Σάββατο, 21 Ιανουαρίου 2017

Οικουμενι(στι)κή Βραδιά Συμπροσευχής για την Ενότητα των Χριστιανών στη Θεσσαλονίκη

Φωτογραφίες  από το 2013
Την Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2017 ξεκινάει η Παγκόσμια Εβδομάδα Προσευχής για την Ενότητα των Χριστιανών.

Στα πλαίσια της Εβδομάδας αυτής, το Σάββατο, 21 Ιανουαρίου και ώρα 19:00,θα λάβει χώρα στον Ρωμαιοκαθολικό Ναό της Αμιάντου Συλλήψεως (στην οδό Φράγκων), Οικουμενική Βραδιά Συμπροσευχής, με θέμα«Συμφιλίωση – Η αγάπη του Χριστού μάς σπρώχνει» (Β΄ Κορ 5, 14-20).
Ομιλητής θα είναι ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ Παναγιώτης Υφαντής.
……………………………………………………………….
ΤΙ ΕΓΡΑΨΑΝ ΟΙ ΠΑΠΙΚΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ 35Η ΒΡΑΔΙΑ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΡΟΣΕΥΧΗΣ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΙΣ 19-01-2013
Η 35η Οικουμενική βραδιά Συμπροσευχής
στον Καθεδρικό Ναό της  Θεσσαλονίκης
στις 19/1/2013 με Θέμα: 
Τι μας ζητάει ο Κύριος; (Μιχαίας 6, 6-8)
π. Ιωάννης Λούβαρης, Λαζαριστής
Όλοι Ένα, όλοι με μια καρδιά, AD UNUM OMNES
για να μπορεί να πιστέψει ο κόσμος. (κεφ. 17 του Ιωάννη)
Η επιτακτική ανάγκη του Οικουμενισμού
και Συνεργασία των Εκκλησιών στην Ελλάδα
Η επιτακτική ανάγκη του Οικουμενισμού και Συνεργασία των Εκκλησιών στην Ελλάδα. επείγει επίσης περισσότερο από ποτέ. Είναι σχεδόν αργά. Ο πάπας Παύλος ο 6ος που συναντήθηκε με τον Μεγάλο Οικουμενικό Πατριάρχη Αθηναγόρα στους Αγίους Τόπους έγραψε ιστορία. Τότε η ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία αγνόησε το Γεγονός στο σύνολό της ήταν Ιανουαρίου 1964, τα Φώτα. Ο ίδιος ο Πατριάρχης μαζί με τον Πάπα Παύλο VI, στις 7 Δεκεμβρίου 1965 ήραν τα αναθέματα που δηλητηρίαζαν τις Σχέσεις Ρώμης και Φαναρίου με «Κοινή δήλωση εκφράζοντας την απόφασή τους να άρουν από την μνήμη της Εκκλησίας τα αναθέματα του 1054». Και έτσι επίσημα και οι Δύο Εκκλησίες σφράγισαν αμετάκλητα και ανεπιστρεπτί τον οικουμενικό διάλογο που δεν σταμάτησε ποτέ. 
Τον διάλογο Αγάπης και Αλήθειας συνεχίζουν οι διάδοχοι τους κληρονομιά της Β’ Βατικάνης Συνόδου. Έτσι ο Πάπας Βενέδικτος XVIος ανανεώνει στις 15 / 11/ 2013 την επιτακτική ανάγκη του οικουμενικού διαλόγου του μπροστά στο έν απαρτία Ποντιφικό Συμβούλιο για την προώθηση της Ενότητας των χριστιανών λέγοντας με σαφήνεια: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι μας ενώνει είναι η Πίστη στο Θεό Πατέρα και Πλάστη που αποκαλύφθηκε μέσω του Γιού του από το Άγιο Πνεύμα το οποίο ζωοποιεί και εξαγιάζει». Νιώθοντας τις δυσκολίες του διαλόγου, ο Πάπας καλεί «να δεχθούμε τα πλούτη μας και τις εμπειρίες μας της πνευματικής ζωής και πνευματικού μας στοχασμού».
Αυτό εξαρτάται από όλους μας για να μείνουμε σταθεροί στον αγώνα για χριστιανική αγάπη και διακονία μαρτυρίας ενός Θεού που ενεργεί με όλες τις δυνάμεις του για να σωθεί ο κόσμος στο σύνολό του. Αλλά η Εκκλησία έχει ανάγκη από όλους εμάς μηδενός εξαιρουμένου. Τον αφήνουμε ελεύθερο να ενεργήσει ή κωφεύουμε στα προστάγματά του, στην εντολή του «ίνα πάντες εν ώσιν»; 
«Η Ελπίδα δεν απογοητεύει» (Ρωμ. 5, 5)
«Το Χριστιανικό λεξιλόγιο μας» «προέρχεται από ελληνικές ρίζες» έλεγε ο βαθυστόχαστος γάλλος Επίσκοπος μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας CLAUDE DAGENS και μεγάλος ελληνιστής (Πρβλ. φύλλο της «Κ» της 19 Νοεμβρίου 2012). Ερωτώ δεν είναι ελληνικές και οι λέξεις με ιστορική σημασία και αξία «διάλογος» και μάλιστα «οικουμενικός»; Μήπως δεν είναι η πεμπτουσία του νοήματος του σημερινού μηνύματος του ανθρώπινου στοχασμού αλλά του ιδίου του χριστιανισμού στην σύγχρονη εποχή ακόμη και στην πολιτική ζωή του τόπου; Δεν υπάρχει ειρήνη και γαλήνη χωρίς το Άκουσμα του Λόγου του Θεού και της Εκκλησίας, η Εκκλησία δεν είναι άλλο από τον «Ιησού του Σήμερα», έλεγε η MADELEINE DELBREL(1904-1964). Εκείνη που αγωνίστηκε για την επικράτηση της δικαιοσύνης, της ειρήνης και της αλήθειας όσο κανείς άλλος μετά την μεταστροφή της επί τριάντα χρόνια στα μαρξιστικά προάστια του Παρισιού. Ήταν «φυσιολογικά Οικουμενική». Δεν ήταν Μοναχή όχι, αλλά πέρα για πέρα «Λαϊκή» με ακλόνητη Πίστη.
Εκείνο που λείπει στην Ελλάδα του σήμερα είναι η Συνεργασία Ορθοδόξων και Καθολικών σε επίπεδο Ιεραρχίας και ένα Εθνικό Συμβούλιο Εκκλησιών. Προϋποθέτει τροποποίηση και μεταρρύθμιση του Συντάγματος, τήρηση των Νόμων και πλήρης διαχωρισμός Εκκλησίας και Κράτους ώστε να επικρατεί η θρησκευτική ελευθερία την οποία σθεναρά υποστήριξε ο Πάπας Βενέδικτος XVI καθ’ όλη την Αρχιερατία του με επιμονή και υπομονή. Να πάψει το Κράτος να κηδεμοδεύει την «επικρατούσα θρησκεία» και να την εκμεταλλεύεται. Χρειάζεται μια απόσταση της Εκκλησίας από το Κράτος και το Κράτος από την Εκκλησία. Επικρατεί φοβερή σύγχυση και αυτό βαίνει εις βάρος της κοινωνίας και της Εκκλησίας. Ενώ είναι δύο ξεχωριστοί χώροι αυτό δεν είναι διόλου αυτονόητο. Είναι εις βάρος της πίστης, των φτωχών και των ανέργων. Να είναι εντελώς διαφορετικοί οι ρόλοι και όχι μόνο διακριτοί. 
Ο Υπουργός εσωτερικών Γερμανίας κατά την εφημερίδα τα «ΝΕΑ»

της 6/2/2013 που επισκέφθηκε τον οικουμενικό Πατριάρχη έκανε δήλωση «υπέρ των Χριστιανών» της Τουρκίας και είπε: η θρησκευτική ελευθερία πρέπει να παίξει στο μέλλον συμπαντικό ρόλο στην Τουρκία. Αλλά ισχύει αυτό στην Ελλάδα που έχει ακόμη θεοκρατικό πολίτευμα αφού οι Ιερείς ορκίζουν τους Άρχοντες της Πολιτείας εν έτει 2013; Μοναδική περίπτωση σε όλο το δυτικό κόσμο και την Ευρώπη, θεοκρατικό σύστημα έχει μόνο το Ισραήλ και η χώρα μας. Το κράτος πρέπει να νομοθετεί για όλους τους πολίτες. Πρέπει να είναι σωστό και ουδέτερο με σωστό Σύνταγμα και σωστούς Νόμους. Δεν θρησκεύεται ούτε αναμιγνύεται στα της Εκκλησίας. Το καλύτερο σύστημα είναι μια Εκκλησία ελεύθερη σ’ ένα κράτος Ελεύθερο. Έτσι η Εκκλησία παίζει το ρόλο της που είναι πνευματικός, ποιμαντικός και κοινωνικός δηλαδή προφητικός και υπερασπίζεται τους ενδεείς και τα δικαιώματά τους. Είναι ανεπίτρεπτη η υπάρχουσα θρησκοπολιτιστική πολιτική θολούρα. Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ. 
ΣΧΟΛΙΟ: Βασιλειάδης καί σία.. ντροπιασμένοι άνθρωποι πού συνεχίζουν τό έργο τής μεγάλης αναγούλας τού Αγουρίδη. Ποιό είναι όμως τό υπερόπλο τους καί κυριαρχούν κατά κράτος; Η φιλοσοφία. Η δυτική φιλοσοφία η οποία είναι πλεγμένη πλεξούδα μέ τήν δυτική θεολογία καί προσφέρει επιχειρήματα περί τής αποδείξεως τής υπάρξεως τού θεού. Ο Οικουμενισμός καί η παιδαριώδης ερμηνεία τής Αρχιερατικής- όπως τήν ονόμασαν- προσευχής τού Κυρίου είνα μιά τέτοια απόδειξη πού πρέπει νά δοθεί στόν σύγχρονο κόσμο καί στόν σημερινό άνθρωπο. Ποιά είναι η Αχίλλειος πτέρνα τής σημερινής ορθοδοξίας; Η άγνοια τής αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας στήν οποία πάτησαν οι πατέρες γιά νά οικοδομήσουν τήν αλήθεια τής σωτηρίας μας. Σήμερα δέν κατανοούνται πλέον. Η ορθόδοξη θεολογία σήμερα αντικατοπτρίζει τήν παιδαριώδη ηθικοπλαστική κηρυγματική τών οργανώσεων καί τού Καντιώτη.
Ενας μεγάλος όμως συκοφάντης τής ελληνικής φιλοσοφίας υπήρξε ο Ρωμανίδης. Ο οποίος μάς γοήτευσε μέ τό ιστορικό του έργο καί μάς αχρήστευσε τά κριτήρια. Επί πλέον τυποποίησε τήν ησυχαστική παράδοση τής μετανοίας, τής ασκήσεως καί τής προσευχής καί έδωσε τό δικαίωμα σέ κάθε ικανό κληρικό νά κηρύττει τόν ησυχασμό χωρίς νά διαθέτει τήν εμπειρία του καί μάς πάσσαρε τόν Φλωρόφσκι σάν τόν μεγαλύτερο ορθόδοξο θεολόγο. Τόν κυριώτερο μαθητή τού Σολόβιεφ καί τόν κήρυκα τής ενώσεως τών εκκλησιών. Είναι δέ τέτοια η τυποποίηση τής πνευματικής μας παραδόσεως πού ο Ζηζιούλας πιστεύει ότι η θεολογία τού Ρωμανίδη είναι φιλοσοφία ΖΕΝ.
Χωρίς γρήγορο νού, σώφρονα λογισμό, καρδίαν νήφουσα, σωτηρία δέν υπάρχει. Νήφουσα. όχι Καθαρή καί φωτισμένη καί θεωμένη. 
Αμέθυστος


Ανώνυμος είπε...
Καλησπερα . Αυτη η ειδηση για την συμπροσευχη για καποιον Θεσσαλονικιο γενημα θρεμα δεν ειναι ειδηση . Ειδηση θα ηταν να μην γινοταν .Διοτι η Συμβασιλευουσα τρισενδοξη Θεσσαλονικη εχει επιλεγει απο τα τελη του 19ου αιωνα να παυσει στην καθημερινοτητα των Ελληνων κατοικων της να ειναι τετοια . Ετσι εδω και εναν αιωνα και βαλε ολες οι καπως καλοστεκουμενες οικογενειες στελνουν τα παιδια τους στην μεση και πολλες φορες και στοιχειωδη εκπαιδευση στους φραγκοκαλογερους του Δελασαλ τις φραγκοκαλογριες του Καλαμαρι και στο προτεσταντικο Ανατολια . Θρησκευτικα γινονται Δυτικοι και εθνικα στις κρισιμες στιγμες αν οχι γενιτσαροι υπερ των Δυτικων τουλαχιστον ψυχροι προς το λαικο αισθημα των υπολοιπων . Εμας την πλειονοτητα των μεσαιων και φτωχων βορειοελλαδιτων μας αντιμετωπιζουν με σνομπισμο και αν καποιος τα πει και λιγο χοντρυτερα και με κοινωνικο ρατσισμο . Τα παιδια του πτωχου λαου που ελεγε και η μανταμ Σουσου την μεν θρησκευτικη κατηχηση την ειχε αναλαβει με σχεδον κατ εργολαβια αναθεση απο τον Γενναδιο , που αφησε παντως αγαθη αναμνηση , η οργανωση Ζωη . Ειδικα των παιδιων των παμπτωχων τοτε προσφυγων . Με κατηχητες αγρια βιβλικους , επισης παμπτωχους στα παιδικα τους χρονια που χρωσταγαν τα παντα στην Ζωη . Καμια σχεση με χαμογελαστους και ετοιμολογους νοτιους οργανωσιακους οπως ο μακαριστος Σωτηροπουλος . Οι εδω απανω ακομη και την αναγνωση αρχαιων την θεωρουσαν αμαρτημα . Θυματα και αυτοι μιας εξ επιτηδες προσπαθειας αφφεληνισμου των βορειοελλαδιτων . 
Λεγαμε λοιπον για την θρησκευτικη και πολιτικη κατασταση στην Θεσσαλονικη εδω και εναν αιωνα και βαλε . Ως προς τα δημοσια θεματα η εδω αριστοκρατια τις λαικες μαζες τις αφηνει εν τοις πραγμασι να ασχολουντε μονο με ΠΑΟΚ και Αρη . Ετσι με μια αριστοκρατια που εκπαιδευτηκε θρησκευτικα στον παπισμο και αμερικανικο προτεσταντισμο και πολιτικα νιωθει ανετα μονο με Μπουταρηδες και Μερκελ και με λαικες μαζες που θρησκευτικα μεχρι προτινος χωρις να το ξερουν οτι πει η Ζωη και ο Σωτηρ και πολιτικα ο ΠΑΟΚ και ο Αρης να ειναι καλα και μεις ας ζουμε με 500 ευρω το χρονο αρκει να καμαρωνουμε τον καθε λιμοκοντορο να περπαταει Μητροπολεως με ιταλικο ντυσιμο εξηγειται το φαινομενο Μπουταρη . Δενμ ειναι περιεργο οτι στην προσφυγομανα Σαλονικη τα τελευταια 30 χρονια δεν εχει εκλεγει ουτε ενας προσφυγικης καταγωγης δημαρχος . Θα εκλεγει αυτος που θελουν οι αποφοιτοι του Δελασαλ και Ανατολια . Αυτη η κατασταση δεν ισχυει πια στην Καλαμαρια και σε καποιους Δυτικους Δημους αλλα στον κεντρικο δημο ειναι ιδια και απαραλαχτα οπως στον μεσοπολεμο . Ειπαμε ο οικουμενισμος εχει πολλες πολιτικες προεκτασεις . Και οι εξ οργανωσεων που αντιτιθενται στον οικουμενισμο ειναι οι πλεον ακαταλληλοι να τις βγαλουν μπροστα γιατι ειναι και οι ιδιοι αθελα τους πιονια του οικουμενισμου . Και οι πιο πονηροι και ηθελημενα . ΑΜ

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλησπερα . Αυτη η ειδηση για την συμπροσευχη για καποιον Θεσσαλονικιο γενημα θρεμα δεν ειναι ειδηση . Ειδηση θα ηταν να μην γινοταν .Διοτι η Συμβασιλευουσα τρισενδοξη Θεσσαλονικη εχει επιλεγει απο τα τελη του 19ου αιωνα να παυσει στην καθημερινοτητα των Ελληνων κατοικων της να ειναι τετοια . Ετσι εδω και εναν αιωνα και βαλε ολες οι καπως καλοστεκουμενες οικογενειες στελνουν τα παιδια τους στην μεση και πολλες φορες και στοιχειωδη εκπαιδευση στους φραγκοκαλογερους του Δελασαλ τις φραγκοκαλογριες του Καλαμαρι και στο προτεσταντικο Ανατολια . Θρησκευτικα γινονται Δυτικοι και εθνικα στις κρισιμες στιγμες αν οχι γενιτσαροι υπερ των Δυτικων τουλαχιστον ψυχροι προς το λαικο αισθημα των υπολοιπων . Εμας την πλειονοτητα των μεσαιων και φτωχων βορειοελλαδιτων μας αντιμετωπιζουν με σνομπισμο και αν καποιος τα πει και λιγο χοντρυτερα και με κοινωνικο ρατσισμο . Τα παιδια του πτωχου λαου που ελεγε και η μανταμ Σουσου την μεν θρησκευτικη κατηχηση την ειχε αναλαβει με σχεδον κατ εργολαβια αναθεση απο τον Γενναδιο , που αφησε παντως αγαθη αναμνηση , η οργανωση Ζωη . Ειδικα των παιδιων των παμπτωχων τοτε προσφυγων . Με κατηχητες αγρια βιβλικους , επισης παμπτωχους στα παιδικα τους χρονια που χρωσταγαν τα παντα στην Ζωη . Καμια σχεση με χαμογελαστους και ετοιμολογους νοτιους οργανωσιακους οπως ο μακαριστος Σωτηροπουλος . Οι εδω απανω ακομη και την αναγνωση αρχαιων την θεωρουσαν αμαρτημα . Θυματα και αυτοι μιας εξ επιτηδες προσπαθειας αφφεληνισμου των βορειοελλαδιτων . ΑΜ . Συνεχιζεται

Ανώνυμος είπε...

Λεγαμε λοιπον για την θρησκευτικη και πολιτικη κατασταση στην Θεσσαλονικη εδω και εναν αιωνα και βαλε . Ως προς τα δημοσια θεματα η εδω αριστοκρατια τις λαικες μαζες τις αφηνει εν τοις πραγμασι να ασχολουντε μονο με ΠΑΟΚ και Αρη . Ετσι με μια αριστοκρατια που εκπαιδευτηκε θρησκευτικα στον παπισμο και αμερικανικο προτεσταντισμο και πολιτικα νιωθει ανετα μονο με Μπουταρηδες και Μερκελ και με λαικες μαζες που θρησκευτικα μεχρι προτινος χωρις να το ξερουν οτι πει η Ζωη και ο Σωτηρ και πολιτικα ο ΠΑΟΚ και ο Αρης να ειναι καλα και μεις ας ζουμε με 500 ευρω το χρονο αρκει να καμαρωνουμε τον καθε λιμοκοντορο να περπαταει Μητροπολεως με ιταλικο ντυσιμο εξηγειται το φαινομενο Μπουταρη . Δενμ ειναι περιεργο οτι στην προσφυγομανα Σαλονικη τα τελευταια 30 χρονια δεν εχει εκλεγει ουτε ενας προσφυγικης καταγωγης δημαρχος . Θα εκλεγει αυτος που θελουν οι αποφοιτοι του Δελασαλ και Ανατολια . Αυτη η κατασταση δεν ισχυει πια στην Καλαμαρια και σε καποιους Δυτικους Δημους αλλα στον κεντρικο δημο ειναι ιδια και απαραλαχτα οπως στον μεσοπολεμο . Ειπαμε ο οικουμενισμος εχει πολλες πολιτικες προεκτασεις . Και οι εξ οργανωσεων που αντιτιθενται στον οικουμενισμο ειναι οι πλεον ακαταλληλοι να τις βγαλουν μπροστα γιατι ειναι και οι ιδιοι αθελα τους πιονια του οικουμενισμου . Και οι πιο πονηροι και ηθελημενα . ΑΜ

Ανώνυμος είπε...

Λέει ο άγιος Ισαάκ ο Σύρος: "Περί τούτου μετά πολλής προνοίας και σπουδής έγραψεν ο άγιος Μάρκος προς ενθύμησιν και διδασκαλίαν των αδελφών, ίνα μη εμπέσωσιν εις απόγνωσιν εν καιρώ της αλλοιώσεως των εναντίων. Διότι όσοι ίστανται εις την τάξιν της καθαρότητος, υπόκεινται πάντοτε εις πτώματα, και χωρίς να ευρίσκωνται εις αμέλειαν, ή εις παραλυσίαν της πολιτείας αυτών. Αλλά και όταν οδεύωσι κατά τάξιν, συμβαίνουσιν εις αυτούς πτώματα, τα οποία είναι ενάντια εις τον σκοπόν του θελήματος αυτών. Και μαρτυρεί περί τούτου ο άγιος Μάρκος, γνωρίσας εξ ακριβούς δοκιμής, και τίθησιν εις την επιστολήν αυτού κατ' ιδιαιτέραν σύστασιν, ίνα δια της μαρτυρίας αυτού δεχθή η διάνοια παρηγορίαν εν καιρώ ανάγκης. Και τί λέγει ο άγιος Μάρκος; Αλλοιώσεις, λέγει, γίνονται εις έκαστον άνθρωπον κατά τον αέρα, ήγουν καθώς μεταβάλλονται οι καιροί εις την ατμοσφαίραν. Εννόησον το, εις έκαστον, ίνα μη νομίσης, ότι δια τους υποδεεστέρους και ευτελείς μόνον είπε τούτο, οι δε τέλειοι είναι ελεύθεροι της αλλοιώσεως, και ίστανται εις μίαν τάξιν πάντοτε άνευ εμπαθών λογισμών, ως λέγουσιν οι αιρετικοί Ευχίται, δια τούτο έθηκε το, εις έκαστον" (Λόγος ΜΘ΄).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...