Τετάρτη 31 Μαΐου 2023

Σύγχρονος πολιτισμός, ένα όπλο μαζικής καταστροφής – Roberto Pecchioli


Περιφερειακές εκλογές θα διεξαχθούν σε αρκετές περιφέρειες της Ιταλίας τον Σεπτέμβριο. Όσο δύσκολο και αν είναι να το καταλάβουν οι Ιταλοί, θα είναι το πιο παράτυπο των τελευταίων εβδομήντα ετών. Λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης των δικτατόρων στην κυβέρνηση, θα έχουμε λίγες συγκεντρώσεις, λίγες δημόσιες συναντήσεις, περιορισμένη συμμετοχή, μάσκες, αποστάσεις και τον γκροτέσκο χαιρετισμό πλησιάζοντας τους αγκώνες. Η διαδικαστική διαδικασία, η δημόσια συλλογή υπογραφών, έχει επίσης παραλειφθεί, ελλείψει της οποίας αποκλείονται νέα κινήματα και μικρότερα, που δεν μπορούν να συμμετάσχουν. Η συνήθης δημοκρατία προσαρμοσμένη στους lorsignori: ο νικητής είναι αυτός πού μπορεί να καταλάβει τους τηλεοπτικούς προβολείς, να πλημμυρίσει τα τείχη της πόλης με «πρόσωπα» και ανούσια συνθήματα. Τα υπόλοιπα είναι πλήξη, τραγούδησε ο Franco Califano.

Θα αντιμετωπίσουμε το εκλογικό κλίμα με χασμουρητό, ίσως να ψηφίσουμε το λιγότερο χειρότερο. Τίποτα δεν θα αλλάξει: κανείς δεν είναι πρόθυμος να αλλάξει το μονοπάτι. Η ημερήσια διάταξη έχει γραφτεί εδώ και αρκετό καιρό. Ο προβληματισμός, πικρός, είναι επειδή έχουμε φτάσει στο σημείο όπου ο ψηφοφόρος-πολίτης-θεατής χειραγωγείται, εξαρτάται όσο ποτέ άλλοτε. Η αλήθεια είναι ότι ο σύγχρονος πολιτισμός είναι το όπλο της μαζικής καταστροφής που χρησιμοποιούν και χρησιμοποιούν λίγοι, στο οποίο οι πολλοί – η πλειοψηφία – δεν αντιτίθενται σε τίποτα. Ο Sun Tzu έγραψε στην Τέχνη του Πολέμου πριν από δύο χιλιάδες πεντακόσια χρόνια: ένας επιδέξιος στρατηγός ξέρει πώς να υποτάξει τον εχθρό χωρίς να δώσει μάχη. Χωρίς να χύσει μια σταγόνα αίμα, χωρίς να χρησιμοποιήσει το σπαθί, κάνει τις πόλεις να πέσουν: χωρίς να διασχίσει τα σύνορα, κατακτά βασίλεια.

Ένας ολοκληρωμένος αντικομμουνιστής όπως ο Αλεξάντερ Σολζενίτσιν αναγνώρισε ότι στη Σοβιετική Ένωση ένας κλασικός πολιτισμός προσφέρθηκε στο λαό. Στην αγαπημένη Δύση, οι πληβείοι που έχουν αντικαταστήσει τον λαό έχουν μια κλασική έλλειψη πολιτισμού. Η μαζική κουλτούρα γεννήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και σήμερα εξαπλώνεται με 3D παιδικές εκπομπές, παρανοϊκά βιβλία, ηλίθια ή σαδιστικά βιντεοπαιχνίδια, τηλεοπτικές σειρές για κωφούς και άλαλους, φαρμακεία που διανέμουν γλυκά συναισθήματα, εκπομπές επιλεγμένες από τον κοσμικό κλήρο του συστήματος. Ο Theodor W. Adorno έγραψε: η επαναληπτικότητα, ο πλεονασμός και η πανταχού παρουσία που χαρακτηρίζουν τη σύγχρονη μαζική κουλτούρα τείνουν να αυτοματοποιούν τις αντιδράσεις και να αποδυναμώνουν τις δυνάμεις αντίστασης του ατόμου. Ο στόχος της Φρανκφούρτης δεν ήταν η καταγγελία, αλλά η κατασκευή αυτού που ο Μαρκούζε αποκαλούσε μονοδιάστατο άνθρωπο, απελευθερωμένο από την «αυταρχική προσωπικότητα».

Ο πολιτισμός στον οποίο βυθιζόμαστε έχει γυρίσει την πλάτη του στην τεράστια κληρονομιά του. Είτε πρόκειται για τη Lady Gaga, την τελευταία εκδοτική επιτυχία, την τζαζ, τη ραπ, τη σύγχρονη ζωγραφική ή τις κασέτες, τίποτα δεν είναι αποτέλεσμα τύχης. Αυτός ο πολιτισμός, παρατήρησε ήδη ο Λέων Τολστόι, δεν είναι πλέον χριστιανικός, δεν είναι πλέον ριζωμένος στην ιστορία ενός λαού ή σε ένα έδαφος. Συνδέεται με τη μαζική προετοιμασία, αφηρημένη και τυποποιημένη, έχει συγκεκριμένους σκοπούς και στόχους, παγκοσμιοποιημένη, ανιχνεύσιμη μέσα από την ιστορία της σύγχρονης λογοτεχνίας και του κινηματογράφου. Η σύγχρονη μουσική πρέπει να σε τρελάνει, διέταξε ο Αντόρνο. Η ηχορύπανση χρησιμεύει για να καταστρέψει την ανθρώπινη προσωπικότητα. Ο Πλούταρχος επικαλείται την υγιή τρομοκρατία των Πάρθων πριν από τη μάχη του Καρέ, οι θόρυβοι της οποίας έθεσαν τα ρωμαϊκά στρατεύματα σε κρίση. Ο κινηματογράφος του Στάνλεϊ Κιούμπρικ έχει επιμείνει στη σημασία του θορύβου και της μουσικής.

Η τζαζ δημιουργήθηκε την εποχή του George Gershwin και αντικατέστησε τα 
spirituals  του μαύρου πληθυσμού, συμβάλλοντας στην αποχριστιανοποίηση των μαύρων Αμερικανών. Για τον ρόλο του ροκ, η συγκλονιστική βιογραφία των πρωταγωνιστών του αρκεί για να κριθεί, ενώ η ραπ έχει συνοδεύσει εκατομμύρια νέους από τα γκέτο στα πεζοδρόμια του εθισμού, των ναρκωτικών, της αυτοκαταστροφής. Αυτή η υποκουλτούρα χτίστηκε για να ελέγχει τις ζωές των πολιτικοποιημένων νέων. Ο μαρξισμός-λενινισμός παρακάμφθηκε από τη CIA, η οποία προώθησε αφηρημένους καλλιτέχνες όπως ο Jackson Pollock και ο Willem De Kooning σε πράκτορες επιρροής. Η ταινία Daddy Longleg, στα μέσα της δεκαετίας του πενήντα, περιέγραψε την ψυχική προετοιμασία ενός νεαρού ορφανού από τον πρωταγωνιστή, Fred Astaire, του οποίου ο κινηματογράφος συνδέθηκε με την αμερικανική ήπια δύναμη. Η αντιπληροφόρηση εξηγεί με πληθώρα αποδεικτικών στοιχείων ότι οι εμπιστευτικοί μηχανισμοί της αμερικανικής εξουσίας καθοδηγούνται από λίγες οικογένειες και μια ολιγαρχία «φωτισμένων» που προσανατολίζουν την ανθρωπότητα σύμφωνα με τα γούστα και τα συμφέροντά τους. Ήταν η επίπληξη του ίδιου του Τολστόι προς τις ρωσικές ελίτ της εποχής του.

Γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι η εισαγωγή και η διάδοση των ναρκωτικών και της αντικουλτούρας αντιστοιχούσαν σε ένα μακροχρόνιο αστυνομικό και πολιτικό σχέδιο. Ο Ken Kesey, ο συγγραφέας του Someone Flew Over the Cuckoo's Nest, ήταν πειραματόζωο για τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στα προγράμματα ελέγχου του νου. Το ελευθεριακό μήνυμα της ταινίας έκρυβε μια ανησυχητική ατζέντα. Τα παράλληλα σύμπαντα ήταν ευκολότερο να ελεγχθούν από τα πολιτικά κόμματα στά οποία έπρεπε  να διεισδύσουν. Θέλετε να ξεφύγετε από αυτόν τον κόσμο; Θα σας βοηθήσουμε, πράγματι, θα κάνουμε περισσότερα, θα σας καθοδηγήσουμε στο ουράνιο τόξο του Μάγου του Οζ. Ας προσπαθήσουμε να αναθεωρήσουμε χωρίς τους παραμορφωτικούς φακούς της κοινωνίας του θεάματος την κινηματογραφική διαθήκη του Kubrick, Μάτια ερμητικά κλειστά.

Η σεξουαλική επανάσταση θεωρήθηκε ήδη ως θεραπεία για το πνεύμα της εξέγερσης από τους αρχαίους τυράννους. Ο Etienne La Boétie μιλά για ταβέρνες και οίκους ανοχής για τον έλεγχο του πληθυσμού της Λυδίας, από τους οποίους προέρχεται ο όρος «παιχνιδιάρικο». Στην εποχή μας, ο κοινωνικός έλεγχος έχει οδηγήσει σε μαζική πορνογραφία προσβάσιμη σε όλους και, αντιστρόφως, στο γκρινιάρικο κοπάδι των ειδημόνων της πολιτικής ορθότητας. Αλλά το σεξ δεν είναι το μόνο όπλο μαζικής καταστροφής. Το μάτι του ηδονοβλεψία συγχωνεύεται με αυτό του πληροφοριοδότη. Ξεκινάμε από την παιδική ηλικία, στην παιδική προετοιμασία: σκεφτείτε σειρές για παιδιά προσχολικής ηλικίας όπως Teletubbies, εισαγωγή στην παγκοσμιοποίηση, ζωισμό, καταναλωτισμό. Ο εγκέφαλος των μικρών παιδιών είναι ένα υλικό που προγραμματίζεται.

Το ίδιο πνεύμα εμψυχώνει ολόκληρη την υποκουλτούρα «σεξ, ναρκωτικά και rock'n'roll», στόχος της οποίας είναι να ελέγξει τις γενιές, να διαδώσει τον καταναλωτισμό, τον ηδονισμό και τον μηδενισμό, εκτρέποντας τις νεανικές ενέργειες. Ο σατανισμός και ο μασονικός συμβολισμός εμφανίζονται σε ορισμένους τομείς της heavy metal μουσικής, της παιδικής λογοτεχνίας (Harry Potter, το έπος φαντασίας War Craft) και της ποπ (Rihanna, Lady Gaga, Beyoncé). Στην περίφημη ομιλία του στο Χάρβαρντ, ο Σολζενίτσιν μίλησε για την «αφόρητη μουσική» που  εισβάλλει παντού. Ο συγγραφέας του Μικρού Πρίγκιπα Antoine de Saint-Exupéry υβρίστηκε επειδή έγραψε ότι ο Μότσαρτ μπορούσε να ακουστεί στο εργοστάσιο, αλλά μόνο στη Σοβιετική Ένωση. Δεν είναι τυχαίο ότι στις ταινίες του Χόλιγουντ οι κακοί παρουσιάζονται ως μορφωμένοι άνθρωποι: για να ενσωματωθείς πρέπει να είσαι αδαής! Ο ευφυής κινηματογράφος προοριζόταν για τούς Ρώσους δασκάλους όπως ο Ταρκόφσκι.

Ο ηθικός αφοπλισμός που επιβλήθηκε από την αμερικανική μαζική κουλτούρα πήγε χέρι-χέρι με τη μετεγκατάσταση και την αναγκαστική αποβιομηχάνιση, η οποία έχει απομακρύνει τους κινδύνους της λαϊκής κινητοποίησης. Το μεγάλο σιωπηλό όπλο παρέμεινε η τηλεόραση, με την προπαγάνδα και τα ψευδο-γεγονότα της. Όπως ο κινηματογράφος, αλλά μόνιμα, σε καθημερινή βάση, η τηλεόραση παρέχει ένα μοντέλο καμουφλάζ. Πρέπει να δημιουργήσετε ένα κοπάδι πολύ υπάκουων ζώων, κατάλαβε ο Celine. Η επίθεση καθοδηγήθηκε από τη διαφήμιση του Eduard Bernays, στη συνέχεια από τη σχολή της Φρανκφούρτης με το κυνήγι για τη φιγούρα της εξουσίας.

Ο Αντόρνο το παραδέχτηκε: προωθήσαμε τη φιγούρα του ομοφυλόφιλου, ηλιθιοποιήσαμε τον πατέρα της οικογένειας, μεταμορφώσαμε τη γυναίκα σε πρότυπο Madame Bovary, δημιουργήσαμε τον δυσαρεστημένο επαναστάτη έφηβο, τον Marlon Brando και τον James Dean τον αυτοκτονικό, ο οποίος αντικατέστησε τους παραδοσιακούς ήρωες όπως ο John Wayne και ο James Stewart. Καταστρέψαμε την οικογένεια, μετά την ιδέα του έθνους, ανεπιθύμητη στους τραπεζίτες, και τέλος την ιδέα του πολιτισμού. Για να διαλυθεί η κομμουνιστικού τύπου διαμαρτυρία, ήταν απαραίτητο να αγγίξουμε τις χορδές της αδράνειας και της ψυχικής αταξίας. Εφηύραν τον νεαρό «υγρό» ταξιδιώτη με το τρόλεϊ που θέλει να ανακαλύψει τον κόσμο, τις παραλίες του, τα ναρκωτικά του, τις μπύρες του και όλες τις σεξουαλικές του εξορμήσεις! Ήταν ήδη όλα στη γενιά του beat, στον Jack Kerouac που στην ιδιωτική ζωή εξαρτιόταν από τη μητέρα του, στη γενιά στο δρόμο - on the road - της ταινίας Easy Riders, της άσκοπης φυλής δύο ναρκωμένων μοτοσικλετιστών, άμεσων προγόνων του ψυχαναγκαστικού μαζικού τουρίστα που φωτογραφίζει, στις οποίες το τοπίο, μετατρεπόμενο σε τοποθεσία, είναι μόνο το σκηνικό της δικής του εικόνας.

Ο πολιτισμός είναι το πιο ισχυρό όπλο μαζικής καταστροφής: είναι ο απόλυτος βομβαρδισμός. Μας χωρίζει από την ιστορία μας, από τον χώρο μας, από τον γείτονά μας, από τους συμπατριώτες μας. Δημιουργεί το avatar ατόμων έτοιμων να αιχμαλωτιστούν από την τεχνολογική μήτρα του αμερικανικού εμπορίου, η οποία μπορεί να επιβάλει τα σχέδιά της, τους πολέμους της, τα επικίνδυνα παιχνίδια της παντού. Το εργοστάσιο των ονείρων είναι το ανώδυνο στρατόπεδο συγκέντρωσης για το οποίο μίλησε ο Άλντους Χάξλεϋ στον Θαυμαστό Νέο Κόσμο. Η αμερικανική μήτρα τού ιού είναι δύσκολο να αντικατασταθεί επειδή έχει εισβάλει σε όλα τα δίκτυα, σε όλους τους εγκεφάλους.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν είμαστε παθιασμένοι με τις εκλογές, το πεδίο μάχης ομάδων που έχουν μεγαλώσει στην ίδια σχολή διάλυσης: δεξιά, κέντρο ή αριστερά του συστήματος. Συγκεκριμένα, η ασχετοσύνη της συντηρητικής φιλελεύθερης σκέψης (αλλά υπάρχει;) για τουλάχιστον τρεις γενιές είναι εντυπωσιακή. Η δεξιά δυστυχώς δεν είχε τον Αντόνιο Γκράμσι και αν κάποιος το έκανε, δεν τον αναγνώριζαν και δεν τον αντιμετώπιζαν, στην καλύτερη περίπτωση, ως ενόχληση. Για τη δεξιά, ο πολιτικός αγώνας διεξάγεται εντός του θεσμικού πλαισίου: ένα τεράστιο λάθος, απόδειξη ότι τίποτα δεν μπορεί να αναμένεται από αυτή την πλευρά. Στην πραγματικότητα, οι μόνες μάχες είναι αυτές για τους φόρους και τις επιχειρήσεις, ένα σημάδι ότι οι αυτοαποκαλούμενοι συντηρητικοί είναι στην πραγματικότητα φιλελεύθεροι των οποίων ο στόχος είναι να υπερασπιστούν τα πορτοφόλια τους και τα αντίστοιχα προνόμια. Στο πολιτικό μάρκετινγκ, η μετριοπαθής παραλλαγή.

Για αυτό το τμήμα του πολιτικού τοπίου, οι προεκλογικές εκστρατείες, οι κοινοβουλευτικές συζητήσεις και η διαχείριση του προϋπολογισμού είναι το μέτρο της επιτυχίας ή της αποτυχίας. Η παρεξήγηση είναι ο λόγος για την ιστορική ήττα των λόγων των συντηρητικών και των λαϊκών εθνικών. Κάποιος έγραψε ότι η δεξιά κρίνεται από τα (οικονομικά) αποτελέσματα, η αριστερά από τις προθέσεις. Είναι απόδειξη ότι δεν υπάρχει αντιστοιχία. Κάποιοι αλλάζουν μυαλά και εγκεφάλους, άλλοι αγωνίζονται για τα πορτοφόλια τους. Η ανάπτυξη του δυτικού μαρξισμού, από τη Σχολή της Φρανκφούρτης και μετά, έδειξε ότι η πάλη των ιδεών έχει ένα πεδίο μάχης που δεν είναι θεσμικό, ή πολιτικό με τη στενή έννοια, αλλά πολιτιστικό. Η καταστροφική διαδρομή στο έδαφος των εθίμων, των ηθικών, κοινωνικών, μεταπολιτικών βάσεων είναι τόσο τεράστια που δεν γίνεται πλέον αισθητή. Ο Giacinto Auriti υποστήριξε για την οικονομική δύναμη, ότι την έχουμε εισάγει τόσο πολύ που δεν τη βλέπουμε πλέον, σαν το μουστάκι κάποιου που τό φορούσε πάντα.

Η προοδευτική μαρξιστική πολιτιστική σκέψη νίκησε, όπως ο οξυδερκής στρατηγός του Σουν Τζου, χωρίς να δώσει μάχη: εκμεταλλεύτηκε την απουσία του εχθρού, την επακόλουθη αποχώρησή του που τον έκανε να θεωρήσει καλούς και σωστούς τους λόγους του άλλου. Από τη δεκαετία του '60 του εικοστού αιώνα, το πολιτιστικό σύμπαν εργάζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου για την επανερμηνεία της δυτικής πολιτιστικής κληρονομιάς για να την καθαρίσει από τα πνευματικά και ηθικά στοιχεία πού είναι δημοφιλή και συντηρητικά. Τέλος, συγκροτήθηκε ακριβώς με την επιθυμία να ακυρωθεί η ευρωπαϊκή και δυτική κληρονομιά. Η προσέγγιση είναι διεπιστημονική, δρα σε ακαδημαϊκό επίπεδο, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στον υλικό και λαϊκό πολιτισμό, σχεδόν χωρίς αμφισβήτηση. Η δεξιά ασχολείται με τις εκλογές· Μερικές φορές κερδίζει χωρίς ποτέ να αλλάζει την πολιτιστική ατζέντα των άλλων. Πηγαίνει στην κυβέρνηση, ποτέ στην εξουσία. Όλα τα κύρια στρατόπεδα, χωρίς εξαίρεση, μοιράζονται την ίδια φιλελεύθερη οικονομική πολιτική, όλοι, με περιθωριακές εξαιρέσεις, είναι φιλελεύθεροι και ελευθεριακοί, ενθουσιώδεις υποστηρικτές της «προόδου», ό,τι κι αν σημαίνει αυτό. Ο πολιτικός ανταγωνισμός λαμβάνει χώρα μεταξύ διαφορετικών ρευμάτων του ίδιου μετα-κόμματος. Από την άποψη των ιδρυτικών αρχών, δεν υπάρχει ανταγωνισμός: κάποιοι παίζουν το παιχνίδι, άλλοι κοιτάζουν και κουνούν το κεφάλι τους.

Πίσω από την έννοια του πολιτιστικού κανόνα, ο επιτυχημένος προοδευτισμός επιβεβαιώνει τον αντιευρωπαϊκό σχετικισμό του. Ένα παράδειγμα: η Μόνα Λίζα παύει να αποτελεί μέρος του καθολικού αισθητικού κανόνα που πρέπει να αναχθεί σε εκδήλωση μιας συγκεκριμένης κοινωνίας, της άρχουσας τάξης της Αναγέννησης, της αρχής της ανόδου της αστικής τάξης. Γίνεται μια σχέση εξουσίας που πρέπει να ανατραπεί. Η έννοια του πολιτισμικού κανόνα, με άλλους τρόπους, προϋποθέτει την αορατότητα των μορφών έκφρασης που αρμόζουν σε ομάδες (έγχρωμοι, γυναίκες, προλεταριάτο) ξένες προς τα κυρίαρχα στερεότυπα. Αυτές οι μελέτες που ξεκίνησαν τη δεκαετία του εξήντα χρησίμευσαν για την οργάνωση φαινομένων αντικουλτούρας που αρχικά θεωρήθηκαν ως μορφές τέχνης εκφυλισμένες ακόμη και από τον Αντόρνο. Ήταν στην πραγματικότητα μηχανισμοί που χρησιμοποιήθηκαν για να αποκτήσουν επιρροή στη λαϊκή κουλτούρα, αποσπώντας την από την αστική ηγεμονία, μια αντικουλτούρα που παρουσιάστηκε ως εργαλείο αντίστασης στον καπιταλισμό.

Εισήγαγαν, πέρα από την αισθητική ανάλυση της τέχνης, κοινωνιολογικές και πολιτικές θεωρήσεις που κατέστησαν δυνατή τη διαμόρφωση της συνείδησης των γενεών. Η πρώτη επιτυχημένη επίθεση ήταν στα οχυρά του πολιτισμού – αυτό είναι το λεξικό του Γκράμσι – δημιουργώντας τις συνθήκες για την άσκηση μιας τεράστιας, διαρκούς και σχεδόν αδιαμφισβήτητης επιρροής στην κοινωνία, η οποία επέτρεψε την ανάπτυξη πολιτικών, νομοθετικών και εθιμικών αλλαγών των οποίων τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις (longue durée του Bourdieu) βιώνουμε τώρα, μετά από μισό αιώνα διαδοχικών σεισμών. Το κεφαλαιώδες λάθος της δεξιάς, εντοπισμένο από τον Raymond Arone και τον Roger Scruton, ήταν να μην συνειδητοποιήσει εγκαίρως την «ιστορική» έκταση αυτών των φαινομένων.

Η δεξιά, κλειδωμένη στο φιλελεύθερο  κλουβί μιας υποτιθέμενης οικονομικής νίκης, έχει αποδεχθεί τα πάντα χωρίς συζήτηση, συχνά χωρίς καν να παρατηρήσει την αλλαγή παραδείγματος, το αποτέλεσμα της ανάπτυξης της κοινωνίας – ούτε ελεύθερης ούτε αυθόρμητης, αλλά αδιαμφισβήτητης – που καθορίζεται από ορισμένα συνθήματα και ορισμένες προσωπικότητες. Όταν η φιλελεύθερη συντηρητική πολιτική – η μόνη που έχει ιθαγένεια στη δεξιά πλευρά της μεταμοντέρνας κοινωνίας – αγκαλιάζει άκριτα κάθε δόγμα της προοδευτικής πολιτιστικής ατζέντας – για παράδειγμα, με το να μην δεσμεύεται ποτέ για νομοθετικές αλλαγές, μόλις κατακτήσει χώρους διακυβέρνησης, αποδέχεται σιωπηρά ότι είναι άσχετη, γεγονός που καθιστά την πρόσβασή της στην πολιτική εξουσία όλο και πιο δύσκολη. Η γάτα δαγκώνει τη δική της ουρά, ενώ ανάμεσα στο ντροπαλό, τραύλισμα και ξεθωριασμένο αντίγραφο και το πρωτότυπο, οι άνθρωποι επιλέγουν το πρωτότυπο.

Έτσι, παρατηρούμε τόση τοξικότητα, τόσο γνήσιο μίσος στον κόσμο των μέσων ενημέρωσης και του πολιτισμού προς εκείνα τα μέσα ενημέρωσης, τα κόμματα και τα κοινωνικά κινήματα που αμφισβητούν την πολιτιστική ηγεμονία του νεομαρξιστικού και μετα-αστικού προοδευτισμού, όπως το ουγγρικό Fidesz, το ισπανικό Vox και το πολωνικό Law and Justice. Η δράση τους είναι παρόμοια με εκείνη των τριακοσίων Σπαρτιατών με επικεφαλής τον Λεωνίδα στο φαράγγι των Θερμοπυλών, οι οποίοι κατάφεραν να εμποδίσουν την προέλαση του ισχυρού περσικού στρατού του Ξέρξη, καθιστώντας δυνατή την επιτυχή αντεπίθεση που έσωσε την Ελλάδα από τον δεσποτικό προσανατολισμό και κατέστησε δυνατή την ανάπτυξη του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Σήμερα η μάχη, το νέο kulturkampf, λαμβάνει χώρα στα κοινωνικά δίκτυα, στις σπάνιες συντακτικές ομάδες που αμφισβητούν τα προοδευτικά δόγματα, στα λίγα ελεύθερα μέσα ενημέρωσης που έχουν απομείνει, στις πολύ λίγες πανεπιστημιακές αίθουσες από τις οποίες ηρωικοί δάσκαλοι προσπαθούν να αποσυναρμολογήσουν τους ψευδείς μύθους της κριτικής θεωρίας. Είναι ο θανάσιμος αγώνας για την αντιμετώπιση του όπλου της μαζικής καταστροφής της προοδευτικής κουλτούρας, αναπόφευκτος είτε η δεξιά –είτε πρέπει να ονομάζεται έτσι είτε όχι– καλλιεργεί την ελπίδα και την αξίωση να ασκήσει κάποια επιρροή στα «κοινωνικά» ζητήματα. Μακριά από το να αποτελεί τη φασιστική και μισαλλόδοξη καρικατούρα με την οποία απεικονίζεται από τον εχθρό, (εχθρό, όχι αντίπαλο!) στέκεται ως το τελευταίο προπύργιο ενός ετοιμοθάνατου πολιτισμού, στα πρόθυρα να υποκύψει σε μια άνευ προηγουμένου μορφή σιωπηλού ολοκληρωτισμού που σκοτώνει τη χιλιετή ελευθερία μας από ασφυξία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: