Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017

Πανεπιστήμιο Λονδίνου: Φοιτητές απαιτούν να μη διδάσκονται Αριστοτέλη επειδή είναι λευκός!

Πανεπιστήμιο Λονδίνου: Φοιτητές απαιτούν να μη διδάσκονται Αριστοτέλη επειδή είναι λευκός!Φοιτητές της Σχολής Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών, απαιτούν «η πλειοψηφία των φιλοσόφων για τα μαθήματα» να είναι από την Αφρική και την Ασία επειδή οι λευκοί φιλόσοφοι πρεσβεύουν την αποικιοκρατία

Φοιτητές από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, απαιτούν, στοχαστές όπως ο Πλάτωνας, ο Αριστοτέλης, ο Βολταίρος, και ο Καντ να διαγραφούν από την εξεταστέα ύλη... επειδή είναι λευκοί!

Μέσα Ενημέρωσης από το Ηνωμένο Βασίλειο, παραθέτουν λεγόμενα από φοιτητές της Σχολής Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, που απαιτούν «η πλειοψηφία των φιλοσόφων για τα μαθήματα» να είναι από την Αφρική και την Ασία.

Μια δήλωση από την ένωση των μαθητών προσέθεσε ότι η απαγόρευση λευκών φιλοσόφων θα πρέπει να είναι μέρος μιας ευρύτερης εκστρατείας για την «απο-αποίκηση» του πανεπιστημίου και «την αντιμετώπιση της διαρθρωτικής και επιστημολογικής κληρονομιάς της αποικιοκρατίας».

«Λευκοί φιλόσοφοι» θα πρέπει να είναι στην εξεταστέα ύλη μόνο «εφόσον απαιτείται», και το έργο τους θα πρέπει να μελετηθεί από μια «κριτική σκοπιά» ανέφερε η δήλωση, όπως παρατέθηκε από βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

«Για παράδειγμα, θα πρέπει να αναγνωριστεί το αποικιακό ιστορικό πλαίσιο στο οποίο οι λεγόμενοι φιλόσοφοι του Διαφωτισμού έγραψαν και έδρασαν», ανέφεραν οι φοιτητές.

Πολλοί μελετητές έχουν εξοργιστεί από τη απαίτηση, προειδοποιώντας ότι η κατάσταση θα μπορούσε να βγει εκτός ελέγχου.

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε μια ολόκληρη περιοχή της πνευματικής προσπάθειας χωρίς να έχει διερευνηθεί, και σαφώς δεν έχουν διερευνηθεί τι εννοούν με τον όρο λευκοί φιλόσοφοι» δήλωσε στην Daily Mail, ο Sir Roger Scruton.

«Αν νομίζουν ότι υπάρχει ένα πλαίσιο αποικιοκρατίας από το οποίο προέκυψε η "Κριτική του Καθαρού Λόγου" του Καντ, θα ήθελα να το ακούσω» πρόσθεσε.

Ο αντικαγκελάριος του Πανεπιστημίου του Μπάκιγχαμ, Sir Anthony Seldon, δήλωσε στην Daily Mail ότι μοιάζει με «έναν πραγματικό κίνδυνο, να βγει εκτός ελέγχου η πολιτική ορθότητα».

Γνώμες μέσα στο πανεπιστήμιο είναι επίσης διχασμένες. Η επικεφαλής του τμήματος Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών , Erica Hunter, εξεπλάγη από τη δήλωση των φοιτητών, χαρακτηρίζοντάς την «μάλλον γελοία».

«Θα αντισταθούμε σθεναρά στη διαγραφή φιλοσόφων ή ιστορικών μόνο και μόνο επειδή είναι της μόδας», πρόσθεσε στον Telegraph.

Ωστόσο, η Δρ Ντέμπορα Τζόνστον, διοικητικό στέλεχος της σχολής, βλέπει την πρωτοβουλία των μαθητών να αμφισβητήσουν την εξεταστέα ύλη ως θετική, εξηγώντας ότι «ενημερωμένη και κριτική συζήτηση και αντιπαράθεση, σχετικά με το πρόγραμμα σπουδών που διδάσκεται» είναι «ένα υγιεινό και κατάλληλο μέρος της ακαδημαϊκής επιχείρησης».

πηγη
ΤΡΕΛΟ-ΓΙΑΝΝΗΣ

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ ΜΗ-ΛΕΥΚΟΙ. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΟΝΟ ΜΥΘΟΛΟΓΟΙ. ΚΑΙ ΟΙ ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΟΥΤΕ ΧΡΩΜΑ, ΟΥΤΕ ΚΑΤΑΓΩΓΗ. Η ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠ' ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΠΙΟ ΨΗΛΑ. ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΙΑ ΜΟΝΟ ΓΛΩΣΣΑ. ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ. ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ, ΣΑΝ SPIRIT, ΔΙΔΑΣΚΕΤΑΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΒΡΑΔΟ. Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ.
The Modern Spirit of Asia - Peter van der Veer. Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΩΝ ΜΟΝΤΕΡΝΩΝ ΘΡΗΣΚΕΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΣΜΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΗΣ ΔΥΣΕΩΣ
ΟΙ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΞΩΤΙΚΕΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΕΣ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΤΕΣΤΑΝΤΕΣ

Αμέθυστος

1 σχόλιο:

χαλαρωσε είπε...

θα ηθελα να σημειωσω οτι εκφρασεις οπως ...τον αραπη κι αν τον πλενεις το σαπουνι σου χαλας, κινουνται στα ορια της πολιτικης ορθοτητας. Σαφεστατα θα επρεπε να εξετασουμε τα κινητρα μιας τετοιας εκφρασης, το πολιτισμικο περιβάλλον που συλλαμβανει και αναπτυσσει τετοιες εκφρασεις, την ελαστικη ανεκτικοτητα των αποδεχομενων τετοιου ειδους προσεγγισεις και εν τελει τα ορια της πραγματικοτητας, και που αυτην εμφανιζεται ως αληθεια, καταργωντας την ή αντικαθιστωντας την ή ακομη και μασκαρεμενη να απαιτει τις τιμες της αλήθειας. ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΟΡΘΟ ΣΕ ΠΟΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΑΓΕ ΝΑ ΕΥΑΡΕΣΤΕΙΤΑΙ; Γνωστη έκφραση που υπονοει σκληρα ρατσιστικα, και αρα μη πολιτικα ορθα κινητρα, ειναι μεταξυ αλλων, και η, επισης γνωστη αναμεσα στα μη πολιτικα γονιδια ...δεκα γιαννηδες ενος κοκκορου γνωση. Θα μπορουσε στη θεση του γιαννη να τεθει μια πλειαδα ανθρωπων, ζητηματων, θεωριων και αλλα ων ουκ εστιν αριθμος, και αυτοματως να γινουμε μαρτυρες του τεραστιου ζητηματος που προκυπτει απο την οπωσδηποτε συγγενη ανοησια του γιαννη. Επισης ενα ζητημα ζωικης ορθοτητας προκυπτει απο το γεγονος οτι ο κοκορας υποχρεουται να παραβληθει με δεκα γιαννηδες. Στα ζωικα επιπεδα μπορει αυτο να μην καταλυει τους νομους της ισοτητας, ισονομιας, ισοπολιτειας και αλλα τινα διοτι ολα αυτα προσκρουουν στην πεινα του λεοντα, αλλα με ορους ζωικης ορθοτητας, και εφοσον εχουμε μια ωσμωση ορθοτητων, θα επρεπε και ο κοκορας να χαιρει της προστασιας της επιχειρηματολογιας της πολιτικης ορθοτητας και οχι μονο ο γιαννης, μια αλλη εγγενης αδυναμια που πρεπει να διορθωθει.
Στα πλαισια αυτα οφειλουμε να εξετασουμε στο μετρο του δυνατου τα ζωτικα ερωτηματα που στροβιλιζονται μεσα μας και γυρω μας. Εξαλλου δεν θα ηταν θεμιτο, ουτε θα προηγαγε την δυνατοτητα συνυπαρξης ή και αρπαγης του μη πολιτικα ορθου απο το ορθο πολιτικα ορθο να μην ενδωσουμε στην προκληση.

Αν το σαπουνι ειναι μη πολιτικα ορθο τοτε εχουμε μεταθεση εφαρμογης των ορων της πολιτικης ορθοτητας στο σαπουνι, αν ομως ειναι μη πολιτικα ορθος ο ορος αραπης τοτε ειναι εξισου σαφες οτι οι οροι που συντασσουν, στηριζουν, αναπαραγουν, αναγεννουν την πολιτικη ορθοτητα θα πρεπει να προστρεξουν προς αναδιαταξη της ορολογιας αραπης.
Αντι αυτου ομως παρατηρειται η αντιστροφη των εννοιων. Οι εννοιες αντι να πανε να υπαχθουν στις κατηγοριες τους, ενδυονται διαφορτα νοηματα και τελικα θα μπορουσαμε να πουμε οτι ξεκινωντας μια επαναστατικη διαδικασια αυτομολουν και επαναπροσδιοριζουν τις κατηγοριες τους. Δηλαδη εχουμε τις εννοιες εκτος νου και αρα αυτο μπορει να οδηγησει στην καταργηση τους, αλλα κι αυτο δεν ειναι πολιτικα ορθο. Διοτι η καταργηση των εννοιων θα καταπιει εν τελει και το πολιτικα ορθο μιας και το πολιτικα ορθο δρα ως ενας μετατροπεας εννοιων και ειναι φυσικο επομενο οτι ανευ εννοιων το πολιτικα ορθο απλα παυει να υφισταται ως μετατροπεας.
Ο καθηγητης φοβαται οτι η πολιτικη ορθοτητα θα τεθει εκτος ελεγχου, συναγεται εξ αυτου οτι μεχρι τωρα ειναι εντος ελεγχου, αδιαφορο απο ποιους, παντως εντος ελεγχου. Η αξιωση ομως του πολιτικα ορθου να καταστρεψει και τα κελυφη των εννοιων, μιας και το περιεχομενο δεν ειναι πλεον ο αραπης αλλα ο αναγεννημενος εγχρωμος- παρδαλος LGBT, δηλαδη μιας ρεπλικας μηπως σηματοδοτει και τον θανατο, οπως ειδαμε του πολιτικα ορθου; Δεν ειναι κριμα να σκονταψει ολοκληρη συντεχνια παραγωγης σκεψης, συμπεριφορων, τροπου κ.α. στην γνωση ενος κοκκορου ή δεκα γιαννηδων; Τοσο ζυγιζει αυτη η τιτανια προσπαθεια;
Πολιτικα ορθο. Το ενδυμα της σοφιστειας ή πως η γνωση του κοκκορου κατηντησε η γνωση των κοκκορων της Αναγέννησης.