Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

ΠΕΡΙ ΠΑΤΕΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ-ΠΑΤΕΡΙΚΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ

Προς θαλάσσιον, Περί αποριών, ερώτησις ΝΕ, Σχόλιο 34.

Τόμος 14 Γ, Μερετάκης.



«Όποιος παρέχει, κατασκευάζει, γιά τήν περί εαυτού γνώσιν, πρόληψιν, φήμην, σ’αυτούς πού τόν θεωρούν, τόν ακούνε, μέ τήν προφορά δηλ. μέ τήν επανάληψη καί μόνον τών λέξεων από τούς λόγους πού έχει κλεψει από τούς Πατέρες, παραπείθοντας τίς ακοές τών ασυνέτων καί μιαίνοντας μέ συνουσία, σάν να είναι γυναίκες, αυτές οι αμύητες ακοές, τίς καλές καί θεοφιλείς θεωρίες τού πρώτου διδάξαντος, αυτός ελέγχεται δοξομανών, αφού παρατάσσεται μέ αυθάδεια, μαζί μέ τό ανώτερο επίπεδο τών φυσικών θεωρημάτων. Αφού δέν έχει αγγίξει τήν αληθινά υψηλή γνώση καί τήν έξη αυτής. Καί πεθαίνει χτυπημένος στήν καρδιά από τά βέλη πού αντιπροσωπεύουν : τήν θύμηση τής παρανομίας του έναντι τών Πατέρων, τήν ντροπή από τήν έπαρσή του (τήν οίηση), γιά τήν γνώση πού δέν είχε καί τήν αναπόφευκτη αναμονή τής μελλούσης κρίσεως.

Διότι συλληφθείς από αυτά τά βέλη ο κενόδοξος, πεθαίνει χτυπημένος από τίς αιχμές τους.»

Σχόλιο : Η κρίση καί η καταγγελία τού Αγίου Μαξίμου καλύπτει ολόκληρη τήν πατερική θεολογία τής νεοελληνικής εκκλησίας, σάν ΚΕΝΟΔΟΞΙΑ. Διότι η νεοελληνική εκκλησία εγκατέλειψε τό θεμέλιο τής εκκλησίας, τήν ζωντανή εμπειρία τού Θεού, βάζοντας στή θέση της τούς "ευλογημένους" κανόνες τής εκκλησίας, οι οποίοι είναι μιά βαρετή ηθικολογία πού μόνο σκοπό έχουν τήν εξουσία τών ψυχών τών άτυχων χριστιανών. Αυτή τήν Πατερική θεολογία εγκαταλείπει η Μετα-πατερική θεολογία βάζοντας στή θέση τών κανόνων τήν εξουσία τής μόδας, μέ όλο τό θέαμα (show) μέ τήν οποία επιβάλλεται. Διαθέτοντας καί αυτή αντί γιά τούς παληούς ρήτορες οι οποίοι κατασκεύαζαν τό είδωλό τους μέ Πατερικά υλικά, τά golden boys της, τεκνά προορισμένα γιά τή μεταρρύθμιση καί τόν εκσυγχρονοσμό.
Και τήν γλωσσοδιάρροια τών παληών ρητόρων αντικαθιστά η κοινοτοπία τών διδακτορικών.
ΟΜΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΟΛΑΥΣΟΥΜΕ ΤΟ ΑΠΟΤΡΟΠΑΙΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ ΠΟΥ ΣΥΣΚΟΤΙΣΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ.
 
"Τα περί της διδασκαλίας των Γραφών διαλαμβάνουν κυρίως οι παρακάτω Κανόνες της Εκκλησίας: ιε΄ Αποστ. ιγ΄ της Δ΄, ιθ΄, ξδ΄ και ο΄ της Πενθ. και ιγ΄ της Αντιόχειας. Σύμφωνα με τους Κανόνες αυτούς, η διδασκαλία από την Αγία Γραφή, από τα Πατερικά Κείμενα ή από τους Όρους των Οικουμενικών Συνόδων γίνεται αποκλειστικά από τους Επισκόπους (ιθ΄ Πενθ.), οι οποίοι δύναται να μεταβιβάσουν το έργο της διδασκαλίας σε άλλον Κληρικό ανώτερο (Πρεσβύτερο, Διάκονο) ή κατώτερο (Υποδιάκονο, Αναγνώστη), ποτέ δε σε Λαϊκό (ξδ΄ Πενθ.) ή Γυναίκα (ο΄ Πενθ.).

Επομένως, η διδασκαλία των Γραφών επιτρέπεται να γίνεται στην Εκκλησία (ή στην κατ’ οίκον Εκκλησία) μόνον από άνδρες και μόνον από Κληρικούς (με τον βαθμό του Αναγνώστη και πάνω). Δεν επιτρέπεται η διδασκαλία των Γραφών από άνδρες Λαϊκούς ή Γυναίκες στην Εκκλησία (ή την κατ’ οίκον Εκκλησία). Οι Κανόνες δεν αναγνωρίζουν την ιδιότητα του θεολόγου ή του ιεροκήρυκα.

Σύμφωνα λοιπόν με τους παραπάνω Κανόνες, η δημόσια διδασκαλία (στην Εκκλησία) ή η ιδιωτική (στην κατ’ οίκον Εκκλησία) των Γραφών από Λαϊκό (σε Επισκοπή, όπου βεβαίως ανήκει ο Λαϊκός) απαγορεύεται, ο δε παραβαίνων τον Κανόνα (ξδ΄ Πενθ.) αφορίζεται, εάν δε είναι Κληρικός και διδάσκει άνευ αδείας του Επισκόπου καθαιρείται.

Εάν η διδασκαλία αυτή υπό Κληρικού (τουλάχιστον Αναγνώστη) γίνει σε ετέρα Επισκοπή, άνευ αδείας του επιχώριου Επισκόπου, τότε υπάρχει η κανονική παρέκκλιση της Εισπήδησης, η οποία τιμωρείται με καθαίρεση (ιγ΄ Αντιόχειας)."

πηγή ΙΚ από τήν ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΗ

Αμέθυστος

193 σχόλια:

Ιωάννης είπε...

Εξαιρετικό το απόσπασμα του Αγίου Μαξίμου που καταισχύνει την αλαζονεία των απατηλών πανεπιστημιακών που νομίζουν ότι κάποιοι είνα αλλά και όλους όσους από μας ζηλεύουν την δυνατότητα που τους δίνει το σύστημα να περνανε τους εαυτούς τους για γνώστες σε ανίδεους 18χρονους ικανοποιώντας τη ματαιοδοξία τους ενώ παίζουν εν ου παικτοίς.

Όμως, δεν είμαι σίγουρος πως το περιεχόμενο του αποσπάσματος είναι ακριβώς το ίδιο με τον ξδ κανόνα της Πενθέκτης Συνόδου για τον οποίο υπάρχει και η υποψία πως μπήκε προληπτικά για να αποθαρρύνει στο μελλον ασυμβίβαστα πνεύματα όπως του Μαξίμου από το να κανουν χαλάστρα στα διαφόρου είδους "Ενωτικά".

Ο Άγιος Μάξιμος ήταν κληρικός? Ο Ιουστίνος ο μάρτυρας και απολογητής δεν ήταν λαικός? Κακώς δίδασκε δημόσια τα χριστιανικά δόγματα?

Το "δημοσία" του ξδ κανόνα σημαίνει στον ναό ή αναφέρεται σε κάθε δημόσιο χώρο?

amethystos είπε...

Αγαπητέ Ιωάννη ο Άγιος Μάξιμος εννοεί τούς ιερείς τής εκκλησίας καί τούς αρχιερείς. Τήν εποχή εκείνη πολεμούσε με Πατριάρχες οι οποίοι δέν είχαν δικαίωμα διδασκαλίας, καθότι αντίχριστοι, όπως δέν τό διαθέτουν καί οι σημερινοί.

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΜΗ ΤΟ ΘΥΜΙΣΩ, ΟΤΙ Εκείνη την εποχή είχαν πέσει ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ ΜΟΝΟΘΕΛΗΤΙΣΜΟΥ
και ΜΟΝΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ
ΉΤΑΝ Ο ΜΑΞΙΜΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ, ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΑΧΙΣΤΟΥΣ ΠΙΣΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΑΝ.
ΤΟΝ ΧΛΕΥΑΖΑΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΛΟΙΠΟΙ ΕΠΙΣΚΟΠΟΙ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΛΑΝΕΜΕΝΟΣ ΟΤΙ ΑΥΤΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑ, ΕΠΕΙΔΗ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΟΥΣΕ Η ΛΟΙΠΗ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΟΙΚΟΥΜΕΝΗ ΚΑΙ ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ...
ΕΙΧΑΝ ΤΗ ΛΟΓΙΚΗ, ΒΛΕΠΕΙΣ, ΟΤΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΕΙΟΝΟΤΗΤΑ.
ΟΤΙ Η ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ, ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΟΤΕ ΛΑΘΟΣ...
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΚΑΙ Ο ΕΧΩΝ ΩΤΑ ΑΚΟΥΕΙΝ ΑΚΟΥΕΤΩ...
ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΟΥ ΜΕΝΕΤΟΙ...

ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ,ΩΣΤΟΣΟ, ΠΙΣΤΕΥΩ,
ΟΤΙ ΠΑΙΝΕΥΕΙΣ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΗΤΑΝ...ΠΑΛΑΙΟΗΜΕΡΟΛΟΓΙΤΗΣ ΚΑΙ...ΣΕΧΤΑ;

(ΜΗ ΓΕΝΟΙΤΟ!!!)

ΤΟΥ ΕΚΟΨΑΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΕΞΙ ΧΕΡΙ, ΟΙ ...ΕΥΛΑΒΕΙΣ ΙΕΡΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΟΠΟΙ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΟΥ, ΑΠΟ...ΠΛΕΟΝΑΖΟΥΣΑ, ΒΕΒΑΙΩΣ, ΒΕΒΑΙΩΣ... ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ "ΑΓΑΠΗ", ΤΕΤΟΙΑ "ΑΓΑΠΗ" ΕΧΕΙ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΝΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΡΟΥΦΙΑΝΟΥΣ ΤΟΥ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΟΝΤΩΣΕΙ ΤΟΥΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥΣ ΜΟΝΑΧΟΥΣ ΑΓΙΟΡΕΙΤΕΣ ΚΑΙ ΛΑΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΑΠΕΜΕΙΝΑΝ.

ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΥΠΗΡΞΕ ΤΕΤΟΙΟΣ ΓΙΓΑΝΤΑΣ ΣΘΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΟΡΘΗΣ ΟΜΟΛΟΓΙΑΣ Ο ΜΑΞΙΜΟΣ...ΝΑΙ ΜΕΝ, ΜΕΤΆ ΘΑΝΑΤΟΝ, ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΑΝ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΟΥ- ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ ΑΚΙΝΔΥΝΟΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΓΙ ΑΥΤΟΥΣ- ΠΛΗΝ, ΟΠΩΣ ΠΑΡΑΤΗΡΕΙ ΕΝΑΣ ΕΥΦΥΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΣ ΦΙΛΟΣ, ΤΟ ΙΕΡΑΤΙΚΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ ΤΟΝ ΕΚΔΙΚΉΘΗΚΕ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΜΑΞΙΜΟ- ΠΟΥ ΣΗΚΩΣΕ ΚΕΦΑΛΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΚΟΠΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ- ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΜΗ ΤΟΥ ΧΤΙΖΟΥΝ ΝΑΟ, ΔΙΑ ΜΕΣΟΥ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ.

ΝΑ ΤΟΝ ΑΓΝΟΟΥΝ-ΟΣΟΝ ΔΥΝΑΝΤΑΙ- ΔΙΑ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ ΤΟΥΣ...

ΕΝΩ ΒΛΕΠΕΙΣ ΕΝΑ ΣΩΡΟ ΝΑΟΥΣ ΣΕ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΑΓΙΟΥΣ, ΣΕ ΟΜΟΛΟΓΗΤΗ ΤΟΥ ΑΝΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ,ΣΠΑΝΙΟΤΑΤΑ ΘΑ ΒΡΕΙΣ.

ΜΟΝΟ Ο ΜΕΣΚΟΣ ΕΧΤΙΣΕ ΝΑΟ, ΣΤΑ ΕΣΧΑΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΒΕΒΗΛΩΣΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΒΛΑΣΦΗΜΙΑ ΤΟΥ.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΞΙΟΙ ΠΟΛΛΩΝ, ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΩΝ ΔΑΚΡΥΩΝ, ΠΡΑΓΜΑΤΙ!

amethystos είπε...

Καί οι πατριάρχες πού τόν καταδίωξαν ήταν παλαιοημερολογίτες.

Δέν βγαίνει άκρη μ'αυτό τό θέμα.

Αλλά ότι ό Άγιος Μάξιμος ήταν
παλαιοημερολογίτης ακούγεται πολύ αστείο!!!

Άς επαναλάβουμε αυτό πού έπαθε ένας ιερεύς στο Έσσεξ. Πήγε μέ μεγάλη χαρά καί είπε στόν π.Ζαχαρία : Έγινα ιερεύς!!! καί εκείνος απορημένος τον ρωτά : Έ.. καί;;

Η ιεραρχία είναι χριστιανική γιά όσους τήν πιστεύουν χριστιανική.
Εμείς προσωπικώς αδιαφορούμε.

Ανώνυμος είπε...

ΦΙΛΕ ΑΜΕΘΥΣΤΕ,ΩΣ ΠΑΛΑΙΟΗΜΕΡΟΛΟΓΊΤΕς ΟΡΙΖΩ ΤΟΥΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑ ΑΙΩΝΕΣ ΥΠΗΡΞΑΝ ΠΑΝΤΟΤΕ

ΟΙ ΜΕΙΟΨΗΦΊΕς.

ΝΩΡΙΣ, Ο ΑΓΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ Ο ΘΕΟΛΟΓΟΣ, ΗΤΑΝ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ
ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ, ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΜΕ ΤΡΙΑΚΟΣΙΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΟΤΕ, ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΟΛΟΙ ΟΙ ΝΑΟΙ, ΕΙΧΑΝ ΑΛΩΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΡΕΙΑΝΟΥΣ.
ΚΑΙ ΕΔΩΣΕ ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΑΡΕΙΑΝΙΣΜΟΥ, Ο ΜΕΓΑΣ ΠΟΙΗΤΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ Ο ΘΕΟΛΟΓΟΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΑΥΤΟΠΡΟΑΙΡΕΤΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟ ΘΡΟΝΟ, ΠΕΡΙΦΡΟΝΩΝΤΑΣ ΤΑ ΕΓΚΟΣΜΙΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΜΕΓΑΛΕΙΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΤΗΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΤΟΥ ΜΑΧΗ, ΑΠΟΤΕΣΜΑΤΙΚΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΚΑΤΑΠΙΚΡΑΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΚΑΚΟΥΧΙΕΣ...

Ο ΜΑΞΙΜΟΣ ΉΤΑΝ ΤΟΝ ΕΚΤΟ ΑΙΩΝΑ, Η ΜΕΙΟΨΗΦΊΑ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ.
ΜΕΤΑ...

Ας ΠΟΎΜΕ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΟΜΑΧΙΑς ΠΟΥ ΚΡΆΤΗΣΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ, Η ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ,ΉΤΑΝ ΟΙ ΕΙΚΟΝΟΛΑΤΡΕΣ, ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΔΙΩΚΟΝΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΤΗΝ ΙΕΡΑΤΙΚΗ, ΤΗΝ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΗ.

ΚΑΤΟΠΙΝ ΈΧΟΥΜΕ ΤΟ ΗΣΥΧΑΣΤΙΚΟ ΚΊΝΗΜΑ ΕΠΙ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΠΑΛΑΜΑ ΚΑΙ Ο ΑΓΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΦΥΛΑΚΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΒΑΡΛΑΑΜΙΚΟΥΣ ΔΗΘΕΝ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥΣ ΙΕΡΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΟΔΙΚΟΥΣ...

ΜΕΤΑ ΤΟ ΗΣΥΧΑΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΚΟΛΛΥΒΑΔΩΝ ΠΟΥ ΔΙΩΧΤΗΚΑΝ ΑΓΡΙΑ...
Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ Ο ΑΓΙΟΡΕΙΤΗΣ, ΠΑΛΙ ΩΣ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΗΤΑΝ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΛΗΨΕΩΣ, ΕΞΟΡΙΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΛΟΙΠΟΥΣ ΑΓΙΟΝΟΡΕΙΤΕΣ ΠΟΥ ΕΦΤΑΣΑΝ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΕ ΦΟΝΟ ΧΑΡΙΝ ΤΗΣ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΨΕΩΝ ΤΟΥΣ...

ΣΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ, ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΟΙ ΒΑΥΑΡΟΙ,ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΑ ΟΘΩΝΑ, ΔΙΩΚΕΤΑΙ Ο ΦΙΛΟΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΠΑΠΟΥΛΑΚΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΜΑΡΙΛΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗ ΘΕΟΚΛΗΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΙΔΗ...

ΑΝ ΚΟΙΤΑΞΕΙΣ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ, ΦΙΛΕ ΑΜΕΘΥΣΤΕ, ΟΙ ΑΓΝΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ, ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΉΘΕΛΑΝ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΝΕΡΟ ΣΤΟ ΚΡΑΣΙ ΤΗΣ ΠΙΣΤΗΣ, ΑΝΈΚΑΘΕΝ ΚΑΙ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΡΟΦΑΣΕΙΣ, Α Γ Ρ Ι Ω Σ ΕΔΙΩΚΟΝΤΟ.

ΤΟ 1924 ΑΡΧΙΖΕΙ Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ...ΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ...
ΠΑΝΤΑ, Η ΒΑΣΙΚΗ ΑΙΤΙΑ ΤΟΥ ΔΙΩΓΜΟΥ, ΕΙΝΑΙ Η Μ Η ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑΣ ΥΠΟΔΕΙΞΕΙΣ...

ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΣΥΝΕΜΟΡΦΩΘΗΣΑΝ ΠΡΟΣ ΤΑΣ ΥΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΗΚΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΖΩΓΡΑΦΙΤΕΣ ΠΑΤΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΙΛΟΛΑΤΙΝΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΕΚΚΟ, ΚΑΙ Ο ΠΡΩΤΕΠΙΣΤΑΤΗΣ ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ, ΣΚΛΗΡΑ ΘΑΝΑΤΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΛΟΓΕΡΙΚΑ ΔΗΘΕΝ ΟΡΘΟΔΟΞΑ ΧΕΡΙΑ, ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ...

ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΕΙ...
Β Λ Ε Π Ε Ι...ΤΟΝ ΕΩΣΦΟΡΟ ΝΑ ΜΑΧΕΤΑΙ Α Δ Ι Α Κ Ο Π Α ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΔΙΑ ΜΕΣΟΥ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ...

ΑΛΙΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΒΟΛΕΜΕΝΟΥΣ...ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΠΑΠΑΔΕΣ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΟΝ...
ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ ΤΟ ΡΩΜΑΙΙΚΟ ΕΘΝΟΣ...

ΑΥΤΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΤΙΣ ΑΓΡΙΟΤΕΡΕΣ ΠΡΟΔΟΣΙΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΕΧΟΥΝ ΒΑΨΕΙ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ, ΣΕ ΠΟΛΥ ΑΙΜΑ ΑΘΩΩΝ...

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Μήπως δεν καταλαβαίνω καλά; Διότι έχουμε :

"Η νεοελληνική εκκλησία εγκατέλειψε τό θεμέλιο τής εκκλησίας, τήν ζωντανή εμπειρία τού Θεού, βάζοντας στή θέση της τούς "ευλογημένους" κανόνες τής εκκλησίας, οι οποίοι είναι μιά βαρετή ηθικολογία πού μόνο σκοπό έχουν τήν εξουσία τών ψυχών τών άτυχων χριστιανών."

Μετά οι "ευλογημένοι" (σε εισαγωγικά και άρα, σκωπτικά) κανόνες έρχονται να συνευλογηθούν από την πένα του κυρίου ΙΚ :

"Σύμφωνα λοιπόν με τους παραπάνω Κανόνες, η δημόσια διδασκαλία (στην Εκκλησία) ή η ιδιωτική (στην κατ’ οίκον Εκκλησία) των Γραφών από Λαϊκό (σε Επισκοπή, όπου βεβαίως ανήκει ο Λαϊκός) απαγορεύεται, ο δε παραβαίνων τον Κανόνα (ξδ΄ Πενθ.) αφορίζεται, εάν δε είναι Κληρικός και διδάσκει άνευ αδείας του Επισκόπου καθαιρείται."

Τελικά τι γίνεται; Ποιούς Κανόνες δεχόμαστε και ποιούς "κανόνες" απορρίπτουμε;

Οι Κανόνες της "εμπειρίας" είναι δεκτοί και οι κανόνες (σε εισαγωγικά) "μόδας της εξουσίας" δεν είναι;

Μα, η εμεπειρία της Εκκλησίας δεν κληρονομείται. Είναι ποτέ δυνατόν αυτό; Η πείρα (εμπειρία) που έχω, πχ η ιατρική, μπορεί να κληρονομηθεί στο παιδί μου ή σε οποιονδήποτε άλλο;

Δεν θέλω βέβαια με αυτά να πω ότι οι "κανόνες μόδας της εκκλησίας" εγκρίνονται ή ότι τους δέχομαι. Κάθε άλλο. Θέλω να πω ότι η "εμπειρία", όπως τη θέτετε, είναι ανύπαρκτη καθότι μη κληρονομικά μεταβιβάσιμη.

Κάτι δεν πάει καλά ή εγώ δεν είμαι καλά.

Ανώνυμος είπε...

H ANIATH TΡΕΛΛΑ ΤΟΥ ΤΕΛΕΒΑΝΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΤΟΥ ΚΛΗΡΙΚΟΥ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΥΚΟΦΑΝΤΕΙ

http://panayiotistelevantos.blogspot.com/2011/01/blog-post_3618.html

Χαρακτηριστική περίπτωση ο λεγόμενος ΙΚ, άλλως Αμέθυστος, άλλως Ιωάννης Καρδάσης, άλλως εκπαιδευτικός Ε.Κ., άλλως ειδικός μπαρκοντολόγος (γράφε φαιδρολόγος), ο οποίος εμφορείται από ένα ακραιφνώς κακόδοξο φρόνημα. Δεν χάνει την ευκαιρία με διάφορα ψευδώνυμα να διασύρει τον π. Παίσιο εξαιτίας της στάσης του για το ηλεκτρονικό φακέλλωμα.


Δεν φτάνουν τα προτεσταντιλίκια που καταγράφει στον “Αμέθυστο” και σε άλλα ιστολόγια - και για τα οποία δέχτηκε την καταλυτική κριτική του Μητροπολίτη Ναυπάκτου Ιερόθεου - τώρα άρχισε επίθεση εναντίον των Αγίων Πατέρων της Εκκλησίας και εναντίον κορυφαίων ορθόδοξων θεολόγων όπως του π. Γεώργιου Φλωρόφσκι τη θεολογία του οποίου ο μακαριστός Γέροντας Παίσιος είχε σε μεγάλη υπόληψη.


Αναφερόμαστε φυσικά στο γνωστό κληρικό της Πτολεμαίδας, το σκανδαλοποιό, το βωμολόχο και συστηματικό συκοφάντη, που διέπεται από ένα Βιβλικό "μονισμό" και μια Λουθηρανή λαικοκρατία και ο οποίος έπρεπε από καιρό να έχει κρεμάσει το πετραχήλι και να κυτάξει την ψυχή του.

Ιωάννης είπε...

Στην αρχή δεν κατάλαβα πως όταν γράφετε "το αποτρόπαιο σύμπαν των κανόνων" το εννοείτε. Γι αυτό έγραψα ότι έγραψα στο σχόλιό μου. Βαρύς χαρακτηρισμός παντως και ίσως γι αυτό μου φάνηκε πως το γράφετε ειρωνικά.

amethystos είπε...

Γειά σας κ. Χριστοδουλίδη, μάς μπερδέψατε εσείς τώρα μέ τή σειρά σας. Δέν έχει κανόνες η εμπειρία καί γιαυτό η εμπειρία δίνει καί τό μέτρο τής αλήθειας τού κάθε ανθρώπου.Η εκκλησία μάς διδάσκει τόν σκοπό τής ζωής τού χριστιανού. Αντί γιαυτό χρησιμοποιεί διάφορους κανόνες, τούς οποίους θά αλλάξουν οι σύγχρονοι θεολόγοι. Καί τούς έχουν μάλλον ήδη αλλάξει. Βάζοντας όμως στή θέση τους τούς κανόνες τής ιστορίας. Δέν επιστρέφουν στόν Κυριο.
Η ζωντανή εμπειρία τής εκκλησίας παραδίδεται ΔΕΝ κληρονομείται.
Νομίζουμε αυτά τά είχατε ήδη καταλάβει, μέχρι νά γράψετε :
"Τελικά τι γίνεται; Ποιούς Κανόνες δεχόμαστε και ποιούς "κανόνες" απορρίπτουμε;"

Δέν δεχόμαστε κανόνες.

Ο ΙΚ μάς πρόσφερε τήν αίσθηση τού λαβυρίνθου τής εκκλησίας, η οποία θά έπρεπε νά αποτελείται από ελέυθερους ανθρώπους.

Ιωάννης είπε...

Επειδή έχω κάποια σχέση με Πτολεμαίδα τώρα με το παραπάνω σχόλιο με έφαγε η περιέργεια. Σε ποιόν ιερέα αναφέρεται και τί κανει ο συγκεκριμένος ιερέας?

amethystos είπε...

ΞΕΧΑΣΑΤΕ ΤΟΝ ΠΑΛΑΙΟΗΜΕΡΟΛΟΓΙΤΗ ΧΡΙΣΤΟ.
Αναφερθηκατε στούς θεολόγους τής εκκλησίας. Οι σύγχρονοι παλαιοημερολογίτες δέν έχουν καμία σχέση μέ τήν θεολογια, όπως ακριβώς οι χριστιανοί δέν έχουν καμία σχέση μέ τήν ιεραρχία, είτε τού παλαιού είτε τού νέου.
Γιά δέστε τί θλιβερή είναι η σύγχρονη ιεραρχία.
Επίσκοποι πού καθαιρούνται καί γιά τριάντα τόσα χρόνια κλαίνε γιά τήν αδικία πού υπέστησαν σάν κανονικοί άνθρωποι. Καί από τήν άλλη μεριά η ιεραρχία να τούς απαγορεύει τή συμμετοχή τους στή Θ.Ευχαριστία.
ΟΣΟΙ ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΣΩΘΟΥΝ ΠΑΛΗΑ ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΣΩΘΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΞΕΡΟΥΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ, ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΙΕΡΑΡΧΙΕΣ.

amethystos είπε...

@ Ανώνυμος 3/1/11 10:26 μμ
Αγαπητέ φίλε άν γνωρίζεις ότι ο Ιερόθεος Βλάχος έκανε καταλυτική κριτική στόν Αμέθυστο, μπορείς νά μάς τό γνωστοποιήσεις; Γιατί εμείς δέν έχουμε υποψιν μας, παρότι έχουμε απευθύνει πολλές ερωτήσεις στόν Σεβασμιώτατο.
Σέ ευχαριστούμε προκαταβολικώς.

amethystos είπε...

Φίλε Ιωάννη κάποιος φίλος μάς είπε τό όνομα, αλλά μάς παρακάλεσε νά μήν τό ανακοινώσουμε. Είναι σίγουρο πάντως ότι δέν έχει καμία σχέση μέ τίς κατηγορίες τού Τελεβάντου.
Εσύ μπορείς ίσως νά μάθης. Τόν γνωρίζει επίσης κι ο Οδυσσέας.

Ιωάννης είπε...

Δεν υπάρχει πρόβλημα. Μπορεί όντως να μάθω περί τίνος πρόκειται απο Πτολεμαίδα. Ίσως να είναι καλύτερα να μην ξέρω.

Ανώνυμος είπε...

"ΟΣΟΙ ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΣΩΘΟΥΝ ΠΑΛΗΑ ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΣΩΘΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΞΕΡΟΥΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ, ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΙΕΡΑΡΧΙΕΣ".
.............
Ο Θεός να με φυλάει από δεσποτάδες και παπάδες και από χριστιανούς "Ορθόδοξους" που τρώνε σάρκες ανθρώπων από το μίσος, κάθε ώρα...
ΜΑΚΡΙΑΑΑΑΑ!

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

"Η εκκλησία μάς διδάσκει τόν σκοπό τής ζωής τού χριστιανού. Αντί γιαυτό χρησιμοποιεί διάφορους κανόνες, τούς οποίους θά αλλάξουν οι σύγχρονοι θεολόγοι. Καί τούς έχουν μάλλον ήδη αλλάξει. Βάζοντας όμως στή θέση τους τούς κανόνες τής ιστορίας. Δέν επιστρέφουν στόν Κυριο... Δέν δεχόμαστε κανόνες.
Ο ΙΚ μάς πρόσφερε τήν αίσθηση τού λαβυρίνθου τής εκκλησίας, η οποία θά έπρεπε νά αποτελείται από ελέυθερους ανθρώπους."

ΚΧ :

Με άλλα λόγια ο μόνο κανόνας είναι ο κανόνας της διδασκαλίας.Όλοι οι κανόνες αφού δεν εφαρμόζονται καλύτερα να καταργηθούν. Ακόμη και αυτοί της ιστορίας της νεωτερικής θεολογίας, που πάνε να φτιάξουν.

Δεν διαφωνώ για κατάργηση των μεταπατερικών κανόνων. Διαφωνώ με το "δεν μας χρειάζονται κανόνες", διότι έχουμε την "εμπειρία" της εκκλησίας.

Και ποιά είναι αυτή; Είναι η εμπειρία της διδασκαλίας.

Αυτή όμως η εμεπειρία της εκκλησίας, η εμπειρία της διδασκαλίας, θέσπισε και τους κανόνες. Θα πάρουμε λοιπόν την εμπειρία της διδασκαλίας και θα απορρίψουμε την εμπειρία των κανόνων;

Αλλά η εμεπειρία της διδασκαλίας προέκυψε από την εμπειρία των κανόνων. Δηλαδή, την εμπειρία που αποκτάτε συνεπεία κανόνων πρακτικής άσκησης. Για να φτάσει κανείς στην εμπειρία της διδασκαλίας πρέπει να προηγηθεί η εμεπειρία της άσκησης. Κανόνες άσκησης δεν είχαν οι μεγάλοι δάσκαλοι της εκκλησίας; Κανόνες άσκησης δεν έχουν οι μοναχοί; Γιατί να μην έχουν κανόνες άσκησης και οι αυτοί που ζουν μέσα στην τύρβη των πόλεων; Αυτό είναι το νόημα των επαχθών κανόνων και "τειχών αίσχους" κατά οικουμενικό Βαρθολομαίο και τη συντροφιά του. Μαζί τους κι εσείς!

Τι αλλοπρόσαλλα πράγματα είναι αυτά και που μας οδηγεί τελικά αυτός ο πρακτικός, αλλά και θεωρητικός, μινιμαλισμός; Τελικά αυτή η περίφημη "εμπειρία της εκκλησίας", που είναι και η "εμεπειρία της διδασκαλίας" δεν απαιτεί "εμπειρία κανόνων άσκησης";

Ο κύριος ΙΚ μας λέει τι ορίζουν οι Γραφές για τους "κανόνες διδασκαλίας". Μόνο επίσκοποι και εξουσιοδοτημένοι από τον επίσκοπο είναι αρμόδιοι. Αλλά νομίζω έχετε μεγάλες αντιρρήσεις στο επισκοποκεντρικό σύστημα. Πώς τώρα δικαιώνετε τον κύριο ΙΚ και το επισκοποκεντρικό σύστημα - προλογίζοντας με θαυμασμό, αλλά και αποτροπιασμό - γράφοντας για το σύμπαν των κανόνων που συσκότισε την εκκλησία του Κυρίου;

Και ποιος αίρει το σκότος; Ο πατερικός Ρωμανίδης και οι άλλοι νεοησυχαστές που γράφουν όλο για κάθαρση, φωτισμό και θέωση; Θέωση και κόντρα θέωση. Βγαίνουν μετά και οι ψυχιατροθεολόγοι και λένε ότι αυτά είναι φαντασιοκοπήματα ή παραληρήματα σουφιστών, βουδιστών και δεν ξέρω τι άλλων. Άδικο έχουν;

Μπορούμε να έχουμε αυτά τα πράγματα χωρίς κανόνες πρακτικής (εμπειρικής) άσκησης; Αν οι μοναχοί έχουν τους δικούς τους, το ίδιο ισχύει και για τους κοσμικούς.

Αυτό είναι το μπέρδεμα και ελπίζω να το καταλάβατε.

Ανώνυμος είπε...

«....τής εκκλησίας, η οποία θά έπρεπε νά αποτελείται από ελέυθερους ανθρώπους.»

Οι ελεύθεροι άνθρωποι είναι, και ήταν πάντοτε, ο φόβος κάθε εξουσίας.

ΝΛ.

Ανώνυμος είπε...

Τρικυμία εν κρανίω ....

ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

Καταρχάς,υπάρχουν 'στη βιβλιοθήκη μου οι τόμοι (δεν τους έχω 'βρή όλους) της ''Ιστορίας της Ορθοδοξίας'' υπό τη διεύθυνση του Ιωάννη Σ.Πέτρου και την εποπτεία των Φωτίου Ιωαννίδη και Χρήστου Αραμπατζή ενώ γράφουν συνολικά εννέα ακαδημα'ι'κοί καθηγητές(όχι όλοι των θεολόγοι!).Αυτή η ιστορική επισκόπηση,έχω τη γνώμη,ότι έχει σε μεγάλο βαθμό νεορθόδοξη πνοή.
Δευτερευόντως,από πλευράς ονομάτων 'στο παρόν μπλογκ τα εξής βιβλία:
α.Η κατάρρευση του πολιτικού συστήματος 'στην Ελλάδα σήμερα,Χρήστος Γιανναράς,εκδόσεις Ιανός.
β.Ενάντια 'στη θρησκεία,Χρήστος Γιανναράς,εκδόσεις Ίκαρος.
γ.Ορθοδοξία και εκσυγχρονισμός,π.Νικόλαος Λουδοβίκος,εκδόσεις Αρμός.
δ.Ορθοδοξία και Νεωτερικότητα Προλεγόμενα,Ιερά Μητρόπολις Δημητριάδος~Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών,Παντελής Καλα'ι'τζίδης,εκδόσεις Ίνδικτος.
Από πλευράς,τώρα,του Θεόδωρου Ι.Ζιάκα τα ''Αυτοείδωλον εγενόμην...'' των εκδόσεων Αρμός και το ''Ο σύγχρονος μηδενισμός'' με υπότιτλο ''΄Μικρή αφήγηση για τη μοίρα της ελευθερίας'' του ιδίου πάλιν από τις εκδόσεις Αρμός.
Ακόμη:
Ευάγγελος Κοροβίνης,Η Νεοελληνική Φαυλοκρατία'' με πρόλογο του Θεόδωρου Ι.Ζιάκα,εκδόσεις Αρμός.
Τέλος,τα ακόλουθα δύο που μου άρεσαν ιδιαίτερα(που δε νομίζω να εντάσσονται 'στα νεορθόδοξα αλλά τα αναφέρω για τους αδελφούς):
α.''Η ψυχή μετά τον θάνατο'' με υπότιτλο ''Οι μεταθανάτιες εμπειρίες,'στο φως της Ορθόδοξης διδασκαλίας'',του π.Σεραφείμ Ρόουζ από τις εκδόσεις της Μυριοβίβλου.
β.Τα ''Περί Θεού λόγος αισθήσεως'' και ''Περί Ζωής λόγος ελπίδος'' του Αρχ.Αιμιλιανού Σιμωνοπετρίτου από την Ίνδικτο,που αποτελούν κείμενα π ν ε υ μ α τ ι κ ή ς αγωγής.

ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

Θα παρακαλούσα τον Αμέθυστο να κάνετε αναφορά σε ασκητές,αναχωρητές ζηλωτές της ερήμου.'Στις σοφότατες και θειότατες διδαχές και παραινέσεις των.Αυτή είναι η επικέντρωσή μας για να 'δούμε 'λίγο φως Χριστού και να κονιορτοποιήσουμε τα σκότη του παρόντα αιώνα.

amethystos είπε...

Αγαπητέ κ.Κυπριανέ οι κανόνες που εφαρμόζονται απο τον κλήρο δέν ωφελούν και δέν προωθούν την πνευματική ζωή. Άλλο εξομολόγος άλλο πνευματικός. Είναι χιλιοειπωμένα πράγματα. Ο Άγιος Γρηγόριος Παλαμάς ήταν ο τελευταίος θεολόγος της Εκκλησίας και μας προειδοποίησε πώς δέν είναι δυνατόν να υπάρχουν δύο ειδών Χριστιανοί. Πώς η Άσκηση ο πόλεμος εναντίον των λογισμών και η νοερή προσευχή είναι για όλους τους Χριστιανούς. Χιλιοειπωμένα πράγματα. Μπερδέψατε τον Ι.Κ. ίσως με δικά σας θέματα. Εμείς τον χρησιμοποιήσαμε απλώς. Ήταν ο πρώτος με τον οποίο συγκρουστήκαμε βίαια στην Αποτείχηση.

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

"Αγαπητέ κ.Κυπριανέ οι κανόνες που εφαρμόζονται απο τον κλήρο δέν ωφελούν και δέν προωθούν την πνευματική ζωή. Άλλο εξομολόγος άλλο πνευματικός. Είναι χιλιοειπωμένα πράγματα."

Κ.Χ :

Πώς είσαστε τόσο βέβαιος για τους κανόνες και σχεδόν απόλυτος (από τα χιλιοειπομένα ίσως) για τη διάκριση μεταξύ εξομολόγου και πνευματικούς;

Χιλιοειπομένα (αρίθμηση σε χρόνια) ήταν και άλλα πράγματα, που όμως έμεναν αόρατα, αόριστα, ασαφή και εντελώς διάστροφα.
Ήρθε ο Κύριος και τα μάθαμε. Δεν χρειάζεται να γράψετε πολλά για να μας πείτε γιατί οι κανόνες (τείχη αίσχους) δεν χρειάζονται.

Πείτε μας ακόμη δυό λέξεις για να καταλάβουμε γιατί η εξομολόγηση εξαιρείται των αρμοδιοτήτων του πνευματικού. Έτσι ώστε, όταν πηγαίνουμε στον εξομολόγο να μη θέλουμε και πνευματική βοήθεια. Αυτή θα την αναζητήσουμε αλλού και εκτός εξομολόγησης (=ευχαριστία, κατά τον ορισμό που δίνει ο ιερός Χρυσόστομος στο "ἐξομολογοῦμαί σοι, πάτερ, κύριε τοῦ οὐρανοῦ καὶ τῆς γῆς" κλπ.).

amethystos είπε...

Αγαπητέ Κυπριανέ με τα θέματα αυτά ασχολήθηκε και τα διευκρίνησε επαρκώς ο κ.Πατρώνος.

amethystos είπε...

Αρχαίε Χριστιανέ οι τίτλοι που αναφέρεις δέν ανήκουν σε πνευματικά βιβλία. Η παράδοση μας η Πατερική και η ασκητική και η παράδοση της προσευχής είναι γνωστή. Τα βιβλία που ανέφερες περιέχουν σκέψεις ή ιστορία σκέψεων.

Ανώνυμος είπε...

Ποιός κ.Πατρώνος;Αυτός που υποστήριζε ότι ο Τελευταίος Πειρασμός του Καζαντζάκη, το αισχρότατο και βλασφημότατο αυτό βιβλίο δεν είναι βλάσφημο βιβλίο;; ;

Και ότι ο άνθρωπος πεθαίνει ολόκληρος σώμα και ψυχή;;

Αυτός που υποστηρίζει τον φιλογιανναρισμό και καταφέρεται κατα του αγίου Νικοδήμου;;;

Σαν πολύ εκτίμηση του έχετε μου φαίνεται. Δασκαλός σας ήταν;;

Φιλόθεος

amethystos είπε...

Αγαπητέ φιλόθεε, δέν γνωρίζουμε αυτά πού καταλογίζεις στόν Πατρώνο, καί βεβαίως δέν εμπιστευόμαστε τή δική σου σκοτισμένη μεταφορά τών πραγμάτων.
Θά προσπαθήσουμε νά το ερευνήσουμε.
Πάντως ότι η ψυχή πεθαίνει μαζί μέ τό σώμα είναι αλήθεια. Γι αυτό ευχόμαστε γιά τούς κεκοιμημένους. Γιαυτό οι Πατέρες ομιλούν γιά αγέννητο αθάνατο ψυχή, διαφορετική από τήν ψυχή τής ψυχολογίας δηλ. τήν ψυχοσωματική ενότητα. Ο ορισμός τού θανάτου είναι : Ο χωρισμός τής ψυχής από τό σώμα.
Γιαυτό κάι οι Άγιοι εισέρχονται στόν οίκο τού Πατρός, στή Βασιλεία τών Ουρανών, ΔΕΝ είναι κεκοιμημένοι. Γιαυτό ακούμε : Μετά πνευμάτων δικαίων τετελειωμένων....

Ανώνυμος είπε...

"Πάντως ότι η ψυχή πεθαίνει μαζί μέ τό σώμα είναι αλήθεια. Γι αυτό ευχόμαστε γιά τούς κεκοιμημένους"
έγραψε ο Αμέθυστος.
Αδερφέ, για πρόσεξε διότι υπήρχε μια ΑΙΡΕΣΗ που καταδίκασε η Εκκλησία και ονομαζόταν θνητοψυχισμός.
Για ψάξε το ζήτημα....

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

αμέθυστος :
"Πάντως ότι η ψυχή πεθαίνει μαζί μέ τό σώμα είναι αλήθεια"

Κ.Χ :
Άλλο πάλι αυτό! Η ψυχή πεθαίνει!! Ουδέν ψευδέστερον. Ε, όχι κι έτσι από κοπτομένους για την Ορθοδοξία, τους πατέρες, την Εκκλησία και την πίστη.

"Σπείρεται σώμα ψυχικό, εγείρεται σώμα πνευματικό (...) και καθώς εφορέσαμεν την εικόνα του χοϊκού, φορέσομεν την εικόνα του επουρανίου"

Όποιος στη διάρκεια της ζωής του δεν φόρεσε την εικόνα του επουρανίου σώματος θα εγερθεί εκ νεκρών, αλλά σώμα δεν θα βρεθεί για την ψυχή του. Το ψυχικό σώμα είναι καταδικασμένο σε αφνισμό και μοναχή θα παραμείνει η εκ Θεού αθάνατη (μετά θάνατον και μετά την Κρίση) ψυχή. Κύριος οίδεν περί αυτής.

Η ΨΥΧΗ ΕΙΝΑΙ ΑΘΑΝΑΤΗ. Ενδιαίτημα αυτής και προορισμός αυτής, είναι το επουράνιο σώμα, το πνευματικό σώμα.

Ας φροντίσουμε από τώρα να φορέσουμε την εικόνα του επουρανίου σώματος, διότι αργότερα και με αυτή την πίστη (: η ζωή πεθαίνει μαζί με το σώμα), ο αφανισμός και η καταδίκη μας είναι βέβαια.

Ολέθρια, οικτρή, δαιμονική πλάνη ότι η ψυχή πεθαίνει.

Οι πατέρες μιλούν για αγέννητη και αθάνατη ψυχή, αλλά δεν αναφέρονται στο ψυχικό σώμα. Αναφέρονται στο πνευματικό σώμα το οποίο καλείται να ενδυθεί η ψυχή με το σώμα της : Καθώς εφορέσαμεν την εικόνα του χοϊκού, φορέσομεν την εικόνα του επουρανίου.

amethystos είπε...

Kυπριανέ άν διάβαζες πιό προσεκτικά τό κείμενό μας, δέν θά χρειαζόταν νά ταραχθείς. Άν πάλι χρειάζεται νά περάσεις τά πάντα μέσα από τό δικό σου φίλτρο, έχει καλώς.

amethystos είπε...

@ Ανώνυμος 4/1/11 10:11 μμ
Η αρχαίοι ειδωλολάτρες πίστευαν στήν αθανασία τής ψυχής, ταυτόχρονα δέ πίστευαν ότι δέν υπάρχει θάνατος.
Εάν θέλουμε νά ξεφύγουμε από τό φόβο τού θανάτου δικαίωμά όλων μας.
Κάι μιά πιό προσεκτική ανάγνωση τού σχολίου μας, πάλι δέν θά ήταν άσχημη.

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Αμέθυστε, το φίλτρο δεν είναι δικό μου. Ό,τι δικό μου πέταξέ το. Κράτησε μόνο αυτά που λέει ο Απ. Παύλος ή πες μας τα εσύ καλύτερα.

Εδώ είμαστε, χωρίς πάθη, χωρίς φθόνο και με καλή την προαίρεση. Ούτε οργή, ούτε θυμοί.

Πού σε διάβασα λάθος; Γράφεις, "Πάντως ότι η ψυχή πεθαίνει μαζί μέ τό σώμα είναι αλήθεια"

Και "πιό προσεκτικά τό κείμενό μας" συμπληρώνει : "Γι αυτό ευχόμαστε γιά τούς κεκοιμημένους. Γιαυτό οι Πατέρες ομιλούν γιά αγέννητο αθάνατο ψυχή" με το διευκρινιστικό "διαφορετική από τήν ψυχή τής ψυχολογίας".

Η ψυχή της Ψυχολογίας είναι η ψυχή του ψυχικού σώματος. Μίλησες πουθενά για σώμα πνευματικό και δεν το πρόσεξα; Είπες ότι καθώς εφορέσαμε την εικόνα τη χοϊκή να φορέσουμε την εικόνα την επουράνιο, και δεν το άκουσα;

Τα θεώρησες αυτονόητα; Και τι κακό έκανα που έγραψα αυτά που δεν είναι καθόλου αυτονόητα; Είναι δικά μου αυτά; Είναι φίλτρο sui generis και δεν το πήρα είδηση;

Όχι κι έτσι, αμέθυστε. Δεν διεκδικώ τίποτα δικό μου, γιατί τίποτα δεν είναι δικό μου. Αντιγραφή έκανα. Διόρθωσε τα λάθη μου.

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

"Εάν θέλουμε νά ξεφύγουμε από τό φόβο τού θανάτου δικαίωμά όλων μας"

Εδώ ο ίδιος ο Κύριος ζήτησε από τους μαθητές του να είναι ξάγρυπνοι δίπλα του, ζήτησε να "απέλθη το ποτήριον τούτο", με λίγα λόγια έχουμε σαφείς τις ενδείξεις φόβου του, και θα πούμε εμείς ότι προσπαθούμε να ξεφύγουμε από το φόβο του θανάτου καταφεύγοντας σε ιδεοληπτικές βεβαιότητες;

Φόβον θανάτου έχουμε, όχι όμως και ότι θέλουμε να ξεφύγουμε. Δεν θέλουμε. Ούτε εκλογίκευση πάμε να κάνουμε, ούτε αντιδραστική νεύρωση θα πάθουμε. Όπως μας καταλογίζουν οι θεολόγοι της Ψυχιατρικής.

Η κατά φύσιν αντίδραση είνα αυτή της υπέρ φύσιν αθάνατης ψυχής.

Ανώνυμος είπε...

Αμέθυστε

σε ρωταω, με αγνή διαθεση και ειλικρινεια:

Εξηγησε μας λοιπον, οταν ο ανθρωπος πεθαινει, πεθαινει και η ψυχή!
Το λεει αυτό πουθενα η Αγια Γραφή; Εχεις εδάφια απο την Κ.Δ.;
Εχεις παραπομπές σε Πατέρες;

Το ξερεις Αμέθυστε οτι δεν γνωριζω Δογματική.

Σε παρακαλω λοιπον, εξηγησε μας, δηλ αν πεθαινει η ψυχή...δηλ μετα τι;

Διαλύεται;
Ξαφανιζεται;
Δεν υπαρχει τιποτα;
Αύλη; Γινεται 'σκόνη στο διαστημα';

Και αφου πεθαινει η ψυχή...ο Θεός δηλ στην Αλλη Ζωή θα την 'αναστήσει' παλι;

Εξηγησε μας Αμέθυστε, σε ρωταω επειδή δεν γνωριζω.

Μυρμιδόνας

amethystos είπε...

Αγαπητέ Κυπριανέ ο Κύριος μάς δίδαξε τήν ύπαρξη τού θανάτου. Όπως δέν γνωρίζαμε τήν αμαρτία καί μάς έδωσε τόν νόμο, έτσι δέν γνωρίζαμε καί τόν καρπό τής αμαρτίας, τόν θάνατο.
Ο Κύριος δέν μάς λύτρωσε από τόν θάνατο, δέν είναι αυτή η σωτηρία μας, μάς ελευθέρωσε από τόν θάνατο καί τήν αμαρτία γιά νά μπορέσουμε νά δεχθούμε τήν ένωσή μας μαζί Του.
Ξέρουμε ότι η ψυχή συντηρείται περισσότερο από τό σώμα, αλλά δέν μπορούμε νά ονομάσουμε αυτή τή συντήρηση ζωή. Οι σημερινοί επιστήμονες βρίσκουν ζωή σέ άλλους πλανήτες καί εννοούν ιούς καί μικρόβια. Ο Γιανναράς είχε μιλήσει ότι μετά θάνατον θα αποκτήσουμε σώμα Παρακλήτου. Ίσως αυτό εννοείτε κι εσείς σάν πνευματικό σώμα. Τότε ποιά είναι ακριβώς η σωτηρία πού μάς προσφέρει ο Κύριος; Τί εννοούμε προσδοκώ ανάσταση νεκρών; Τί εννοούμε κεκοιμημένους;
Εμείς γράψαμε γιά "αγέννητο αθάνατο ψυχή", εσείς πώς τό καταλαβαίνετε;
Εσείς πιστεύετε στ'αληθεια ότι μέ τό βάπτισμα καί μόνον σωζόμαστε;
Γράφοντας γιά "αγέννητο αθάνατο ψυχή" γράψαμε πολύ περισσότερα από αυτά πού νομίζετε, διότι αυτή η ψυχή διά τής ματανοίας καί τής μεταμορφώσεως γεννιέται εις ζωήν αιώνιον. Εάν γεννηθεί.
Εάν διαβάσετε πιό προσεκτικά θά δείτε ότι λέμε τά ίδια ακριβώς μέ τή διαφορά ότι εμείς εστιάζουμε στή δυσκολία τής σωτηρίας.

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

αμέθυστε,

Ευχαριστώ για την απάντηση. Δεν με ενδιαφέρει τι λέει ο νικολαϊτισμός. Σώμα Παρακλήτου δεν πρόκειται να αποκτήσουμε. Είναι πονηρά φαιδρολογήματα αυτά που γράφουν. "Αστήρ αστέρος διαφέρει" και το "σώμα παρακλήτου" είναι στοχαστικό σόφισμα εντυπωσιασμού. Σημειώνω ότι ο (νεο)νικολαϊτισμός έχει προσθέσει και την αποκατάσταση των πάντων.

Δεν θα μπώ στο πειρασμό να δώσω εξήγηση στην ανάσταση των νεκρών δια την Κρίση. Αρκούμαι μόνο σε ό,τι γράφει ο Συναξαριστής : Πάντες θα αναστηθούν "εν μια τη μορφή". Ούτε θα προχωρήσω στο μετά την Κρίση σώμα εκείνων που θα πορευθούν "εις ανάστασιν ζωής". Το σώμα θα είναι "το αυτό και ουκ αυτό". Ουδέν πέραν τούτου και ουδέν ως προς εκείνους που θα πορευθούν "εις ανάστασιν κρίσεως". Άλλο να πορεύσαι στη Ζωή και άλλο στην Κρίση. Αρκετό γι΄ αυτούς το :

"τοις δε δειλοίς και απίστοις και εβδελυγμένοις και φονεύσι και πόρνοις και φαρμακοίς και ειδωλολάτραις και πάσι τοις ψεύδεσι το μέρος αυτών εν τη λίμνη τη καιομένη εν πυρί και θείω, ό εστιν ο θάνατος ο δεύτερος"

Ο Κύριος βεβαίως μάς λύτρωσε από τόν θάνατο! Αυτή είναι η σωτηρία μας, διότι μας ελευθέρωσε από τήν αμαρτία. Μόνο τότε θα μπορέσουμε νά δεχθούμε τήν ένωσή μας μαζί Του.

Την αφθαρσία του σώματος μας δώρησε, η αθανασία της ψυχής είναι δεδομένη. Δεν είναι δεδομένη η εν σώματι ("αυτό και ουκα αυτό") αθανασία της ψυχής (:εγείρεται σώμα πνευματικό). Η αιωνίως κρινόμενη και άνευ σώματος ψυχή, είναι η ψυχή των κολασμένων και είναι ψυχή με αισθήσεις. Δεν είναι αναίσθητη.

Αγέννητος και αθάνατος είναι η ψυχή διότι είναι εκ Θεού. Αλλά το είδος αυτής της αθανασίας και του αγεννήτου, δεν είμαστε σε θέση να το γνωρίζουμε. Εν εσόπτρω μπορούμε να του δούμε, όχι όμως πρόσωπο προς πρόσωπο κατά τη διάρκεια της φθαρτής βιοτής.

Οι περιπτώσεις του Απ. Παύλου και των αγίων της Εκκλησίας μας είχαν αυτή την εμπειρία. Αλλά δεν πολυπραγμόνησαν περί αυτού. Ας το αφήσουμε και ας κρατήσουμε μόνο την ασκητική τους ζωή. Όσο για τις νικολαϊτικές δοξασίες, αυτές είναι για πέταμα.

Και κάτι ακόμη. Το να γράφεις για αγέννητο και αθάνατο ψυχή, αυτό και μόνο δεν λέει πολλά. Δεν λέει τίποτα. Διότι δεν μπορεί ο καθένας για ένα τόσο σημαντικό θέμα να βγάζει "ό,τι κατεβάζει ο νούς του".

Χρειάζονται οι απαραίτητες διασαφήσεις, που δεν είναι εύκολο να τις βρει κανείς από μόνος του ή προσπαθώντας να τις μάθει από τους Νικολαΐτες. Θα του πουν τις βλακείες τους κι εκείνος θα τις δεχθεί, αφού δεν έχει (μάλλον δεν θέλει να έχει) καμία άλλη πηγή γνώσης. Οι Νικολαΐτες του δίνουν αυτό που ζητεί.

Τέλος, ποτέ δεν είπα και ποτέ δεν ισχυρίστηκα ότι μόνο με το βάπτισμα σωζόμαστε. Πώς έβγαλες αυτό το συμπέρασμα;

Ελπίζω με αυτά, να μη θεωρείς ότι είμαι απρόσεκτος στην ανάγνωση. Σαράντα τόσα χρόνια, για να μην πω περισσότερα, άλλο τίποτα δεν έκανα από ανάγνωση. Με χαρτί και μολύβι πάντα, για να θυμάμαι όσα έπρεπε να θυμάμαι με τη βοήθεια του αγίου Τριαδικού Θεού και τις πρεσβείες της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Ανώνυμος είπε...

Φίλε Αμέθυστε
κύριε Κυπριανέ

γιατι κανεις δεν μου απαντάει σε αυτην την απλη ερωτηση:

με τον θάνατο του ανθρωπου ΠΕΘΑΙΝΕΙ και η ψυχη του;
Και αν πεθαινει, δηλ τι; Διαλυεται;
Γινει 'αστρική σκονη'; Περναει στην ανυπαρξία;

Επειδή με βρηκατε μικρό και αδαή...δεν θελετε να μου απαντήσετε;

Μυρμιδόνας

amethystos είπε...

Μυρμιδόνα όποιος βαπτίζεται στό θάνατο τού Κυρίου βαπτίζεται δηλ. πρός σωτηρίαν, ένδυμα Χριστού ενεδύεται, τόν καινούριο χιτώνα τού ασώτου τό΄οποίο είναι ένδυμα αθανασίας. Αυτό το ένδυμα μέ τήν μετάνοια φτάνουμε στήν ωριμότητα τού Χριστού.
Εάν σ'αυτά προσθέσουμε τόν λόγο τού Κυρίου, άσε τούς νεκρούς νά θάψουν τούς νεκρούς τους καί ΕΓΩ ΕΙΜΙ Η ΟΔΟΣ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ Η ΖΩΗ, μετά κανονικά μπορείς εύκολα νά καταλάβεις πώς αυτό πού εμείς θεωρούμε ζωντανό πλάσμα, εμείς, είμαστε νεκροί. Δηλ. αυτό πού αποκαλούμε εμείς ψυχή καί κινεί τό σώμα καί τά πάθη είναι νεκρή, καί ο θάνατος πιστοποιεί τήν νέκρωση σταματώντας τήν αμαρτία. Η μόνη ζωή είναι εν Κυρίω. Εδώ καί τώρα. Δέν υπάρχει μετάνοια μετά θάνατον.
Δεν πρέπει νά περιμένουμε τόν θάνατό μας. Είμαστε ήδη επομένως λαθροβιούντες. Αργότερα θα τά ξαναπούμε.

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

"με τον θάνατο του ανθρωπου ΠΕΘΑΙΝΕΙ και η ψυχη του;"

Όχι, με το θάνατο του ανθρώπου η ψυχή ΔΕΝ πεθαίνει. Ευρίσκεται σε μια διάμεση κατάσταση (φραστική διατύπωση που η επεξήγηση είναι αδύνατη) πριν από την τελική Κρίση (μέλλουσα) και Δευτέρα Παρουσία.

Επειδή οι βουλές του αγίου Θεού είναι ανεξερεύνητες και είναι αδύνατο να τις γνωρίζει ο άνθρωπος, η Εκκλησία ορίζει τα Μνημόσυνα για τους κεκοιμημένους.

Πρέπει να μη ξεχνούμε το καθήκον μας αυτό, να κάνουμε Μνημόσυνα για τους αγαπημένους μας που χάθηκαν και να παρακαλούμε τον άγιο Θεό να συγχωρήσει τα αμαρτήματά τους. Η δική μας μετάνοια να γίνει και δική τους.

Και πάντα στην κατ΄ ιδίαν και κατ΄ οίκον καθημερινή προσευχή που κάνουμε, κάποιες μετάνοιες (γονυκλισίες) δεν βλάπτουν με τη θερμή παράκληση προς τον Κύριο και τη μεσιτεία της υπεραγίας Θεοτόκου, να παρακαλούμε για την ανάπαυση των ψυχών τους, τη συγχώρηση των αμαρτιών τους και τη σωτηρία των ψυχών τους.

Είναι σημαντικά πράγματα αυτά έστω και αν λέγονται από έναν σεχταριστή, παλαιοημερολογίτη, οργανωσιακό, του κατηχητικού κλπ.

Οι Νικολαΐτες αυτά δεν τα λένε, τα θεωρούν γελοία, μόνο γράφουν για "σχέση" και άλλες εντυπωσιακές κουφότητες. Αν υπήρχε Ιεραρχία στην Εκκλησία και αν υπήρχαν φωτισμένοι Μοναχοί, οι εκπρόσωποι αυτών των κακοδοξιών έπρεπε να είχαν από χρόνια αναθεματισθεί. Αλλά τους έχουν διαβρώσει - εννοώ ιεράρχες και μοναχούς - σε απίστευτο βαθμό. Γι΄αυτό ο οικουμενισμός θριαμβεύει- και ο Μυρμιδόνας μας τσουβαλιάζει όλους γιατί δεν του λύνουμε τα σεξουαλικά. Τα λύσαμε όλα τα άλλα, μόνο αυτό μας έλειπε.

Ανώνυμος είπε...

Αμέθυστε
κύριε Κυπριανέ

σας ευχαριστω που μου απαντησατε!

**********************************
Αμέθυστε, ετσι οπως το εξηγησες τωρα το καταλαβα καλυτερα.
Οπως γραφεις και εσυ:
"Θα επανέλθω στο θεμα" - οπότε αναμένουμε!

**********************************

Κύριε Κυπριανέ...για σας ισχύει ο Λόγος του Κυριου μας προς τους Φαρισαιους:
Οτι σας λενε, να το κανετε!
Κατα το παραδειγμα τους να μην κανετε!
:)

Θελω να πω, αυτα που μας λετε ειναι σωστα και ορθοδοξα.
Παρολο που διαφωνω μαζι σας, λετε ορθοδοξα πραγματα.

Ομως, επειδή καποιες φορες δειχνετε μια 'σκληροτητα καρδιάς' - εκει διαφωνω μαζι σας.

Οσο για το σχόλιο σας, οτι "λύσαμε ολα, και θελει ο Μυρμιδόνας να λυσουμε και το σεξουαλικο;" -

- θα σας απαντησω για μια ακομα φορα: "6 δις των ανθρωπων εχουνε 'προβλημα' με το σεξ...μονο ο Μυρμιδόνας ειναι;"!

Για δειτε οτι η ανάρτηση για το σεξ εφτασε τα 120 σχόλια..και δεν ξερουμε αν φτασει και τα 200!

Τυχαιο; Δεν νομίζω!

Μυρμιδόνας

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Χριστοδουλίδη ταυτίζεται την ψυχή με το πρόσωπο. Η ψυχή είναι συνώνυμο της ζωής και ως εκ τούτου πεθαίνει με το θάνατο. Αυτό που επιβιώνει είναι το πρόσωπο.
http://www.oodegr.com/oode/genesis/adam5.htm

Το πρόσωπό μας είναι το αποτύπωμα μιας σφραγίδας επάνω στη χωμάτινη φύση μας. Η σφραγίδα είναι θεία και μοναδική. Είναι το πρόσωπο του Λόγου του Θεού. Τα αποτυπώματα της σφραγίδας είναι όσα και οι άνθρωποι. Λέγονται εικόνες του Θεού. Το πρωτότυπο μιας βασιλικής σφραγίδας, του βασιλικού δαχτυλιδιού, είναι χρυσό. Τα αποτυπώματα της σφραγίδας, όμως, είναι από την ύλη επάνω σ΄την οποία ακούμπησε το χρυσό δαχτυλίδι, κερί ή πηλός. Το σχέδιο που αποτυπώνεται είναι αυτό που υπάρχει επάνω στό χρυσό βασιλικό δαχτυλίδι.

Στη δική μας περίπτωση, η θεία σφραγίδα είναι το πρόσωπο του Θεού Λόγου. Ο πηλός που δέχεται τη σφραγίδα είναι η χωμάτινη φύση μας. Το σχέδιο που αποτυπώνεται επάνω στη χωμάτινη φύση είναι η εικόνα του Θεού. Το ακούμπημα της θείας σφραγίδας επάνω στη χωμάτινη φύση είναι η σάρκωση του Θεού Λόγου.

Το σφράγισμα αυτό της χωμάτινης φύσης μας με το πρόσωπο του Θεού Λόγου δεν είναι μόνο μια ιστορική πραγματικότητα. Είναι, κυρίως, μια οντολογική πραγματικότητα, πάνω και πέρα από το χρόνο, με τα θεμέλιά της στηριγμένα επάνω στον Θεάνθρωπο Ιησού Χριστό.

Τα θεία, λοιπόν, χαρακτηριστικά του είναι μας δεν προέρχονται από τη χωμάτινη φύση μας, αλλά από την εικόνα του Θεού που τυπώθηκε επάνω σ’ αυτή τη φύση. Τα χαρακτηριστικά αυτά είναι η ελευθερία, ο λόγος, η αθανασία, η δεκτικότης της Ενεργείας του Αγίου Πνεύματος, η δυνατότητα της δημιουργίας και άλλα παρόμοια. Δεν είναι χαρακτηριστικά φύσεως, αλλά χαρακτηριστικά προσώπου.

Το πρόσωπό μας δεν είναι αυτό που λέγεται ψυχή, γιατί ψυχή δεν έχουμε μόνον εμείς οι άνθρωποι. Ψυχή έχουν όλα τα ζώα και όλα τα φυτά. Ψυχή σημαίνει ζωή. Όσοι έχουν ζωή έχουν ψυχή. Ζωή και ψυχή είναι ταυτόσημες έννοιες. Τι είναι, λοιπόν, πρόσωπο;

Όπως όλα τα μυστήρια, το πρόσωπο δεν είναι κάτι που μπορεί να οριστεί. Είναι το άπιαστο «κάτι», που έδωσε στους ανθρώπους η ενανθρώπιση του Λόγου και τους έκανε να τον μοιάζουν, να γίνουν εικόνες Του και έτσι να γίνουν δεκτικοί της Χάριτος και Ενεργείας του Αγίου Πνεύματος. Δεν είναι φύση, δεν είναι μια δεύτερη ουσία. Είναι μια ιδιότητα της χωμάτινης φύσης, που όμως, είναι δοσμένη απ’ έξω, αποτύπωμα του Θείου Προσώπου του Υιού και Λόγου του Θεού στον καθένα από μας. Αυτό είναι που κάνει τον καθένα από μας όν μοναδικό, ανεπανάληπτο, ελεύθερο, γνωστό στό Θεό και επομένως, εσαεί υπαρκτό στη θεία μνήμη, έτσι ώστε και μετά το θάνατο και τη διάλυση της φύσεώς του, αυτό να μένει «εν χειρί Θεού». Η θεία μνήμη είναι ύπαρξη και ζωή αιώνιος "εν Θεώ".

Το πρόσωπο είναι ό,τι μένει από τον άνθρωπο μετά θάνατο. Ό,τι τον συνδέει με την καινούρια φύση που θά αποκτήσει με την Ανάσταση, αυτό που γεφυρώνει το παλιό σώμα της φθοράς με το καινούριο της αφθαρσίας και κάνει και το παλιό και το καινούριο σώμα, σώμα του ιδίου και ανεπανάληπτου ανθρώπου.

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς η φανατική προσκόλληση προς τον Πατρώνο δεν σας αφήνει να είστε αντικειμενικός και πριν καλά-καλά το εξετάσετε το θέμα, τρέχετε να με συκοφαντήσετε ως σκοτισμένο και να με θεωρήσετε αναξιόπιστο ενώ καν δεν με ξέρετε!

Αν ήσασταν σοφότερος λιγάκι και λίγο συνετός θα το ερευνούσατε και μετά θα με κατηγορούσατε.

Αν δεν παρακολουθήτε τα πράγματα τουλάχιστον μην έχετε το θράσος να απαξιώνετε όσους φωτίζουν με τις αλήθειες τα πράγματα και αποκαλύπτουν τα είδωλά σας.

Όσα είπα ισχύουν, έχουν γραφεί επίσημα σε εφημερίδες και ουδέποτε διαψεύτηκαν διότι άλλωστε ήταν ντοκουμενταρισμένα.

Φιλόθεος

Ιωάννης είπε...

Κατά τη γνώμη μου, απ΄οτι έχω καταλάβει, αυτό που συμβαίνει είναι πως μετά τον φυσικό και βιολογικό θάνατο του προσώπου, που είναι ο χωρισμός της ψυχής του από το σώμα του, η ψυχή του εκάστοτε προσώπου παραμένει κατά χάριν αθάνατη όπως φανερώνει και η νεκρώσιμος ακολουθία κατά την οποία αιτούμαστε την κατάταξη και ανάπαυσή της μαζί με άλλες ψυχές τετελειωμένες. Αναπαύεται αυτό που είναι ζωνταντό κι όχι αυτό που είναι νεκρό.

"Οἴμοι, οἷον ἀγῶνα ἔχει ἡ ψυχή, χωριζομένη ἐκ τοῦ σώματος! Οἴμοι, πόσα δακρύει τότε, καὶ οὐχ ὑπάρχει ὁ ἐλεῶν αὐτήν! Πρὸς τούς Ἀγγέλους τὰ ὄμματα ῥέπουσα, ἄπρακτα καθικετεύει, πρὸς τοὺς ἀνθρώπους τὰς χεῖρας ἐκτείνουσα, οὐκ ἔχει τὸν βοηθοῦντα."

Ανώνυμος είπε...

Μετα τη παρέμβαση του Φιλόθεου, προκύπτει νέο δεδομενο:

Οανθρωπος οταν πεθαινει:

1. το σωμα του γινεται 'τροφη για τα σκουλικια'.

2. Πεθαινει και η ψυχή του ανθρωπου.

3. και αυτο που μενει ειναι: το ΠΡΟΣΩΠΟ!

Μαλιστα!
Τωρα γιναμε σοφότεροι!
*******************************

Γιατι η Εκκλησια μας τότε ψαλλει και ευχεται 'υπερ των ψυχων των κεκοιμημενων' -

- και δεν λεει: "υπερ των προσώπων των αποθανόντων";

*********************************

Παρακαλω για διευκρινισεις σας!

Μυρμιδόνας

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Ευχαριστώ τον ανώνυμο @ 1:47 για την παρέμβαση και τη συμβολή του στο διάλογο.

"Η ψυχή είναι συνώνυμο της ζωής και ως εκ τούτου πεθαίνει με το θάνατο. Αυτό που επιβιώνει είναι το πρόσωπο."

Η διαφωνία μου είναι σαφής, ριζική, κάθετη και οριζόντια.

Οπωσδήποτε η ψυχή είναι συνώνυμη της ζωής, αλλά στην περίπτωσή μας αναφερόμαστε στην "ψυχή ανθρώπου". Ειδικότερα στην ψυχή του "υιού του ανθρώπου" την οποίαν είχε και ο Κύριος. Υιός ανθρώπου αυτοαποκαλείται ο Κύριος. Δεν αναφερόμαστε στις άλλες ψυχές των εμβίων. Μήπως ήταν θνητή η ψυχή του Κυρίου;

Το πρόσωπο σημαίνει και είναι δηλωτικό του ανθρώπου. Όμως, όλοι οι νεκροί που θα αναστηθούν - άλλοι για ζωή και έτεροι για κρίση - δεν θα έχουν πρόσωπο. Σημειώσατε αυτό που αναφέρει ο Συναξαριστής και θα το πληροφορηθείτε στο Συναξάρι της Κυριακής της Μελλούσης Κρίσεως (Κυριακή της Απόκρεω). Όλοι "εν μια τη μορφή" θα εγερθούν. Πρόσωπα δεν θα υπάρχουν.

Πρόσωπο θα αποκτήσουν όσοι φέρουν όνομα, δηλαδή όσοι εφανέρωσαν το όνομα του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού "τοις ανθρώποις" με τα έργα τους, με τη ζωή τους, σύμφωνα με το "πάτερ, ελήλυθεν η ώρα (...) ίνα γινώσκωσί σε τον μόνον αληθινόν Θεόν και ον απέστειλας Ιησούν Χριστόν (...) εφανέρωσά σου το όνομα τοις ανθρώποις" και τα εξής.

Τότε ο άνθρωπος αποκτά πρόσωπο και κατά χάριν, το όνομα του αγίου και της αγιότητας. Διαφορετικά, τω αγγέλω της εν Σάρδεσιν εκκλησίας γράψον : "οίδα σου τά έργα, ότι όνομα έχεις ότι ζής, καί νεκρός εί. γίνου γρηγορών, καί στήρισον τά λοιπά ά έμελλον αποθνήσκειν".

Το Όνομα του τριαδικού Θεού σε κάθε εποχή και σε κάθε χρόνο οφείλουμε να φανερώνουμε γρηγορούντες και στηρίζοντες "τα λοιπά ά έμελλον αποθνήσκειν". Όχι το πρόσωπο. Πρόσωπο και Υπόσταση υιού ανθρώπου έχει μόνον ο Κύριος και όσοι εν αγίω Πνεύματι φανερώνουν το όνομα του θεού και Πατρός, μεσιτεία Κυρίου και με τις πρεσβείες της Θεοτόκου και πάντων των αγίων, αμήν.

[Σημ. Το γαρ "αμήν" δηλοί το μόνιμον της νέας χάριτος, διό εις μεν την παλαιάν Διαθήκην ουδ΄ όλως ευρίσκεται, διότι τύπος ην, εν δε τη Νέα χάριτι πανταχού λέγεται δια το μένειν αυτήν εις τον αιώνα και εις τον αιώνα του αιώνος".

Οσίου πατρός Πέτρου Δαμασκηνού, Λόγοι Συνοπτικοί Πνευματικής Γνώσεως, Λόγος Ψ΄(23)].

Προτίμησα να γράψω αυτά τα λίγα, αν και αρκετά περισότερα θα ήταν δυνατόν. Εντόπισα τη διαφωνία μου στο Όνομα και στο Πρόσωπο επειδή η σύγχρονη ακαδημαϊκή θεολογία (ενδεχομένως και άλλη) δεχθείσα άλλες επιρροές, θεωρεί σημαντικότερο να ασχολείται με το Πρόσωπο. Η σύγχυση που επιφέρει είναι ανυπολόγιστη.

Η αναγωγή της απλούστευσης του Προσώπου (σε πρόσωπο) με τη σύνδεση της σχέσης, οδηγεί και σε άλλες απλουστεύσεις. Οι οποίες όχι μόνο δεν βοηθούν την προσέγγιση του ανθρώπου με το θείο και τον άγιο Θεό, αλλά θα έλεγα του ανοίγουν μέγα, τεράστιο, χάσμα.
Ούτε η θεολογία της σχέσης, ούτε φυσικά η θεολογία του προσώπου, μπορούν να μας βοηθήσουν. Το Όνομα του αγίου Θεού και Πατρός, εν Κυρίω διά Πνεύματος Αγίου, έπρεπε να τους ενδιαφέρει μετά από την τεραστίων διαστάσεων ζημιά που επήλθε με το filioque.

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Κύριε Κυπριανέ...για σας ισχύει ο Λόγος του Κυριου μας προς τους Φαρισαιους:
Οτι σας λενε, να το κανετε!
Κατα το παραδειγμα τους να μην κανετε!

- Αυτό ειπώθηκε στους Μαθητές και όχι στους Φαρισαίους

"... θα σας απαντησω για μια ακομα φορα: "6 δις των ανθρωπων εχουνε 'προβλημα' με το σεξ, μονο ο Μυρμιδόνας ειναι;"!

- Σκέψου και πόσοι πεθαίνουν, με αυτούς τι γίνεται;

Ανώνυμος είπε...

"Μήπως ήταν θνητή η ψυχή του Κυρίου;"

Κύριε Χριστοδουλίδη δεν γνωρίζω να σας απαντήσω. Η ψυχή είναι πολυσήμαντη έννοια και για αυτό πιστεύω υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις.
Διαβάζω στο βιβλίο απαντήσεις σε ερωτήματα δογματικά του καθηγητή Ανδρέα Θεοδώρου στη σελίδα 83 ότι η ανθρώπινη φύση του Χριστού είναι η κοινή ανθρώπινη φύση που είχε και ο Αδάμ, η οποία αποτελείται από δύο συστατικά μέρη, το σώμα και την ψυχή, χωρίς όμως το στοιχείο της αμαρτίας.

Ανώνυμος είπε...

Γραφει ο ανωνυμος:

""Μήπως ήταν θνητή η ψυχή του Κυρίου;". Κύριε Χριστοδουλίδη δεν γνωρίζω να σας απαντήσω"

Άλλος Μέσκος μας προέκυψε!

Βρε μία μανία να βγαλουνε τον Θεό...νεκρό!

Το ακουσαμε και αυτό!
Η ψυχή του Κυρίου..ειναι θνητή!

Ε, δεν θα αργησουνε να το παρουνε αυτο καποιοι αλλοι μοντερνοι θεολογοι και να πουνε:

"Μηπως η ανάσταση του Ιησου ητανε 'εικονικη'; Μήπως οι Ευαγγελιστες μας κανουνε μια 'μεταφορικη' περιγραφη;
Δηλ δεν εγινε κανονικη Ανάσταση, απλα, επειδή ο Ιησους θα αναστηθει στην Αλλη Ζωή, γιαυτο μιλησαν για 'εγερση εκ των νεκρων'!

Πωπω...Γεμησε ο τόπος απο Μέσκηδες!

Μυρμιδόνας

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Κυπριανέ

επειδή υποτιμάται το θεμα του σεξ - και το παιζεται άνετος οτι το εχετε ξεπερασει...

...αληθεια σας λεω, και ας θυμώσετε - και ας με κακοχαρακτηρισετε...

...αν ήξερα που μένετε, θα σας εστελνα δυο καλλονες...η μια μελαχρινη, η άλλη ξανθια (ετσι ωστε να πετύχω τουλαχιστον κατα το ήμισυ τα γουστα σας) -

- με την ρητή εντολή...να σας την πέσουνε πολυ 'αγρια'!

Εκει να δω τι θα κανατε μετα!
Και εκει να δουμε μετα ποιος εχει προβλημα με το σεξ και ποιος το εχει ξεπερασει!

Μυρμιδόνας

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Δεν ξέρω αν ο ανώνυμος @ 8:08μμ είναι ο ίδιος που έγραψε το σχόλιο με την παραπομπή στον ΟΟΔΕ (1:47μμ) για τα περί προσώπου και ψυχής.

Απαντώ σε αυτόν (8:08μμ)

"Λάπμπρυνόν μου την στολήν της ψυχής"

Ποιά είναι η "στολή της ψυχής" αγαπητέ μου; Τα ρούχα που φορούμε ή το λαμπρυνθέν αναστάσιμο σώμα του Ιησού που καλούμεθα όλοι να ενδυθούμε;

Η ψυχή είναι αθάνατη και Κύριος οίδεν τι γίνεται με τους άλλους. Δεν θα γίνουμε εμείς θεός για να τους κρίνουμε και να τους κατατάξουμε όπου και όπως θέλουμε.

«τις γαρ έγνω νουν Κυρίου; ή τις σύμβουλος αυτού εγένετο;»

Δεν σημαίνει φυσικά αυτό ότι αδιαφορούμε. Αν έχουν απορίες ας μας ερωτήσουν. Όχι όμως να λέμε ότι τον ίδιο Θεό έχουμε όλοι και τον ίδιο δρόμο ακολουθούμε, όπως εντελώς κακόδοξα διατείνονται ημέτεροι μεγαλόσχημοι και ανόητοι ... μικρόσχημοι.

Τι θα γίνουν οι ψυχές των άλλων δεν είναι της δικής μας αρμοδιότητας. Αρμοδιότητα έχουμε να λέμε όσα δια ζώσης πιστεύουμε, ομολογούμε, ενεργούμε και με την χάρι του αγίου Θεού φανερώνουμε, αποκαλύπτουμε και μαρτυρούμε.

ΥΓ. Του ιδίου μακαριστού καθηγητή είναι και το βιβλίο Περί της Αποκαταστάσεως των Πάντων. Να το διαβάσεις.

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Συνεχίζω με τον Α @ 8:08

"Διαβάζω στο βιβλίο απαντήσεις σε ερωτήματα δογματικά του καθηγητή Ανδρέα Θεοδώρου στη σελίδα 83 ότι η ανθρώπινη φύση του Χριστού είναι η κοινή ανθρώπινη φύση που είχε και ο Αδάμ"

Θέλεις να πεις η προπτωτική ανθρώπινη φύση. Η μεταπτωτική υφίσταται φθορά, θάνατο κατά το σώμα. Όχι κατά την ψυχή (*). Αθάνατη ήταν και η ψυχή του Αδάμ, αλλά από πουθενά δεν συνάγεται ότι το σώμα του θα ήταν άφθαρτο. Θα υφίστατο αλλοίωση, αλλά οι πατέρες δεν πολυπραγμονούν τι είδους αλλοίωση θα ήταν αυτή.

Κατά τούτο είναι ομόφωνη η γνώμη τους ότι η Ενανθρώπιση, και Ανάσταση του Κυρίου, που φόρεσε το φθαρτό σώμα, προσέφερε πολύ περισσότερα από όσα δόθηκαν στον Αδάμ. Ακόμη και αν - θεωρητικά πάντα - ο Αδάμ δεν αμάρτανε, το σώμα του δεν θα ήταν άφθαρτο. Θα υφίστατο αλλοίωση (τροπήν).

(*)Θυμάμαι χαρακτηρηστικά τον καθηγητή της Μαιευτικής Γυναικολογίας κ. Λούρο να μας λέει ότι είναι 70 ετών και "αισθάνεται σαν μικρό παιδί". Το λένε, άλλωστε, πολλοί άνθρωποι.

Ανώνυμος είπε...

ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΟ Ο ΦΙΛΟΘΕΟΣ.

Ανώνυμος είπε...

Ο Ανώνυμος που έγραψε τα περί ψυχής, σφραγίδων και προσώπου ΑΠΛΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΕΙ ΤΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΚΑΛΟΜΟΙΡΟ ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΤΗΝ ΠΗΓΗ ΤΟΥ ΝΑ ΤΗΝ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΑΠΟ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΤΟΝ ΕΞΥΠΝΟ.
ΑΥΤΟ ΑΠΑΙΤΕΙ Η ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑ, ΑΛΛΆ...ΠΟΙΟς ΤΗΝ ΕΧΑΣΕ ΤΗ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΒΡΟΥΝ ΟΙ ΑΝΩΝΥΜΟΙ...
Ε.Π.Κ.

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Ε.Π.Κ.

αν μπορουσατε να μας εξηγησετε ποιος ειναι ο Καλομοίρος;

Και κυρίως: αν συμφωνειται με αυτα που λεει ο Καλομοιρος;

Ελπιζω να μην ζητάω πολλά...αν παλι σας κουρασω, εκ των προτέρων: συγγνώμη.

Μυρμιδόνας

Σαλογραια η Ευαν.Παναγοπούλου-Κουτσούκου είπε...

Μυρμιδόνα
μια πρόχειρη αναφορά στον μακαριστό Αλέξανδρο Καλόμοιρο, υπάρχει στη σελίδα της Σαλογραίας:
http://salograia.blogspot.com/2010/10/blog-post_13.html
Αν ψάξεις και στις Θεσσαλονικιές εκδόσεις Ζέφυρος που ανήκουν στο γιό του Γρηγόρη Καλόμοιρο, θα βρεις πολλές αναφορές και σε άλλα έργα του.

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Η Ορθόδοξη Θεολογία δεν είναι ούτε θεολογία σχέσεων, ούτε θεολογία προσώπου. Δεν θεολογεί γα το πρόσωπο, ούτε για τις σχέσεις ή σχέση.

Αυτά όλα είναι παρέμβλητα αιρετικών και κακόδοξων. Είναι κρίμα που δεν βρέθηκαν αναστήματα θεολογικά ή έστω πανεπιστημιακά, για να βάλουν στη θέση τους όλους αυτούς που πήραν τα ξένα και μας τα έφεραν ως δήθεν ορθόδοξα.

Ανώνυμος είπε...

Σαλή

αμέσως πηγα στο ιστολογιο σου και διαβασα την σχετικη ανάρτηση!

Το έκανα κόπυ!
:)

Χρόνια πολλά Σαλή μου!

Μυρμιδόνας

Ανώνυμος είπε...

Γράφει ο κύριος Κυπριανός:

"Η Ορθόδοξη Θεολογία δεν είναι ούτε θεολογία σχέσεων, ούτε θεολογία προσώπου"

Η Πίστη δεν 'απευθύνεται' σε Πρόσωπο;
Δηλ τι Πιστεύω;
Αέρα; Αστρική ύλη; το Κενό;

Ο Θεός που Πιστεύω, δεν ειναι Τρία Πρόσωπα;

*********************************

Αν η Ορθόδοξη Πίστη δεν ειναι θεολογια Προσώπου -

- μπορώ εγω...ενω βριζω εσενα, δηλ το πρόσωπο σου - να καυχώμαι παραλληλα οτι πιστεύω στον Θεόν;

Αφου η Πίστη ουδεμια σχεση εχει με Πρόσωπα...άρα δεν επηρεάζει και την συμπεριφορα μου απεναντι στα πρόσωπα;

**********************************

Αμέθυστε, εσυ τι λες;
Σε ρωτάω, μιας που εσυ γνωριζεις πολυ καλα τα θεματα τα Δογματικά.

Μυρμιδόνας

Ανώνυμος είπε...

Χρονια πολλα και ευλογημένα Μυρμιδονάκι μου...
Με ΦΩΤΙΣΗ, ΜΕΤΑΝΟΙΑ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ

Ανώνυμος είπε...

Ε.Π.Κ. Η ΠΗΓΗ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΑΛΛΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΙΔΕΣ!!!

http://www.oodegr.com/oode/genesis/adam5.htm

ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΡΩΤΑ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ Η ΠΗΓΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΕΝΗ ΓΡΑΜΜΗ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΟΟΔΕ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΦΑΝΕΣ ΑΛΛΑ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ...

ΠΡΙΝ ΚΑΤΑΚΡΙΝΕΙΣ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΛΙΓΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ!!!

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

"Η Πίστη δεν απευθύνεται σε Πρόσωπο; Δηλ τι Πιστεύω; Αέρα; Αστρική ύλη; το Κενό;
Ο Θεός που Πιστεύω, δεν ειναι Τρία Πρόσωπα;"

"έστι δε πίστις ελπιζομένων υπόστασις, πραγμάτων έλεγχος ου βλεπομένων" Απ. Παύλος, Προς Εβραίους

"τη γαρ ελπίδι εσώθημεν, ελπίς δε βλεπομένη ουκ έστιν ελπίς", Απ. Παύλος, Προς Ρωμαίους

"Απάντων πραγμάτων η πίστις προηγείται",

"Καθάπερ γὰρ ψυχὴ ἐν ἀνθρώπῳ οὐ βλέπεται, ἀόρατος οὖσα ἀνθρώποις, διὰ δὲ τῆς κινήσεως τοῦ σώματος νοεῖται ἡ ψυχή, οὕτως ἔχοι ἂν καὶ τὸν θεὸν μὴ δύνασθαι ὁραθῆναι ὑπὸ ὀφθαλμῶν ἀνθρωπίνων" Θεόφιλος Αντιοχεύς, Βιβλίο Ι

ΚΧ : Η πίστις ΔΕν απευθύνεται. Είναι αίσθησις ενεργός και είτα συναίσθησις δημιουργικής αναφοράς. Πρός την αλήθεια ή προς το ψεύδος, το υποδυόμενο την αλήθεια.

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε που με κατακρίνεις επειδή σε κατέκρινα, ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΙΟ.
ΗΜΑΡΤΟΝ, ΗΜΑΡΤΟΝ, ΗΜΑΡΤΟΝ
(βαθιά εδαφιαία μετάνοια, στούμπηγμα το μέτωπο στο δάπεδο και βαθύς αναστεναγμός μεταμέλειας...)
Ε.Π.Κ.

amethystos είπε...

@ Μυρμιδόνα 6/1/11 5:45 μμ
Διαβάσαμε κι εμείς τό κείμενο τού Καλόμοιρου. Θέλουμε νά σέ ρωτήσουμε: Ούτε στό κείμενο τού Καλόμοιρου, ούτε στίς απόψεις τού Κυπριανού υπάρχει η πτώση. Έπειτα δέν υπάρχει η ενσάρκωση. Εσύ τά εντόπισες αυτά τά σημεία; Πώς είναι δυνατόν νά υπάρχουν θεολογίες χωρίς τήν ενσάρκωση;

Ανώνυμος είπε...

Ε.Π.Κ. δεν σε κατέκρινα αλλά σου επεσήμανα το προφανές...

Ανώνυμος είπε...

Επηρεασμένος από μία συζήτηση στην οποία μετείχα σήμερα θέλω να σας μεταφέρω την απορία που στο τέλος προέκυψε μήπως μπορείτε με να με βοηθήσετε να προχωρήσω στο σκοπό μου. Ίσως αυτό που θα πω να είναι άσχετο με την ανάρτηση αλλά ίσως και να μην είναι: Προβληματίζομαι γιατί οι Εβραίοι είχαν προσωπική σχέση με τον Θεό και πχ εγώ δεν μπορώ παρόλο που μαθαίνω και πιστεύω ότι ο Θεός είναι Προσωπικός; Διαβάζω για τους Πατριάρχες του Ισραήλ, τον Αβράαμ, τον Ισαάκ, τον Ιακώβ, τον Μωϋσή, τον Προφήτη Ηλία, τον Προφήτη Ελισσαίο κ.α. - όλοι τους ήταν πνευματικοί γίγαντες! Και βλέπουμε ότι είχαν προσωπική σχέση με τον Θεό! Και όλα αυτά μάλιστα πριν την ενσάρκωση του Κυρίου! Και εγώ που από μικρός είμαι Ορθόδοξος Χριστιανός, με τα Άχραντα Μυστήρια της Εκκλησίας, όχι ότι απέχω συγκριτικά με αυτούς όσο η μέρα με τη νύχτα - δεν αναζητώ σύγκριση με τους Πατέρες!- αλλά μου λείπει πραγματικά αυτή η εμπειρία, ότι ο Θεός είναι πρόσωπο. Δεν θέλω να ακούσω κάποια υπερκόσμια φωνή όπως ο Θεός είπε στον Μωϋσή "τι βοάς προς με;" αλλά να σας πω την αλήθεια, θα ήθελα να έχω εσωτερικά τη πληροφορία ότι την προσευχή μου την άκουσε ο Θεός...
Εμένα μου φαίνεται απρόσιτος, απόμακρος, δεν νιώθω προσωπική σχέση...παραμένω πνευματικά ένας κωφάλαλος που διαβάζει, μαθαίνει, λογικά προχωρεί στην ύπαρξη του Θεού, στη πρόνοιά Του κλπ, αλλά παρόλα αυτά εμπειρικά τίποτα, ο Θεός παραμένει στον ουρανό και εγώ εδώ κάτω στη γη...

Στέλιος

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

"Πώς είναι δυνατόν νά υπάρχουν θεολογίες χωρίς τήν ενσάρκωση; Ούτε στό κείμενο τού Καλόμοιρου, ούτε στίς απόψεις τού Κυπριανού υπάρχει η πτώση"

Αμέθυστε,

Σχετικά με όσα έχω γράψει, θέλω να ελπίζω, ότι αναφορά, έμμεση έστω, γίνεται και για την πτώση και δια την θείαν Ενανθρώπηση. Ειδικότερα,

Η Σύνοδος της Χαλκηδόνος (Δ΄ Οικουμενική) έχει ξεκαθαρίσει πολλά πράγματα. Μεταφέρω από την Βικιπαιδεία και το οικείο λήμμα κάτι σχετικό και θυμίζω, ότι ο Απ. Παύλος γράφει : σπείρεται σώμα ψυχικόν, εγείρεται σώμα πνευματικόν. Αν θα έγραφε : κτίζεται σπίτι με πλίνθους, εγείρεται παλάτι από γρανίτη, τίποτα δεν θα άλλαζε. Σημασία έχει να καταλάβουμε πώς μπορούμε τους πλίνθους να τους κάνουμε γρανίτες, την καλύβα ανάκτορο.

"7. θεόν αληθώς και άνθρωπον αληθώς τον αυτόν

8. εκ ψυχής λογικής και σώματος

9. ομοούσιον τω πατρί κατά την θεότητα

10. και ομοούσιον ημίν τον αυτόν κατά την ανθρωπότητα,

11. κατά πάντα όμοιον ημίν χωρίς αμαρτίας,

16. ένα και τον αυτόν Χριστόν υιόν κύριον μονογενή,

17. εν δύο φύσεσιν ασυγχύτως ατρέπτως αδιαιρέτως αχωρίστως γνωριζόμενον,"

================

Ο Κύριος είχε την προπτωτική ανθρώπινη φύση, εκ ψυχής λογικής και σώματος. Τη φύση αυτή έφθειρε η πτώση με φθορά του σώματος και διαφθορά της ψυχής και έγραψα, ότι ακόμη και άν δεν αμάρτανε ο Αδάμ, το σώμα του δεν θα παρέμενε άφθαρτο. Θα υφίστατο τροπήν μαζί με την αδιάφθορη ψυχή του. Οι πατέρες όμως δεν ασχολούνται και δεν αναφέρουν πώς και σε τι θα ετρέπετο ο πρωτόπλαστος άνθρωπος. Το θέμα δεν είναι αυτό αφού η αμαρτία συνετελέσθη. Εικασίες δεν μπορούν και δεν επιτρέπεται να γίνουν.

Σημασία έχει να καταλάβουμε ότι αυτή την ανθρώπινη φύση είχε ο Κύριος. Είχε βέβαια και την θεία εν μιά υποστάσει. Η υπόσταση του Κυρίου δέν αποτελείτο ΕΚ ΔΥΟ φύσεων. Ήταν η φανέρωση της ΕΝ ΔΥΟ φύσεσι υποστάσεως "αδιαιρέτως αχωρίστως γνωριζόμενον". Υποστατική ένωση είναι το "ΕΝ ΔΥΟ ΦΥΣΕΣΙ" και όχι το "ΕΚ ΔΥΟ ΦΥΣΕΩΝ". Το κυοφορούμενο έμβρυο εξ άκρας συλλήψεως δια Πνεύματος Αγίου στους κόλπους της Αειπαρθένου είχε αυτή τη φύση.

Όλοι οι άνθρωποι έχουμε τη φύση της ανθρωπότητας. Δεν έχουμε όμως και τη φύση της θεότητας.

Και όταν λέμε πρόσωπο, εννοούμε τον πλήρη άνθρωπο, γνωριζόμενο βεβαίως ως άνθρωπο, όπως είναι όλοι οι άνθρωποι, με το ξεχωριστό που έκαστος έχει πρόσωπο. Δεν έχει σημασία αν διαφέρουν τα πρόσωπα. Όλοι έχουμε "μορφή ανθρώπου" και με μορφή ανθρώπου, ως άνθρωποι, θα αναστηθούμε όλοι κατά τη Μέλλουσα Κρίση "εν μια τη μορφή", καθώς γράφει ο Συναξαριστής.

Η φιλοσοφία των νεωτέρων "θεολόγων" ρίχνει όλο το βάρος στο πρόσωπο, το ιδιαίτερο ξεχωριστό γνώρισμα του άλφα ή του βήτα. Τούτο όμως δεν έχει καμιά αξία πρό του γεγονότος ότι όλοι είμαστε άνθρωποι και έχουμε την κοινή ανθρώπινη φύση "εκ σώματος και ψυχής λογικής".

(Σημείωσε δε, ότι το πρόσωπο του Κυρίου μετά την Ανάσταση, άλλοτε γνωρίζεται και άλλοτε όχι.)

Αυτό είναι το κοινό πρόσωπο όλων - "εκ σώματος και ψυχής λογικής" - το οποίο όμως ριζικά διαφοροποιεί το πρόσωπο του Κυρίου : Η προπτωτική ανθρώπινη φύση που φέρεται πλέον και εις αφθαρσία σώματος, ως μαρτυρείται δια των λόγων του Κυρίου αλλά και δια των αγίων Αποστόλων : "ο οίδαμεν λαλούμεν και ο εωράκαμεν μαρτυρούμεν".

Το ερώτημα είναι αν λαμβάνουμε την μαρτυρία αυτή. Μπορεί να λέμε ότι πιστεύουμε, είναι όμως η πίστη μας "ελπιζομένων υπόστασις και πραγμάτων έλεγχος ου βλεπομένων";

Ανώνυμος είπε...

Εντάξει.
Δεκτό το σχόλιο.
Δεν έχω κανένα πρόβλημα.
Ε.Π.Κ.

amethystos είπε...

Αγαπητέ μας κ.Κυπριανέ μεγαλύτερη σημασία από όσα μάς αναφέρατε έχει τό γεγονός ότι ο Κύριος μεταμόρφωσε σέ καινή δημιουργία τά πάντα : "ιδού καινά ποιώ πάντα".
Ο Κύριος ΔΕΝ είχε την προπτωτική ανθρώπινη φύση, παρότι αποτελείτο από λογική ψυχή καί σώμα. Πρέπει νά ξαναδιαβάσουμε τόν Ευαγγελισμό τής Θεοτόκου. Ο Κύριος συνέχισε καί ολοκλήρωσε τήν δημιουργία, σάν νά μήν συνέβη η πτώση, δηλ ενσαρκώθηκε λόγω τής Θεοτόκου καί όχι λόγω τής αμαρτίας. Παρότι εκουσίως φορτώθηκε τίς αμαρτίες τού κόσμου. Ο Κύριος πήρε τήν θεωμένη ανθρώπινη φύση τής Θεοτόκου.

amethystos είπε...

Αγαπητέ μας κ.Κυπριανέ μεγαλύτερη σημασία από όσα μάς αναφέρατε έχει τό γεγονός ότι ο Κύριος μεταμόρφωσε σέ καινή δημιουργία τά πάντα : "ιδού καινά ποιώ πάντα".
Ο Κύριος ΔΕΝ είχε την προπτωτική ανθρώπινη φύση, παρότι αποτελείτο από λογική ψυχή καί σώμα. Πρέπει νά ξαναδιαβάσουμε τόν Ευαγγελισμό τής Θεοτόκου. Ο Κύριος συνέχισε καί ολοκλήρωσε τήν δημιουργία, σάν νά μήν συνέβη η πτώση, δηλ ενσαρκώθηκε λόγω τής Θεοτόκου καί όχι λόγω τής αμαρτίας. Παρότι εκουσίως φορτώθηκε τίς αμαρτίες τού κόσμου. Ο Κύριος πήρε τήν θεωμένη ανθρώπινη φύση τής Θεοτόκου.

amethystos είπε...

Αγαπητέ Στέλιο, όπως φάνηκε από τήν μάχη τών κολλυβάδων, η εκκλησία πού γνωρίζουμε είναι η εκκλησία πού καταδίκασε τούς κολλυβάδες, δηλ.η εκκλησία η οποία αρνήθηκε τήν άμεση εμπειρία τής πρώτης εκκλησίας δηλ. τήν κένωση καί τόν θάνατο τού πιστού, τού θελήματός του, πρίν τό θάνατο. Η εκκλησία πού γνωρίζουμε προσπαθεί νά μάς πείσει πώς θα συναντήσουμε τόν Κύριο μετά τόν φυσικό μας θάνατο. Αυτή είναι η τραγική πραγματικότης. Ο Κύριος είπε ότι θά είμαι δίπλα σέ αυτόν πού τηρεί τίς εντολές μου. Θέλουμε νά πούμε πώς έχουμε πάρει όλοι λάθος δρόμο. Καί πώς στόν αληθινό δρόμο η ζωντανή σχέση μέ τό θεό πού ποθείς είναι τό πιό έυκολο πράγμα στή ζωή μας

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα Αμέθυστε.

Μου άρεσε το τελευταιο σου σχόλιο:

"Καί πώς στόν αληθινό δρόμο η ζωντανή σχέση μέ τό θεό πού ποθείς είναι τό πιό έυκολο πράγμα στή ζωή μας".

Θυμήθηκα τον Γέρων Νίκων, απο την Σκήτη της Αγίας Άννας, που σε μια συνέντευξη που εδωσε στο καναλι της Πάτρας σε εναν Αρχιμανδρίτη (το ειδα στο Ιστολογιο της Σαλογραίας) ειπε αναμεσα στα άλλα:

"Το πιο εύκολο πράγμα ειναι να παμε στον Παράδεισο. Το δύσκολο ειναι να παμε στην κολαση"!

Υπονοώντας βέβαια οτι χρειάζεται Αγώνας, αλλα αν τον Αγώνα αυτον τον διάγεις ταπεινα, εν τη Εκκλησία και τη Χάρι των Μυστηρίων, "γλυκος ο Σταυρός του Κυρίου μας"!

Δόξα Σοι!

Μυρμιδόνας

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Κυπριανε,

σας ρώτησα κατι, αλλα κανατε παλι πως δεν καταλάβατε!

Αν η Πιστη μου ειναι ανεξάρτητη του Προσώπου...τότε εγω μπορω να 'υποτιμησω' το πρόσωπο;
Ειδικα οταν προκειται για το πρόσωπο του άλλου; του Πλησιον;
Μπορω να το 'περιφρονησω';

Εμενα που λετε κύριε Κυπριανε, με ενδιαφερει μονο να πιστευω! Τωρα το τι κανω με το προσωπο του συναθρωπου μου...ε, δεν θα κατσω και να σκασω!

Αν τυχον το υβριζω!
αν τυχον το συμπεριφερομαι άσχημα και το ποναω!

Ε και;
Αφου πιστευω...δεν ειμαι καλυμενος;

Εδω θα απαντησετε κύριε Κυπριανε;

**********************************

Ωραιες οι 'ονοματολογιες' της Πιστεως που μας δινεται, αλλα αν θυμαστε καλα, το βιβλιο του Χ.Γ. - το οποιο ειναι και απο τα πιο δυσκολα του και γνωρισε πολλες μεταφρασεις στο εξωτερικο, ειχε τον τίτλο:

"Ερως και Προσωπο"!
Κατα αντιστοιχια η Πιστη προηγειται του Προσωπου, ομως η Πιστη χρειαζεται το Προσωπο...
Π.χ. μπορω να Ερωτευθω και να Αγαπησω...αν δεν υπαρχει το Προσωπο;
Διχως το Προσωπο, πολυ φοβαμαι, καταντανει η πιστη οχι μονο νεκρή. Αυτο ειναι το τελευταιο.

Αλλα μια Πιστη που σκοτώνει το Άλλο Προσωπο!

Και επειδή βεβαια εμεις οι ανθρωποι δεν εχουμε την δυναμη να σκοτώνουμε το Προσωπο του Θεου - μήπως γιαυτο αγαπητέ κύριε Κυπριανε αρχισαμε να σκοτώνουμε τον ...πλησιον μας;

Απο κάπου δεν επρεπε να ξεκινησουμε;


Μυρμιδόνας

Ανώνυμος είπε...

Αμέθυστε
7/1/11 7:29 μμ

με ρωτας:
"Ούτε στό κείμενο τού Κ. ούτε στίς απόψεις τού Κ. υπάρχει η πτώση. Έπειτα δέν υπάρχει η ενσάρκωση... Πώς είναι δυνατόν νά υπάρχουν θεολογίες χωρίς τήν ενσάρκωση;"

Φίλε Άμέθυστε, μετα τοσο καιρο που συνομιλουμε εδω στο Ιστολογιο σου γνωριζεις τις αποψεις μου!

Μονο οι Αιρετικοι και οι ανθρωποι του σκότους εχουνε 'εξορισει' τοσο την Πτώση οσο και την Ενσάρκωση!

Εννοειται οτι συμφωνω με την αποψη σου!

Μυρμιδόνας

amethystos είπε...

Φίλε Μυρμιδόνα δέν πρέπει νά σοβαρευτούμε επιτέλους κάποια στιγμή καί νά επιστρέψουμε στό Ευαγγέλιο καί νά θυμηθούμε πρώτα από όλα τόν Λόγο τού Κυρίου : "Χωρίς εμένα δέν μπορείτε νά κάνετε τίποτα"; καί δέυτερον τό λόγο τής Θεοτόκου : "Ιδού δούλη Κυρίου γένοιτό μοι κατά τό ρήμα σου" ;
Είναι τόσο δύσκολο νά καταλάβουμε τήν απόσταση πού χωρίζει τό πρόσωπο από τόν δούλο;
Ο τηρών τάς εντολάς μου.....
Λέει ο Κύριος Μυρμιδόνα .
Τό εγώ μας δέν είναι ο εαυτός μας Μυρμιδόνα.

Ανώνυμος είπε...

Αμέθυστε

αυτο που απαντας ειναι ολη η ΘΕΟΛΟΓΙΑ της Ορθοδοξιας!

Μακάρι Αμέθυστε να εχουμε την δυναμη να τηρησουμε τοσο τον Λογο του Κυριου μας, οσο και να μιμηθουμε (κατα δυναμη) τον λόγο της Θεοτόκου μας!

*********************************

Στο τέλος γραφεις Αμέθυστε:

"Τό εγώ μας δέν είναι ο εαυτός μας Μυρμιδόνα".

Θελω να πω, το απευθυνεις το ερωτημα σε μενα προσωπικα ή το γραφεις γενικα;

Θελω να πω, υπέπεσα σε καποιο εγωιστικο σχόλιο; Εγραψα καποια προταση με 'δοση υπερηφανειας';

Αν ναι , τοτε πες μου Αμέθυστε, που εκανα λαθος!

Πες μου να το προσεξω και να το αντιληφτω.

Μυρμιδόνας

"

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Μυρμιδόνας :
"Κύριε Κυπριανε, σας ρώτησα κάτι, αλλά κάνετε πως δεν καταλάβατε πάλι! Αν η Πιστη μου ειναι ανεξάρτητη του Προσώπου τότε εγω" κλπ.

Κυπριανός Χ :
Δεν φταίω εγώ, αν εσύ δεν καταλαβαίνεις. Προτιμάς να καταλαβαίνεις αυτά που επιθυμείς και θέλεις. Αυτά που σε έχουν διδάξει οι Νικολαΐτες και είναι άσχετο αν λεκτικά δείχνεις ότι τους απορρίπτεις. Απόδειξη; Μου φέρνεις παράδειγμα το πλέον κακόδοξο βιβλίο, "Το πρόσωπο και ο έρως", επειδή έχει κάνει πολλές μεταφράσεις! Σημαίνει αυτό ότι τα λέει καλά; Τα λέει καλά, επειδή λέει αυτά που κακόδοξα πρεσβεύουν και ανατρέπουν το Ορθόδοξο Δόγμα. Επαναλαμβάνω,

το ΟΝΟΜΑ και ΟΧΙ το ΠΡΟΣΩΠΟ έχει σημασία :

1. «Συνεθέμην γάρ μνησθείς της του αποστόλου φωνής, ότι επί τω ονόματι Ιησού Χριστού πάν γόνυ κάμψει και πάσα γλώσσα εξομολογήσεται ότι Κύριος Ιησούς Χριστός εις δόξαν Θεού Πατρός, τούτο δε έσται πάντως εν τη Δευτέρα παρουσία του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού» (Βλ. Επιστολή προς την εαυτού Εκκλησία, 29 Επιστολή ότε Εάλω, 11, ΕΠΕ 7,190, 208.)

Υπάρχει πουθενά εδώ πρόσωπο;

2. Ο διάβολος και η δαιμονική επήρρεια εκδιώκεται με την προσευχή : "ΟΝΟΜΑΤΙ Ιησού μάστιζε πολεμίους", διδάσκει η ασκητική, νηπτική, παράδοση της Εκκλησίας. "Ιησού ονόματι μάστιζε πολεμίους"!
ΌΧΙ με άλλο όπλο.

Υπάρχει πουθενά εδώ πρόσωπο;

3. "Μνήσθητί μου Κύριε όταν έλθης εν τη βασιλεία σου", είπε ο ληστής και λέμε όσοι μεταλαμβάνουμε.

Βλέπεις πουθενά πρόσωπο;

Τέλος, η διαφωνία μου με τον αμέθυστο είναι πλήρης. Αυτά που έγραψε στο τελευταίο του σχόλιο απευθυνόμενος προς εμένα, απηχούν τις νέες κακοδοξίες, το νέο δόγμα που θα εισαγάγει επεξεργασμένο η παπική εκκλησία δια της Μαριολογίας. Επόμενο ήταν, αφού θέσπισε την άσπορο σύλληψη της Θεοτόκου από τους προπάτορες Ιωακείμ και Άννα.

Μου φαίνεται έγραψα αρκετά.

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Κυπριανέ

να δεχτω τις αποψεις σας.

Ομως η απορια μου παραμενει:

Αφου δεν χρειαζομαι το Προσωπο για να Πιστεψω...

...μπορω να συμπεριφερθω απεναντι στο προσωπο π.χ. του πλησιον μου, 'όπως θελω';

Ειναι η τρίτη φορα που σας θετω μια τόσο απλη ερωτηση!

Γιατι αποφευγεται; Τι φοβαστε να απαντησετε;

Να σας πω εγω τι φοβαστε κύριε Κυπριανε...ή εχετε το θαρρος να το κανετε απο μονος σας;

Μυρμιδόνας

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Κυπριανε,

εχετε δικαιο σε αυτο που γραφεται για το βιβλιο του Χ.Γ.

Οτι επειδή ενα βιβλιο κανει πολλες μεταφρασεις, δεν σημαινει οτι λεει και αληθειες.

Mea culpa!

Άλλο ηθελα να πω..οτι δεν μπορει να υπαρχει Ερωτας διχως Προσωπο!
Διχως το "ερωμενο προσωπο" οπως γραφει ο Χ.Γ.

Και εκει πανω, θελοντας να γραψω αυτο, εκφραστηκα με εναν λανθασμενο 'θαυμασμο' για το βιβλιο.

αναγνωριζω το λαθος μου κυριε Κυπριανε!
Μου δινεται 'αφεση';

Μυρμιδόνας

amethystos είπε...

Πραγματικά Κυπριανέ είπες αρκετά πέρα από τίς δυνάμεις σου. Σέ είχα ξαναπροειδοποιήσει νά μήν κάνεις τον έξυπνο γιατί πέφτεις σέ ανοησίες. Γιά νά μήν πέσεις πιό βαθειά, διάβασε όσο μπορείς πιό γρήγορα τό λόγο τού Αγίου Γρηγορίου Παλαμά γιά τή Θεοτόκο.
Επειδή δέ βαριέσαι να διαβάσεις τό Ευαγγέλιο σού μεταφέρω μερικές προτάσεις από το κατά Λουκά 1.30 : "Μή φοβού Μαριάμ, έβρες γάρ χάριν παρά τώ Θεώ..... Πνεύμα Άγιον επελέυσεται επί σέ καί Δύναμις Υψίστου επισκιάσει σοι διό καί τό γεννώμενον Άγιον κληθήσεται Υιός Θεού.

Ανώνυμος είπε...

Αμέθυστε

επειδή δεν γνωριζω, θελω να σε ρωτησω.

Γραφει ο κύριος Κυπριανος:

"Επόμενο ήταν, αφού θέσπισε την άσπορο σύλληψη της Θεοτόκου από τους προπάτορες Ιωακείμ και Άννα."

Θελω να πω...η Θεοτόκος δεν γεννήθηκε κανονικα όπως ολοι οι αλλοι ανθρωποι;

Δηλ με τον φυσιολογικο τροπο αναπαραγωγης;

ή ειχαμε και εδω μια θαυμαστή 'επέμβαση';

Δηλ 'ασπορως';

Μυρμιδόνας

Ανώνυμος είπε...

Ασπορο Σύλληψις

Α, τωρα καταλαβα. Ειναι και περασμενη η ώρα, συγχωρεστε με.

Οι Παπικοι το κανανε αυτο, δεν το πιστευει η Ορθοδοξη Εκκλησια!

*********************************

Ομως...ο κύριος Κυπριανος, αυτο που γραφει για την "Μαριολογια του Αμέθυστου' - πιο πολυ σαν 'συκοφαντία' μου ακουγεται παρα σαν αληθεια.

Τελοςπαντων.
Θα αναμενω με ενδιαφερον την ανταλλαγή των αποψεων σας.

Μυρμιδόνας

Ανώνυμος είπε...

Γράφει ο κύριος Κυπριανος:

"Επαναλαμβάνω, το ΟΝΟΜΑ και ΟΧΙ το ΠΡΟΣΩΠΟ έχει σημασία"

Τότε ρωτάω αλλιως:

Αν δεν γνωρίζω το όνομα του πλησίον μου, δεν ξερω δηλαδη 'πως τον λένε' - τότε δικαιουμαι να του συμπεριφερθώ 'όπως θελω';
Οταν μαλιστα ειμαι και 'ενθερμος χριστιανος', δηλ πιστεύω στον Θεό;

Μυρμιδόνας

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Αμέθυστος :
"Ο Κύριος ΔΕΝ είχε την προπτωτική ανθρώπινη φύση, παρότι αποτελείτο από λογική ψυχή καί σώμα. Πρέπει νά ξαναδιαβάσουμε τόν Ευαγγελισμό τής Θεοτόκου. Ο Κύριος συνέχισε καί ολοκλήρωσε τήν δημιουργία, ΣΑΝ ΝΑ ΜΗ ΣΥΝΕΒΗ Η ΠΤΩΣΗ, δηλ. ενσαρκώθηκε λόγω τής Θεοτόκου καί όχι λόγω τής αμαρτίας."

Κυπριανός Χ :
Δεν ξέρω πού και για ποιο θέμα με είχες ξαναπροειδοποιήσει. Τον έξυπνο δεν τον κάνω και σε ανοησίες υποπίπτω. Δεκτό. Αλλά δεν φτάνω ποτέ, αν και έχω διαβάσει τον αγ. Γρηγόριο τον Παλαμά, να πω ή να γράψω ότι : "Ο Κύριος συνέχισε καί ολοκλήρωσε τήν δημιουργία, ΣΑΝ ΝΑ ΜΗ ΣΥΝΕΒΗ Η ΠΤΩΣΗ".

Μα, αν ήταν έτσι, θα μας έφθανε μόνο η Υπεραγία Θεοτόκος. Ποιος ο λόγος της θείας Ενανθρωπήσεως. Άσπορος (κατά τους παπικούς) η σύλληψη της Θεοτόκου, οπότε ακολουθώντας το ηθικό παράδειγμα Εκείνης, από την παπική άσπορη σύλληψη, θα επαναυρίσκαμε το αρχαίο κάλλος και την επαναγωγή μας στο καθ΄ ομοίωση.

Θαυμαστό ότι συνελλήφθη από στείρους και ηλικιωμένους γονείς, όχι όμως και ο τρόπος συλλήψεως. Υπήρξε συνάφεια ανδρός και γυναικός, συζυγία και σπορά. Υπήρχε συνεπώς το προπατορικό αμάρτημα. Ο Ιωακείμ συνευρέθη με τη σύζυγό του και μεταδόθηκε και εις Αυτήν το προπατορικό αμάρτημα.

Η Πάναγνη Μητέρα του Κυρίου διέσωζε μέσα στην πτώση και στη φθορά που υποστήκαμε από την πτώση, την αγότητα, την παρθενία, το φόβο, την υποταγή και άπειρα άλλα, τα οποία ουδεμία άλλη γυναίκα είχε μέσα στον τότε κόσμο.

Εσύ έρχεσαι τώρα να μας πεις ότι ο Κύριος συνέχισε καί ολοκλήρωσε τήν δημιουργία, ΣΑΝ ΝΑ ΜΗ ΣΥΝΕΒΗ Η ΠΤΩΣΗ. Και επικαλείσαι μάλιστα τον αγ. Γρηγόριο τον Παλαμά. Εδώ είμαστε, φέρε μας την απόδειξη του "σαν να μην συνέβη η πτώση".

Το πρόβλημα που έχεις, και πιθανόν έχουν άλλοι μαζί σου, προέρχεται μάλλον από το τροπάριο : "Εν τη Γεννήσει σου σύλληψις άσπορος· εν τη Κοιμήσει σου νέκρωσις άφθορος· θαύμα εν θαύματι διπλούν συνέδραμε Θεοτόκε. Πως γαρ η απείρανδρος βρεφοτρόφος αγνεύουσα; Πως δε η μητρόθεος νεκροφόρος μυρίζουσα; Διο συν τω Αγγέλω βοώμεν σοι· Χαίρε η Κεχαριτωμένη."

Το δημιουργεί η αρχική φράση "Εν τη Γεννήσει σου" και ιδιαίτερα η γενική "σου", η οποία όμως, όπως διδασκόμασταν από το Συντακτικό, δεν είναι υποκειμενική αλλά αντικειμενική· δεν πρέπει δηλαδή να ερμηνευθεί "όταν γεννήθηκες", αλλά "όταν γέννησες". Εννοείται, δηλαδή, εδώ "Εν τη Γεννήσει του Υιού σου"· όταν γέννησες τον Υιόν σου, τον Χριστό, και όχι "όταν γεννήθηκες εσύ" από τον Ιωακείμ και την Αννα.

Το ανωτέρω απόσπασμα από το :
http://www.impantokratoros.gr/6E8C8F24.print.el.aspx

amethystos είπε...

Μυρμιδόνα συγκεντρώσαμε ότι μπορούσαμε:

Στὶς 9 Δεκεμβρίου ἑορτάζεται ἡ «Σύλληψις τῆς Θεοτόκου» (ἑορτὴ τῆς ἁγίας Ἄννης, μητέρας τῆς Θεοτόκου). Τὸ μηνολόγιο τῆς ἡμέρας ἐκθέτει τὰ ἑορταζόμενα γεγονότα: πρὸς τὸν Ἰωακεὶμ καὶ τὴν Ἄννα, ὁ Θεὸς προεμήνυσε τὴ σύλληψη τῆς ἀγόνου καὶ στείρας, ἵνα βεβαιώσῃ τῆς Παρθένου τὴν γέννησιν. Ὅθεν συνελήφθη ἡ ἁγία παρθένος…ἐξ ἐπαγγελίας μέν, ἐξ ἀνδρὸς δὲ συναφείας [1].

1. Μηναῖο τοῦ Δεκεμβρίου, Ἀθῆναι, Ἀποστολικὴ Διακονία, 1963, σ.66.

Τὸ ἀρχαιότερο ἐγκώμιο τῆς ἑορτῆς εἶναι ὁ Λόγος εἰς τὴν Σύλληψιν τῆς Ἁγίας Ἄννης τοῦ Ἰωάννου μοναχοῦ καὶ πρεσβυτέρου Εὐβοίας (8ος αἰ.)[4]. Στὸ κείμενο αὐτὸ ἐξιστοροῦνται τὰ σχετικὰ μὲ τὴν ἀτεκνία τοῦ Ἰωακεὶμ καὶ τῆς Ἄννας, μὲ τὴν ἀπόρριψη τῶν δύο ἀπὸ τὸ θρησκευτικὸ περιβάλλον τους λόγῳ τῆς ἀτεκνίας τους, μὲ τὴν θερμὴ προσευχὴ τοῦ καθενὸς σὲ διαφορετικὸ τόπο, καθὼς καὶ μὲ τὴν πληροφόρηση τοῦ Θεοῦ ὅτι ἡ προσευχή τους εἰσακούστηκε. Ἡ ἐγκωμιαστικὴ Ὁμιλία ὁλοκληρώνεται μὲ τὴν ἐπισήμανση τοῦ Πρωτευαγγελίου τοῦ Ἰακώβου, ὅτι μετὰ τὴν ἐξαγγελία τοῦ Θεοῦ ἡ Ἄννα συνέλαβε τὴν Θεοτόκο διὰ τῆς φυσιολογικῆς βιολογικῆς ὁδοῦ. Παρόμοιες πληροφορίες παρέχει στοὺς Λόγους του περὶ τῆς ἑορτῆς τῆς Συλλήψεως ὁ Γεώργιος Νικομηδείας (†860)[5], καθὼς καὶ ὁ Ἰάκωβος Μοναχὸς (†1099)[6]. Τὰ γεγονότα περὶ τῆς Συλλήψεως τῆς Θεοτόκου ἐμπλουτίζει ὁ μοναχὸς Ἐπιφάνιος (†1015), ὁ ὁποῖος ὅμως παραθέτει ἐλεγχόμενες πληροφορίες (ὅπως τὰ σχετικὰ μὲ τὴν ὀνοματοδοσία τῆς Θεοτόκου κατὰ τὴν ἐξαγγελία τῆς Συλλήψεως)[7].

συνεχίζεται

amethystos είπε...

συνέχεια :

09/12 - Σύλληψις της Αγίας Άννης.

Tω αυτώ μηνί Θ΄, η Σύλληψις της Aγίας Άννης, μητρός της Yπεραγίας ημών Θεοτόκου.

Oυχ ώσπερ Eύα και συ τίκτεις εν λύπαις.
Xαράν γαρ ένδον Άννα κοιλίας φέρεις.
Tη δ’ ενάτη Mαρίην Θεομήτορα σύλλαβεν Άννα.

O Kύριος ημών και Θεός θέλωντας να ετοιμάση διά τον εαυτόν του ναόν ζωντανόν, και οίκον άγιον διά να κατοικήση, απέστειλε τον Άγγελον αυτού (τον οποίον λέγουσιν ότι ήτον ο Γαβριήλ) προς τους δικαίους Iωακείμ και Άνναν. Aπό τους οποίους ηυδόκησε να γεννηθή η κατά σάρκα Mήτηρ αυτού. Kαι τούτον αποστείλας προεμήνυσεν, ότι θέλει συλλάβη η στείρα και γερόντισσα Άννα. Ίνα με την σύλληψιν της στείρας βεβαιώση την εκ της Παρθένου εδικήν του άσπορον σύλληψιν και άφθορον γέννησιν. Kαι λοιπόν συνελήφθη η Aγία Θεοτόκος και Παρθένος Mαρία εν τη κοιλία της Άννης εκ σπέρματος του Iωακείμ. Kαι εγεννήθη, όχι καθώς λέγουσί τινες, επτά μηνών ή χωρίς ανδρός. Άπαγε! Aλλά εννέα τελείων μηνών και εκ συναφείας ανδρός. Πλην εξ επαγγελίας και Aγγέλου προρρήσεως και υπέρ τους νόμους της φύσεως, τόσον διά το άγονον της Άννης, όσον και διά το γηραλέον.
Mόνος γαρ ο Kύριος ημών Iησούς Xριστός συνελήφθη και εγεννήθη χωρίς συνάφειαν ανδρός και χωρίς σποράν, εκ της Aγίας Παρθένου Mαρίας απορρήτως και ανερμηνεύτως, καθώς ηξεύρει μόνος αυτός. Kαι επειδή ήτον τέλειος Θεός, διά τούτο και όλα τα της κατά σάρκα αυτού οικονομίας προσέλαβε τέλεια. Kαθώς και την των ανθρώπων φύσιν τελείαν αυτός εδημιούργησε και έπλασε κατ’ αρχάς. Tαύτην λοιπόν την ημέραν πανηγυρίζομεν σήμερον. Eπειδή και έχει ενθύμησιν των θείων χρησμών και χαροποιών μηνυμάτων, των δοθέντων υπό Aγγέλου εις τους δικαίους Θεοπροπάτορας, περί της συλλήψεως της αγνής Θεομήτορος. Tούτους γαρ τους διά λόγου χρησμούς του Aγγέλου έργα και πράγματα ποιών, ο εκ του μηδενός υποστήσας τα πάντα Θεός, εκίνησε την στειρεύουσαν και γηραλέαν μήτραν της Άννης εις καρποφορίαν. Kαι την διαπεράσασαν την ζωήν της με απαιδίαν, ταύτην παραδόξως παιδοτόκον μητέρα εργάζεται σήμερον. Kαι χαρίζει εις τους δικαίους άξιον καρπόν της αυτών αιτήσεως. Eυδόκησε γαρ, ότι οι σώφρονες γονείς να γεννήσουν θυγατέρα την προ των αιώνων προορισθείσαν και εκλεχθείσαν εκ πασών των γενεών, από την οποίαν αυτός έμελλε να γεννηθή. H δε Σύναξις αυτών τελείται εν τω σεβασμίω οίκω της Θεοτόκου, τω όντι εν τοις Eυοράνοις κοντά εις την αγιωτάτην μεγάλην Eκκλησίαν1.


ΣΗΜΕΙΩΣΗ
1. Σημείωσαι, ότι εις την Σύλληψιν της Aγίας Άννης εγκώμιον απλούν εφιλοπόνησεν ο οσιολογιώτατος διδάσκαλος κύριος Xριστοφόρος ο Προδρομίτης. Έχει δε και εγκώμιον ελληνικόν εις αυτήν Γεώργιος ο Nικομηδείας, ου η αρχή· «Oυρανών η γη ταις της χάριτος μαρμαρυγαίς». (Σώζεται εν τη Mεγίστη Λαύρα, εν τη του Διονυσίου, και εν τω πρώτω Πανηγυρικώ της του Bατοπαιδίου.) Eμελούργησα δε και εγώ τροπάρια εις την λιτήν της εορτής ταύτης ως ελλείποντα, τα οποία επρόσθεσα εν τω τέλει του Δεκεμβρίου τούτου, ίνα συντυπωθούν.

(από το βιβλίο: Αγίου Νικοδήμου Αγιορείτου Συναξαριστής των δώδεκα μηνών του ενιαυτού. Τόμος Α´. Εκδόσεις Δόμος, 2005)

amethystos είπε...

Μπράβο Κυπριανέ είσαι διαβασμένος!
Μήν τρελλαίνεσαι είναι γνωστή διδασκαλία τού ΑΓΊΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ.

amethystos είπε...

Γιά σκέψου Κυπριανέ, αφού είσαι σκεπτόμενο άτομο. Γιατί ο Κύριος πήρε μόνο τά αδιάβλητα πάθη τής ανθρωπίνου φύσεως;
Εάν είχε πάρει τήν φύση τού Αδάμ, όπως ανοήτως ισχυρίζεσαι, δέν θά είχε τή δυνατότητα αμαρτίας, όπως ο Αδάμ;

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

"Ομως...ο κύριος Κυπριανος, αυτο που γραφει για την "Μαριολογια του Αμέθυστου' - πιο πολυ σαν 'συκοφαντία' μου ακουγεται παρα σαν αληθεια."

ΚΧ : Κανέναν δεν συκοφαντώ. Απλούστατα, βλέπω πού με οδηγούν άλλοι - δια λογικών συμπερασμάτων και συνειρμών - με αυτά που γράφουν. Οπωσδήποτε δε, αυτά που αντέγραψε από το Συναξάρι ο αμέθυστος, ουδαμού επιβεβαιώνουν ό,τι προηγουμένως είχε γράψει : Ο Κύριος συνέχισε καί ολοκλήρωσε τήν δημιουργία, ΣΑΝ ΝΑ ΜΗ ΣΥΝΕΒΗ Η ΠΤΩΣΗ.

Αλλά έγραψε και το "ο Κύριος ΔΕΝ είχε την προπτωτική ανθρώπινη φύση, παρότι αποτελείτο από λογική ψυχή καί σώμα", μου ζητά δε τώρα, αφού με ειρωνεύεται και με αποκαλεί ανόητο, να του απαντήσω στο ερώτημα : "Γιατί ο Κύριος πήρε μόνο τά αδιάβλητα πάθη τής ανθρωπίνου φύσεως; Εάν είχε πάρει τήν φύση τού Αδάμ, όπως ανοήτως ισχυρίζεσαι, δέν θά είχε τή δυνατότητα αμαρτίας, όπως ο Αδάμ;"

Θα του απαντήσω, ότι η ώρα είναι περασμένη για έναν ανόητο. Και αν σκέφτεται, οπωσδήποτε η σκέψη του, τούτη την περασμένη ώρα, θα είναι ανοητότερη.

"Αρκεί τη ημέρα η κακία αυτής".

Ανώνυμος είπε...

«Ο Κύριος συνέχισε καί ολοκλήρωσε τήν δημιουργία, ΣΑΝ ΝΑ ΜΗ ΣΥΝΕΒΗ Η ΠΤΩΣΗ»

Αυτό είναι με άλλα λόγια ότι έχει γραφεί από κάποιους (πατέρες;) ότι η ενανθρώπηση του Κυρίου θα γινόταν, ακόμη και εάν δεν μεσολαβούσε η πτώση. Όχι ότι δεν μεσολάβησε.

ΝΛ.

amethystos είπε...

Λοιπόν γερο-Κυπριανέ, πρίν μάς κατηγορήσεις γιά αίρεση καί δηλώσεις δηλ. πώς πιστεύεις σέ άλλον Θεό από τόν Θεό τής Ορθοδοξίας, θά έπρεπε νά είχες διαβάσει οπωσδήποτε τήν Απολογία περί τής ΚΥΡΙΑΣ ΗΜΩΝ ΘΕΟΤΟΚΟΥ τού Αγίου Νικοδήμου, πού περιέχεται στίς τελευταίες σελίδες τού βιβλίου του ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΝ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟΝ.
Ίσως θά μπορούσες νά καταλάβης αυτό πού η θεολογία λέει ότι η ενσάρκωσις τού Κύρίου είναι ΑΠΡΟΫΠΟΘΕΤΟΣ. δηλ. ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΤΗΝ ΑΜΑΡΤΙΑ ΑΛΛΑ ΗΤΟ Ο ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΟΣ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΟΣ ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΤΓΙΑΣ : "Επειδή τινές πεπαιδευμένοι, οί τή ιερά μάλιστα θεολογία σχολάζοντες απορούσι περι τής Κυρίας ημών Θεοτόκου α)πώς είπον ότι άν καθ'υπόθεσιν όλοι οι άνθρωποι καί τά λοιπά κτίσματα ήθελον γίνει κακά, μόνη η Κυρία Θεοτόκος ήτον ικανή νά ευχαριστήσει τόν Θεόν καί β)πώς είπον ότι όλος ο νοητός καί αισθητός κόσμος έγινε διά τό τέλος τούτο, ήτοι δοί τήν Κυρίαν Θεοτόκον, καί πάλιν η Κυρία Θεοτόκος έγινε διά τόκ Κύριον ημών Ιησούν Χριστόν."
Δίάβασε τή συνέχεια τής απολογίας καί ευχόμαστε η Θεοτόκος νά φωτίσει τά αβυσσαλέα σκοτάδια τής εξυπνάδας σου καί τών συλλογισμών σου, τό οποία θεωρείς γιά πίστη.

Ανώνυμος είπε...

Φίλε Αμέθυστε
αγαπητέ ΝΛ

συμφωνω και με τους δυο σας.
ο Νλ δινει μια διευκρινιση στην φραση του Αμέθυστου.

"η ενανθρώπηση του Κυρίου θα γινόταν, ακόμη και εάν δεν μεσολαβούσε η πτώση. Όχι ότι δεν μεσολάβησε".

********************************

Αμέθυστε, κανω μια περίληψη:

1. η Παναγιά μας γεννήθηκε με φυσιολογικο τρόπο απο τους γονεις της, οπως γεννιουνται ολοι οι ανθρωποι!
(Άλλο βεβαια, οτι ητανε θαύμα η γεννηση της Θεοτόκου, διοτι οι γονεις της ησαν υπερήλικες και 'αγονοι').

2. ο Κύριος μας θα ερχότανε στην γή, ανεξαρτήτως Πτώσεως ή οχι του Αδάμ!

Οπως σωστα γραφεις Αμέθυστε: απο την αρχή, ο στόχος και σκοπός της Δημιουργιας ητανε η "ενανθρώπηση" του Κυρίου μας!

σωστα ως εδω, ετσι;

Ανώνυμος είπε...

Αμέθυστε

θελω ομως να σε ρωτησω κατι που δεν καταλαβα.
Γραφεις στον κύριο Κυπριανό:

"Γιατί ο Κύριος πήρε μόνο τά αδιάβλητα πάθη τής ανθρωπίνου φύσεως;
Εάν είχε πάρει τήν φύση τού Αδάμ, όπως ανοήτως ισχυρίζεσαι, δέν θά είχε τή δυνατότητα αμαρτίας, όπως ο Αδάμ;"

Δηλ Αμέθυστε;
Εξηγησε μας τι ειναι τα 'αδιαβλητα πάθη'...και κυρίως:

ΕΤσι οπως το γραφεις, εγω καταλαβαινω οτι:

και να ήθελε ο Κύριος μας να αμαρτάνει, δεν μπορουσε!

Αυτό ομως αν αληθεύει, τοτε ομως που η ελευθερία; Δηλ ο Κύριος ητανε 'αναγκασμενος' να ειναι αναμαρτητος;

Και αφου δεν πηρε την φύση του Αδάμ, τότε πως εσωσε τον Αδάμ με την Ανάσταση Του;


Θα χαρω για μια διευκρίνηση σου Αμέθυστε.

Μυρμιδόνας

amethystos είπε...

Μυρμιδόνα η ελευθερία δέν είναι ελευθερία επιλογής.
Αδιάβλητα πάθη τής φύσεώς μας είναι όσα μάς προστατεύουν από τόν υπεράνθρωπο. Κοιμώμαστε, πεινάμε, διψάμε, κλαιμε, .........

Ανώνυμος είπε...

Αμέθυστε

δωσε ομως μια απαντηση και στην απορια μου:

Δηλ ο Κύριος ητανε 'αναγκασμενος' να μην αμαρτάνει;
Και να 'ηθελε' δεν 'μπορουσε' να αμαρτήσει;

Βεβαια θα μου πεις, απέρριψε τους 3 Πειρασμους του Διαβολου στην Ερημο...

..ομως το υπολοιπο διάστημα που εζησε πανω στην γή...ας πουμε, δεν ειχε 'καθημερινους' πειρασμους;

Δεν τον 'πειραζε' άλλο ο Πονηρός;
********************************

Πιστεύω Αμέθυστε οτι και αλλοι αναγνώστες σου θα ηθελαν να ακουσουνε την απαντηση σου.

Μυρμιδόνας

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

αμέθυστε,

Επιμένεις να θέλεις να συνεχίσει η ημέρα την κακίαν αυτής.

Αν έβγαζες από μέσα σου την οίηση και την εμπάθεια, που είναι έκδηλη με όσα μου καταλογίζεις ...

(σημ.τώρα μου προσάπτεις τη μομφή ότι σε κατηγορώ για αίρεση, ενώ ένας άλλος εμπαθής μου καταλόγισε συκοφαντία)

... θα λιγόστευε. Εγώ δεν θα της δώσω άλλη τροφή. Ούτε νερό. Αν υπάρχουν κάποιοι που μπορούν να καταλάβουν τα δικά μου και αυτά που γράφεις εσύ - μας προσκομίζεις μάλιστα εδάφια αγίων και του Συναξαριστή - θα εννοήσουν τι λες εσύ και τι λένε οι ανοησίες και οι εξυπνάδες μου.

Έγραψες : Ο Κύριος συνέχισε καί ολοκλήρωσε τήν δημιουργία, σάν νά μήν συνέβη η πτώση, δηλ ΕΝΣΑΡΚΩΘΗΚΕ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ καί όχι λόγω τής αμαρτίας. Ωσάν και αυτό δεν μπορούσε να γίνει από τους θεόπνευστους προφήτες που ελάλουν δια Πνεύματος Αγίου.

Και τώρα, ευχόμενος να φωτίσει η Θεοτόκος "τά αβυσσαλέα σκοτάδια τής εξυπνάδας μου καί τών συλλογισμών μου"(sic), γράφεις :

"Ίσως θά μπορούσες νά καταλάβης αυτό πού η θεολογία λέει ότι η ενσάρκωσις τού Κύρίου είναι ΑΠΡΟΫΠΟΘΕΤΟΣ" - με ένα "δηλαδή" από κοντά, ότι αιτία της θείας Ενανθρωπήσεως δεν ήταν η αμαρτία. Ήταν, λες, η θεία Ενανθρώπηση, ο πρωταρχικός και τελικός σκοπός της δημιουργίας. Η Μέλλουσα Κρίση είναι μέσα στον "τελικό σκοπό" η με την "ενσάρκωση" αποκαταστάθηκαν όλα;

Κάνω πέρα όσα το "δηλαδή σου" μας λέει. Θα έπρεπε να γράψω πολλά και θα ξέφευγα αναιτίως. Τα παρατώ λοιπόν.

Μιλείς για "ΑΠΡΟΫΠΟΘΕΤΗ ΕΝΣΑΡΚΩΣΗ", (sic) αλλά εσύ ο ίδιος έχει ήδη αποδεχθεί την προϋπόθεση γράφοντας "ΕΝΣΑΡΚΩΘΗΚΕ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ".

Τι συμβαίνει λοιπόν; Υπάρχει ή δεν υπάρχει ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ; Επειδή δε είσαι αρκετά πεπαιδευμένος, τα ιερά μάλιστα της θεολογίας σχολάσας και σπουδάσας, θα ξέρεις ότι όλοι οι προ της Ενανθρωπήσεως κτισθέντες άνθρωποι, Ο Μωυσής, οι Προφήτες, άλλοι, ο άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος αλλά και αυτή η Υπεραγία Θεοτόκος, καίτοι υφιστάμενοι την προπατορική πτώση, εμφορούντο και ελάλουν δια Πνεύματος Αγίου.

Οικητήριον όμως και ενδιαίτημα Αυτού έγινε μόνον η Πάναγνος Θεομήτωρ, η οποία "εύρε χάριν παρά τω Θεώ". Διότι μόνον Εκείνος γνωρίζει τα μύχια της ψυχής μας και η βιοτή μας, η ζωή μας, τα φανερώνει. Εκείνος γνώριζε τίνι τρόπω "έστι γεγραμμένον εν τοίς προφήταις· και έσονται πάντες διδακτοί Θεού".

Το "γεγραμμένον" συνετελέσθη εν τω προσώπω της Υπεραγίας Θεοτόκου για να γίνουμε όλοι "διδακτοί Θεού", με ταπείνωση, φόβον Θεού, καρδίαν νήφουσα, και καθαρή "από παντός μολυσμού πνεύματος και σαρκός".

Ας τελειώσει εδώ η ημέρα.

amethystos είπε...

Γιατί δέν διαβάζεις Μυρμιδόνα τό Συμβουλευτικό Εγχειρίδιο;
Η ελευθερία είναι : Γεννηθήτω τό θέλημά Σου.
Αυτό δέν δίδασκε συνεχώς ο Κύριος;
Κάνω τό θέλημα τού Πατρός μου;
Ο Κύριος είναι ο πρωτότοκος τής Αγίας Τριάδος καί τής κτίσεως. Ο άνθρωπος Χριστός είναι ο πρώτος τής Βασιλείας τών Ουρανών. Θυμίσου τί είπε συγκρίνοντας τόν Πρόδρομο μέ τόν ίδιο.
Ούτε οι Άγιοι έχουν τή δυνατότητα αμαρτίας.
Δυστυχώς έχουμε απόλυτη άγνοια γιά τήν πίστη μας.

Ανώνυμος είπε...

Αμέθυστε,
γραφεις και εχεις δικαιο:

"Δυστυχώς έχουμε απόλυτη άγνοια γιά τήν πίστη μας."

Ναι, την έχω αυτην την αγνοια, δυστυχως!

Οχι οτι δικαιολογω τον εαυτο μου, αλλα και πως να μην την έχω;

Μηπως στο μαθημα των θρησκευτικων στο σχολειο μας μιλουσανε γιαυτα τα πράγματα;

ή μήπως αργότερα στο Κατηχητικο, οταν η μονη τους έννοια ητανε να μην παμε με γυναικα στο κρεβατι;

**********************************

Βεβαια θα μου πεις, θα μπορουσα να ψαξω μονος μου και να ερευνησω μονος μου.

Εδω εχεις δικαιο...τι να πω...εχεις δικαιο!

Μυρμιδόνας

amethystos είπε...

Απαντάς χωρίς νά έχεις διαβάσει τό Συμβουλευτικό εγχειρίδιο.
Απροϋπόθετο σημαίνει "προαιώνιο σχέδιο".
Γερο-πονηρέ ανόητε. Βγές στό παράθυρο νά δείς άν έρχομαι.

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Οι πεπαιδευμένοι, τα ιερά μάλιστα της θεολογίας σχολάσαντες και σπουδάσαντες, όταν γράφουν για "προϋπόθεση" απευθυνόμενοι σε Μυρμιδόνες και άλλους πολλούς, είναι κάτω από τα παράθυρα και τους δείχνουν το Συμβουλευτικό Εγχειρίδιο.

Μέσα στο μυαλό τους έχουν το "προαιώνιο σχέδιο", που δεν ξέρουν οι άλλοι τι θα πει και δεν μπορούν να καταλάβουν τι σημαίνει.

Είναι γεγονός ότι σακατέψαμε τη γλώσσα.

Πάνω στα παράθυρα είναι οι κουφοί, στραβοί και απαίδευτοι. Οι από κάτω τους ανοίγουν τα μάτια, τους ξεβουλώνουν τα αυτιά και τους εκπαιδεύουν με συμβουλευτικά εγχειρίδια, όταν τα βρίσκουν "μπαστούνια".

Á propos, μήπως το ιστολόγιο λησμόνησε να δώσει την οδηγία ότι μόνο γνώστες του Συμβουλευτικού Εγχειριδίου μπορούν να εννοήσουν τα αναρτώμενα και τα γραφόμενα;

amethystos είπε...

@ Μυρμιδόνας 8/1/11 12:52 μμ

Ο Γεννηθής εκ τής Παρθένου : "ός εστίν εικών τού Θεού τού αοράτου, πρωτότοκος πάσης κτίσεως"(Κολ.α.15)
ΠΑΣΗΣ ΚΤΙΣΕΩΣ. "Ούς προώρισε συμμόρφους τής εικόνος τού Υϊού Αυτού, εις τό είναι Αυτόν πρωτότοκον εν πολλοίς αδελφοίς" (Ρωμ.η.29).
ΠΡΩΤΌΤΟΚΟΝ ΠΆΣΗΣ ΚΤΙΣΕΩΣ εννοούν τον Ιησούν Χριστόν, όχι κατά τήν Θεότητα, διότι ήτο Θεός, ομοούσιος καί συναΐδιος τώ Πατρί, ούτε εκτίσθη υπό τού Θεού, ούτε είναι τό πρώτον τών κτισμάτων, όπως εβλασφήμει ο Άρειος, (γιαυτό κάι ονομάζεται Μονογενής) αλλά εννοούν κατά τήν ανθρωπότητα, τήν οποίαν δηλ. προπαντός άλλου πράγματος προείδεν ο Θεός, αρχήν τών θείων Του αειδίων ορισμών, πρώτον πάντων τών ποιημάτων. Ο ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΑΡΧΗ ΕΣΤΙ ΤΟΥ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥ ΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΣΩΖΟΜΕΝΩΝ.

Φαίνεται Μυρμιδόνα πώς τό παλαιό εμμένοντας στό ανούσιο σχίσμα μετατοπίστηκε αλλού χωρίς νά τό καταλάβει.

Σαλογραια η Ευαν.Παναγοπούλου-Κουτσούκου είπε...

ΣΤΕΛΙΟ
μου άρεσε πολύ το ερώτημά σου, διότι το είχα και γω και γράφω σχετικά στις αναρτήσεις μου " περί πίστεως ΕΞ ΑΚΟΗΣ και πίστεως ΕΞ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ" ...
Προσεχώς θα δώσω και ένα παράδειγμα, να καταλάβεις τι εννοωώ...
........
ΑΜΕΘΥΣΤΑΚΟ ΛΑΤΡΕΜΕΝΟ,
ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ...
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑΑΑΑΑΑΑΑΑ!

Ανώνυμος είπε...

Απροϋπόθετον ή εμπροϋπόθετον της Σαρκώσεως. (Ο Λόγος του Θεού θα εσαρκούτο, αν δεν αμάρτανε ο άνθρωπος;)

Αυτό είναι ένα θεωρητικό ερώτημα στο οποίο εμείς δεν μπορούμε να δώσουμε απάντηση. Η θεία αποκάλυψη επίσης δεν μας ομιλεί σχετικά. Έτσι μπορούμε να κάνουμε μόνο θεολογική σκέψη και να εκφέρουμε γνώμη, χωρίς να δεσμευόμαστε δογματικά. Θα είχαμε ένα θεολογούμενο.
Στη Θεολογία το ερώτημα είναι γνωστό ως «εμπροϋπόθετη» ή «απρουπόθετη» Σάρκωση του Λόγου: Cur Deus Homo. (Γιατί ο Θεός –έγινε- άνθρωπος;)
Η «εμπροϋπόθετη» Σάρκωση του Λόγου, σημαίνει ότι ο λόγος έγινε άνθρωπος, για ένα συγκεκριμένο σκοπό τη λύτρωση του ανθρώπινου γένους από την φθορά της αμαρτίας και τον αιώνιο πνευματικό θάνατο. Προϋπόθεση της θείας ενανθρωπήσεως, ήταν η παρουσία της αμαρτίας.
Η «απροϋπόθετη» Σάρκωση σημαίνει ότι ο Λόγος θα εσαρκούτο ασχέτως από την πτώση στην αμαρτία. Είτε δηλαδή αμάρτανε ο Αδάμ είτε όχι, ο Υιός του Θεού, θα γινόταν άνθρωπος. Για ποιο λόγο; Για συμπληρωθεί έτσι, να στεφανωθεί το έργο της Δημιουργίας, να μπει πράγματι ο άνθρωπος στο Θεό και ο Θεός στον άνθρωπο, να θεοποιηθεί η σάρκα του κόσμου στο θεανθρώπινο μυστήριο.
Ποια από τις δύο αυτές θεωρίες είναι η πιο σωστή; Η πρώτη η «εμπροϋπόθετη», κατά την κρίση μας ανταποκρίνεται περισσότερο στα δεδομένα της θείας αποκαλύψεως και τη δογματική παράδοση της Εκκλησίας. Ότι ο Χριστός έγινε άνθρωπος για να λυτρώσει τον άνθρωπο από την αμαρτία, είναι δίδαγμα μυριόλεκτο στην Αγία Γραφή. Σάρκωση, πάθος, ανάσταση είναι οι κύριες στιγμές του Λυτρωτικού έργου του Χριστού, τα οποία φυσικά θα ήταν αδιανόητα σε περίπτωση που ο άνθρωπος έμενε πιστός στο θέλημα του Θεού. Κατόπιν το ιερό Σύμβολο της Πίστεως, λέγει κατηγορηματικά: «Τον δι ημάς του ανθρώπους και δια την ημετέραν σωτηρίαν, κατελθόντα εκ των ουρανών και σαρκωθέντα εκ Πνεύματος αγίου και Μαρίας της Παρθένου και ενανθρωπήσαντα». Αλλά και στη διδασκαλία των Αγίων Πατέρων της Εκκλησίας, η εμπροϋπόθετη θεωρία της σαρκώσεως, βρίσκεται στο κέντρο της διδασκαλίας τους. Η απροϋπόθετη θεωρία κατέχει κάποια θέση στη θεολογική γραμματεία της αρχαίας Εκκλησίας (ιερός Μάξιμος ο Ομολογητής κ.α.), αντιπροσωπεύουν ένα αρκετά ενδιαφέρον ρεύμα θεολογικής σκέψεως, το οποίο και σήμερα πολλοί ορθόδοξοι θεολόγοι, (κυρίως Σλάβοι) υιοθετούν. Δεν είναι όμως το επικρατούν στοιχείο στην ορθόδοξη περί σαρκώσεως του Λόγου αντίληψη.
Η ένωση του Θεού με τον άνθρωπο και η θέωση του τελευταίου θα γινόταν σε κάθε περίπτωση, είτε λάμβανε σάρκα ο Υιός του Θεού, είτε όχι. Αυτός ήταν άλλωστε ο σκοπός της δημιουργίας του ανθρώπου, να γίνει «καθ’ομοίωσιν» Θεού. Αυτό θα συνέβαινε αν δεν αμάρτανε ο άνθρωπος οπότε η σάρκωση του Λόγου θα ήταν εκ των πραγμάτων περιττή. Βέβαια τη φύση της θεώσεως αυτής δεν μπορούμε να κατανοήσουμε, όπως την βλέπουμε να συντελείται στο θεανδρικό πρόσωπο του Κυρίου Ιησού Χριστού. Όμως θα γινόταν –υποθετικά πάντα μιλάμε- όπως θα την είχε θελήσει και προγραμματίσει ο άγιος Θεός. Μυστήριο δηλαδή μέγα!
(Ανδρέου θεοδώρου (+) , Απαντήσεις σε ερωτήματα Δογματικά. Αποστολική Διακονία, έκδοση Γ', 2006)

amethystos είπε...

Αγαπητέ άς ρίξετε μιά ματιά στό Συμβουλευτικό εγχειρίδιο τού Αγίου Νικοδήμου, ο οποίος είναι πιό αξιόπιστος θεολόγος από τόν κ.Θεοδώρου, όπου περιέχονται καί αποδείξεις από τόν Απ.Παύλο.

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

αμέθυστε,

Δεν θα ήταν προτιμότερο να παρέθετες αυτό το, έστω μερικό, άρθρο του μακαριστου καθηγητή Α. Θεοδώρου και να απέφευγες όλα όσα μου φόρτωσες;

Τι έβγαλες με αυτά; Πείστηκες για το θεολογούμενο ζήτημα αυτό; Τουλάχιστον, κράτα μια μικρή έστω επιφύλαξη, πριν φιλοτεχνήσεις το πορτραίτο του συνομιλητή σου, με όλα αυτά τα κοσμητικά που μου έσυρες.

Έμεινες ικανοποιημένος; Ευχαριστήθηκες που "έδωσες και κατάλαβε" ενας γερογιατρός τις ανοησίες του, τους εξυπνακισμούς του, τα αβυσσαλέα σκότη του και όσα άλλα ενεπνεύσθηκε η φουρτουνιασμένη γραφίδα σου;

Έτσι γίνονται οι διάλογοι μεταξύ αδελφών; Λυπάμαι, ειλικρινά λυπάμαι. Εγώ βέβαια σε άντεξα, οι άλλοι όμως;;;

amethystos είπε...

Ο Άγιος Νικόδημος είναι μεγαλύτερος θεολόγος απο τον κ.Θεοδώρου. Το μόνο κακό ήταν ότι δέν πρόφτασε να σπουδάσει στην Γερμανία.

Ανώνυμος είπε...

«Δι᾽ ημάς τούς ανθρώπους και δια την ημετέραν σωτηρίαν»
(...)
Εις το προαναφερθέν έντυπον κατηγορούνται επίσης οι Αρχιερείς της Κανονικής Ι. Συνόδου των Γ.Ο.Χ. ως αιρετικοί διότι δήθεν δεν πιστεύουν το άρθρον του Συμβόλου της Πιστεως εις το οποίον αναφέρεται ότι ο Κυριος ημών Ιησούς Χριστός ενηνθρώπησεν δι᾽ ημάς τούς ανθρώπους και δια την ημετέραν σωτηρίαν: Λυπούμεθα δια την εντύπωσιν την οποίαν εσχημάτισεν ο συντάκτης του εντύπου, και ίσως λόγοι ψυχολογικοί να τον ώθησαν εις το να πράξη τούτο. Θα πρέπει όμως να διευκρινίσωμεν τα εξής:

Το ότι οι πρωτόπλαστοι έπεσαν και ο Κυριος μας ενηνθρώπισεν χάριν ημών των ανθρώπων, ουχί εκ τινός ανάγκης, αλλ᾽ εκ της αφάτου αγαθότητος και φιλανθρωπίας κινούμενος προς σωτηρίαν του πεπτωκότος ανθρωπίνου γένους είναι δόγμα πίστεως και άπαντες το ομολογούμεν αναντιρρήτως,

Το τι θα εγένετο εις την όλως υποθετικήν και μηδέποτε υπάρξασαν περίπτωσιν της μη πτώσε ως των πρωτοπλάστων, δεν αφορά άμεσα την σω τηρίαν μας και η οιαδήποτε απάντησις εις το υποθετικόν τούτο ερώτημα εις ουδεμίαν περίπτω σιν δεν αποτελεί δόγμα πίστεως, Διότι τα δόγματα βασίζονται εις τα αληθινά γεγονότα και είναι δια τούτο αναντίρρητοι αλήθειαι. Απεναντίας αι όποιαι απαντήσεις εις υποθετικά ερωτήματα όπως: «Τι θα εγένετο εάν δεν ημάρτανον οι πρωτόπλαστοι», η «Τι θα εγένετο εάν ημάρτανε μόνον ο Αδάμ και ουχί και η Εύα», η «Τι θα εγένετο εάν δεν παρέδιδε ο Ιούδας τον Κυριον» κ.λπ., δεν είναι δυνατόν ποτέ να αποτελέσουν - δόγματα πίστεως. Ούτε όμως ημπορούν να χαρακτηρισθούν και αιρέσεις αι οιαιδήποτε πατερικαί γνώμαι απαντούν εις τοιαύτα υποθετικά ερωτήματα· διότι απλούστατα δεν επιδέχονται σύγκρισιν τα ανόμοια. Και είναι ανόμοια η αναντίρρητος πραγματικότης και η υπόθεσις,

Δεν ήτο λοιπόν διατύπωσις δόγματος η έκφρασις και εάν εισέτι δεν ημάρτανον οι πρωτόπλαστοι θα ενηνθρώπιζεν ο Κυριος (Περιοδ. «Εκκλησία Γ.Ο.Χ. Ελλάδος, α.τ. 17 σ. 1) αλλά μία γνώμη η οποία όμως έχει ως βάσεις πατερικάς διδασκαλίας των Αγ. Μαξίμου του Ομολογητού, Αγ. Γρηγορίου Παλαμά, Αγ. Ανδρέου Κρήτης και Αγ, Νικοδήμου Αγιορείτου. Ο τελευταίος εις το
τελικόν συμπέρασμα της «απολογίας του την οποίαν επεσύναινεν εις το Συμβουλευτικόν Εγχειρίδιον αναφέρει ανακεφαλαιώνων τούς προηγουμένους Αγίους Πατέρας: Εκ των ειρημένων λοιπόν τούτων δύναται να συμπεράνη ο καθείς ότι απαραιτήτως έπρεπε να γίνη το μυστήριον της ενανθρωπήσεως κατά πρώτόν μεν και κύριον και καθ᾽ αυτό λόγον, διότι το μυστήριον τούτο ήτο προηγούμενον θέλημα του Κυρίου καθώς είπομεν μετά του Θεσσαλονίκης Γρηγορίου, πρώτιστον κινητικόν αίτιον έχον την άπειρον και ουσιώδη και υπεράγαθον αγαθότητα του Θεού· μάλλον δε αυτόν τον ενδότατον πυθμένα της πατρικής αγαθότητος, ως είπεν ο θεοφόρος Μαξιμος· κατά δεύτερον δε λόγον και διότι ήτο αναγκαίον δι᾽ όλα τα κτίσματα... («Συμβ. Εγχειρίδιον», εκδόσεως Σ. Σχοινά, σελ. 216).

πηγή : http://sites.google.com/site/bishopphotios/home/articles-2/aprouepothetontesenanthropeseosdyoscholiatesphonestesorthodoxias

Ανώνυμος είπε...

Μπαγάσα Αμέθυστε...

"Το μόνο κακό ήταν ότι δέν πρόφτασε να σπουδάσει στην Γερμανία."

...και όποιος κατάλαβε..κατάλαβε!

Μυρμιδόνας!

Ανώνυμος είπε...

Η Οδος Κάννιγος δεν σας εκανε σωστο μαθημα κυριε Κυπριανε!

Ο κοσμος εχει ξυπνησει!
Δεν ειναι άλλο προβατα!

ΚΑΤΑΡΑ στους ιεραποστολους της Προτεσταντικης Εκκλησιας και της Καθολικης επι Οθωνος εν ετη 1830!

Διαλυσανε οτι εμεινε ορθιο επι 1.800 χρονια!

Το διαλυσανε μεσα σε λιγα χρονια - και τα τελευταια απομειναρια, οδος Κάννιγος στην Αθηνα, μου φαινεται νουμερο 10!

Και οποιος δεν με πιστευει ακομα, ας δει τα γραπτά του κυριου Κυπριανού, θα παρει μια γευση!

Ξύπνησε μια μέρα ο κύριος Κυπριανος, και νομιζει οτι μπορει να πιασει στο στομα του τον Γεροντα Παίσιο!

ΚΟΥΝΙΑ ΠΟΥ ΤΟΝ ΚΟΥΝΑΓΕ!

Σαν αλλος Τρεμπέλας - τι φρουτα εχει μεγαλωσει αυτη η οδος Κάνιγγος - βρε παιδι μου, κατι μανιταρια...να τα βλεπεις και να σου ερχεται να τα ματιασεις!

Οπως ο Τρεμπελάκος κοροιδευε τον Αγιο Μαξιμο τον Ομολογητη και τον Συμεων τον Νεο Θεολογο - ερχεται τωρα ο Κυπριανακος...να μας κρινει τον Γεροντα Παισιο!

Βρε ουστ!

Σαν πολυ θαρρος δεν πηρατε!

Κοκορόμυαλοι!

Βρε ουστ πισω στην προτεσταντικη εκκλησια!
Προδοτες της Πιστεως!

Σαν πολυ αερα δεν σας δωσαμε!

Που ταχα ξερετε την Αγια Γραφη απο εξω!
Περισσοτερο απο οτι την ξερει ο ιδιος ο Διαβολος...εσεις αποκλειεται να την ξερετε!
Με βιβλικα χωρία πειραξε ο Διαβολος τον Κυριο μας!

Τρεμπελακοι και Κυρπιανάκια!

Για κουνηστε λιγο την κεφαλη σας, να δειτε αν λειτουργει!

Μετα τιμης
Μυρμιδόνας

Ανώνυμος είπε...

Κοιτάξτε το φίδι τον κύριο Κυπριανό!

Θα γραψω τι σκεφτομαι και μετα πειτε μου αν εχω άδικο!

***********************************

1. Ακομα να απαντησει, ξαναρωταω
4η φορα - ΟΛΟΓΡΑΦΩΣ ΤΕΤΑΡΤΗ:

"Αν δεν γνωριζω το Πρόσωπο του Πλησιον μου, ή ακομα και το Ονομα του συναθρωπου μου, δικαιουμαι να του συμπεριφερομαι οπως θελω, ναι ή οχι;.
Αρκει η ΠΙΣΤΗ μου...ανεξάρτητα απο το ΠΡοσωπο ή το ΟΝομα του Προσώπου";

**********************************

2. Ρωτάω για 2η φορα - ΟΛΟΓΡΑΦΩΣ ΔΕΥΤΕΡΗ - και απαντηση ακομα δεν πηρα:

Αφου το Ιντερνετ ειναι κακό, τι δουλεια εχει εδω μεσα ο κύριος Κυπριανος;
Γιατι διατηρει ιστολογιο και γραφει ο ιδιος;

Τι δουλεια εχει η Αλεπου στο παζάρι;

**********************************

3. Απαντάει στον Αμέθυστο λιγο πιο πανω:

"Γιατι βρε αμέθυστε με 'εβρισες'; θελεις να κλαψω τωρα; μα τι πραγματα ειναι αυτα Αμέθυστε να με προσβάλλεις ετσι, μεσα στο ιστολογιο σου; εγω κοτζάμ γιατρος άνθρωπος".

Οταν ομως φιλοξενουσε ο ιδιος ύβρεις κατα της Σαλής εδω και μηνες...οταν επετρεπε να την χαρακτηριζουνε 'βρωμογραια', 'βρωμοθηλυκο' κλπ...

εκει ο ίδιος εβγαζε και γλωσσα απο πανω!

"ΔΕΝ ΘΑ ΑΣΧΟΛΗΘΩ εγω πως σε αποκαλουνε, δεν με νοιαζει εμενα, εμενα μου αρκει μονο η ΠΙΣΤΗ ΜΟΥ"!

(Καταλαβαινετε τωρα γιατι η εμμονη μου στην πρωτη ερωτηση περι ΠΡοσωπου; ΓΙΑΥΤΟ ΔΕΝ ΚΑΤΑΔΕΧΕΤΑΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ο πονηρος Κυπριανος!)

Τουλαχιστον εσενα κύριε Κυπριανε, ο Αμέθυστος δεν σε 'δημοσιευσε' ακομα "βρωμογιατρε, βρωμοΚυπριανε", σωστα;
Ετσι να δειτε πως ειναι να ΤΣΟΥΖΕΙ λιγο!

Ορισμένοι άνθρωποι - και δη οι σκληροκαρδοι - αρχιζει και λειτουργει το μυαλο τους, μονο αν νιωσουνε το "ροπαλο στον ποπο τους" - μεχρι τοτε ροχαλιζουνε αδιαφοροι!
***********************************

4. Ενω εχει μια 'προσωπικη διαμάχη' με τον αμέθυστο, βρηκε εμενα να περιφρονησει, για να αποκτησει ο ίδιος κύρος!

Ετσι γραφει:
"...όταν γράφουν...απευθυνόμενοι σε Μυρμιδόνες και άλλους πολλούς".

Τι ωραια που περιφρονει τα προσωπα των συνομιλητων του.
Αυτος που μιλαει για ΠΙΣΤΗ, αλλα οχι στο Προσωπο!

Εμ βεβαια, μονος σωστος και αξιος χριστιανος ειναι ο κύριος Κυπριανος!

Ολοι οι υπολοιποι ειμαστε 'αναξιοι λογου' και "μυρμιδόνες'!
Μεσα στο τσουβάλι! Ανωνυμη μάζα, όχλος!
Που και πολυ μας ειναι που μας ακουνε κιολας!

Αχ, να ηταν ολοι χριστιανοι σαν τον κύριο Κυπριανό, τι ωραιος θα ήταν ο κοσμος!

*********************************

5. Και τελειωνω:
Γραφει ο κύριος Κυπριανος, και κακως το αφησα ασχολιαστο τοσο καιρο, αλλα ειπα ας κανω πως δεν καταλαβαινω.
Προκειται για ενα σχόλιο του Γέροντα Παισίου:

"Τι χαζομαρα ειναι αυτη οτι ο Θεος απο το κακο θα βγαλει καλο...βεβαια αυτο δεν σημαινει οτι αυτος που το ειπε ειναι και χαζος"! (σε ελευθερη μεταφραση το μεταφερω εδω)

ΚΥΡΙΕ ΚΥΠΡΙΑΝΕ...σας το εγραψα και στις αρχες που δεν γνωριζομασταν καλα ακομα:

Εχετε υπερεκτιμησει εαυτον!

Φτασατε στο σημειο να κρινεται τον Γεροντα Παίσιο;

Αν ητανε δικο μου το ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ, θα σας στόλιζα με τετοιο ΒΡΙΣΙΔΙ...

...αλλα επειδή ειμαι φιλοξενουμενος, θα σεβαστω την φιλοξενια του Αμέθυστου!

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

"Το τι θα εγένετο εις την όλως υποθετικήν και μηδέποτε υπάρξασαν περίπτωσιν της μη πτώσεως των πρωτοπλάστων, δεν αφορά άμεσα την σωτηρίαν μας και η οιαδήποτε απάντησις εις το υποθετικόν τούτο ερώτημα εις ουδεμίαν περίπτωσιν δεν αποτελεί δόγμα πίστεως. Διότι τα δόγματα βασίζονται εις τα αληθινά γεγονότα και είναι δια τούτο αναντίρρητοι αλήθειαι."

- Άλλοι σημειώνουν άλλα κι εγώ άλλα έχω για σημαντικά.

"Το ότι οι πρωτόπλαστοι έπεσαν και ο Κυριος μας ενηνθρώπισεν χάριν ημών των ανθρώπων, ουχί εκ τινός ανάγκης, αλλ᾽ εκ της αφάτου αγαθότητος και φιλανθρωπίας κινούμενος προς σωτηρίαν του πεπτωκότος ανθρωπίνου γένους είναι δόγμα πίστεως και άπαντες το ομολογούμεν αναντιρρήτως".

Ανώνυμος είπε...

Αμέθυστε

αντιστρεφεις λιγο τα δυο τελευταια εμαιλ.

το τελευταιο πρεπει να μπει πανω
και το πρωτο μετα.

εγινε μαλλον καποιο μπερδεμα
\

Ανώνυμος είπε...

ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΠΟΛΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΧΡΙΣΤΕΠΩΝΥΜΟΝ ΚΑΦΕΝΕΙΟΝ ΤΟΥ ΑΜΕΘΥΣΤΟΥ, ΕΧΟΥΝ ΠΟΛΥΝ ΚΑΙΡΟ, ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΤΙ Π Ρ Α Γ Μ Α Τ Ι Κ Α ΕΥΧΑΡΙΣΤΟ, ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ, ΟΠΩΣ Π.Χ. ΝΑ ΦΑΝΕ ΜΙΑ ΥΠΕΡΟΧΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΤΙΚΗ ΜΠΟΥΓΑΤΣΑ.

ΠΣΥΧΡΑΙΜΙΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ!

ΑΜΑ ΜΑΛΛΙΟΤΡΑΒΙΕΣΤΕ ΓΙΑ ΠΣΥΛΛΟΥ ΠΗΔΗΜΑΤΑ, ΤΡΩΝΕ ΨΗΤΑ ΑΡΝΙΑ ΟΙ Δαιμόνοι!

Ανώνυμος είπε...

Ρε Μυρμιδόνα, γιατί σου φαίνεται ότι ειναι φίδι ο Κυπριανός;
Εμένα για μπούφος μου φαίνεται μερικές φορές...όταν δεν καταλαβαίνει ούτε σε ποιους μιλάει ούτε γιατί μιλάει....

Ανώνυμος είπε...

Μήπως υπήρξα πολύ σκληρός στην κριτική μου με τον κύριο Κυπριανο;
Εάν ναι, θα ζητήσω συγγνωμη, αλλα πολύ φοβαμαι ότι και λίγα είπα!
Διοτι δυστυχως έχουνε συμβάλλει τα μέγιστα στην αλλοίωση της Ορθοδοξιας!
Με αποτέλεσμα; Οι Εκκλησιες να είναι άδειες!
Δεν ιδρώνει όμως το αυτί του κυρίου Κυπριανου!
Για εκεινον, το ζητημα είναι απλο: αυτος είναι παρθένος, γιαυτο πηγαινει στην Εκκλησια. Ενώ οι νέοι που εχουνε φυγει, κακό του κεφαλιού τους, δεν θα στεναχωρηθουμε και για δαύτους τωρα!
Εξαλλου, αφου είναι πορνοι και πορνες…ας προσεχαν!

Στις προάλλες μόλις τόλμησα να θίξω τα κακώς κειμενα μεσα στην Εκκλησια – που τόσο κόσμο εχουνε πληγωσει…και ο κύριος Κυπριανος πως αντέδρασε;
Θυμήθηκε πως αντιδρουσανε στην «Ζωή» επι Τρεμπέλα!
Όταν καποιος σηκωνοτανε ορθιος και ελεγε την αποψη του – τον καταξευτιλίζανε!
Τον ντροπιαζανε! Τον ρεζιλεύανε!
Κατά τα άλλα, μετα το παιζουνε και χριστιανοι από πανω!
Ετσι, αυτος που διαμαρτυρήθηκε ή ειχε να προτεινει κατι…την επομενη φορα θα το σκεφτοτανε δυο φορες πριν μιλησει!
Μονο ο Τρεμπέλας ειχε το δικαιωμα να μιλησει, και η γερουσια που μαζεψε διπλα του!
Κατι μυστηριους τύπους σαν τον κύριο Κυπριανο!

Ετσι…δεν προλαβα να πω κατι, και αμεσως με περασε από ‘ακτινες Χ’: «Εισαι ετσι και αλλιως, εισαι ετσι και γιουβέτσι»!
Και να πεις ότι γνωριζομαστε με τον κύριο Κυπριανο προσωπικα;
Βεβαια, θα μου πειτε, από τα γραπτά του ο άλλος φαινεται λιγο πολύ τι ρολο βαραει!
Όμως ξερει ότι εγω ειμαι φιλοχρηματος! Ειμαι φιλάργυρος!
Ότι ειμαι πορνος, παει στο καλο, πες ότι τον βοηθησα και εγω λιγο να το βρει!
Όμως ειμαι και πλεονεκτης, ειμαι και το ένα, ειμαι και το άλλο!

Μονο τον ίδιον δεν θελει να κρινουμε! Ο ιδιος μια φορα δεν ζητησε για τιποτα συγγνωμη, και ας εχει σφαλλει χοντρά!

Ερώτηση:
Πως μπορεις να στείλεις την Monica Belluci στο ψυχιατρείο;

Απάντηση:
Όταν επιτελους θα σταθω μια φορα τυχερος στην ζωή μου, να μου κατσει η Μόνικα – (ονειρα κανω, η ελπιδα πεθαινει παντα τελευταια) : ) : ) –
Και ενώ η Μονικα θα έρθει καταλληλα προετοιμασμενη για μια ‘εκρηκτικη βραδυά’ – εγω δεν θα κρατιεμαι από την όρεξη μου..θα εχω τρελαθει από την επιθυμια μου…
..θα με ρωτησει λιγο πριν ψιθυριστα:
«Μωρο μου…για πες μου, γιατι με θελεις τοσο πολύ; Τι σου αρεσε πανω μου τοσο πολύ ώστε κανεις σαν τρελος και δεν κρατιεσαι; Ε μωρο μου; Θα μου πεις;» -
- εγω εκει πανω θα της απαντησω, αφου παρω ένα σοβαρο βλεμμα:
«Μωρο μου, σε θελω…σε γουσταρω σαν τρελος…μολις σε βλεπω δεν ξερω τι παθαινω…διοτι…
…κατά βαθος ειμαι …φιλαργυρος»!

Αυτό ητανε…η Μόνικα θα ζητήσει αμεσως το τηλεφωνο για τα επείγοντα!
Πρωτων Βοηθειών! Θα αρχισει το καημενο το κοριτσι να παιρνει χαπια!

Ανώνυμος είπε...

Εξεφρασα την ‘σκεψη’ μου να γραψω ισως ένα βιβλιο.
Μην φοβαστε, δεν θα το κανω.
Και ο κύριος Κυπριανος;
Αφου με στολισε πιο πανω, τωρα βρηκε άλλο επιχειρημα: «Δεν χρειάζονται βιβλια, διοτι οποιος θελει να γραψει βιβλιο, παει να πει ότι είναι κενοδοξος»!
Ακουστε και θαυμάστε άποψη ενός ανθρωπου στον 21ο αι και μαλιστα Επιστήμονα!
Ο Μεσαιωνας μας χαιρετά…από την οδο Κάννιγος!

Το Ιντερνετ είναι κακό και τα βιβλια είναι σημαδι κενοδοξιας!
Δηλ τι να κανουμε; Να γυρισουμε πισω στις σπηλιές; Μακαρι να ειχαμε την δυναμη να το πραξουμε!

Όταν όμως στις αρχες ρωτησα τον κύριο Κυπριανό: «Γιατι δεν πατε σε ένα μοναστηρι να προσφερετε περισσοτερο, αφου εχετε αφιερωσει την ζωή σας τοσο απολυτα στον Θεο;» - εκει παλι ξεφυγε!
Ο ανθρωπος να ητανε τουλαχιστον συνεπης στα πιστευω του!
«Μα μπορω να προσφερω και από τον κοσμο»!

Το ιντερνετ είναι κακό, όμως που τον χανεις τον κύριο Κυπριανο, που τον βρισκεις, ολη μερα στο Ιντερνετ είναι!
Τα βιβλια είναι επισης κακά, ο κοσμος είναι κακός…αλλα ‘πριτς’ που θα παω μοναχος στο Αγιο Ορος! Καλα περναω εδώ στην γή!

Αποψεις γεματες αντιφάσεις!

**********************************
Θα περιμενα από τον κύριο Κυπριανο, όταν χαριτολογώντας εγραψα για το βιβλιο που σκεφτομαι, να μου πει:
«Μυρμιδόνα…ξεκινα εσυ το βιβλιο, και εμεις εδώ ειμαστε! Επειδή ο ιδιος ειπες ότι δεν γνωριζεις καλα τα Δογματικα, ξεκινα εσυ το βιβλιο, και ότι απορια εχεις, ρωτα μας να σε βοηθησουμε»!
Αντι αυτου πηγε να με προσβάλλει ότι ανηκω στην αιρεση του ‘ελευθερου σεξ’ !
Ανεξάρτητα αν σημερα οι ανθρωποι, 90% φευγουνε από την Εκκλησια, κυριως γιατι υπαρχει το ‘σεξουαλικο προβλημα’!

Μα είναι λογικο να περηφανευεται ένας χριστιανος ότι ‘εγω δεν προκειται να πεσω στο σεξ, εγω δεν προκειται ποτε να πεσω στον πειρασμο της πορνειας»;
Είναι χριστιανικο αυτό;
Εδώ δεν ξερεις τι σου ξημερωνει!
Μπραβο σου που αντεχεις αγνος, αλλα αυτό σου δινει το δικαιωμα να το παιζεις μαγκας;
Μπορει ενας ανθρωπος να το παιξει μαγκας στον Διαβολο;
Δεν χρειαζεται λιγη ταπεινωση;

Εκτος…εκτος αν ο κυριος Κυπριανος εχει καποιο προβλημα στην σεξουαλικη του ζωη – και ετσι περηφανευεται ότι εγω δεν προκειται να παω με γυναικα στο κρεβατι!
Εκτος, αν, σαν άλλος Ωριγένης εκοψε τους όρχεις του – με τους οποιους ορχεις εχει μια ιδιατερη αγαπη – διοτι αναφερει ολο περιστατικα από το απωτατο παρελθον που εχουνε σχεση με το «θα σου κοψω τους ορχεις», ‘ο τάδε από την Π.Δ. εκοψε τους όρχεις του αλλου’ κλπ!

Αυτος και ο Τρεμπέλας – οι μονοι δυο Έλληνες που ξερανε εκ των προτέρων ότι ποτέ δεν θα πεσουνε στην πορνεια!
Φταιω εγω μετα, όταν λεω ότι ο ανθρωπος εχει γενικα πρόβλημα;

Ανώνυμος είπε...

Για το βιβλιο, δεν ζητησα να γραψω «περι της Δογματικης της Ορθοδοξου Εκκλησιας» - εκει θα ειχε δικαιο να με κοροιδεψει ο κύριος Κυπριανος!
Ποιος ειμαι εγω που θα μιλησω για τα Δογματικα; Ειμαι ένα μικρο μυρμιγκάκι!

Όμως για το σεξ – νομιζω θα ειχα αποψη!
Βλεπω, ακουω, μαθαινω, διαβαζω, μου διηγουνται τι συμβαινει γυρω μας! Εχω ανοιχτο μυαλο, δεν ειμαι φανατισμενος, ακουω τον συνομιλητη μου, και όπου φταιω, το παραδεχομαι!
Εξαλλου εχω ακομα ένα ‘πλεονεκτημα’: εχω προλάβει και τις δυο γενιες! Ειμαι στο ενδιαμεσο!
Δεν ανήκω ουτε στην γενιά του κυρίου Κυπριανου…που μεγαλωσε σε μια άλλη Ελλαδα – ουτε όμως ανηκω στην σημερινη γενιά που μεγαλωσε μονο με Σάκη Ρουβά και Ελένη Μενεγάκη!
Κατι θα μπορουσα να προσφερω!
Και να πεις ότι δεν υπαρχουνε σημερα προβληματα;
Ο νεος ανθρωπος αδικα δεν ερχεται στην Εκκλησια! Αυτό πρεπει να μας ποναει ολους!
Δεν φταιει ο νέος!
Φταιει η Νοοτροπια του κυριου Κυπριανου!
Εχει δικαιο σε αυτά που γραφει ο κ. Κυπριανος, αλλα τα λεει με τοσο λαθος τροπο, που περα από μενα, κανεις άλλος ανθρωπος δεν θα κατσει να ασχοληθει με τα λεγομενα του!

Του μιλησα για το σεξ και το βιβλιο, για να προλαβουμε ‘νεους Μεσκους’!
Οι οποιοι θα ερθουνε! Είναι μονο ζητημα χρονου!
Οι σημερινοι Αρχιμανδριτες εχουνε μεγαλωσει με το ιντερνετ, τα ροζ dvd, τα γυμνα περιοδικα στα περιπτερα, το ξεφρακωμα των γυναικων, όχι μονο στον δρομο, αλλα και μεσα στην Εκκλησια κοκ!
Ποσο να αντέξουνε; Δεν είναι ζητημα χρονου να ΠΕΣΟΥΝΕ;
Και μετα τι; Θα γραψει ο καθενας τους από ένα «Σοκ και δεος»;

Τωρα που ζει ακομα η γενια του 1930, 40, 50…τωρα να βρουμε λυσεις!
Διοτι αν φυγει και αυτή η γενιά…μετα θα αλλοιωθουνε όλα!
Ηδη μεταφραζουνε την Αγια Γραφη και την Θεια Λειτουργια στην νεοελληνικη γλώσσα!
Ποιος θα κατσει μετα να διαβασει το Ιστολογιο του κυριου Κυπριανου;
Εδώ βαριεσαι να τον διαβασεις τωρα…θα τον διαβασεις μετα;
Ποιος μετα θα καταλαβει τα κειμενα των Πατερων; Εδώ δεν καταλαβαινουμε το κειμενο του Ευαγγελιου!

Ο νεος θα προτιμησει να διαβασει το Playboy, ποιο πολλα θα καταλαβει και μεγαλυτερη ‘ωφελεια’ θα εχει!

Προσπαθω με ‘πλαγιο τροπο’ να τα πω όλα αυτά και άλλα τόσα στον κυριο Κυπριανο – και το μονο που κανει είναι να με κοροιδευει ότι ειμαι πλεονεκτης και φιλαργυρος –
- ωσαν να λες το προβλημα της Ελλαδος και της Ορθοδοξιας είναι ο Μυρμιδόνας!

Μα δεν βλεπει;
Δεν βλεπει γυρω του τι συμβαινει;
Σε τι χαλι εχουμε φτασει ολοι μας;

Τοσο πολύ πονάει την Ορθοδοξη Εκκλησια, που δεν τον νοιαζει;
Τι είναι η ζωή;
Ασπρο μαυρο, οποιος δεν είναι με μας..θανατος; Και εις το πυρ το εξωτερον;

Τελοσπαντων.

Αν εχω αδικο στα παραπανω…παρακαλω να μου το πειτε!
Σας ακουω, αγαπητοι αναγνωστες του Ιστολογιου! Ελευθερα να γραψετε…

Μυρμιδόνας

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε

μακεδονική μπουγάτσα...με κρέμα...ή με τυρί;

:)

Μυρμιδόνας

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

"Σε τι χαλι εχουμε φτασει ολοι μας;"

=====================

Κάνετε ένα σταυρό, βάλετε καμιά μετάνοια μπροστά στο Εικόινισμα, και ύστερα πηγαίνετε να κοιμηθείτε.

"Αρκετόν τη ημέρα η κακία αυτής"

amethystos είπε...

Αμήν αγαπητέ Κυπριανέ, αμήν.

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Κυπριανέ

ευχομαι να μην ξαναχρειαστεί να ερθουμε σε αντιπαράθεση!
Δεν θελω να ξαναμαλώσουμε!

Απλα κύριε Κυπριανέ, δεν θελω να αφήσετε ξανα υπόνοιες για τον Γέροντα Παίσιο!

*********************************

Αναγνωριζω κύριε Κυπριανέ οτι ειστε εξυπνος άνθρωπος, εχετε παρα πολλες γνώσεις, και σας θαυμάζω γιαυτό!

Πότε προλάβατε και τις αποκτήσατε; Σιγουρα εχετε κανει αγώνα στην ζωή σας, και αυτό σας τιμάει!

Απλα κύριε Κυπριανέ..προσέξτε λιγο σε καναδυο ζητήματα...και τότε θα μπορέσετε να αγγίξετε περισσότερο τις καρδιές των συναθρώπων σας!

*********************************

Επειδή αγαπάτε και εσεις την Ορθοδοξια, ευχομαι απο εδω και στο εξης, να κανουμε εναν γονιμο διαλογο, πως μπορουμε, ο καθενας απο τον πόστο του, να βοηθησουμε και να βοηθηθουμε!

*********************************

Κύριε Κυπριανέ, όποτε δειτε οτι αυτο που γραφω δεν ειναι ορθόδοξο και δεν συμβαδίζει με την Ορθόδοξη Πιστη, θελω να μου το λετε! Θελω να με διορθώνεται!

Μυρμιδόνας

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Κυπριανέ,

η ιστοσελιδα του Βατοπαιδίου, μολις σημερα δημοσιευσε ενα ακομα διαλογο με τον Γεροντα Παίσιο.

Και κολλαει στο θεμα που συζητουσαμε στις προάλλες:
Οτι ο Θεός θα βγαλει καλο απο το κακό!

(Το γραφω αυτό, επειδή εχετε ανοιξει σελιδα στο ιστολογιο σας, εκδηλωνοντας με έντονο τροπο την διαφωνια σας στον λόγο του Γέρ. Παισίου).

Τελιωνει το κειμενο με τον λογο του Γέροντα, οταν τον ρωτησαν γιατι οι ανθρωποι δεν πιστευουνε πια στον Θεόν:

"Πάντως είτε το θέλουν οί άνθρωποι είτε δεν το θέλουν, θά ερθη καιρός πού όλοι θά πιστέψουν, γιατί θά φθάσουν σε ΑΔΙΕΞΟΔΟ καί θά επέμβη ό Χριστός."

Το αδιεξοδο, το κακό δηλ..
θα 'αναγκάσει' τον ανθρωπο να αναζητήσει το ΚΑΛΟ, τον Θεό, μεσα στην Ορθοδοξη Εκκλησια!

(http://vatopaidi.wordpress.com/2011/01/09/
Γέροντας Παΐσιος: «Θα έρθη καιρός πού όλοι θα πιστέψουν»).

Μυρμιδόνας

Ανώνυμος είπε...

Μυρμιδόνα μιλάω για ΓΛΥΚΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΤΙΚΗ ΜΠΟΥΓΑΤΣΑ
ΜΕ ΑΧΝΗ ΖΑΧΑΡΗ ΚΑΙ ΚΑΝΕΛΑ.

;-)

Τρρρρρελαίνομαι για γλυκειές μπουγάτσες και για γλυκούς ανθρώπους.
Οι πικροί και οι ξινοί και οι βρωμεροί(τους συκοφάντες αποκαλώ βρωμερούς) με απωθούνε...

Μου θυμίζουνε τη συχωρεμένη μανούλα μου.
Φιλάκια

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Μυρμιδόνας :

Το γραφω αυτό, επειδή εχετε ανοιξει σελιδα στο ιστολογιο σας, εκδηλωνοντας με έντονο τροπο την διαφωνια σας στον λόγο του Γέρ. Παϊσίου

Κυπριανός Χ :

Στην ιστοσελίδα που φροντίζω, έγραψα το θέμα "από το κακό θα βγάλει ο Θεός το καλό", όχι για να δείξω τη διαφωνία μου με τον γέροντα Παΐσιο, όπως κακώς κατάλαβες.

Οι περισσότεροι, για να μην πω όλοι, δέχονται το κακό διότι μέσα από αυτό βγαίνει πάντα και κάτι καλό. Και όπως γράφει ο Απ. Παύλος:" Τι ούν ερούμεν; επιμενούμεν τη αμαρτία ίνα η χάρις πλεονάση;" (εις το: "ου δε επλεόνασεν η αμαρτία , υπερεπερίσσευσεν η χάρις").

Η χάρις επλεόνασε όταν είχε υπερπερισσεύσει η αμαρτία. Τότε ο Κύριος ενηνθρώπισε. Όχι όμως για να εξακολουθούμε να επιμένουμε στην αμαρτία, όπως γίνεται σήμερα, όπου η διαφθορά των ψυχών συντελείται ακαριαία - με το πάτημα ενός κουμπιού - ιντερνέτ, τηλεόραση κλπ -, συστηματικά και σκόπιμα, για να μας επιβληθεί από αυτούς που τη διαχέουν η "μεσσιανική κοινωνία" με το αποδεικτικό της "αγιότητας". Δηλαδή, με την κάρτα του "ευ φρονούντος".

Ο γέροντας Παΐσιος είπε ότι μέσα από αυτό το παγκόσμιο κακό που επικρατεί σήμερα ο Θεός θα βγάλει το καλό. Συμφωνώ κι εγώ μαζί του. Το κακό καταρρέει αφ΄ εαυτού, οδηγείται στην αυτοαναίρεση. Αρκεί όμως να γνωρίζει ο κόσμος ποιο είναι το καλό. Διότι σήμερα μας προσφέρουν σαν καλό το αίσχιστο κακό : Την παγκοσμιοποίηση και τον οικουμενισμό.

Δεν θέλουν κανένα κράτος και κανένα έθνος, να δημιουργήσει και να αποτελέσει πρότυπο μίμησης με βάσει το δίκαιο και τη δικαιοσύνη. Και όταν γράφω δίκαιο και δικαιοσύνη, εννοώ τον Χριστό (=δίκαιο) και τη χριστιανοσύνη (=δικαιοσύνη). Αυτά τα έχουν διαφθείρει και διαστρέψει οι παπικοί μαζί με τους προτεστάντες και τους δικούς μας.

Δίκαιο και δικαιοσύνη, δεν είναι αφηρημένες έννοιες. Έχουν φανερωθεί, έχουν αποκαλυφθεί, έχουν γίνει αλήθεια : πραγματικότητα και γεγονός.

Βεβαίως, λοιπόν, μέσα από τη σημερινή φαυλότητα και φαλκίδευση θα βγεί το καλό. Διότι το κακό φτάνει νομοτελειακά σε αδιέξοδα και δείχνει πόσο εγκληματικό είναι. Πόσο ψευδές και απάνθρωπο.

Δεν μπορούν να ισχυρίζονται ότι όποιος δεν θέλει την κάρτα του "ευ φρονούντος" είναι τρομοκράτης.

Δεν μπορούν να διώκουν (φιμώνουν) από θέσεις όπου διαμορφώνονται χαρακτήρες και καθορίζονται συμπεριφορές, όσους αποκαλύπτουν τις δολιότητες και τα ψεύδη τους.

Δεν μπορούν να καταδικάζουν στον δι΄ ασιτίας θάνατο, στη στέρηση φροντίδων υγείας, εργασίας και άλλων κοινωνικών αγαθών, όποιον δεν θέλει να πάρει την κάρτα του "ευ" και από την άλλη να κόπτωνται για τις υπανάπτυκες χώρες και τους εκεί λιμοκτονούντας.

Δεν μπορούν να απεργάζονται σχέδια μείωσης του πληθυσμού της γης, για να μη φαίνεται ότι αποφεύγουν να μειώσουν τα αμύθητα πλούτη τους. Πλούτη που έχει στα χέρια της μια χούφτα εγκληματιών.

Από το κακό ο Θεός θα βγάλει το καλό, αλλά δεν είναι ανάγκη η ανθρωπότητα να κυλιστεί πάλι στο αίμα. Αυτό έγινε στο παρελθόν με τα άπειρα πλήθη των μαρτύρων για το δίκαιο (Χριστός) και για τη δικαιοσύνη (χριστιανοσύνη). Αυτά όμως περιήλθαν στα χέρια ιδιοτελών ανθρώπων, ανθρώπων εξουσιομανών, φιλάργυρων, ανθρωποκτόνων.

Αργά και σταθερά έρχονται τώρα αντιμέτωποι με την αδιέξοδη φαυλότητα, την απίστευτη ηλιθιότητα που εδραίωσαν εξαγοράζοντας συνειδήσεις.

Η αξία του χρήματος οδηγείται κάποτε στην ύφεση και από εκεί στη χρεωκοπία. Το ίδιο και οι συνειδήσεις. Βρισκόμαστε σ΄ αυτό το σημείο. Ήρθε η ώρα να δείξουμε τη δική μας συνείδηση : Την Ορθόδοξη, την Ελληνική, την παγκόσμια, που όλοι οι άνθρωποι έχουν ανεξάρτητα σε ποιο τόπο ζουν.

Η Ελλάδα ορατό σύνορο έχει τη Θρησκεία της και νοητό το Δόγμα της. Δεν θα τα πουλήσει, ούτε σκοπεύει να αγοράσει άλλα.

Ελπίζω ότι ο γέροντας Παΐσιος δεν είχε κατά νουν άλλα πράγματα, διαφορετικά από αυτά που έγραψα.

Ανώνυμος είπε...

Φίλη Ανώνυμη,

πότε με το καλό θα ανέβεις Θεσσαλονίκη;

Ξέρω ενα ζαχαροπλαστειο, κανει τόσο νοστιμες μπουγάτσες...θα φας και 'τα δάχτυλα' σου !

Μυρμιδόνας

amethystos είπε...

Αγαπητέ Κυπριανέ δέν ερμηνεύονται τά μυστήρια τής ζωής μέ τή λογική. Ο Θεός είναι αναίτιος. Λόγοι σάν : "ου δε επλεόνασεν η αμαρτία , υπερεπερίσσευσεν η χάρις", ανήκουν στή λογική σας, η οποία κατακρίνει τήν αμαρτία, δέν ξέρει νά κάνει τίποτε άλλο η λογική. ΕΓΩ ΚΑΛΟΣ, ΕΣΥ ΚΑΚΟΣ.
Η γνώση τού καλού καί τού κακού είναι αυτή η ίδια η αμαρτία καί ο θάνατος. Η ΠΤΩΣΗ ΜΑΣ. Τό κακό είναι ανυπόστατο, επομένως μετά τήν πτώση, ό,τι καλό καί νά κάνουμε, καταλήγει σέ κακό. Καί ότι κακό σέ καλό. Τό καλό τής πτώσεως δέν μπορεί νά υπάρξει πλέον χωρίς τό κακό. Αυτό είναι το πρόβλημα όλων τών ηθικολόγων. Ο π.Παΐσιος αναφερόταν στό ιστορικό αντικειμενικό καλό ή κακό. Όπως πχ. στήν περίπτωση τής πτώσεως τής Κων/πόλεως η οποία αποδόθηκε στήν εγκατάλειψη τού Θεού από τούς Βυζαντινούς καί η απόθεση ελπίδων στήν κοσμική δύναμη. Πραγματικά το Ελληνικό έθνος αναστήθηκε αλλά βρήκε μπροστά του τό καλό τού Κοραή καί τό υϊοθέτησε πρίν στερεωθεί στή νίκη του.
Γι αυτό ακόμη καί τό ιστορικό καλό δέν μπορεί νά ξεφύγει από τόν νόμο τής πτώσεως.
Ο Εβραϊκός λαός ακολούθησε τούς προφήτες καί διήρκησε στήν ιστορία. Όσο γιά την εκμετάλλευση Πατερικών αποφθεγμάτων υπάρχει η προειδοποίηση τού Αγίου Μαξίμου, στήν ανάρτηση στήν οποία βρισκόμαστε. ΑΝΑΝΕΏΣΤΕ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΣΑΣ

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Κυπριανέ

αφου πρωτα πω οτι συμφωνώ απόλυτα με αυτα που γραφεται...θα κανω μια μικρή 'παρατήρηση':

Κύριε Κυπριανέ, ακομα δεν με έχετε 'μάθει';

Σας εχω πει ξανα στο παρελθον, οτι δεν ειμαι ο τύπος του 'θρησκευόμενου' που θα κρυφτει πισω απο την αμαρτία του!

Και θα ψάξει δικαιολογιες για την αμαρτια του!

Π.χ.: "Εγω κάνω το κακό, διοτι οπως και να το κανεις, απο το κακό καποια στιγμή θα βγει καλό!
Αρα...χαζός ειμαι τωρα να μην αμαρτάνω;"!

Οχι κύριε Κυπριανέ!
Ποτέ δεν σκεφτηκα έτσι!
Εχω πολλα στραβα και πολλα ελατώμματα, ομως ποτε δεν σκεφτηκα ετσι...για να δικαιολογησω τα...χάλια μου!

********************************

Θα χαρω παρα πολυ αν προσθέσετε στην συγκεκριμενη ανάρτηση στο Ιστολογιο σας την διευκρινηση, οτι ο Γέρ. Παίσιος δεν εννοουσε:

"αμαρτανετε ελευθερα, μια μερα θα βγει κατι καλο απο την αμαρτια σας"!

Διοτι ετσι όπως γραψατε το κειμενο σας, σκανδαλίζεται τους πιστους κύριε Κυπριανέ!

Θα αρχίσουνε οι χριστιανοι να αμφιβάλλουνε για τους λόγους του Γέρ Παισίου!

Σας παρακαλω, σας το ζηταω ως χαρι!

Στα υπολοιπα που γραφετε συμφωνω απολυτα μαζι σας!

Τελικα ειδατε κύριε Κυπριανέ, οτι με λίγη καλη θεληση, και απο τις δυο πλευρες..μπορουμε να κανουμε εναν ομορφο διαλογο;

Μυρμιδόνας

Ανώνυμος είπε...

Αμέθυστε

θελω να σε ρωτησω κατι.
Εγραψες:

"Τό κακό είναι ανυπόστατο, επομένως μετά τήν πτώση, ό,τι καλό καί νά κάνουμε, καταλήγει σέ κακό. Καί ότι κακό σέ καλό."

Γραφεις δηλ οτι κακο κανω, γινεται καλο. Καταλήγει καλό.

ΑΥτό ομως ΑΜέθυστε, δεν μπορει να το εκμεταλλευτεί ενας 'καλοθελητής';

Π.χ. εγω σαν εργοδότης εκμεταλλευομαι οικονομικα τους υπαλληλους μου, τους κλεβω όπου μπορω, ομως δεν πειράζει.
Δεν βαριέσαι!

Το κακό που κανω, μια μερα θα βγει σε καλο.

Λοιπον ΑΜέθυστε;
Δωσε μας την εξηγηση...

Μυρμιδόνας

amethystos είπε...

Ο καλοθελητής γιά νά τό εκμεταλλευτεί πρέπει νά βρίσκεται έξω από τό νόμο τού καλού καί τού κακού. Κάτι αδύνατον. Θά τόν εκμεταλλευτεί καί αυτόν ό ίδιος νόμος ή θά τόν τιμωρήσει ο πνευματικός νόμος. Η λογική δέν χωράει, ούτε η φαντασία.

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

αμέθυστε, σχετικά με αυτό ...

"Η γνώση τού καλού καί τού κακού είναι αυτή η ίδια η αμαρτία καί ο θάνατος. Η ΠΤΩΣΗ ΜΑΣ. Τό κακό είναι ανυπόστατο, επομένως μετά τήν πτώση, ό,τι καλό καί νά κάνουμε, καταλήγει σέ κακό. Καί ότι κακό σέ καλό. Τό καλό τής πτώσεως δέν μπορεί νά υπάρξει πλέον χωρίς τό κακό"

... θα απαντούσα ότι η πτώση μας είναι γεγονός, τη φέρουμε όλοι, αλλά έχουμε τη δυνατότητα - με το άγιον Βάπτισμα και τη συνετή και συνεπή ζωή μας - να ενεργοποιήσουμε τη θεία Χάρη και να γίνουμε "δοχεία της Χάριτος".

Φυσικά θα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τους άλλους και ό,τι καλό πάμε να κάνουμε αυτοί θα το μεταστρέφουν σε κακό. Παράδειγμα, οι αιρετικοί με τις αιρέσεις που φαλκιδεύουν την αγία Εκκλησία και πίστη.

Πράγματι, το κακό είναι ανυπόστατο. Το υποστασιάζει όμως ο εκτός Χάριτος άνθρωπος, ο οποίος φυσικά μέσα στα όσα δεινά επιφέρει, πάντα αφήνει πίσω του τα σημάδια του καλού. Και αυτό ήθελε να πει ο γέροντας Παΐσιος.

Πάντως είναι εντελώς εξωφρενικό μετά από δυο χιλιάδες χρόνια χριστιανισμού - τα περισσότερα με κυρίαρχη την αίρεση - να επιμένουμε γράφοντας "τό καλό τής πτώσεως (σημ. η αφορμή της εναθρώπισης του Κυρίου) δέν μπορεί νά υπάρξει πλέον χωρίς τό κακό". Το καλό της πτώσεως μπορεί να υπάρξει όταν δεν ενδίδουμε και δεν γινόμαστε φορείς (υπόσταση) του κακού.

Δεν συνεπάγεται αυτό ότι θα πάψουμε να πεθαίνουμε. Αρκεί να είναι αυτό το μόνο αναντίρρητο κακό από την πτώση μας και όχι η ανακούφιση των πολλών από τη δυναστεία των φθοροποιών εξουσιαστών. Δεν συνεπάγεται επίσης ότι το κακό θα εκλείψει. Αλλά η ένταση και η ισχύς του θα μειωθεί σημαντικά και δεν θα κυριαρχεί παγκόσμια όπως σήμερα.

Όσο ζούμε να επιφέρουμε λιγότερα δεινά στο συνάνθρωπο και στη φύση. Το παράδειγμά μας, να γίνεται αφορμή να το αμιλλώνται και άλλοι, να αμιλλώνται το νοητό ήλιο της δικαιοσύνης, χωρίς να τους υποχρεώνουμε με κάρτες του "ευ" και πλείστα άλλα φευ.

ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

Δυστυχώς,αδελφοί,πολλές είναι πο φορές που,αντί να επιζητούμε το Πνεύμα του Κυρίου μέσα μας,επαφιέμεθα 'στο νεκρό γράμμα του νόμου.Σε καταστάσεις παλαιοδιαθηκικές που μας απεστερούσαν της αληθούς ελευθερίας,την οποία χαρίζει αφειδώς ο Θεός 'στα τέκνα Του.Είμεθα πραγματικά για να μας οικτίρουν οι αλλόθρησκοι και αλλόδοξοι,εμείς,οι Ορθόδοξοι ''Χριστιανοί'',με τα καμώματά μας.Δε χωρεί ουδεμία αμφιβολία πως,όσον εξακολουθούμε να μην αλλάζουμε το βίο μας ριζικά,να μην καθαιρώμεθα από τα πάθη,άλλο τόσο θα παραδίδουμε αυτή την κενοδοξία,'στην οποία αναφέρεται ο Αμέθυστος,από γενεά σε γενεά χριστιανοπαίδων!

Αν το μόνο στοιχείο που μας συγκρατεί από τα συσσωρευόμενα ζώπυρα της βδελυκτής για τον Κύριο αμαρτίας είναι ο φόβος,όπως επισημαίνει ο αδελφός Μυρμιδόνας,ε τότε,ειλικρινά,τα πονηρά πνεύματα καγχάζουν επιδεικτικά και υπεροπτικά με εμάς,με τους εκ του ασφαλούς και αφελείς λόγους μας!Γελούν και μας περιγελούν έχοντας εκπορθήση το νου και την καρδιά μας,την ίδια στιγμή που εμείς τυρβάζουμε περί πολλών άλλων και αμελούμε τα θεία και αδιαφορούμε για το σχέδιο της σωτηρίας μας,για τη θεία οικονομία που προνόησε και μας ανεβίβασε σε τέτοια πνευματικά ύψη αλλά που εμείς τα ποδοπατούμε και τα αγνοούμε χάριν εντυπωσιοθηρίας και ανέσεων,ευκολιών ''εκσυγχρονιστικών''.

Ανώνυμος είπε...

Αρχαίε χριστιανέ, ξήγα, τι είναι τα ζώπυρα;

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Κάτι ακόμη, μια ιατρική - όχι θεολογική - προσέγγιση στην προειδοποίηση που έδωσε ο Θεός στους πρωτοπλάστους :

"Από δε του ξύλου ο έστι εν μέσω του Παραδείσου, του γινώσκειν αγαθόν και πονηρόν, ου φάγητε απ' αυτού ου δε μη άψεσθαι, ή δ’ αν ημέρα φάγητε απ’ αυτού, θανάτω αποθανείσθε".

Η προειδοποίηση ήταν για τον πολλαπλασιασμό του ανθρωπίνου γένους που θα ακολουθούσε, κατά παράβαση της εντολής του Θεού. Πώς θα πολλαπλασιαζόταν το ανθρώπινο είδος άνευ της παραβάσεως, αυτό είναι αδύνατο να το διηγηθεί ο οιοσδήποτε σώφρων. Ούτε εικασίες δεν χωρούν.

Οι πρωτόπλαστοι υπέστησαν σταδιακή φθορά και έζησαν περί τα 1000 χρόνια. Τόσο και λιγότερα οι ακολουθήσαντες. Οι επιμιξίες που έγιναν αποτελούσαν ουσιαστικά ενδογαμίες, οι οποίες ευθύνονται για πλείστα νοσήματα, τα οποία βραχύνουν το προσδόκιμο επιβίωσης και επιφέρουν το θάνατο.

Αυτό το νόημα, από ιατρική έποψη, είχε η προειδοποίηση : Την προϊούσα φυσική φθορά και το θάνατο συνεπεία των νοσημάτων ενδογαμίας, εκτός βέβαια και από την αισθητική (δια των αισθήσεων : "άψεσθαι και φάγητε") γνώση του καλού και του πονηρού.

Ο Θεός θάνατον ουκ εποίησε. Ο άνθρωπος τον επέλεξε κατόπιν σχέσεως με τον "φρονιμώτατο πάντων των θηρίων των επί της γης, ών εποίησε Κύριος ο Θεός" όφι.

amethystos είπε...

Αγαπητέ φίλε Κυπριανέ ό Γρηγόριος Νύσσης αναφέρεται στόν πολλαπλασιασμό τών ανθρώπων χωρίς τήν πτώση. Δέν ήταν απαραίτητη η πτώση γιά τον πολ/σμό, όπως δέν ήταν καί γιά τήν ενσάρκωση. Ο όφις τούς μύησε σέ έναν γενικόλογο λόγο: "τί ὅτι εἶπεν ὁ Θεός, οὐ μὴ φάγητε ἀπὸ παντὸς ξύλου τοῦ παραδείσου;" καί τούς ανάγκασε νά απαντήσουν απρόσωπα, προδίδοντας την εντολή καί τή συμβουλή τού θεού. "Από όλα τά ξύλα μπορούμε νά φάμε εκτός από τό ξύλο πού βρίσκεται στό κέντρο".
Τί ήταν αυτό τό ξύλο; Η ζωοδόχος πηγή, η οποία σήμερα υπάρχει ξανά στό κέντρο τής Βασιλείας, χωρίς πλέον τήν ύπαρξη τού δέντρου τού καλού καί τού κακού καί είναι η Θεοτόκος.
Κάπως έτσι δίνει καί τήν απάντησή του ο Νύσσης γιά τόν πολ/σμό τών ανθρώπων εν τώ παραδείσω.

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Ευχαριστώ τον αμέθυστο για την πληροφορία. Θα μου ήταν χρήσιμη η παραπομπή, η σχετική με το θέμα, του Γρηγορίου Νύσσης, για να την αναζητήσω.

Ανώνυμος είπε...

Σε αυτο που εγραψε ο κύριος Κυπριανος για τον πολλαπλασιασμό των ανθρώπων - πριν καν διαβασω την απάντηση του Αμέθυστου, διαφώνησα.

Με το εξης σκεπτικο:

Δεν πιστεύω, οτι την ώρα που ο Θεός "προειδοποιουσε' τους Πρωτόπλαστους και τους 'απείλησε' οτι οταν παρακουσουνε την Εντολη θα πεθάνουνε...

..οτι ειχε στο μυαλο του τις 'αιμομιξιες'!

Θελω να πω, ετσι οπως το παρουσιάζει ο κύριος Κυπριανος ειναι σαν να μας λεει:

"Μην τρώτε το 'μήλο', διοτι αν το φατε, μετα θα κανετε σεξ αναμεταξυ σας, και αυτο δεν ειναι καλο για την υγεια σας, και ετσι θα πεθανετε"!

***********************************

Ας ειμαστε λιγο πιο σοβαροί οταν μεταφράζουμε 'κομβικά σημεια' της Αγίας Γραφής! Και αν δεν ξερουμε, ας το αφήνουμε για πιο δυνατους!

ΔΙοτι στο κατω κατω, ακομα και ετσι να ήτανε...ο Θεός δεν θα μπορουσε δηλ να 'γιατρεψει', κατα εξαίρεση, τις 'συνεπειες' μιας 'αιμομιξιας';

Θελω να πω, αλλιμονο αν την "κρίσιμη στιγμή' της υπακοης του ανθρωπου στον Θεό - εκεινη την στιγμή κρινονταν τα πάντα...
..ο Θεός ειχε το μυαλο του σε 'ιατρικες συμβουλες'!
Ωσαν να λες - ο Θεός ειναι υποχείριο των 'νοσημάτων'!

Θελει προσοχή στην ερμηνεια της Αγίας Γραφής.
Οποιος δεν μπορει, υπαρχουνε και μεταφρασεις με σχόλια.

Τέτοια άτοπα έλεγε και ο Τρεμπέλας!
Ο Τρεμπέλας τετοιου ειδους χαζά σχόλια κανει στα βιβλια του.

Να γιατι μιλησα πιο πανω τοσο σκληρα κατα του Τρεμπέλα!

Επιτελους, ας αφήσουμε την οδό Κάνιγγος και τους προτεσταντες θεολογους του 19ου αι!

Ο Τρεμπέλας, επι τη ευκαιρία, στα εργα του, παει και ξετρυπώνει κατι προτεστάντες θεολογους, που δεν τους ήξερε ουτε η ίδια τους η μάνα!

Και υποψιν...δεν σπουδασε κιολας στην Γερμανια! φανταστειτε δηλ και να σπουδαζε!

Υ.Γ.: κύριε Κυπριανε, θα χαρω παρα πολυ για την διευκρινηση σας, στο ιστολογιο σας, οτι ο Γερ Παίσιος τελικα αποφασίσατε, οτι δεν λεει χαζομαρες!
Σας το εγραψα και πιο πανω: σαν χάρη σας το ζητώ!
Αναγνωριζω το θεολογικο βαθος σας, και του κυριου Τρεμπέλα Παναγιώτη...υποκλινομαι, αλλα επιτρεψτε με να πω, οτι ουτε εσεις ουτε ο Τρεμπέλας...ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ με τον Γεροντα Παίσιο!

Και επειδή απαντησατε πιο πανω σαν γιατρός...εγω θα απαντησω σαν βιολογος (και ας μην ειμαι):

Τι σχεση μπορει π.χ. να εχει μια κατσαριδα...με εναν ΑΕΤΟ;

Βλεπετε εσεις καμια ομοιότητα;

Παρακαλω για αποκατάσταση της 'υστεροφημιας' του Γέρ. Παισίου στο ιστολογιο σας!

Μυρμιδόνας

Ανώνυμος είπε...

Και επειδή θελω να αποδειξω οτι δεν εχω καμια προσωπικη εμπάθεια με τον κύριο Κυπριανο, απλα, εδω μεσα κανουμε διαλογο απο Αγαπη για την Ορθόδοξη Πιστη και την Αλήθεια -

ιδου πως κλεινει το άρθρο του ο κύριος Κυπριανος για τον Γέρ. Παίσιο:

"Η εσχάτη πλάνη χείρων της πρώτης, χωρίς να σημαίνει αυτό ότι ο γέροντας που το είπε ήταν πλανεμένος."

Παρακαλω για αποκατάσταση.
Δεν θα σας υποδειξω τι ακριβως θα γραψετε κυριε Κυπριανε.

Τουλαχιστον σημειώστε οτι "η εκφραση μου ητανε ατυχης" - μπορει να συμβει σε όλους μας, συμβαινει και στις καλυτερες οικογενειες!

Παρακαλω κύριε Κυπριανέ, σαν χάρη σας το ζητώ!

Και την επομενη φορα κύριε Κυπριανε, οταν θα αναφέρεστε σε πνευματικά αναστήματα σαν του Γέροντα Παισίου, παρακαλω να βουτάτε την πένα σας και την γλωσσα σας λιγο στο 'μελάνι' της ταπεινωσης!

Εδω μεσα, δεν ειναι οδο Κάννιγγος, να πουλατε εξυπναδες στους εφηβους και να τους τρομακρατείτε!
Εδω μεσα δεν ειναι σφηκοφωλιά προτεστάντικων παραφυάδων, να ευνουχίζεται προσωπικότητες και να κουτσουρεύεται συνειδήσεις!

Υ.Γ.: οσο για την μελλοντικη σας αναμέτρηση με τον αντιχριστο σε μια Δίκη...με τις αποψεις που έχετε και τα μυαλά που 'κουβαλάτε', κύριε Κυπριανε...σας βλεπω.. να αντεχετε 5 λεπτά!
Ουτε 5 λεπτα δεν θα χρειαστει ο αντιχριστος για να αναμετρηθει μαζι σας!

Με 2-3 επιχειρηματα του, θα σας εχει αποτελειωσει!
Κατι 'θεολογοι' σαν και σας, θα ειστε βουτηρο στο ψωμι του αντιχριστου!

Δεν αντιμετωπιζεται με 'κοσμικη σοφία' ο αντιχριστος κύριε Κυπριανε!
Και σιγουρα οχι με τα εφόδια της cosa nostra των Οργανώσεων που ανήκετε!
********************************

Παρακαλω για αποκατάσταση του Γερ. Παισίου, διοτι αλλιως θα πρεπει να μιλησω 'εξω απο τα δοντια' κύριε Κυπριανε...και πηρατε μια γεύση τι σημαινει αυτό...

...δεν θελω κοτζάμ γιατρό να σας βλεπω να στεναχωριέσται!

Μυρμιδόνας

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Προς Μυρμιδόνα,

Σχετικά με τα του γέροντα Παϊσίου, έχω γράψει δυο άρθρα στο ιστολόγιο που φροντίζω. Νομίζω ότι απαντήσεις δίνονται. Δεν δίνονται, σε όσους υποκαθιστούν το σεβασμό και την τιμή με την ειδωλολατρεία, προς έναν γέροντα ερημίτη και ασκητή. Μάλιστα, σε μια εποχή όπου κυριαρχεί πλήρης σύγχυση.

Σέβομαι και τιμώ τον γέροντα. Είναι όμως πολύ νωρίς να μιλήσει κανείς και για άγιο. Η Εκκλησία, δηλαδή όλα τα Ορθόδοξα Πατριαρχεία, βρίσκονται σε δεινή κατάσταση και δεν είναι του παρόντος να δοθούν εξηγήσεις.

Ως προς το "κομβικό" σημείο δήλωσα ότι δεν πρόκειται για θεολογική προσέγγιση, αλλά για ιατρική. Και επ΄ αυτής, αν ζητάς περισσότερα σου απαντώ, πάλι,ιατρικά και όχι θεολογικά :

Διαφορετικά θα ήταν, αν οι πρωτόπλαστοι πολλαπλασιάζονταν έχοντας υπακούση, εντάξη, ενσωματώση την ελευθερία τους και το αυτεξούσιο στην εντολή που τους έδωσε ο άγιος Θεός, και άλλο έγινε, όταν αποφάσισαν να συνάψουν σχέση με τον φρόνιμο όφι, που τους υπέδειξε ότι με την αφή και την τροφή του απαγορευμένου καρπού θα γίνονταν κι αυτοί θεοί (έσεσθε ως θεοί).

Ο άγιος Θεός δεν τους ζήτησε να συνάψουν σχέση μαζί Του (με τον Θεό). Σχέση συνήψαν με τον όφι και φίδια είναι όσοι προτείνουν σχέση, πρόσωπο και έρωτα, με τον ενανθρωπήσαντα Θεόν και Λόγο του Θεού.

Η Πίστη δεν ζητεί σχέση με κανένα. Μαθητεία ζητεί και προαίρεση μαθητείας. Την οποία δυστυχώς δεν έχεις επί του παρόντος, αφού είσαι σε θέση να βγάζεις προτεστάντη και άχρηστο τον Π. Τρεμπέλλα.

Αυτός, τουλάχιστον, καλύτερη θεολογία από εμένα και από σένα γνώριζε.

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

"Απο το κακο ο Θεός θα βγαλει καλο" ελεγε ο Γερ. Παίσιος! "Και ενα απο αυτα ειναι νομιζω και το Ιντερνετ", έγραψε ένας σχολιαστής

...

Αυτό θα μπορούσε να γίνει αν άνθρωποι με φόβον Θεού ήταν στις θέσεις που θα μετέδιδαν τη γνώση για την κατά Θεόν προκοπή και Παιδεία.

....

Αυτή (:γνώση για την κατά Θεόν προκοπή και Παιδεία) περιήλθε στα χέρια αιρετικών, κακόδοξων και μισούντων την κατά Χριστόν αλήθεια. Πάνε αιώνες τώρα.

...

Τώρα είναι όλα δικά τους (και το ιντερνέτ) όπου και υποτίθεται, κάτι καλό θα βγεί από το κακό. Η εσχάτη πλάνη χείρων της πρώτης, χωρίς να σημαίνει αυτό ότι ο γέροντας που το είπε ήταν πλανεμένος.

Αν ήξερες να διαβάζεις (σημ. απαιτείται μαθητεία και γι΄ αυτό) θα ήσουν σε θέση να καταλάβεις ότι το : "η εσχάτη πλάνη χείρων της πρώτης" δεν απευθύνεται στον γέροντα. Το σημειώνω με το "δεν σημαίνει αυτό ότι ο γέροντας ήταν πλανεμένος). Απευθύνεται στα θύματα του ιντερνέτ και στις κακόδοξες αντιλήψεις ότι ο Θεός θα βγάλει καλό μέσα από το κακό. Αυτό γίνεται μόνο ΔΙΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΟΙΑΣ και αυτό δεν διαχέεται από τις υπεύθυνες φωνές που μας κάνουν μαθήματα.

amethystos είπε...

Μυρμιδόνα μπορείς να μας βοηθήσεις να βρούμε την ανάρτηση του κ.Κυπριανού την σχετική με τον Γέροντα Παίσιο διότι μπορεί να είναι πολύ σοβαρό το θέμα. Είναι παλαιοημερολογίτης ο κ.Κυπριανός;

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

http://kyprianoscy.blogspot.com/2011/01/blog-post_02.html

http://kyprianoscy.blogspot.com/2011/01/blog-post_09.html

Ανώνυμος είπε...

Σιγα μην είναι παλαιοημερολογίτης ο Κυπριανός.
Ενας αρτηριοσκληρωτικός είναι και ουδέν έτερον...

Ανώνυμος είπε...

Αμέθυστε,

επειδή τωρα δεν εχω χρονο, πρεπει να παω ενα συγγενικό μου προσωπο στο Αερόδρομιο..

το απογευματακι.

*******************************

Οσο για τον κύριο Κυπριανό, τον παρακάλεσα και τον ξαναπαρακάλεσα.

Αφου δεν επιθυμει να αποκαταστήσει τον Γέροντα Παίσιο - εκεινος αναλαμβάνει την ευθύνη για ότι θα γραψω απο εδω και περα!

Μονο τον παρακαλω, να μην αρχισει παλι να κλαιγεται σαν μυξιαρικο, σαν 'μωρη παρθενα':

"Γιατι μου μιλατε ασχημα, ε; Θελετε να κλαψω; Αρκετή η κακία της ημερας"!

Εμαθε και εδάφια της Αγιας Γραφής ο κύριος Κυπριανός!
Επικαλειται εδάφια της Κ.Δ. για να μην τον κρινουμε! Διοτι δεν το αντέχει!

Μεχρι που μπορει να φτάσει η κατάντια ενος ανδρός;

**********************************

Και παλι ομως, μεχρι να γυρισω απο το αεροδρόμιο, αν γραψει την διευκρινηση του, εχει καλως.
Θα το σταματησω το θεμα εδω.

Στο χερι του ειναι!

Και ας παρει κανενα τηλεφωνο πριν στην οδο κάνιγγος να του δωσουνε ιδεα καναδυο επιχειρηματα!

Και αν δεν απαντανε εκει...να παρει τηλεφωνο την Σεχτα που καμαρώνει οτι ανηκει, και λεει οτι βρισκεται επι εδαφους του Αγιου Ορους!

Ο καθενας οτι φανταζεται γραφει! Αυτο ειναι το καλο με την Δημοκρατια!

Μυρμιδόνας

Ανώνυμος είπε...

ΤΏΡΑ ΠΩΣ ΤΟ ΕΧΕΤΕ ΔΕΙ ΟΛΟΙ ΕΔΩ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΒΑΡΑΤΕ ΤΟΥΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ;
ΔΕ ΝΤΡΕΠΕΣΤΕ;
ΧΑΘΗΚΕ ΠΙΑ Ο ΣΕΒΑΣΜΟΣ;
ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ;

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΑς ΕΥΧΗΘΩ ΕΣΕΙΣ ΝΑ ΜΗΝ ΑΞΙΩΘΕΙΤΕ ΝΑ ΓΕΡΑΣΕΤΕ ΠΟΤΕ;
:-(
ΡΩΤΏ.
ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΑς ΕΥΧΗΘΩ;
:-(
ΑΝ ΣΑΣ ΤΟ ΕΥΧΗΘΩ, ΤΗ ΒΑΨΑΤΕ, ΓΙΑΤΙ ΠΙΑΝΟΥΝ ΟΙ ΕΥΧΈΣ ΜΟΥ.
;-(
ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΝΑ ΑΚΟΥΣΩ ΠΩΣ ΤΗΝ ΕΧΕΤΕ ΔΕΙ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΕΡΟΥΣ ΕΔΩ ΜΕΣΑ, ΜΑ ΓΙΑ ΟΝΟΜΑΑΑΑ!
:-)

ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

Εδώ νοούνται μεταφορικώς και εννοώ τα ζώπυρα της χριστιανικής πίστης μας.
Έχω 'βρή το εξής από το el.wikisource.org:
· βοτάνη, υπό ενίων . ή *[ανθρακιά
AS. [φυσητήρα]
*· φυσητήρας ASvgn ζωτικάς όθεν οι χαλκευταί το
πυρ εκφυσώσι (4. Macc. 8,13) vg
· εκκαύσεις (Ar. Lys. 682)
· εξάπτειν ποιείν
· Κρατίνος εν Πυλαία (fr. 176). Ζώπυρος
ο Πέρσης, βασιλεί χαριζόμενος, μαστιγώσας εαυτόν, της ρινός και των ώτων αφελόμενος, εισελθών εις Βαβυλώνα, προύδωκε την πόλιν.

Τα άνωθι προς κάθε ενδιαφερόμενο και ενδιαφερόμενη.
Τα ''ζώπυρα'' είναι η ανθρακιά,η φωτιά,η μυστική φλόγα του Πνεύματος του Κυρίου που σιγοκαίει ανενεργή εντός μας αλλά και,ευρύτερα,ο θησαυρός της αμώμητης και θεοπτικής πίστης μας.

Συγγνώμη για το μονοτονικό.Θα επανέλθω μόλις ευκαιρήσω.

ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

''..........πολλές είναι o ι φορές..........''.

Ανώνυμος είπε...

ΑΡΧΑΙΕ ΧΡΙΣΤΙΑΝΕ, ΕΥΧΑΡΙΣΤΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

Ανώνυμος είπε...

Καλέ, μου σηκώθηκε η θριξ!
Μια εξήγηση απλή ζήτηξα...εσείς εδώ μου κατεβάσατε τις... βιβλιοθήκες του Ματσατσούτσες, έλεος!
:-)

Ανώνυμος είπε...

Τίθεται ένα έρωτημα. Ποιος έχει δίκαιο;
Ο κύριος Κυπριανός ή ο Γέροντας Παίσιος;
Αλλιως:
Η κατσαρίδα ή μήπως ο Αετός;
***************************************
Δυστυχως ο κ. Κυπριανος εχει πρόβλημα. Είναι άρρωστος.
Δεν τον κοροιδευω, διοτι δεν γνωρίζουμε τι μας ξημερώνει.
Όμως επειδή το παίζει «μεγας θεολογος» - ενώ εχει ξεφύγει τελείως από την Ορθόδοξη Θεολογια, ε και εγω ειμαι αναγκασμένος να γραψω την αληθεια.
Κατά διαστήματα και κατά καιρους γραφει και κανενα σωστό.
Όμως το μεγαλυτερο μερος της θεολογιας του είναι ‘παραδειγμα προς αποφυγή’!
Ήδη από τις πρώτες μερες που τον γνωρισα τυχαια εδώ μεσα στα Ιστολογια, του εγραψα ότι θρησκευει αρρωστημένα!
Του ειχα γραψει ένα κειμενο με τίτλο: «Περι σαδομαζοχιστικου θρησκεύειν».
Υπαρχει στην σελιδα του Αμέθυστου: «Μετανοια και Εξομολόγηση» του Γ. Πατρώνου
http://amethystosbooks.blogspot.com/2010/10/blog-post_7308.html
Τώρα, μετα από 4 μήνες…απλα δικαιώνομαι!
Ο άνθρωπος εχει προβλημα, και ας δουμε τι μπορουμε να κανουμε οι υπόλοιποι για να τον βοηθήσουμε.
Ειναι η χαρακτηριστικη ‘μεγαλομανία’ που χτυπάει αυτους που εχουνε δυνατό μυαλό!
Ζει σε ένα κόσμο με ψευδαισθησεις, και πολύ φοβαμαι ότι το περιβάλλον του κ. Κυπριανού εχει υποφέρει από την σκληροκαρδία του!
Όμως τον κ. Κυπριανο δεν τον νοιαζει! Τα εχει βρει με τον εαυτο του, με την αρρωστημένη του συνείδηση και ότι και να του πεις, δεν τον αγγίζει τίποτα πια!
******************************************
Ακόμα και ο Μέσκος, ξερετε, αυτος ο πρώην Ηγουμενος ενός μοναστηριού που ειχε μονο έναν μοναχό, δηλ τον εαυτο του (η πετυχημενη αυτή αττάκα είναι από τον φίλο μου τον Αμέθυστο) – και όμως:
Σεβάστηκε τον Γερ. Παίσιο.
Και τι δεν εχω γραψει κατά του Μέσκου! Π.χ. ακομα και ο Διαβολος τρέμει όταν διαβαζει τα κειμενα του Μέσκου! Την Ημερα της Κρίσεως θα αναφωνει ο Διαβολος ενώπιον του Θρόνου του Θεου: «Δεν φταίω εγω για ότι εγραψε ο Μέσκος! Αυτά μονος του τα σκεφτηκε»!
Και όμως:
Ο Μέσκος, στο βιβλιο του Σοκ και Δέος, στην σελ 229 και με τίτλο: «Η Εκκλησια και οι άγιοι» μιλαει με σεβασμό για τον Γερ. Παίσιο.
Μαλιστα τον θεωρει ως παραδειγμα και υποδειγμα των υπολοιπων Αγίων της Ορθοδοξιας, και γιαυτο τον αναφερει χαρακτηριστικα.
Βέβαια, επειδή ο Μέσκος είναι άθεος, δηλ δεν πιστευει καν στον Θεό, ποσο μαλλον δεν θα πιστέψει στην Αγιοτητα του Γερ. Παισιου, και αυτό που κανει προς το τελος του κεφαλαιου του είναι να μας πει ότι «και σε άλλες θρησκειες υπαρχουνε ξεχωριστες προσωπικοτητες».
Παντως δεν ΤΟΛΜΑ να ΚΡΙΝΕΙ τον Γερ. Παίσιο!
Ουτε ο ΔΙΑΒΟΛΟΣ ΔΕΝ ΚΡΙΝΕΙ τον Γερ. Παίσιο!
Και το κανει αυτό ο κ. Κυπριανός!
Τελικα εχει μεγαλο πρόβλημα ο κ. Κυπριανός!
***************************************
Οι δυο φρασεις που εγραψε κατά του Γερ. Παισίου και με ενόχλησαν είναι οι εξης:
Α) "Η εσχάτη πλάνη χείρων της πρώτης, χωρίς να σημαίνει αυτό ότι ο γέροντας που το είπε ήταν πλανεμένος."
Β) «Ελπίζω ότι ο γέροντας Παΐσιος δεν είχε κατά νουν άλλα πράγματα, διαφορετικά από αυτά που έγραψα».

Ο κ. Κυπριανός εχει σοβαρό πρόβλημα και να δουμε τι μπορουμε να κανουμε να τον βοηθήσουμε.
Στην πρώτη φραση του μας κανει την χάρη να μην βγάλει τον Γέρ Παίσιο πλανεμένο.
Και στην δεύτερη φραση τα κανει ακομα χειρότερα!
Αφου εγραψε ένα κατεβατό ο κ.Κυπριανός…αερολογιες, κοινως μπούρδες…στο τελος εχει την απαίτηση ο Γερ. Παίσιος να εννοουσε – αυτά που σημερα καταλαβαινει ο κ. Κυπριανός!

Ας αντιστρεψω το ερωτημα:
Δηλ αν τυχον ο Γερ. Παισιος εννοουσε άλλα, από αυτά που πιστεύει ο κ.Κυπριανος, αυτό τωρα τι σημαινει;
Ότι το δικαιο είναι από την πλευρά του κ. Κυπριανου;
Φταίει ο ΑΕΤΟΣ και εχει δίκαιο η ΚΑΤΣΑΡΙΔΑ;

Ανώνυμος είπε...

Μου θυμίζει το ΑΝΕΚΔΟΤΟ με τον Γιωργήκα και τον Κωστήκα!
Ειπα να σταματήσω τα ποντιακά ανέκδοτα κατά του κ. Κυπριανου, γιατι δεν θελω να τον προσβάλλω, αλλα ‘το τραβαει ο οργανισμος του’! (Για να μην υπαρχει παρεξηγηση, δεν ειμαι πόντιος. Οι παπουδες μου καταγονται από την Πάφρα της Μ.Ασιας και ήρθανε στην Ελλαδα με την ανταλλαγή των πληθυσμων).

Ετσι που λετε, μια φορα και ένα καιρο, παει ο Γιωργηκας και ο Κωστήκας στην πλ. του Αγιου Πέτρου στην Ρώμη. Η Πλατεια γεμάτη, σε λιγο θα εβγαινε ο Πάπας να μιλησει.
Εκατομμύρια χριστιανοι μαζεύτηκαν, όλα τα κανάλια, ολοι οι δημοσιογραφοι, από τις σπάνιες φορες που θα βλεπανε τον Πάπα να μιλαει δημόσια στον κόσμο.
Καποια στιγμή βγαινει ο Ποντίφηκας.
Λεει ο Γιωργήκας στον Κωστήκα: «Σου εχω πει ότι τον γνωριζω τον Πάπα προσωπικα;».
«Τι λες βρε συ;» του απαντάει ο Κωστηκας. «Πλάκα με κανεις; Από πού και ως που βρε Γιωργήκα εσυ να γνωριζεις τον Πάπα της Ρώμης;».
«Ρε συ, δεν σε κανω πλακα. Αληθεια λεω. Να, μπορω και να στο αποδειξω; Τώρα αμέσως θα παω να ανεβω στο μπαλκόνι να τον χαιρετισω…Τι στοιχημα πας; Αν εχω δικαιο, θα παμε το βραδυ σε ένα ακριβο εστιατόριο και τα εξοδα δικα σου;».
«Καλως – καλως».
Φεύγει ο Γιωργήκας…μπαινει στο παλάτι του Βατικανού, οι φρουροι τον αφηνουνε να περασει…και σε λιγα λεπτα…νατος ο Γιωργήκας εξω στο μπαλκόνι διπλα στον Πάπα, να τα λενε, σαν δυο καλοι φίλοι!

Τρελάθηκε ο Κωστήκας!
Όμως δεν μπορουσε να φανταστει το τι θα ακολουθουσε!
Καποια στιγμη…εκει που συνεχιζαν οι δυο αντρες να τα λενε μπροστα σε εκατομμύρια κοσμο, ενας τουριστας κινεζος, χτυπαει τον Κωστήκα στην πλατη και τον ρωταει ευγενικα:
«Συγγνώμη…μήπως ξερετε ποιος είναι αυτος που ανεβηκε εκει πανω στο μπαλκονι; Τον έναν τον ξερω, είναι ο Γιωργήκας…ο άλλος ποιος είναι;»!

Πέφτη λιποθυμος ο Κωστήκας…και από τότε τον τρεχουνε στα Ψυχιατρεια!

Τον έναν Αγιο της Ορθοδοξιας και μεγα θεολογο τον ξέρουμε: είναι ο κ. Κυπριανός.
Οι υπόλοιποι άραγε ποιοι είναι;
*************************************************
Στις αρχες, όταν μαλωναμε για τον Επισκοπο Μεσογαιας, εγραψε τα εξης:
(Επειδή δεν εχω μπροστα μου το κειμενο, το μεταφερω ‘εκ μνήμης’)
«Όταν όμως ο Μεσογαιας διαβασει το Ιστολογιο μου, ειμαι σιγουρος ότι δεν θα τολμησει να μου απαντησει. Εγω θα τον περιμενω. Αν αποψε το διαβασει, θα περιμενω την απαντηση του».

Θελω να πω, ο ανθρωπος πάσχει από μεγαλομανία!
Νομιζει ότι ολος ο κοσμος γνωριζει και μελετάει το Ιστολογιο του, το οποιο είναι τοσο καταθληπτικο! Μαύρη μαυρίλα πλάκωσε!

Για να καταλαβετε τι θελω να πω: φανταστειτε εμενα, που κατά καιρους γραφω άσχημα σχόλια κατά των ΗΠΑ να σας γραψω:
«Όταν ο Ομπάμπα διαβασει το κειμενο μου, ειμαι σιγουρος ότι δεν θα απαντησει»!

Σιγα μην κατσει, κοτζάμ Πρόεδρος της Αμερικής να διαβαζει τον Μυρμιδόνα!

Ο κ. Κυπριανός εχει πρόβλημα και πρεπει να δουμε τι μπορουμε να κανουμε για να τον βοηθησουμε!
***************************************

Και απαντω στα επι μερους επιχειρήματα του κ. Κυπριανου που εγραψε σημερα το μεσημερι:

Γράφει:
«…σε όσους υποκαθιστούν το σεβασμό και την τιμή με την ειδωλολατρεία, προς έναν γέροντα ερημίτη και ασκητή».

Αν καποιοι Χριστιανοι βλεπουνε ‘ειδωλολατρικα’ τον Γερ. Παίσιο, γιαυτο φταιει ο Γεροντας;
Ακομα και τον ίδιον τον Θεό ποσοι θρησκευόμενοι δεν τον βλεπουνε ‘αρρωστημένα’;
Πιστεύουνε π.χ. με εγωιστικά κινητρα! Αυτό σημαινει ότι φταίει ο Θεός;

Αλλα μηπως και ο ιδιος ο κ. Κυπριανος δεν πιστευει αρρωστημένα;

Ανώνυμος είπε...

Γράφει:
«Είναι όμως πολύ νωρίς να μιλήσει κανείς και για άγιο».

Καταρχήν εγω δεν διαφωνω με τον κ. Κυπριανό διοτι δεν τιμάει σαν Άγιο τον Γερ. Παίσιο.
Οντως η Εκκλησια μας ακομα δεν τον ανακήρυξε Άγιο – ουτε όμως βιαζεται!
Εξαλλου, ο κ. Κυπριανος, που είναι τοσο πολυδιαβασμένος, άραγε δεν γνωριζει, ότι πολλες φορες εχει συμβει στην Ορθοδοξη Ιστορια, ενας Αγιος να τον τιμάει ο λαός και το πληρωμα της Εκκλησιας, πολύ πριν η Ιεραρχια τον ανακηρύξει και επισημα ως Αγιο;

Αυτά τα γνωριζει ενας φοιτητής πρώτου εξαμήνου της Θεολογιας…και τα αγνοεί ο κ. Κυπριανός;

*************************************

Γραφει υπερασπιζοντας τον Τρεμπελάκο:

«αφού είσαι σε θέση να βγάζεις προτεστάντη και άχρηστο τον Π. Τρεμπέλλα».
Δηλ τωρα τι θελει;

Να αρχισω να δημοσιεύω ολες τις χαζομάρες που εγραφε ο Τρεμπέλας;

Δεν βλεπει ότι κακό του κανει;
Δεν βλεπει, ενώ ταχα παει να τον υποστηρίξει, στο τελος θα του κανει μεγαλυτερο κακό;

Για οποιον ρωτησει, τι χαζομαρες εγραφε ο Τρεμπέλας…ε, ας διαβασει τα γραπτά του κ. Κυπριανου, και θα παρει μια γεύση!

Εγω δεν ηθελα να βγαλω τις ΒΡΩΜΕΣ του ΤΡΕΜΠΕΛΑ στον αέρα, αλλα αφου με προκαλει ο κ. Κυπριανος, παρακαλω! Δεν φταιω εγω!
Εχουμε και λεμε λοιπον:

1. Το βρισκεται σωστο κ. Κυπριανε, που ο Τρεμπέλας κοροιδευε ως ψυχασθενης και αρρωστους τον Αγιο Μαξιμο τον Ομολογητη και τον Συμεων τον Θεολογο;
Θα μας δωσετε μια εξηγηση;

2. Ο Τρεμπέλας ειχε την χειρότερη γνώμη κατά του Ορθόδοξου Μοναχισμου!
Ειχε μια μεγαλη αντιπάθεια.
Και αυτό φαινεται και από την προσωπικη του ζωη – ουτε παντρευτηκε, ουτε όμως πηγε σε Μοναστηρι!
Ουτε καν επιδίωξε να παντρευτει και να κανει οικογενεια.

Θελω να πω, δικαιωμα του καθενος είναι να ζησει όπως επιθυμει.
ΟΜΩΣ: ενας ανθρωπος που δεν παντρευεται, που εχει ξεπερασει δηλ τον πειρασμο της σαρκός και του σεξ…και ενώ εχει αφοσιωθει στον Θεο, δεν είναι ΧΑΖΟΜΑΡΑ να ζει μεσα στον κοσμο;

Πηγαινε βρε ανθρωπε του Θεου σε ένα Μοναστηρι, όπου εκει θα μπορεις ανενόχλητος να αφοσιωθεις στο εργο σου και στον Θεό – ΑΠΟΛΥΤΑ και να μην σε αποσπά τιποτα και κανενας!
Εχω αδικο;

3. Όταν καποια στιγμη μαλωσανε στην «ΖΩΗ» και χωρίσανε…οι μεν πηγανε στον «Σωτηρ» οι δε στον «Σταυρό», οι αλλοι μεινανε στην ΖΩΗ…
…τότε όμως τέθηκε και το προβλημα διαχωρισμου της περιουσιας της πρωην ΖΩΗΣ!

Ανώνυμος είπε...

Ποιος θα επαιρνε τι;

Ε λοιπον, επειδή δεν τα βρισκανε αναμεταξυ τους κανανε ο ενας στον αλλον μηνύσεις!

ΤΡΕΛΑΘΗΚΑΝ ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ!

Η «ΖΩΗ» εκεινο το καιρο, ειχε μεγαλη απηχηση στον Ελληνικο λαό!
Ητανε η «ΕΚΚΛΗΣΙΑ». Ειχε αντικαταστησει την Εκκλησια, το Αγιο Ορος, τους Πατερες της Ορθοδοξιας!

Μεγας Πατερας της Ορθοδοξιας ητανε ο Τρεμπελας πια, και η γερουσια πορνογερων που μαζεψε διπλα του!

Ε λοιπον, όταν οι Δικαστες εβλεπαν τον «πολύ» Τρεμπελα, τον «μεγαλο» Τρεμπέλα, να μαλωνει με αλλους…για το ποιος θα παρει το γραφειο της Οδου Κάννιγγος, ποιος θα παρει το μελανι από το τυπογραφειο…και σε ποια Οργανωση θα ανηκουνε πλεον οι κουρτινες και τα χαλιά της Οργάνωσης…

..εκει τρελάθηκαν οι Δικαστες!
Σου λεει κατι δεν παει καλα! Εμεις τους ειχαμε για αγιους ανθρωπους και Μεσσιες…και αυτοι αποδεικνύονται χαβιέδες και ρουφιάνοι!

Για να φανταστειτε τι κύρος ειχε τοτε η ΖΩΗ, μεχρι και μπερδεμένη μεσα στο Παλάτι ητανε!
Πως είναι σημερα το Βατοπαιδι με τους πολιτικους; Κατι αντιστοιχο!

Να ‘λατρευεις’ τον Τρεμπέλα και να τον βλεπεις να μαλωνει για μια κουρτινα;
Εκει ολοι οι Δικαστές εγιναν άθεοι!
Δυστυχως!

Τετοια και άλλα πολλα εκανε ο Τρεμπέλας…και αν επιθυμει ο κ. Κυπριανος, μπορω να επανέλθω με ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ!
Κανενα προβλημα!
Όπως το επιθυμησει!
Αν θελει, πολύ ευχαριστως να βγουνε ολες οι ΒΡΩΜΕΣ και οι ΣΑΠΙΛΕΣ του Τρεμπελα στον αερα!
Ότι πει ο κ. Κυπριανος θα κανω!
***********************************

Επειδή παλι αναφερεται στο Ιντερνετ, εγω ρωταω, για ΠΕΜΠΤΗ φορα – ΟΛΟΓΡΑΦΩΣ – γιατι ο ίδιος είναι στο Ιντερνετ και εχει ιστολογιο, αφου το ιντερνετ είναι κακό;
Παλι δεν θα λαβω απαντηση;

*************************************
Εν συντομια μεταφερω καποια σχόλια μου κατά του κ. Κυπριανου όταν στις αρχες συνομιλουσα μαζι του, χωρις ακομα να ξερω περι τινος ΑΙΡΕΤΙΚΟυ προκειται!
ΣΑΝ ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΕΣΤΕ ΛΕΩ ΕΓΩ - ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΜΕΤΑΤΡΕΨΕΙ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ ΣΤΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΕΒΡΑΙΚΗ ΕΚΔΟΧΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΑΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ - ΠΟΥ ΚΑΙ Ο ΠΙΟ ΦΑΝΑΤΙΣΜΕΝΟΣ ΡΑΒΒΙΝΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΠΟΤΕ ΝΑ ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΕΙ;!
ΣΑΝ ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΕΣΤΕ, ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΙΑΤΡΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΛΕΤΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΑΝ ΕΝΑΣ ΠΑΤΕΡΑΣ ΒΛΕΠΕΙ ΤΑ 3 ΑΝΗΛΙΚΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝΕ ΤΗΣ ΠΕΙΝΑΣ;
Και ποσα άλλα τετοια να θυμηθώ ακομα!

Ανώνυμος είπε...

ΕΠΙΛΟΓΟΣ:

Ο κ. Κυπριανός εχει προβλημα.
Ας προτεινει καποιος βρε παιδια, τι μπορουμε να κανουμε για να τον βοηθησουμε!
Εδώ δεν μιλαμε για προσωπικες αμαρτιες, αυτές μου είναι αδιαφορες, και αυτές θα τις κρινει μονο ο Θεός – στον κάθε ένα από εμας!

Εδώ μιλαμε για ΑΛΛΟΙΩΣΗ της Ορθοδοξιας!
Έναν Γεροντα Παίσιο εχουμε…και επεσαν πανω σε αυτόν οι Σεκτες του Χριστιανισμου να τον φανε ζωντανο!
Εχουνε σκασει από την ζηλεια τους!
Ολο το πληρωμα της Εκκλησιας «πινει νερό» στο ονομα του Γερ Παισίου, και ερχεται τωρα ο Γιωργήκας να μας πει ότι αυτος ξερει καλυτερα!
Ερχεται η ΚΑΤΣΑΡΙΔΑ να κρινει τον ΑΕΤΟ!

Δεν κοιτανε τα χαλια τους!
Δεν κοιτανε την μαυρη θεολογια τους!
Δεν κοιτανε την σαπιλα και αηδια που γραφουνε στα ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ τους!

Μα δεν βλεπουνε;
Και στο φιναλε: θελουνε να μας πεισουνε να γινουμε και εμεις σαν και αυτους;
Αφου οι ίδιοι βλεπουνε ποσο δυστυχισμενοι είναι…με τι κουράγιο θελουνε να τους ακολουθησουμε;

Το ζησαμε και αυτό!
Ειμαι 41 ετων…δεν ντρεπομαι να πω την ηλικια μου…νομιζα τα ειχα ζήσει όλα στην ζωη μου, αλλα εμελε να το ζησω και αυτό!

Χριστιανος να μιλαει απαξιωτικά για τον Γερ. Παίσιο!

Εμελλε να το ζησω και αυτό!

Βρε βρε τις κατσαριδες…κανενα Baygon της Bayer στο Lerverkusen..μας βρισκεται προχειρα;

Μυρμιδόνας

Ανώνυμος είπε...

Είπε ο Μυρμιδόνας΅

Οι δυο φρασεις που εγραψε κατά του Γερ. Παισίου και με ενόχλησαν είναι οι εξης:
Α) "Η εσχάτη πλάνη χείρων της πρώτης, χωρίς να σημαίνει αυτό ότι ο γέροντας που το είπε ήταν πλανεμένος."
Β) «Ελπίζω ότι ο γέροντας Παΐσιος δεν είχε κατά νουν άλλα πράγματα, διαφορετικά από αυτά που έγραψα».
................................
Ακόμη να καταλάβεις Μυρμιδόνα, ότι τίποτε από τα παραπάνω δεν είναι εναντίον του π. Παϊσίου;
Σε λίγο θα κάνουμε και μάθημα ελληνικών εδώ μέσα.

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Το σοφό γνωμικό της αρχαίας γραμματείας.

Αυτά που θα γράψω δεν αποτελούν συνέχεια διαλόγου. Ενός διαλόγου μεταξύ αυτοθαυμαζόμενου νεανία σε δικές του ερωταποκρίσεις. Ο ίδιος ερωτά και ο ίδιος απαντά, θέλοντας να δικαιώσει τον εαυτό του, για να προστατέψει δήθεν ασκητικές μορφές. Επιχειρεί να καταδικάσει όσους ζουν μέσα στον κόσμο έχοντας σαν πρότυπο τον αναχωρητισμό, ζώντας και έχοντας μέσα τους έναν ασκητή, έναν ερημίτη, έναν αναχωρητή.

Το διαδίκτυο μου έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσω μερικούς.

Το "ουδέν κακόν αμιγές καλού" είναι σοφό γνωμικό της αρχαίας γραμματείας, ενδεχομένως των προγόνων μας. Αποτελεί όμως και την κορυφαία εκδήλωση του σχετικισμού. Το καλό είναι σχετικό, δεν είναι απόλυτο. Είναι ό,τι απομένει από το κακό.

Όποιος δεν γνωρίζει τι σημαίνει σχετικισμός στη φιλοσοφία, ας το αναζητήσει στο λήμμα αυτό μιας σοβαρής εγκυκλοπαιδείας. Θα πω εδώ σύντομα μόνο τούτο : Το απόλυτο κακό του θανάτου έγινε συντρίμια και έγινε σχετικό, όταν μέσα από το τάφο ανέτειλε το απόλυτο καλό της Ζωής με την Ανάσταση του Κυρίου.

Το τέλος του σχετικισμού επήλθε όταν μέσα στην πλήρη έκπτωση του ανθρώπου, ηβουλήθη ο αγαθός Θεός και ενηνθρώπισε κατά τα προφητευθέντα. Έκτοτε, ουδείς μπορεί να ισχυρίζεται : ας επιμείνουμε στην αμαρτία, για να προκύψει πάλι ένα καλό. Αυτό έγινε άπαξ και συνέχισε να γίνεται, όσο η Εκκλησία έδινε αγώνες κατά των αιρέσεων. Αλλά πλέον, αυτές κυριάρχησαν και κυριαρχούν εδώ και μια χιλιετία. Αυτές καθορίζουν την τύχη του πλανήτη μας σήμερα.

Αν συνεπώς περιμένουμε πάλι "μέσα από την απιστία και το κακό, να προκύψει η πίστη και το καλό", πολύ φοβούμαι ότι θα πρόκειται μάλλον για το οριστικό ξεκαθάρισμα ανάμεσα στο σχετικό καλό και στο παγκόσμιο, διάχυτο, απόλυτο και κυρίαρχο κακό, που επιβάλλεται με τις ευλογίες των θρησκευτικών ταγών.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς, μέσα από ένα μεγάλο κακό, βγήκε ένα επίσης μεγάλο καλό, αποτελεί το εβραϊκό ολοκαύτωμα.

Από τους θαλάμους των αερίων ανάβλυσε η παγκόσμια πλέον κυριαρχία του σιωνισμού και ο οικουμενισμός με την παγκοσμιοποίηση. Αυτό είναι το καλό, που βγήκε μέσα από το κακό. Η καλή νέα πίστη στον οικουμενισμό εκδίωξε την κακή πίστη, που είχαν τα επιμέρους θρησκευτικά δόγματα.

"Καμιά εκκλησία και κανένα θρησκευτικό δόγμα δεν δικαιούται να ισχυρίζεται ότι κατέχει την αλήθεια", ήταν το νέο δόγμα που διεμυνήθη σε διαθρησκειακό παγκόσμιο συνέδριο και πλέον οριστικοποιήθηκε η "θεωρία των κλάδων".

Μέσα από το κακό είναι πλέον αδύνατο να προκύψει το καλό. Κάτι που δεν αποκλείεται φυσικά σε μεμονωμένες περιπτώσεις ατόμων. Όχι όμως γενικότερα. Διότι αυτό έγινε, φανερώθηκε άπαξ και δεύτερη φορά δεν ξαναγίνεται. Θα γίνει, όταν σημάνει η ώρα του θερισμού.

"Από δε της συκής μάθετε την παραβολήν. όταν ήδη ο κλάδος αυτής γένηται απαλός και τα φύλλα εκφύη, γινώσκετε ότι εγγύς το θέρος".

amethystos είπε...

Μυρμιδόνα διαβάσαμε τό κείμενο τού Κυπριανού στό οποίο αναφέρεσαι. Ο κυπριανός δέν ασχολείται καθόλου μέ τό Γέροντα Παΐσιο. Τό κείμενο ασχολείται μέ κάτι πού έγραψε κάποιος γιά τό ίντερνετ. Καμία σχέση μέ αυτό πού είπε ο Γέροντας. Απλώς στό τέλος τού κειμένου αυθαίρετα ο Κυπριανός συνδιάζει τό άσχετο κείμενο, όσον αφορά τόν λόγο τού Παΐσιου, μέ τόν ίδιο τόν Παΐσιο. Τώρα γιατί έκανε αυτό τό λογικό λάθος;; Γιατί δέν διαθέτει λογική. Καί τήν έλλειψη λογικής πολύ σωστά λές τήν καλύπτει η μεγαλομανία.

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Κυπριανέ

κανετε πως δεν καταλαβαινεται;

Μολις σημερα το μεσημερι σας απαντησα, οτι αν εννοειται αυτο, και εγω μαζι σας!
Οτι δηλ δεν ειναι σωστο να εκμεταλλευτουμαι το κακό, για να πουμε μετα οτι που ξερεις βρε αδερφε, μπορει να βγει και καλό!

Γιατι το κανετε τωρα αυτό;

Το λυσαμε το μεσημερι το επιχειρημα σας αυτό!

Μαλιστα εγραψα και στον Αμέθυστο: "Αν ενας εκμεταλλεύεται τους εργαζομενους τους και τους κλεβει λεφτα, μπορει μετα να ισχυριζεται οτι δεν βαριεσαι, απο το κακό μπορει να βγει καλο;"

Αφου σας ειπα, οτι σε κατι τετοια που λετε, ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΑΙΟ!

Πρώτος εγω σας το εδωσα το δικαοι!

Οπότε τωρα γιατι επανέρχεσται;

Θελετε να κερδίσετε Μπόνους;

********************************

Οσο για το επιχείρημα σας:

"Ενός διαλόγου μεταξύ αυτοθαυμαζόμενου νεανία σε δικές του ερωταποκρίσεις" -

έγραψα εγω πουθενά οτι ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΩ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΑΖΙ ΣΑΣ;

Εμενα βρηκατε να κατηγορήσετε κ. Κυπριανέ;

Εγω που απαντάω και στο 'κόμμα' που μου γραφει ενας φίλος αναγνώστης, όποιος και αν ειναι αυτός;

Αυτοθαυμάζομαι;
Απο που το συμπερανατε αυτό;

Ας μην κατηγορούσατε τον Γερ Παίσιο, και εγω δεν θα εγραφα οτι εγραψα!

Παντως περισσότερο απο οτι αυτοθαυμάζεστε εσεις, εγω αποκλειεται να το κανω!

Πότε επιτελους θα σταματησετε την τρομοκρατία εναντιον μου;

Σας το ξαναγραφω: εδω δεν βρισκομαστε την Οδό Κάννιγγος!

Εκει τα κόλπα αυτα!
Οχι εδω!

Αλλά ετσι μαθατε, σωστα;
Οποιος εφηβος ή φοιτητής σηκωνε το χερι του να πει την αποψη του - τον αποπαιρνατε αμεσως με αυτα τα ΑΔΕΡΦΙΣΤΙΚΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ:

"Μηπως εισαι κενοδοξος;"
"Νεαρε μου, μηπως εισαι πλεονεκτης;ς"
"Μηπως εισαι φιλάργυρος;"
"ΑΥΤΟΘΑΥΜΑΖΕΣΑΙ ή μου φαινεται;"

Για να αποστομώσετε καθε πιθανή μελλοντική αντίδραση, ανακαλυψατε χιλιους δυο ψυχολογικους τρόπους για να κανεται τον αλλον να φοβαται και την σκιά του!

Μυρμιδόνας

Ανώνυμος είπε...

Οσο για τον φίλο ΑΝώνυμο, που μου καταλογίζει οτι δεν γνωριζω καλα ελληνικά...

...τι να απαντήσω;

Φαινεται οτι δεν γνωριζω ΚΑΘΟΛΟΥ ελληνικά - θα ελεγα!
Δεν φαινεται απο τα κειμενα μου;

*****************************

Εσεις αφου ξερετε ελληνικά, μπορειτε να 'διαψεύσεστε' με ξεκαθαρο τροπο τις υπόνοιες που αφησε ο κ. Κυπριανός;

"Χωρίς να σημαινει οτι ο Γεροντας ειναι πλανεμενος";

ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΕΣΤΕ ΛΕΩ ΕΓΩ!
ΚΟΥΤΟΠΟΝΗΡΟΙ!

Χάρη μας κανετε;
ΔΗλ ενδεχεται και να ειναι, αλλα μαλλον δεν ειναι;
Δηλ παρολιγο δεν ειναι πλανεμένος;

ΚΑΙ ΕΙΠΑ 100 ΦΟΡΕΣ ΤΟΥ Κ. ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ, οτι προφανως δεν εννοουσε αυτο ο Γερ Παίσιος, αυτο που καταλαβε λαθος ο κ. Κυπριανος!

ΑΝάφερα δυο παραδειγματα, τι ενδεχομενως να εννοουσε ο Γερ Παίσιος:
α) Π.χ. οπως το ιντερνετ ειναι κακό, αλλα απο αυτο θα βγει καλό...

β) Ο κοσμος, που ζει μεσα στην Αμαρτία, θα φτασει σε τετοια απογοήτευση και απελπισια - που θα στραφεί πισω στην Εκλλησια!

ΕΝΩ ΑΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝΕ ΦΤΑΣΕΙ ΣΕ ΤΕΤΟΙΟ ΧΑΛΙ, μπορει η ΝΕΟΛΑΙΑ μας και ο κοσμος ποτε να μην ΕΠΕΣΤΡΕΦΕ!

Π.χ. και ο Ασωτος υιός, πότε επεστρεψε στο σπιτι του πατερα του;

Οταν ειχε τα χρηματα και τις πορνες και περνουσε καλα;

ή μηπως οταν του τέλιωσαν και επρεπε να τρωει ξυλοκέρατα...μεσα σε αυτο το κακό του, μεσα σε αυτο το χάλι του, βρηκε τον δρομο της επιστροφης...

..ή κανω λαθος;

******************************

Οσο για την δευτερη προταση παλι αδικο εχω, οταν γραφει ο κ. Κυπριανος οτι "Ελπιζω να ειχε την ίδια αποψη ο Γερ. Παίσιος";

Δηλ αν ειχε διαφορετική;

Τότε ποιος θα εφταιχε;
Ποιος θα επρεπε να ζητήσει συγγνωμη;
Ποιος θα επρεπε σε ποιον να προσαρμοστεί;

Ο Γερ. Παίσιος στον κ. Κυπριανό, ή μαλλον το αντίθετο;

Δηλ αν εγραφα εγω: "Δεν συμφωνω με τον ΑΓιο Μαξιμο...ελπιζω να μην κανει λαθος ο Αγιος..."

Μυρμιδόνας

Ανώνυμος είπε...

Φίλε Αμέθυστε

το κειμενο αυτο για το ΙΝτερνετ, το καλό του ΙΝτερνετ ειναι δικο μου!

ΕΓω το ειχα γραψει στο ιστολογιο σου!

*******************************

Οσον αφορά τον Γέρ. Παίσιο, δεν κατηγόρησα τον κ. Κυπριανό για τιποτα άλλο, περα απο τις δυο αυτες εκφρασεις!

Αν και στο παρελθον, παλι ειχε αφήσει αιχμές για τον Γέροντα.

Ειναι η τρίτη φορα που το κανει!

*******************************

Του έγραψα και το μεσημερι, δεν θελω να κανετε κατι το δύσκολο!
Απλά να σημειωσετε στο Ιστολογιο σας, οτι αυτη η εκφραση σας, ητανε 'ατυχης'!

Ζητησα πολλά;

Μυρμιδόνας

amethystos είπε...

Διαβάσαμε καί τή δεύτερη ανάρτηση τού Χριστοδουλίδη. Μέ τόν άνθρωπο έχουμε ήδη έρθει στά μαχαίρια. Φοράει μιά μάσκα θεολογική αλλά είναι εντελώς άσχετος. "Το καλό τής πτώσεως είναι επειδή στάθηκε αφορμή νά ενανθρωπίση ο Κύριος".
ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΘΕΟ ΑΠΛΩΣ. Είναι δυνατόν νά γίνει εξουσία τού κόσμου τούτου ο Χριστιανισμός, η εκκλησία; Ο Κύριος δέν είπε 'ότι ο κόσμος οδηγείται σέ διάλυσση;

Δές σέ παρακαλώ τό άλογο τής σκέψεως τού Κυπριανού. Είπε ο Παΐσιος "από τό κακό ο Θεός θά βγάλει καλό" χωρίς νάξέρουμε σέ τί αναφέρεται, μπλέκουμε μέ τό καλό καί ΄το κακό τής πτώσεως χωρίς νά υπολογίζουμε ότι ο π.Παΐσιος αναφέρεται στό Θεό τόν ίδιο κι όχι στό καλό καί στό κακό πού κινεί τόν κοσμικό άνθρωπο. Δέν έχει καμία σχέση τό ενα μέ τό άλλο. Κάι μέ θράσος καταλήγει : ελπίζω ότι ο γέροντας Παΐσιος δέν είχε κατά νούν άλλα πράγματα, διαφορετικά από αυτά πού έγραψα.
Εδώ βρισκόμαστε σέ κωμωδία. Τό καλό καί το κακό είναι δαιμονικής εμπνέυσεως. Είμαστε παιδιά τού δαίμονος, γιαυτό στή βάπτιση κάνουμε εξορκισμό. Ο κύριος δέν πήρε ΤΙΠΟΤΕ ανθρώπινο εμπνευσμένο από τό δαίμονα. ΤΕΛΟΣ

Ανώνυμος είπε...

Αμέθυστε

θα ξαναδιαβάσω αυτο που εγραψες.

Ακουγονται ενδιαφέρον, ελπιζω να τα καταλάβω.

Αυτα που λες ειναι δυσνόητα, ομως μαλλον ειναι σωστά...

Απλα δεν φτάνει το μυαλο μου να σε ακολουθω παντα.

*******************************

Πάντως ΑΜέθυστε, και εσυ πρόσεξες την πρόταση εκεινη του κ. Κυπριανου, που με εκανε και εμενα ΤΟΥΡΚΟ:

Ετσι γραφεις σωστα:

"Κάι μέ θράσος καταλήγει : ελπίζω ότι ο γέροντας Παΐσιος δέν είχε κατά νούν άλλα πράγματα, διαφορετικά από αυτά πού έγραψα."

Αυτο εμενα μου αρκεί...

Μυρμιδόνας

Ανώνυμος είπε...

Αμέθυστε

οταν θα εχεις χρόνο, εξηγησε σε παρακαλω τι ακριβως εννοεις, διοτι ετσι οπως το γραφεις, πρώτη φορα το ακουω.
Ας πουμε, εχω διαβασει καναδυο θεολογικα βιβλια, αλλα πουθενα δεν συνάντησα την προταση σου.

Γραφεις:
"Τό καλό καί το κακό είναι δαιμονικής εμπνέυσεως. Είμαστε παιδιά τού δαίμονος, γιαυτό στή βάπτιση κάνουμε εξορκισμό. Ο κύριος δέν πήρε ΤΙΠΟΤΕ ανθρώπινο εμπνευσμένο από τό δαίμονα."

Εξηγησε μας οταν θα έχεις χρονο Αμέθυστε με απλα παραδειγματα τι εννοεις

Μυρμιδόνας

Ανώνυμος είπε...

Γιατί άραγε ο κ. Κυπριανος ειναι 'αντιθετος' στην φραση του Γερ. Παίσιου "απο το κακό θα βγει καλο'; Ακομα και λαθος να ητανε αυτη η φραση του Γέροντα...δηλ αξιζει να γινει αφορμη να εκφρασει ο κ. Κυπριανος τις όποιες επιφυλαξεις του για την Αγιότητα του Παισίου;

*********************************

Δεν ειμαι ψυχολογος.
Απλα πριν λιγο μου ηρθε η σκεψη, οτι ο κ. Κυπριανος, εχει την χαρακτηριστική αντίδραση τίνος;

Αντε να βοηθησω λιγο: στην παραβολη του Ασώτου! :)

***********************************
Ακριβως!
Εχει την αντίδραση του μεγαλου αδερφου, που εμεινε ολα τα χρονια κοντα στο σπιτι του πατέρα του!

"Πατερα, εγω ζουσα μια ζωη κοντα σου, ποτε δεν διασκεδασα, δεν περασα καλα, σκληραγωγησα τον εαυτο μου, κρατουσα τις αυστηρες νηστειες και ξυπνουσα τα αγρια χαραματα, μεσα στο κρυο, για να παω στην Εκκλησια...
..και τωρα ερχεται ο Ασωτος, αυτος που περασε μια ζωή με γκομενες και πλουτη, με πορνες και φίλους και νοστιμο κρασί και καλο φαγητο...

...και τον δέχεσαι στο σπιτι σου πισω;

*********************************

Αυτο για τον κ. Κυπριανο αποτελει ΣΚΑΝΔΑΛΟ!
Μεγιστη ΑΔΙΚΙΑ!

ΑΦου θεωρει τον εαυτο του κατι ανώτερο και τους υπολοιπους ανθρωπους υποδεέστερους - λογικο ειναι να σκεφτεται ετσι!

Πωπω!
Τον καημενο τον κ. Κυπριανό!

Δεν το χωράει ο νους του, πως ενας πρωην αμαρτωλος...θα ειναι στον Παραδεισο!

Τρελαινεται και μονο στην ιδεα!

Ισως γιαυτο διαφωνησε με τον Γερ. Παίσιο: απο το κακό ο Θεος θα βγαλει καλο;

Ε τοτε, εγω χαζος ειμαι που δεν κανω το κακό;
Και να απολαυσω...τις ηδονες του κακου...

...και οταν θα ερθει η ώρα, η ηδονη να μετατραπει σε οδύνη, τότε θα επιστρεψω στο σπιτι του πατερα μου!

*********************************

Τον καημενο τον κ. Κυπριανό!

Αληθεια, αφου το εφερε η κουβεντα, θα μας κανατε κυριε Κυπριανε μια ανάλυση της Παραβολής του Ασώτου;

Εχει πλάκα να διαφωνει και εδω επισης!

Στην αρχή διαφωνουσε με τον Γερ. Παίσιο, τωρα ισως διαφωνεί και με τον Λόγο του Θεου!

Απο τον κ. Κυπριανό, ολα να τα περιμενεις!

***********************************
Τελικα το σεξ...αλλού το πολεμάς και αλλου σου βγαινει!

Σημερα το μεσημερι τι εγραψε ο κ. Κυπριανός;
Προσπαθωντας να θεολογησει για τους ΠΡωτόπλαστους, εγραψε οτι η 'παρακοή' ητανε 'σεξουαλικης φύσεως'!

Κοιμαται και ξυπναει ο κ. Κυπριανος και ονειρευεται ο καημενος το σεξ!

Μονο σε ποιον να το πει;
Πως να το παραδεχτει ανοιχτα;

Αυτος που ειναι ο βραχος ηθικης;

*********************************

κ. Κυπριανέ, θα σας πω ενα μυστικό:

Εγω ο πορνος, μπορει μια μερα, να 'νικησω' τον σαρκικο πειρασμο. Να τον 'ξεπερασω'.

Εσεις ο αγνός...και να πεθανεται, το σεξ θα εχετε στο μυαλο σας!

Γιαυτο εξαλλου οργανωνεται και ξεχωριστες Μελετες της Αγιας Γραφης για αντρες και γυναικες, δεν χρειαζεται να τα αναλυσω για μια ακομα φορα!

**********************************

Τον φουκαρά!
Κριμα, κριμα...

Και αν μια φορα γιαυτον κριμα, διοτι πες οτι ετσι το επέλεξε, ειναι ελευθερος για τις επιλογες του -

δις και τρις κριμα...για όσους τον πιστεψαν! Σε όσους 'κηρυξε' τον χριστιανισμο!

Τελικα...και λιγα του ειπα!

Μυρμιδόνας

Ανώνυμος είπε...

Ουδείς θεολογικός διάλογος πέπρωται να τελεσφορήσει ΟΤΑΝ οι διαλεγόμενοι -μυστικά ή φανερά- ΑΝΤΙΠΑΘΟΥΝ Ο ΕΝΑΣ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ.

ΕΥΘΥΜΗΣΑΜΕ.

ΤΕΛΟΣ ΚΑΙ ΤΩ ΘΕΩ ΔΟΞΑ.

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα κ. Κυπριανέ,

δειτε μια ακομα αντίφαση σας.

Ενω κατακρίνετε τους ιερεις με αυστηρό ύφος - θυμαστε τους ομηρικους μας καυγάδες στο ιστολογιο σας πριν 4 μηνες - οταν σας ρωτουσα:

"Μα ουτε ενας Επισκοπος δεν ειναι σωστος; Τι; Ουτε αυτος; Μαλιστα. Αυτός; Ουτε αυτός; Τοσο χαλια όλοι; Ολοι εχουνε ξεπέσει;...Δηλ ειναι τοσο ασχημη η κατασταση;" -

- εκει επαυξάνατε και κατακρινατε την Ιεραρχία.

Ως εδω όλα καλα. Και εγω μαζι σας.

**********************************

Τώρα ομως, που σας τελειωσαν τα επιχειρηματα, και εχετε διαπιστώσει οτι αδίκως πετάξατε τα υπονοούμενα σας εναντιον του Γερ. Παισίου...τωρα τι κανετε;

Απο που πιάνεστε για να σωθειται;

Μα απο τους ΙΕΡΑΡΧΕΣ! Απο τους ΕΠΙΣΚΟΠΟΥΣ!

"Μα βρε Μυρμιδόνα..εγω δεν τιμω ιδιαίτερα τον Γερ. Παισιο, διοτι η Εκκλησια δεν τον ανακήρυξε ακομα αγιο"!

Αφου ο ΛΑΟΣ, το πληρωμα της Εκκλησιας τον σέβεται ως Αγιο, αρα εννοειται τους Επισκόπους!

Τωρα θυμηθήκατε τους Επισκόπους, τωρα που σας συμφερει, σωστα;
Αφου οι Επισκοποι δεν ανακήρυξαν τον Γερ. Παίσιο ως άγιο - δεν το κανετε και εσεις!
Η ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΒΛΕΠΩ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΥΠΑΚΟΗ στους ΕΠισκόπους!

Ο κρεμασμενος κ. Κυπριανε απο τα μαλλιά του πιάνεται!

*********************************

Και όλα αυτα, γιατι;
Γιατι ολος αυτος ο διασυρμός σας τις τελευταιες μερες στο ιστολογιο;

Διοτι αρνηθείκατε, εσεις ο ταπεινος τη καρδια, να γραψετε μια μικρη προσθηκη ως σχόλιο.

Σας το ζητησα και σας το ζηταω ταπεινα. Σαν χάρη!
Γραψτε ενα μικρό σχολιο, οτι η τελευταια σας προταση ητανε λιγο ατυχης!

Δεν νομιζω οτι θα σας πεσει η υποληψη, ετσι δεν ειναι κ. Κυπριανε;

Οσο σας επεσε η υποληψη αυτες τις μερες, νομιζω χειρότερα δεν γινεται!

Ο καθενας καταλαβε τι ρολο βαράτε, και τι προβλημα εχετε!

Και ομως: και παλι σας παρακαλω: διορθώστε το ατοπημα σας.

Δεν ειναι κακό, εστω στα ΓΕΡΑΜΑΤΑ να μαθαιτε να ζητάτε και εσεις συγγνωμη!

Εδω, ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ!
Εσεις που το παιζεται και πολυ χριστιανος και νομιζετε οτι πιασατε τον 'παπα απο τα...χίδια"!

Για δειξτε μας στην πραξη ποσο αληθινος χριστιανος ειστε!

Μυρμιδόνας

amethystos είπε...

Μυρμιδόνα αυτό της πτώσεως και του δαιμονισμού του ανθρώπου είναι πολύ απλό. Δές πώς το περιγράφει η Π.Δ. Κεφ.3 Είπε λοιπόν το φίδι στην γυναίκα. Αλήθεια είπε ο Θεός να μήν φάτε απο κανένα δέντρο του κήπου; Η γυναίκα του απάντησε. Μπορούμε να φάμε καρπούς απ'όλα τα δέντρα εκτός απο εκείνο που βρίσκεται στη μέση του κήπου. Ο Θεός είπε να μήν φάμε τον καρπό του, ούτε κάν να τον αγγίξουμε, για να μήν πεθάνουμε. Τότε το φίδι είπε στην γυναίκα: Όχι βέβαια δέν θα πεθάνετε. Ξέρει όμως ο Θεός ότι την ημέρα που θα φάτε απο αυτό, θα ανοιχτούν τα μάτια σας και θα γίνετε σαν θεοί και θα γνωρίζετε το καλό και το κακό.
Βλέπεις με τη διδασκαλία του δαίμονα ζούμε. Είμαστε τόσο βαθειά όμως στην πτώση μας που ο Χ.Γ, στο αίνιγμα του κακού, την ειρωνεία του Θεού: Τώρα πια ο άνθρωπος έγινε ένας απο εμάς στο να γνωρίζει το καλό και το κακό! Την λαμβάνει κυριολεκτικά. Ότι όντως γίναμε Θεοί. Όταν αυτό το δαιμονικό πνεύμα επικρατήσει και ούτε οι Χριστιανοί θα θυμούνται κάν την αλήθεια, δηλαδή ότι ζούμε σύμφωνα με την διδασκαλία του εωσφόρου, τότε θα έρθει η στιγμή της Δευτέρας Παρουσίας.
Φυσικά μέσω των προφητών οι οποίοι αποκορυφώνονται στην Θεοτόκο ο κύριος δέν προσέλαβε τον δαιμονισμό του ανθρώπου και μας ελευθέρωσε απο αυτόν. Για αυτό και οι Φαρισαίοι τον έβλεπαν όμοιο μαζί τους και τον κατηγορούσαν για δαιμονισμένο. Όπως σήμερα κατηγορούμε ο ένας τον άλλον για αιρετικό. Διότι μέσα στο δαιμονισμό ζούμε όλοι μας. ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ.

Ανώνυμος είπε...

ΜΕ ΜΕΘΥΣΕ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΣΟΥ ΣΧΟΛΙΟ, ΔΙΚΕ ΜΟΥ! ;-)

Ανώνυμος είπε...

Αμέθυστε

δυο αποριες απο το σχόλιο σου:

1. Τι μπορουμε λοιπον να κανουμε εμεις οι ανθρωποι για να ξεφυγουμε απο αυτην την παγίδα του Διαβολου, της "γνωσης του καλου και του κακου";

Σημερα, στις μερες μας, τι μπορει να κανει ο συγχρονος ανθρωπος;

2. Γραφεις:

"Όπως σήμερα κατηγορούμε ο ένας τον άλλον για αιρετικό. Διότι μέσα στο δαιμονισμό ζούμε όλοι μας."

Δηλ Αμέθυστε, οταν βλεπουμε εναν που ειναι ξεκαθαρα Αιρετικος, να μην τον κρινουμε; Να μην αντιστεκόμαστε; Να μην τον διορθώνουμε;

Δηλ αντιδρουμε στον Αιρετικο επειδή ζουμε μεσα στον 'δαιμονισμο';

Μυρμιδόνας

Ανώνυμος είπε...

«...Όπως σήμερα κατηγορούμε ο ένας τον άλλον για αιρετικό. Διότι μέσα στο δαιμονισμό ζούμε όλοι μας. ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ...»

Να υποθέσω ότι εδώ υπάρχει κάποια αυτοκριτική;

ΝΛ.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ ΜΥΡΜΙΔΌΝΑ,

Το 1/3 των σχολίων εδώ μέσα είναι δικά σου. Και σίγουρα πάνω από την μισή έκταση. Άσε και κανέναν άλλο να πει τη γνώμη του χωρίς να χώνεσαι!

ΥΓ. Γιατί δεν φτιάχνεις ένα δικό σου blog, να έχει ελευθερία κινήσεων και να εκτονώνεσαι; :)

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ ανώνυμε
11/1/11 12:22 μμ

εσυ που κλαιγεσαι οτι το 1/3 των σχολιων ειναι δικα μου.

απλες αποριες εχω, ειμαι σιγουρος οτι δεν θα λαβω απαντηση:

1. Δηλ τι υπονοεις; Οτι θελεις και εσυ να γραψεις, αλλα δεν χωραει στην ιστοσελιδα το κειμενο σου;

2. Σου απαγορεψε κανεις να στειλεις και εσυ το κειμενο σου;

3. Ιδιοκτήτης του Ιστολογιου ειναι ο Αμέθυστος. Οταν εκεινος κρινει οτι 'το εχω παρακανει' - ειναι στην ευχερεια του να μην δημοσιεύει τα κειμενα μου!

Υποθετω, ουτε με το ζορι στελνω τα σχολια μου, ουτε με το ζορι τα δημοσιευει ο Αμέθυστος!

4. Αν απο ολα, οσα εγραψα...το μονο που βρηκες να με κατηγορησεις Ανώνυμε ειναι οτι 'γραφω πολλα' -

- τότε παει να πει, εχω κανει 'καλη δουλεια'!

Μυρμιδόνας

amethystos είπε...

Φίλε Μυρμιδόνα μπορούμε να ξεφύγουμε σήμερα όπως και παλιά, δέν άλλαξε τίποτα. Το μόνο που άλλαξε αν εννοείς αυτό είναι ότι λόγω της εικονικής πραγματικότητος και του πραστικού χρήματος είμαστε όλοι μας κατα φαντασία πλούσιοι. Και κανένας πλούσιος δέν περνάει στη Βασιλεία. Η αίρεση είναι η μοναδική κατηγορία που δέν δέχονται οι Χριστιανοί. Δέν είναι προσωπικό πάθος. Η αίρεση είναι καινούργιο πάθος που δημιουργήθηκε μετά την ενσάρκωση και ανήκει στον αντίχριστο. Θέλει να καταργήσει τη σωτηρία. Δέν μάχεται τον άνθρωπο. Όπως στην εποχή του καλού και του κακού. Εγώ καλός εσύ κακός. Μάχεται τον Κύριο, αγαπώντας τον άλλον, όχι τον πλησίον, όπως τον εαυτό του. Με τη δύναμη του. ΤΟ ΕΓΩ ΜΟΥ ΑΓΑΠΗ ΕΣΤΙ.

Ανώνυμος είπε...

Η παρακατω εκφραση ειναι 'ολα τα λεφτα':

ΤΟ ΕΓΩ ΜΟΥ ΑΓΑΠΗ ΕΣΤΙ.

Σε μια πρόταση ολος ο ΔΥΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ!

Μυρμιδόνας

Ανώνυμος είπε...

O ΚΥΡΙΟΣ ΕΙΠΕ ΝΑ ΑΓΑΠΗΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΛΗΣΙΟΝ ΜΑΣ, ΟΠΩΣ ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟΝ ΜΑΣ.
ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ ΤΟ ΜΕΤΡΟ.

ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΜΙΣΕΙΣ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟΝ ΣΟΥ ΔΙΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΧΟΝΤΡΟΣ, ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ, ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟΣ ΔΗΘΕΝ, ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΓΧΩΡΕΙΣ ΣΤΟΝ ΠΛΗΣΙΟΝ ΣΟΥ ΤΗ ΣΟΦΙΑ, ΤΗ ΛΕΠΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΘΕΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ.

ΤΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΤΗς ΑΓΑΠΗΣ ΤΟΥ ΠΛΗΣΙΟΝ, ΕΙΝΑΙ Η ΕΝ ΧΡΙΣΤΩ ΙΗΣΟΥ, ΑΓΑΠΗ Κ Α Ι ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ.

ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ ΑΓΑΠΩ ΤΟΝ ΠΛΗΣΙΟΝ ΣΑΝ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ;
ΕΧΩ ΣΠΙΤΙ ΕΓΩ;ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΩ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΚΑΙ Ο ΠΛΗΣΙΟΝ.
ΕΓΩ ΦΙΛΟΥΣ ΕΓΩ;
ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΩ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΚΑΙ Ο ΠΛΗΣΙΟΝ.
ΕΧΩ ΓΥΝΑΙΚΑ, Ή ΑΝΤΡΑ ΕΓΩ;

ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΩ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΚΑΙ Ο ΠΛΗΣΙΟΝ.

ΟΜΩΣ, ΑΝ ΔΕΙΣ ΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΣ...
ΧΕΣΜΕΝΕΣ ΠΑΤΟΚΟΡΦΑ ΤΙΣ ΕΧΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΠΛΗΣΙΟΝ...

ΔΙΟΤΙ Δ Ε Ν ΤΗΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΝΤΟΛΗ...
Π Ο Ν Α Ε Ι ΑΠΕΡΙΓΡΑΠΤΑ ΤΟΝ ΕΓΩ-ΚΕΝΤΡΙΣΜΟ ΜΑΣ, Η ΤΗΡΗΣΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΝΤΟΛΗΣ...

ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΟΥΤΕ ΛΟΓΟΣ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΕΞ ΟΛΗΣ ΨΥΧΗΣ, ΔΙΑΝΟΙΑΣ, ΚΑΡΔΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΛΟΙΠΑ.
ΟΥΤΕ ΛΟΓΟΣ!!!

ΜΟΝΟ ΤΟ ΑΦΘΟΝΟ ΜΙΣΟΣ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΥΣ ΑΠΑΞΙΩΣΗΣ, ΠΟΥ ΕΚΤΟΞΕΥΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΩΝΥΜΟΙ...ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΣΤΑ ...ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΠΕΡΙΤΡΑΝΑ, ΤΗΝ ΦΑΡΙΣΑΙΚΗ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΟΛΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΦΑΤΗ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΜΑΣ ΕΝΔΕΙΑ...

ΚΑΙ ΔΑΚΡΥΑ ΜΕΤΑΝΟΙΑΣ
Α Ρ Ν Ο Υ Μ Α Σ Τ Ε ΝΑ ΔΙΑΘΕΣΟΥΜΕ.

ΓΙ ΑΥΤΟ...Ο,ΤΙ ΚΑΙ ΠΑΘΟΥΜΕ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ - Ως ΑΦΡΩΝ ΛΑΟΣ, ΩΣ ΠΡΟΔΟΤΗΣ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΣΙΩΝ ΤΟΥ, ΛΑΟΣ-
ΜΕ ΤΟ Π Α Ρ Α Π Α Ν Ω , ΘΑ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ...

ΘΑ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ ΣΟΥ ΛΕΩ, ΑΜΕΘΥΣΤΑΚΟ ΜΟΥ!

Ανώνυμος είπε...

Κάτι που νομίζω ότι πρέπει να τονιστεί είναι ότι ο κ. Χριστοδουλίδης απαξιώνει όποιους απαξιώνει, και το κάνει ΕΥΘΑΡΣΩΣ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ.

Οι λοιποί, αν εξαιρέσουμε κανα δυο πρόσωπα, τον απαξιώνουμε ως πρόσωπο,ΑΝΩΝΥΜΑ και αυτό το ΦΑΓΩΜΑ ΤΗΣ ΣΑΡΚΑΣ, μέσα στην ανωνυμία ΔΕΝ είναι υπέρ της χριστιανικής μας ιδιότητας, ΛΥΠΟΥΜΑΙ ΠΟΛΥ ΟΤΑΝ ΤΟ ΒΛΕΠΩ, ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ...

Ο ΚΎΡΙΟΣ ΗΜΩΝ ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ, ΣΤΗΛΙΤΕΥΕ την ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΤΩΝ ΦΑΡΙΣΑΙΩΝ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΤΟΥ,
ΔΗΜΟΣΙΑ
ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ
ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΩΣ, ΠΛΗΝ
ΠΑΝΤΑ
ΕΝ ΑΦΑΤΩ
ΑΓΑΠΗ.

ΔΕΝ ΚΡΥΒΟΤΑΝ ΣΤΑ ΣΚΟΤΑΔΙΑ, ΠΕΤΩΝΤΑΣ ΜΑΥΡΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΟΔΕΙΚΤΕΣ ΛΑΣΠΕΣ...

(ΣΑΝ ΤΟ ΝΕΣΤΟΡΑ ΜΑΤΣΑ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΟΥ ΕΠΑΙΖΕΙ ΜΟΝΙΜΩΣ ΤΟ "ΣΚΟΥΛΗΚΙ!...")

:-)

ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΔΕ ΝΙΩΘΕΙ ΑΓΑΠΗ ΜΕΣΑ ΤΟΥ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΕΛΕΓΧΕΙ ΤΟΝ ΠΛΗΣΙΟΝ ΤΟΥ, ΚΑΛΥΤΕΡΑ,
ΧΙΛΙΕΣ ΦΟΡΕΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΨΥΧΗ ΤΟΥ
ΝΑ Σ Ι Ω Π Η Σ Ε Ι
ΠΑΡΑ ΝΑ ΤΟΝ ΑΝΕΒΑΖΟΚΑΤΕΒΑΖΕΙ ΤΟΝ ΑΔΕΡΦΟ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ...ΚΟΣΜΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΕΚΤΟΝΩΣΕΙ ΤΗΝ ΟΡΓΙΛΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΛΗΣΙΟΝ ΤΟΥ, ΔΙΑΘΕΣΗ, ΜΕ ΛΕΞΕΙΣ-ΙΔΙΑ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΜΕΝΑ ΣΤΙΛΕΤΑ.

ΘΑ ΤΟ ΘΥΜΙΣΩ ΓΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΟΡΑ:

ΕΙΠΕ ΕΚΕΙΝΟΣ:

ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΤΙ ΕΙΣΤΕ
Α Λ Η Θ Ι Ν Ο Ι ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΟΥ,
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΠΟΥ ΘΑ(ΑΝ)
ΕΧΕΤΕ
Μ Ε Τ Α Ξ Υ ΣΑΣ...

ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΡΘΗ ΟΜΟΛΟΓΙΑ, ΑΔΕΛΦΟΙ, ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ,ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΛΑΒΟΥΜΕ ΜΙΑ ΧΑΡΗ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ, ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΑΠΕΓΝΩΣΜΕΝΑ ΚΑΙ
ΜΙΑ ΣΤΑΛΑ, ΕΣΤΩ ΜΙΑ ΣΤΑΛΑ
ΔΙΑΘΕΣΗ ΑΓΑΠΗΣ...

ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΤΟ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΟΤΑΝ ΣΤΕΛΝΟΥΜΕ ΣΤΑ ΜΠΛΟΓΚΣ ΓΡΑΠΤΑ ΡΑΒΑΣΑΚΙΑ...

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Όχι, η παρακάτω έκφραση είναι "όλα τα λεφτά" :

"Εδώ βρισκόμαστε σέ κωμωδία. Τό καλό καί το κακό είναι δαιμονικής εμπνέυσεως. Είμαστε παιδιά τού δαίμονος, γιαυτό στή βάπτιση κάνουμε εξορκισμό. Ο κύριος δέν πήρε ΤΙΠΟΤΕ ανθρώπινο εμπνευσμένο από τό δαίμονα."

- Πραγματικά, βρισκόμαστε σε κωμωδία. Σε θεία παρωδία μάλιστα, όπου όλα τα ανθρώπινα είναι εμπνευσμένα από το δαίμονα και τους "δαιμόνους". Είμαστε παιδιά του δαίμονος! Ο δαίμονας μας γέννησε αφού είμαστε παιδιά του!!

Γέννησε τον Αδάμ και την Εύα μήπως; Όχι, αυτούς τους έπλασε ο Θεός αλλά εμείς έπειτα γεννηθήκαμε από τους δαίμονες.

Και οι Προφήτες της Π. Διαθήκης ήταν κι αυτοί όργανα (εμπνευσμένοι) διαμόνων! Γεννημένοι από δαίμονες, αλλά ... .

Οι αφορκισμοί δεν γίνονται για να αποβάλουμε την ανθρώπινη φύση μας. Δεν μας έκανε ανθρώπους ο δαίμονας. Παιδιά του Θεού είμαστε, Πατέρας μας είναι ο Θεός, ο τριαδικός Θεός. Εμείς οι άνθρωποι δεχθήκαμε να δώσουμε και να δίνουμε υπόσταση στο κακό, στους δαίμονες. Μόνοι μας πάψαμε να είμαστε "υιοί ανθρώπου" και γι΄ αυτό γίνονται οι αφορκισμοί : Για να υπερισχύσει η θεία Χάρις και από "όνομα ανθρώπου έχεις ότι ζης και εί νεκρός" να γίνουμε κατά χάριν και τω όντι, "υιοί ανθρώπου" ζώντες. Όχι ζώντες όντας νεκροί. Τα πάθη μας καλούμαστε να νεκρώσουμε, όχι την ανθρώπινη φύση μας.

Για να ελαχιστοποιήσουμε και αδρανοποιήσουμε την επήρρεια δαιμόνων γίνονται οι αφορκισμοί και το άγιον Βάπτισμα. Δεν σημαίνει όμως αυτό ότι θα αφήσουμε αδρανή τη θεία Χάρη. Και δεν σημαίνει επίσης, ότι παρά την οποιαδήποτε αλλοίωση που εκούσια δεχόμαστε, παύουμε να είμαστε πλασθέντες από το Θεό και είμαστε παιδιά του διαβόλου. Δεν είμαστε. Μόνοι μας απαρνούμαστε αυτόν που μας έπλασε.

"Είναι δαιμονικό ό,τι το ανθρώπινο καλό ή κακό" ; Μα, αν είναι έτσι, μόνο στη φαντασία μένει η υπέρβαση του καλού και του κακού. Τότε όμως και ο άνθρωπος καλείται να γίνει "κατά δόκησιν" (φαντασία) πνευματοφόρος. Όπου καλό και κακό δεν υπάρχει. Κατά δόκησιν (φαντασία) κι αυτό. Είναι όμως όπως μας λέει ο αμέθυστος ή είναι όπως, προφανώς, δεν γνωρίζει;

amethystos είπε...

Τί γούστο βρίσκεις βρέ Κυπριανέ να επαναλαμβάνεις αυτά που γράφουμε εμείς. Δέ σε έχουμε πρήξει με τη Θεοτόκο. Όταν ένας έχει την έξη να κάνει τον έξυπνο δύσκολα θεραπεύεται. Ξέχασες ότι εμείς σταυρώσαμε τον Κύριο; Κάποτε δυσφορούσα με τους βλάκες. Έχω αρχίσει να σιχαίνομαι τους έξυπνους. Δέν έχεις μετανοήσει Κυπριανέ γι'αυτό το μυαλό σου είναι σαν αγγούρι. Και για να μάθεις ότι κάνεις τον έξυπνο θα βάλω ανάρτηση το σχόλιο του Μυρμιδόνα.

Ανώνυμος είπε...

(ΟΥΦΦΦΦΦΦ!
ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΥΤΕ ΔΕΚΑ ΜΠΟΥΓΑΤΣΕΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΗ ΣΩΣΟΥΝ...)
;-(

Ανώνυμος είπε...

Αποφασίιιιιιστεε!

Με έχετε μπερδέψει και θα μου κοπεί το... γάλαααα!

Ο Χριστοδουλίδης ειναι βλάκας ή έξυπνος;

Ο Μυρμιδόνας είναι έξυπνος ή βλάκας;

Ο Αμέθυστος κάνει το μπερδεμένο ή είναι μπερδεμένος;

Η γριά είναι ζουρλή και πρόστυχη ή δεν είναι;

Ο Παλαιός Χριστιανός είναι μεγάλος χαρτοπόντικας ή γλωσσολόγος;

Ο ...σκουλήκης είναι ταγματασφαλίτης και μαυραγορίτης ή όχι;

Ο ΝΛ είναι φλεγματικός ή οικουμενιστής της μαύρης ημέρας της ΑΡσης των Αναθεμάτων που έγινε το 1965από το ΜΑΣΩΝΟ ΑΘΗΝΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΚΗΡΥΞΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΕ ΠΛΑΝΗ ΕΠΙ ΤΟΣΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ;

ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΕΕΕΕΕ! ΤΙ ΕΙΣΤΕ;

ΜΟΥ ΕΧΕΤΕ ΣΠΑΣΕΙ ΤΑ ΝΕΥΡΑ, ΠΑΛΙΟΡΕΜΑΛΙΑ ΤΗΣ ΦΩΚΙΩΝΟΣ ΝΕΓΡΗ!!!
:-(

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

αμέθυστος :
"Όταν ένας έχει την έξη να κάνει τον έξυπνο δύσκολα θεραπεύεται. Ξέχασες ότι εμείς σταυρώσαμε τον Κύριο; Κάποτε δυσφορούσα με τους βλάκες".

ΚΧ :
Κάτω από αυτές τις συνθήκες ο οποιοσδήποτε διάλογος καταντά πράγματι ανόητος.

Όταν ο ένας αποκαλεί (έμμεσα) τον άλλο βλάκα και νομίζει ότι (ο άλλος) του κάνει τον έξυπνο, δεν υπάρχει περίπτωση όχι μόνο διαλόγου, αλλά ούτε καν η ανταλλαγή και οποιουδήποτε ακόμη χαιρετισμού.

Αν του πεις, για παράδειγμα, καλημέρα, θα σου γυρίσει ο άλλος την κουβέντα και θα σου πεί : Είσαι τόσο έξυπνος και για βλάκα με περνάς; Δεν ξέρω ότι η μέρα είναι καλή και όχι κακή;

Ο αμέθυστος έχει τη γνώμη ότι,ανταλλάσσοντας ό ένας με τον άλλο την ή τις γνώμες τους, ο συνομιλητής του τον περνά για βλάκα και προσπαθεί να του κάνει τον έξυπνο, να του πουλήσει εξυπνάδα.

Η προκατάληψη αποκλεί a priori τον οποιονδήποτε διαλογο. Πόσο μάλλον και τη συννενόηση.

Εν πάση περιπτώσει, θα ευχηθώ στο συνομιλητή μου να εγκαταλείψει κάποτε τις προκαταλήψεις που έχει έναντι οποιουδήποτε άλλου, που δέχεται να συνομιλήσει μαζί του. Και να καταλάβει ότι η διατύπωση μιας διαφορετικής γνώμης, δεν γίνεται ούτε προς επίδειξη εξυπνάδας, ούτε προς απόδειξη της βλακότητας, που έχει ο ένας έναντι του άλλου.

Σε ένα διάλογο χωρίς προκαταλήψεις, ο ένας λέει τη γνώμη του και ο άλλος τη δική του.
Ποιος είναι ο έξυπνος και ποιος ο βλάκας, αυτό μπορεί να το συνάγει ο αναγνώστης, όταν με τη σειρά του δεν αναζητά κι αυτός, ούτε τους έξυπνους, ούτε τους βλάκες.

Έρρωσο, αμέθυστε.

Ανώνυμος είπε...

Αμέθυστε,

Επειδή δεν γνωριζω, θελω να σε ρωτησω κατι.

Γραφεις: "Τό καλό καί το κακό είναι δαιμονικής εμπνέυσεως. Είμαστε παιδιά τού δαίμονος, γιαυτό στή βάπτιση κάνουμε εξορκισμό".

Δεδομενου οτι δισεκατομμυρια ανθρωποι πανω στην γή δεν ειναι καν βαπτισμένοι.
Και παρα πολλοι χριστιανοι που ανηκουνε σε αλλα 'δογματα' δεν εχουνε 'κανονικο' βάπτισμα -

- ποιο συμπέρασμα βγαινει αβίαστα;

Οτι δισεκατομμυρια ανθρωποι που ζουνε στην γή...αυτη την στιγμη που μιλαμε... ειναι "μη-εξορκισμενοι';
Δεν εχουνε απαλλαγει απο την 'δουλεια του σατανά';

Απο την άλλη παλι:
εμεις οι Ορθοδοξοι Χριστιανοι, που ειμαστε βαπτισμένοι, γιατι μετα ΔΥΣΚΟΛΕΥΟΜΑΣΤΕ τοσο πολυ στο να ζησουμε τον Πνευματικο Αγώνα και να ειμαστε 'σωστοι' χριστιανοι;

Μυρμιδόνας

Ανώνυμος είπε...

Άμέθυστε,

οταν θα εχεις χρονο, θα χαρω για μια απάντηση σου.

Μυρμιδόνας

ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

Άλλοτε είχες αναφερθή,Μυρμιδόνα,'στην ευγένεια του Γιανναρά.Ωραία;Τον έχεις γνωρίση;Aν ναι,τότε 'μπορείς να εξηγηθής;Προσωπικά,ο Γιανναράς είναι τυπικό δείγμα ενός ανθρώπου που με δυτικό νου -επειδή και με δυτική παιδεία,όπως καταδεικνύεται από τον Αμέθυστο αλλά και τις ίδιες τις (συχνότατες) αναφορές του σε δυτικούς στοχαστές~φιλοσόφους- αποπειράται να συμβιβάση τα ασυμβίβαστα και επί κινδύνω εισαγωγής αιρετικών απόψεων 'στη χριστιανική πίστη.'Μπορείς,βεβαίως,να τον εκτιμήσης -καθότι με 'συντρόφευσαν,κάποτε παλαιότερα,κατά τα παιδικά και πρώιμα εφηβικά μου χρόνια,κείμενά του- ως ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα εντυπωσιοθήρα σοφιστή,φθηνού και αμετροεπούς,που το μόνο που κάνει είναι να μαγαρίζη πραγματικά τους άφθαστους αδάμαντες της αμώμητης πίστης μας με την ιδική του ιλύ(=λάσπη).

Ανώνυμος είπε...

Αρχαίε Χριστιανέ

2 φορές εχω συναντήσει προσωπικα τον Χ.Γ.

η μια φορα γυρω στο 1985

και η δεύτερη ητανε στον Ιανο, οταν παρουσίασε το "Αινιγμα του κακου".

Εκει του έθεσα προσωπικα 2 ερωτήματα - η αίθουσα ητανε κατάμεστη.

και μετα μου εδωσε και 'αυτόγραφο' στο βιβλιο του!

**********************************

Απο εκει και περα δεν εχω ιδιαίτερες επαφες με τον Χ.Γ.

Ειναι ενας πολυ ευγενικος άνθρωπος. Φαινεται οτι εχει μια καλλιέργεια 'πνευματος'.

********************************

Οσο γιαυτα που γραφεις, οτι ο Χ.Γ. 'εχει ξεφύγει' απο την Ορθοδοξη Θεολογια, θα συμφωνήσω μαζι σου!

Οπως θα συμφωνήσω και με αυτα που γραφει ο Αμέθυστος 'κατα Γιανναρά"!

ελπιζω να σε κάλυψα!

:)

Μυρμιδόνας

Ανώνυμος είπε...

Αρχαίε Χριστιανέ

βέβαια αν με ρωτήσεις, ποιον προτιμας απο τους δυο:
Χρήστο Γιανναρά ή Κ.Χ.
θα σου πω, σαφως Χ.Γ. και με διαφορά!

********************************
Αν με ρωτησεις, ποιον προτιμας, Χ.Γ. ή Αμέθυστο;

Θα σου πω σαφως Αμέθυστο, και με διαφορά!

*******************************

Βέβαια, αν τωρα με ρωτήσεις, ποιον προτιμας, τον Κ.Χ. ή μήπως τον Γέρ.Παίσιο....

...βρε Αρχαίε Χριστιανέ, και εσυ βαλτός εισαι;

Ε δεν νομίζω οτι τιθεται καν θεμα σύγκρισης...εσυ τι γνώμη εχεις;

Μυρμιδόνας

ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

Ασφαλώς και δεν είναι ''βαλτός'',φίλε μου.

ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΡΟΣΩΠΟΛΑΤΡΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΟΛΗΠΤΕΣ 'ΣΤΗΝ ΠΡΘΟΔΟΞΙΑ,ΜΥΡΜΙΔΟΝΑ.

Από ό,τι είμαι σε θέση να γνωρίζω,ο Γέροντας υπήρξε θεόπτης.Τώρα για τον κ.Κ.Χ. αδυνατώ να εκφέρω κρίση.Ιατρός το επάγγελμα δεν είναι,αν δεν κάνω λάθος;

Ας μη προτρέχουμε,όμως,Μυρμιδόνα!M Η Δ Ε Ν Α ΠΡΟ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ δεν έλεγαν και οι αρχαίοι ημών;

Κάτι τελευταίο προς ό λ ε ς τις κατευθύνσεις:ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΜΟΖΕΙ Η ΕΡΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ.ΑΥΣΤΗΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΚΛΗΡΟΤΗΤΑ ΕΚΕΙ ΟΠΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΝΑΙ ΑΛΛΑ ΠΝΕΥΜΑ ΦΙΛΕΡΙ ΟΥΔΟΛΩΣ.

Ανώνυμος είπε...

Αδερφε, δεν προτρεχω!

Ο Κ.Χ. να παει στον Παραδεισο και να εχει ολα τα καλα του Κηπου της Εδεμ!

Χιλια χρονια να ζησει επι της γης, και οτι επιθυμει να συμβει!

Να ειναι καλα, αυτος και η οικογενεια του!

Να χαιρεται τα εγγόνια του - αν τυχον εχει!

Οτι επιθυμει!

*********************************

Το προβλημα μου ειναι οτι ανθρωποι σαν τον Τρεμπελα, σαν τον Κ.Χ, εχουνε σκορπισει τοσο ΠΟΝΟ μεσα στην Ορθοδοξη Εκκλησια - και γιαυτο μαλωνα τοσο καιρο μαζι του!

Τελοςπαντων

Ολα καλα!

Μυρμιδόνας

ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

''.....εί μ αι....''.
''.....Ο ΡΘΟΔΟΞΙΑ.....''.

Ανώνυμος είπε...

"Ειμαι Ορθοδοξια";

Δηλ;
Τι εννοεις Αρχαιε Χριστιανέ;

Μυρμιδόνας

Ανώνυμος είπε...

Αχ τι καλά να κάναμε κάτι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ευχάριστο.
Π.χ. να κάναμε μακροβούτι σε κανά ταψάκι με γαλακτομπούρεκα, ΑΡχαίε Χριστιανέ μου...
:-)

ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

Προεχώρησα σε μία 'μικρή διόρθωση.Αυτό.

Ανώνυμος είπε...

Αυτό το "προεχώρησα"με την εσωτερική του αύξηση, χιχι... με ...ξετρρρρέλανε!
:-)

Ανώνυμος είπε...

Αρχαιε Χριστιανε

συνεχίζω να μην σε καταλαβαινω.

Αν δεν θελεις ομως να μου εξηγησεις, το σεβομαι !

Μυρμιδόνας

ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

Aπλούστατα,'διόρθωσα κάποια λαθάκια εκ παραδρομής σε προηγούμενο σχόλιό μου.

Ανώνυμος είπε...

Αρχαίε ΧΡΙΣΤΙΑΝΈ

πες μου σε παρακαλω..που εχω αδικο;

Αν θελεις, πες και που εχω δικαιο, αλλα κυριως: που εχω αδικο;

Ολες αυτες τις μερες που μαλωνω με τον Κ.Χ.;

Πες μου την αληθεια!

Θα σε ακουσω!

Μυρμιδόνας