Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019

Η κλιματική αλλαγή ως new age θρησκεία

 Κώστας ΓρίβαςΚώστας ΓρίβαςΗ κλιματική αλλαγή ως new age θρησκεία, Κώστας Γρίβας
Τον τελευταίο καιρό, το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής έχει τοποθετηθεί στο επίκεντρο των διεθνών εξελίξεων. Μόνο ένας τυφλός δεν βλέπει ότι η σχετική συζήτηση έχει ξεφύγει από το επίπεδο της αντιπαράθεσης επιστημονικών επιχειρημάτων. Πλέον διεξάγεται με χιλιαστικούς και εσχατολογικούς όρους. Η αλλαγή του κλίματος γίνεται αντιληπτή ως μια μείζονα καταστροφή κοσμογονικών διαστάσεων για την οποία υπεύθυνος είναι αποκλειστικά ο άνθρωπος.
Οι συνέπειες αυτής της εξέλιξης στον πολιτισμό μας ενδέχεται να είναι τεράστιες. Και αυτό γιατί ο τρόμος για την κλιματική αλλαγή αλλάζει την ίδια μας την θεμελιακή κοσμοαντίληψη για τη φύση, τον κόσμο και τη θέση του ανθρώπου μέσα σε αυτόν. Η μεγάλη συνεισφορά του Δαρβίνου και της θεωρίας της εξέλιξης στην επιστήμη ήταν ότι καθιέρωσε την άποψη ότι η φύση είναι ένα δυναμικό μέγεθος το οποίο βρίσκεται σε διαρκή αλλαγή και δεν επιδέχεται στασιμότητα. Αυτή η αντίληψη ενός διαρκώς μεταλλασσόμενου κόσμου αποτέλεσε το θεμέλιο της σύγχρονης επιστήμης και του σύγχρονου πολιτισμού. Σήμερα, όμως, η τάση αυτή απειλεί να αντιστραφεί.

Με τη δαιμονοποίηση αυτού καθαυτού του όρου κλιματική αλλαγή, επιβάλλεται νομοτελειακά μια αντίληψη ότι η φύση είναι, ή μάλλον πρέπει να είναι, ένας στατικός, παγωμένος κόσμος. Συνακόλουθα, επανερχόμαστε στις μεσαιωνικές αντιλήψεις της "φυσικής τάξης πραγμάτων", με ότι αυτό συνεπάγεται. Να επισημάνουμε ότι οι θεμελιώδεις κοσμοαντιλήψεις μας, που ξεκινάνε από το πώς αντιλαμβανόμαστε τη φύση, περνάνε και στο κοινωνικό και πολιτικό πεδίο.

Η συνέχεια slpress

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχει, ίσως, και κάτι χειρότερο από το ίδιο το θέμα. Η προπαγάνδα που χρησιμοποιούν είναι πλέον τόσο παιδαριώδης, τόσο άκομψη,τόσο εμμονική, που δείχνει πως δεν τους ενδιαφέρει πλέον να πείθουν πραγματικά, τους αρκεί μία δήθεν δικαιολογία. Αυτό που λέμε ''για τα μάτια του κόσμου'' . Σαν τον Τραμπ :δεν βοηθάμε τους Κούρδους γιατί εκείνοι δεν μας βοήθησαν στην... απόβαση στη Νορμανδία. Πετάς μια μαλακία, και αρκεί, δεν χρειάζονται πλέον περισσότερα, η σοφιστικέ προπαγάνδα του '60 , του '70, κουραστικά πράγματα...