Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

ΔΥΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΒΟΛΟΥ.

Πηγη : http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=4238

Tου θεολόγου Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου

Οι επιθέσεις ακραίων κύκλων εναντίον της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών της Μητροπόλεως Δημητριάδος και προσωπικά κατά του Μητροπολίτη Ιγνατίου συνεχίζονται και όσοι ενορχηστρώνουν την επίθεση επικαλούνται συχνά κείμενα και καταγγελίες και ιεραρχών. Στο τελευταίο φύλλο της εφημερίδας Ορθόδοξος Τύπος (10.12.2010) δημοσιεύεται άρθρο του Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιεροθέου υπό τον τίτλο: "Διατί αποτελούν αίρεσιν η μεταπατερική-νεοπατερική "θεολογία", ενώ είναι νάρκη εις τα θεμέλια της Ορθοδόξου Θεολογίας", όπου ο Σεβασμιώτατος στρέφεται κατά όσων αναφέρονται στην “συναφειακή”και “μεταπατερική” θεολογία. Πρόκειται κατ' ουσίαν για κείμενο που είχε δημοσιευθεί στο διαδίκτυο τον περασμένο Αύγουστο και αναδημοσιεύεται τώρα, μετά από 4 μήνες, από τον "Ορθόδοξο Τύπο". Δεν είναι σαφές αν το κείμενο αυτό αναδημοσιεύεται με την άδεια του συγγραφέα, πουθενά, όμως, μέχρι στιγμής δεν είδαμε τον Σεβασμιώτατο Ναυπάκτου να διαχωρίζει τη θέση του. Η εφημερίδα, πάντως, θεωρεί ότι το άρθρο αποτελεί καταγγελία της “αιρετικής” Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών, αφού οι όροι στους οποίους αναφέρεται ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου ήταν το θέμα διεθνούς συνεδρίου που διοργάνωσε η Ακαδημία τον περασμένο Ιούνιο.

Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου είναι εγνωσμένου κύρους θεολόγος με διορθόδοξη απήχηση. Αλλά πλέον διορθόδοξη και διαχριστιανική απήχηση έχει και η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών. Θα περιβάλλει ο Σεβ. Ναυπάκτου με το κύρος του μια μανική πολεμική εναντίον ενός θεσμού που προάγει την θεολογική επιστήμη, όπως κι εκείνος άλλωστε, στον ορθόδοξο κόσμο; Θα αφήσει να αιωρούνται φήμες και υποθέσεις που τον φέρουν να έχει κάνει αυτή τη στροφή και να ενθαρρύνει αυτήν την αναταρραχή προκειμένου να πλήξει τον Σεβασμιώτατο Δημητριάδος Ιγνάτιο στην κούρσα για την αρχιεπισκοπική διαδοχή, όποτε αυτή προκύψει; Οι ακραίοι φονταμενταλιστικοί κύκλοι συνδέουν ευθέως την πολεμική τους εναντίον του Μητροπολίτη Ιγνάτιου όχι μόνο με την απαίτησή τους να κλείσει την "αιρετική Ακαδημία", όπως ισχυρίζονται, αλλά και με την πρόθεσή τους να τον βλάψουν προσωπικά και να τον ακυρώσουν ως δυνάμει διάδοχο του θρόνου των Αθηνών. Είναι δυνατό να τα αγνοούσε όλα αυτά ο Σεβ. Ναυπάκτου όταν δημοσίευε το υπό συζήτηση κείμενό του;

Tου Στέλιου Πελασγού, Αφηγητή, Δρ. παιδαγωγικής, συγγραφέα


Τους τελευταίους μήνες είμαστε μάρτυρες μιας «περίεργης» και συντονισμένης επίθεσης στο έργο της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος που απώτερο στόχο έχει να πλήξει τον Μητροπολίτη αυτής κ. Ιγνάτιο. Η επίθεση αυτή αποτέλεσε αφορμή συσπείρωσης πολλών και διαφορετικών ανθρώπων από όλη την Ελλάδα που παρακολουθούν και εκτιμούν το έργο της Ακαδημίας για τους δρόμους επικοινωνίας, διαλόγου, αναστοχασμού και πνευματικής προόδου που προσφέρει στον καθένα μας προσωπικά και στην ελληνική (και όχι μόνο ελλαδική) εκκλησία και κοινωνία.

Θεωρούμε ότι η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών δημιούργησε ένα πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα επίπεδο διαλόγου το οποίο δεν σταμάτησε ποτέ να ερευνά και να συζητά την παρουσία της Ορθοδοξίας στην σύγχρονη πραγματικότητα στην πατρίδα μας και σε όλο τον κόσμο. Μέσω της Ακαδημία δόθηκε σε απλούς πιστούς και ενεργούς πολίτες σαν και πολλούς από εμάς για πρώτη φορά η ευκαιρία να ακούσουμε σημαντικούς ορθόδοξους θεολόγους αλλά και θεολόγους της Δύσης και της Ανατολής, εκπροσώπους άλλων δογμάτων ή θρησκειών, κοσμικούς επιστήμονες και διανοούμενους, οι οποίοι επιθυμούν να μάθουν τις θέσεις της ορθόδοξης θεολογίας και εκκλησίας και να διαλεχτούν με ειλικρίνεια μαζί της πάνω σε σημαντικά και απολύτως επίκαιρα προβλήματα του σύγχρονου κόσμου. Ακούσαμε με ενδιαφέρον Αρχιερείς, Ιερείς καθηγητές έλληνες και ξένους, ομόδοξους και ετεροδόξους, που μας μετέφεραν την εμπειρία τους καταθέτοντας την μεστή θεολογική τους σκέψη.

Και το σημαντικότερο. Οι σεβαστοί καλεσμένοι της Ακαδημίας άκουσαν και εμάς, τις ερωτήσεις, τις αντιρρήσεις και τις τοποθετήσεις μας με σεβασμό και ενδιαφέρον και προσπάθησαν να μας απαντήσουν, στις πολύ ενδιαφέρουσες ελεύθερες συζητήσεις που ακολουθούσαν τις εισηγήσεις. Με την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών σταμάτησε ο Βόλος να είναι μια επαρχιακή απλώς πόλη της Ελλάδος και έγινε ένα κέντρο θεολογικού και πνευματικού διαλόγου για όλον τον κόσμο. Μέσα από αυτό το βήμα δόθηκε λόγος σε προσωπικότητες τελείως διαφορετικές, με συγγραφικό, ερευνητικό, κοινωνικό ή ιεραποστολικό έργο σε διαφορετικά πεδία έρευνας και δράσης. Οι προσωπικότητες αυτές ενίοτε εξέφρασαν διαφορετικές, ακόμα και αντικρουόμενες απόψεις συμφώνησαν όμως στην αναγκαιότητα ενεργούς παρουσίας και ζωντανής μαρτυρίας του ορθόδοξου θεολογικού λόγου στον διάλογο και τις δράσεις που αναπτύσσονται στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο πάνω στα έντονα προβλήματα του σύγχρονου ανθρώπου και μέσα σε ένα περιβάλλον που μεταβάλλεται ταχύτατα. Τους ένωσε και μας ένωσε η ειλικρινής διάθεση προβληματισμού, διαλόγου και δράσης σε κλίμα αμοιβαίου σεβασμού σε αντίθεση με την στείρα αντιπαράθεση, την ιδεολογική και ψυχική περιχαράκωση η οποία οδηγεί αναπόφευκτα στον απομονωτισμό, την καχυποψία, την σύγκρουση και εν τέλει στην βία και την βαρβαρότητα. Το παράδειγμα του Κυρίου μας που διηγήθηκε για τον καλό Σαμαρείτη και έστειλε τους Αποστόλους του να φωτίσουν όλα τα έθνη και τους λαούς υπήρξε η βάση του ανοιχτού και γόνιμου διαλόγου που αναπτύχθηκε και αναπτύσσεται με την φροντίδα της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών της Ι. Μητροπόλεως Δημητριάδος.

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιος

Θεωρήσαμε και θεωρούμε την ύπαρξη της Ακαδημίας απαραίτητη για την πόλη και για την ιστορία της αλλά και για τον ελληνισμό γενικότερα. Απαραίτητη για μια πόλη που φιλοξένησε και ενσωμάτωσε έλληνες από κάθε γωνιά του ελληνισμού, ξένους και πρόσφυγες, πνευματικούς ανθρώπους και καλλιτέχνες που ήρθαν απογοητευμένοι από άλλες πόλεις και βρήκαν στον Βόλο τον σεβασμό και την υποστήριξη για να εκφραστούν, να δημιουργήσουν και να εμπνεύσουν. Αισθανόμαστε ότι αποκαταστάθηκε η αίγλη του Βόλου ως σημαντικού πνευματικού κέντρου όταν Θεολογικές σχολές και σεμινάρια από όλο τον Ορθόδοξο Κόσμο επιζητούν τη συνεργασία της Ακαδημίας και πραγματοποιούν από κοινού εκδηλώσεις, όπως πρόσφατα στο Παρίσι, στη Ρουμανία και αλλού.

ΣΧΟΛΙΟ: Ο κ. Παναγιώτης Ανδριόπουλος, πιο ρεαλιστής, αποκαλύπτει την αληθινή αιτία της διαφωνίας ορισμένων επισκόπων με την ακαδημία. Πίσω απο την διαφωνία κρύβεται η διαμάχη για τον θρόνο της αρχιεπισκοπής Αθηνών, στην οποία ηγείται ο σεβαστός Ιγνάτιος. Όταν ο Γιανναράς κατήγγειλε πως η χρυσοπηγή είχε σαν μόνον σκοπό της υπάρξεώς της τον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο, ο κ. Ιγνάτιος το είχε αρνηθεί. Αλλά τα γεγονότα τόν διαψεύδουν. Είναι γεγονός επίσης πως η Ακαδημία του κ. Καλαιτζίδη ετοιμάζεται να βγάλει δεύτερο Αρχιεπίσκοπο. Βεβαίως γνωρίζει πολύ καλά ο κ.Ανδριόπουλος ότι θα ανοίξει και η δική του η τύχη.
Ο παραμυθάς κ.Πελασγός έχει με την σειρά του δίκαιο ότι ίσως ευνοείται ο Βόλος. Βεβαίως δεν υπάρχει σε κανένα απο τα κείμενα έστω κάποιο ίχνος περιεχομένου που να φανερώνει την μεγάλη σημασία της Ακαδημίας.  Εκτός του ότι είναι ένα αξιοπρεπές κοσμικό γεγονός, που ο καρριερίστας παραμυθάς, κ.Πελασγός δεν θα άφηνε να πάει χαμένο. Το μόνο περιεχόμενο που μοιράζεται ο κ.Πελασγός με την Ακαδημία είναι η αγαπολογία, και στο μόνο που ταιριάζει με τον κ. Καλαιτζίδη είναι η αγάπη της δόξας.

Αμέθυστος.

5 σχόλια:

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Πόσο κοστίζουν τα γλυφιτζσούρια στα ζαχαροπλαστεία του Βόλου;

Εκεί στην Ακαδημία είναι ακριβότερα ή φθηνότερα; Εδώ είναι απλησίαστα.

Ανώνυμος είπε...

Ειμαι πολυ χαρούμενος!

Εμενα, που μου αρεσει το διαβασμα, ειναι ενα χόμπυ για μενα.

Ειμαι παρα πολυ χαρουμενος...που οταν διαβαζω τετοια κειμενα, σαν του:
"Tου θεολόγου Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου" και "Tου Στέλιου Πελασγού, Αφηγητή, Δρ. παιδαγωγικής, συγγραφέα"...

...πολυ απλά ΜΕ ΠΙΑΝΕΙ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ!

Δεν αντέχω να διαβασω τα κειμενα τους μεχρι το τελος...και ας αποτελουνται μονο απο δεκα σειρές!

Δοξάζω τον Θεό γιαυτο!
Και το γραφω ταπεινά! Πιστεψτε με!
**********************************

Ενω ζει ακομα ο Ιερώνυμος, και ο ανθρωπος μπορει να ζει ακομα για 20 χρονια, αρχισαν απο τωρα να 'μαγειρεύουνε' τον διαδοχο του!
Ο Ναυπάκτου ή ο Βόλου;

*********************************

ΕΡΕ ΕΝΑ ΜΑΣΤΙΓΙΟ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ!
Ερε ενα Φραγγέλιο....

Τα κοράκια! Ακομα δεν πεθανε ο αλλος, ετοιμάζουνε τον διαδοχο του!

ΟΧΙ ΠΟΥ ΕΓΩ ΝΟΜΙΖΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ, οτι ΤΟ ΑΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ ΕΠΙΛΕΓΕΙ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ!

***********************************

Καλα ελεγε ενας Μοναχός - 'ο κοσμος φευγει απο την Εκκλησια εξαιτιας των ρασοφόρων! Ο κόσμος θελει να πιστεψει στον Θεό, εμεις οι κληρικοι δεν τον αφήνουμε! Και οταν ο κοσμος 'μιλαει ασχημα' για την Εκκλησια - εμας τους κληρικους εννοει'!

********************************

Οποιος αντέξει αδέρφια, κατα κει παει το Σχέδιο!
Το Τελικο Σχέδιο!
Οποιος αντέξει! οποιος κανει υπομονη, μονο αυτος θα μπει στην Βασιλεια των Ουρανών!

Δεν ειναι 'λογος σκάνδαλο' αυτος;
Δεν θα σωθει αυτος που εχει π.χ. πολλες αρετες και πολλα 'τάλαντα' - (εκφράζομαι τωρα λιγο ελευθερα) - αλλα ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΑΜΑΡΤΙΩΝ ΚΑΙ ΑΡΕΤΩΝ - θα σωθει μονο αυτος που θα ΜΕΙΝΕΙ ΠΙΣΤΟΣ και θα κανει ΥΠΟΜΟΝΗ!

ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ ΤΙ ΕΧΟΥΝΕ ΝΑ ΔΟΥΝΕ ΑΚΟΜΑ ΤΑ ΜΑΤΑΚΙΑ ΜΑΣ!

Μυρμιδόνας

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

"ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ ΤΙ ΕΧΟΥΝΕ ΝΑ ΔΟΥΝΕ ΑΚΟΜΑ ΤΑ ΜΑΤΑΚΙΑ ΜΑΣ!"

- Δεν είδες Αθηναγόρα Α΄,

- Δεν είδες τίποτα από τη Χιροσίμα

(από το κιν. έργο, "Χιροσίμα αγάπη μου")

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Κυπριανέ

ο Αθηναγόρας Α' δεν απεβίωσε εδω και 40 χρονια;
Οπότε τι να δουμε;

Μηπως εννοειται καποιον αλλον;

Επισης δεν καταλαβα πως συνδυάσατε τον Αθηναγόρα με την Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.

Ειλικρινα ρωταω. Μιληστε μας για τιν ταινια.

Μυρμιδόνας

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Ήταν αλληγορικό αυτό που έγραψα.

Σου συνιστώ να δεις αυτή την ταινία. Αναφέρεται σε μια σκηνοθέτη, που πήγε να κάνει ρεπορτάζ στη Χιροσίμα μετά την καταστροφή.

Όταν όλα είχαν τελειώσει και εκ του ασφαλούς. Για λόγους, λέει, φιλειρηνικούς.