Πέμπτη 12 Μαρτίου 2009

«Τα Διαμάντια είναι παντοτινά» (συνέχεια)

“Η ανακάλυψη της Ελληνικότητας και ο θεολογικός αντιδυτικισμός” του Παντελή Καλαϊτζίδη.

Βρισκόμαστε στην καρδιά του συλλογικού τόμου! Εδώ αποκαλύπτονται όλες οι μυστικές προθέσεις! Αυτή η Ελληνικότης, η οποία ξεπήδησε αυθαίρετα στο έργο των κρινομένων θεολόγων, φέρνει και τα μεγαλύτερα εμπόδια στην Οικουμενική κίνηση, την οποία υπηρετεί από χρόνια ο κ. Καλαϊτζίδης. Εδώ αποκαλύπτεται επίσης και ο μηχανισμός ο οποίος μεταμορφώνει τα Διαμάντια που υπάρχουν στα μεταλλεία των κρινομένων σε Φω Μπιζού.

Τα διαμάντια αυτά που σκοπό έχουν να δώσουν φτερά στις βαρειές σκιές των δυστυχισμένων ανθρώπων αποδίδονται σαν λάφυρα πολέμου στον ΠΡΩΤΟ, που γέννησε τον πολιτισμό του πρωτείου, στον οποίο ματαίως προσπαθούμε να ζήσουμε! Γιατί αλήθεια δεν μπορούμε να δούμε την μύτη μας και θέλουμε να σώσουμε την ανθρωπότητα ή ακόμα χειρότερα την Εκκλησία;

Το βιβλίο που κρατάμε στα χέρια μας είναι το πρώτο, στη γραμμή της αυτοσυνειδησίας η οποία μας οδηγεί στην εξέλιξη! Ο κ. Ζηζιούλας είναι ο αδιαμφισβήτητος πρώτος της θεολογίας. Ο κ. Barth, αυτός ο τρομερός θεολόγος, επέστρεψε στην πρώτη Εκκλησία. Ο Bultman και οι μαθητές του προσπάθησαν να βρουν το πρωτογενές Ευαγγέλιο, χωρίς τα Μυθικά στοιχεία που προστέθηκαν! Η Επιστήμη αγωνιά να ανακαλύψει την πρώτη στιγμή της Δημιουργίας. Ο άνθρωπος σαν πρόσωπο είναι ο πρωτότοκος της δημιουργίας. Ο Πατήρ είναι ο πρώτος της Αγίας Τριάδος. Ο πάπας είναι ο πρώτος αντιπρόσωπος του θεού και τώρα μάλιστα με την εσχατολογική εκκλησιολογία του Ζηζιούλα θα γίνει και ο τελευταίος. Δεν αντέχεται για πολύ ο ανταγωνισμός! Ο ψυχρός πόλεμος μας χόρεψε όλους γύρω από το πρωτείο! Ποιος θα πάει πρώτος στο φεγγάρι, ποιος θα φτιάξει πρώτος την Ατομική Βόμπα, ποιος θα μας οδηγήσει πρώτος στον παράδεισο; Ο Ομπάμα είναι ο πρώτος Μαύρος πρόεδρος άρα η ανθρωπότης ησυχάζει με ανακούφιση! Το καλύτερο βιβλίο το πρώτο σε πωλήσεις. Το καλύτερο τραγούδι επίσης. Στον πόλεμο θα νικήσει αυτός που θα χτυπήσει πρώτος. Στον αθλητισμό δεν υπάρχει νικητής, παρά μόνον πρώτος. Ο ΠΡΩΤΟΣ σέρνει τον ΧΟΡΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ και ο κ. Καλαϊτζίδης ωρυόμενος μας καλεί να μάθουμε να χορεύουμε για να μην μείνουμε καθυστερημένοι πολιτισμικά!

Ο κ. Καλαϊτζίδης και η παρέα του ξεχνούν πως ο κ. Γιανναράς όπως ίσως και ο κ. Γοντικάκης είναι συγγραφείς. Διακρίνονται για τον γραπτό τους λόγο κυρίως. Ιδίως ο κ. Γιανναράς έχει αφήσει μεγάλα παραδείγματα συγγραφικής τέχνης! Οι λέξεις για τον ποιητή όπως και τα χρώματα για τον ζωγράφο δεν έχουν το ίδιο νόημα με όσους δεν τους έχει ακουμπήσει η Μούσα! Λέγεται επίσης πως τα πλάσματα της Φύσεως δεν βλέπουν τα χρώματα! Ακριβώς όπως εμείς δεν βλέπουμε τον εαυτό μας, αλλά μόνον τους άλλους, κατακρίνοντας! Η Ελληνικότητα του κ. Γιανναρά κατάγεται από τον αγώνα των Ελλήνων για τη γλώσσα τους. Όσο για την Ομορφιά που θα σώσει τον κόσμο, όπως ελπίζει ο κ. Γοντικάκης, πώς είναι δυνατόν να μην είναι αλήθεια; Η ομορφιά και ο κόσμος ταυτίζονται, δυστυχώς μυστικά, και δεν την αναγνωρίζουν οι Βάρβαροι. Μήπως και τις γυναίκες μας δεν τις παντρευόμαστε επειδή είναι όμορφες; Μήπως τις παντρευόμαστε επειδή είναι έξυπνες; ή πιστές; ή ηθικές; Ακόμη και τους φίλους μας δεν τους διαλέγουμε με το ίδιο κριτήριο; Αυτό το κάλλος, δεν βρίσκεται στον πυρήνα της Σχέσεως; Αυτό το κάλλος δεν είναι η καθ’ ημάς εσωτερικότης, η οποία βρίσκεται σε απόλυτη αντίθεση με την εσωτερικότητα που διαλύει σήμερα τον δυτικό άνθρωπο καθιστώντας τον υποκείμενο; Η δική μας εσωτερικότης θα είναι για πάντα Ρήμα, όσο κι αν προσπαθούμε να την αλλοιώσουμε σε υποκείμενο.

Όσο για τον Οικουμενισμό σαν πνευματικό και όχι σαν πολιτικό φαινόμενο έχουμε να πούμε τα εξής: Όπως παληά οι Ρωμαίοι έτρεχαν στις Ελληνικές φιλοσοφικές σχολές για να αποκτήσουν παιδεία και να πάψουν να είναι Βάρβαροι, έτσι και τώρα και για πάντοτε οι Ρωμαίοι θα τρέχουν στους Έλληνες για να γίνουν άνθρωποι, είτε λέγονται Ρωμιοί, είτε Γραικοί, είτε οι Έλληνες βρίσκονται στη Γερμανία, είτε στη Γαλλία, είτε στην Ιταλία. Έτσι ακριβώς και όσοι άνθρωποι θέλουν να νικήσουν την αμαρτία και τον θάνατο, αφού έμαθαν απλώς να τα πολεμούν με Ελληνικά όπλα, θα τρέχουν στον Κύριο. Ο Οποίος βρίσκεται παντού παρών. Αυτή είναι η μόνη Ορθοδοξία που θα απομείνει μετά τον θρίαμβο του Οικουμενισμού! [ο οποίος Οικουμενισμός γεννήθηκε από τα ίδια χώματα που γέννησαν και τον διεθνισμό].

Υπάρχουν όμως και δύο-τρία διαμάντια στο φτωχό μας κείμενο, τα οποία στολίζουν ήδη σαν Φω Μπιζού τον θρόνο του ΠΡΩΤΟΥ. Στη σελίδα 482 διαβάζουμε: «Η θεολογία των Καππαδοκών, εκτός από τη διάκριση κτιστού-ακτίστου που υποκαθιστά την αρχαιοελληνική διάκριση αισθητών-νοητών, έδωσε και την ταύτιση υποστάσεως και προσώπου, την οντολογική προτεραιότητα του προσώπου ως προς την ουσία»!

Αυτά τα ωραία πράγματα που χρεώνονται οι Καππαδόκες, δεν βγήκαν ποτέ από τα χέρια τους. Εάν η διάκριση κτιστού-ακτίστου υποκαθιστά την διάκριση αισθητών-νοητών, τότε νομιμοποιείται η αναλογία, πάνω στην οποία στηρίζεται ολόκληρη η θεολογία του κ. Ζηζιούλα. Δεν είναι τυχαίο πως ο κ. Καλαϊτζίδης αναγνωρίζει κάποια αξία στα δύο τελευταία κείμενα του κ. Γιανναρά, στα οποία γίνεται ευρεία χρήση της αναλογίας! Η Αποκάλυψη δεν μπορεί να υποκαταστήσει ή να αντικαταστήσει ή να προσθέσει! Μεταμορφώνει!

Το πιο ωραίο όμως έρχεται: «η ταύτιση υποστάσεως και προσώπου έφερε την οντολογική προτεραιότητα του προσώπου έναντι της ουσίας». Έφερε δηλαδή το πρωτείο και στις Σχέσεις της Αγίας Τριάδος, όπως ερμηνεύτηκαν οι υποστάσεις στη Δύση!

Η ταύτιση “είναι και προσωπικής ετερότητος” που είναι το δυνατό χαρτί της Δυτικής θεολογίας δεν έχει καμμία σχέση ούτε με την αρχαία Ελληνική φιλοσοφία, η οποία αγνοούσε τα μεγαλεία της οντολογίας, ούτε με την πατερική θεολογία, η οποία αγνοούσε τα μεγαλεία του πρωτείου!

Στη σελίδα 542 διαβάζουμε: «Η οντολογία και η χρήση οντολογικών κατηγοριών είναι σήμερα η κυρίαρχη γλώσσα του κόσμου; Είναι η κοινή γλώσσα διαλόγου με την εποχή μας;»

Η οντολογία είναι η κοινή γλώσσα της εποχής μας! Ονομάζεται αυτοσυνειδησία, αυθυπέρβαση, συνειδητότης, προσωπικότης. Στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, στην επιστήμη, οι άνθρωποι σήμερα αγωνίζονται σκληρά και δίνουν ό,τι έχουν και δεν έχουν για να γίνουν μια οντολογική κατηγορία!

Και συνεχίζει στην ίδια σελίδα, ομολογώντας την μόνη αλήθεια του κειμένου του: «Καταρχάς δεν υπάρχει σήμερα μία γλώσσα».
Ακριβώς όπως οι μυθικοί κατασκευαστές της Βαβέλ έχασαν την κοινή τους γλώσσα προσπαθώντας να φθάσουν στον Θεό χωρίς τον άνθρωπο, έτσι και ο σύγχρονος πολιτισμός έχασε την κοινή του γλώσσα, προσπαθώντας να φθάση στον άνθρωπο, χωρίς τον Θεό! Ακριβώς όπως οι συζητήσεις που ακολουθούν τα κείμενα, είναι διάλογοι “κωφών”!

Αμέθυστος

14 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κοινή γλώσσα στους ανθρώπους ουδέποτε
υπήρξε και θα υπάρξει. Ο κρατυλικός
μύθος καλά κρατεί όπως και ο βαβελικός. Η μόνη γλώσσα που καταλαβαίνει το ανθρώπινο όν ουδεμία
σχέση έχει με την γλωσσική του κατάρτιση η την ερμηνευτική του ικανότητα,είναι κυρίως αυτή της ιδεοληψίας του. Δεν υπάρχει ανθρώπινο ον χωρίς κοινωνικές και
προσωπικές ιδεοληψίες βαθειά ριζωμένες όσο και οι ψυχικές του
άμυνες και εμμονές. Απλούστατα βαβέλ έχουμε όταν σκοντάφτουμε στις κοινωνικές ιδεοληψίες των άλλων που είναι σαν τις δικές μας
και έχουν τις ρίζες τους στις περιπέτειες της ζωώδους κοινωνικοποίησης μας.

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχουν οι προσωπικές ιδεοληψίες
που εύκολα στιγματίζονται από την ομάδα και οι ομαδικές οι οποίες καλά
κρατούν γιατί ακριβώς συσπειρώνουν σε
ομάδες τις αντιλήψεις, η αλήθεια ανήκει στον θεό και στο μυστήριο του
ουδόλως σε συνασπισμένους ψυχασθενείς.

amethystos είπε...

Καθρέφτη καθρεφτάκι μου ποιος είναι ο πιο έξυπνος άνθρωπος του κόσμου σήμερα;
ΕΣΥ ΕΙΣΑΙ Ανώνυμε.

Ανώνυμος είπε...

Στιγματίζεις την προσωπική ιδεοληψία
ποιού την δική μου, την δική σου, και
των δύο συνάμα? Η μήπως προβάλεις το
είδωλο σου και την μύχια επιθυμία σου στο πρόσωπο ενός ανώνυμου?

amethystos είπε...

Σε παρακαλούμε πάρα πολύ κάθε φορά που θα μπαίνεις στο internet να μην ξεχνάς να παίρνεις τα χάπια σου.

Ανώνυμος είπε...

