Τετάρτη 12 Ιουνίου 2019

ΠΕΡΙ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ

Βασική πτυχή της εκπαιδευτικής πολιτικής είναι στις μέρες μας ο αγώνας εναντίον του ρατσισμού. Η πραγματικότητα δικαιολογεί δυστυχώς αυτήν την προτεραιότητα, αν και κάποτε η υπερβολή προκαλεί λήψη του αιτουμένου. Αισθήματα πολιτισμικής και κοινωνικής ανωτερότητας γεννούν αντιλήψεις περιφρόνησης των αδύναμων, όπως επίσης και ένα αίτημα εθνικής καθαρότητας έναντι των ενοχλητικών λαθρομεταναστών. Η αντι-ρατσιστική εκστρατεία δίνει έμφαση και στον αγώνα σεβασμού στην διαφορετικότητα του σεξουαλικού προσανατολισμού. Η κοινωνία μας θεωρείται πολυπολιτισμική, μόνο που για τους politically correct διανοουμένους αυτό συνεπάγεται την άρνηση τονισμού κυρίαρχης ταυτότητας και την απαίτηση για εξομοίωση όλων των ταυτοτήτων, ώστε να πάψουμε να είμαστε έθνος και να γίνουμε κοινωνία πολιτών στηριγμένη μόνο στα ατομικά δικαιώματα.
                Και ενώ η αντιρατσιστική εκστρατεία θα μπορούσε να στηριχθεί και σε στοιχεία της παραδοσιακής μας ταυτότητας, τα οποία λειτουργούν στην κατεύθυνση της διαμόρφωσης ήθους που αγκαλιάζει τον άνθρωπο πέρα από διαφορές, όπως το κοινοτικό πνεύμα και η ορθόδοξη χριστιανική πίστη ως πυρήνας αγάπης και καταλλαγής, εντούτοις υπάρχει ένας φόβος από την πλευρά της κυρίαρχης διανόησης:  εάν αποδεχτούμε την παράδοσή μας προς όφελος της νέας ταυτότητας που θέλουμε να δημιουργήσουμε, γιατί να μην είναι η παράδοση πυρήνας της νέας ταυτότητας και σε άλλα ζητήματα; Κάτι τέτοιο θα ξαναέβαζε στο προσκήνιο την πίστη στον Θεό και θα έθετε εν αμφιβόλω την νοοτροπία ότι η αθεΐα και ο μηδενισμός είναι η αλήθεια για τη ύπαρξη, ενώ η θρησκευτικότητα είναι χρήσιμη μόνο ως κοινωνική δραστηριότητα και ως φολκλόρ. 
                Η αλήθεια όμως είναι ξεκάθαρη:  δεν μπορεί ο χριστιανός να εμφορείται από ρατσιστικές πεποιθήσεις. Δεν μπορεί ο χριστιανός να απορρίπτει οποιονδήποτε πλησίον επειδή είναι διαφορετικός στην καταγωγή και στον σεξουαλικό προσανατολισμό. Ο χριστιανός δικαιούται να κρίνει τις πράξεις, δεν δικαιούται να κατακρίνει τα πρόσωπα. Ακόμη όμως και η απόρριψη των πράξεων, δεν επιτρέπει την άρνηση της αγάπης, του σεβασμού, της προσευχής, της βοήθειας. Ο πυρήνας της χριστιανικής ταυτότητας είναι και αντιρατσιστικός. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο χριστιανός δεν έχει πατρίδα ή ότι δεν ανήκει σε έθνος, την ταυτότητα του οποίου θέλει να διαφυλάξει. Όμως καμία ταυτότητα δεν μπορεί να επιβιώσει σε βάθος χρόνου εάν δεν είναι ανοιχτή στον διάλογο με τις ταυτότητες των άλλων. Όταν είμαστε πεπεισμένοι για την αξία της δικής μας και γνωρίζουμε τις συνιστώσες της, τότε καμία συνάντηση με την ταυτότητα του άλλου δεν είναι ενοχλητική, αλλά γίνεται ευκαιρία κοινωνίας.
                Βεβαίως δεν έχει νόημα μία άχρωμη, άγευστη, χωρίς διαφοροποιήσεις κοινωνία των πολιτών οι οποίοι θα παραιτηθούν από την πίστη ότι ανήκουν, ότι έχουν πίσω τους ιστορία, θρησκευτική πίστη, πολιτισμό, γλώσσα και ότι χαίρονται γι’  αυτό. Η επικρατούσα ταυτότητα δεν είναι κλειστή ούτε εμπεριέχει ρατσισμό, εάν είναι διαλεκτική. Η κυρίαρχη διανόηση κάνει ένα μεγάλο λάθος, όταν θεωρεί ότι τα πάντα είναι μόνο θέμα παιδείας. Η ανθρώπινη ύπαρξη έχει συνείδηση. Η οικογένεια καλείται να διδάξει τα μέλη της ότι μόνο με τον πλησίον η ζωή έχει νόημα που ξεπερνά τα όρια του παρόντος χρόνου και κόσμου. Και ο πλησίον δεν είναι εχθρός κατ’  ανάγκην, αλλά και όταν αυτό συμβαίνει, χρειάζεται να βλέπουμε το μείζον που είναι η κοινότητα, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην συνύπαρξη με κανόνες.   
                Η Εκκλησία χρειάζεται να δώσει μιαν αλλιώτικη μαρτυρία και στο θέμα αυτό!  

π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός
Δημοσιεύθηκε στην «Ορθόδοξη Αλήθεια»
στο φύλλο της Τετάρτης 12 Ιουνίου 2019

themistoklismourtzanos

ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΛΙΓΟΥ ΜΥΑΛΟΥ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΜΕ ΛΕΞΕΙΣ-ΕΝΝΟΙΕΣ. 

ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΔΕΝ ΚΑΤΟΙΚΕΙ ΣΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ. ΟΥΤΕ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ, ΟΥΤΕ ΣΤΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ, ΟΥΤΕ ΣΤΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ. ΕΡΕΥΝΑΤΑΙ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ. ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ.ΕΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.
ΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΚΟΥΛΤΟΥΡΕΣ.ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΕΝΑ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ, ΤΟΝ ΡΩΜΑΙΚΟ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΟΜΩΣ ΠΕΡΙΕΙΧΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΟΣ ΣΤΗ ΡΩΜΗ, ΣΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ. ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ ΓΡΗΓΟΡΑ ΣΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΦΥΛΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΣΤΗΡΙΧΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΜΙΜΗΣΗ.
ΣΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΕΙΑ, Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΣ Η ΟΠΟΙΑ ΘΕΜΕΛΙΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΘΕΙΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ, ΣΤΗΝ ΘΕΙΑ ΠΝΟΗ Η ΟΠΟΙΑ ΚΑΘΟΔΗΓΕΙ ΤΟ ΚΑΤ' ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΟΜΟΙΩΣΗ, ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ. ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ ΣΑΝ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ, ΣΑΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ. 
Ο ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ. ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ. Η ΟΠΟΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΑΛΙΛΑΙΟ ΥΠΟΤΑΧΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΤΗΣ ΒΑΡΥΤΗΤΟΣ.
Κ. ΠΑΠΑΓΙΩΡΓΗ, Ο Χέγκελ καί η γερμανική επανάσταση, σ.71:Τί είναι ο προτεσταντισμός; Είναι η εξέγερση τής ατομικής λογικής ενάντια στήν συνολική λογική, ό,τι πιό βλαβερό μπορούμε νά φανταστούμε.Προτεστάντης μέ όλη τήν σημασία τής λέξης, σημαίνει διαμαρτύρομαι ενάντια σέ όλες τίς αλήθειες.

Αμέθυστος

3 σχόλια:

χαλαρωσε είπε...

Η επικρατούσα ταυτότητα δεν είναι κλειστή ούτε εμπεριέχει ρατσισμό, εάν είναι διαλεκτική.

Τι εννοει ο ποιητης;

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΟΙΤΑ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΠΟ 1700 Ας ΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΩΘΕ; ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΗ ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΗ. ΑΦΟΥ ΑΠΟΡΙΨΨΑΝΕ ΤΗΝ ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΗ, Η ΟΠΟΙΑ ΕΙΧΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΣΤΟΧΟΘΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΝΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΟΥΣΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΑΛΕΓΌΜΕΝΟΥΣ ΝΑ ΕΚΘΕΣΟΥΝ ΤΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΤΟΥΣ, ΤΙΣ ΘΈΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΣ ΣΠΟΥΜΕ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΤΟΝ ΔΙΆΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΡΥΨΗ ΤΗς ΑΛΗΘΕΙΑΣ. ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΗ ΤΟΥ ΣΚΌΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΡΝΗΣΗΣ ΩΣ ΒΑΣΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ, ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΗΣ. ΟΛΑ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΑΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΘΈΣΗ. Η ΚΑΤΑΦΑΣΗ ΕΞΙΣΟΥΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΝΗΣΗ. ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΗ ΜΟΥΡΤΖΑΝΕ ΠΟΥ ΦΑΝΤΑΖΕΣΑΙ ΤΗΝ ΕΖΗΣΕ Η ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΠΕΤΣΙ ΤΗΣ.

Όταν είμαστε πεπεισμένοι για την αξία της δικής μας και γνωρίζουμε τις συνιστώσες της, τότε καμία συνάντηση με την ταυτότητα του άλλου δεν είναι ενοχλητική, αλλά γίνεται ευκαιρία κοινωνίας.

ΕΥΚΑΙΡΙΑΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ. ΤΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΑ ΦΩΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ. ΕΔΩ Η ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ ΕΚΦΡΑΣΜΕΝΗ ΩΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΘΕΛΗΜΑΤΟΣ. Η ΕΝΤΟΛΗ ΕΙΝΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΗ: ΜΕΤΑ ΔΕΥΤΕΡΑΣ ΝΟΥΘΕΣΙΑΣ ΤΕΡΜΑ. ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΟΡΙΑ ΜΑΣ. Η ΔΕΥΤΕΡΑ ΝΟΥΘΕΣΙΑ. ΤΟ ΠΕΡΡΙΣΟΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΕΝΤΟΛΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗ ΘΕΛΗΜΑΤΟΣ. ΤΟ ΖΗΣΑΜΕ, ΤΟ ΖΟΥΜΕ, ΘΑ ΤΟ ΖΟΥΜΕ ΚΥΡΙΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΟΣ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΧΩΡΙς ΤΙΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΧΡΗΣΤΟΤΗΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ.
ΕΙΝΑΙ Η ΣΤΑΥΡΙΚΗ ΚΑΘΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ ΜΕΣΟΤΟΙΧΟΥ ΠΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΜΑΣ ΚΑΘΙΣΤΑ ΑΠΟ ΔΙΙΣΤΑΜΕΝΟΥΣ, ΚΟΙΝΩΝΟΥΣ ΘΕΙΑΣ ΦΥΣΕΩΣ.
ΑΠΟ ΚΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΥΝΑΤΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ ΕΝΤΟς ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΧΩΡΟΧΡΟΝΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ.

Ο ΠΑΣΑ ΕΝΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΛΗΣΙΟΝ. ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΤΗΣ ΚΕΚΑΘΑΡΜΕΝΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΜΑΣ, ΟΠΩΣ ΑΥΤΗΝ ΜΑΣ ΤΗΝ ΔΙΝΕΙ Ο ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΚΟΣ. ΕΜΕΙΣ ΕΧΟΥΜΕ ΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ. ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΕΝΑ ΠΟΤΗΡΙ ΝΕΡΟ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΤΟ ΖΗΤΑ ΟΠΩΣ ΜΑΣ ΔΙΔΑΞΕ Ο ΠΛΗΣΙΟΝ. ΟΤΑΝ Ο ΚΑΤΑΤΡΕΓΜΕΝΟΣ ΓΝΩΡΙΣΕΙ ΤΟΝ ΠΛΗΣΙΟΝ ΘΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙς ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ.
ΟΤΑΝ Ο ΚΑΤΑΤΡΕΓΜΕΝΟΣ ΠΛΗΡΟΥΤΑΙ ΑΠΟ ΛΕΓΕΩΝΕΣ ΔΑΙΜΟΝΩΝ ΑΥΤΟ ΜΑΣ ΠΡΟΤΡΕΠΕΙ ΣΕ ΠΕΡΙΣΣΥΛΟΓΗ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΑΣΗ. ΔΕΝ ΜΙΣΟΥΜΕ, ΔΕΝ ΣΙΧΑΙΝΟΜΑΣΤΕ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΣΕΡΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΣΕ ΔΙΑΛΟΓΟ. ΦΥΛΑΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΡΟΥΧΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΚΥΡΙΩΣ.
Η ΠΡΟΑΙΡΕΣΕΙΣ ΔΕΝ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΤΡΕΓΜΕΝΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΤΑΤΡΕΓΜΟΥ. ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΦΙΛΤΡΑΡΟΥΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΓΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΦΕΡΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ politicall correct ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΕΙΜΕΝΑΚΙ. ΣΥΓΧΥΣΗ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΗ.
Η ΚΥΡΙΑΡΧΗ ΔΙΑΝΟΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΣΥΝΑΝΤΩΝΤΑΙ ΣΤΟ ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ. ΚΙ ΕΔΩ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΜΟΥΡΤΖΑΝΟ ΧΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ ΝΑ ΚΙΝΗΘΟΥΜΕ ΜΕ ΤΑΧΥΤΗΤΕΣ ΜΚΟ. Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΝΑ ΑΠΩΛΕΣΘΕΙ ΕΞ ΑΙΤΙΑΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΙΑΛΕΚΤΙΚΟΥ ΤΗΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ. ΤΙ ΠΑΓΙΔΑ!!!! ΤΙ ΕΚΚΟΣΜΙΚΕΥΜΕΝΗ ΣΤΑΣΗ!!!!

Όταν είμαστε πεπεισμένοι για την αξία της δικής μας και γνωρίζουμε τις συνιστώσες της. ΕΣΥ ΜΟΥΡΤΖΑΝΕ ΕΙΣΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ; ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ; ΕΧΕΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ; ΤΙ ΛΕΣ;

Καλημερα σε αμεθυστο και φιλους.

Ανώνυμος είπε...

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

γεια σου ρε χαλαρωσε με τα ωραια σου..!!.το κοινοτικο πνευμα λεει και αναρρωτιεμαι,που ζει;;προφανως σε εναν κοσμο ιδεων,π.Μουρτζανε υπαρχει και το μην ομοζυγειτε με απιστους,το μεταξυ εσου και εμου χασμα μεγα,το μην κοινωνειτε με ανθρωπους που πραττουν τα εργα του σκοτους κ.α..στα κηρυγματα τελευταια ολο κατι τετοια ακους περι ανοχης,ταυτοτητας,κοινοτητας,ατομικοτητας,συνειδησης,ο σημαντικος Αλλος..μα τι εχουν παθει..;οχι τιποτα αλλο γινονται και απιστευτα προβλεψιμοι..!!!ΑΠ..