Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016

Τα δάκρυα του Νίκου Αναστασιάδη, ο …άσπλαχνος Ακιντζί και η επίθεση στον Κοτζιά: Όλα σχεδιασμένα;

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης απευθύνει χαιρετισμό στο Cyprus-Russian Business Association Christmas Gala Dinner. Φωτογραφία ΧΡ. ΑΒΡΑΑΜΙΔΗΣ

Του Μιχάλη Ιγνατίου

Από το δακρυσμένο και λυπημένο πρόσωπο του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας και τα θερμά παρακάλια στον κατοχικό ηγέτη να μην πάει να …κοιμηθεί, φτάσαμε στο άνευ λόγου και αιτίας δράμα μεταξύ της Αθήνας και της Λευκωσίας και τη συντονισμένη επίθεση εναντίον του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Κοτζιά, τον οποίο η πλευρά του κ. Νίκου Αναστασιάδη προσπάθησε να παρουσιάσει ως τον απόλυτο ένοχο για το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων, ενώ η αλήθεια είναι πως όλη την ευθύνη φέρει ο αυταρχικός ισλαμιστής ηγέτης της Τουρκίας, ο Ταγίπ Ερντογάν.

Αποδεικνύεται σήμερα ότι όλα τα παραπάνω ήταν ένα σχέδιο… 
Αφού έγιναν «θάματα και πράματα» τις τελευταίες δέκα μέρες, και ο κ. Αναστασιάδης είχε αστράψει και είχε βροντήξει στη συνέντευξη Τύπου, όπου έθεσε τις «κόκκινες γραμμές» του, άξαφνα ο Κύπριος Πρόεδρος πάγωσε το νησί με την απόφασή του να γράψει τους πάντες στα παλαιότερα των υποδημάτων του και να αποδεχθεί τους όρους της Τουρκίας. Και το έπραξε χωρίς να ενημερώσει την ελληνική κυβέρνηση, ως όφειλε, αλλά ούτε και τους συνεργάτες του με τους οποίους άλλα συζητούσε το πρωί και άλλα έπραξε το βράδυ. «Έριξε την ζαριά και όπου κάτσει», είναι η φράση που χαρακτηρίζει με ακρίβεια την κίνηση του κ. Αναστασιάδη Ο ίδιος μπορεί και να πιστεύει ότι ήταν μία πανέξυπνη διπλωματική κίνηση… 

Την Πέμπτη τα μεσάνυχτα, λοιπόν, όπως ο μαύρος καβαλάρης του σκότους, έφτασε πανευτυχής στο Προεδρικό Μέγαρο και ανακοίνωσε ότι επιστρέφει στις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη ενώ προηγουμένως προχώρησε σε μία άκομψη αντιδιπλωματική ενέργεια αποδεχόμενος και πολυμερή, μία πράξη που στοχεύει στη δέσμευση της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα και στον εξαναγκασμό της να παραστεί ως εγγυήτρια δύναμη τη στιγμή που αρνείται να έχει κάθε σχέση με το καθεστώς εγγυήσεων της νέας Κύπρου. Εάν αληθεύουν οι πληροφορίες, ο κ. Αναστασιάδης υπερέβη κάθε όριο διπλωματικής ευγένειας και πιστεύω ότι οι σχέσεις του με την Αθήνα δεν θα είναι και τόσο αρμονικές. Εδώ να σημειώσω ότι ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Ανδρος Κυπριανού πίεσε τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Κοτζιά να ακολουθήσουν τον κ. Αναστασιάδη στις όποιες επιλογές του. Δεν έπρεπε να το πράξει και αναμένω να δω πως θα το δικαιολογήσει στους οπαδούς του κόμματος.

Όταν πρωτάκουσαν τα νέα στην Αθήνα είπαν ότι ο κ. Αναστασιάδης μας κάνει ομαδικά πλάκα. Με τον ίδιο τρόπο αντιδράσαμε όλοι. Όμως, λίγο μετά διαβάσαμε τις δηλώσεις του και συνειδητοποιήσαμε ότι ο άνθρωπος δεν …παίζεται. Ή για να χρησιμοποιήσω την γλώσσα των εφήβων, «ο τύπος δεν καταλαβαίνει τίποτα». Καταπίνει τις προσβολές του κάθε Ακιντζί, στο όνομα μίας λύσης χωρίς ξεκάθαρο μέλλον για τον λαό. 

