νά σώζεται μέ τίς άκτιστες ενέργειες.
Έχουμε παραθέσει πολλά παραδείγματα καί θά προσθέσουμε ακόμη πολλά περισσότερα.
Αφού ονομάζουμε τίς ενέργειες άκτιστες, οι υποστάσεις τί μπορεί νά είναι , κτιστές;;;
Κατά τά άλλα είναι αυτονόητο.
Όλοι οι Πατέρες στηρίχθηκαν στήν εμπειρία τους.

Ρεβόλτ είπε...

Δηλαδή εννοείτε πως ο άνθρωπος αγιάζεται μόνο απο την ενσάρκωση του Υιού και όχι απο την ενέργεια της Θείας Χάριτος;
Τότε ο Παράκλητος τι ρόλο παίζει εντός της Εκκλησίας;

"Καί εξ`αυτού είναι αδύνατον ο άνθρωπος νά σώζεται μέ τίς άκτιστες ενέργειες"
Αυτό έλεγε ο Βαρλάμ και διαφωνούσε ο Παλαμάς

Θέλετε οπωσδήποτε ο Ζήσης να είναι λάθος και σκοντάφτετε μπαίνοντας σε σκοτεινά μονοπάτια αδερφέ.

amethystos είπε...

Η Χάρις τού Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, η αγάπη τού Θεού καί Πατρός ..........
Ο άνθρωπος δέν σώζεται μέ τήν ΆΚΤΙΣΤΗ ενέργεια ΑΛΛΆ ΜΕ ΤΗΝ ΑΚΤΙΣΤΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ τής χάριτος τού Αγίου Πνεύματος. Καί δέν είναι τό ίδιο.
Οπωσδήποτε ο πρ.Ζήσης βρίσκεται σέ άγνοια.

ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

Πράγματι και 'σε πραγματικό χρόνο διαφοροποιούνται τα πράγματα ενώπιον ενός λεπτού νήματος τόσον από απόψεως θεολογουμένων και γλωσσικής ακροβασίας και σχοινοβασίας της κοινής εμπειρίας όσον και από πλευράς,βεβαίως,ερμηνευτικής και ερμηνευτικής αξίας και σημασίας,βαρύτητος εξ αιτίας μόνης της ασκητικής,ανωτέρας τρίβου ζωής,της αενάου πορείας προς τον Κύριο και της εξ αυτής εκφράσεως των αρρήτων και ακαταλήπτων του τρόπου υπάρξεως της υπερουσίου και υπεραγάθου Τριάδος.Όπως είχαμε περί ομοιουσίου και ομοουσίου.Δημιουργείται,επομένως,τοιουτοτρόπως,εκόντες-άκοντες,σύγχυσις περί τας υποστάσεις,εκτιμώ,εδώ,'στο συγκεκριμένο σημείο.Όχι απλώς άκτιστη ενέργεια,λοιπόν,αλλά τοιαύτη,άκτιστη ενέργεια,δηλαδή,ναι,του τρίτου,όμως,προσώπου,της τρίτης υποστάσεως.ΠΑΤΗΡ ΔΙ'ΥΙΟΥ ΕΝ ΑΓΙΩΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙ 'θέλουμε και εξακολουθούμε να πιστεύουμε.Άλλως πώς;Δεν κατενόησα και αντελήφθην καλώς,δε,εν συνεχεία,πώς είναι δυνατό να αποκαλήται κάποιος,τόσο βολικότατα προς τον εαυτό του,''φανατικός'',όταν και καθ'ην στιγμήν το μόνο του μέλημα και ενδιαφέρον,άδολο,αγνό,ανιδιοτελές,θυσιαστικό,είναι να εμμένη και να επιμένη 'στο πατερικό πνεύμα και ύφος και να έχη πατερικό,κατά το δυνατόν και εφικτό,νου,τουτέστιν αγιοπνευματικό νου.Η υπεράσπιση της Αληθείας του Κυρίου σε καθιστά αλαζόνα και αλαζονικό,υπερόπτη και υπεροπτικό,δηλαδή,μήπως;Πώς,εν τέλει,εν γένει,να μη γεννηθή κληρικαλισμός όσο και νεο-ορθοδοξία/νεο-ορθοδοξισμός,εν όσω και εφ'όσον η ''πίστις''(sic!)μας αφήνεται να αλωθή και να εκπίπτη,να εκπέση,εναποτιθεμένη και εναποκειμένη 'σε...επαγγελματίες του είδους και του χώρου;Υφίσταται η ελαχίστη εκείνη πιθανή περίπτωση,τότε,αποφυγής τέτοιων εκφυλιστικών,διαλυτικών,φθοροποιών φαινομένων που πρώτιστα βλασφημούν το όνομα του Κυρίου προς τα έθνη,προς την οικουμένη και που,έπειτα,μας αρνούνται μετ'επιτάσεως και κατ'εξακολούθησιν και μας ακυρώνουν,καθ'ότι μας διαστρέφουν και μας αλλοιώνουν προς απώλειαν και προς θάνατον,το μυστήριο της σωτηρίας μας και το νόημά του;

ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

Μερικοί σύνδεσμοι:

http://www.oodegr.com/oode/pateres1/iwsif.isyxastis/treis_takseis_xaritos_1.htm

http://www.oodegr.com/oode/synaxaristis/alypios_kionitis_1.htm

http://www.oodegr.com/oode/profities/apokalypsis/asteri_kleidi_1.htm

http://www.oodegr.com/oode/pateres1/maksimos/peri_agapis_1.htm