Δευτέρα 19 Απριλίου 2021

Τόν ἐξορίσαμε ἀπό τή ζωή μας - J. Van den Berg


  «Ἔχουμε ἀπωθήσει ἕνα βασικό στοιχεῖο, συστατικό τῆς ἀνθρωπίνης ὑπάρξεως, τή φωτισμένη συνείδηση. Αὐτή τήν καθαρή συνείδηση τήν ἔχουμε σπρώξει στόν κόσμο τοῦ ὑποσυνειδήτου. Ἀπωθήσαμε ὄχι πιά τή σεξουαλικότητα ἤ τήν ἐπιθετικότητα, ἀλλά τήν ἔννοια τοῦ Θεοῦ. Τόν κάναμε περιθωριακό. Τόν καταδικάσαμε στήν ἀνυπαρξία. Τόν ἐξορίσαμε ἀπό τή ζωή μας, ἀπό τήν ἐργασία μας, ἀπό τήν οἰκογένειά μας, ἀπό τίς σχέσεις μας, ἀπό τά ὑπουργεῖα μας, ἀπό τήν κοινωνία, ἀπό τίς μεγάλες ἀποφάσεις».
 J. Van den Berg

ΑΥΤΑ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΕΝΝΟΙΕΣ, ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟ ΕΓΩ, ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΤΗΝ ΑΥΤΟΣΥΝΕΙΔΗΣΙΑ, ΤΟ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ, ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. ΤΙΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΕΣ ΠΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ  ΜΕ ΜΙΑ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΟΜΩΣ: ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΤΟ ΕΓΩ ΣΟΥ ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΕΠΕΛΕΞΕΣ ΤΗΝ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΣΟΥ ΑΛΛΑ ΝΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΩΣΕΙΣ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΣΟΥ.
«Η θεολογικώς αποκλίνουσα αντίληψη του Γρηγορίου Ακίνδυνου για τους αγγέλους», το οποίο δημοσιεύτηκε στο  περιοδικό ΘΕΟΛΟΓΙΑ της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, στο τεύχος 91.4/Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2020.  Μεταξύ άλλων στο άρθρο αυτό σημειώνονται τα εξής απαράδεκτα από τον Αρχιμανδρίτη π. Χριστόδουλο Ταμπακόπουλο : "Αντιλαμβάνεται κανείς ευθύς εξαρχής την υπεροχή της διδασκαλίας του Γρηγορίου Ακίνδυνου έναντι του Γρηγορίου του Παλαμά, γιατί ο Γρηγόριος Παλαμάς δεν ξεκαθαρίζει τη θέση του έναντι των Ακτίστων ενεργειών του Θεού…Έχουμε πολλές Άκτιστες Θεότητες, όσες και οι θεούμενοι.  Αυτό δεν είναι αίρεση, δεν είναι παραλογισμός;  Ο Γρηγόριος Παλαμάς οδηγήθηκε σε αυτά τα παράλογα συμπεράσματα, γιατί δέχθηκε μετοχή του ανθρώπου και των Αγγέλων στις Άκτιστες ενέργειες του Θεού".

ΔΕΝ ΘΕΟΠΟΙΟΥΝ ΟΙ ΑΚΤΙΣΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΑΝΟΗΤΕ, ΟΥΤΕ Η ΜΕΤΟΧΗ ΕΙΝΑΙ ΥΙΟΘΕΣΙΑ. Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΕΝΑΝΘΡΩΠΗΣΕ ΚΑΙ Η Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟΥΣ ΔΟΥΛΟΥΣ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΝΥΠΟΣΤΑΤΗ, ΔΕΝ ΟΥΣΙΩΝΕΙ ΟΠΩΣ Η ΜΕΘΕΞΗ, ΑΝΟΗΤΕ. 
Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΔΙΟΛΙΣΘΗΣΕ ΣΤΗΝ ΠΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥ ΕΠΟΧΗ.
ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΜΕΣΣΙΑ, ΤΟΝ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟ.
Ο ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΙ ΛΕΕΙ.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΛΈΕΙ ΓΙΑ ΌΛΑ ΦΤΑΊΕΙ Ο ΠΑΠΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΜΒΌΛΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΠΌΛΥΤΟ ΌΠΛΟ.

Θωμάς είπε...

Παλαιότερες κουβέντες περί ακτίστων ενεργειών

https://amethystosbooks.blogspot.com/2016/12/blog-post_793.html

https://amethystosbooks.blogspot.com/2016/12/blog-post_42.html