Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

O Χρ. Γιανναράς συζητά με τον Γ. Σαχίνη

Δείτε την καλύτερη, ίσως, συνέντευξη του κ. Χρήστου Γιανναρά, κατά δική του δήλωση, με τον εξαιρετικό δημοσιογράφο κ. Γεώργιο Σαχίνη. Η συζήτηση έλαβε χώρα την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου του 2010 στο κανάλι Kρήτη ΤV.


O Χρ. Γιανναράς συζητά με τον Γ. Σαχίνη from Αντίφωνο on Vimeo.


Πηγή : ΑΝΤΙΦΩΝΟ

Αμέθυστος

3 σχόλια:

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Εντάξει. Άλλη μια εύστοχη, από άποψη διαπιστώσεων και εν τινι μέτρω, διαγνωστική των αιτίων ανάλυση για τη σημερινή μας αποσάθρωση.

Θα σταθώ μόνο σε ένα σημείο, εκεί όπου ο κ. Γιανναράς λέει : "Σκεφτόμαστε με λέξεις", για να υπενθυμίσω ότι ένας άλλος, ομότεχνος στη φιλοσοφία με τον κ. Γιανναρά, ο πολύς και επευφημούμενος Wittgenstain, είχε μια εντελώς διαφορετική γνώμη. Την οποία κατάλαβαν οι έχοντες γνώση του λεγομένου "ομαδικού ασυνειδήτου".

Ο Wittgenstein υποστήριζε ότι δεν "σκεφτόμαστε με τις λέξεις". Σκεφτόμαστε με εικόνες, είπε, κι έτσι άρχισε να καλλιεργείται ο εικονικός λόγος, η εικονική σκέψη, για να φθάσουμε στην εικονική πραγματικότητα με το ευτελισμό του λόγου και των πάντων. Έτσι, άλλωστε καθιερώθηκε και ο σύγχρονος πολιτισμός : σε πρώτη φάση ο κινηματογραφικός και σήμερα τηλεοπτικός.

Αυτό, κατά τη γνώμη μου εξηγεί πολλά - εφόσον σας αρέσει η φιλοσοφία ψάχτε τον Wittgenstain - χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υστερεί η φθοροποιός δράση του Κοραή. Αλλά τα φώτα εκ Δύσεως ήταν τα φώτα της Αισθητικής, δηλαδή τα φώτα της εικόνας, που έμελλε κάποτε να γίνει και ομιλούσα.

Σήμερα "σκεφτόμαστε με εικόνες" και δίχως να το πολυκαταλαβαίνουμε, ερχόμαστε σε ριζική αντίθεση, σε πλήρη ρήξη, με το "εν αρχή ην ο Λόγος". Εν αρχή ην η εικών και, να, τα αποτελέσματα.

Ανώνυμος είπε...

Θα μπορουσαμε άραγε να ξεκινησουμε ενα Κινημα, με αίτημα:

Τον Χρήστο Γιανναρά...Πρωθυπουργο της χώρας;

Δεν κανω πλακα, το εννοω!

Οσο και να διαφωνει κανεις μαζι του, πιστευω οτι ο Χ.Γ. θα μπορουσε να βοηθησει την Ελλαδα!

Εχω γραψει πριν πολυ καιρο σε αλλη σελίδα του Αμέθυστου:
'Ελληνες σαν τον Χ.Γ. δεν γεννιουνται καθε μερα!

Η μονη λυση: Διαλυση της Βουλης, Εθνοσυνέλευση, και Προεδρος ο Χ.Γ.!

Τι;
"Ονειρα θερινης νυκτος";

Καταλαβα...

Μυρμιδόνας

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Για όσους πιθανόν δυσκολεύονται να καταλάβουν αυτά που έγραψα.

Ο λόγος του κ. Γιανναρά είναι κι αυτός "λόγος της εικόνας", λόγος εικονικός ή λόγος της Αισθητικής.

Δεν είναι λόγος Λόγου (κατά το "δος μοι λόγον Λόγε") και τα φώτα που μας κομίζει είναι το εκ Δυσμών λυκόφως.

Μπορεί να αναφέρεται συχνά στους Κολλυβάδες, στον Μακρυγιάννη, στον Παπαδιαμάντη. Όλα όμως αυτά που έφτιαξαν τους Κολλυβάδες, τον Μακρυγιάννη, τον Παπαδιαμάντη, είναι πράγματα σκουριασμένα, με αγκυλώσεις βεβαιοτήτων και ψυχαναγκασμοί ιδεοληπτικού παραληρήματος. Είναι συνεπώς ακατάλληλα για ένα σύγρονο πιστό, φτιαγμένο από τα ελληνοχριστιανικά ιδεώδη.

Είναι εκείνος που σφοδρά χτύπησε τον ελληνοχριστιανισμό, σε μια περίοδο μάλιστα όπου ο οικουμενισμός είχε αρχίσει να στήνει γερά θεμέλια εδώ, και δεν παρέλειψε να εκδηλώσει την έντονη αποστροφή του για τη Θρησκεία. Γκρέμισε κι αυτό το ορθόδοξο μετερίζι. Διότι η θρησκεία, όπως και ο ελληνοχριστιανισμός, αποτελούσαν κατ΄ αυτόν ιδεολογικοποιήσεις.

Το σχόλιο δεν προσφέρεται για περισσότερες, απολογητικού τύπου, διευκρινίσεις για να γίνουν αντιληπτοί οι όροι "ελληνοχριστιανισμός", όπως και η "θρησκεία", τα οποία εντελώς αυθαίρετα ενέταξε στο χώρο των ιδεολογικοποιήσεων ο κ. Γιανναράς.
Το σχόλιο δίνεται απλώς για αφορμή σκέψης, όχι εικονικής. Και ενδεχομένως, πριν κληθούμε να αναδείξουμε νέο κυβερνητικό σχήμα ή ακόμη και πρόεδρο.