Δευτέρα 25 Απριλίου 2011

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΣ, Η ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΟΨΙΣ ΤΟΥ ΚΛΗΡΙΚΑΛΙΣΜΟΥ ( I )

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ! Με μάρτυρες γι’ άλλη μια φορά τους παππάδες! Οι σύγχρονοι Φαρισαίοι δεν αρνούνται την Ανάσταση. Την τυποποιούν. Της αφαιρούν την Ζωή, την ελπίδα και την προσδοκία. Καθιστούν μάταιη την πίστη μας! ΠΑΣΧΑ! Η αποθέωση του κληρικαλισμού. Η πορεία προς την Νίκη, στα χέρια των επαγγελματιών, μεταμορφώνεται στην μεγαλύτερη ήττα του ανθρώπου και της Ιστορίας.

Αυτή την Πύρρειο νίκη του αδιάφορου πιστού, την εξήγησή της, τον λόγο της, θα παρακολουθήσουμε με την βοήθεια ενός αποκαλυπτικού «ορθοδόξου» κειμένου, τον συγγραφέα του οποίου θα βρούμε στο τέλος της συντόμου εκθέσεώς μας!

«Ο χριστιανισμός [όχι ο Κύριος] γκρέμισε όλους τους φραγμούς και τις διακρίσεις σε ατομικό και εθνικό επίπεδο και απηύθυνε το κήρυγμα της σωτηρίας προς “πάντες”. Παρομοίως θεραπεύει τους “πάντες”. «Πας ο όχλος» ακολουθούσε τον Χριστό. Δεν εξήρεσε κανένα από την δυνατότητα σωτηρίας [εκτός από τον Παύλο] και θεράπευε τους πάντες. Γι’ αυτό και ένα από τα βασικά γνωρίσματα της Εκκλησίας είναι η καθολικότης, η παγκοσμιότης, η οικουμενικότης».

Εδώ έχουν ήδη τελειώσει τα πάντα. Η Εκκλησία εφαρμόζει πλέον τον αρχαίο φιλοσοφικό πόθο της καθολικότητας και η σωτηρία ταυτίζεται με την θεραπεία. Καμία υποψία για τον ρόλο της Θεοτόκου στο μυστήριο της ενσαρκώσεως του Κυρίου, για την πρόσληψη μόνο των ατρέπτων παθών της φύσεώς μας. Εμφανίζονται ήδη δύο μεγέθη, ο χριστιανισμός και η Εκκλησία, τα οποία στη συνέχεια σαν την Σκύλα και την Χάρυβδη θα κατασπαράξουν την Οικονομία της καινής κτίσεως.

Η σωτηρία τονίζεται εκ νέου, είναι η προσπάθεια απαλλαγής από το κακό και τα πάθη, μια κάποια λύτρωση ανάμεσα στις τόσες που προσφέρονται ήδη από τις θρησκείες.

«Η αποκτώμενη θεϊκή υιοθεσία καθιστά τους Χριστιανούς καθόλα ίσους και ομοτίμους καθώς δια του βαπτίσματος αποκτάται η εν Χριστώ χάρη και σωτηρία, που καταργεί όλες τις κοινωνικές και φυλετικές διακρίσεις. Ο Χριστός είναι το ενοποιητικό στοιχείο (Γαλ. 3,27-28): “ουκ ένι ιουδαίος ουδέ έλλην, ουκ ένι δούλος ουδέ ελεύθερος, ουκ ένι άρσεν και θήλυ. Πάντες γαρ υμείς είς (ένας) εστέ εν Χριστώ Ιησού”».

Ο Χριστός ενοποιητικό στοιχείο, το είς εστέ, ισότης και αδελφότης. Και λογικώς έρχεται και η εκκοσμίκευση να μας αναπαύσει όλους.
«Η Εκκλησία επί αιώνας εφήρμοσε και εφαρμόζει στους κόλπους της όσα ακόμη και σήμερα ο κόσμος, ο εκτός αυτής, επιδιώκει να αποκτήσει». Έρχεται η εκτόπιση και η εξορία του Κυρίου στην δόξα Του και στην Δευτέρα παρουσία Του, διότι η «τελεία ισότης των Χριστιανών, η αδελφότης και ισοτιμία, εξασφαλίζεται από την παρεχόμενη από την Εκκλησία χάρη». Η Εκκλησία, όπως ακριβώς και το σύμπαν στην φαντασίωση του Καντ, εδημιουργήθη και κατόπιν ο Θεός την έσπρωξε μαλακά στην Ιστορία να συνεχίσει το έργο Του μέχρις εσχάτων. Ο Ίδιος μέχρι τότε θα αναπαύεται ικανοποιημένος.

Και ο Μέγας κληρικός, ο κληρονόμος του Μεγάλου ιεροεξεταστού, μας προσφέρει την θεολογία της αναπαύσεώς μας και της θεραπείας μας.

«Η ισότητα αυτή και ομοτιμία στην προσφερόμενη χάρη και στη σωτηρία δεν αποκλείει την διαφορότητα λειτουργιών και χαρισμάτων, την ιεραρχική δομή και οργάνωση της Εκκλησίας, την διασφάλιση της αρμονίας και της τάξεως στη λειτουργία του εκκλησιαστικού οργανισμού. Ακόμη και στον υπερβατικό χώρο της θεότητος, μεταξύ των τριών προσώπων της Αγίας Τριάδος, που αποτελούν και το αρχέτυπο κάθε αληθινής κοινωνίας, υπάρχουν η Αρχή του Πατρός και η σειρά στην αρίθμηση των Προσώπων, που δεν λυμαίνονται την ενότητα και ομοτιμία».

Ο θρήνος μας έχει περισσεύσει. Όποιος θέλει να δει την φρίκη αυτής της θεολογίας μπορεί να ρίξει μια ματιά στο κείμενό μας Μηδένα προ του τέλους μακάριζε, όπου ο Ζηζιούλας, μεγάλος προαγωγός αυτής της φρίκης, εξηγεί γλαφυρότατα πώς ο Χριστός είναι δεύτερος Θεός και το Άγιο Πνεύμα τρίτος.

Μετά την οργιαστική, αναλογική θεολογία, η συνέχεια είναι γλίστρημα στο τίποτα, στο μηδέν. «Η Εκκλησία κατά το σύστημα διοικήσεως και οργανώσεως, έχει θεϊκή αρχή και δεν υπόκειται σε αλλαγές και ρυθμίσεις ανθρώπων νομοθετών. Η ιερωσύνη έχει την αρχή της όχι σε άνθρωπο νομοθέτη, αλλά στον Θεό, ο οποίος καθόρισε με ακρίβεια και τον τρόπο λειτουργίας του θεσμού ώστε να εξασφαλιστεί εις το διηνεκές στη ζωή της Εκκλησίας η μετάδοση και η οικείωση της σωτηρίας».

Σε κάποιο δε συμβολικό κείμενο, στην ορθόδοξη ομολογία Δοσιθέου, ο γκρεμός βαθαίνει περισσότερο «Η ΙΕΡΩΣΥΝΗ ΤΑΥΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ».
ΙΕΡΩΣΥΝΗ: «Κατάλληλα πρόσωπα, τα οποία παρεμβάλλονται μεταξύ του προσφέροντος την σωτηρία Χριστού και του έχοντος ανάγκη αυτής λαού. Γίνονται δε τα μέσα, οι υπηρέτες, οι λειτουργοί της χάριτος».

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είναι γερά θεμελιωμένη. Τα λίγα αποσπάσματα που εκθέσαμε ανήκουν στον π. ΘΕΟΔΩΡΟ Ν. ΖΗΣΗ. Περιέχονται δε στο μικρό βιβλιαράκι «Οι λαϊκοί στην Ορθόδοξη Εκκλησία» των εκδόσεων Βρυέννιος, ο οποίος π. Θ. Ζήσης θεωρείται ηγέτης του Αντί-οικουμενισμού. Η τραγωδία και η σάτυρα μαζί, δεν θα εγκαταλείψουν ποτέ την πατρίδα τους, την Ελλάδα.

Και του χρόνου και του παραχρόνου…

Αμέθυστος

87 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Χριστός Ανέστη Άμέθυστε!

Καλησπέρα και χρόνια πολλά!

--------------------------------

Αμέθυστε, επειδή διαφωνω σε καποια σημεια της ανάρτησης σου, δηλ στα σχόλια σου..θα ήθελα να σε ρωτησω, αν μου επιτρεπεις να σου ασκησω κριτικη!

Αν οχι, θα σεβαστώ την αποψη σου!

------------------------------

Με πονάνε τα άνω σχόλια σου.
Π.χ. "Προέκυψε η.. Χάρυβδη, η Εκκλησια...".

Όπως και να το εννοεις, και υποψιάζομαι τι θελεις να πεις, όμως δεν παύει να ειναι μια σκληρή, μα πολύ σκληρή εκφραση λόγου.

Σε ρωταω λοιπον ευθέως Αμέθυστε:
Θα μου επιτρέψεις στο επομενο μου σχόλιο να σε κρινω;

Και παλι Χριστός Ανέστη!

Μυρμιδόνας

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα και Χριστός Ανέστη!

Θέλω να σε ρωτήσω κάτι άσχετο με το περιεχόμενο του πόστ, αν μπορείς να βοηθήσεις βέβαια. Ψάχνω βιβλιογραφία, ελληνική ή ξένη, που να περιέχει θεολογική (ορθόδοξης) ερμηνεία της δυτικής φιλοσοφίας απο τον Γερμανικό Ιδεαλισμό και έπειτα.

Ευχαριστώ
Μάρκος

amethystos είπε...

Αληθώς Ανέστη Μυρμιδόνα.
Φυσικά μπορείς και περιμένουμε.

Ανώνυμος είπε...

Αμέθυστε,
Θελω να αναφερθω σε συγκεκριμένα λαθη σου. Και ξερεις κατι Αμέθυστε; Πολύ φοβαμαι ότι έχω δικαιο!
Ο λόγος που σου γραφω; Όχι για να σε κρινω χαριν της κατάκρισης. Ουτε για να σε προσβάλω.
Αλλά τότε; Διοτι ΑΓΑΠΩ την Ορθόδοξη Εκκλησία! Όπως φυσικα ολοι οι χριστιανοί!

Εχουμε και λεμε λοιπον:
1. Την τελευταια φορα που ‘μιλήσαμε’ μου εγραψες, να μην ειμαι τοσο απολυτος και να μην απαντάω ασύδοτα! Άλλο ελευθερια (λόγου να υποθεσω) και άλλο ασυδοσία.
Όταν εσυ Αμέθυστε γραφεις για την Εκκλησια, την Σκύλα και την Χάρυβδη, αυτό δεν είναι ‘απόλυτο’ και ‘ασύδοτο’;


2. Στα κείμενα σου δειχνεις να αγνοεις την…ανθρώπινη φύση!
Πολλες φορες δινεις την εντύπωση ότι ‘αγορεύεις’ στην Αρχαία Αθήνα, περιτρυγιρισμένος από έξυπνους φιλόσοφους!
Μα Αμέθυστε, δεν γνωριζεις την Πτώση του Ανθρώπου; Δεν γνωριζεις το αδύναμο και πια ‘σαλταρισμένο’ του σύγχρονου ειδικα ανθρωπου;
Τι ακριβως θελεις να πετύχεις με αυτην την σκληρή γλώσσα; Εναντίον των Παπάδων και της Εκκλησιας;
Να αφυπνισεις τους ‘κοιμόμενους’ χριστιανους να σε ακολουθήσουνε; Ενδεχομένως σε μια ‘νεα επανάσταση’, γιατι όχι και σε μια «Μεταρρύθμιση» τύπου Λουθήρου;
Λυπαμαι Αμέθυστε, αλλα θα σε απογοητεύσω: το πολύ πολύ να σε ακολουθησουνε μοντέρνες φεμινίστριες, που πολύ θα το επιθυμούσανε να αφανιστει η Εκκλησια με το «παπαδαριό» της, όπως ακριβως επιθυμουσε η Σαλώμη να ‘αφανιστεί’ ο Βαπτιστής του Κυρίου μας…ώστε να μπορεσει εκεινη να συνεχίζει να αμαρτάνει ανενόχλητα!
Ο κόσμος Αμέθυστε δεν συγκινειται από την Ορθόδοξη Θεολογια των Πατέρων της Εκκλησιας μας, και πιστευεις εσυ ότι θα συγκινηθει επειδή ‘αποκαλεις’ την Εκκλησια «Σκύλα και Χάρυβδη»;
Αγνοείς τα ‘ανθρωπινα πάθη’ Αμέθυστε!
Δεν λεω, καλη η αγιότης. Όμως είναι ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ αυτή η αγιότης (σου), όταν αγνοει το ‘τρωτό’ των ανθρώπων!


3. Ακόμα και δίκαιο να εχεις Αμέθυστε. Ποιος περιμένεις να σε ακολουθησει ετσι; Να συμφωνησει μαζι σου; Εκτος τους ΕΧΘΡΟΥΣ της ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ, ποιους περιμενεις να ‘ερθουνε’ μαζι σου; Όταν ΥΒΡΙΖΕΙΣ τους Ιερεις και την Εκκλησια;


4. Ένα ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΣΟΥ ΕΛΑΤΤΩΜΑ Αμέθυστε είναι και το εξης: ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΑΣ ΕΥΘΕΩΣ σε μια απορια ενός αναγνωστη σου.
Εφτασα στο σημειο να υποθεσω ότι δεν γνωριζεις ‘καλά’ την Ελληνική, τελοςπαντων, εχεις μεγαλωσει στο Εξωτερικό, εχοντας την Ελληνική ως δεύτερη γλώσσα, και επειδή ‘δυσκολεύεσαι’ ‘γραμματικως και συντακτικως’ γιαυτο και δεν απαντας σε αυτό που σε ρωτανε!
Μιλας και γραφεις τοσο ‘ανορθόδοξα’.
Αυτό σιγουρα εχει και την γοητεία του, όμως όταν καποια στιγμή εμβαθύνουμε και προχωρήσουμε στο ζουμι της Ορθοδοξης Θεολογιας, εκει σιγουρα μόνη η γοητεια δεν φτανει!
ΠΟΣΕΣ φορες σε εχω ρωτησει εγω ο ιδιος κατι, αλλα και αρκετοι αναγνώστες σου, και:
Είτε το προσπερνας, είτε αδιαφορεις – όμως μιλαμε ΠΛΗΡΗΣ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ – είτε όμως δινεις μια ‘ασχετη’ απάντηση και προχωρας στην επομενη ανάρτηση!
Αμέθυστε, γιατι το κανεις αυτό;
Και αν το κανεις εν γνωση σου και επι τουτου, τοτε, γιατι δεν αφήνεις ένα εισαγωγικο σημειωμα στο Ιστολογιο σου; Πανω πανω, στην κορυφη, ώστε να το βλεπει κάθε καινουργιος επισκεπτης;
Π.χ. «Θα απανταω σε ότι κρινω εγω σκοπιμο»!
Π.χ. «Αν δεν καταλαβαινετε τις απαντησεις μου, δεν φταιω εγω που εσεις εχετε πολύ χαμηλό επίπεδο»!


5. Ετσι σε εχω ρωτήσει απειρες φορες Αμέθυστε, και ΟΥΔΕΠΟΤΕ εδωσες ΞΕΚΑΘΑΡΗ απαντηση!
Τι προτείνεις για την Εκκλησια μας;
Να την διαλύσουμε και να την ‘ξαναστήσουμε’ από την αρχή;
Να την καταργήσουμε;
Να την αντικαταστήσουμε με κατι άλλο;
Ωραια λοιπον, να μην εχουμε τους Ιερεις. Και τότε ποιους να εχουμε;
Τους λαικους; Και; Ειμαστε εμεις οι λαικοι ετοιμοι για κατι τετοιο;
ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΙΛΑΣ ΞΕΚΑΘΑΡΑ Αμεθυστε;
Φοβασαι μηπως σου κλέψουμε την «πατέντα»; Μηπως σου κανουμε copy right τα ‘πνευματικα δικαιωματα’;
ΠΑΝΤΟΤΕ σε τετοιες ερωτησεις ξεφεύγεις…σαν το χέλι!
Εχεις κατι να πεις που φοβασαι να το γραψεις;

Ανώνυμος είπε...

6. Επισης χρωστας μια ακομα απαντηση για σενα Αμέθυστε. Όχι τα προσωπικα σου δεδομενα, αυτά δεν ενδιαφερουνε κανεναν. Όμως, την στιγμή που ασκείς σκληρη επιθεση κατά του «Ιερατειου», για πες μας λοιπον: εσυ εκκλησιαζεσαι; Πηγαινεις στην Εκκλησια; Εξομολογεισαι; Σε ορθοδοξο Ιερεα;
Ναι ή ου;
Αν ναι…τότε σε τι διαφερει η ‘δική σου Εκκλησια’ από την ‘υπόλοιπη’ Ορθόδοξη Εκκλησια – δεδομένου ότι και εσυ εισαι με το Νέο Ημερολογιο, όπως εξαλλου οι περισσότεροι Έλληνες;


7. Καποιος Ψυχολογος Αμέθυστε θα μπορουσε να ερμηνεψει αυτό το μισος σου κατά των Παπάδων ως…αποθημένο!
Ή ηθελες από μικρος να γινεις ιερεας, αλλα καποιος Επισκοπος σου το απαγορεψε και να για τον εκδικηθεις γραφεις ότι γραφεις!
Ή εισαι ήδη Αρχιμανδρίτης, αλλα επειδή τα χρόνια περνάνε και δεν σε εχουνε ‘κανει’ ακομα Επίσκοπο…αρχίζεις και ‘τρελαινεσαι’ και σου βγαινει σε ‘μισος’ κατά του ιερατειου!


8. Αμέθυστε, από την πρωτη στιγμη ειχα γραψει στο Ιστολογιο σου για τα ‘δυσκολα χρονια’ που περασα στο «Κατηχητικο» - ποτέ δεν το έκρυψα. Επισης εχω αρκετα μιλησει για τις ΕΞΥΠΝΕΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ που εχουνε αναπτύξει για να σε ΦΙΜΩΣΟΥΝΕ! Όταν διαφωνησεις μαζι τους, αρχιζουνε τα ‘κοσμητικα επιθετα’: «Φιλε μου, για κοιτα το λιγο. Μηπως εισαι ετσι; Μηπως εισαι γιουβέτσι; Μηπως πασχεις από αυτό; Ή μηπως εισαι δαιμονισμενος;»
Το ιδιο όμως εκανες και εσυ Αμέθυστε!
«Μυρμιδόνα…μηπως εισαι ασύδοτος; Μηπως εισαι υπερβολικος; Ασε που δεν εχεις απολυτως καμια ιδεα από τον Χριστιανισμο»!
Στεναχωριεμαι Αμέθυστε να βλεπω εσενα να ολισθαινεις στα ατοπήματα της «Ζωης»!


9. Καποτε ανέφερα ένα περιστατικο με έναν Ηγουμενο – ο οποιος αφου πεθανε, επειδή ητανε πολύ αυστηρος όταν εξομολογουσε τον κόσμο – εμφανίστηκε στον υπνο στους μαθητες του, και τους ‘προειδοποιησε’ να είναι πιο ‘μαλακοί’ στην εξομολογηση, να μην είναι τοσο απολυτοι και αυστηροι, να δειχνουνε κατανόηση για τις αμαρτιες του κοσμου – και θυμάμαι ότι ακομα και αυτό σε ΠΕΙΡΑΞΕ Αμέθυστε! Ακομα και αυτό σε ενοχλησε!
Μάλιστα δεν θα ξεχασω το σχολιο σου: «Μυρμιδόνα, να σου πουμε και εμεις μια εξυπναδα;»!
Δηλ Αμέθυστε, επειδή ο Ηγουμενος ηθελε οι Ιερεις να συμπεριφερονται στον κοσμο με «στοργή και ευαισθησια» και όχι αυστηρα με βαση τους Κανόνες – αυτό εσυ το θεωρεις ‘εξυπνάδα’;
ΤΕΛΙΚΑ ξερεις τι θελεις Αμέθυστε;
Από την μια υβριζεις το παπαδαριό…και από την άλλην όταν δειξουνε «έλεος» προς τον κοσμο, παλι δεν εισαι ευχαριστημενος!
Τελικα…εσυ τι θελεις να συμβαινει Αμέθυστε;
Πες μας επιτελους ‘εξω από τα δόντια’ την αποψη σου!


10. Σου ειχα γραψει και παλιότερα Αμέθυστε, ότι ο μονος που μπορει να κανει κακό στον Αμέθυστο εισαι εσυ ο ίδιος! Εσυ μονος σου βγάζεις τα ματια σου! Βεβαια θα μου απαντησεις: ‘δικα μου είναι, ότι θελω τα κανω’!
Επισης από παλιά σου ειχα γραψει – ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ότι τοσο καιρό δεν σου ελεγα τιποτα και περιμενα όλα μαζι να στα πω μαζεμενα – ΣΟΥ ΕΙΧΑ ΓΡΑΨΕΙ – ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΣΟΥ – ότι:
Καλο είναι να ανεβαινουμε θεολογικως, αλλα είναι ΚΑΚΟ και ΚΑΚΙΣΤΟ, οσο πιο πολύ ανεβαινουμε εμεις, να μην δειχνουμε ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ για τις αδυναμιες των συναθρωπων μας! Για την αδυναμια να σε παρακολουθησει ο άλλος!
Μαλιστα σου ειχα γραψει: Αν εσυ εχεις Πόρσε και τρεχεις γρηγορα…με ρώτησες εμενα, με το μικρο μου φιατάκι αν μπορω να σε ακολουθησω;
Η Θεολογια και η «Θεογνωσια» και η «Εμπειρια» στον Πνευματικο Αγώνα Αμέθυστε δεν μας κανει ΣΚΛΗΡΟΚΑΡΔΟΥΣ και ΣΚΛΗΡΟΤΡΑΧΗΛΟΥΣ και ΑΠΟΤΟΜΟΥΣ και ΝΕΥΡΙΚΟΥΣ!
Αν είναι, μόλις σε ρωτησει καποιος κατι που δεν σου αρεσει να αντιδρας ΑΠΟΤΟΜΑ και ΝΕΥΡΙΑΣΜΕΝΑ – τοτε αδερφέ Αμέθυστε ΞΑΝΑΓΥΡΝΑ στα πρώτα στάδια του Αγώνα!
Καπου στο ενδιαμεσο του δρόμου εχεις κανει λαθος!

Ανώνυμος είπε...

11. Ο ίδιος, εχω γραψει αρκετα κατά των επισκόπων και τα λαθη της «επισήμου Εκκλησιας». Όμως δεν μπορω να μην πω καλά λογια π.χ. για τον παπα Μεταλληνο!
Το διαβαζεις αυτό…και τρελαινεσαι!
Γιατι το κανεις αυτό Αμέθυστε;
Ουτε ο παπα Μεταλληνος δεν σου αρεσει; Ουτε αυτος δεν σου αρκει;
Δηλ εχουμε παρα πολλους ιερεις που είναι πολύ καλυτεροι του πατρός Μεταλληνου;
Εκτος αδερφέ Αμέθυστε…αν εσυ θελεις να σου φερουμε παπαδες από τον Ουρανο!
Γιατι δεν κανεις μια προσευχή στον Κύριο να στείλει Αγγελους του να ιερουργησουνε στο Αγιο Βήμα;!
ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΣ Αμέθυστε!
Ακομα και ο παπά Μεταλληνος σου φταιει!
Εσυ αληθεια σε τι εισαι καλυτερος;
Κανε μια συγκριση του εαυτου σου με τον παπα Μεταλληνο – και ΑΝΤΡΙΚΙΑ, διχως Ταπεινολογιες, πες μας:
‘Εγω, ο Αμεθυστος, διαφερω σε αυτό και σε αυτό από τον παπα Μεταλληνο! Ενώ ο παπα Μεταλληνος κανει αυτά τα λαθη και αυτά τα ατοπηματα, εγω ο Αμεθυστος ακομα και σε αυτά τα σημεια ειμαι πολύ καλυτερος»!
Σε ακουω Αμέθυστε! Θα αναμενω με ενδιαφερον το ‘πορισμα’ σου!


12. Δεν τελιωσα όμως Αμεθυστε.
Θελω να πω και άλλα λαθη σου.
Σου εχω ξαναγραψει:
όπως στεναχωριεμαι με τον Χρήστο Γιανναρα, όταν τον βλεπω, τωρα στα ΓΕΡΑΜΑΤΑ να ασχολειται με την ΠΟΛΙΤΙΚΗ…άλλο τοσο στεναχωριεμαι μαζι σου Αμέθυστε, που σε βλεπω, να ασχολεισαι π.χ. με.. ρατσιστικα θεματα!
Ολοι γνωριζουμε ότι οι αλλοδαποί και οι Μεταναστες είναι υπεραρκετοι στην πατριδα μας, και ότι ‘δεν χωρανε αλλοι’, διοτι θα δημιουργηθουνε τεράστια προβληματα.
Όμως Αμεθυστε…εσυ το ‘παρακανεις’!
Εισαι ή όχι ένα Ορθοδοξο Ιστολογιο;
Αν θελω να διαβασω ‘κατά των Μεταναστων’, γιατι να σε επισκεφτω; Θα μπω απευθειας στο ιστολογιο του κυριου Καρατζαφερη…και των Ακροδεξιων, να χορτασει η ψυχουλα μου μισος κατά των Πακιστανων!
Στο δικο σου ιστολογιο Αμεθυστε μπαινει ο κοσμος να διαβασει ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΘΕΟΛΟΓΙΑ!
Εκτος Αμεθυστε, αν και εσυ, σαν άλλος Γιανναράς, τωρα στα ‘γεραματα’ σου ανακάλυψες και αλλα ενδιαφεροντα ζητήματα εκτος της Θεολογιας!
Π.χ. Ξενοφοβια, ρατσισμος, προβλημα μεταναστων και παει λεγοντας!
Σαν έναν άλλον ‘μεγα θεολογο’ που τελευταια εγινε ‘ανταποκριτης’ του Ρεσάλτο!
Στα Γεραματα τους αντικαταστήσανε την Ορθοδοξη θεολογια με πολιτικες αναλυσεις!
Ο Θεός να φυλαει από τετοια ΚΑΤΑΝΤΙΑ!
Ορθως εγραψες Αμέθυστε: «Μην μακαρίζεις κανεναν πριν δεις το τελος του»! Το οποιο μπορει να είναι…φρικτό!

Ανώνυμος είπε...

13. Αμέθυστε, όταν εσυ πολεμας την Εκκλησια και τους Παπάδες – μηπως και εσυ πετυχαινεις ‘δια της αντιστρόφου οδου’ αυτό που θελουνε εδώ και δεκαετιες να πετυχουνε οι Οικουμενιστες αλλα δεν τους βγαινει;
Δηλ την διάλυση της Εκκλησιας;!
Διοτι αν ‘διαλυσουμε αυτό το μαγαζί’ που λεγεται Εκκλησια και καταργησουμε τους Ιερεις – τότε ποιος θα υπερασπιστει την Ορθοδοξια εναντι των Λατίνων και Οικουμενιστών;
Εκτος αν γνωριζεις Αμεθυστε ένα ΜΥΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ, καποιο «ΤΕΛΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ» για το μελλον της Ορθοδοξιας, εκτος αν εχεις μια «ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ» τι άλλο μπορει να συμβει…ΟΠΟΤΕ, οριστε, να η Ευκαιρια: μιλα μας ελευθερα! Ανοιξε επιτελους τα χαρτια σου Αμεθυστε!
Στην Ορθοδοξια δεν εχουμε «μυστικα σωματεια» και «Λέσχες»! Μιλησε μας ελευθερα! Εσυ τι θελεις να συμβει;
-----------------------------------

ΕΠΙΛΟΓΟΣ:
Αμέθυστε,
Ότι εγραψα το εγραψα καλοπιστα! Ουτε να ‘μαλωσω’ θελω μαζι σου, ουτε να ερθω σε αντιπαραθεση!
Πρωτος εγω εγραψα, πριν μηνες, ότι εσυ εισαι ο Δάσκαλος, εσυ εχεις τις γνωσεις, εσυ εισαι εμπειρος στα θεολογικα…εμεις οι υπολοιποι αναγνωστες ειμαστε μικροι- μικροι μαθητες σου.
Όμως Αμέθυστε, και τοτε σου ειχα γραψει: Αν ‘ξεφυγεις’ από την Ορθοδοξη θεολογια, θα στο πω!
Με το θαρρος της Γνωμης, με το θαρρος της Αληθειας, με το θαρρος της Ανάστασης του Κυριου μας!
Με ένα σκοπό: για το καλό της Ορθοδοξου Εκκλησιας!
Καποτε η Πατουλιδου ειχε πει: «Για την Ελλαδα ρε γαμώτο».
Εμεις σημερα πρεπει να πουμε: «Για την Ορθόδοξη Εκκλησία ρε γαμώτο»!
Την ποναμε την Μάνα Εκκλησια μας, την αγαπαμε!
Είναι ότι εχουμε και ότι μας εχει απομεινει!
Η Εκκλησια και τα μάτια μας!
Πρωτος εγω μιλησα ασχημα κατά των Ιερεων και της Ιεραρχιας…πρωτος εγω εγραψα για τις συμπεριφορες των Χριστιανων που πολύ απλα σε πονάνε!
Όμως άλλο αυτό…και άλλο να ασκεις κριτικη στον Ιερεα και στην Εκκλησια γενικά!
Αν εχεις κατι να πεις Αμέθυστε…νομιζω ότι και εγω, αλλα και οι φίλοι αναγνωστες θα σε ακουσουνε με προσοχη!
Ισως με αυτην την ‘πικρή’ μου επιστολη…δινεται επιτελους η ευκαιρια, σε ‘φιλους και εχθρους’ σου να ξεκαθαρισεις την θεση σου!
Αν δεν εισαι κατά της Εκκλησιας, τι Εκκλησια ‘οραματίζεσαι’ εσυ;
Μονο σε παρακαλω Αμέθυστε, αν απαντησεις..καντο αναλυτικα!
Μην ξεφευγεις παλι…μην αποφευγεις!
Αυτά…τα ολιγα!

Και παλι Χριστός Ανέστη! Και Χρονια Πολλά!

Μυρμιδόνας
Ο ασύδοτα υπερβολικός

Ανώνυμος είπε...

Μυρμί...
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!
;-(

amethystos είπε...

«Η ΙΕΡΩΣΥΝΗ ΤΑΥΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ»
Μυρμιδόνα αυτή η ταυτότητα μας είναι εντελώς αδιάφορη.

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε,

Αληθως Ανέστη ο Κύριος!

Ανώνυμος είπε...

Αμέθυστε,

σε παρακάλεσα να απαντησεις ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ!

Δεν τολμω να αναμένω να απαντησεις και στα 13 'άρθρα' της 'επιστολης' μου -

- αλλα τουλαχιστον σε 5-6, ναι, θα περιμενα να δωσεις μια αναλυτικη απάντηση!

Βλεπεις τι εννοώ;
Και να θελω να πω οτι εχω άδικο, δεν με αφηνεις!
Σπεύδεις να με επιβεβαιώσεις!

Εδωσες παλι μια ΑΠΑΝΤΗΣΗ του Μαντείου των Δελφων!

Ηξεις αφηξεις ...μακάρι να μην πρηξεις! :):):)

Τι εννοεις παλι Αμέθυστε;

Η Ιερωσυνη με τι πρεπει να ταυτιζεται δηλαδη;

Αναμενω απαντηση σου!

Μυρμιδόνας

amethystos είπε...

Σχετικά με την γερόντισσα Γαβριηλία:"Η χρησιμοποιούμενη φρασεολογία από τους εγκωμιαστές της έχει Ινδουιστικό χαρακτήρα και προσεγγίζουν τη γλώσσα ακραίων προτεσταντών όπως οι πεντηκοστιανοί. Κακό μάλλον γίνεται παρά καλό διότι λείπει η πατερική γλώσσα που εκφράζει την ορθόδοξη εμπειρία".
π.Γεώργιος Μεταλληνός

Πέραν του ότι γνωρίζουμε από πολύ κοντά τον π.Μεταλληνό, και από τα κείμενά του απουσιάζει πλήρως η πατερική γλώσσα και η ορθόδοξη εμπειρία.

Ανώνυμος είπε...

Αμέθυστε,

τουλαχιστον θα δεχτουμε οτι ο παπα-Μεταλληνός ειναι απο τους Καλυτερους Ιερεις που εχουμε;

Ακομα και λαθη να κανει, τουλαχιστον σε συγκριση με τους υπολοιπους..δεν ειναι πολυ καλυτερος;

Με την Γεροντισσα Γαβριηλια ξερεις ποσο πολυ την "υποστήριξα", απο τις πρωτες μερες που εγραφα στο Ιστολογιο σου.
Υποθετω οτι ο παπα Μεταλληνός 'παρασύρθηκε' απο τα Ιστολογια και ειπε μια 'βιαστική' άποψη!

Το ΒΙΒΛΙΟ για την Γερόντισσα πρεπει να ΞΑΝΑΓΡΑΦΕΙ Αμέθυστε!

Περιέχει φράσεις που μπορει να παρεξηγηθουνε!

Λοιπον;

amethystos είπε...

Μυρμιδόνα μας ενδιαφέρει η Εκκλησία να μην ταυτίζεται με την Ιερωσύνη. Μας ενδιαφέρει να μην είναι ο Κύριος δεύτερος Θεός. Μας ενδιαφέρει επίσης να μην νομίζουν οι παπάδες ότι δίνουν την Χάρη.

Ανώνυμος είπε...

Αμέθυστε,

οταν γραφεις:

"Πέραν του ότι γνωρίζουμε από πολύ κοντά τον π.Μεταλληνό"..

τι εννοεις πάλι;

Ξερεις πως ακουγεται;

Οτι ξερεις φοβερα μυστικα για τον π. Μεταλληνό...που αν τα μάθουμε, θα χασουμε πασα ιδεα για αυτον!

Ας πουμε ειναι "εμπορος ναρκωτικων", οπότε δεν δικαιουται να μιλαει για την Ορθοδοξια!

Τι ειναι αυτό που ξερεις για τον παπα Μεταλληνό Αμέθυστε;

Εγω παντως, επειδή τον εχω δει αρκετες φορες στην Θεσσαλονικη, σε διαφορα ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ, πολυ με ΑΝΑΠΑΥΕΙ οταν μιλαει!

Και απο οτι θα καταλαβες, ειμαι ΑΡΚΕΤΑ ΔΥΣΚΟΛΟΣ...και ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ..σωστα;

Λοιπον Αμέθυστε;

Ανώνυμος είπε...

Αμέθυστε,

γραφεις:

"Μας ενδιαφέρει επίσης να μην νομίζουν οι παπάδες ότι δίνουν την Χάρη"

Γιατι ομως δεν λες ΤΙ ΘΑ ΗΘΕΛΕΣ ΕΣΥ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ;

Γραψε αναλυτικα, σε ενα κειμενο 10 προτάσεων!

Πως "οραματίζεσαι" δηλ την Ορθόδοξη Εκκλησία;

Πως θα ήθελες να ειναι;

Μυρμιδόνας

amethystos είπε...

Γνωρίζουμε ότι παρασύρεται εύκολα. Χρόνια Πολλά και πάλι Μυρμιδόνα αλλά ταξιδεύουμε και δεν έχουμε μεγάλη ευχέρεια.

Ανώνυμος είπε...

Χρόνια πολλά Αμέθυστε!

Οταν θα εχεις χρόνο, εγω εδω θα ειμαι!

Η ανάρτηση σου θα υπάρχει!

Θελω να ακουσω και τις γνώμες των αλλων αναγνωστών...τι αποψη εχουνε!

Και παλι Χριστός Ανέστη Αμέθυστε!

Καλο ταξίδι!

Μυρμιδόνας

Ανώνυμος είπε...

"Αναστάσεως ημερα...Είπωμεν αδελφοί...συγχωρήσωμεν πάντα τη αναστάσει..."

Φίλε Αμέθυστε,
επειδή πιο πανω σου μίλησα λιγο απότομα, σου ζητάω συγγνώμη!

Δεν το ήθελα, δεν το ειχα σκοπό, αλλά ετσι μου βγήκε.

Απλα Αμέθυστσε,
καπου με έπιασε το παράπονο!

Τελικά πιστεύουμε στον Χριστό ή κανουμε πλάκα;
Τελικα πιστεύουμε αυτα που γραφουμε και λεμε ή απλα τα γραφουμε να περασει η ώρα;
(Γενικα γραφω αυτες τις σκεψεις, δεν εννοώ εσενα).

Μου εγραψες αρκετες φορες στο Ιστολογιο σου, "Μυρμιδόνα, πότε επιτέλους θα τα παρατήσεις όλα και θα ακολουθήσεις τον Χριστό;" - ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΕΚΑΝΕΣ και το εγραψες.

Ομως Άμέθυστε,
για πιο λόγο να ακολουθήσω τον Χριστό;

Για να μισω τους Μετανάστες;
Για να λεω στον κοσμο ποιο κόμμα θα ψηφίζουνε;
Για να θελω να διαλύσω την Εκκλησία;
Για να περιφρονώ τους Ιερείς;

Πες μου αδερφέ Αμέθυστε, για πιο λογο να "θυσιάσω" την ζωή μου για την Εκκλησία;

Για να προκαλω πόνο στον συναθρωπο μου, οταν εκεινος 'δεν παει με τα νερα μου';
Για να δημιουργώ ψυχολογικα προβλήματα σε όποιον διαφωνεί μαζι μου;
Για να απαντάω σκληρόκαρδα, σε όποιον δεν μπορει να φτασει το δικο μου πνευματικο επίπεδο;
Για να συμπεριφέρομαι σκληροτράχηλα, απεναντι σε όποιον δεν εχει το δικο μου δυνατο μυαλο;

Γιαυτό Αμέθυστε να ακολουθήσω τον Χριστό;
Για να βγάλω Αχρηστους ολους τους Ιερείς της Ορθοδοξου Εκκλησιας;

Πρώτος εγω έχω γραψει 'κατα των κληρικων'.
Ομως δεν ειναι ολοι το ίδιο!

Δεν ξερω, ισως καπου εχεις και εσυ δίκαιο, ισως να επεσες μονο σε κακους ιερείς!

Γιατι εισαι τοσο αυστηρός Αμέθυστε;

Σιγουρα θα οραματίζεσαι την "πρώτη Εκκλησια", την Εκκλησια της Αγάπης, με τα κοινα Δείπνα!

