Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Η ΝΕΩΤΕΡΗ ΡΩΣΙΚΗ ΘΕΟΛΟΓΙΑ V

Συνέχεια από : Πέμπτη, 30 Δεκεμβρίου 2010

FLORENSKIJ-Φλωρενσκι

Πώς μπορούμε να φτάσουμε σε μια τέτοια συγκεκριμένη αλήθεια; Η αλήθεια πρέπει να ικανοποιεί τρείς συνθήκες α)Η αλήθεια είναι απόλυτη δηλ. είναι απόλυτη πραγματικότης, β) γνωρίζεται δηλ. είναι απόλυτη γνώση, γ) δίνεται σαν γεγονος δηλ. είναι η τελική έμπνευση. Είναι όμως ταυτοχρόνως και απολύτως αποδεικνυόμενη. Διότι έχει την δομή ενός απείρου διαλόγου. Η έμπνευση είναι η αμεσότης της υπάρξεως, ενώ η διαλογικότης είναι η ιδεατή δυνατότης της γνώσεως.

Έτσι λοιπόν εάν η αλήθεια είναι, είναι πραγματική λογικότης και μια λογική πραγματικότης, ένα άπειρο που σχηματίζεται στη σκέψη σαν ολοκληρωμένη ενώτης σαν ένα υποκείμενο καθ’εαυτό πεπερασμένο. Η αλήθεια είναι κινητή ακινησία που κινείται, ενότης των αντιθέτων, coincidentia oppositorum.

Έχει ανάγκη όμως απο ένα σίγουρο λιμάνι για να αγκυροβολήσει. Έτσι ο αντινομικός χαρακτήρας της αλήθειας, το είναι της, καταστατικά ή coincidentia oppositorum, βρίσκει το νόημα της υπάρξεως της στο άνοιγμα της στην Τριαδική προοπτική, δηλ. στην πεποίθηση του Φλωρένσκι ότι πρέπει να επεξεργαστούμε μια μεταφυσική που να έχει σαν αρχή το Τριαδικό ομοούσιο. Δέν είναι τυχαίο πώς η έννοια κλειδί του ηθικού του στοχασμού είναι η έννοια της αλήθειας δεμένης στην δυνατότητα γνώσεως της, πράγμα που μας κάνει να διαισθανθούμε την ύπαρξη ενός στενού δεσμού ανάμεσα στην ηθική και στην γνωσιολογία δηλ. ανάμησα στο ήθος και στην γνώση της αλήθειας, ενός δεσμού ο οποίος αναγκαίως έχει τις ρίζες του στην οντολογία. Για δύο κυρίως λόγους : Κατ’αρχάς λόγω της οντολογικής κατανοήσεως της αληθείας, διότι δέν είναι μια αφηρημένη έννοια, αλλά ένα ζωντανό όν και δεύτερον είναι η οντολογική κατανόηση της ενέργειας της γνώσεως της αληθείας. Δέν πρόκειται δηλ. για μία καθαρή εξωτερική ενέργεια του νού (απ’έξω) αλλά για μια οντολογική συμμετοχή (απο μέσα) στην ζωή της αλήθειας, μιας μεταμορφώσεως σε αυτή. Η γνώση της αλήθειας έχει ένα σοβαρό ηθικό νόημα για τον Φλωρένσκι, διότι η ενέργεια της γνώσεως συμπαρασύρει τις πιο βαθιές σφαίρες του είναι και επομένως της ανθρώπινης πράξεως.

Με αυτή την οπτική φαίνεται ξεκάθαρα πώς το ήθος του ανθρώπου δέν είναι παρα η έκφραση της πορείας του προς ή καλύτερα, του γεγονότος της κατοίκησης του μέσα στην αλήθεια, της εμπειρίας του της αληθείας. Η ποιότης του ήθους εξαρτάται απο τον ίδιο τον άνθρωπο διότι καθώς είναι ελεύθερος επιλογής, αποφασίζει πια αλήθεια είναι δική του, για να την τοποθετήσει στο κέντρο της υπάρξεως του, των πολικό αστέρα της συνειδησεως του και επομένως την καταγωγή το μέτρο και τον κανόνα της πράξεως του.

Σαν πολικό αστέρα της σκέψης του και τις πράξεως του υιοθετεί μια έννοια της αλήθειας η οποία συνδέεται με ένα θέμα που είχε ήδη θέσει στο κέντρο του στοχασμού του ο Ντοστογιέφσκι και το οποίο παίζει κυρίαρχο ρόλο στα μυθιστορήματα του. Το θέμα της αλλαγής, της αναγεννήσεως, της δυνατότητος δηλ. που διαθέτουν τα ανθρώπινα όντα να βρίσκουν ακόμη και στις πιο απελπιστικές συνθήκες και στις πιο αδιέξοδες, μια έξοδο που τους ξαναδίνει ησυχία στη ζωή τους. «Αδελφέ μου, εξομολογείται ο Δημήτριος Καραμαζώφ στον Αλιόσα, μέσα μου αυτούς τους τελευταίους δύο μήνες αισθάνθηκα την παρουσία ενός νέου ανθρώπου, ενός νέου ανθρώπου αναστημένου μέσα μου. Ήταν κλεισμένος στο εσωτερικό μου αλλά δέν θα εμφανιζόταν ποτέ εάν δέν παρουσιαζόταν εκείνο το χτύπημα του κεραυνού, εκείνος ο φωτισμός.

Ο βαθύς δεσμός που είδαμε πρίν λίγο ανάμεσα στην οντολογία, στην ανθρωπολογία, και την ηθική, βρίσκει την συγκεκριμένη της έκφραση στο γεγονός πώς ο Φλωρένσκι εξισώνει την ιδέα της αυτοαναγεννήσεως του ανθρώπου και την έννοια της εν Χριστώ ζωής σαν νέα δημιουργία, σαν νέο όν. Θέτει δηλ. ένα βαθύ δεσμό ανάμεσα στην έννοια της γνώσεως της αληθείας και σε εκείνη της αναγεννήσεως απο τον Θεό σε μια νέα ζωή. Στην σκέψη του δηλ. η αλήθεια έχει μια Τριαδική βάση και προσδιορίζεται επαρκώς με την ιδέα του ομοουσίου. Ο νέος άνθρωπος, αυτός μέσα στις φλέβες του οποίου κυκλοφορεί το ίδιο το αίμα της Θείας αγάπης, χαρακτηρίζεται με μια κατάσταση την οποία ονόμασε με την Ρωσική λέξη Celomundrie.

Σημαίνει καθαρότητα καί παρθενία αλλά ετυμολογικά επίσης παραπέμπει στήν έννοια τής ολότητος, τού συνόλου καί τής σοφίας, παραπέμπει στήν πληρότητα, στήν υγεία, στήν ενότητα, στήν αδιαίρετη δύναμη τού ανθρώπου, στίς πνευματικές ενέργειες, στήν πνευματική αρμονία τού εσωτερικού ανθρώπου καί γενικώς στήν φυσιολογική κατάσταση τής εσωτερικής ζωής.

Είναι τό ίδιο πράγμα μέ τήν ακεραιότητα τής σκέψης, τήν ακεραιότητα νοήσεως, τήν υγεία τής λογικής καί τού νού. Αυτή είναι η σημασία τού όρου ακόμη καί στούς αγίους πατέρες καί στούς αρχαίους φιλοσόφους. Η Celomundrie είναι απλότης δηλ. οργανική ενότης ή ακόμη καλύτερα ακεραιότης τού προσώπου. Σ’αυτή τήν κατάσταση μπορούμε νά αισθανθούμε τήν ακεραιότητα καί τήν αρμονία τής υπάρξεώς μας. Η ζωτική μας δύναμις- όλη η σκέψη καί η θέληση, η φαντασία καί οι ιδέες, η απόφαση καί η πράξη- γεννιούνται από τό κέντρο περισυλλογής όλου μας τού είναι, από τήν κεκαθαρμένη καρδιά μέ τήν ενέργεια τής χάριτος τού Αγίου Πνεύματος. Η κατάσταση τής Celomundrie χαρακτηρίζεται από τήν δωρεά τού νέου οράματος, τό οποίο ειναι έκφρασις τής ουσιαστικής μεταμορφώσεως τού ανθρώπου, στόν οποίο εχει δοθεί η συμμετοχή, όση είναι δυνατόν νά δοθεί σέ ένα κτιστό όν, στήν αιώνια ζωή, πραγματοποιούμενη στήν δυναμική τού Τριαδικού ομοουσίου.

Συνεχίζεται

Σχόλιο: Από εδώ ξεκινούν οι παρεκκλίσεις. Επίσης ξεκινούν όλες οι θεολογίες τών νεοορθοδόξων : Ζηζιούλα, Γιανναρά, Λουδοβίκου. Πρίν συνεχίσουμε όμως πρέπει νά υπενθυμίσουμε πώς ο αναγεννημένος άνθρωπος στόν οποίο αναφέρεται είναι η ανθρώπινη φύσις η οποία ανεκαλύφθη μέ τόν δεύτερο πλού τού Σωκράτη στόν Φαίδωνα. Είναι επίσης τό κατ’εικόνα και καθ’ομοίωση καί ουδεμία σχέση έχει ούτε αναλογία μέ τήν Αγία Τριάδα.

Ταυτίζοντας τόν ΝΟΥ μέ τόν καινούριο άνθρωπο τής εκκλησίας μάς οδηγεί μέ σιγουριά στόν δρόμο πού άνοιξε ο Αυγουστίνος, ο οποίος είναι ο πρώτος πού έκανε τό ολέθριο λάθος.

Αμέθυστος

16 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αμέθυστε Χρόνια Πολλά και καλή χρονιά. Με αφορμή το σχόλιό σας θα ήθελα να παραθέσω κάποια λόγια του π. Ρωμανίδη για το υπόβαθρο του θεολογικού συστήματος του Αυγουστίνου: "ο Αυγουστίνος πίστευε ότι ο νους του ανθρώπου μπορεί να συλλάβει τον Θεόν, δηλ. η λογική του ανθρώπου μπορεί να γνωρίσει τον Θεόν. Αυτή είναι η πιο βασική διαφορά μεταξύ του Αυγουστίνου και των Πατέρων της Εκκλησίας... η μόνη γέφυρα που υπάρχει μεταξύ του κτιστού και του ακτίστου είναι οι θεούμενοι... ο Αυγουστίνος όμως εξετόπισε τη διδασκαλία των θεουμένων και στη θέση της εμπειρίας των θεουμένων έχει βάλει δύο πράγματα. Πρώτον την εκκλησία και μετά την Αγία Γραφή. Και μετατόπισε την αυθεντία της Εκκλησίας. Όπως κάνουν ακριβώς και οι σημερινοί ορθόδοξοι: η εκκλησία λέει, η Αγία Γραφή λέει ή η Οικουμενική Σύνοδος λέει. Και είναι παράξενο πράγμα. Δηλαδή βάλανε τη Σύνοδο πάνω από τους Πατέρες της εκκλησίας. Όταν όμως διαβάζει κανείς τα πρακτικά των συνόδων διαπιστώνει ότι η Οικ. Σύνοδος επικαλείται τους Πατέρες της Εκκλησίας..."

Ανώνυμος είπε...

Αμέθυστε,

θελω να σε ρωτησω, επειδη δεν γνωριζω.

Γραφει ο Ανώνυμος οτι βάλαμε την Σύνοδο πανω απο τους Πατέρες!

Μα ετσι δεν πρεπει;

Δεδομένου οτι ενας Εκκλησιαστικος Πατήρ μπορει μονος του να κανει λαθος...μια ολοκληρη ομως Σύνοδο οχι!

Λοιπον Αμέθυστε;

amethystos είπε...

Χρόνια πολλά Μυρμιδόνα. Τό θέμα είναι πολύ λεπτό καί μπορεί νά φωτιστεί ως εξής: όλες οι Σύνοδοι οι οποίες στήριξαν τήν αλήθεια τής σωτηρίας τού ανθρώπου είχαν επικεφαλής έναν Πατέρα τής εκκλησίας δηλ. κάποιον ο οποίος ήταν φορέας τού Αγίου Πνεύματος καί χρησιμοποιήθηκαν τά κείμενά του, εκτός τών συνόδων πού ασχολήθηκαν μέ εσωτερικά θέμετα. Τό εύλογο ερώτημα στό οποίο απάντησε μέ θάρρος ο Ρωμανίδης καί τιμωρήθηκε σκληρά γι αυτό ήταν : ΕΆΝ ΜΙΆ ΣΥΝΟΔΟΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ 100 ΚΟΥΤΣΟΥΡΑ ΔΕΝ ΘΑ ΒΓΑΛΕΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΚΟΥΤΣΟΥΡΕΜΕΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ; Δηλ.Άν επίσκοποι και ιερείς δέν διαθέτουν πνευματική ζωή πώς είναι δυνατόν νά εμπνευσθούν από τό Άγιο Πνεύμα; Θά τό διατάξουν;

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΟΥ ΑΜΕΘΥΣΤΕ. ΕΞΟΧΗ.ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΑΠΑΔΩΝ ΚΑΙ ΔΕΣΠΟΤΑΔΩΝ ΣΗΜΕΡΑ.
ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ Δ Ι Α Τ Α Ξ Ο Υ Ν ΤΟ ΑΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ ΟΠΩΣ ΔΙΑΤΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΑΛΒΑΝΟ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ ΤΟΥΣ Ή ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΟΥΣ

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα Αμέθυστε,

και Χρόνια Πολλά! Ενα ευλογημένο Έτος και σε σενα και στους αναγνώστες σου!

**********************************

Σε αυτο που απαντησες πιο πανω Αμέθυστε, υπαρχει ενας λογος υπερ και ενας κατά!

Ο λόγος υπερ ειναι ο εξης:
Σκεψου να γινει μια Παν-ορθόδοξη Συνοδο και να συμμετεχουνε κατι 'φρούτα' σαν τους:

Μεσσηνιας, Βολου, Πρεβέζης!

Εμ, η αποφαση που θα βγαλουνε, δεν θα ειναι ΚΟΥΤΣΟΥΡΕΜΕΝΗ;

Θα ειναι λεει!
Ο Θεος να φυλάει!

--------------------------------
Ο λόγος ομως 'κατά' ειναι ο εξης:

Πως λενε οι Πατέρες, οτι οταν ο Ιερέας τελει το Μυστηριο της Θειας Ευχαριστίας...οσο ανάξιος και αμαρτωλος να ειναι..αυτο δεν εμποδίζει το Αγιο Πνεύμα να 'μεταβάλλει' τον Αρτον και Οινο σε Σώμα και Αιμα Ιησου Χριστου -

- γιατί Αμέθυστε να μην ισχύει το ίδιο και σε μια "Οικουμενικη" Σύνοδο;

Εστω οτι οι Επισκοποι ειναι ανάξιοι. ΑΥτο εμποδιζει ομως το Αγιο Πνευμα...να 'επεμβει' στις αποφασεις τους, που βεβαια θα ειναι για το καλο του "πληρωματος της Εκκλησιας';

Λοιπον Αμέθυστε;

amethystos είπε...

Καλη χρονιά. Μυρμιδόνα σέ κάθε σύνοδο ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΑΟΣ. Όσον αφορά τή Θ.Ευχαριστία άς τό επαναλάβουμε γιά άλλη μιά φορά.
1)Καμία αμαρτία δέν μπορεί νά σταθεί μπροστά στόν Κύριο.
2)Ο ιερεύς καί ο λαός εύχονται, τόν αγιασμό πραγματοποιεί ο Κύριος καί ο ίδιος ο Κύριος προσφέρει ή δέν προσφέρει, αγιασμό μάλιστα ο οποίος διαφέρει γιά κάθε άνθρωπο.
Δέν γνωρίζουμε κανέναν από τούς Πατέρες νά έχει πεί ότι δέν υπάρχουν ληστρικές σύνοδοι.

Ανώνυμος είπε...

Περίμενε Αμέθυστε...

..εδω πετας βόμβα μεγατόννων!

Γραφεις:

" τόν αγιασμό πραγματοποιεί ο Κύριος καί ο ίδιος ο Κύριος προσφέρει ή δέν προσφέρει, αγιασμό μάλιστα ο οποίος διαφέρει γιά κάθε άνθρωπο."

Δηλ τι θελεις να πεις;

Οτι π.χ. στην Εκκλησια μεσα...ολοι κοινωνουνε...ομως τι;
Δεν θελω να το γραψω...αλλά τι;
Αλλους ευλογει ο Κύριος και άλλους οχι, αναλογα με την προαίρεση τους και τον αγωνα τους;
Και ισως να το κανει αυτο, οχι τοσο για τιμωρια, οσο για να τους προστατεψει;

Πιο απλα: ολοι κοινωνουνε, ομως οσοι δεν ειναι άξιοι...σε αυτους δεν ισχύει 'η μεταβολη των Θειων Δωρων' - ωστε να μην εχουνε και το 'κατακριμα';

Θελω να πω...αναλυσε λιγο την σκεψη σου Αμέθυστε!
ΤΟ θεμα που ανοιγεις ειναι ΣΟΣ!

*********************************

Επισης ανάλυσε μας αυτο που εγραψες Αμέθυστε:

"Καμία αμαρτία δέν μπορεί νά σταθεί μπροστά στόν Κύριο."

Τι εννοεις παλι;

********************************

Βλέπω, μπαινουμε δυναμικα στο Νεο Ετος! :)))

καλα αρχήσαμε! Αμεσως στα βαθιά, ε Αμέθυστε;

Μυρμιδόνας

Ανώνυμος είπε...

ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΜΟΝΟ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΕΙΣ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ, ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ.

(ΑΝΕΒΑΖΕΙΣ ΜΟΝΟ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΙΝΙΣΣΟΝΤΑΙ ΚΑΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΑΚΟ ΓΙΑ ΣΕΝΑ Η ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΟΥ. ΟΙ ΛΟΙΠΟΙ...ΕΙΣ ΤΟ ΠΥΡ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΟΝ...ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ, ΑΝ ΗΣΟΥΝ ΔΕΣΠΟΤΗΣ ΤΟ ΙΔΙΟ ΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΥΝ ΔΕΣΠΟΤΑΔΕΣ ΘΑ ΑΣΚΟΥΣΕΣ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΚΡΙΝΕΙΣ.ΕΧΕΙΣ ΠΟΛΥ ΣΚΟΤΑΔΙ ΚΑΙ ΣΚΛΗΡΟΤΗΤΑ ΑΚΟΜΑ ΜΕΣΑ ΣΟΥ, ΕΧΕΙΣ ΠΟΟΟΟΛΥ ΔΡΟΜΟ ΑΚΟΜΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΟΟΟΛΕΣ ΤΑΠΕΙΝΩΣΕΙΣ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΟ ΦΩΣ ΠΟΥ ΠΟΘΕΙΣ..)
............................
ΚΑΙ ΠΩΣ ΕΙΣΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ, ΑΔΕΛΦΕ ΕΝ ΚΥΡΙΩ, ΟΤΙ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΕ ΣΤΑΝΙΚΩΣ ΤΟ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΤΟ 1924 ΚΑΙ ΔΙΧΑΣΕ ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ, ΧΑΡΙΝ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΟΝΤΕΡΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ , ΠΩΣ ΕΙΣΑΙ ΛΕΩ ΣΙΓΟΥΡΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΛΗΣΤΡΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ;

amethystos είπε...

Μυρμιδόνα τα έχουμε θίξει αυτά τα θέματα πάρα πολλές φορές και ότι λέμε γύρω απο αυτά τα θέματα τα έχουμε ξεσηκώσει απο τον Καβάσιλα, στον οποίο μπορείς να απευθυνθείς. Τα αποσπάσματα αυτά τα έχουμε μεταφράσει και στα νέα Ελληνικά.

Ανώνυμος είπε...

Αμέθυστε

ανάβεις φωτιές, το γνωριζεις;

:)

Τελοςπαντων.

Απλα τωρα δεν εχω το χρονο να μελετήσω Καβάσιλα!
Δεν εχω τον χρονο...να μελετησω κανενα βιβλιο Αμέθυστε...και δεν μπορω να σου πω και τον λόγο!

Ισως μετα απο καιρο!

*******************************

Παντως θα περιμενα να ρίξεις 'καναδυο φιτίλια ακομα"!

Αφου ξερεις οτι το θεμα με ενδιαφερει...!

Μυρμιδόνας

Ανώνυμος είπε...

Αμέθυστε

μου επιτρεπεις να απαντησω στον Ανώνυμο, που σε ρωταει:

"...ΠΩΣ ΕΙΣΑΙ ΛΕΩ ΣΙΓΟΥΡΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΛΗΣΤΡΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ;"

Δεν εχω μελετησει πολλα περί της συνοδου εκεινης.
Ομως υποψιάζομαι οτι ητανε ενα ειδος ΛΗΣΤΡΙΚΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ!
Ω ναι!

Καλα θα ήτανε να μην άλλαζε το Ημερολογιο - και το λεω εγω αυτο, που ειμαι με το Νέο!

**********************************

Ομως: δεν μπορεις καθε φορα που 'πονάει κεφαλι, κοβει κεφαλι' -

- διοτι στο τελος θα καταντησουμε σαν τους Παλαιοημερολογιτες - που εχουνε 50 διαφορετικους αρχιεπισκόπους!

Ο ενας ειναι του Ωρωπου (τον εχω γνωρισει προσωπικα, αν και εμαθα οτι τωρα ειναι βαρια άρρωστος) -
ο άλλος ειναι των ΓΟΧ...

...ο τρίτος ειναι των 'Γωγ και Μαγώγ' -
{Αποκάλυψις κ΄-7-8- - Θα πλανίσει λέγει τον Γωγ και τον Μαγώγ.
Τι ήταν ο Γώγ; Ο Γώγ ήταν βάρβαρος άρχοντας, και ο μαγώγ ήταν ο άγριος λαός του}.

***********************************

Το Ημερολογιο απο μονο του δεν σωζει!

Μάλιστα θα επαυξάνω:
Αλλιμονο αν το σωστο Ημερολογιο έσωζε και το λαθος σε οδηγουσε στην Κολαση!
Τοτε δεν θα μιλουσαμε για εναν Αληθινο και Παντοδύναμο Θεό, αλλα για εναν θεό, σκλάβο στο χερι του ημερολογιου!

Φίλε ΑΝώνυμε,
πολυ πετυχημεννη ητανε μια αττάκα του Αμέθυστου, πριν καιρο:
"Οι Ατζέκοι πιστεύανε στο Ημερολογιο"!

Καλη χρονια να εχεις φίλε Ανώνυμε!

Μυρμιδόνας

amethystos είπε...

Ληστρική σύνοδος λέγεται μιά σύνοδος η οποία δέν καθοδηγείται από τό Άγιο Πνεύμα. Καί τί κάνει; Αμαρτάνει εναντίον τού Αγίου Πνεύματος, δηλ. αλλοιώνει τήν οδό τής σωτηρίας. Έφόσον η εκκλησία είναι ενωμένη μέ τό κράτος η προσαρμογή στά πολιτισμικά δεδομένα, είναι αναγκαία. Φυσικά, εάν καταλαβαίνουμε τί σημαίνει ενότης εκκλησίας καί κράτους. Είναι κάτι σάν τήν ενότητα ψυχής καί σώματος. Τό παλαιό ημερολόγιο εκτός τών άλλων δέν εξυπηρετούσε ούτε τήν λειτουργία τού κράτους. Τώρα εάν τό κράτος αποφασίσει τόν διαχωρισμό είναι άλλο κεφάλαιο. Η εκκλησία δέν θά πάρει από μόνη της ποτέ αυτή τήν πρωτοβουλία.

amethystos είπε...

@ Ο/Η Ανώνυμος 1/1/11 12:30 μμ
από μιά άποψη χαιρόμαστε πού τά ιστολόγια απέκτησαν πνευματικούς... καί τί πνευματικούς, προφήτες !!!
Οι χριστιανοί συνεχίζουν νά βλέπουν τήν τρίχα στό μάτι τού άλλου.
ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΚΡΥΒΕΤΑΙ.

amethystos είπε...

Νά κάτι από τόν Καβάσιλα Μυρμιδόνα
Κεφάλαιο 49 παρ.15
Το έργο της μυσταγωγίας και τον σκοπό, δηλαδή το να αγιασθούν τα δώρα και να αγιάσουν τους πιστούς, τα τελεί μόνος Του ο Χριστός. Οι σχετικές όμως ευχές και δεήσεις και ικεσίες είναι του ιερέως. Εκείνα είναι του Κυρίου, αυτά είναι του δούλου. Ο ιερεύς εύχεται, ο Χριστός εκπληρώνει τις ευχές. Ο Σωτήρας δίνει, ο ιερεύς ευχαριστεί για τα δοθέντα. Ο ιερεύς προσφέρει τα δώρα, ο Κύριος τα δέχεται. Προσφέρει βέβαια και ο Κύριος• αλλά προσφέρει στον Πατέρα τον εαυτό Του και τα δώρα αυτά, όταν γίνουν Αυτός, όταν δηλαδή μεταβληθούν στο σώμα και αίμα Του. Και επειδή προσφέρει τον εαυτό Του, γι' αυτό λέγεται ότι ο ίδιος είναι και προσφέρων και προσφερόμενος και προσδεχόμενος• προσφέρων μεν και προσδεχόμενος ως Θεός, προσφερόμενος δε ως άνθρωπος. Τον άρτο όμως και τον οίνο εφόσον είναι ακόμη δώρα, τα προσφέρει ο ιερεύς, τα δέχεται δε ο Κύριος.
Ερμηνεία στη θεία λειτουργία - Αγ. Νικολάου Καβάσιλα

Ανώνυμος είπε...

Μάλιστα

Απορώ, πως στο σχολειο οταν καναμε το μάθημα των θρησκευτικων, αλλα και αργότερα στο Κατηχητικου του Γυμνασίου...

..δεν μας μιλησε ποτέ κανεις για τον Αγιο Καβάσιλα, για τον Αγιο Μάξιμο τον Ομολογητή...τον Αγιο Συμεων τον Νεο Θεολογο...

θελω να πω, ουτε τα ονοματα τους δεν ξεραμε!

Μυρμιδόνας

Ανώνυμος είπε...

Για τον φίλο ΑΝώνυμο
Ο/Η Ανώνυμος 1/1/11 12:30 μμ

που επανέρχεται στο θεμα του Παλαιου Ημερολογιου...

..μου θυμιζει την 'στιχομυθία' του Πέτρου με τον Κύριο, μετα την ΑΝάσταση, στην λίμνη.

"Εσυ ακολουθοι μοι".
"Και με τον αλλον Κύριε, τι θα γινει;".
"ΤΙ σε νοιαζει εσενα; Συ ακολουθοι μοι".

****************************

"Κύριε, τι θα γινει με τους Ορθοδοξους Χριστιανους που ειναι με το Νεο Ημερολογιο;".

"Τι σε νοιαζει εσενα; Εσυ κανε τον ΑΓωνα σου, αφου εισαι με το Παλαιό, και τι θα γινει με τον μαθητή μου που ακολουθει το Νέο - 'δεν σε αφορα'"!

Μυρμιδόνας