Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2018

Τα χαρισματικά και τα κανονικά όρια της Εκκλησίας ήγουν Πεντηκοστή και θεία Ευχαριστία (11)

Συνέχεια από Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2018

ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΚΑΙ ΑΓΙΟΥ ΒΛΑΣΙΟΥ ΙΕΡΟΘΕΟΥ

5. Η «πάσα αλήθεια» είναι η Εκκλησία ως Σώμα Χριστού

Ο Χριστός λίγο προ του Πάθος Του είπε στους Μαθητές Του: «Έτι πολλά έχω λέγειν υμίν, αλλ’ ου δύνασθε βαστάζειν άρτι. όταν δε έλθη εκείνος, το Πνεύμα της αληθείας, οδηγήσει υμάς εις πάσαν την αλήθειαν» (Ιω. ιστ', 12-13).

Η «πάσα αλήθεια» που αποκαλύφθηκε την ημέρα της Πεντηκοστής στους Αποστόλους είναι ότι η Εκκλησία είναι Σώμα Χριστού και ότι στην Εκκλησία οι άνθρωποι θα γνωρίσουν τα Μυστήρια της Βασιλείας του Θεού εν τη σαρκί του Χριστού.

Έτσι, οι Μαθητές του Χριστού την ημέρα της Πεντηκοστής, που έλαβαν το Άγιον Πνεύμα και έγιναν μέλη του Σώματος του Χριστού, γνώρισαν όλη την αλήθεια και κατά συνέπεια εκτός της Εκκλησίας, ως Σώματος Χριστού, δεν υπάρχει άλλη αλήθεια.

Έλεγε ό π. Ιωάννης Ρωμανίδης:

«Εκείνος ο όποιος σήμερα φθάνει από την κάθαρση στον φωτισμό, δεν είναι μόνο ναός του Αγίου Πνεύματος, όπως ήσαν οι Προφήτες στην Παλαιά Διαθήκη, δεν είναι μόνο Εκκλησία, ως ναός του Θεού, αλλά είναι Εκκλησία και ως κατοικητήριο της ανθρώπινης φύσεως του Χριστού. Οπότε, κάθε πιστός που ευρίσκεται σε κατάσταση φωτισμού έχει ολόκληρο τον Χριστό μέσα του.

Γι’ αυτό και έχουμε και μια αντανάκλαση αυτής της πραγματικότητος στο Μυστήριο της θείας Ευχαριστίας, που μεταβάλλεται ο άρτος και ο οίνος σε Σώμα και Αίμα του Χριστού, αλλά είναι ολόκληρος ο Χριστός παρών σε κάθε μόριο του άρτου και οίνου. Αλλά ο κοινωνών όμως δεν παίρνει ένα κομμάτι του Χριστού, όταν κοινωνή. Παίρνει ολόκληρο τον Χριστό μέσα του. Γι’ αυτό λέμε: “Μελίζεται και διαμερίζεται ο αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανώμενος” κ.ο.κ.

Αυτή η ευχή την οποία διαβάζει ο Ιερεύς στο Μυστήριο της θείας Ευχαριστίας, αυτό είναι το κλειδί του μυστηρίου της Πεντηκοστής. Αυτή είναι η “πάσα αλήθεια”, η οποία απεκαλύφθη πλέον. Μετά από αυτή την αποκάλυψη της αληθείας, δεν αποκαλύπτεται τίποτε άλλο πλέον. Δηλαδή, απεκαλύφθη την ημέρα της Πεντηκοστής το μυστήριο της Εκκλησίας, με τη νέα της διάσταση. Αυτό απεκαλύφθη και τίποτε άλλο.

Οπότε, το “οδηγήσει υμάς εις πάσαν την αλήθειαν” εξεπληρώθη την ημέρα της Πεντηκοστής. Γι’ αυτόν τον λόγο, στην ερμηνευτική των Πατέρων, τα κεφάλαια 15, 16, και 17 του κατά Ιωάννην Ευαγγελίου, όλα αυτά τα κεφάλαια εξεπληρώθησαν την ήμερα της Πεντηκοστής. Αυτή είναι ή πατερική ερμηνεία περί τής Πεντηκοστής»[66].

Όταν μελετήσουμε προσεκτικά τη σχέση μεταξύ Πεντηκοστής και θείας Ευχαριστίας, τότε θα διαπιστώσουμε ότι στο Μυστήριο της θείας Ευχαριστίας μέσα στην προοπτική της Πεντηκοστής ταυτίζονται τα χαρισματικά με τα κανονικά όρια της Εκκλησίας.

Βεβαίως ο Θεός «πάντας θέλει σωθήναι και εις επίγνωσιν αλήθειας ελθείν» (Α' Τιμ. β' 4) και εξακολουθεί να ενεργή με τη δημιουργική, προνοητική, ουσιοποιό και ζωοποιό ενέργειά Του σε όλη την κτίση, αλλά και σώζει αυτούς που ο Ίδιος γνωρίζει ότι έχουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις, όπως τον ληστή στον Σταυρό και τους ειδωλολάτρες που μαρτύρησαν χωρίς να είναι βαπτισμένοι με το λουτρό του ύδατος, αλλά σώθηκαν με το βάπτισμα του αίματος. Όμως μέσα στην Ορθόδοξη Εκκλησία που είναι το Σώμα του Χριστού ο άνθρωπος καθαρίζεται, φωτίζεται και θεούται με την άκτιστη ενέργεια του Θεού.

Επομένως, δεν μπορούμε να αποσυνδέουμε τα χαρισματικά και τα κανονικά όρια της Εκκλησίας, όπως αυτά συνδέονται και ταυτίζονται μέσα στην Ορθόδοξη Εκκλησία με την ανάβαση του Χριστιανού στο ύψος της Πεντηκοστής και τη μέθεξη της θείας Χάριτος στην ασκητική (τήρηση των εντολών του Θεού και των ιερών Κανόνων) και την μυστηριακή ζωή Της, με αποκορύφωμα την θεία Ευχαριστία.

                          Τέλος

Σημειώσεις

66. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΚΑΙ ΑΓΙΟΥ ΒΛΑΣΙΟΥ ΙΕΡΟΘΕΟΥ, Εμπειρική Δογματική της Ορθοδόξου Καθολικής Εκκλησίας, κατά τις προφορικές παραδόσεις του π. Ιωάννου Ρωμανίδη, τόμ. Β’, β’ έκδοση, 2011, Ιερά Μονή Γενεθλίου της Θεοτόκου (Πελαγίας), σελ. 261.


Πηγή: Περιοδικό Θεολογία Τόμος 88, τεύχος 3, 2017

ΣΧΟΛΙΟ: Η "αλήθεια" είναι ότι ταυτίζονται τά κανονικά όρια μέ τά χαρισματικά. Προηγείται η Χάρις τής κανονικότητος. Αυτός είναι ο επάρατος ορθολογισμός. Ο σημερινός κληρικαλισμός. Η ουσία τής εξουσίας. Οπως μάς τήν είπε καί ο Κάντ. Ο ΘΕΟΣ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΗΣ ΝΟΗΣΕΩΣ. Οπως ψευτοθεολογούν οι λογιστές σήμερα διαλαλώντας ότι προηγείται τό Πρόσωπο τής Ουσίας. Κατόρθωσαν τελικώς οι μαθητές τού Ρωμανίδη, πέραν κάθε δικής του προθέσεως, νά τόν κανονίσουν, νά τού βάλουν τά δυό πόδια σ' ένα παπούτσι.
Ας δούμε τώρα τό θεολογικό χάρισμα μέ τήν βοήθεια τού Αγίου Συμεών τού Νέου Θεολόγου: “Θεολογικός ΙΙ, 2–3”: «Μεταβήναι δει πρώτον ημάς εκ του θανάτου εις την ζωήν, ειθ’ ούτω δέξασθαι σπέρμα εν εαυτοίς άνωθεν του ζώντος Θεού και γεννηθήναι υπ’ αυτού ως χρηματίσαι τέκνα αυτού, και ελκύσαι Πνεύμα εν τοις εγκάτοις και ούτως ελλαμπομένους τα περί Θεού φθέγγεσθαι, καθόσον οίον τε και από Θεού ελλαμπόμεθα!»
Ας δούμε καί τήν Εκκλησία Σώμα Χριστού καί Νού Χριστού, πάλι μέ τήν βοήθεια τού Αγίου Συμεών τού Νέου Θεολόγου: Άγιος Συμεών ο Ν. Θεολόγος: «Θα σας φανερώσω τώρα, όσο είναι δυνατόν, και με ποιον τρόπο ενώνονται με τον Χριστό όλοι οι Άγιοι και γίνονται ένα με αυτόν. Όλοι οι Άγιοι είναι κατά αλήθειαν μέλη Χριστού του Θεού, και ως μέλη πρέπει να είναι κολλημένοι με αυτόν και ενωμένοι με το σώμα του Χριστού, δια να είναι ο Χριστός κεφαλή, και όλοι οι Άγιοι ένας άνθρωπος. Και άλλοι από αυτούς απο­πληρούσι τάξιν χειρών εργαζόμενοι έως άρτι και κάνοντας το πανάγιόν του Θέλημα αναπλάττοντες εξ’ αναξίων αξίους και φέροντες αυτούς πάλιν εις αυτόν. άλλοι δε είναι εις τάξιν ώμων του σώματος του Χριστού, και βαστάζουν ο ένας του άλλου τα βάρη ή σηκώνουν επάνω τους το χαμένο πρόβατο όταν βρεθεί, το οποίον περιτριγύριζε εδώ κι εκεί, εις όρη και βουνά και σε τόπους που δεν τους επισκέπτεται ο Κύριος, και με τούτον τον τρόπον εκπληρώνουν τον νόμον του Χρι­στού. και άλλοι είναι εις τάξιν στήθους και αναβρύουν εις τους διψώντας και πεινώντας την δικαιοσύνην του Θεού, το καθαρώτατον ύδωρ του λόγου της απορρήτου σοφίας και γνώσεως, ήγουν τους διδάσκουν τον λόγον του Θεού και τους δίδουν τον άρτον τον νοητόν που τρώγουν οι Άγιοι οι Αγγέλοι, δηλ. την Θεολογία, καθώς είναι επιστήθιοι και αγαπημένοι του. και άλλοι είναι εις τόπον κοιλίας και βά­ζουν μέσα εις τον κόλπον τους όλους τους ανθρώπους δια της αγάπης και δέχονται μέσα στα σπλάχνα τους πνεύμα σωτηρίας και έχουν διάθεσιν χωρητικήν των απορρήτων και κεκρυμμένων μυστηρίων αυτού. άλλοι είναι ωσάν μηρία και έχουν μέσα εις τον εαυτόν τους το γεννητικόν των θείων νοημάτων της μυστικής θεολογίας και γεννούν πάνω στη γη πνεύμα σωτηρίας δηλ. τον καρπόν του Αγίου Πνεύματος και σπέρνουν τον σπόρο της ευσεβείας εις τας καρδίας των αν­θρώπων με τον λόγον της διδασκαλίας των. και άλλοι είναι ωσάν σκέλη και πόδια και δείχνουν ανδρείαν και υπομονήν εις τους πειρασμούς, σαν τον Ιώβ, και δεν σαλεύουν τελείως από την στάσιν που έχουν στα καλά, ούτε αποκάμουν αλλά βαστάζουν τα βάρη των χαρισμάτων αυτών, δηλ. των πει­ρασμών. Και τοιουτοτρόπως συναρμόζεται το σώμα της Εκκλησίας του Χριστού με τους απ’ αιώνος Αγίους του.»

Αμέθυστος

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

«Αυτή είναι η “πάσα αλήθεια”, η οποία απεκαλύφθη πλέον. Μετά από αυτή την αποκάλυψη της αληθείας, δεν αποκαλύπτεται τίποτε άλλο πλέον. Δηλαδή, απεκαλύφθη την ημέρα της Πεντηκοστής το μυστήριο της Εκκλησίας, με τη νέα της διάσταση. Αυτό απεκαλύφθη και τίποτε άλλο. »
Επειδή ο καθένας λέει ό,τι νομίζει, ας διαβάσουμε τι λένε ο Αγ. Γρηγόριος ο θεολόγος, ο Μέγας Φώτιος και ο αγ. Συμεών ο Νέος Θεολόγος επ' αυτού:
http://1clickurls.com/SRCPZsq (στη μέση περίπου του άρθρου)

Ν.

amethystos είπε...

Νεκρές ψυχές φίλε. Η διεύθυνση δέν δίνει τό κείμενο. Αν μπορούσες...ευχαριστούμε.

Ανώνυμος είπε...

http://www.apostoliki-diakonia.gr/gr_main/catehism/theologia_zoi/themata.asp?cat=afier&NF=1&contents=contents_Pentikosti.asp&main=Pentikosti&file=4.htm