Αμέθυστε...καποιες φορες δεν θελει κόπο στην ζωή...θελει τρόπο!

Αυτααααα...

Και παλι συγγνώμη για το ύφος μου πιο πανω!

Μυρμιδόνας

χαλαρωσε είπε...

Χριστος Ανεστη αδερφια. Απορω γιατι ο αδερφος Μυρμιδονας απαιτει ολα αυτα απο τον αδερφο Αμεθυστο. Ειλικρινα αυτη η προσπαθεια να εκμαιευσει, μια τροπον τινα ομολογια απο τον Αμεθυστο , εμενα πολυ με στενοχωρει. Επειδη ο αδερφος Μυρμιδονας ειναι ειλικρινης θα του προτεινα ευθεως να αγνοησει πληρως τις οποιεσδηποτε ανθρωποθεωριες οι οποιες εδραζονται στο ικανο του νοος ( ο αμεθυστος εχει το ικανο του νοος αλλα το Αγιο Πνευμα δεν τα πολυγουσταρει αυτα τα υπουλα κενοδοξικα πεταγματα και παει και καθεται αλλου, ασε που κατα τον Αγιο Γρηγοριο τον Παλαμα, αμα σφαξεις αυτο το φιδι ( την ανθρωπινη σοφια δλδ) και κανεις τα ανατομικα σου στο τελος μενει κατιτις που να εχει αξια και αυτο παλι ανθρωπινη σοφια ειναι). Δεν εχω καμια διαθεση αντιδικιας με τον αδερφο αμεθυστο και ουτε και με νοιαζει πως θα το παρει το γραφουμενο, αλλα με πειραζει που ο Μυρμιδονας δεν τιμαει το ψευδωνυμο του και δευτερον που βγαζει τροπον τινα πικρια και ισως και πληγωμενο εγωισμο. Ναι Μυρμιδονα δεν γνωριζεις απο Χριστιανισμο ΔΙΟΤΙ εισαι ενα τιποτα μπροστα στο Θεο. Ενα τεραστιο τιποτα για το οποιο, ΚΥΡΙΟΣ οιδε, ο ΑΓΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΣ ΕΔΩΣΕ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥ. Το αυτο ομολογω και για τον εαυτο μου. Ας εχει φεραρι ο Αμεθυστος η και πυραυλο. Ε,,,,,ΚΑΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙ;;;;;;; Αυτο δεν τον καθιστα αυθεντια αγαπητε Μυρμιδονα. Μην αναζητεις οδηγους που εχουν καψει τον εγκεφαλο τους και δεν εχουν χριστοποιησει την καρδια τους απο τα δακρυα της μετανοιας. Ευχομαι ο αμεθυστος, αλλα και καθε χριστιανος να κανει το ιδιο. Αντε και καλο παραδεισο. Αμην.

χαλαρωσε είπε...

και κατι ακομη. Αν η παπαδες νομιζουν οτι ειναι Η Εκκλησια αυτο συμβαινει διοτι ολοι εμεις νομιζουμε οτι ειμαστε Χριστιανοι. Οταν ολοι εμεις ημασταν Χριστιανοι ( απαρχες Του Χριστιανισμου ) τοτε και οι παπαδες γνωριζαν τη θεση τους. Παντως η Εκκλησια ειτε εχει τον Αγιο Ιωαννη Χρυσοστομο ειτε τον Μεσσηνιας δεν παυει να ειναι το σωμα του Χριστου και τοτε και τωρα. ΤΟ ΙΔΙΟ ΑΚΡΙΒΩΣ. ΤΟ ΤΟΝΙΖΩ. ΤΟ ΙΔΙΟ ΑΚΡΙΒΩΣ. Απλα τον Αγιο Ιωαννη τον αγιαζει τον δε Μεσσηνιας Κυριος οιδε.Εμεις οφειλουμε να εχουμε τα πνευματικα ματια ανοιχτα για να ξερουμε που το Σωμα του Κυριου και που τα πυοφορουντα κακεκτυπα του. Ευλογειτε.

amethystos είπε...

"Ακόμη και στον υπερβατικό χώρο της θεότητος, μεταξύ των τριών προσώπων της Αγίας Τριάδος, που αποτελούν και το αρχέτυπο κάθε αληθινής κοινωνίας, υπάρχουν η Αρχή του Πατρός και η ΣΕΙΡΑ στην ΑΡΙΘΜΗΣΗ των Προσώπων, που δεν λυμαίνονται την ενότητα και ομοτιμία".

Για όσους ενδιαφέρονται ο Θεός του κληρικαλισμού δεν είναι ο ίδιος με τον Θεό που σταυρώθηκε και αναστήθηκε.

Υπάρχει βεβαίως και η πλευρά του Βαρθολομαίου: Οι Πατέρες του σχίσματος ήταν δαιμονισμένοι.

Για όσους ενδιαφέρονται.

Ανώνυμος είπε...

Αδερφέ "χαλάρωσε", ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

Θα ξεκινησω με τα σημεια της επιστολης σου που συμφωνώ!

Εχεις δίκαιο οταν λες οτι μπροστα στον Θεό ειμαι ενα τίποτα.
Στεναχωριέμαι, αν τα σχόλια μου δημιουργησαν την αντίθετη άποψη, δηλ οτι πιστευω για μενα, οτι μπορω να σταθω 'ενώπιον του Θεου'!

Δεν εχεις και πολύ αδικο, οταν λες οτι πισω απο τα σχόλια μου κρυβεται και ενας πληγωμένος εγωισμος!
Παραδεχομαι οτι το ΤΕΡΑΣ της ΚΕΝΟΔΟΞΙΑΣ με βασανίζει!
Άλλοτε το κερδίζω, τις περισσότερες φορές ομως ηττούμαι!

Ομως δεν εγραψα τα ανω σχόλια επειδή πληγώθηκε ο Εγωισμος μου. Δεν τα εγραψα προς αποκατάσταση του λαβωμένου μου Εγω! Εξάλλου ολο αυτο το διαστημα τήρησα 'σιγή ιχθύος', ετσι δεν ειναι;

Οτι εγραψα, το εγραψα απο Αγαπη για την Εκκλησια, απο αγνό ενδιαφερον για την Αληθεια της Ορθοδοξιας!

--------------------------------

Καποια σχόλια σου ομως 'χαλάρωσε' για τον Αμέθυστο, με ξάφνιασαν.

Δεν θελω να ρίξω 'λάδι στην φωτια', ομως σε παρακαλω, εξηγησε μας, δηλ εσυ τι πιστεύεις για τον Αμέθυστο;

Οτι "εχει κάψει τον εγκεφαλο του", οτι ο Αμέθυστος δυστυχως γραφει μονο 'με ανθρωπινη σοφία" και μονο με το "ικανό του νοός', ενω δεν εχει σχεδον καθολου την 'επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος";

Θα περιμένω την απάντηση σου 'χαλάρωσε'.

Και πάλι Χρονια πολλά! Με Υγεία!

Μυρμιδόνας

Ανώνυμος είπε...

Χριστός Ανέστη αδελφοί!Καθώς τα σχόλια πήραν φωτιά ,ήθελα να πω την πτωχή μου γνώμη αν μου επιτρέπετεβεβαίως.Δεν είναι ''χαρυβδη''η εκκλησία μας διότι κεφαλή της είναι ο Χριστός..και αν βλασφυμεί κανείς την εκκλησία έτσι,είναι σαν να βλασφημεί και την κεφαλή της..

Είμαστε όλοι ένοχοι απέναντι στο Θεό εξ αιτίας των αμαρτιών μας.
ΝΑΙ ΜΕΝ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΕΙΠΕ ΣΤΗΝ ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ:Αλλοίμονο σε σας γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριτές,διότι κλείνετε τη βασιλεία των ουρανών στους ανθρώπους,..
Ας πάμε όμως και στην Παλαιά Διαθήκη,όπου εκεί ο Θεός είπε κάπου πως θα σας δώσω άρχοντες αναλόγως της καρδιάς σας..Ο ισραήλ αμάρτησε και τον παρέδωσε στους Ασσυρίους..και όλη η Παλαιά Διαθήκη είναι γεμάτη πολέμους που εξ αιτίας των αμαρτιών τους εξόργισαν τον Θεό επιδή απίστησαν αναίσχηντα σε εκείνον γιαυτό απέτρεψε το πρόσωπόν του και παραδώθηκαν στην απώλεια...1

Ανώνυμος είπε...

Αμέθυστε,

Καταρχην ολοι θα συμφωνήσουνε μαζι σου γιαυτα που γραφεις κατα του Βαρθολομαιου!

Πρώτος εγω, μιλησα για "ΚΑΡΙΟΛΗΔΕΣ" χριστιανους!
Πρώτος εγω ειπα σε ολους τους Αιρετικους "αντε μου στο διαολο"!

Σωστα Αμέθυστε;

Οπότε εσυ ερχεσαι να πεις τωρα τι;
Σε αυτες τις αποψεις σου κατα των Οικουμενιστών ΣΟΥ ΔΙΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΔΙΚΑΙΟ!

Παμε στο επομενο θεμα...

----------------------------------

Επειδή ο π. Ζήσης εγραψε ενα λαθος, δεν σημαινει οτι ολοι οι Ιερεις ειναι κακοί!

Καμια φορα εχω κανει την διαπιστωση, οτι σφάλλουνε οι Ιερεις οχι με κακή προθεση, αλλα απο άγνοια, απο 'αδιαφορία', απο 'σύμπτωση'.

Ωραια λοιπον, ουτε εμενα μου αρεσει η προταση του π. Ζήση.

Ομως άλλο αυτό, και άλλο να χαρακτηριζω την Εκκλησια ΣΚΥΛΑ και ΧΑΡΥΒΔΗ!

Εχω άδικο Αμέθυστε;

---------------------------------

Τι να το κανω Αμέθυστε, αν εισαι πολυ σωστος στην 'καταπολέμηση' των Αιρετικων, των Οικουμενιστών και της Γερμανικης αθειστικής φιλοσοφιας...ενω στα υπόλοιπα εισαι λαθος;

Η Ορθόδοξη Θεολογια και η Πνευματική Ζωή εν τη Εκκλησια - δεν αποτελειται μονο απο την καταπολεμηση της Φιλοσοφιας του Shopenauer και του Heidegger, σωστα;

Εκτος αν εχεις εσυ φιλε Αμέθυστε, καποιο εδάφιο απο την Αγία Γραφή, όπου ο Κύριος μας δινει την εντολη:

"Σας αποστέλνω στον κόσμο για να αποδείξετε οτι ο κουμουνισμος ειναι μια ανθρωπινη απάτη"!

--------------------------------

Αμέθυστε,

σε ρωταω ΕΥΘΕΩΣ και ΞΕΚΑΘΑΡΑ:

Γιατι δεν μας λες εσυ τι σκεφτεσαι για την Εκκλησια;
Πως την θέλεις;

Εδω που φτάσαμε Αμέθυστε, θα τα πουμε τωρα όλα!

Γιατι δεν ανοιγεις μια ανάρτηση, με θεμα: "Πως οραματίζομαι την Ορθοδοξη Εκκλησια";

"Πως θα ήθελα να 'λειτουργει' η Εκκλησια";

Συγγνωμη Αδερφέ Αμέθυστε, για τους Μετανάστες αφιέρωσες 50 σελιδες και για τις Οικονομικες Αναλυσεις, ωσαν να εισαι δημοσιογραφος της Financial Times...εχεις αφιερωσει 100 σελιδες.

Αφιέρωσε μια ανάρτηση σου στο θεμα:

"Πως θα ήθελα να ειναι 'δομημένη' η Ορθοδοξη Εκκλησία, ποιον ρόλο θα εχουνε οι Κληρικοι και ποιον οι Λαικοι";

Τόσο δύσκολο ειναι αυτο που σου ζηταω Αμέθυστε;

(*συνεχεια στο επομενο εμαιλ)

Ανώνυμος είπε...

Αμέθυστε,

δυο ειναι τα συγκλονιστικά γεγόνοτα στην Ιστορία.
Το ενα ειναι η Ανάσταση του Κυρίου μας.
Το δεύτερο;

Μα η ΠΤΩΣΗ του ανθρώπου!
Η εξοδο του απο τον Παράδεισο.
Η διαφωνία και αντιπαλότητα του με τον Θεό Του!
Η ανταρσία απεναντι στον Δημιουργό!

ΤΑΡΑΚΟΥΝΗΘΗΚΕ ολο το ΣΥΜΠΑΝ απο την ΠΤΩΣΗ του Ανθρώπου!

Ετσι, η Ημερα εγινε νύχτα!
Το Άσπρο εγινε μαύρο!
Η Ζωή έγινε θάνατος!
Η Αγάπη εγινε μισος!
Και η Λογική έγινε ΔΙΑΣΤΡΟΦΗ!

Και σε αυτήν την κατάσταση και αυτήν την κατάντια του Ανθρώπου, ερχεσαι εσυ Αμέθυστε να καταδικασεις τι;

ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ;
Τους Κληρικους της και μαλιστα συλλήβδην;

---------------------------------

Φίλε Αμέθυστε,

μην κατηγορουμε μονο τον Μέσκο επειδή αρνιέται την Πτώση!

Λιγες φορες εχεις 'ειρωνευτει' τον Χρήστο Γιανναρά, επειδή ειναι "θεολογος της μη πτώσης';

Εδω και εγω μαζι σου!

Και ο Μέσκος και ο Χ.Γ. για πονηρους σκοπούς αρνιούνται την Πτώση των πρωτοπλάστων!
Στα χνάρια τους κινειται ολη η μοντερνα ορθοδοξη θεολογια!
Μια επισκεψη στα αμφιθέατρα του ΑΠΘ - στο Τμημα Θεολογιας ειναι αρκετή!

Ομως Αμέθυστε, και εσυ στην ουσια υποπέφτεις στο ΙΔΙΟ ΑΤΟΠΗΜΑ με τους ανω αναφερθεντες!

Ωσαν να 'μην πηρες χαμπαρι' οτι ο ανθρωπος ειναι ΠΤΩΤΙΚΟΣ με οτι αυτο σημαινει!

--------------------------------

Αμέθυστε, ζητας τι;
Μια αγγελικη κοινωνια;
Μια ουράνια Εκκλησια;
Ιερεις στο επίπεδο των Προφητών της Π.Δ.;

---------------------------------

Επιτρεψε μου να σε ρωτήσω κατι ακομα Αμέθυστε!

Εστω οτι η Εκκλησια ειναι λάθος.
Αυτη η Εκκλησία που εχουμε εδω στην Ελλαδα. Και οι ιερεις της ειναι ανίκανοι και ανάξιοι.

Ως εδω ολα καλα. Σου δινουμε δικαιο.

Απάντα ομως, αν και σε ρωτησα τοσες φορες, ΑΠΟΦΕΥΓΕΙΣ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ:

Εσυ φιλε Αμέθυστε, στην δικη σου Εκκλησια, τι το διαφορετικο εχετε;

ΘΑ ΣΤΟ ΡΩΤΗΣΩ - παρακαλω μην με παρεξηγησεις - ρωτάω αυθόρμητα:

Ας πουμε στην δική σου ενορία..οταν προσεύχεστε... κάνετε θαύματα;

Θεραπεύετε τυφλους και παραλυτους;

Αν ναι...δωσε μας περισσότερα στοιχεια και να αποφασίσουμε αν σε ακολουθησουμε!

Αν οχι...τότε γιατι εισαι τοσο αυστηρος με τους υπόλοιπους;

Αν ΣΕ ΤΙΠΟΤΑ δεν ΔΙΑΦΕΡΕΙ η δικη σου ΕΝΟΡΙΑ απο τις υπόλοιπες ορθόδοξες Ενοριες...τοτε προς τι αυτες οι ΑΠΟΛΥΤΕΣ αποψεις σου;

(**Στο επομενο εμαιλ θα σου πω την αποψη μου για τους Ιερείς της Ορθοδοξου Εκκλησιας)

Ανώνυμος είπε...

...Υπήρχε μια πόλη παράνομη Θηβαίδα.Όταν η πόλη έμεινε χωρίς επίσκοπο,χειροτόνησαν εναν αλάζονα διεφθαρμένο.Το βράδυ που εκάρη,εμφανίστηκε άγγελος Κυρίου και του είπε:-Γιατί αλαζονεύεσαι άθλιε,που ενώ ήσουν ανάξιος της ιερωσύνης,έγινες επίσκοπος;ΑΛΛΑ ΑΥΤΗ Η ΠΟΛΗ ΓΙΑ ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΑ...
ΓΙΑΥΤΟ ΟΤΑΝ ΔΕΙΣ ΑΝΑΞΙΟ ΑΡΧΟΝΤΑ Η ΒΑΣΙΛΕΙΑ Η ΕΠΙΣΚΟΠΟ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΡΗΣΕΙΣ,ΟΥΤΕ ΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΕΙΣ ΤΗΝ ΠΡΟΝΟΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ,ΑΛΛΑ ΜΑΘΕ ΟΤΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΜΑΡΤΙΕΣ ΜΑΣ ΣΕ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΤΥΡΑΝΟΥΣ ΠΑΡΑΔΙΝΟΜΑΣΤΕ..[ΑΓ.ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΣΙΝΑΙΤΟΥ ΕΡΩΤΑΠΟΚΡΙΣΕΙΣ,,ΣΕΛ131-132..]

Πως μπορεί να πει κανείς ΄χαρυβδη την εκκλησία αφού αυτή μας μαζεύει όλους μέσα μπας και σωθούμε;;;

Αναπολόγητοι είμαστε όλοι για τις αμαρτίες μας ΄μπροστά στο Θεό [κατά την ατελή μου γνώμη]..αυτό δεν σημαίνει οτι δεν πρέπει να ελέγχουμε τους κακώς ορθοτομούντες τον λόγον της Αληθείας,αλλά ας αλλάξουμε εμείς πρώτα,ας γεμίσουν οι εκκλησίες,ας κάνουμε εμείς βήματα μετάνοιας και εκείνοι δεν θα μείνουν αμέτοχοι νομίζω...
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ
Π

Ανώνυμος είπε...

Επειδή εχω ζήσει την ζωή του κόσμου - ποτέ δεν εχω κρυψει την αμαρτωλότητα μου..μακάρι να μην ειχα αμαρτίες -

Ομως ο κοσμος της Νύχτας, ο κοσμος της Αμαρτίας, ο κοσμος της Πορνείας, ο κόσμος του Τζόγου, των Club και των ΜΠουζουκιών, που εζησα στην άσωτη "νεότητα μου" -

- μου άφησαν και ενα καλό!

Ξεχωρίζω...το Φως!
Ξεχωρίζω το Αγαθό!
Ξεχωρίζω την Αληθεια!

Για να μην σου πω Αμέθυστε, την "ΜΥΡΙΖΟΜΑΙ" απο μακριά!

"Μπαμ κανει"!

--------------------------------

Ο Μέσκος ξερεις γιατι την πάτησε Φίλε Αμέθυστε;

Διοτι δεν εζησε την ζωή!
Διοτι ειναι ΑΒΓΑΛΤΟΣ απο την ζωή, και μετα καθεται και γραφει τις βλακιες που γραφει!

Φοβαμαι, οτι και πολλοι Χριστιανοι ειναι ΤΕΛΕΙΩΣ μα ΤΕΛΕΙΩΣ αβγαλτοι απο την πραγματική ζωή!
Ειναι "ΧΑΙΒΑΝΙΑ"!

Και ενω βρίσκονται σε αυτην την κατασταση...καθονται μετα και θεολογουνε!

Ειναι δυνατον να βγει έτσι κατι καλο;

----------------------------------

Βεβαιως, μακάριος ο ανήρ που δεν χρειαζεται πρωτα να αμαρτησει για να εκτιμησει την Αληθεια!

Οι Πατέρες της Ορθοδοξιας δεν εζησαν πρωτα την Ασωτη Ζωή για κατσουνε μετα να θεολογησουνε!

Ομως εμεις οι απλοι ανθρωποι μπορουμε να συγκριθουμε με τους θεοφόρους Πατερες;

--------------------------------

Γιατι ολος ο ανω 'πρόλογος';

Διοτι θελω να πω, με αυτα που εχω ζήσει μεσα στην Εκκλησια - και τότε που ημουνα στο Κατηχητικο και τα τελευταια χρονια που επέστρεψα στην Εκκλησια -

- ΔΙΝΩ ΜΑΡΤΥΡΙΑ - οτι υπαρχουνε πολυ καλοι Ιερεις!

Και το λεω αυτό εγω...που τον Μυρμιδόνα αμαρτωλό μπορεις να τον πεις, ομως ΕΥΚΟΛΟΠΙΣΤΟ δεν τον λες, σωστα Αμέθυστε;

Εχω γνωρισει τοσους ιερεις που ειναι καλοπροαίρετοι!
Ειναι ψυχουλες!
Ειναι αγαθοι ανθρωποι!
Εχουνε ανθρωπινες αδυναμιες, ομως ΑΔΕΡΦΕ ΑΜΕΘΥΣΤΕ, ποιος δεν τις εχει;

ΠΑΣ ΣΤΟΙΧΗΜΑ, οτι αν σε γνωρισω απο κοντα..θα βρω αδυναμιες και σε σενα;

Ορεξη να εχω...ξερεις ποσα στραβα μπορω να βρω και πανω σου;
Και εσυ σε μενα;

Αυτη ειναι η ΑΠΟΣΤΟΛΗ του Χριστιανου; Να εντοπισει τα κενα στον αλλον και να του τα χτυπαει;

---------------------------------

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΟΜΑΙ πραγματικα ΑΜΕΘΥΣΤΕ για σενα:

Τι ειναι αυτό που σε εμποδιζει να δεις οτι υπαρχουνε και σωστοι ιερεις;

Πως και εσυ δεν εκανες εμπειρίες με αξιους κληρικους;

Θα μπορουσα να γραψω άρθρα ολοκληρα!
Δοξα Σοι που τα εζησα, εγω ο αμαρτωλος!
Δόξα Σοι που ο Θεός μου επέτρεψε να τα ζήσω αυτά!

Δεν εχω κανενα προβλημα, αν μου δωσεις μια Ανάρτηση στο Ιστολογιο σου, να αναφερω μια μια τις περιπτωσεις εκεινες...που εχω ζήσει ΘΑΥΜΑΣΤΑ 'γεγονοτα' κοντα σε Ιερεις της Ορθοδοξου Εκκλησιας!

Και τότε ισως ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ το λαθος σου Αμέθυστε!

---------------------------------

Εκτος αν δεν θελεις να ακουσεις Αμέθυστε!

Θα αναμένω...

Περιμενω να μας πεις Αμέθυστε, πως θα ηθελες εσυ την Εκκλησια, και στην Ενορία που εκκλησιάζεσαι σε τι διαφερει απο τις υπόλοιπες!


Μυρμιδόνας
ο αθεολόγητος

Ανώνυμος είπε...

;;Οσον αφορά τώρα για το τι λέγει ο Γιανναράς...τι΄πρεσβεύει ο πατήρ Μετταληνός κ.λ.π,θα ήθελα να πω μια γνώμη..
Μπορεί να είναι θεολόγοι σπουδαίοι,όμως δεν είναι και άγιοι..και όλους μπορώ να τους ακούσω και να βγάλω τα δικά μου συμπεράσματα αλλά χρυσός από χρυσό έχει διαφορά..ΆλλοΆΓΙΟΣ ΠΟΥ ΘΕΟΛΟΓΗΣΕ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΘΕΟΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΘΕΟΛΟΓΗΣΕ..ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΡΥΣΟΣ 14 ΚΑΙ ΧΡΥΣΟΣ 18 ΚΑΡΑΤΙΩΝ ..ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΝΑ ΔΙΑΛΛΕΞΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟΝ ΧΡΥΣΟ ΤΩΝ 18 ΚΑΡΑΤΙΩΝ..ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΝΑ ΚΕΙΜΕΝΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΠΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΘΕΟΛΟΓΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟΣ...ΓΙΑΤΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΕ ΑΛΛΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΙ ΠΛΑΝΕΜΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΤΙ ΘΑ ΠΕΙΣ;ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΟΛΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΣΕ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΜΑΣ ΝΑ ΠΕΙΣ ΠΩΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙ!ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΑΝΔΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΕΥΘΕΙΑ ΜΕ ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΥΝΧΑΙΡΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΥΤΟ!..
ΟΙ ΠΙΟ ΠΟΛΛΟΙ ΠΙΣΤΟΙ ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΝ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΓΡΑΦΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΕΤΟΙΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΟΘΕΟΛΟΓΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ..ΕΤΣΙ ΟΜΩΣ ΕΧΟΥΝ ΜΙΑ ΣΦΑΙΡΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΒΑΘΙΑ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ..ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΛΕΓΟΥΝ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΠΩΣ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ..ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΜΑΣ ΘΕΟΛΟΓΗΣΑΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΟΛΛΑ ΔΑΚΡΥΑ,ΓΟΝΥΚΛΙΣΙΕΣ,ΚΟΜΒΟΣΧΟΙΝΙΑ ΚΑΙ ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΗ ΠΡΟΣΕΥΧΗ,ΣΧΕΔΟΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΘΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΗ ΜΕΤΑΝΟΙΑ ΓΙΑΥΤΟ ΚΑΙ Ο ΘΕΟΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ ΤΗΝ ΣΟΦΙΑ ΤΟΥ,ΓΙΑΥΤΟ ΚΑΙ ΕΧΕΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΒΑΡΥΤΗΤΑ..ΠΗΝ

χαλαρωσε είπε...

ο κληρικαλισμος εχει μακρυα ποδια και στον χωρο της Εκκλησιας. Δεν ειναι δυτικο, ας πουμε φρουτο, ειχε, εχει και κατα πως δειχνουν τα πραγματα στο τελος μονο αυτος θα εχει μονο-λογο. Απλα η Εκκλησια θα ειναι αλλου. Ετσι ο επισκοπος τους θα ειναι εις τυπον, και τοπον ατοπον της ανθρωπο-θεολογιας τους ή της θηριολογιας τους. Βεβαια μεσα σε πνευμα αγαπης και οχι αληθειας, ολοι θα νομιζουνε οτι ειναι πιασμενοι απο τον χιτωνα του Κυριου. Ουτε που θα βλεπουν οτι ο χιτωνας, πανω στον οποιο κανουν τα εκκλησιολογικα αισχη τους, δεν ειναι αραφος αλλα κλαδικος και παρδαλος. Ομως ποτε δεν επαψε η Εκκλησια ( Ορθοδοξη, για να ειμαι ακριβης) να αγιαζει τον ανθρωπο. Το οτι γεμισε ο τοπος οικουμενιστες, που διδασκουν πραγματα αλλοτρια, αυτο δεν σημαινει οτι η Εκκλησια δεν αγιαζει ή οτι κατελυθει. Τωρα αν ο Περγαμου και ολοι οι κληρικο-μαστουρωμενοι αριθμολογοι και αλλα συναφη νεοφιλοσοφικα, παλαια δε γνωστκο-μαρκιωνιτικα ή και βουινδικα κτλ ( ας μου επιτραπει ο νεολογισμος ) νομιζουν οτι χωρις αυτους μυστηρια δεν γινονται ή δεν υπαρχουν ή οτι αυτοι κατεβαζουν τον Θεο και ανεβαζουν τον εγωισμο τους ( τον εωσφορικοτατο εγωισμο τους ) στον εβδομο ουρανο, κακο του κεφαλιου τους. Εχει φτασει το πραγμα να βλεπει ο λαος τον επισκοπο που παει στην Θεια Λειτουργια ΚΑΙ να χτυπιεται ποιος θα πρωτοφιλησει το χερι του. Αλλοφροσυνη. Αν δε κατα το νεο-θεολογικο ( τον παλαιο-παπικο δλδ, ω της αβυσου βαθος αμετρητον, φτασαμε να παπο-θεολογουμε εναντια στην παπικη θεολογια και νομιζουμε οτι μιλαμε τα ρηματα του Κυριου Ιησου Χριστου ),τυφωνα οι επισκοποι ειναι ο ιδιος ο Χριστος και χωρις επισκοπο δεν υπαρχει Εκκλησια ε, τοτε ειμαστε ενα βημα πριν τους πεντηκοστιανους ( τον φαγαμε τον παπα, τουλαχιστον αυτος λεει οτι μονο εγω Τον αντικαθιστω ). Τυφλοι ειναι. Προσωπικα συμφωνω απολυτα με τον αγωνα του αδερφου αμεθυστου να τους ξεμπροστιαζει. Τωρα αν αυτο μεταφραζεται σε απαξιωση της ιερωσυνης ε, τοτε το πραγμα αλλαζει. Αλλα δεν νομιζω οτι κατι τετοιο συμβαινει. Διοτι ο αδερφος 'ανεβαζει' στον ιστοτοπο μυρια οσα απο Αγιους Πατερες και μαλιστα συγχρονους. Κατι να συμπληρωσω για τον αδερφο Μυρμιδονα. Αδερφε μου στην Εκκλησια βρισκομαστε διοτι ειναι η φυσικη μας θεση. Τον ΧΡΙΣΤΟ τον θερμοπαρακαλαμε να ριξει το βλεμμα του και σε εμας διοτι ειναι ποθητος. Πως να ζησεις χωρις Χριστο; Γινεται; Δεν γινεται. Ε οταν το μονο σου μελημα ειναι ο Χριστος, πιστεψε με ολα τα ερωτηματα που εκ-θετεις ειναι ανουσια. Αλιμονο αν εβαζα κατω την ζυγαρια και ελεγα οτι, αφου ο Χριστος μου δινει τοσα και με κανει και καλο ανθρωπο ( αλλη κοροιδια και αυτη ) θα τον ακολουθησω και θα ειμαι και πολυ 'τζετ' ( που λενε και πιτσιρικαδες δλδ ). Ο αντι-εξω-απο-εδω θα σου δωσει περισσοτερα. Θα σε επιβραυευσει που θα εισαι καλος ανθρωπος και τυπικος, και ολες αυτες τις ανοησιες, θα σε κρεμασει και ενα κολλαρο αποδοτικοτητος και θα εισαι ευτυχης. Η κατασταση ειναι κβαντικη και χαωδης και μενει μονο η απολυτη εμπιστοσυνη στο θελημα Του. Οχι υπολογισμους με τον ΑΓΙΟ ΤΡΙΑΔΙΚΟ ΘΕΟ, αδερφε μου, μονο απολυτη παραδωση. Ε, μετα δεν θα σε απασχολει ουτε το μεταναστευτικο ουτε το παπαδοκρατικο. Κι αν σου την σβουριζει που τα χωνει στην λαθρομεταναστευση ( κατ'εμενα πολυ καλα κανει ) και σου ανασυρει συριζοευαισθησιες μην ξεχνας οτι τα συνορα ο Θεος τα εβαλε. Ε κατι παραπανω θα ηξερε. Δεν νομιμοποιει αυτο που λεω την βια ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ αλλα απλα φερνει στην επιφανεια την δηλωση του Κουνδουρου ( αλλος ΣΥΝ-βαρεμενος ) οτι τερμα οι παιδικες και αφελεστατες συμπληρωνω, μ-----ες που πιστευα. Ευλογειτε.

Ανώνυμος είπε...

Πηνελόπη,

Χριστός Ανέστη.

Σωστά έγραψες την γνωμη σου.

Οσο για το σχόλιο σου:

"Απο οτι βλεπω...τα σχόλια πήραν φωτιά"...δεν νομίζω να εννοείς κατι συγκεκριμένο; :) :)

Να συνεχίζεις να γραφεις Πηνελόπη, εγω πάντως θα σε διαβάζω!

Μυρμιδόνας

Υ.Γ.: περιμενω τις απαντησεις των φίλων "Χαλάρωσε" και Αμέθυστου

amethystos είπε...

Αγαπητέ Μυρμιδόνα, ο Ρωμανίδης μας άνοιξε ξανά το δρόμο για την ολοκλήρωση του σκοπού του χριστιανού, που είναι η απόκτηση του Αγίου Πνεύματος. Βλέπεις, η Εκκλησία έχει το γενέθλιό της την Πεντηκοστή. Που είναι η τελευταία πράξη. Προηγείται αυτής της πράξεως το βάπτισμα, οι δοκιμασίες των μαθητών, η Χάρις του Κυρίου, το Θαβώρ, ο Μυστικός Δείπνος, η Σταύρωση, η προδοσία των μαθητών και η Ανάσταση. Σαν να λέμε ότι πριν το πτυχίο προηγείται το δημοτικό. Ο κληρικαλισμός διδάσκει ότι το δημοτικό είναι το πανεπιστήμιο. Ο γερμανικός ιδεαλισμός αφορά το ΕΓΩ. Το οποίο στην αληθινή Εκκλησία εγκαταλείπεται για να μπορέσουμε να ακολουθήσουμε τον Κύριο. Μια ενορία (όχι η εκκλησία του καθενός μας) λειτουργεί ακριβώς όπως ένα μοναστήρι. Εάν δεν μας ενδιαφέρει η αίρεση, δεν μας ενδιαφέρει και η ένωση με τον Πάπα. Διότι η Ορθοδοξία δεν είναι σωστό δόγμα, είναι ορθή πράξη. Φυσικά υπάρχουν αγαθοί ιερείς. Τι δύναμη όμως έχουν απέναντι στους επισκόπους; Τι πιστούς φτιάχνουν; Ας πάρουμε μια γεύση από το εγκόλπιο. Την Εκκλησία την μάθαμε στα μοναστήρια.

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα Αμέθυστε,

σωστα τα λες.

Ομως και παλι δεν απαντας ολοκληρωμένα:

Τι θα ήθελες να κανει ενας απλος παπάς εναντίον του πανίσχυρου Επισκόπου του;

Οταν μαλιστα τόσοι Κανόνες και Νόμοι της Εκκλησιαστικής Διοικησης, του Πηδαλίου και των ΟΙκουμενικων Συνόδων ΕΝΙΣΧΥΟΥΝΕ την ΕΞΟΥΣΙΑ του ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ;

Τι περιμενεις απο εναν απλό παπά, που συνήθως εχει και οικογενεια με 5 παιδιά;

Να σηκώσει αντάρτικο κατα του Επισκόπου του;

Ωραια λοιπον.
Πες οτι το εκανε.
Και;

Το πρωτο που θα συμβει ειναι ή να τον στείλει μετάθεση σε ενα χωριό με 5 παπουδες και 10 κατσίκες...

ή να τον διώξει απο την Μητρόπολη του!

--------------------------------

Λοιπον Αμέθυστε..πως θα ήθελες εσυ να λειτουργεί η Εκκλησια;

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ!

Τι θεση να εχουνε οι Ιερεις;
Και τι οι Λαικοί;
Ποιος θα 'εκτελει' χρεη ιερέος;
Για ποσο καιρο;
Απο τι θα ζει;

Σε τι διαφερει η Εκκλησία που εχεις στο μυαλό σου απο την σημερινη πραγματικότητα;

Σωστα γραφεις οτι "εμαθες" την Εκκλησια σε Μοναστηρια.

Δηλ να γινουνε οι "εν τω κόσμω" Εκκλησιες Μοναστήρια;
Να λειτουργουνε οπως τα Κοινόβια Μοναστηρια στο Αγιο Ορος;

Ας πουμε πως το σκεφτεσαι;

Γιατι δεν μας μιλας αναλυτικα;

Τι πρεπει να αλλαξει πρωτα πρώτα; Πρεπει να 'φτιάξουμε' ενα Νέο Καταστατικο;

Ποιος θα ειναι ο αρχηγος; Ποιος θα αποφασίζει;

Γιατι δεν μας μιλας για ολα τα παραπανω ερωτήματα και άλλα τόσα που σιγουρα θα εχουνε και αλλοι αναγνώστες στο μυαλο τους -

- γιατι δεν απαντας αναλυτικά;

Θα περιμενω Αμέθυστε!

Μυρμιδόνας

Ανώνυμος είπε...

Κατι ακομα που ξεχασα να γραψω πριν.

Γραφεις Αμέθυστε:

"Διότι η Ορθοδοξία δεν είναι σωστό δόγμα, είναι ορθή πράξη".

--------------------------------

Δεν εισαι πάλι 'παρεξηγήσιμος' Αμέθυστε;

Δηλ η Ορθοδοξη Εκκλησια δεν εχει το σωστό Δόγμα;

Δηλ 'δεν παιζει και μεγαλη σημασία" αν εχουμε σωστό ή λαθος δόγμα, αρκει να εχουμε Ορθή Πράξη;

Και ποια η διαφορα του Σωστού Δόγματος απο την Ορθη Πράξη;

-------------------------------

Αμέθυστε, μην 'αρπάζεσαι' πάλι!
:) :) :)

Καλόπιστα ρωταω.
Ρωτάω διοτι δεν γνωριζω!

Λοιπον...ποιες οι διαφορες ;

Μυρμιδόνας

amethystos είπε...

'Ενας σωστός παπάς πρέπει νά φτιάξει ενορία γιά νά έχει δύναμη απέναντι στόν επίσκοπο. Σήμερα σάν εκκλησία θεωρείται ο ναός κι αυτό είναι τό τέλος.

amethystos είπε...

Ορθή πράξη όπως είπε καί ο Κύριος είναι νά πιούμε τό ποτήριό Του.

Ανώνυμος είπε...

Ξέρεις Αμέθυστε ποσοι εκαντοτάδες κοινωνούνε καθε Κυριακή στην ενορία μου;

Ξερεις ποσος κοσμος περιμενε 'ουρά' την Μεγ. Πέμπτη το πρωί;

Αλλα και το βράδυ της Αναστασεως;

Λοιπον;

Αυτό ειναι το νόημα;

Αυτός ειναι ο σκοπός;

-------------------------------

Αλλιως:

αν εγώ ήθελα και ήμουνα ετοιμος να κοινωνησω ΚΑΘΕ ΚΥΡΙΑΚΗ, και ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΑΚΟΜΑ...αν δεν αμάρτανα δηλαδη - φαντάζομαι δεν θα υπήρχε παπάς που θα μου απαγορευε την προσέλευση μου στο Αγιο Ποτήριο!

Αρα;

Μυρμιδόνας

amethystos είπε...

Μυρμιδόνα το ποτήριο του Κυρίου είναι ο Σταυρός Του.

Ανώνυμος είπε...

Μάλιστα.

