Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2014

Ξέρεις κάτι; Η Ελλάδα πεθαίνει…

veggos-ellada-570
Φτώχεια, λιτότητα, ανεργία. Λέξεις τις οποίες ακούμε καθημερινά τόσο από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης όσο και από τους ίδιους τους συμπολίτες μας. Θέλουν να σώσουν την Ελλάδα αλλά να αφανίσουν τους Έλληνες, έλεγαν ορισμένοι «αντιμνημονιακοί» τα πρώτα χρόνια της κρίσης. Τους κορόιδευαν τότε. Σήμερα δικαιώνονται…
Γράφει ο Γιώργος Μιχαηλίδης
«Ξέρεις κάτι; Η Ελλάδα πεθαίνει. Πεθαίνουμε σα λαός. Κάναμε τον κύκλο μας. Δεν ξέρω πόσες χιλιάδες χρόνια… ανάμεσα σε σπασμένες πέτρες και αγάλματα και πεθαίνουμε. Αλλά αν είναι να πεθάνει η Ελλάδα, να πεθάνει γρήγορα. Γιατί η αγωνία κρατάει πολύ, και κάνει πολύ θόρυβο.», είχε πει ο αείμνηστος Θανάσης Βέγγοςστην ταινία, Το Βλέμμα του Οδυσσέα. Τα λόγια του ίσως μοιάζουν πιο επίκαιρα από ποτέ.
Από μικρό παιδί άκουγα για το σοβαρό πρόβλημα της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα. Μου φαινόταν περίεργο το γεγονός πως όσο μεγαλώνω ο πληθυσμός της χώρας μου θα μειώνεται και θα μειώνεται. «Μα γιατί δεν γεννάμε οι Έλληνες;» σκεφτόμουν. Μεγαλώνοντας όμως κατάλαβα. Πώς να κάνεις παιδί; Πώς να το μεγαλώσεις; Τι έχεις να του προσφέρεις; Με τα 400 και τα 500 ευρώ που μπορεί να έχει για μισθό (εάν είναι τυχερός και δουλεύει) ένας νέος Έλληνας σήμερα, δεν μπορεί να συντηρήσει ούτε τον εαυτό του.
«Σε πέντε ώρες μεταναστεύω, πάω στην Σαουδική Αραβία γιατί εκεί βρήκα δουλειά. Αγαπώ την Ελλάδα, στενοχωριέμαι που φεύγω, όμως εδώ είμαι αναλώσιμος δεν μπορώ να προσφέρω». Αυτά ήταν τα λόγια ενός νεαρού που φιλοξενήθηκε στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 με τον Γιώργο Παπαδάκη. Τι έχουν να του πουν οι μεγαλύτεροι; Τίποτα. Μόνο να σκύψουν το κεφάλι πρέπει.
Η Ελλάδα πεθαίνει. Πεθαίνει από κάθε άποψη.
Πεθαίνει από τους αστέγους οι οποίοι αυξάνονται.
Πεθαίνει από τους συνταξιούχους οι οποίοι πρέπει να ζήσουν κάθε μέρα και με λιγότερα.
Πεθαίνει από τους καρκινοπαθείς που δεν έχουν να αγοράσουν τα φάρμακά τους.
Πεθαίνει από τους ανέργους που αδυνατούν τα συντηρήσουν τις οικογένειές τους.
Πεθαίνει από τα μικρά παιδιά που λιποθυμούν από την πείνα στο σχολείο.
Πεθαίνει από τις επιχειρήσεις (μικρές και μεγάλες) που κλείνουν γιατί δεν μπορούν να αντέξουν την εξαντλητική φορολόγηση αλλά και την κυριολεκτικά πεθαμένη αγορά.
Ο κατάλογος της εξαθλίωσης είναι μεγάλος, ίσως πιο μεγάλος απ’ όσο μπορούμε να φανταστούμε. Και θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο. Το Έθνος μας συρρικνώνεται. Οι Έλληνες εντός Ελλάδος λιγοστεύουν. Και εμείς τι κάνουμε για αυτό; Βλέπουμε την νέα γενιά να εγκαταλείπει την πατρίδα.
Για πρώτη φορά στην Ιστορία μας, η Ελλάδα διαθέτει την πιο καταρτισμένη και μορφωμένη νέα γενιά που είχε ποτέ. Αντί να την εκμεταλλευτεί και να την χρησιμοποιήσει για να πετύχει την εθνική ανάταση, την διώχνει. Την στέλνει σε μέρη μακρινά, όπου κατά πάσα πιθανότητα θα πετύχουν, με την πατρίδα ωστόσο να «αποστραγγίζεται».
Στην Μεταπολίτευση η μόρφωση έγινε πιο προσιτή από κάθε άλλη εποχή. Όμως δεν σκεφτήκαμε κάτι σοβαρό. Πώς θα αξιοποιηθούν όλοι αυτοί οι επιστήμονες. Το: «ε δεν μπορούν να έχουν όλοι πτυχία, ας γίνει και κανένας υδραυλικός» δεν είναι απάντηση, ούτε επιχείρημα στην ανικανότητα των υπευθύνων να αξιοποιήσουν τους καταρτισμένους που ήδη έχουν βγάλει στην αγορά εργασίας.
Η Ελλάδα κινδυνεύει, κινδυνεύει ίσως περισσότερο και από το να βρισκόταν σε εμπόλεμη κατάσταση. Οι νέοι λιγοστεύουν, οι γηραιοί αυξάνονται και οι μετανάστες κατακλύζουν την χώρα μας. Μέσα σε λίγα χρόνια ο κοινωνικός ιστός θα είναι πολύ διαφορετικός από αυτόν που ξέρουμε. Σε κάποιους αρέσει, σε κάποιους όχι. Το θέμα όμως δεν είναι οι μετανάστες που έρχονται, αλλά αυτοί που φεύγουν.Οι Έλληνες εγκαταλείπουν την πατρίδα τους γιατί αυτή είναι  ανίκανη να τους αξιοποιήσει…

 hetpodium

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το 1821 οι Έλληνες δεν είχαν πατρίδα, αλλά δεν πέθαναν. Και τότε πολλοί έφευγαν για την Ευρώπη και την Ανατολή. Όσοι έμειναν έκαναν το χρέος τους. Ήξεραν όμως ποιό ήταν!
Σήμερα πεθαίνουμε γιατί αρνούμαστε να κάνουμε το χρέος μας, όχι γιατί φεύγουν κάποιοι.

Υ.Γ.
και να σταματήσει αυτή η ιστορία με την Ελλάδα που πληγώνει κ.τ.λ.
Εμείς είμαστε η Ελλάδα, εμείς πληγώνουμε ο ένας τον άλλον.
Ας το παραδεχτούμε: Αρνηθήκαμε τον Χριστό και, μας αρέσει η Δύση και ο πολιτισμός της μ΄ότι αυτό συνεπάγεται.

ΚΣΝ

Unknown είπε...

Το κειμενο αυτό το δημοσιευσατε αγαπητέ Αμέθυστε ΧΡΟΝΟΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΑ!

Μου αρεσει που μετα πολεμάτε τον Χρήστο Γιανναρά!

Ενθυμουστε μαλλον οτι εγραψε ενα βιβλιο Finis Craecia - τότε, πριν χ-χρονια, οταν εσεις πηγαινατε ακομα στο ΔΗμοτικό;

Του αναγνωρίζεται τουλαχιστον οτι ητανε προφητικος στις προβλεψεις του;

Οταν οι υπολοιποι σφυρίζαμε αδιαφορα: "τι ωραια που ειναι η ζωή, και στην αλλη ζωή θα ειμαστε στον Παραδεισο, τελεια' !!!

amethystos είπε...

Καί τί έκανε μετά τήν διαπίστωση ο αγαπητός Γιανναράς; Πήγε στό εξωτερικό, οι δυνάμεις τού οποίου διέλυαν τήν Ελλάδα,, κάτι πού είχε βιώσει ο ίδιος στίς οργανώσεις, μορφώθηκε, καί έγινε ένας από τούς μεγαλύτερους εισαγωγείς εννοιών, ιδεών, συστημάτων, καί ιδιαιτέρως ηθικής θεωρίας, από τήν Δύση.
Έγραψε τά δύο βασικά του βιβλία στηριζόμενος σέ δύο άθεους καί ανθέλληνες φιλοσόφους τής δύσεως, έφτασε νά συκοφαντήσει τήν Θεοτόκο, νά μάς πεί ότι τό κακό υπήρχε καί στόν Θεό, ότι σωζόμαστε διά της αναλογίας, καί στό τέλος μάς πρότεινε νά αποσύρουμε τήν αγιότητα από τόν Άγιο Νικόδημο διότι έγραψε καί αυτός δύο βιβλία επηρεασμένος από λατίνους συγγραφείς.
Δέν νομίζουμε ότι οι παραπάνω δραστηριότητες αποτελούν χαρακτηριστικά προφήτου.
Ούτε φιλοσόφου.
Ούτε ορθοδόξου, διότι προσκολλήθηκε στόν Φλωρόφσκυ, αμφιβόλου θρησκευτικής προελεύσεως καί στό παγκόσμιο συμβούλιο τών εκκλησιών.
Πού είναι η θέση τού Γιανναρά απέναντι στόν γεροντοέρωτα τού Βαρθολομαίου μέ τόν πάπα; Τό σχίσμα θά αποφευχθεί λόγω τών πολέμων, καί ίσως λόγω τών Ρώσων. Εμείς σάν πιστοί είμαστε πεθαμένοι, καί στόν ίδιο τάφο μαζί μας είναι θαμμένος καί ο Γιανναράς.
Εμείς βγάλαμε τά συμπεράσματά μας τώρα είναι η σειρά σου.

Unknown είπε...

Ο Γιανναράς έκανε τα λαθη του, αυτα πληρώνει τώρα!
Δυστυχως στα 85 του αναλώνεται να μας εξηγει καθε Κυριακή απο την Καθημερινή γιατι δεν πρεπει να ψηφισουμε το ενα ή το άλλο κόμμα!
Ο Γιανναράς βρίσκεται σε χειμερία νάρκη - απλα θελει καποιον να τον ξυπνησει , να θυμηθει τον παλιο καλο του εαυτό!
Για να καταλαβεις Αμέθυστε για τι ΠΥΡΗΝΙΚΗ βόμβα μιλαμε οταν αναφερομαστε στον Χρηστο Γιανναρά, για τι Μεγεθος πνευματικου ανδρός - αναλογισου μονο το εξης - και μετα ελα να μου πεις οτι εχω αδικο:
Ακομα και σημερα, το σωτήριο ετος του Κυρίου 2014 - κανείς δεν τολμά να κρινει τον Τρεμπέλα, τις Οργανωσεις, τον Στεργιο Σάκκο - θα τον θαψουνε ζωντανο!
Και ομως... ενας, κάποτε, ο Χρήστος Γιανναράς, μόνος εναντίων όλων, εναντίον ολου του συστήματος, ανώρθωσε αναστημα και τα ειπε εξω απο τα δόντια!
Μαλιστα σε μια εποχή που δεν τολμουσες ουτε να βήξεις στα εκκλησιαστικα περιβάλλοντα, πόσω μαλλον να διαμαρτυρηθεις!
Που ήμασταν τοτε να τον υποστηριξουμε;
Αλλα μαλλον τον κοροιδευαμε οταν εκδοσε το βιβλιο του "Ελλαδα; ΤΕλος" - λεγαμε: "υπερβολικος για μια ακομα φορα ο Γιανναρας" και μετα πηγαιναμε στο καφενειο να παιξουμε ταβλι, σωστα;

Αξιοπρόσεκτο αυτο που γραφεις: το σχισμα θα αποφευχθει λογω των πολεμων, χα!
Ξερει ο Αγιος Θεός τι κανει!
Θα μου πεις θα πονεσει ο ανθρωπος - μα δεν γινεται αλλιως - εξαλλου ο πονος δεν θα μεινει μονο στην Ρωσια ή Ουκρανια ή Συρια - θα κατακλυσει τον κοσμον ολον - εδω που φτασαμε δεν εχει πια πισωγυρισμα!
Τελος να κατακρινεις τον Ράμφο, το καταλαβαινω, μαζι σου. Αλλα να χτυπας τον Γιανναρά;
...μαλλον στο εξης τίποτα πια δεν εχει σημασια - ο σωσας εαυτω σωθητω!
Μια ομορφη Κυριακή να εχουμε!

amethystos είπε...

Δέν διαφωνούμε όσον αφορά τό θάρρος καί τήν πρωτοποριακή αξία τού Γιανναρά. Γι' αυτό καί προσπαθούμε νά βγάλουμε τά συμπεράσματά μας. Διάβασε όμως τό Αίνιγμα τού κακού καί τί γράφει ο Κλίμακος γιά τήν κενοδοξία.
Καί όμως πρέπει νά αφήσουμε κάποια ερείπια τής πίστης μας γιά όσους επιβιώσουν.
Ας θυμηθούμε όμως καί τόν Ρωμανίδη ο οποίος πολύ πρίν τόν Γιανναρά πολέμησε τήν αίρεση τού Τρεμπέλα. Καί τά λόγια τού Γιανναρά στό Ορθοδοξία καί Δύση. '' Ο Τρεμπέλας έπεσε θύμα τού θρησκευτικού του περιβάλλοντος''. Επιπλεον άς μήν ξεχνούμε ότι είναι εχθρός τού Ησυχασμού, όπως καί ο Γοντικάκης. Τά ξαναλέμε.