Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018

Τα πέντε ονόματα που κατέθεσε ο Μ.Νίμιτς για τα Σκόπια - Τι αναφέρεται για γλώσσα, ταυτότητα

Image result for νιμιτς


Πέντε ονόματα φέρεται να κατέθεσε την Τετάρτη στη Νέα Υόρκη ο Μάθιου Νίμιτς στους διαπραγματευτές Ελλάδος και ΠΓΔΜ στα οποία το ένα περιείχε ένα «δόλωμα» καθώς περιείχε την παλιά ονομασία «Βαρδάσκα» αναμειγμένη με το «Μακεδονία»
Σαφώς η πρόταση αυτή είχε στόχο τους ΑΝΕΛ και να τους οδηγήσει σε διπλωματική «παγίδα»

Οπως αναφέρει σκοπιανή ιστοσελίδα τα ονόματα είναι στα σλαβικά και είναι τα ακόλουθα:
Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)
Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας
Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)
Republika Makedonija (Skopje) [Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)]
Η σύντομη γραφή των ονομάτων προτείνεται αντιστοίχως να είναι Nova Makedonija, Severna Makedonija, Gorna Makedonija, Vardarska Makedonija και Makedonija (Skopje).
Σε ότι αναφορά στη γλώσσα όπου προτείνεται εναλλακτικά είτε η γραφή «makedonski» είτε μία πιο περιγραφική της ονομασία, πχ «επίσημη γλώσσα της Δημοκρατίας της Νέας Μακεδονίας».
Ανάλογη τακτική ακολουθείται και στο ζήτημα της υπηκοότητας, όπου προτείνεται είτε η σλαβική γραφή «makedonska» είτε η περιγραφή πχ «nationality of the Republic on Nova Makedonija».
Φυσικά η η γλώσσα και η ταυτότητα είναι μεγαλύτερο πρόβλημα ακόμα και από το όνομα.
Για να γίνει κατανοητό αυτό θα πούμε το εξής:
Οι Σκοπιανοί στο ιστορικό αυταπόδεικτο επιχείρημα ότι οι Μακεδόνες τους Μ.Αλεξάνδρου μιλούσαν ελληνικά ισχυρίζονται ότι μιλούσαν όντως ελληνικά επειδή ήταν παγκόσμια γλώσσα!
Μεταξύ τους μιλούσαν «μακεδονικά» τα οποία όλοι ξέρουν ότι είναι μια βουλγαρική διάλεκτος.
Οι Βούλγαροι με τους Σκοπιανούς συνεννοούνται άψογα.
Φυσικά η πρόταση Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη) σε συνδυασμό με την «ταυτότητα» αποτελούν μια καλοστημένη «παγίδα».
Αφού από μόνοι τους επαναφέρουν την παλιά ονομασία της περιοχής την οποία
 την είχε αναρτήσει και με χάρτη του 1937 ο Έλληνας ΥΠΕΘΑ Π.Καμμένος, τότε ποιος ο λόγος να υπάρχει ο όρος «Μακεδονία» από δίπλα;
Η συζήτηση δεν γίνεται μόνο για το όνομα, γίνεται για το erga omnes, για το Σύνταγμα και τα παράγωγα.
Το erga omnes φαίνεται τα Σκόπια προσποιούνται ότι μετά από «διαπραγματεύσεις» το δίνουν, το Σύνταγμα όμως, όπου εκεί βρίσκεται το «ζουμί» αρνούνται κατηγορηματικά να το αλλάξουν, και στο θέμα των παραγώγων έθνος, γλώσσα εκεί έχουν την πιο «ύπουλη» στάση που την κρύβουν πίσω από τα «χαμόγελα» του Ζάεφ.
Τελικά οι Σκοπιανοί κινήθηκαν πολύ έξυπνα με τη νέα κυβέρνηση και παραλίγο να βάλουν άπαντες στον «ύπνο»
Κρατώντας την «μακεδονική» ταυτότητα τα και τη σύνθετη ονομασία οι Σκοπιανοί επιτυγχάνουν να διατηρούν αλυτρωτικές βλέψεις για ελληνικά εδάφη.
Τώρα είναι ανίσχυροι, αλλά τίποτα δε μένει το ίδιο, σε 20 χρόνια από σήμερα ποιος ξέρει πως θα είναι οι συγκυρίες της εποχής;

pronews

Δεν υπάρχουν σχόλια: