Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019

Η απάντηση στο βασικό ερώτημα: Ο Τραμπ πιθανώς θα ήθελε να κυβερνά όπως ο Ερντογάν


Στην ιδιότυπη σχέση του Αμερικανού Προέδρου Donald Trump με τον Τούρκο Πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan – ο οποίος θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ στις 13 Νοεμβρίου, σύμφωνα με προχθεσινό tweet του Αμερικανού Προέδρου – αναφέρεται ανάλυση των συντακτών της εφημερίδας New York Times, Michael Crowley, (από την Ουάσιγκτον) και Carlotta Gall (από την Κωνσταντινούπολη).

Επισημαίνεται χαρακτηριστικά ότι κατά τον τελευταίο χρόνο, ο Αμερικανός Πρόεδρος μίλησε τρεις φορές με τον ηγέτη της Τουρκίας και του είπε αυτό που ήθελε να ακούσει.

Η σχέση μεταξύ των δύο υπερήφανων και θορυβωδών ανδρών έχει τα αγκάθια της και τις απειλές της… ωστόσο τόσο Αμερικανοί όσο και Τούρκοι αξιωματούχοι περιγράφουν μια ασυνήθιστη σχέση στην οποία ο κ. Erdogan έχει επανειλημμένα καθοδηγήσει τον κ. Trump σε πολιτικές που τον φέρνουν σε αντιπαράθεση με τους συμβούλους του για θέματα εθνικής ασφάλειας και τους Ρεπουμπλικανούς συμμάχους του.

Αναλυτές μιλούν για μια παραδοξότητα στη σχέση των δύο φύσει μαχητικών ηγετών, οι οποίοι μοιάζουν να κατανοούν ο ένας τον άλλο και να θεωρούν ότι μπορούν να λύσουν τα θέματα τηλεφωνικά, αναφέρεται στο δημοσίευμα και σημειώνεται η επικείμενη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στις ΗΠΑ, στις 13 Νοεμβρίου, την οποία ανακοίνωσε ο ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος στο twitter.


Για τη σχέση των δύο ανδρών, ο Διευθυντής του γραφείου στην Άγκυρα του Γερμανικού Ταμείου Marshal των ΗΠΑ Ozgur Unluhisarcikli δηλώνει:

«Μοιράζονται την ίδια κοσμοθεωρία, αντιπαθούν τις ελίτ, ο Trump πιθανώς θα ήθελε να κυβερνά όπως ο Erdogan». Ο κ. Trump γνωρίζει την Τουρκία από την προηγούμενη θητεία του ως μεσίτης – πούλησε τη φίρμα του στους Πύργους Trump Κωνσταντινούπολης το 2010 – αλλά όπως και Πρόεδροι πριν από αυτόν, πασχίζει να διαμορφώσει μια συνεπή πολιτική προς τη χώρα, και αντιθέτως, έχει εστιάσει στην προσωπική του σχέση με τον κ. Erdogan.

«Δεν μου είναι ξεκάθαρο τι παίρνει ο Trump, ή οι ΗΠΑ, από όλο αυτό» δηλώνει ο πρώην αξιωματούχος του State Department και του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας κατά την προεδρία Obama, Phil Gordon και προσθέτει:

«Η στάση αυτή είναι συμβατή με άλλες ομοίως ανεξήγητες ενέργειες του Trump, που εξυπηρετούν πιο πολύ τα συμφέροντα της Ρωσίας παρά τα δικά μας».

HellasJournal

kostasxan

Δεν υπάρχουν σχόλια: