Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2018

Η Novartis και ο κ. Α. Γεωργιάδης

Εάν τυχόν αποδεικνυόταν πως ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, ο νούμερο ένα υπέρμαχος των μνημονίων που εξαθλίωσαν τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, τους οδήγησαν στην υφαρπαγή της δημόσιας και ιδιωτικής τους περιουσίας, ενώ απειλούν ακόμη και την εδαφική τους ακεραιότητα, χρηματίστηκε, τότε οι ευθύνες του θα ήταν πολύ μεγαλύτερες όλων των άλλων.
Επικαιρότητα
Ο χρηματισμός είναι μία εγκληματική ενέργεια, ειδικά όταν πρόκειται για έναν πολιτικό που οφείλει με τη στάση του να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για τους Πολίτες. Είναι επίσης μία ντροπιαστική ενέργεια, η οποία υποδηλώνει την αρρωστημένη απληστία του αποδέκτη «χρηματικών ανταλλαγμάτων». Όταν πρόκειται δε για χρήματα που εισέπραξαν παράνομα οι πολιτικοί μίας χρεοκοπημένης χώρας, ενώ σε αυτά οφείλεται ένα μεγάλο μέρος των χρεών της, τότε η συγκεκριμένη πράξη δεν είναι μόνο εγκληματική ή/και ντροπιαστική, αλλά αποτρόπαιη.
Περαιτέρω, η διαφθορά στην Ελλάδα είναι πολύ διαδεδομένη και δεν αφορά μόνο τους πολιτικούς αλλά, επίσης, ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας που κατάφεραν τα κόμματα να διαφθείρουν σταδιακά, μετά το 1980. Τεκμηριώνεται άλλωστε μεταξύ άλλων από τη γνωστή φράση του κ. Πάγκαλου, σύμφωνα με την οποία «μαζί τα φάγαμε» (όπου όμως οι μερίδες του φαγητού είχαν μεγάλη διαφορά μεταξύ τους).
Στα πλαίσια αυτά, η υπόθεση Novartis είναι μία μόνο από το χώρο των φαρμάκων που, μαζί με τις κατασκευές και το στρατιωτικό εξοπλισμό, αποτελούν τις σημαντικότερες εστίες πολιτικής διαφθοράς. Οι κυριότεροι διαφθορείς στους κλάδους αυτούς είναι οι Γερμανοί (οι οποίοι είχαν το θράσος να ιδρύσουν τον οργανισμό της Διεθνούς Διαφάνειας στο Βερολίνο, με μέλη του τους μεγαλύτερους διαφθορείς παγκοσμίως, όπως η Siemens κοκ.), οι Ελβετοί στον τομέα των φαρμάκων, οι Αμερικανοί στα εξοπλιστικά, οι Γάλλοι στις κατασκευές κλπ.
Όσον αφορά τώρα τους πολιτικούς που κατηγορούνται για το σκάνδαλο Novartis, κατά την άποψη μου οι μέχρι σήμερα ενδείξεις επιβαρύνουν κυρίως τον κ. Αβραμόπουλο και τον κ. Γεωργιάδη. Ειδικά όσον αφορά τον πρώτο, η πρόθεση του προέδρου της Κομισιόν να τον αποδεσμεύσει από τα καθήκοντα του ως Επιτρόπου εάν είναι θετική η απόφαση της Βουλής την Τετάρτη (πηγή), έως ότου διαλευκανθεί η υπόθεση, αποτελεί έναν νέο, μεγάλο εξευτελισμό της Ελλάδας. Αν μη τι άλλο ο κ. Αβραμόπουλος, όπως και όλοι οι υπόλοιποι που κατέχουν κάποιες θέσεις ή αξιώματα, παρά το ότι ασφαλώς έχουν το τεκμήριο της αθωότητας, θα έπρεπε να ζητήσουν μόνοι τους την αποδέσμευση τους. Έτσι θα απεδείκνυαν πως δεν έχουν καμία πρόθεση να εμποδίσουν τις έρευνες και ότι δεν φοβούνται την αλήθεια, αφού γνωρίζουν πως δεν είναι ένοχοι.
Σε σχέση με τον κ. Γεωργιάδη, ένα αποδεδειγμένα εξαιρετικά εργατικό και φιλόδοξο άτομο, το οποίο κατάφερε από στέλεχος του ΛΑΟΣ να γίνει υφυπουργός ναυτιλίας, υπουργός υγείας και αντιπρόεδρος της ΝΔ, ξεπερνώντας σχεδόν όλα τα άλλα παραδοσιακά στελέχη της, είναι ακόμη περισσότερο υποχρεωμένος να ζητήσει την αποδέσμευση του από το κόμμα του για να υπερασπιστεί τον εαυτό του, εάν η ψηφοφορία της Βουλής τον οδηγήσει σε μία εξεταστική επιτροπή.
Αυτό που μου έκανε πάντως μεγάλη εντύπωση είναι πως, παρά το ότι ο κ. Γεωργιάδης είναι μακράν ο πιο ένθερμος υποστηρικτής των εγκληματικών μνημονίων στην Ελλάδα, καθώς επίσης ο πλέον πιστός οπαδός της Τρόικα και του ΔΝΤ σε βαθμό υποτέλειας, δεν προστατεύθηκε καθόλου από τους πιστωτές στην υπόθεση των φαρμάκων. Το γεγονός δε ότι χρησιμοποιεί για την υπεράσπιση του ανόητα επιχειρήματα, όπως τη μείωση της δαπάνης για φάρμακα επί υπουργίας του, παρά το ότι δεν ήταν δική του επιτυχία αλλά εντολή της Τρόικα, δεν τον κολακεύει καθόλου. Όσον αφορά τις εξηγήσεις που δίνει για τα δέκα νέα φάρμακα της Novartis που ενέκρινε εάν ισχύουν οι αποκαλύψεις, σύμφωνα ακριβώς με τα σχέδια της εταιρίας, δυστυχώς δεν πείθουν.
Εάν τυχόν βέβαια αποδεικνυόταν πως ο κ. Γεωργιάδης, ο νούμερο ένα υπέρμαχος των μνημονίων που εξαθλίωσαν τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, τους οδήγησαν στην υφαρπαγή της δημόσιας και ιδιωτικής τους περιουσίας, ενώ απειλούν ακόμη και την εδαφική τους ακεραιότητα, χρηματίστηκε, τότε οι ευθύνες του θα ήταν πολύ μεγαλύτερες όλων των άλλων.
Είτε συμβεί όμως, είτε όχι, η πολιτική διαφθορά στην Ελλάδα είναι αναμφίβολη, ενώ αποτελεί μία από τις σημαντικότερες αιτίες της υπερχρέωσης της. Ως εκ τούτου η κάθαρση του πολιτικού συστήματος είναι απαραίτητη, ακόμη και αν υποθέσουμε πως το σκάνδαλο Novartisχρησιμοποιείται από την κυβέρνηση ως προπέτασμα καπνού, για να κρύψει τις δικές της ευθύνες και να μειώσει τη σημασία των εντυπωσιακών συλλαλητηρίων στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.


Δεν υπάρχουν σχόλια: