Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2010

ΠΕΡΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ

     Είναι το μεγάλο μυστήριο της ανθρώπινης ζωής που ακουμπά καίρια την πνευματικότητα του ανθρώπου! Την αναζήτηση περιεχομένου ονομάζουν οι σημερινοί διανοούμενοι "ύπαρξη". Την εύρεση περιεχομένου ονομάζουν "προσωπικότητα"! Από το άλλο μέρος ο άνθρωπος είναι ένα πλάσμα το οποίο μπορεί να ζήσει και χωρίς περιεχόμενο. Σαν μάζα, σαν καταναλωτική μονάδα, σαν οπαδός, σαν όχλος. Απρόσωπα! Το ομαδικό πνεύμα, το οποίο καταγγέλεται σήμερα από τις προσωπικότητες της κοινωνίας, είναι πνεύμα δηλ. διαφοροποιείται από την απρόσωπη ζωή στο μέτρο που πιστεύει πως ο τρόπος ζωής του είναι ο καλύτερος δυνατός. Είναι μία σύνθεση όλων των δεδομένων πού προσφέρονται γιά την επιβίωση σε κάθε τόπο, η καλύτερη δυνατή οργάνωσή τους για πάντα (για "όλο" τον χρόνο). Αυτός είναι ένας πρωτόγονος πολιτισμός. Σε διαμάχη μαζί του βρίσκεται ο σύγχρονος πολιτισμός. Περιέχει την καλύτερη δυνατή οργάνωση των δεδομένων που υπάρχουν σε κάθε εποχή για τους πάντες (για "όλο" τον χώρο). ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΑΣΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΟΓΟΝΟΣ. Και αυτός είναι πρωτόγονος, παρότι καλλιεργεί τον χρόνο και όχι τον τόπο ή τον χώρο! Οι δύο αυτοί πολιτισμοί αποτελούν τις δύο όψεις του ιδίου νομίσματος. Της οικονομίας, της κοινωνιολογίας, της ΙΣΤΟΡΙΑΣ. Η μία όψη καλλιεργεί το παρελθόν, σαν παράδοση, την αθανασία, η άλλη όψη καλλιεργεί το ΜΕΛΛΟΝ, την αιωνιότητα. Θα μπορούσαμε να ονομάσουμε τις δύο αυτές όψεις του ιδίου νομίσματος: "Αναζητώντας και καταναλώνοντας τον χαμένο χρόνο".

     Εικονίζεται στα Ευαγγέλια η μία όψη με τον άσωτο υϊό και η άλλη όψη με τον πρεσβύτερο, στην γνωστή παραβολή του ασώτου. Καταναλώνουμε δηλ τον πεπερασμένο μας χρόνο στη μία εκδοχή, πορευόμαστε προς τον θάνατο, συντηρούμε τον πεπερασμένο μας χρόνο, στην άλλη εκδοχή ποθώντας να τον καταναλώσουμε, ποθώντας τον θάνατο. Απελευθερωνόμαστε στην μία εκδοχή, περιμένουμε να μας ελευθερώσει ο θάνατος στην άλλη. Εκούσια και στις δύο εκδοχές.

      Ανάμεσα σ' αυτούς τους πρωτόγονους πολιτισμούς ξεπήδησε ένας ανώτερος πολιτισμός. Ο Ελληνικός. Περιείχε ένα χαρακτηριστικό άγνωστο σε κάθε πρωτόγονο πολιτισμό, δηλ. πολιτισμό χωρίς περιεχόμενο. ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ. Ο πρώτος και τελευταίος πολιτισμός ο οποίος ανακάλυψε το περιεχόμενο. Με την φιλοσοφία ο δρόμος της επιστροφής, σαν ΠΑΙΔΕΙΑ, τελειοποιήθηκε και παρεδόθη στα έθνη. Ολοκλήρωσε την επιστήμη, ανακάλυψη και αυτή του πολιτισμού αυτού. Ο Αρχιμήδης, ο μεγαλύτερος επιστήμων όλων των εποχών είχε πεί: Δος μου πού να πατήσω και τη Γή θα μετακινήσω. Οι φιλόσοφοι ανακάλυψαν αυτό το "πού" και μετακίνησαν τη Γη, την μεταμόρφωσαν. ΤΟΝ ΝΟΥ. Το περιεχόμενο του ανθρώπου.

     Αυτός ο πολιτισμός ο οποίος μετακίνησε τη Γη (τον πρωτόγονο πολιτισμό) και την μεταμόρφωσε σε τόπο υπερουράνιο προσελήφθη και ανακαινίσθηκε από το Ευαγγέλιο και έγινε το όχημα της αληθινής επιστροφής του ανθρώπου στον Δημιουργό του και η οδός της σωτηρίας του. Αυτή η καινούρια ζωή ονομάζεται Εκκλησία. Βάλλεται η αλήθεια της και από το ομαδικό πνεύμα (τον κληρικαλισμό) και απο την Ιστορία (τον εκσυγχρονισμό και την παγκοσμιοποίηση). Ο πρωτόγονος πολιτισμός και στις δύο εκδοχές του ήδη από την αυγή του Ελληνικού πνεύματος είχε βιωθεί σαν πτώση. Η ζωή χωρίς περιεχόμενο απεκαλύφθη από την Εκκλησία σαν ζωή κυριαρχημένη από τα πάθη της ψυχής. Σαν παθητική! Ο Ελληνικός λόγος εκεντρώθη από τον Λόγο του Θεού και έδωσε σαν καρπό την Εκκλησία. Σήμερα αγνοούμε τη διαφορά και διάκριση της ποιότητος από τον Θάνατο. Έστω και αν η ποιότης χωρίς τον Κύριο παλεύει και χάνει από τον Χάρο στα μαρμαρένια αλώνια. Σήμερα κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας και τη συνείδησή μας σχετικά με το περιεχόμενο της ζωής μας. Σαν περιεχόμενο επιλέγουμε από την ήδη υπάρχουσα "ύλη", πραγματικότητα. Οι συνθετικές ιδεολογίες μας κρύβουν την πτώση. Το μοντέρνο δύσκολα φανερώνει την έλλειψη περιεχομένου. Είναι ντυμένο με την ανθρώπινη δόξα. Σαν top-model, το σημερινό μέτρο κάθε μας επιθυμίας.

     Σημερινά παραδείγματα κενολογίας, δηλ. έλλειψης περιεχομένου έχουμε τα κείμενα των οικουμενιστών "θεολόγων" ή κληρικών, όπως του Μητροπολίτου Ιωαννουπόλεως κ. Σεραφείμ που ανερτήθη στο amen.gr, όπως του πανελλήνιου θεολογικού συνδέσμου «ΚΑΙΡΟΣ-για την αναβάθμιση της θρησκευτικής εκπαίδευσης» που βρίσκεται στο blog: Εθελουσία Λήθη, ή το κείμενο του Κώστα Νούση το οποίο βρισκεται στην Ιδιωτική οδό, αρχετυπικό παράδειγμα κειμένου χωρίς κανένα περιεχόμενο. Προφήτης αυτών των αναζητητών και καταναλωτών του χαμένου μας χρόνου είναι ο κ.Ζηζιούλας, θεολόγος της Ιστορίας.

     Ένα πράγμα που πρέπει να προσεχθεί ιδιαιτέρως στην ιστορική εργασία του κ. Ζηζιούλα «Ελληνισμός και Χριστιανισμός – η συνάντηση των δύο κόσμων», είναι η αναβάθμιση των Εβραίων στην καταγωγή του Χριστιανισμού. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε ποτέ μας πως ο Κύριος (η Κεφαλή του Χριστιανισμού) κατάγεται από τους προφήτες, τους Αγίους Του.
                     
    Αμέθυστος

3 σχόλια:

Μόσχος Λαγκουβάρδος είπε...

Δεν ξέρω αν συμπληρώνει την ορθή περιγραφή του περιεχομένου η αναφορά στο ότι ο άνθρωπος είναι πλάσμα"κατά μετοχήν".

Το ποίημα του Μιγκέλ ντε Ουναμούνο " La oracion del ateo" τελειώνει με αυτόν το στίχο:
"Dios no existente, pues si Tu existieras/ existiria yo tambien de veras" (Miguel de Unamuno, Antologia poetica, Εκδ. Espasa-Calpe).

Ο άθεος του Ουναμούνο, του ποιητή, φιλοσόφου και καθηγητή των Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο της Σαλαμάνκα, πίστευε ότι αν υπήρχε ο Ιησούς μόνο τότε θα ήταν κι αυτός αληθινός. Αν ο Ιησούς δεν υπήρχε ο άθεος του Ουναμούνο,κατά τα λεγόμενά του, θα ήταν ένας καραγκιόζης, όπως πολλοί αθεϊστές , αλλά και θεϊστές που δεν ομολογούν ότι ο Ιησούς είναι ο Θεός.
Σήμερα εορτή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου αναγνώστηκε μια περικοπή από το Βιβλίο των Πράξεων των Αποστόλων, από το 19ο κεφάλαιο.
Ο Απόστολος Παύλος στην Έφεσο συνάντησε κάποιους μαθητές και τους είπε: "Ιωάννης μεν εβάπτισε βάπτισμα μετανοίας, τω λαώ λέγων εις τον ερχόμενον μετ' αυτόν ίνα πιστεύωσι, τούτ' έστιν εις τον Ιησούν Χριστόν. Ακούσαντες δε εβαπτίσθησαν εις το όνομα του Κυρίου Ιησού."

Εις το όνομα του Κυρίου Ιησού βαπτίσθηκαν εκείνοι οι μαθητές και εμείς οι ορθόδοξοι Χριστιανοί και ομολογούμε την πίστη μας εις ένα Κύριον Ιησούν Χριστόν.

Είμαστε αληθινοί γιατί ο Κύριος ημών Ιησούς είναι ο Θεός. Αν αναφερόμαστε στην αφηρημένη "Χριστότητα" μέσα στον κάθε άνθρωπο, ο Θεός μας δεν είναι ο Θεάναθρωπος Ιησούς, ο γεννηθείς εκ της Παρθένου Μαρίας εν Βηθλεέμ της Ιουδαίας, αλλά ο άνθρωπος.
Αν θεός μας είναι ο άνθρωπος δεν έχουμε ελπίδα σωτηρίας. ίναι αδύνατη η θέωση παρά μόνο δια του Θεανθρώπου Ιησού.

Οι απλοί άνθρωποι που βιώνουν την αγάπη τους για τον Ιησού και την Παναγία, είναι κοντά στην αλήθεια περισσότερο από ανθρώπους σαν εμένα έχασα την απλότητα και πελαγοδρομώ με τις θεωρίες και τα κατασκευάσματα του μυαλού.

Ζηλεύω την αγαπή τους την αληθινή του Χριστού και της Παναγίας και την πίστη τους ότι είναι η μόνη οδός της σωτηρίας του ανθρώπου.

Ξέρουμε ότι από την Τέχνη δεν παίρνεις τίποτα αν την προσεγγίζεις με τη λογική.
Αν δεν νιώσεις έλεος και φόβο δεν γίνεται κάθαρση ούτε καν απλή αισθητικά χαρά δεν νιώθεις ούτε πνευματική ανάταση.

Ο Ρόμπερτ Λαξ έλεγε πως η ανώτερ τέχνη είναι θρησκευτική.

Το αισθητικό βίωμα είναι ίσως το ίδιο με το θρησκευτικό. Άρα για να βιώσουμε τον έρωτα του Θεού δεν υπάρχει άλλος τρόπος από την μετοχή στη μορφή του Θεανθρώπου. Η μορφή Του, όταν μετέχουμε σ΄ αυτήν είναι το περιεχόμενό μας. Μορφή και περιεχόμενο είναι ένα.

΄ΝΙώθει λίγο σαν να περπατώ ξυπόλυτος στ΄ αγκάθια. Η επίγνωση των ατελειών και των ελλείψεών μου και γενικά της πνευματικής μου γυμνότητας , τουλάχιστον υποσυνειδήτως δεν μου έλειψε ποτέ. Βλέπω τον ίδιο εφιάλτη στον ύπνο μου (κυκλοφορώ δημοσίως ολόγυμνος πεθαίνοντας από ντροπή.

Για τους φίλους που ίσως θεωρήσουν αδιακρισία να μιλάει κανείς για τον εαυτό του θα αναφερθώ στον Βιτγκεστάϊν: εν καταλάβαινα γιατί πίστευε ότι πρέπει να εξομολογείται δημοσίως. Ώσπου κατάλαβα την ανάγκη του ανθρώπου, να τον δουν όπως είναι και να τον αγαπήσουν. Αυτή είναι η ανάγκη για την αναγνώριση. Η ανάγκη για τη δημοσιότητα διαφέρει. ΄Για την ικανοποίηση της ανάγκης για δημοσιότητα προσφέρουμε το προσωπείο μας, την εικόνα που θέλουμε να έχουν οι άλλοι για μας. Η ανάγκη της ψυχής για αναγνώριση δεν ικανοποιείται με το να ξέρουν την ψεύτικη εικόνα του εαυτού μας και να μας αγαπούν.
"Μόνο αν μ' αγαπήσει κανείς όπως είμαι, ίσως τολμήσω επί τέλους να κοιτάξω κι εγώ τον εαυτό μου" λέει η ηρωίδα του Ίγκμαρ Μπέργκμαν στην ταινία του "Φθινοπωρινή Συμφωνία".

Και πάλι συγνώμην για την φλυαρία μου και την κατάχρηση του χώρου.
Ευχαριστώ για την φιλοξενία.
Με φιλικά αισθήματα
Μόσχος

Μόσχος Λαγκουβάρδος είπε...

"Φθινοπωρινή σονάτα" είναι ο τίτλος της ταινίας του Μπέργκμαν.

ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

Η προσωπικότης ολοκληρώνει,συμπυκνώνει,συμπληρώνει,σήμερα,θα έλεγε κάποιος,την πτώσι του ανθρώπου(οριστική και αμετάκλητος),εάν και εφ’όσον είτε εκλείπουν οι χαρισματικές/χαρισματούχες εκείνες μορφές είτε κατά τη συνάντησή της(ή -και- εμμονή)με την απιστία,πηγάζουσα τόσον από την απληστία όσον και από αυτήν την επιθυμία,την υπερηφάνεια,την αυτοαναφορά και την ιδεοληψία,την ηδονή και τον ηδονισμό αυτά αυτού του κόσμου για τα οποία οι άνθρωποι τού σήμερα,ο άνθρωπος τού σήμερα τόσο μοχθεί και τα οποία αγωνίζεται και διαγκωνίζεται,λυσσώδης,λυσσωδώς,να μ η ν εγκαταλείψη..