Ο Σταυρός λοιπον.
Εννοεις προφανως τον Πνευματικό ΑΓώνα, σωστα;

Ετσι οπως μας το διδασκει το Γεροντικο και οι Μοναχοί, όπως ο Πορφυριος και ο Παίσιος, σωστα Αμέθυστε;

--------------------------------

Αν ομως το Ποτήριο ειναι ο Σταυρός, αυτό ομως τι σχεση εχει με τους "Παπάδες";

Μου απαγόρεψε ποτέ καποιος παπας να σηκώσω τον Σταυρό μου;

Ορεξη να εχω και θεληση...

Λοιπον;

Μυρμιδόνας

amethystos είπε...

Mυρμιδόνα δέν εννοούμε τόν Σταυρό τού Κυρίου πού αγγάρεψαν νά τόν σηκώσει ο Σίμων ο Κυρηναίος. Δέν αρκεί η θέληση καί η όρεξη τήν οποία δέν διαθέτουμε ούτως ή άλλως. Στό ευαγγέλιο ο Κύριος λέει ακριβώς τί χρειάζεται. Καί τό παπαδαριό δέν μπορεί νά προετοιμάσει κανέναν νά πιεί τό ποτήριο τού Κυρίου.

Ανώνυμος είπε...

Αμέθυστε,

εαν ο Σταυρός δεν ειναι ο Πνευματικος Αγώνας...

..και δεν ειναι ο Σταυρός που αγγάρεψαν τον Σίμωνα να τον σηκώσει..

...τοτε τι ακριβώς ειναι ο αυτός ο Σταυρός;

Μυρμιδόνας

amethystos είπε...

Είναι ο Σταυρός του Αγίου Μαξίμου του Ομολογητού, του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, του Πέτρου, του Παύλου. Όλων αυτών που κράτησαν την Εκκλησία ζωντανή πρίν περιοριστεί στην ιεραρχία. Όπως λέγαμε παλιότερα: Εάν η Θεία Ευχαριστία δέν λειτουργείται στούς πρόποδες του Θαβώρ, δύσκολα οδηγεί στον Κύριο.

Ανώνυμος είπε...

Αμέθυστε,

γράφεις:

"Εάν η Θεία Ευχαριστία δέν λειτουργείται στούς πρόποδες του Θαβώρ, δύσκολα οδηγεί στον Κύριο."

Στο ορος Θαβώρ εγινε η Μεταμόρφωση του Κυρίου μας!

Άρα;

Πρέπει και εμεις να μεταμορφωθούμε;
Ή πρέπει να "μιλήσουμε" με τον Μωυσή και τον Ηλία;

Στο Όρος Θαβώρ ο Κύριος δεν εδωσε το Μυστήριο της Θειας Ευχαριστίας, άρα;

Και εν τέλει:
τι σχέση εχει η Μεταμόρφωση του Κυρίου μας, η Συνομιλία του με τους 2 μεγαλους Προφήτες..με το Ποτήριο, τον Σταυρό...και στην προκειμενη περίπτωση με το "παπαδαριο" - όπως δυστυχως συνεχίζεις να γραφεις για τους Ιερείς της Εκκλησιας μας;

Θα περιμενω απάντηση σου Αμέθυστε.

Μυρμιδόνας

χαλαρωσε είπε...

οταν φρονω ορθα εχω ορθο δογμα. Αν πρατω με βαση το ορθο δογμα εχω ορθη πραξη. Δεν ειναι διαλεκτικη η σχεση αλλα εκφραση της αυτης πιστης. Ο αμεθυστος Μυρμιδονα σου δινει απαντησεις. Αν και νομιζω οτι δεν ειναι απαραιτητο διοτι σου λεει ακολουθα το Χριστο. Τωρα το θεμα δεν ειναι κατα την αποψη μου να φτιακεις ενοριακες γιαφκες με μουτζαχεντιν που θα βαλουν την μπουργκα στον τοπικο επισκοπο. Μονο προσευχη θελει. Αλλα προσευχη, οχι Κυριε ελεησον και παμε για καφε. Θελει να ματωσουμε. Παραδοξως ουτε οι παπασες θελουν να ματωσουν ουτε εμεις. Οποτε στην κυριολεξια ειμαστε στα χερια της χαριτος. Αν το Παναγιο Πνευμα εχει εκπτωσεις και υπερβαλλει στην οικονομια Του παει καλως, θα εχουμε και κανενα φωτισμενο, διαφορετικα κλαψε μας. Προσευχομαστε να φωτιζει ο Θεος τους επισκοπους να οδηγουν το καραβι αλλα ταυτοχρονα προσευχομαστε να ειμαστε και στο σωστο καραβι. Διοτι ως γνωστον γεμισε ο τοπος καραβια και λιμανια. Καθε λιμανι τη μεταφραση του και το καραβι του. Δυσκολο; Εμ τι να κανουμε. Αλλιως δεν θα ελεγε θα πνανησει και τους εκλεκτους. Βεβαια εχουμε και ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ του Αγιου Μαξιμου του Ομολογητη οποτε δεν χωραει απελπισια. Ευλογειτε.

Ανώνυμος είπε...

Xριστός Ανέστη!
κύρ,Μυρμιδόνα με όλο το θάρρος θα ήθελα να συμπληρώσω και εγω
Το κάλλος της Ορθοδοξίας είναι στην θεραπευτική της.τΟ δόγμα είναι το θεμέλιο για να καθαριστεί ο άνθρωπος.Μιλάμε για μια βαθιά κάθαρση.Διότι εφόσων ο άνθρωπος επαναλαμβάνει τις αμαρτίες μετά την εξοΜολόγηση,σημαίνει η ψυχή αυτή μεταμελήθηκε αλλά δεν μετανόησε.Βρήκα κάποτε κάτι εκπληκτικό στους λόγους του ΑΓΙΟΥ ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ ΤΟΥ ΕΓΚΛΕΙΣΤΟΥ

''Αιτία των πτώσεών μας ακόμη και μετά τη ΘΕΙΑ ΜΕΤΑΛΗΨΗ,είναι οτι δεν επιδιώκουμε να πολεμήσουμε τα πάθη που μας κυβερνούν.Όσοι μετενόησαν και εκοινωνησαν επεστράφη η ψυχική υγεία των.Ο ΕΧΘΡΌς ΟΜΩΣ ΜΑΣ ΨΙΘΥΡΙΖΕΙ''ΘΑ ΠΕΣΕΙΣ;ΘΑ ΕΓΕΡΘΕΙΣ ΠΑΛΙ..ΤΙ ΣΤΕΝΟΧΩΡΕΙΣΑΙ;..ΠΟΙΟΣ ΟΜΩΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΕΑΝ ΘΑ ΕΓΕΡΘΕΙ;>>>1

Ανώνυμος είπε...

<<<<<<Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΕΓΕΡΘΟΥΜΕ,ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΚΑΛΟ,ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΠΟΜΕΝΕΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ[ΠΡΟΣΕΧΤΕ]ΚΑΤΕΡΧΕΤΑΙ Η ΘΕΙΑ ΧΑΡΙΣ,ΤΟ ΖΩΟΠΟΙΕΙ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΙΝΕΙ ΤΗΝ ΥΠΕΡΟΧΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ.ΟΙ ΣΥΧΝΕΣ ΠΤΩΣΕΙΣ ΟΜΩΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΥΝ ΜΙΑ ΚΑΚΙΑ ΣΥΝΗΘΕΙΑ ΜΕΣΑ ΜΑΣ ΝΑ ΑΜΑΡΤΑΝΟΥΜΕ.ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΠΤΩΣΗ ΜΑΣ ΑΠΟΜΕΝΕΙ ΟΛΟ ΚΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΟΛΙΓΟΤΕΡΟΣ ΧΩΡΟΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΧΑΡΗΣ...
ΓΙΑΥΤΟ ΔΕΝ ΠΡΟΟΔΕΥΟΥΜΕ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ.

Ηθελα να πω πως ο χριστιανός για να μοιάσει του Χριστού θα πρέπει να αγωνιστει να καθαρισει νουν και σώμα από τα πάθη ώστε να φτάσει στην καθαρότητα ,αγνότητα ..τελειότητα όπως ο Κύριος.ο αββάς χαιρήμονας έλεγε πως για να μείνει η αγνότητα στο σώμα και στην ψυχή πρέπει να προσευχόμαστε συνεχώς με ταπείνωση και συντριβή καρδιάς..μεχρι να γίνει αυτό η ψυχή θα παλινδρομεί.πην

amethystos είπε...

Στό Θαβώρ Μυρμιδόνα ο Κύριος κάλεσε καί έδειξε τήν Δόξα Του, τούς πρώτους τρείς χριστιανούς οι οποίοι ήπιαν από τό ποτήριό Του.

Ανώνυμος είπε...

Άμέθυστε,

ενδιαφέρον η πληροφορία που δινεις, οτι οι τρεις πρώτοι Μαθητές που κοινώνησαν ητανε αυτοι που ειδανε την Μεταμόρφωση Του!

Απο εκει και περα ομως, οι αποριες παραμένουνε:

Καλείς τον πιστό χριστιανό να δεί την Δόξα του Κυρίου;
Και αν ναί, πως να το πετύχει αυτό;

ΕΠισης γραφεις οτι αυτοι που ειδανε την Δόξα Του, αυτοι και πρωτοι μετάλαβαν απο το Ποτήριο.

Πιο πανω ομως γραφεις οτι οταν μιλας για το Ποτήριο εννοεις τον Σταυρό!

....Μαλιστα...Μάλλον μονο εγω μπερδεύομαι με αυτα που γραφεις Αμέθυστε!

Οι υπόλοιποι αναγνώστες φαινεται να σε κατανοούνε, άρα το προβλημα να υποθέσω υπαρχει σε μενα;

Μυρμιδόνας

amethystos είπε...

Φίλε Μυρμιδόνα το ποτήριο του Κυρίου δέν είναι η Θεία Μετάληψη. Είναι έκφραση του ιδίου του Κυρίου, βρίσκεται στα Ευαγγέλια. Όταν οι μαθητές του ζήτησαν να μάθουν ποιός θα καθίσει στα δεξιά Του, ποιός είναι ο πρώτος, ο Κύριος απάντησε : Πρώτος είναι αυτός που θα πιεί απο το ποτήριο μου, το πικρό ποτήριο τον Σταυρό. Εμείς λαμβάνουμε το σώμα και το αίμα του Κυρίου για να μας συγχωρηθούν οι αμαρτίες.

Ανώνυμος είπε...

Μάλιστα.

Τώρα έτσι όπως το εγραψες Αμέθυστε, το καταλαβαινω καλυτερα!

--------------------------------

Για προσωπικους λόγους το επόμενο διάστημα δεν θ εχω πολύ ελευθερο χρονο, όμως θα μπαινω καθημερινα στο ιστολογιο να ενημερώνομαι...

Οπότε βλέπουμε...ο καιρός θα δείξει!

Και πάλι χρόνια πολλά σε όλους τους αναγνώστες!

Μυρμιδόνας

Ανώνυμος είπε...

Υ.Γ.:

Μια τελευταία απορία.
Και μετα δεν ενοχλώ άλλο με τις ερωτησεις μου!

----------------------------------

Λες Αμέθυστε, οτι το Ποτήριο δεν ειναι η Κοινωνια, ειναι ο Σταυρός του Κυρίου, το "Πικρό Ποτήριο" με ότι αυτο συνεπάγεται και σημαίνει.

Ως εδω ολα καλα.

Ομως, πως τα συνδυάζεις ολα τα παραπανω επιχειρηματα σου με το Ορος Θαβώρ;

Δεδομένου οτι στην Μεταμόρφωση του Κυρίου οι 3 μαθητές ειδανε:

- την Δόξα Του, την Δύναμη Του, την Εξουσία Του, το Φως Του...

...και σε καμμία περιπτωση δεν ειδανε κατι που να 'παραπέμπει' σε "πόνο", 'Πίκρα", Σταυρό και Πικρό Ποτήριο;

Λοιπον;

Μυρμιδόνας

Σαλογραια η Ευαν.Παναγοπούλου-Κουτσούκου είπε...

Μυρμί...
Πάρε και διάβασε το βιβλίο του Αγίου Ιγνατίου Μπριαντσιάνινωφ που μετάφρασε ο Πέτρος ΜΠότσης, για το Ποτήριον του Κυρίου, και θα καταλάβεις τι θέλει να πεί ο μπλογκάρχης...

amethystos είπε...

Καί στόν Ευαγγελισμό τής Θεοτόκου Μυρμιδόνα ο Αρχάγγελος είπε "Μή φοβού Μαριάμ".
Στό Θαβώρ βλέπουμε, πέραν πάσης αμφιβολίας, τόν αληθινό Θεό καί ταυτόχρονα τόν ψεύτικο θεό πού είμαστε εμείς. Από τούς μαθητές τού Κυρίου μόνο οι τρείς ήταν έτοιμοι νά εγκαταλείψουν τήν ψευδαίσθηση τής θεότητος πού έχουμε όλοι μας.
Όταν οι μαθητές μετέφεραν το Ευαγγέλιο σέ όλα τά έθνη, κηρύττοντας τήν ένωση τού αληθινού Θεού μέ τόν άνθρωπο, ταυτόχρονα καταργούσαν καί τόν ψευτοθεό πού είναι ο άνθρωπος. Αυτός ο ψευτοθεός αρνούμενος νά χάσει τήν ψευδαίσθηση τούς σταύρωσε.
Σήμερα αρνούνται νά χάσουν τήν ψευδαίσθηση οι φίλοι σου οι παπάδες, μέ άπειρους τρόπους, ακόμη καί μέ τήν αγαθότητα.

Ανώνυμος είπε...

Αμέθυστε

επειδή δεν είχα ύπνο, αποφάσισα να περασω 'το βραδυ μου', απαντώντας στο τελευταιο σου σχόλιο!
ΕΠΙΤΡΕΨΕ μου για μια ακομα φορα να σου μιλησω "σκληρά", ή οπως ειπε ο φιλος μας "χαλάρωσε":

"ρε Μυρμιδόνα...γιατι εκφραζεις ΠΙΚΡΙΕΣ στα σχολια σου";
---------------------------------

Αμέθυστε, θα στο πω «ωμά» αλλα με ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ, και γιατι όχι, και πόνο ψυχης!
Πολύ φοβαμαι ότι εχεις ΠΕΣΕΙ ΣΕ ΠΛΑΝΗ!
Πολύ φοβαμαι, ότι ΕΧΕΙΣ ΞΕΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ!
----------------------------------

Αμέθυστε, εσυ δεν διακρινεις δηλ στην πράξη ενος ανθρωπου - ακομα και αν ειναι ιερέας - αν το λαθος που κανει, το κανει με πονηρό σκοπό, με ύπουλα κίνητρα...ή τυχον το κανει απο άγνοια και απερισκεψία;

Δεν υπάρχει δηλ διάκριση;
Ολοι και όλα στο ίδιο τσουβάλι;

Αν δεν κανεις διάκριση, τοτε ειμαστε ΟΛΟΙ για την ΚΟΛΑΣΗ - διοτι ποιος άνθρωπος ειναι ΑΝΑΜΑΡΤΗΤΟΣ; Μονο ο Κύριος ειναι!
Αρα;
--------------------------------

Μου μιλας για τους 'φιλους μου τους παπάδες', ωσαν να λες επροκειται για "εμπόρους ναρκωτικών", για "παιδεραστες και τραβέλια στην περίφημη οδό Συγγρου της Αθήνας"!
Γιατι το κάνεις αυτό Αμέθυστε;
Και αν εμενα με κατηγορεις επειδή οι Ιερείς ειναι φίλοι μου..αλήθεια, για πες μας:
Εσυ ποιους εχεις ως φίλους;
Εσενα, οι δικοί σου φίλοι αλήθεια τι 'επαγγέλονται";
----------------------------------

Αλήθεια, ο π. Ρωμανίδης που πολύ σωστά αναφέρεις, Ιερέας δεν ήτανε;
Ο π. Σμέμαν Ιερέας δεν ήτανε;
Ο π. Σωφρόνιος Σαχάρωφ;
Ο γέροντας Πορφύριος;
Ο Ιω ο Χρυσόστομος που εσυ πιο πανω αναφερεις στα σχολια σου, ιερεας δεν ητανε και μαλιστα επισκοπος; Και Πατριάρχης Κ.Πολεως;
Ο Ἀντωνίου Sourozh, που εχεις φιλοξενησει και άρθρα του στο ιστολογιο σου;
Ακομα ακομα και ο π. Μεταλληνός, που τοσο αυστηρα τον κρινεις, ενώ στις ομιλιες του και χρησιμοποιεί «πατερικο λόγο» και είναι εναντίων των Οικουμενιστών και Παπικών;!
Σε ρώτησα, αλλα απάντηση δεν πηρα: «Αν ο π. Μεταλληνός και τον κρινεις τοσο αυστηρα, οι υπόλοιποι τι; Για τον Καιάδα;»!
----------------------------------

Εγω πρώτος εχω γραψει ‘κολακευτικα’ λόγια για σενα Αμέθυστε.
Εγω που για 9 μηνες «ξημεροβράδυαζα» στο Ιστολογιο σου!
Εγω πρώτος έλεγα ότι το πιο ΔΥΝΑΤΟ και το πιο ωραιο χριστιανικο Ιστολογιο σε ολο το Ιντερνετ, είναι το δικο σου!
Μαλιστα ειχανε φτασει στο σημειο να μου καταλογιζουνε ότι εσυ με βαζεις να σε παινευω. Ή ότι καπου αποσκοπώ για να σου λεω καλα λόγια!

Τι με ειχε ‘συγκινησει’ σε σενα; Και γιατι εγραφα ότι εγραφα;
Αφενος μεν το ‘ανορθόδοξο’ των απαντησεων σου.
Επειδή και εγω δεν αντέχω το λεξιλογιο της ‘κλασσικης θεολογιας’, σε σενα, βρηκα κατι διαφορετικο, νομιζα αυτό που ‘εψαχνε η ψυχούλα μου’.
Και αφετερου:
Αρκετα σχόλια σου, σε διαφορα θεματα, κυριως κατά των Οικουμενιστών και των Αιρετικων – τα ειχα ‘βιώσει’ και εγω, βέβαια σε άλλον ‘τομέα’ και ‘δια άλλης οδου’, οπότε σκεφτηκα ότι μπορω να σε ‘ακολουθησω’.

Ανώνυμος είπε...

Αμέθυστε,
Τοσες φορες σε ρωταω και σε ξαναρωταω, νομιζω με ΕΥΓΕΝΙΚΟ τρόπο:
«Γραψε μας, πως θα ηθελες εσυ την Εκκλησια; Πως την ‘οραματίζεσαι’; Πως θα επρεπε ‘να λειτουργει;» -
- ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΑΣ!

Το κανεις ΕΠΙΤΗΔΕΣ; ΔΙΣΤΑΖΕΙΣ; ΦΟΒΑΣΑΙ ότι μετα θα ΑΠΟΚΑΛΥΦΤΕΙ Η ΠΛΑΝΗ ΣΟΥ; Και θα φυγουνε από κοντα σου και οι ‘λιγοστοι’ απομείναντες;

ΤΙ ΦΟΒΑΣΑΙ και δεν γραφεις σε μια αναρτηση σου: «Ετσι θα επιθυμουσα να λειτουργησει η Ορθοδοξη Εκκλησια» ή «η Επιστροφή στην Αρχαία Εκκλησια»;
----------------------------------

Νομιζεις Αμέθυστε, εγω δεν βλεπω τα ΛΑΘΗ των ιερεων μας;
Θα σου πω ένα πολύ προσφατο:
Στην Περιφορα του Επιταφίου…βλεποντας τους Ιερεις της Ενοριας μου να ΓΕΛΑΝΕ και να κανουνε ΑΣΤΕΙΑΚΙΑ – βεβαια παντοτε υποθετω καλοπροαιρετα – και συνομιλωντας ΓΕΛΩΝΤΑΣ με τους περαστικους που συναντουσαμε κατά την περιφορα του Επιταφίου, ξερεις τι σκεφτηκα;
ΑΠΟΚΤΗΣΑΜΕ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΟΙΚΕΙΟΤΗΤΑ με τον ΚΥΡΙΟ ΜΑΣ, που στην «ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ» μπορουμε και καλαμπουρίζουμε; Κανουμε πλάκα;

Βέβαια, το μονο που τους ‘σωζει’ είναι ότι ηθελαν επικονιωνια με τον κόσμο, με τους πιστους! Όμως, την μιση ώρα της περιφορας…λίγη σοβαρότητα δεν βλαπτει, σωστα;

Άλλο λάθος των Κληρικων;
ΠΙΣΤΕΨΕ με ΑΜΕΘΥΣΤΕ, δεν μπορω να ακουσω ΚΗΡΥΓΜΑ!
Θελω να πω, στο Εκκλησιαστικο ραδιόφωνο, όποιον σταθμο και αν ακουω, ειτε είναι της Εκκλησιας της Ελλαδας, ειτε Πειραικη Εκκλησια, ειτε Μοναχική Διακονια, ειτε Λυδια – μολις βαζουνε ΚΗΡΥΓΜΑ, ΑΛΛΑΖΩ ΣΤΑΘΜΟ!
Μονο για ψαλμωδια και Προσευχες ακουω τους εκκλησιαστικους σταθμους!

Τα ίδια και τα ίδια κηρύγματα εδώ και τοσες δεκαετίες!
Τιποτα το πρωτότυπο, τιποτα το σημαντικό!
Πολύ σπάνιες οι εξαιρεσεις και οι φορες που θα πω: «Όπα, εδώ ακουσα κατι ενδιαφερον»!

Τα κηρύγματα στην Εκκλησια; Μετα την Αναγνωση του Ευαγγελίου;
ΟΥΔΕΜΙΑ ΥΠΟΨΙΑ για ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ!
Πετάνε τον πιστό χριστιανό στα ‘κρύα του λουτρου’ και τον αφηνουνε αβοήθητο!
Ουτε τι τον περιμενει στον Αγώνα, ουτε τι θα ‘ανακαλυψει’, τι θα ‘βιωσει’, τι εμπειριες θα κανει! Ουτε τι τον περιμενει σε μια ενδεχομενη Πτώση, σε μια ενδεχόμενη «Αποκάλυψη»!
Τίποτα!
Ολο το κήρυγμα περιστρεφεται πώς να ειμαστε Καλυτεροι και Ηθικότεροι άνθρωποι!

ΝΟΜΙΖΕΙΣ Αμέθυστε εγω δεν βλεπω τα λαθη;
Σπανια θα δεις Ορθόδοξο Κληρικο να κηρύξει διχως να διαβαζει το λόγο του ‘από μέσα’ – ωσαν να λες διαβαζει δελτιο ειδήσεων!

Όμως, στο εχω ξαναγραψει: άλλο αυτό, και άλλο να καταδικαζεις την Εκκλησια ως «Χαρυβδη» και τους Ιερεις ως «Σκύλα»!
Άλλο τα ανθρωπινα λαθη του Κληρικου, και άλλο να αποκαλεις τους Ιερεις μας «παπαδαριό»!

Σε ρώτησα Αμέθυστε, αν μου έδινες μια ανάρτηση από το Ιστολογιο σου, να γραψω την γνωμη μου για τους Κληρικους, και απέφυγες διακριτικά.
Μην φοβασαι, δεν στο ξαναζητάω! Μην φοβασαι Αμέθυστε, δεν θα χαλάσω την καλη φήμη που εχει το Ιστολογιο σου!
Αν και νομιζω, δεν ειχες και τιποτα να χασεις, σιγα, μια ανάρτηση, δεν σου ζητησα και την ψυχη σου!
Ας εβαζες ότι τιτλο ηθελες εσυ! «Διαβαστε τις ανοησιες του αναγνωστη του Ιστολογιου μου Μυρμιδόνα»! Δεν θα με ενοχλουσε!

Ανώνυμος είπε...

ΕΠΙΛΟΓΟΣ:
Αμέθυστε, για να μην μας λες πως ‘επιθυμεις’ εσυ να λειτουργει η Ορθοδοξη Εκκλησια, ΕΜΕΝΑ το λιγοστό μυαλο μου, παει αλλου!
Πολύ φοβαμαι ότι ΕΧΕΙΣ ΜΠΛΕΞΕΙ Αμέθυστε, και αν εχω αδικο, ‘απόδειξε’ το! Μιλα μας επιτελους! Γραψε τι σκεφτεσαι! Δεν γινεται μονιμως να πετας χειρομβοβίδες και μετα να ‘ξαφανίζεσαι’!
Ετσι, σκεφτομαι τα πιο ‘απιθανα σεναρια’: Λαικοι τελουνε στην ‘ενορια’ σου τα Θεια Μυστηρια;!
Απάντα Αμέθυστε!
Να υποθεσω ότι Λαικοί, Χριστιανοι πιστοι, ας πουμε τελουνε την Θεια Ευχαριστια;
Σε λαικό εξομολογεισαι;
Ετσι είναι Αμέθυστε;
Γιαυτο διστάζεις να μιλησεις; Γιαυτο φοβασαι να περιγραψεις την Ενορια σου;
Γιαυτο τα εχεις βαλει γενικα με τους παπάδες;
Και αν επιτελους εχετε και εσεις έναν κληρικο στην Ενορια σου – σε τι διαφερει αυτος ο Κληρικος από τους υπολοιπους; Και ποιος σου λεει εσενα Αμέθυστε, ότι αν τον γνωρισω αυτόν τον Κληρικο…δεν θα του βρω αδυναμιες και ελαττωματα όπως εσυ βρισκεις π.χ. στον π. Μεταλληνό;

ΑΜΕΘΥΣΤΕ, ακου και αυτό!
Δεν εφυγα από τον κόσμο και από την ζωή του κοσμου, οπου εκει επικρατουσε το σύνθημα: «Ολες οι γυναικες είναι πουτάνες» και «ολες οι ξανθιές είναι χαζές» -
-για να έρθω στην Εκκλησια…να ακουω «ολοι οι παπάδες είναι ανεπαρκείς» και το «παπαδαριό δεν εχει καμια ιδεα από χριστιανισμο»!

Αυτά τα ολίγα Αμέθυστε.
Νομιζω πιο ξεκάθαρα δεν θα μπορουσα να τοποθετηθω!
Συγγνώμη που και παλι σου μιλησα ‘απότομα’, αλλα ότι σου γραφω με ειλικρινεια και από αγάπη για την Ορθόδοξη Εκκλησια, τουλαχιστον αυτό με ‘εξιλέωνει’ λίγο;

Αναμένω τις σκεψεις σου.

Μυρμιδόνας
ο Πικραμένος

Ανώνυμος είπε...

Αμέθυστε,

μήπως εδω και μήνες εχω τις ίδιες απορίες, ακριβως διότι δεν δίνεις ΞΕΚΑΘΑΡΕΣ απαντήσεις;

Στο μοναστήρι που ζεις να υποθέσω εχετε Κληρικο; Εναν κληρικό με 20 μοναχους;
Καπως ετσι να το φανταστώ;

Μυρμιδόνας

amethystos είπε...

Μυρμιδόνα μετά τόσους μήνες συνεχίζεις νά έχεις τίς ίδιες ακριβώς ερωτήσεις. Εμείς ζούμε στό εξωτερικό καί οι εκκλησίες καί οι παπάδες είναι τής πλάκας χειρότεροι από τούς Έλληνες.
Άν θές νά μάθεις πώς είναι η εκκλησία πήγαινε νά ζήσεις ένα μήνα σ'ένα καλό μοναστήρι.
Από τή στιγμή πού δέν υπάρχει ενορία δέν υπάρχει εκκλησία.
Καλός άνθρωπος ή αγαθός παπάς, όπως λές κι εσύ, δέν σημαίνουν καλός χριστιανός.

Ανώνυμος είπε...

Ωραια. ΓΙατί ομως Αμέθυστε δεν μας λες πως "λειτουργει" η "ιδανικη Ενορια";

ΜΟναστήρι απο ΜΟναστήρι διαφέρει;

Ας πουμε "αγιορείτικου τύπου";

Με 12 ωρες την ημέρα Θεία Λειτουργία;

Υπαρχουνε και ΜΟναστήρια που λειτουργουνε μονο το πρωί και το απογευμα κανουνε Εσπερινό.

---------------------------------

Δηλ οι Λαικοί για να 'σωθουνε' πρεπει να παρατήσουνε τον Κοσμο και να πανε να 'κλειστουνε' σε ΜΟναστηρι;

Μυρμιδόνας

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Μυρμιδόνα
νομίζω ότι η τελευταία απάντηση του Αμέθυστου, ήτο α π ο λ ύ τ ω ς
διαφωτιστική.
Μη τον ταλανίζετε με τας ερωτήσεις σας, δεν θα προκύψει κάτι περισσότερον.

Χριστός Ανέστη!

amethystos είπε...

Μυρμιδόνα περισσότεροι από εμάς επειδή τελειώνουμε κάποιο σχολείο νομίζουμε πώς ξέρουμε νά διαβάζουμε.
Τό "διάβασμα" δέν είναι ανάγνωση. Είναι κατανόηση. Πολύ λίγοι άνθρωποι κατορθώνουν νά γίνουν καλοί αναγνώστες.
Μάλιστα ο Κόντογλου έλεγε ότι υπάρχει ένα ξεχωριστό ταλέντο αναγνώστου.
Έπειτα Μυρμιδόνα, γιατί επιμένεις;
Αφού σέ ζαλίζει γιατί δέν τό κόβεις;

Ανώνυμος είπε...

Ελα μου ντε!

Γιατι δεν το κόβω;

Μαλλον πρεπει να εχω υποσυνείδητα τάσεις Μαζοχισμου!

Σε ευχαριστώ Αμέθυστε!

Θα το κόψω!

Καλη συνέχεια να εχεις και καλη πορεία!

-------------------------

Ανώνυμε, πολυ διαφωτιστικά αυτα που λεει ο Αμέθυστος!
Τοσο διαφωτιστικά, τα καταλαβες όλα τοσο καλα, δεν μας εξηγεις και εμας λιγο τι κατάλαβες;

Αληθώς Ανέστη!

Μυρμιδόνας

amethystos είπε...

Αγαπητέ φίλε Μυρμιδόνα μιά τελευταία παρατήρηση: από ένα κείμενο κατανοείς μόνον αυτό πού αφορά τό Εγώ σου.
Τό "εγώ" Μυρμιδόνα δέν μπορεί νά υποβάλλει ερωτήσεις. Ο,τιδήποτε λέει είναι η ταυτότητά του, τήν οποία προσπαθεί νά επιβάλλει.
Από άγνοια όλοι μας αμαρτάνουμε, αλλά, εφ'όσον μάς συγχωρεί ο Κύριος τίς αμαρτίες καί μάς καλεί νά τόν ακολουθήσουμε, πρέπει νά συγχωρήσουμε καί εμείς τόν εαυτό μας.
Η χριστιανική πορεία είναι συνέργεια.

Ανώνυμος είπε...

Ορίστε τα Στραβά και Αδικαιολόγητα Λάθη του Ορθοδόξου Ποιμνίου, των χριστιανων δηλ!
Να γιατι λεμε και ξαναλέμε, ότι ανθρωπίνως ειμαστε ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΟΙ σε αποτυχία και αφανισμό!

Δεν πρόλαβα να στριμώξω τον Αμέθυστο, δεν πρόλαβε επιτελους κάποιος να κανει ‘στενό μαρκάρισμα’ στον Αμέθυστο (δεν εχει σημασία που ήμουνα εγω, θα μπορουσε κάλιστα να είναι καποιος άλλος), και φυτρώσανε σαν τα…μανιτάρια οι χριστιανοι που τα ‘βάλανε’ μαζι μου!
«Μα Μυρμιδόνα, ο Αμέθυστος απαντάει ξεκάθαρα» μου γραφει ο ενας αδερφός!
«Μα Μυρμιδόνα, δεν φταίει ο Αμέθυστος αν εσυ δεν καταλαβαινεις τι σου γραφει», απαντάει ο άλλος!
«Μα Μυρμιδόνα», απαντάει ο ίδιος ο Αμέθυστος, «δικό σου είναι το πρόβλημα αν δεν εμαθες ανάγνωση στην Β’ Δημοτικου, δεν ευθύνομαι εγω»!

Επιτέλους θα εδινε ο Αμέθυστος απαντήσεις, τι πιστεύει για την Εκκλησια, πως εκκλησιάζεται ο ίδιος στην Ενορία του, αν εχουνε Κληρικο, αν οι Λαικοι τελουνε τα Μυστήρια, σε τι είδος Μοναστήρι να προτιμησουμε να ‘δοκιμασθουμε’ για ένα μήνα, ώστε να γνωριζουμε την Αληθινη Πίστη…
…επιτέλους θα απαντουσε, αλλά δεν πρόλαβα!

Εμφανίστηκαν από το πουθενα αδερφοι μου χριστιανοι – πως βγαινουνε τα σαλιγκαράκια όταν μυρίζονται βροχη; - και έπεσαν πανω μου να ‘με φανε’!

«Και τι πράγματα είναι αυτά Μυρμιδόνα; Δεν ντρεπεσαι να ενοχλεις τον Αμέθυστο; Να τον πιέζεις τοσο πολύ; Ο Αμέθυστος σου φταιει αν εσυ ΔΕΝ ΜΑΤΩΝΕΙΣ όταν προσεύχεσαι; Λεγε ρε Μυρμιδόνα…σταζεις αιμα όταν προσευχεσαι; Όχι; Τι ειπες; Όχι; Σαν δεν ντρεπεσαι! Δεν ξερεις ότι κάθε φορα που προσευχεσαι πρεπει να μαζευεις τουλαχιστον ένα κουβα αιμα όταν μιλας με τον Θεό; Ε; Ντροπή σου…Και από πανω ενοχλεις τον Αμέθυστο…»!

Ο ίδιος ο Αμέθυστος ητανε ‘ετοιμος’ παραλιγο, να δωσει απαντησεις!
Όταν όμως ειδε…ότι ξεφύτρωσαν από το πουθενα υποστηρικτες του…χάρηκε!

Δεν προλαβα να πιέσω τον Αμεθυστο…και εμφανιστηκαν αδερφοι χριστιανοι, ειτε άντρες, ειτε γυναικες..
..ειτε με το Πάτριο Ημερολογιο, ειτε με το Νέο..
..ειτε εχοντες δικο τους Ιστολογιο ειτε μη έχοντες…

…και τρεξανε να ενισχύσουνε τον Αμέθυστο, ωσαν να λες ο Αμέθυστος είναι ένα μικρό παιδακι, που το καημενο εχει αναγκη υποστηριξης!

Όπως παλαιότερα, που ειχα ‘στριμώξει’ τον άλλον ‘μέγα θεολογο’ της Ορθοδοξου Εκκλησιας, τον Κ.Χ. – και τότε ειχανε πεσει πανω μου, άλλοι αδερφοι χριστιανοι…και ο ενας με ανεκδοτα, και ο άλλος με ‘τρομακτικα σενάρια’ μου ειπανε να σταματησω την ‘αδικη επιθεση’ εναντιον του!

----------------------------------------------

Μιλάμε για ΠΛΗΡΕΣ ΣΚΟΤΟΣ!

Με ρωταει ενας σχολιαστης: «Μυρμιδόνα..βγαζεις πίκρα στην επιστολη σου ή μου φαινεται;»
Όχι αδερφε, σου φαινεται! Να χορεψω τσιφτετέλι ήθελα, αλλα μου βγηκε σε πικρή επιστολη!
Όταν ο Αμέθυστος, και ο κάθε Αμέθυστος μιλαει για την «Σκύλα Εκκλησια» και το «παπαδαριό» θα επρεπε να γελαω σαν ΧΑΖΟΧΑΡΟΥΜΕΝΟΣ;

Είναι ο ίδιος αναγνώστης που μου λεει, ότι όταν προσευχομαι, πρεπει να πηγαινω για ‘μεταγγιση αιματος’!
ΠΟΥ ΤΟΝ ΔΙΔΑΧΤΗΚΑΝΕ αυτόν τον χριστιανισμο;
Ποιος τους τον διδαξε;
ΤΙ ΑΡΡΩΣΤΕΙΕΣ κρυβονται πισω από τους συγχρονους χριστιανους;
ΤΙ ΠΛΥΣΗ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ εχουνε παθει;
Και ακομα χειρότερα: ΠΟΣΟ ΕΝΟΧΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΝΙΩΘΟΥΝΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΤΟΥΣ για να είναι τοσο μα τοσο ΜΠΕΡΔΕΜΕΝΟΙ;

Το ξανατονίζω: αυτά βλεπουνε οι νέοι σημερα και οι Αθεοι και δεν πατανε το ποδι τους στην Εκκλησια!

Βεβαιως, μπορει να βλεπουνε και το δικο μου χάλι, και εξαιτιας μου να μην θελουνε να γινουνε χριστιανοι!

Αρα;
Μηδεν ‘εις το πηλίκιον’, όπως λεει και ο Σουηδος πρωθυπουργος μας!

Ανώνυμος είπε...

Δεν προλαβα να μαλωσω με τον Αμέθυστο για τον παπα Μεταλληνο, δεν πρόλαβα να του πω ότι ο παπα-Μεταλληνος ξεχωρίζει από τους υπολοιπους ιερεις – ο Αμέθυστος συνέχισε να τον κατηγορει!
«Είναι έτσι, είναι αλλιως…μα Μυρμιδόνα δεν βλεπεις ότι ο παπα-Μεταλληνος εχει πολλα ελαττωματα και δεν είναι σωστος ιερεας;».

Ελα όμως που δεν προλαβε να ξημερωσει, δεν προλαβε ο αλεκτορας να λαληση τρεις…και ο Αμέθυστος φιλοξενει στο Ιστολογιο του, πρωτη σελιδα παρακαλω, συνέντευξη του παπα Μεταλληνου!

Και μετα λετε εμενα ότι δεν στεκω καλα, ε;
Τι σχιζοφρενικη συμπεριφορα είναι αυτή εκ μερους του Αμέθυστου!

Εγω μπορει να ειμαι Μαζόχας…Σχιζοφρενης όμως δεν ειμαι!

---------------------------------------------

Κατά τα άλλα ο Αμέθυστος, που ΘΕΛΕΙ ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ να ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, κανει τα ίδια λαθη με την «Ζωή» και το Κατηχητικο!

Προκειμενου να απαντησει, τωρα που επιτελους θα απαντουσε, μου λεει:
«Αφου σε χαλάει, γιατι το πινεις;»
«Αφου δεν το αντεχεις, γιατι το καπνιζεις;»
«Αφου σε ζαλιζει..γιατι δεν το κοβεις;»!

Οι ίδιοι μηχανισμοί άμυνας για να φιμώσεις τον ‘αντιπαλο’, ή τελοςπαντων αυτόν που σε ‘ελέγχει’!

Με κοροιδευει ο φίλος ο Αμέθυστος ότι δεν εχω μαθει αναγνωση. Δεν ξερω να διαβαζω!
Επικαλειται τον Κοντογλου! Αφου δεν χρησιμοποιησε και εδάφια του Παπαδιαμάντη, φτηνά την γλυτωσα!

Από πότε φίλε Αμέθυστε, η ‘κατανόηση’ της Ορθοδοξου Θεολογιας είναι αποτέλεσμα «ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ»; «ΔΙΑΒΑΣΜΑΤΟΣ και ΓΡΑΦΗΣ»;

Ο Αμέθυστος είναι που στις αναρτησεις του ριχνει τονους μελάνι κατά των Δυτικων, Ορθολογιστων, Διαφωτιστων, Φιλοσοφων…
..αλλα όταν τα βρει ‘σκουρα’, χτυπάει τον συνομιλητη του στο ευαισθητο του σημειο:
«Καημενε..εσυ που δεν ξερεις και να διαβαζεις…να ηξερες τουλαχιστον αναγνωση»!

Βρε βρε, τι ωραιοι χριστιανοι που ειμαστε!

-------------------------------------------------

Η Εκκλησια στην Ελλαδα δεν κανει για τον Αμέθυστο.
Αυτό ως εχτες ητανε τοις πασι γνωστο!
Ο ενας Επισκοπος του ‘βρωμουσε’, ο αλλος του ‘ξινουσε’.

Από εχτες πληροφορηθηκαμε κατι ακομα:
Ότι η Ορθοδοξη Εκκλησια του Εξωτερικου, της λεγομενης «Διασπορας», αυτή και αν είναι «για Γελια»! Αυτή και αν είναι «χάλια»!

Οποτε τιθεται το ερωτημα:
Στην Ελλαδα δεν υπαρχει Εκκλησια, στο Εξωτερικο δεν υπαρχει Εκκλησια, ε τοτε που υπαρχει;
Στο διάστημα;

Εκτος αν η μια και μοναδικη Εκκλησια που εχει απομεινει πανω στην γή, είναι αυτή που επισκεπτεται ο Αμέθυστος με τους φιλους του!

Εμ, τι νομιζεται, δεν εχω σκοπό όταν ρωταω και ξαναρωταω: «Πες μας Αμεθυστε, που είναι η Ενορια σου, να ερθουμε και εμεις;»!

Ανώνυμος είπε...

ΕΠΙΛΟΓΟΣ:

Όταν ξεκινησα να γραφω σε Ορθοδοξα Ιστολογια, δηλ να στελνω την αποψη μου ως σχόλιο, όπως κανουνε και οι υπολοιποι αναγνωστες…τα περιμενα τα πραγματα διαφορετικά!

Νομιζα, θα γνωρισω Χριστιανους αδερφους!
Νομιζα, θα γνωρισω ανθρωπους, με ειλικρινεια! Με αγαπη! Με ταπεινωση!
Χριστιανοι, που θα εχουνε την Εκκλησια μεσα στην καρδια τους!

Πιστευα, ότι θα διδαχτω πολλα, θα μαθω! Γιαυτο δεν ανοιγω δικο μου Ιστολογιο, διοτι πιστευω ότι δεν ειμαι αξιος να εχω δικο μου «ορθοδοξο Ιστολογιο».
Και δεν εχω πολλες γνωσεις, αλλα και αμαρτωλος ειμαι!

Πιστευα, ήλπιζα, με το χερι στην καρδια σας το λεω, ότι θα γνωριζα χριστιανους με καθαρό μετωπο, με αγνο βλεμμα, με καρδιά μικρου παιδιού!

Και συνάντησα – εκτος σπανιων εξαιρέσεων – ανθρωπους ΠΟΝΗΡΟΥΣ, ΕΓΩΙΣΤΕΣ, ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΣΧΕΤΟΥΣ από τον ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ!

Συναντησα ανθρωπους διεσιδαιμονες, φανατισμενους, ΚΟΜΠΛΕΞΙΚΟΥΣ, εΝοχους!

Χριστιανοι, που «τρεμουνε» την Καρτα και το 666!
Χριστιανοι, που ‘τα κανουνε πανω τους’, μην τυχον τους παρει ο Αντιχριστος την μπριζολα από το πάτιο!
Τι να πρωτοθυμηθω και τι να αφησω;

Την επισημη Ιστοσελιδα του Βατοπαιδιου, που ουδεποτε απαντησε στα εμαιλ μου, όταν τους παρακαλεσα να ξανακοιταξουνε το θεμα με την Μοναχη «πρωην ταξιτζου»;
Το ιστολογιο Θρησκευτικα.blogspot, όταν τους ζητησα σε διαφορα εμαιλ να μου απαντησουνε για την «Ζωη», για τον «Σωτήρ» , για τον «Τρεμπελα», και ενώ δημοσιεύανε τα εμαιλ των αλλων αναγνωστων, τα δικα μου τα διαγραφανε;
Το Ορθοδοξο Φόρουμ…που με ΠΕΤΑΞΑΝΕ ΕΞΩ – ναι, ναι, καλα το διαβασατε…διότι ΤΟΛΜΗΣΑ ΝΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΩ την αποψη τους και το επιχειρημα τους, «καλυτερα να σκοτώσεις, παρα να πορνεψεις»;
Νομιζα, δεν διαβαζα καλα! Νομιζα ότι επαθα ψυχολογικο σοκ και χρειαζομαι τα χάπια μου!
«Καλυτερα φονιας από πορνος;» - ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΗΞΕΡΑ, ΕΝΑΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ δεν βρισκεται;
Ή να θυμηθω την διαμάχη μου με το Ιστολογιο τού «μεγα θεολογου» Κ.Χ. - δεν χρειαζεται να κανω ιδιαιτερη αναφορα! Ο ανθρωπος ακομα ονειρευεται πώς να του δοθει ευκαιρια να τον πασαλειψουμε με λαδι και μετα να τον καψουμε!
«Αχ, γιατι αργουμε τοσο; Γιατι δεν το κανουμε μια ωρα νωριτερα;»!
Αυτά και άλλα πολλά!

Η αληθεια είναι, με ΠΙΚΡΑ το γραφω, ότι θα εφτανε ο φιλος μου Αμέθυστος στο σημειο, να μου γραψει: «Μυρμιδονα, αφου σε ζαλιζει, γιατι δεν το κοβεις;» - όχι, αυτό δεν το περιμενα!

Και γιατι παρακαλω;
Διοτι τολμησα να τον ρωτησω: «Εσυ Αμεθυστε, πως οραματίζεσαι την Εκκλησια; Μιλα μας»!

Πεταχτηκε ενας ανωνυμος και μου εγραψε:
«Ρε Μυρμιδονα, απορω γιατι δεν καταλαβαινεις αυτά που σου γραφει ο Αμεθυστος, μα είναι τοσο ξεκαθαρα»!

ΑΝΩΝΥΜΕ, ΠΛΑΚΑ ΜΕ ΚΑΝΕΙΣ;
Εδώ ο ΙΔΙΟΣ Ο ΑΜΕΘΥΣΤΟΣ δεν καταλαβαινει τι γραφει, και καταλαβες εσυ;

Βεβαια, στην απορια μου «Ανωνυμε, δηλ τι καταλαβες εσυ; Για εξηγησε μας;» - ΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΕ Ο ΑΝΩΝΥΜΟΣ και δεν προκειται να μου απαντησει!

Είναι αυτό που εγραψα σε άλλη αναρτηση του Αμεθυστου:
«Με αυτό το παραπονο θα πεθανω, γιατι όταν ρωταω κατι…ο άλλος όχι μονο δεν μου απανταει, αλλα κανει και μηνες να ξαναμπει στο Ιντερνετ;»!

Αυταααααααα τα ολιγα!

Χριστος Ανέστη Αδερφια…και καλη Υπομονή!

Ο Αγιος Αθανάσιος, του οποιου την μνήμη εορτάζει αυριο η Ορθοδοξος Εκκλησια ας μας φωτισει ολους! (Ανακομιδή Λειψάνων)
Ας μας στείλει καποιον αλλον…που θα γινει ο «Στυλος της Ορθοδοξιας», διοτι ολοι εμεις, οι γραφοντες στα Ιστολογια…ΕΧΟΥΜΕ ΤΑ ΜΑΥΡΑ ΜΑΣ ΤΑ ΧΑΛΙΑ!


Μυρμιδόνας
Ο αναλφάβητος μαζοχιστης

amethystos είπε...

Γιατί εκπλήσσεσαι ρέ Μυρμιδόνα μέ τόν παπα-Γιώργη τό Μεταλληνό; Τό ίδιο δέν κάνουμε σε τούτο το μπλόγκ καί μέ τό Γιανναρά;

χαλαρωσε είπε...

Αδςρφε Μυρμιδονα, χαλαρωσε. Πηρες το τσουβαλι και τσουβαλιαζεις αβερτα. Πρωτον ουτε τον αδερφο αμεθυστο υποστηριζω ή συντρεχω στον πονο που τραβαει απο τα χτυπηματα σου, ουτε και βλεπω το λογο να το κανω. Απο αυτα που καταλαβαινω νομιζω οτι δεν χρειαζεται την συνηγορια μου. Δευτερον οταν λεω οτι πρεπει να ματωσουμε στην προσευχη δεν απευθυνομαι σε εσενα αδερφε αλλα ειναι κατι το οποιο θα ηταν φρονιμο να συνεχει ολους τους χριστιανους. Τριτον: στριμωξες τον αμεθυστο. Ε ΚΑΙ ΤΙ ΕΓΙΝΕ;;;;;;;;;;;;; Εισελθες σε τοπο Αγιο κατ' αυτον τον τροπο; Ψιλαφησες ως αλλος Θωμας αυτα για τα οποια ειχες αμφιβολιες; Τεταρτον αδερφε ( και οταν ο αλλος ειναι χριστιανος, εστω και ξεφτυλας, να τον αποκαλεις αδερφο ) εδω διαβαζουμε αποψεις, οσο πιο Πατερικες ειναι τοσο πιο ωφελιμες οσο αφιστανται των Πατερων τοσο το χειροτερο. Ο/Οι διαχειριστης/ες δινει τοπο στους πατερες ( αν και τραβαει τα ζορια του με τους γερμανους που δεν του καθονται ) οποτε ριχνουμε κανενα βλεφαρο. Πεμπτον. Η Εκκλησια ειναι Μητερα και ποναει. Τωρα αν ο οποιοσδηποτε δεν εχει βρει θαλπωρη δεν σημαινει οτι ακυρωνεται ο ρολος της Εκκλησιας. Μαλλον επεσε σε λαθος μερος. Η δεν εχει παρει χαμπαρι τι γινεται εκει μεσα. Και δεν θα ψαχνουμε με το γκουγκλ ερθ να βρουμε το μοναστηρι που προτεινει ο αμεθυστος για να βιωσουμε Εκκλησια ( αυτο ειναι πατατα ), οπου τελουνται τα αγια μυστηρια και αναπαυεται το Αγιο Πνευμα εκει ειναι και Εκκλησια εκει ειναι και ζωη, και ολα ειναι εκει. Παντου δλδ ειναι δυνατο αυτο και οχι μονο στα καλα μοναστηρια του πανοραματος. Ασ ειναι. Εκτον. Να ματωσεις οχι για να καταλαβεις τη λεει ο αμεθυστος ( διοτι εκει ματωνεις, να παρει η ευχη ) αλλα διοτι ετσι θα παρεις χαμπαρι τι εστι φωτισμος. Αυτο να σε ποναει και οχι τα τηλεγραφηματα του αμεθυστου. Εβδομον. Χαλαρωσε δεν ειναι η σωτηρια υποθεση των ιστοτοπων. Να αναγνωριζεις την προσπαθεια που κανουνε οι ανθρωποι. Τουλαχιστον εχουν αντιοικουμενιστικο φρονημα και οχι αντικληρικο. Αντικληρικαλιστικο εχουν ( ετσι φαινεται δλδ ). Δεν σου την πεφτει κανενας νομιζω , εσυ αποφασισες να το παιξεις Δον Κιχωτης αδερφε, ( αυτο δεν στο λεω χωρις πονο αλλα καλο θα σου κανει να δεις και περα απο αυτο που σε κατατρεχει ). Λοιπον χαλαρα και με αγαπη Χριστου, ουτε αμεθυστου ουτε Μυρμιδονα αγαπη.
α.... ΚΑΙ σε ειπε ο διαχειριστης να το κοψεις διοτι σε πειραζει και ζοχαδιαστηκες. Ρε συ Μυρμιδονα πραγματικα χαλαρωσε και τι εγινε που σε ειπε ετσι;;;; Σοβαρα σε λεω ΑΠΟΡΩ.

Ανώνυμος είπε...

Αμέθυστε,

με ρωτας:

"Γιατί εκπλήσσεσαι ρέ Μυρμιδόνα μέ τόν παπα-Γιώργη τό Μεταλληνό; Τό ίδιο δέν κάνουμε σε τούτο το μπλόγκ καί μέ τό Γιανναρά; "

------------------------------
Προφανως θελει να πει ο Αμέθυστος, "Μυρμιδόνα, και τον Χ.Γ. κατακρίνω, ομως δημοσιεύω τα άρθρα του...εκει γιατι δεν σε πείραξε;

----------------------------

Ο Χ.Γ. Αμέθυστε δεν ειναι Ιερέας της Ορθοδόξου ΕΚκλησίας!
Και μαλιστα τι Ιερεας! Σαν τον παπα-Μεταλληνό ζήτημα να εχουμε δυο τρεις ακομα!

Μορφωμενος κληρικος, με 5 πτυχια και 10 ντοκτοράτα, Πατερικός, Αντιοικουμενιστής, λεει τα πράγματα με το ονομα τους, δεν φοβαται να κρινει και να ΚΑΤΑΚΡΙΝΕΙ τον Αρχιεπίσκοπο και την Ιεραρχία, καταδικάζει την Διεθνή Μασωνια κλπ...

Οταν κρίνουμε τον παπα Μεταλληνό ειναι σαν να κοροιδεύουμε την Ορθόδοξη Εκκλησία!

Ναι, ναι, το ξερω, ο παπα Μεταλληνός δεν ειναι η Ορθοδοξία!

Καταλαβαινετε ομως τι θελω να πω: Αν περιφρονούμε τοσο πολυ τον παπα Μεταλληνό, δηλ οι υπολοιποι Ιερεις; Για τα σκουπίδια;
------------------------------

Ο Χ.Γ. δεν φοράει ράσο!
Οπως και να το κανουμε Αμέθυστε, ο λαικός δεν ειναι το ίδιο με τον Κληρικό, σωστα;

Οταν θελω να Κοινωνήσω, να Εξομολογηθω, οταν θελω να μου διαβάσουνε μια Ευχή...δεν θα παω σε λαικό, σωστα;

Σε ΚΛηρικο της Ορθοδοξου Εκκλησια θα παω, σωστα Αμέθυστε;

Μην τα ΙΣΟΠΕΔΩΣΟΥΜΕ ΟΛΑ!

Άλλο τωρα αν καποιοι Ιερεις το ειδανε ως επάγγελμα για το χρημα!

------------------------------

Ο Χ.Γ. στο τελευταιο του άρθρο, οταν η Εκκλησια μας εορτάζει το "ΑντιΠάσχα", την ψηλάφηση του Θωμά, ...ο Χ.Γ. ασχολειται με τον Παπανδρέου!

Επειδή ο Χ.Γ. 'ξέπεσε' δεν θα σκανδαλιστεί νομιζω κανείς!

Αν ομως κρινουμε και 'κοροιδευουμε' τον παπα Μεταλληνό...εκει εχουμε προβλημα, σωστα;


Μυρμιδόνας
ενας σύγχρονος Δον Κιχώτης

Ανώνυμος είπε...

Αδερφέ 'χαλάρωσε',

οτι έγραψα, πιο πανω, ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΩ ουτε κόμμα πισω!

Και ξερεις γιατι; Οχι γιατι ειμαι ισχυρογνώμων, ουτε γιατι θελω να εχω παντα εγω δικαιο.
Αλλά τότε;

Διοτι οτι εγραψα, το εγραψα ΜΕ ΠΟΛΥ ΠΟΝΟ!

------------------------------

ΓΕΝΙΚΑ ΜΙΛΑΩ, δεν εννοώ κανεναν, μην με παρεξηγησετε:

Ο άνθρωπος αδερφέ 'χαλάρωσε' ξερεις τι διαλέγει μονίμως; Τι θα επιλέγει;

Μα τον...ΒΑΡΡΑΒΑ!

Οταν προκειται να αποφασίσει ο ανθρωπος, παλι τον Βαρραβα θα διαλέξει!

Οπως τότε, καπου στην ΕΡημο, κοντα στους προποδες του Βουνου..ενω ήτανε να διαλέξει υπερ του Θεού, διαλεξε το "Χρυσό Μοσχο"!

Το ειδε ο ΜΩυσης και ΤΡΕΛΑΘΗΚΕ!
Δεν πιστευε 'στα ματια του'!
Και απο την ΟΡΓΗ ΤΟυ και τον ΘΥΜΟ ΤΟΥ και το ΠΑΡΑΠΟΝΟ του και την ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ του και τον ΠΟΝΟ του, τι εκανε;

Μα εσπασε τις ΠΛΑΚΕΣ του Θεου!
ΤΙς Πλάκες που ο ίδιος ο ΘΕός έγραψε με το Χερι Του!

--------------------------------

Αυτό πονάει αδερφέ 'χαλάρωσε'!

Τελικα ο Χριστιανός δυο πράγματα πρεπει να εχει!

Υπομονή οπως λεει και η Γραφή και;
Τι άλλο;
Μα παραπονο!

ΜΟνο αυτα τα δυο 'πράγματα' επιτρεπεται να εχει ενας Χριστιανος που ελαχε να ζει στους Εσχατους πια Καιρους!

Τιποτα άλλο!

-------------------------------

Το πρόβλημα μου δεν ειναι να 'νικήσω' εγω κατα του Αμέθυστου, και επειδή δεν τα κατάφερα, τωρα δεν με πιανει ύπνος!

ΤΟ προβλημα μου ειναι νομιζω αρκετα σημαντικο:

Πως γινεται ο ΑΜέθυστος, που γνωρίζει τοσα πολλά να ειναι ΚΑΤΑ του παπαδαριου και της Εκκλησιας;

Και αν ειναι, αυτος τι προτεινει;

Εσενα 'χαλάρωσε' δεν σου δημιουργει εντυπωση, γιατι δεν απανταει σε μια ανάρτηση, σε τι διαφερει η δικη του Ενορία απο τις υπολοιπες;

Αυτο ειναι το ενα και μοναδικο μου προβλημα!
Αν απαντήσει εδω...ας γραψει εναντιον μου οτι θελει - άχνα δεν θα βγάλω!

Ανώνυμος είπε...

Οσο για την αποψη σου "Χαλάρωσε":

"Χαλαρωσε δεν ειναι η σωτηρια υποθεση των ιστοτοπων. Να αναγνωριζεις την προσπαθεια που κανουνε οι ανθρωποι".

ΑΥτό ειναι και το πιο σημαντικο νομιζω απο ολα οσα εγραψα πιο πανω:

Ξερεις ποιο ειναι το παραπονο μου αδερφέ απο τα Ορθόδοξα Ιστολογια (μονο δυο εξαιρεσεις εχω βρει μεχρι σημερα);

ΝΟμιζα οτι σε αυτα τα blogs, θα μιλαμε για τις 'εμπειριες' μας στον Πνευματικο Αγώνα!

Σημερα θα σου λεω εγω τι βίωσα στον Αγώνα, αύριο εσύ!
Σημερα θα σου εξομολογουμε εγω πως εζησα την Πτώση και πως, με την βοηθεια του Θεού ξανασηκώθηκα, αυριο εσυ!

------------------------------

Ονειρα θερινης νυκτός, ε;

Αντι αυτου, τι βλεπω;
Να κανει το ενα ιστολογιο κόπυ το αλλο! Να αντιγραφει το ενα το αλλο!
Και επι της ουσιας...μηδεν διαλογος! Μηδεν πνευματικότητα!

Κανουμε 'παπαγαλία'!
και οποιος διαφωνήσει μαζι μας, τον πεταμε εξω!

Τεσπα.

Καλο κουραγιο σε όλους!

Μυρμιδόνας
ο μοναχικός Δον Κιχώτης

amethystos είπε...

Μυρμιδόνα εφόσον βρήκες τούς ανεμόμυλους γιά εργασία από μάς τέλειωσες.
Καλή προκοπή.
Από δώ καί πέρα θά είσαι κομμένος.

χαλαρωσε είπε...

προσωπικα δεν μου αρεσει που ο αμεθυστος ειναι συνοπτικος στις διαδικασιες του, αλλα αυτη ειναι η επιλογη του, αυτος ειναι ο διαχειριστης. Απο αυτα που ξερουμε, απο τις μαρτυριες των Αγιων της Εκκλησιας, ο πνευματικος αγωνας δεν ειναι παιδικη χαρα. Τα λογια, βεβαια, αλλιως τυπωνονται στο χαρτι-γυαλι κι αλλιως τα αποκωδικοποιεις στο ζωντανο λογο. Ας ειναι. Αρα λοιπον δεν ειναι σε κοινη θεα τα της πνευματικης ζωης αλλα στην θεα του Θεου, γι αυτο και ο πνευματικος πατηρ, ο οδηγος μας αγει με την Αγιοπνευματικη εμπειρια του στα μυσρηρια του Θεου ( αν δεν εχει τετοια εμπειρια τοτε μαλλον θα παμε στην ενορια του αμεθυστου που εναγωνιως θες να την δεις αδερφε Μυρμιδονα: παρεπιπτοντως θα σε απαντησω αν και δεν μου πεφτει λογος. Η ενορια του αμεθυστου, η η εκκλησια( ναος ) που εκκλησιαζεται, εφόσον ειναι ορθοδοξος και δεν εχει φαει καμμια προτεσταντικη χλαπατσα εκει στα ξενα, ειναι γεματη Αγιους. Ολοι προσευχονται και υπτανται και αλλα ψυχωφελη ή ισως να ειναι γεματοι καθικια του κερατα που εχουν εναν διαολοπαπα και εμπαιζουν την Θεια Λειτουργια ( οιαδηποτε ομοιοτης δεν εμπιπτει σε δικαιωματα, χρησιμοποιηστε ελευθερα οτι σας αρεσει) ή παλι ειναι μια αναμικτη κατασταση απο ανθρωπους που νομιζουν οτι πανε στη Εκκλησια και προσευχονται, απο αλλους που πανε και προσευχονται και απο οτι θες ( αλα Ελλας ). Κανε οποιους συνδιασμους θες. Δεν οδηγει πουθενα αδερφε. ΠΟΥΘΕΝΑ. Αν δεν κανεις τον προσωπικο σου αγωνα μεσα στην Εκκλησια και επειτα στο ταμειο σου, αστα. Τον πατερα Γεωργιο Μεταλληνο τον ευβλαβουμαι και τον αγαπω, οπως και ολους τους δασκαλους μου. Τωρα αν παρασυρεται και λεει και κατι παραπανω αυτο δεν ειναι για να του την 'πεσουμε', αντιθετως ο πατερ εχει θαρρος και τα λεει και δεν κρυβεται. Ας μην πουμε περισσοτερα. Ευλογειτε.

Ανώνυμος είπε...

H ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΖΩΗ ΕΝ ΧΡΙΣΤΩ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΑΧΙΚΗ ΟΔΟΣ..Ο ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΕΤΑΝΟΙΕΣ.Ο ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΜΟΝΑΧΙΚΗ ΟΔΟΣ ΠΟΥ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ.ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΥΣΤΙΧΩΣ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΓΙΑΤΙ ΑΠΛΩΣ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ.
ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ!Π

Ανώνυμος είπε...

"Ο ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΜΟΝΑΧΙΚΗ ΟΔΟΣ ΠΟΥ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ."

Γιατί ο Κύριος σιωπά και όταν ειλικρινά χρειαζόμαστε να μας μιλήσει με τρόπο που να καταλάβουμε ότι σε προσωπικό επίπεδο είναι μαζί μας;
Ευλογείτε.

Ανώνυμος είπε...

Αυτή την ερώτηση την καταλαβαίνω αλλά δεν μπορώ με λόγια να σας την αποδείξω.θα προσπαθήσω όμως.Ο ΘΕΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΓΑΠΗ ΑΓΑΠΑΕΙ ΟΛΟΥΣ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΦΩΣ ΠΟΥ ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΤΕΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΔΗ.ΚΑΙ ΑΛΛΟΣ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΟ ΦΩΣ ΚΑΙ ΧΑΙΡΕΤΑΙ ΕΝΩ ΑΛΛΟΣ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΟ ΦΩΣ ΚΑΙ ΚΑΙΓΕΤΑΙ.ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΚΑΙΓΕΤΑΙ ΔΕΝ ΔΕΧΕΤΑΙ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ.ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΘΑ ΤΟ ΔΕΙΤΕ ΣΤΟΥΣ ΔΙΑΜΟΝΙΣΜΕΝΟΥΣ.ΜΟΛΙΣ ΒΑΛΕΙ Ο ΠΑΠΑΣ ΤΟ ΣΤΑΥΡΟ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΕΠΑΝΩ ΤΟΥ ΑΥΤΟΣ ΚΑΙΓΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΟΜΟΛΟΓΕΙ..ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΕΧΤΕΙ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ.ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΣΙΑΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΑΣ ΔΙΟΤΙ ΕΙΠΕΝ ΕΚΕΙΝΟΣ ''ΑΓΙΟΙ ΓΙΝΕΣΤΕ ΟΠΩΣ ΑΓΙΟΣ ΕΙΜΙ..''Η καλή πρόθεση που έχει κάποιος να καθαρίσει τον εαυτόν του προκειμένου να είναι μαζί με το Χριστό γίνεται για να καταλήξει εν καιρώ στην καθαρότητα,αγνότητα,και με την προσευχή,τη μελέτη των Γραφικών Χωρίων,τα έργα αγάπης κ.λ.π.Αν ακολουθήσει αυτή την πορεία σε όποιο πόστο και αν είναι τότε σιγά σιγά λέγουν οι πατέρες του αποκαλύπτεται στην καρδιά του..Δεν θέλω να πω περισσότερα νομίζω να καταλάβαιτε..π

ΜΑΡΙΟΣ είπε...

Αγαπητέ Μυρμιδόνα,
Άκου μια συμβουλή από παθόντα και μαθόντα - κατά το δυνατό.
Δεν έχεις να πάρεις ή να δώσεις τίποτε στον αμέθυστο και όσους αρέσκονται και συμφωνούν απόλυτα με τα γραφόμενά του. Ο τρόπος που λειτουργούν είναι όπως διαπίστωσες ήδη να απαντούν όλοι μαζί, σαν να πρόκειται για ένα πρόσωπο, να επιτίθενται όλοι μαζί με αξιοθαύμαστη "χριστιανική" σύμπνοια και να απαντούν με στυλ από την πόλη έρχομαι και στην κορφή φανέλα, ούτε καν κανέλα.... Η τακτική ακολουθείται έως ότου σε εξουθενώσουν, σβήσουν κάθε διάθεσή συ για αντίλογο και παραιτηθείς και να φύγεις μόνος σου...
Τα πέρασα κι εγώ και στα λέω από πρώτο χέρι... Δεν υπήρξε "χριστιανικό" φόρουμ που να καταδέχτηκε να απαντήσει επί της ουσίας σε έστω και μία ερώτησή μου. Το μόνο που δέχτηκα ήταν ύβρεις, κοροϊδίες και απαξίωση στην καλύτερη περίπτωση.
Στην τελική, αντιλήφθηκα ότι απλώς δεν είμαστε επιθυμητοί - για να χρησιμοποιήσουμε και το α' πληθυντικό που τόσο αρέσκεται να χρησιμοποιεί ο αμέθυστος - κάπως σαν τις "εταιρείες" που λένε "εμείς" και "μπορούμε" και από πίσω βρίσκεται ένας μόνο άνθρωπος που τα κάνει όλα :))
Άντε και Χριστός ανέστη --- αλλά όχι εδώ.... ΑΛΛΟΥ....

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Μάριε,

μα ακομα δεν εχουνε καταλάβει, 'φίλοι και οχθροί', οτι ο Μυρμιδόνας ΔΕΝ ΧΑΜΠΑΡΙΑΖΕΙ απο ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ;

Αρα...να υποθεσω Μάριε, οτι μου δινεις λιγο Δικαιο;

Αληθώς Ανέστη ο Κύριος!

Και εδω...και αλλου...και στην Κόλαση ακομα...και στα Τρισκατάρατα του Αδη...και εκει Αληθως Ανέστη ο Κυριος Μάριε!!!

Μυρμιδόνας

Ανώνυμος είπε...

Αντε βρε, και στα δικά σας των ανύπαντρων!
:-)

Ανώνυμος είπε...

Βρε συ Μυρμιδόνα,
γιατί αυτές οι "αθώες" ερωταποκρίσεις με βάζουν σε σκέψεις; :)

Ανώνυμος είπε...

Δεν είμαι θεολόγος και ίσως για αυτό δεν μπορώ να καταλάβω κάποια πράγματα που φαίνονται προφανή αλλά θέλω πραγματικά να καταλάβω ποιες διαφορές υπάρχουν για αυτό σε παρακαλώ Αμέθυστε να μου απαντήσεις με απλά λόγια.
Όσον αφορά αυτό με Πρώτο, Δεύτερο και Τρίτο Θεό, δεν έχω πρόβλημα να το καταλάβω. Αλλά αυτό με την ταύτιση της Ιεροσύνης και της Εκκλησίας, εδώ δυσκολεύομαι. Δεν είναι απαραίτητη η ύπαρξη του ιερέα για να έρθουμε σε επαφή με τη Χάρη που χορηγείται στα Μυστήρια; Μπορεί να έχουμε τον Χριστό μυστηριακά δίχως τη Θεία Κοινωνία; Σίγουρα δεν είναι όλοι οι ιερείς φορείς της Χάριτος όπως ο Άγιος Σπυρίδωνας ή οι Τρεις Ιεράρχες, δεν είναι όμως όλοι αχθοφόροι εάν έχουν την Ορθόδοξη Πίστη; Βέβαια με τα σημερινά δεδομένα του Οικουμενισμού τα πράγματα μάλλον είναι πιο σύνθετα. Εκείνος που έχει εκκλησιαστική κοινωνία με την αίρεση, έχει Μυστηριακή Χάρη ή όχι και εάν έχει αυτή αγιάζει ή κολάζει; Μπορεί να είναι ουδέτερη;Η Ιεροσύνη δίνει εφάπαξ με τη κανονική χειροτονία ή εξαρτάται από την Ορθή ή μη Πίστη και από τον Ορθό ή μη Βίο; πχ Αν ένας ιερέας έχει χειροτονηθεί κανονικά και φαίνεται ορθόδοξος και στη συνέχεια αρχίσει να παραβαίνει τους Ιερούς Κανόνες και να διδάσκει με λόγια και έργα τον Οικουμενισμό έχει Ιεροσύνη ή όχι και τι επιπτώσεις έχουν τα παραπτώματα του σε όσους έχουν εκκλησιαστική κοινωνία μαζί του; Εάν λόγου χάρη πέσει σε πορνεία ενώ είναι ιερέας και συνεχίσει να ιερουργεί νομίζω ότι κολάζεται.

amethystos είπε...

Αγαπητέ αδελφέ χαίρετε. Υπονοείται μήπως ότι ο Ιερεύς με την χειροτονία λαμβάνει την χάρι την οποία προσφέρει στο λαό μέσω των μυστηρίων; Είναι ένα πράγμα ανύπαρκτο. Τον αγιασμό των μυστηρίων τον προσφέρει ο ίδιος ο Κύριος. Στην Θεία Ευχαριστία ο Ιερεύς πραγματοποιεί την θυσία όχι τον αγιασμό. Λέγοντας ότι ο Ιερεύς ταυτίζεται με την Εκκλησία ταυτίζουμε την Εκκλησία με τον Ναό. Φυσικά κανένας Ιερεύς δέν είναι αχθοφόρος της χάριτος. Δέν έχετε καμία σχέση με τον μοναχισμό; Και φυσικά ο Κύριος δέν διαθέτει αντιπροσώπους ή μεσάζοντες. Το μέγα μυστήριο είναι η πρόσληψη ενός πιστού απο τον Κύριο, το μυστήριο της μετανοίας. Και όχι αν είναι δυνατόν να προσλάβουμε τον Κύριο έξω απο τα μυστήρια. Ο Κύριος είναι Θεός και άνθρωπος. Στην θεία Ευχαριστία μεταλαμβάνουμε το σώμα του και το αίμα του.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Αμέθυστε σε ευχαριστώ για την απάντησή σου, κάτι πήγα να καταλάβω αλλά ακόμη έχω δυσκολίες. Δεν έχω σχέση ούτε με τη θεολογία ούτε με τον μοναχισμό και μάλλον για αυτό δεν καταλαβαίνω αυτό που εσύ θεωρείς αυτονόητο.

"Το μέγα μυστήριο είναι η πρόσληψη ενός πιστού απο τον Κύριο, το μυστήριο της μετανοίας. Και όχι αν είναι δυνατόν να προσλάβουμε τον Κύριο έξω απο τα μυστήρια. Ο Κύριος είναι Θεός και άνθρωπος. Στην θεία Ευχαριστία μεταλαμβάνουμε το σώμα του και το αίμα του."

Αν ο ιερέας δεν είναι αχθοφόρος της Χάριτος τότε η Ιεροσύνη τι επιπλέον προσθέτει και συνεπάγεται και την ανάλογη ευθύνη; Είναι μόνο το δικαίωμα να κάνει κάποιος τα Μυστήρια στα οποία ενεργεί η Χάρη του Θεού; Μεταλαμβάνουμε Σώμα και Αίμα Χριστού στη Θεία Ευχαριστία αλλά δεν πρέπει να ειπωθεί κάτι για τον μολυσμό που λαμβάνουν οι μετέχοντες όταν υπάρχει κοινωνία με αίρεση, δηλαδή στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων σήμερα με τον οικουμενισμό; Ποιος δεν έχει εκκλησιαστική κοινωνία με τον Βαρθολομαίο;
Το ποιος τελεί τα μυστήρια δεν είναι μεγάλης σπουδαιότητας; Το να έχει Ορθή Πίστη και Βίο είναι σημαντικό μόνο για να δίνει το καλό παράδειγμα στον λαό;

amethystos είπε...

Ο Ιερεύς επιλέγεται σαν εκπρόσωπος του λαού διότι μόνον ένας μπορεί να κάνει την θυσία και να ετοιμάσει την Θεία Ευχαριστία. Η Χειροτονία δέν προσθέτει τίποτε. Αλλοίμονο εάν μπορούσε οποιοδήποτε ανθρωπάριο γεμάτο κενοδοξία να δώσει τη χάρη. Κοιμηθήκαμε πολύ μακρυά. Όσον αφορά τους αιρετικούς εξαρτάται απο τους πιστούς εάν είναι αιρετικοί, πράγμα δύσκολο σήμερα διότι πιστοί δέν υπάρχουν, είναι όλοι τους αδιάφοροι, καθώς πρέπει.

Ανώνυμος είπε...

"Ο μη κεκαθαρμένος και αγιοπνευματικά φωτισμένος γίνεται αχθοφόρος και όχι φορέας χάριτος. Και ο μεν Θεός δρα και διά των αναξίων όπως μας καθησυχάζει ο ι. Χρυσόστομος, αλλά οι μη κεκαθαρμένοι αδυνατούν να γίνουν θεραπευτές και γιατροί άλλων ακαθάρτων, αφού αγνοούν την μέθοδο της καθάρσεως-θεραπείας και είναι άγευστοι της αγιοπνευματικής εμπειρίας"
Πρωτ. Γεωργίου Μεταλληνού Η Ενορία η μεγάλη μας οικογένεια σελίδα 30
εκδόσεις Ορθόδοξος Κυψέλη

Δηλαδή Αμέθυστε ο π Μεταλληνός δεν μας τα λέει σωστά τα πράγματα παραπάνω;

amethystos είπε...

Όχι Μ. ο π.Μεταλληνός δέν έχει δίκαιο.
Ο π.Μεταλληνός είναι ένας πολύ καλός ιστορικός αλλά δέν είναι πνευματικός καί αγνοεί τούς Πατέρες.
Αγαπητέ Μ. μπορείς πάντοτε νά διαβάσεις τόν Καβάσιλα. Αλλοίμονο εάν κάθε παπάς ήταν καί αχθοφόρος χάριτος. Κύριε Ελέησον!!!
Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΔΙΝΕΙ ΤΟΝ ΑΓΙΑΣΜΟ. ΚΑΙ ΕΝΩ Ο ΙΕΡΕΥΣ ΔΙΝΕΙ ΤΟΝ ΑΓΙΑΣΜΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ, ΔΕΝ ΤΟΝ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΟΛΟΙ. ΜΟΝΟΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ.
Κύριε Ελέησον!!!

Θωμάς είπε...

Κατά τον ιερό Χρυσόστομο, τον μεγαλύτερο ερμηνευτή της αρχαίας Εκκλησίας, ο Χριστός μας τρέφει με το ίδιο Του το Σώμα για να μας πείσει ότι έλαβε την δική μας σάρκα.
«Ενί εκάστω των πιστών αναμίγνυσιν εαυτόν δια των μυστηρίων, και ους εγέννησεν, εκτρέφει δι’ εαυτού, και ουκ άλλω εκδίδωσι, και τούτω σε πείθων, ότι σάρκα έλαβε την σην». Και συνεχίζει· «Ουκ εστί ανθρωπίνης δυνάμεως έργα τα προκείμενα. Ο τότε ταύτα ποιήσας εν εκείνω τω δείπνω, ούτος και νυν αυτά εργάζεται, Ημείς υπηρετών τάξιν επέχομεν, ο δε αγιάζων αυτά και μετασκευάζων, αυτός». Δηλαδή, «Δεν είναι έργα ανθρωπίνης δυνάμεως όσα προτίθενται. Εκείνος ο οποίος έκαμε αυτά τότε εις εκείνο το Δείπνον, αυτός τελεί και τώρα τα μυστήρια αυτά. Εμείς επέχομεν θέσιν υπηρετών, ενώ εκείνος που τα αγιάζει και τα μεταβάλλει είναι Αυτός» (Ομιλία πβ στο κατά Ματθαίον ευαγγέλιο, αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου, ΕΠΕ 12).