Δευτέρα 19 Απριλίου 2021

Η Λειτουργία είναι Σύναξις «επί το αυτό» και η Εκκλησία κοινότητα.. - Μητροπολίτου Περγάμου Ιωάννη

 

 «Η τεχνολογία αποτελεί απειλή για την ταυτότητα της Εκκλησίας, διότι εισάγει μια ιδιόμορφη, την πιο επικίνδυνη, μορφή ατομισμού, ο οποίος καταργεί την σωματική κοινωνία των ανθρώπων καλλιεργώντας μια μορφή επικοινωνίας, απαλλαγμένης από την ύλη…… η σωματική σύναξη των ανθρώπων «επι το αυτό», που είναι η ίδια η φύση της Εκκλησίας, αντικαθίσταται με μια «πνευματική» επαφή, στην οποία όλα τα υλικά σύμβολα της Εκκλησίας, με τα οποία εκφράζεται ο εικονισμός των σχέσεων, καταργούνται…..Ετσι προσφέρεται μια ψυχολογική ικανοποίηση στους ανθρώπους, με την οποία όμως, η Εκκλησία αλλοιώνει την οντολογική πραγματικότητα της ταυτότητας της, αφού η Λειτουργία είναι Σύναξις «επί το αυτό» και η Εκκλησία κοινότητα..»     
Μητροπολίτου Περγάμου Ιωάννη

Η ΣΥΝΑΞΗ ΕΙΝΑΙ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗ ΓΕΡΩΝ; ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΧΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΑΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ; ΚΑΙ ΟΙ ΙΕΡΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΣΚΟΠΟΙ; 
ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ Ο,ΤΙ ΠΡΟΚΥΨΕΙ; ΚΑΤΙ ΣΑΝ ΤΟΥΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ; ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ, ΧΩΡΙΣ ΤΟΥΣ ΟΠΑΔΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΟΙΡΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΣ ΛΥΠΗ, ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΛΩΝ. 
ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ. ΔΩΣΤΕ ΜΑΣ ΠΙΣΩ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ.
ΜΙΑ "ΕΚΚΛΗΣΙΑ" ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ "ΚΑΤΙ" ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΙΣΧΥΝΕΙ, ΝΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΒΛΕΨΕΙ, ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ;

1 σχόλιο:

dmk83donna@gmail.com είπε...

Όταν η Εκκλησία μετατρέπεται σε απλή "σύναξη" κόσμου, τότε έχουμε εκκοσμίκευση της Εκκλησίας, που μοιάζει με ....αίρεση. Η Εκκλησία είναι ένα (ενωμένο) σώμα πιστών των εν μετανοία ασπαζομένων, που «κι ἂν καθ’ ἡμέραν… ἁμαρτάνουν… καθ’ ἡμέραν μετανοοῦν» κατά τον Ι. Χρυσόστομο.