Εάν οι αποφάσεις του επηρέαζαν μόνο τον ίδιο και την οικογένειά του, δεν θα ένοιαζε κανένα μας. Θα λέγαμε είναι αυτοκαταστροφικός ο άνθρωπος, δεν ενδιαφέρεται για τις όποιες συνέπειες, και το θέμα θα έκλεινε εκεί. Όμως οι αποφάσεις του υποθηκεύουν το μέλλον της Κύπρου και θα ανοίξουν μεγάλες πληγές στους Έλληνες της νήσου εάν υλοποιηθούν. Διότι η λύση που κυοφορείται σφραγίζει την παντοτινή ανάμειξη της Τουρκίας στις πολιτικές και άλλες υποθέσεις της Κύπρου. Είναι πραγματικοί αστείοι -για να μην χρησιμοποιήσω άλλη λέξη- όσοι υποστηρίζουν ότι η διευθέτηση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας προστατεύει στο ελάχιστον τους Ελληνοκύπριους. Κάθε άλλο. Προστατεύει μόνο τους Τουρκοκύπριους και θέτει την Κύπρο υπό την επιρροή της ισλαμικής Τουρκίας.

Ο κ. Αναστασιάδης πήρε ένα ρίσκο που αν το πλήρωνε ο ίδιος, δεν θα μας πείραζε καθόλου. Αλλά, επειδή θα το πληρώσει η Κύπρος μας νοιάζει και μας ενδιαφέρει και μας ανησυχεί. 

Υποθετικά μιλώντας πάντα… Τι θα συμβεί απ’ εδώ και πέρα; ‘Ολες οι «επιλογές» είναι εις βάρος των Ελληνοκυπρίων: 
– Εάν προχωρήσει σε συμφωνία και σε δημοψήφισμα και το χάσει -που είναι και το πιθανότερο- η Τουρκία θα προσαρτήσει τα κατεχόμενα.
Μην έχετε αμφιβολία. 
– Εάν κερδίσει το δημοψήφισμα ο κ. Αναστασιάδης, θα καταλυθεί η Κυπριακή Δημοκρατία και η Κύπρος θα εισέλθει σε μεγάλη περίοδο αβεβαιότητας. Με πρόφαση αυτή την αβεβαιότητα, η Τουρκία θα επιλέξει τη διάλυση του νέου μορφώματος και την προσάρτηση του «τουρκικού κρατιδίου».
Που θα βρεθούν οι Ελληνοκύπριοι; Ξεκρέμαστοι και στον γκρεμό. Η Κυπριακή Δημοκρατία θα έχει χαθεί και θα μας μείνει το ελληνικό κρατίδιο της νέας Κύπρου το οποίο θα είναι ένα τίποτα. Θα έχουμε κάνει άλμα στο κενό. 
– Τι θα συμβεί εάν ο κατοχικός ηγέτης δεν υποχωρήσει στις συνομιλίες της Γενεύης και καταρρεύσουν ξανά, που είναι το πιθανότερο, εάν βεβαίως δεν τους διασώσει η πλευρά μας;
Η Τουρκία θα προχωρήσει στα σχέδια της και ο κ. Αναστασιάδης θα ψάχνει το λάθος. Βεβαίως, αυτός θα πάει στο σπιτάκι του, διότι όλες οι άλλες του επιλογές θα εκλείψουν; Οι Έλληνες της Κύπρου που θα πάνε; 

Με βάση τα παραπάνω, ότι και να κάνει ο κ. Αναστασιάδης η Κύπρος θα είναι η μεγάλη χαμένη. Και όπως είπαμε εάν αυτό αφορούσε μόνο τον ίδιο και την οικογένειά του, δεν θα ένοιαζε κανένα. Αλλά οι αποφάσεις του επηρεάζουν τις ζωές όλων των Κυπρίων. 

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ Ι: Η ελληνική κυβέρνηση δεν υποχωρεί από τους όρους της όσο και να νομίζει ο κ. Αναστασιάδης ότι έχει βάλει στο σακί τον Τσίπρα και τον Κοτζιά. Αυτό διαμηνύει η Αθήνα…
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΙΙ: Θα επαναλάβω ότι είναι πολύ σημαντικό να αποφευχθούν καυγάδες και χαρακτηρισμοί οδεύοντας προς το δημοψήφισμα, υπό την προϋπόθεση ότι οι σχεδιασμοί του κ. Αναστασιάδη θα υλοποιηθούν. Δεν υπάρχουν «πατριώτες» και «μειοδότες»… Υπάρχει το ΣΩΣΤΟ και το ΛΑΘΟΣ. Ο δρόμος που πήρε ο κ. Αναστασιάδης είναι εντελώς λάθος και θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα στο μέλλον. Ας ελπίσουμε ότι θα το καταλάβει σύντομα και θα σταματήσει την πορεία προς την καταστροφή…

Δεν υπάρχουν σχόλια: