Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2021

Η μοριακή βιολόγος Γιασεμή Καψάλη στον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο: "Γιατί δεν έκανα το εμβόλιο"



1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Λένε, ο FDA ενέκρινε...
Μια ιστορία για να δούμε πόσο αξιόπιστοι είναι...

Χρονοδιάγραμμα: Η άνοδος και η πτώση του Vioxx
10 Νοεμβρίου 20072:40 μ.μ. ET
ΣΝΊΓΚΝΘΑ ΠΡΆΚΑΣ

ΒΊΚΙ ΒΑΛΕΝΤΆΙΝ


Η Merck απέσυρε οικειοθελώς τη Vioxx από την αγορά το 2004. Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Lancet εκτιμά ότι 88.000 Αμερικανοί είχαν καρδιακές προσβολές από τη λήψη Του Vioxx, και 38.000 από αυτούς πέθαναν.
Μπρένταν ΜακΝτέρμιντ/EPA/Κόρμπις
Λίγο πριν ο FDA εγκρίνει το Vioxx το 1999, ο κατασκευαστής φαρμάκων Merck ξεκίνησε μια μελέτη που ήλπιζε ότι θα αποδείκνυε ότι το Vioxx ήταν ανώτερο από τα παλαιότερα παυσίπονα, επειδή προκαλούσε λιγότερα γαστρεντερικά προβλήματα. Αντ 'αυτού, η μελέτη θα δείξει τελικά Vioxx θα μπορούσε να είναι θανατηφόρα, προκαλώντας καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια.

Πέντε χρόνια μετά την κυκλοφορία του Vioxx, η Merck απέσυρε το φάρμακο από την αγορά. Μέχρι τότε, η Merck είχε πουλήσει δισεκατομμύρια δολάρια του φαρμάκου παγκοσμίως. Ένα χρονοδιάγραμμα της ανόδου και της πτώσης του Vioxx:

Νοέμβριος 1998: Η Merck ζητά από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) την έγκριση του Vioxx, έχοντας δοκιμάσει το φάρμακο σε 5.400 άτομα σε οκτώ μελέτες.

Ιανουάριος 1999: Η Merck εγκαινιάζει τη μελέτη έρευνας γαστρεντερικών αποτελεσμάτων Vioxx (VIGOR). Με περισσότερους από 8.000 συμμετέχοντες, είναι η μεγαλύτερη μελέτη που έχει γίνει ποτέ για το φάρμακο. Οι μισοί παίρνουν Vioxx και οι άλλοι μισοί παίρνουν ναπροξένη. Η κλινική δοκιμή έχει σχεδιαστεί για να δει αν το Vioxx είναι ασφαλέστερο για το πεπτικό σύστημα από τη ναπροξένη, ένα παλαιότερο παυσίπονο.

Μάιος 1999: Ο FDA εγκρίνει το Vioxx, καθιστώντας το φάρμακο διαθέσιμο με συνταγή στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ιανουάριος 2002 έως Αύγουστος 2004: Πολυάριθμες επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν τον αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων του Vioxx.

Σεπτέμβριος 2004: Η Merck αποσύρει το Vioxx μετά από μια μελέτη πρόληψης του παχέος εντέρου- πολύποδα, που ονομάζεται APPROVe, δείχνει ότι το φάρμακο αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών μετά από 18 μήνες. Μέχρι τη στιγμή που το Vioxx αποσύρεται από την αγορά, εκτιμάται ότι 20 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν πάρει το φάρμακο.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε αργότερα στο ιατρικό περιοδικό Lancet εκτιμά ότι 88.000 Αμερικανοί είχαν καρδιακές προσβολές από τη λήψη Του Vioxx, και 38.000 από αυτούς πέθαναν.
https://www.npr.org/2007/11/10/5470430/timeline-the-rise-and-fall-of-vioxx