Το ότι δεν έχω δημιουργήσει προσωπικό
μπλόγκ όπως εσύ και η παρέα σου και
διατηρώ χαμηλό προφίλ μέσα στην ανωνυμία, χωρίς να ποζάρω στον καθρέφτη μου παίρνοντας γελοίες ονομασίες, όπως αμέθυστος για παράδειγμα, είναι δείγμα πως δεν παίρνω ακόμα χάπια και δεν τα χρειάζομαι. Μην μου φορτώνεις τις
αμαρτίες σου δεν είμαι ο αποδιοπομπαίος τράγος σου, άλλωστε
ο ίδιος ο Χριστός τον οποίον υποτίθεται ότι πιστεύεις με τη θυσία του κατήγγειλε αυτήν την γελοία στάση, οι κατ όνομα χριστιανοί συνεχίζουν να παίρνουν τα χάπια τους, καλή συνέχεια...

Ανώνυμος είπε...

Το σκέλος της ερώτησης που αφορά εμένα είναι το γιατί μπαίνω σε τέτοια μπλογκ και γιατί σχολιάζω?
Με τον στραβό θα κοιμηθείς αμέθυστος θα σηκωθείς.

Ανώνυμος είπε...

Οι πολύτιμοι λίθοι είναι παντοτινοί
τα σχόλια δικά σας.....

amethystos είπε...

Μερικές διευκρινίσεις είναι απαραίτητες αγαπητέ Ανώνυμε.

Κατόπιν αυτών ο Θεός μαζί μας.

1) Ο Αμέθυστος είναι εκδοτικός οίκος από τον οποίο κυκλοφορεί ήδη ένα βιβλιαράκι και δημιουργήθηκε το blog λόγω του ότι δεν διαθέτουμε και δεν μας προσφέρεται η απαραίτητη παρουσίαση.

2) “Τα Διαμάντια είναι παντοτινά” είναι τίτλος έργου του πράκτορα James Bond. Ως τίτλος των σχολίων μας στο βιβλίο “Η θεολογία του 60” θέλει να σημαίνει ότι το βιβλίο αυτό είναι γραμμένο από πράκτορες. Κατά δεύτερο λόγο ότι σκοπός των πρακτόρων αυτών είναι η απόλαυση των εξουσιών που απορρέουν από τη δύναμη του κ. Ζηζιούλα. Γι' αυτό και ο τίτλος σημαίνει και τον σκοπό των πρακτόρων αυτών, την απόλαυση του επίγειου βίου τους, διότι τα διαμάντια είναι οι παντοτινοί φίλοι της γυναίκας.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ αμέθυστε, αμέθυστοι νομίζω πως στην πρώτη ερώτηση σου, σας, απάντησα ήδη όταν μίλησα για παρέα.
Το ότι είστε εκδοτικός οίκος κι αυτό
το ήξερα.Όσον αφορά την δεύτερη ερώτηση σας εσείς απλώς διαχωρίζετε
τη θέση σας από τους αδάμαντας ενώ
εγώ μιλώ απλώς γιά πολυτίμους λίθους.

Ανώνυμος είπε...

Επειδη στην προηγουμενη αναρτηση σου αναρωτιεσαι και μαλιστα υπογραμμισμενα αν μεγαλυτερες ανοησιες εχουν γραφτει ποτε ξανα να σου απαντησω ναι...
εχουν...
στα εαυγγελια και στα καθε ειδους ιερα κειμενα οποιοσδηποτε απατων-θρησκειων

Ανώνυμος είπε...

Πω πω πολύ εμπάθεια ο ανώνυμος μου
θυμίζεις κάτι αθέους που λειτουργούν
εντελώς ψυχομηχανικά στο ανόητο δίπολο και ηλιθιώδες μοτίβο του
θειστής vs άθεος πραγματικό νηπιαγωγείο.

Ανώνυμος είπε...

Εκδοτικός οίκος είστε; Πού μπορούμε να σας βρούμε; Ποιές οι εκδόσεις σας; Γιατί δεν δημιουργείται μια σελίδα στο διαδίκτυο με τα εξώφυλλα των βιβλίων που εκδίδετε;

amethystos είπε...

Είμαστε ένας ερασιτεχνικός εκδοτικός οίκος αφιερωμένος στη μάχη εναντίον του οικουμενισμού. Βγάλαμε ένα μικρό βιβλιαράκι με τίτλο «Το υποκείμενο εκκλησιάζεται» και ετοιμαζόμαστε εντός ολίγων μηνών να κυκλοφορήσουμε ένα από τα σπουδαιότερα κείμενα της πατερικής μας παραδόσεως που αφορά το θέμα μας.