Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

Δημόσιος διάλογος για το πρόσωπο-Αντίφωνο.

Τὸ Ἀντίφωνο διοργάνωσε δημόσιο διάλογο γιὰ τὸ Πρόσωπο. Μέσα ἀπὸ διαδικτυακὲς ζυμώσεις καλοῦνται ὅσοι ἔχουν ἀσχοληθεῖ συγγραφικὰ μὲ τὴν ἔννοια τοῦ Προσώπου ἀλλὰ καὶ οἱ ἁπλοὶ διαδικτυοδίφες νὰ καταθέσουν τὶς ἀπόψεις τους καὶ τὶς θέσεις τους ἐπὶ τῇ βάσει ἑνὸς μικροῦ κειμένου θέσεων-προϋποθέσεων (βλ. παρακάτω). Κορύφωση τῆς διαδικασίας ἀποτέλεσε ἡ ἐκδήλωση στὶς 15 Ὀκτωβρίου 2010, στὶς 19.30 στὸ πατάρι τοῦ Ἁρμοῦ ὅπου τὶς τελικὲς καὶ ἐκτενεῖς εἰσηγήσεις ἐπὶ τοῦ θέματος πραγματοποίησαν λαμβάνοντας ὑπ’ ὄψιν τὰ συζητηθέντα οἱ Θεόδωρος Ζιάκας, π. Νικόλαος Λουδοβίκος καὶ Δημήτρης Γερούκαλης.

Τὸ antifono.gr διοργάνωσε δημόσιο διάλογο, που συνεχίζεται, γιὰ το Πρόσωπο. Τὴν Παρασκευὴ 15 Ὀκτωβρίου του 2010, στὸ πατάρι τοῦ Αρμού, ο π. Νικόλαος Λουδοβίκος άσκησε φιλοσοφική και θεολογική κριτική στην έννοια του Προσώπου, της ενσάρκωσης και του ατόμου με αναφορά στο έργο του Χρήστου Γιανναρά, του Μητροπολίτη Περγάμου Ιωάννη, και του Στέλιου Ράμφου.


O π. Νικόλαος Λουδοβίκος στον δημόσιο διάλογο γιὰ το Πρόσωπο from Αντίφωνο on Vimeo.

Αμέθυστος

6 σχόλια:

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Όποιοι έχουν φιλοσοφικά ενδιαφέροντα, ας σπεύσουν. Οι άλλοι ας καθήσουν στο σπίτι τους και ας κάνουν ένα Σταυρό, την προσευχή τους. Ας κάνουν και καμιά μετάνοια με το πρόσωπο "κατά γης", για να δουν τα χάλια τους.

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε

δεδομένου οτι ο π. Λουδοβίκος άσκησε κριτική και στους δικους σου αντίπαλους (Γιανναράς, Ράμφος...και η υπόλοιπη κουστωδία)...να υποθέσω οτι αυτο το γεγονος δεν σας κανει αυτομάτως και φίλους;!

Εαν σωστα το ψιλιάζομαι, τότε εσυ σε τι διαφωνεις με τον π. Λουδοβίκο;

Υ.Γ.:
Το παραδέχομαι, κατι δεν μου καθεται καλά με τον π. Λουδοβίκο!
Δεν θα ξεχασω, που μια φορα τον ακουγα στην ΕΡΤ 3, στις "Ανιχνεύσεις" να εχει τρελαθει απο την χαρά του, επειδή για την θεωρια της ΕΞέλιξης, αυτη του Δαρβίνου δηλ, είχανε λεει "προμιλησει και προλαλήσει οι Τρεις Καππαδόκες Πατερες"!

Μιλαμε...ειχε τετοια χαρά!
Ωσαν να λες, αν δεν εβρισκε στοιχεια της "Εξελιξης του Δαρβίνου" στην "Εξαήμερο" του Μεγ. Βασιλείου - θα κλονιζότανε η Πίστη του!

Α, σκεφτηκα μεσα μου, τοσο πολυ πιστεύει;

Απο πότε οι θεολογοι επιβέβαίωνουνε την Πίστη τους στον Ιησου Χριστό αναλογα με τις επιστημονικες ανακαλύψεις;
Απο πότε εξαρτάται η Πίστη ενος βαπτισμένου Χριστιανου και δη Κληρικου στον Κύριο απο το τι θα πουνε οι αθεοι επιστήμονες;

Αυτο μας ελειπε τωρα: να πρεπει, για καθε νεα επιστημονικη θεωρια να ψαχνουμε αποδεικτικο υλικο, οτι οι Πατερες την γνώριζαν και την υποστήριζαν...γιατι αλλιως αλιμονο μας!

Κατι δεν μου καθότανε καλα με τον π. Λουδοβίκο!
Ο ερμος ομως, δεν μπορουσα να φανταστω τι θα επακολουθουσε!

Ανώνυμος είπε...

Ετσι, σε καποια στιγμη της εκπομπής, αφου πέρασε η κουβέντα στο θεμα των Προσώπων της Αγίας Τριάδας...με περισσή ευκολια, ωσαν να μιλουσε για καποια φιλοσοφικη διατριβή ενος διανοούμενου...για να μην πω σαν να σχολιαζανε το χτεσινο ντέρπυ ποδοσφαιρου..

.."Α, λυσαμε αυτο το προβλημα, α, λυσαμε το προβλημα της Ουσιας, λυσαμε το προβλημα των Προσώπων, και τών Ενεργειών της Αγιας Τριάδας...μιλησαν και οι Τρεις Ιεραρχες για την Εξέλιξη των Ζωων...ε, η πιστη μας ειναι σωστη"!

Κλεινω:

Μιλουσανε και οι Πατέρες για τα Θεια Προσωπα...ομως ειχανε πρωτα λιώσει στην Ερημο...στην Ασκηση, στην Νηστεια...στην Προσευχη...στις Εμπειρικες Αποκαλύψεις!

Απο που εως που...ερχεται ενας καλοθρεμμενος - κατα τα αλλα πολυ ευγενικος κύριος ιερεας, σπουδασασας στα παν/μια της Αγγλίας - ΟΥΔΕΜΙΑ σχεση δηλ με Ορθοδοξο ΠΝΕΥΜΑ - και εχει το ΘΡΑΣΟΣ να ΕΡΜΗΝΕΥΕΙ την Αγία Τριάδα;

150 κιλα...και ερμηνεια των Μυστικων της Ορθοδοξιας, των Αγίων Μυστηριων της Ορθοδοξου Εκκλησιας...

...πως συμβαδίζουνε αυτα;

Δεν ξερω...μπορει να κανω και λαθος!

Γιαυτο ρωτησα τον Αμέθυστο να μου πει την αποψη του...

Μυρμιδόνας

Ανώνυμος είπε...

ωχ, εκανα ενα λαθος Αμέθυστε
μπορεις να το διορθωσεις;
:(

Εγραψα στην αρχη Ανώνυμε

ενω ήθελα να γραψω Αμέθυστε

Ωχ...τωρα;

amethystos είπε...

Αγαπητέ μας Μυρμιδόνα ο Λουδοβίκος είναι πάλι μιά ιδιαίτερη περίπτωση ανθρώπου ο οποίος ποθεί τή δόξα, ο οποίος θέλει νά χαράξει τό δικό του δρόμο.
Σέ όλους όσους περνά από τήν κριτική του σήμερα στό παρελθόν είχε υποταχθεί καί τούς εκθείαζε γιά να μπεί στήν πιάτσα.
Κατηγορεί σήμερα αυτούς πού τόν τράβηξαν στην πιάτσα γιά νά πάρει τή θέση τους.
Τόσα χρόνια τί έκανε δέν καταλάβαινε τίς αιρέσεις;
Απλώς πιστεύει πώς όλοι οι μεγάλοι είναι τελειωμένοι καί πως ήρθε η ώρα του.
ΟΥΤΕ ΑΥΤΟΣ ΕΧΕΙ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΤΟΥΣ ΠΑΤΕΡΕΣ.
Η διαφορά μας είναι πώς ο σκοπός τής δικής μας πρωτοβουλίας είναι η επιστροφή στήν ένωση μέ τόν Κύριο η οποία δίνει καί την θεολογία.
Ο σκοπός τής δικής του ζωής είναι να εντυπωσιάση τούς πάντες μέ τίς γνώσεις του. Θέλει νά είναι ο παντογνώστης. Έχει εξωθήσει τό πνεύμα περιεργίας στά άκρα. Τό σώμα του είναι ογκώδες επειδή εικονίζει τό κεφάλι του, στό οποίο προσπαθεί να χωρέσει τά πάντα.
Οι πατέρες χώρεσαν μόνο τόν Ένα ού έστι χρεία.

Ανώνυμος είπε...

Αμέθυστε,

θα με πιστεψεις; Με το χερι στην καρδια στο λεω:

Ουτε καν ΓΟΥΣΤΑΡΑ να ακουσα τι εχει να πει ο π. Λουδοβίκος!
Το βιντεάκι που εχεις στην αναρτηση σου απο την ομιλια του π. Λουδουβίκου - νιωθω τετοια ΑΠΕΧΘΕΙΑ απεναντι στην ΚΟΣΜΙΚΗ ΣΟΦΙΑ πια, στην ΣΟΦΙΑ που στόχο εχει να διαφημισει το ΕΓΩ ΜΟΥ και μονο το ΕΓΩ ΜΟΥ...νιωθω ΑΗΔΙΑ ΠΛΕΟΝ!

Οχι οτι ειμαι καλυτερος!
Ισως να συντελει σε αυτο το γεγονος, οτι τοσα χρονια που εζησα στην ΑΜΑΡΤΙΑ...αυτο μου αφησε και ενα καλο!
ΣΙΧΑΙΝΟΜΑΙ ΤΗΝ ΑΜΑΡΤΙΑ!
οχι τον αμαρτωλο..ανθρωπος ειναι και αυτος...και εγω ειμαι ο αμαρτωλοτερος!

ΑΛΛΑ ΣΙΧΑΙΝΟΜΑΙ ΤΗΝ ΑΜΑΡΤΙΑ!

Και κλεινω με μια μονο απορια:
Ο κυριος πάτερ Λουδοβίκος..πότε άραγε θεολογει για τα Πρόσωπα της Αγίας Τριάδας;

Μεταξύ μπριζόλας και κοκορετσιού;

ή μήπως στα γευματα μεταξύ τσιπουρας και οχταποδιου;

Ελπιζω παντως να μην θεολογει...μεταξύ κρασιου και τσίπουρου....

Να οι Μοντερνοι Θεολογοι!
Να τους χαιρόμαστε!
Να οι Μετα-πατερικοι Κληρικοι μας!
Να οι αλλοιθωρίζοντες προς την Δυση!

Ευγε!

.....Και μη χειρότερα!

Μυρμιδόνας