Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΟΜΙΛΙΑ

Πρόκειται ίσως για την διασημότερη και πιο εμπνευσμένη ομιλία που κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο τα τελευταία τρία χρόνια. Ο Dr. Randy Pausch, καθηγητής πληροφορικής από το πανεπιστήμιο Carnegie Mellon δίνει την τελευταία του ομιλία σε μαθητές, καθηγητές και φίλους καθώς έχει μόλις διαγνωστεί με καρκίνο στο πάγκρεας και του απομένουν κάτι λιγότερο από 3 μήνες ζωής.

Τι θα έλεγε κανείς στην τελευταία του διάλεξη; Πόσο καλά θα ήταν η ψυχολογία του γνωρίζοντας ότι πολύ σύντομα δεν θα ζει; Ο Pausch θεώρησε πως μόνο ένα θέμα είναι τόσο σημαντικό –εκτός από την οικογένεια του– ώστε να το μοιραστεί με το κόσμο: τα παιδικά του όνειρα.

Ευτυχώς για εμάς, η ομιλία του βιογραφήθηκε για το αρχείο του πανεπιστημίου. Κάτι τέτοιο όμως δεν θα μπορούσε να ανήκει μόνο στο στενό κύκλο του πανεπιστημίου και κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο μέσω YouTube από όπου γνώρισε τεράστια επιτυχία. Εκατομμύρια κόσμου είδαν την ομιλία με αποτέλεσμα ο Pausch να περάσει τις τελευταίες μέρες της ζωής του μιλώντας στην τηλεόραση για τα παιδικά του όνειρα, γράφοντας ένα βιβλίο σχετικά με αυτό –το οποίο έχει γίνει best seller– και ταυτόχρονα παλεύοντας με την εξουθενωτική επάρατη νόσο.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε ένα σύντομο (πιο εμπορικό) απόσπασμα από την εμφάνιση του Pausch στην εκπομπή της Oprah Winfrey. Όμως αν έχετε στη διάθεση σας μια ώρα, δείτε ολόκληρο το βίντεο από την πρωτότυπη διάλεξη του εδώ. Θα είναι σίγουρα μια ώρα από τη ζωή σας κατά την οποία θα κερδίσετε πολλά.

Ο Randy Pausch έφυγε από τη ζωή στις 25 Ιουλίου του 2008, αφήνοντας πίσω του μια σημαντική κληρονομιά σε ότι αφορά στο έργο του στους Η/Υ. Το σημαντικότερο όμως τελικά είναι πως ακόμα και σήμερα συνεχίζει να ζει στο μυαλό και στην καρδιά εκατομμυρίων ανθρώπων αποτελώντας ένα παράδειγμα πραγματικά σπουδαίου ανθρώπου.



Πηγή: saphiros

Αμέθυστος

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Δεν ειχα την υπομονη να δω ολο το δεκαλεπτο του βιντεου.

Βαρετο...για μας τους ΕΛληνες και Ορθοδοξους...νομιζω αυτες οι Αμερικανικες αερολογιες...και τα αμερικανικα ονειρα και φαντασιωσεις και τα μπλα μπλα...

..αυτα ειναι για τον φίλο μου τον ΝΛ!

Εμεις οι Ελληνες...νομιζω δεν χρειαζομαστε αυτα τα 'ωραια τα λογια τα μεγαλα'...

Τελοςπαντων....πολυ μέτριο βίντεο..

Μυρμιδόνας