Δευτέρα 8 Μαΐου 2017

Ο Στέλιος Ράμφος στο Action 24 με τον Γιώργο Κουβαρά σχολιάζει την επικαιρότητα. ( 4 5 17)












Γιώργος Κουβαράς: Υποδέχομαι τον Κύριο Στέλιο Ράμφο με πολύ χαρά εδώ στο Στούντιο
Στέλιος Ράμφος: Πολύ Καλησπέρα.
Γιώργος Κουβαράς: Πάντα όταν έρχεστε έτσι αισθάνομαι ότι μπορούμε να φύγουμε από τα πολύ τετριμμένα, δηλαδή να πάρουμε αφορμή με τα τετριμμένα και να μου πείτε πράματα
Στέλιος Ράμφος:  Άτριφτα
Γιώργος Κουβαράς: …που είναι λιγότερο συνηθισμένα από αυτά που ακούμε. Γιαυτό θέλω να ξεκινήσω από τα συνηθισμένα γιατί εγώ αυτά θα ρωτάω. Άκουσα σήμερα τον Πρωθυπουργό, αισιόδοξος πολύ, λέει ότι τα καλύτερα είναι μπροστά μας στους υπουργούς, και θέλω να μου πείτε αν συμμερίζεσθε αυτή την αισιοδοξία. Μήπως όντως αυτό το κλίμα που καλλιεργούμε στα μέσα ενημέρωσης κι ότι τα πράγματα πάνε χάλια κι ότι είμαστε σε μία συνεχή κρίση κλπ, μήπως είναι όντως μια παγίδα στη οποία έχουμε πέσει εμείς, και μήπως έχει δίκιο ο πρωθυπουργός;
Στέλιος Ράμφος:  Υπάρχουν δύο ειδών αλήθειες η αλήθεια των πραγμάτων και η αλήθεια του θεάτρου ανάλογα τι επιλέγει.
Γιώργος Κουβαράς: Εδώ σε ποιά αλήθεια είμαστε στην περίπτωση του Πρωθυπουργού;
Στέλιος Ράμφος:  Εδώ μάλλον είναι νομίζω μία καλλιτεχνική αντιμετώπιση των πραγματικοτήτων.
Γιώργος Κουβαράς: Ναι εν τάξει αλλά υποτίθεται ότι στην προηγούμενη φάση ο Πρωθυπουργός είπε είχα κάποιες αυταπάτες, έλυσα το θέμα αυτό των  αυταπατών προχωράω μπροστά, τώρα πια κλείνει την αξιολόγηση. Γιατί να μην έχουμε την ελπίδα ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα; Εσείς γιατί θεωρείτε ότι είναι θέατρο η αισιοδοξία και η αίσθηση ότι μπορεί να μας περιμένει ένα καλύτερο μέλλον.
Στέλιος Ράμφος:  Γιατί δεν μπορείς να πηγαίνεις προς το καλύτερο μέλλον κι ο δρόμος να είναι στρωμένος με ψέματα. Δεν γίνεται δηλαδή αυτό το πράγμα. Και δεν είναι το ψέμα η χειρότερη εκδοχή μια τέτοιας καταστάσεως είναι ότι ψυχολογικά το ψέμα πάντοτε αιμοδοτείται και τροφοδοτείται από ένα κυνισμό που όλο και αυξάνεται σ αυτές τις περιπτώσεις.
Γιώργος Κουβαράς: Μιλάτε για τον κυνισμό που εφαρμόζει αυτή η κυβέρνηση η μιλάτε για τον κυνισμό του να λες κάτι άλλο από αυτό που κάνεις;
Στέλιος Ράμφος: Να κάνεις κάτι βαρύ και να  λες ότι είναι αλλιώτικο ας πούμε. Ξαφνικά 38.000.000. Ευρώ από λαθρεμπορία διαγράφονται κλπ και άλλα τέτοια να υπερασπίζεσαι βεβαίως καταγγέλλοντας άλλους για το παρελθόν.Λ
Γιώργος Κουβαράς: Επειδή με πήγατε σ αυτό το θέμα θεωρείτε ότι εδώ έχουμε τέτοιο θέμα διαπλοκής στην περίπτωση Σαββίδη όπως λέει ο Μητσοτάκης;
Στέλιος Ράμφος: Πιθανότατα αλλά εγώ θεωρώ ότι είμαστε σε μια κατάσταση προϊούσης παρακμής πολύ σοβαρής. Δηλαδή θεωρώ ότι το πρόβλημα είναι πιο σοβαρό απ ότι φαίνεται.
Γιώργος Κουβαράς: Δηλαδή για εξηγείστε το μου.
Στέλιος Ράμφος: Δηλαδή το σκεπτικό το δικό μου έχει να κάνει με το εξής: εγώ προσπαθώ ας πούμε να διαβάζω μια άλλη διάσταση αυτό που μου λένε ψυχολογική διάσταση. Εγώ θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή ένα εξαιρετικό δείγμα της δυσκολίας την οποία βιώνει η κοινωνία μας είναι η τρομακτική επιτυχία του Survivor και θα ήθελα να μείνω.
Γιώργος Κουβαράς: Ναι για εξηγείστε μου γιατί;
Στέλιος Ράμφος: Τι είναι το Survivor? Κατ αρχήν είναι κάτι που παίζεται για δεύτερη φορά. Δεν είναι η πρώτη έχει ξαναπαιχτεί πριν χρόνια, με κανονική επιτυχία τώρα είναι τεράστια.
Γιώργος Κουβαράς: Που την αποδίδετε τώρα που είναι τεράστια;
Στέλιος Ράμφος: Αυτό λοιπόν μας υποχρεώνει να σκεφθούμε το κοινό, πόσο διαφορετικό και γιατί, είναι το σημερινό από το προηγούμενο, που ήτανε ένα συμβατικά αριθμητικό κοινό και τώρα έγινε το 80%  των ακροατηρίων. Θεωρώ λοιπόν ότι στο Survivor κάνουν προβολή συλλογικά οικογένειες, και ατομικά οι άνθρωποι, σε ένα μπορώ που δεν διαθέτουν, και αυτή η προβολή σ αυτό το μπορώ το οποίο  δεν διαθέτουν…
Γιώργος Κουβαράς: Δηλαδή μπορώ να  επιβιώσω λέτε μπορώ να φτάσω στα άκρα, μπορώ να το αντέξω
Στέλιος Ράμφος: Δεν χρειάζεται να πω τα άκρα Μία επιβίωση που δεν πιστεύω για μένα τη προβάλω για να την υποθέσω, να την εικάσω, την προβάλλω σε συμπαθητικά παιδιά με ωραία σώματα σε ωραία τοπία αλλά που ανταγωνίζονται μεταξύ τους για να φάνε μια μπριζόλα η δεν ξέρω τι άλλο να φάνε, εκεί ακριβώς κάνω μια προβολή για να μπορέσει να αντλήσει η ψυχή μου από κάπου, για αυτό μίλησα πριν για καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, όπου η πραγματικότητα δεν μου αφήνει περιθώρια.
Γιώργος Κουβαράς: Εδώ μου λέτε εσείς μου μιλάτε για μια δραματική πραγματικότητα που βιώνει ο κόσμος και μου μιλάτε και για ένα παράλληλο σύμπαν θεατρικό το οποίο κατασκευάζει το πολιτικό σύστημα εν προκειμένω η κυβέρνηση δηλαδή.
Στέλιος Ράμφος: Όχι δεν το κατασκευάζει, κανείς δεν το κατασκευάζει. Γίνεται η επιλογή από τον επιχειρηματία,το έργο αυτό δεν έχει τίποτα επιλήψιμο, είναι κάτι παιδιά που σε μια …
Γιώργος Κουβαράς: Όχι όχι λέω σε σχέση με το πολιτικό σύστημα δεν βάζω το Survivor είναι μια…
Στέλιος Ράμφος: Καμία σχέση το survivor με το πολιτικό σύστημα. Το Survivor δείχνει ποιά είναι η βαθύτερη ψυχική πραγματικότητα της κοινωνίας μας. Το Survivor είναι μια εξευγενισμένη μορφή που ψυχολογικά επιτρέπει ανάγνωση και του φαινομένου Σώρρα. Στο  Σώρρα τι είχαμε; μια πλήρη προσχώρηση μεγάλων μαζών και δύο δικαστικέ αποφάσεις που δίνανε λύση στα προβλήματα. Εδώ τι έχουμε; έχουμε φαντασιακή λύση …
Γιώργος Κουβαράς: Ναι αλλά έχω τη αίσθηση κύριε Ράμφο ότι ο κόσμος πάντα αναζητά μια φαντασιακή λύση στα προβλήματα του, ειδικά εάν είναι τόσο δύσκολο να βρει μια πραγματική λύση.
Στέλιος Ράμφος: Γιατί θέλει δουλειά η κατανόηση του προβλήματος; Τι συνέβη το 11, 12, τότε δεν ήταν οι αγανακτισμένοι πότε ήτανε;
Γιώργος Κουβαράς: Ναι ναι.
Στέλιος Ράμφος: Εκεί είχαμε μια μαζική προσπάθεια καταργήσεως στις συνειδήσεις των ανθρώπων ορισμένων θεσμών πολιτειακών που ενώνουν συμβολικά μια κοινωνία μια πολιτεία. Επετεύχθη αυτό το πράγμα και με το να καεί η Βουλή και μέχρι σήμερα η απόρριψη κάθε πολιτικής και κάθε… Και ποιο είναι το αποτέλεσμα; Το αποτέλεσμα είναι ότι η πολιτική ενότητα των ανθρώπων δεν έχει ψυχικές προϋποθέσεις για να πραγματοποιηθεί. Γιατί που πραγματοποιείται; στα σύμβολα. Όταν τα σύμβολα καταστραφούν έχουμε τον κατακερματισμό των δυνάμεων. Για αυτό βλέπουμε το 45% των ανθρώπων οι οποίοι  θέλουν να απέχουνε κλπ. Αν δεν διαβάσουμε υπ αυτή την έννοια και υπ αυτό το πρίσμα το φαινόμενο θα νομίζουμε ότι είναι απλώς θέμα συσχετισμού πολιτικών δυνάμεων. Εδώ υπάρχει μια βαθύτερη πραγματικότητα την οποία πρέπει να τη διαβάσουμε γιατί μπορεί να είναι διαλυτική συνολικά.
Γιώργος Κουβαράς: Βλέπω όμως ας πούμε τον Πρωθυπουργό να λέει την περασμένη εβδομάδα στον Νίκο Χατζηνικολάου ότι δεν υπάρχει κοινωνική αντίδραση διότι αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι ο κόσμος δεν βγαίνει στον δρόμο, δεν κάνει διαδηλώσεις όπως έκανε δεν είναι σε μια μετωπική αντίδραση με την κυβέρνηση.
Στέλιος Ράμφος: Βεβαίως διότι πια το ενδιαφέρον είναι ότι από τη στιγμή που νομιμοποιείται πλέον η εμπειρία από το φαντασιακό και όχι από το νόημα της, έχει πάψει η πραγματικότητα να έχει νόημα  και επιστρατεύουνε τη φαντασίωση, από τη στιγμή εκείνη τα προβλήματα είναι πολύ δύσκολα.
Γιώργος Κουβαράς: Έχετε κάνει κατά καιρούς σκληρή κριτική στην Ελληνική κοινωνία στους Έλληνες πολίτες και αναρωτιέμαι μήπως αισθάνεστε και εσείς καμιά φορά ότι μας έχετε αδικήσει καμιά φορά ως κοινωνία γιατί το λέω ας πούμε;  Στη Γαλλία η Λεπέν παίρνει 40%
Στέλιος Ράμφος: Πού υψηλό ποσοστό.
Γιώργος Κουβαράς: Ναι απ ότι φαίνεται πάει για 40%, στην Αυστρία παρ ολίγο να εκλεγεί ακροδεξιός, στη Ολλανδία ο Βίλντερς τα πήγε σχετικά καλά. Επομένως εδώ βλέπουμε σε όλες τις κοινωνίες μια κατάσταση τρέλας, η οποία κάπως αποτυπώνεται πολιτικά, κάτι αντίστοιχο έχουμε ζήσει και εμείς, και μάλιστα υπό συνθήκες εμείς πολύ πιο δύσκολες και υπό πίεση δραματική των μνημονίων. Μήπως λοιπόν έχετε κάνει λίγο αυστηρή κριτική;
Στέλιος Ράμφος: Μπορεί να έχω κάνει λίγο κριτική αυστηρή, η πολύ κριτική, αλλά η εξήγηση που δίνω στην πολύ σαφή περιγραφή που κάνετε είναι η εξής: Στις χώρες αυτές που αναφέραμε και που το πρόβλημα αυτό έχει να κάνει επίσης με φαντασιακά συμφραζόμενα όπου κυριαρχεί το φαινόμενο της παγκοσμιώσεως και του φόβου στις εθνικές συνειδήσεις που προκαλεί η απροσδόκητη συνάντηση με  άλλα στοιχεία ας πούμε, και οι αλλαγές οι οποίες δε έχουν χωνευθεί ακόμη από τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις τις τρομερές, μου δίνουν τη δυνατότητα να καταλάβω μια κινητικότητα και ρωγμές ισχυρές. Εδώ πρόκειται όμως  για κάτι το οποίο προηγείται και έχει μια μονιμότητα μέσα στο χρόνο διαφορετικού τύπου. Εμείς ερχόμαστε από άλλη κουλτούρα και η άλλη κουλτούρα από την οποία προερχόμαστε εμείς, έχει πάρα πολύ πιο ισχυρούς τους συντελεστές του συναισθήματος και του φαντασιακού απ ότι οι κουλτούρες αυτές της λογικής.
Γιώργος Κουβαράς: Άρα εμείς λέτε ότι είμαστε…
Στέλιος Ράμφος: Πιο ευάλωτοι.
Γιώργος Κουβαράς: Υπόδουλοι στο συναίσθημα μας ως ένα βαθμό.
Στέλιος Ράμφος: Ναι αλλά που ταυτοχρόνως δημιουργεί μια υποχρέωση στον πολιτικό η στην κοινωνία που θέλει να είναι ζωντανή, να κάνει κάτι το οποίο αρχίζει ήδη να γίνεται αντικείμενο επεξεργασίας στις πολύ προηγμένες χώρες. Όχι να πάψουμε να είμαστε συναισθηματικοί αλλά να αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε το συναίσθημα με ένα  τόσο  συστηματικό τρόπο, ώστε πλέον ο ίδιος ο παραλογισμός του να έχει θετικότητα.
Γιώργος Κουβαράς: Μάλιστα λίγο δύσκολο μου ακούγεται αλλά το καταλαβαίνω.
 Στέλιος Ράμφος: Όχι, αυτή τη στιγμή πάντως, όλα τα μεγάλα συστήματα τα Facebook  Και τα Google κι αυτά, βασίζονται σε τέτοιου είδους αλγορίθμους.
Γιώργος Κουβαράς: Ναι μάλιστα.
Στέλιος Ράμφος: Δηλαδή αν δεν ελέγξουμε το πεδίο αυτό της πραγματικότητος και θελήσουμε απλώς να ρίξουμε στο φρενοκομείο τους ανθρώπους τότε δεν κάναμε τίποτα.
Γιώργος Κουβαράς: Προφανώς. Δεν μου λέτε για να γυρίσω τώρα στην πολιτική τώρα κατάσταση στην χώρα. Συμμερίζεσθε την πεποίθηση κάποιων ότι με βάση τις δημοσκοπήσεις ότι ο Σύριζα είναι σιγά-σιγά σε αποδρομή, η μπορεί να ισχύει το αντίθετο αυτό που είπε σήμερα ο Πρωθυπουργός, ότι υπάρχει μέλλον κι ότι η στρατηγική του είναι για έξι χρόνια  δηλαδή δύο μέχρι το τέλος της τετραετίας και ξανά νίκη στις εκλογές, έχει πολιτικό μέλλον ο Τσίπρας η όχι κατά τη γνώμη σας;
Στέλιος Ράμφος:  Το θέμα είναι πόσο μέλλον έχει ένας λαός.
Γιώργος Κουβαράς: Καλά πέρα απ αυτό, εγώ θέλω να μου κάνετε μία πολιτική εκτίμηση αν  θεωρείτε ότι ο Τσίπρας έχει ακόμη αντοχή στην κοινωνία, και πως να σας πω αν ακουμπάει κάπου σε μεγάλες πλειοψηφίες έστω, κι αν αυτές μπορεί να μην εκφράζονται στα γκάλοπ, η αν το χει χάσει το παιχνίδι.
Στέλιος Ράμφος:  Το παιχνίδι στο επίπεδο το πραγματικό έχει χαθεί προ πολλού. Στο επίπεδο το φαντασιακό κανείς δεν ξέρει πως μπορεί να γυρίσουν τα πράγματα, στο μέτρο που οι αντιπολιτεύσεις μιλάνε μόνο οικονομικά. Νομίζω ότι η αδυναμία των αντιπολιτεύσεων παίζει σε ένα ταμπλό το οποίο επιτρέπει καλπασμούς φαντασιώσεων.
Γιώργος Κουβαράς: Δηλαδή δύο λεπτά για να το καταλάβω. Μου λέτε τώρα ας πούμε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι τώρα η αντιπολίτευση, αυτός είναι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θεωρείτε ότι είναι υπερβολικά ενταγμένος μεσ σε ένα πλαίσιο λογικής, δηλαδή νούμερα οικονομικά κλπ. Δηλαδή να παίζει περισσότερο με το φαντασιακό επίπεδο όπως παίζει ο Τσίπρας;
Στέλιος Ράμφος: Θεωρώ ότι  καλώς κάνει και είναι αυτό που είναι, αλλά θα πρέπει να λάβει υπ όψιν του ότι καμία κρίση και καμία παρακμή δεν προέρχεται από την οικονομία. Όλα έχουν ένα ηθικό αξιακό υπόβαθρο, το οποίο δεν μπορεί να μένει ανέγγιχτο στην κουβέντα, και νομίζω ότι η ευαισθησία  η η προσβολή που νοιώθουν  πάντοτε οι πολίτες, έχει να κάνει ακριβώς με κλονισμό του αξιακού τους συστήματος.
Γιώργος Κουβαράς: Έχετε δίκιο σ αυτό αλλά αναρωτιέμαι μπορεί το παλιό πολιτικό σύστημα, τα παλιά κόμματα μάλλον…
Στέλιος Ράμφος: Μα είναι νέος αρχηγός.
Γιώργος Κουβαράς: Να πω τα παλιά κόμματα για να μη είμαι άδικος. Μπορούν τα παλιά κόμματα να εκφράσουν αυτό που περιγράφετε, δηλαδή να εκφράσουν αξίες οι οποίες να μπορούν να πάνε τον κόσμο μπροστά και να αισθανθεί ο κόσμος ότι πατάει επάνω σε κάποιες αξίες που εξακολουθεί να πιστεύει, και δεν πήγανε στράφι με όλη αυτή την κρίση.
Στέλιος Ράμφος: Ξέρετε η αξία…
Γιώργος Κουβαράς: Μήπως δηλαδή είναι υπόδουλα τα παλιά κόμματα θέλω να πω μιας λογικής , ο κόσμος έτσι κι αλλιώς δεν πιστεύει παρά μόνο θα επιστρέψει για το ότι τουλάχιστον θα είναι καλλίτεροι διαχειριστές της εξουσίας.
Στέλιος Ράμφος: Ε δεν μπορεί να είσαι με τέτοιους όρους καλός διαχειριστής, απλώς είναι ζήτημα χρόνου πλέον η παντελής, η πλήρης καταστροφή. Δεν νομίζω ότι είναι αυτό, νομίζω ότι μια πρακτική και μια διάβρωση από κοινωνικές ιδέες μερικές δεκαετίες που τα βλέπουν  όλα οικονομοκεντρικά επηρεάζει τα πράγματα. Νομίζω ότι δεν είναι το στοιχείο το αξιακό κάτι  το οποίο δεν θα μπορούσε να θίξει ένα παραδοσιακό κόμμα, με ποια διαφορά: Όχι να μιλάς για έθνος  μεγάλα πράγματα, αλλά να διεκδικείς εμπιστοσύνη. Γιατί η ουσία της κρίσεως μας, είναι η απόλυτη δυσπιστία στην κοινωνία.
Γιώργος Κουβαράς: Η εμπιστοσύνη έχει να κάνει με το να μην λες ψέματα;
Στέλιος Ράμφος: Όχι.
Γιώργος Κουβαράς: Γιατί αν έχει να κάνει με το να μην λες ψέματα μ αυτό εκεί φαίνεται ότι έχει δώσει μεγάλη έμφαση ο Μητσοτάκης. Δηλαδή λέει κατά κόρον ότι εγώ δεν θα σας πω ψέματα, δεν θα σας τάξω περισσότερα πράγματα από όσα μπορώ να κάνω κλπ, εκεί δείχνει να έχει επικεντρώσει. Θεωρείτε ότι εκεί παίζεται το παιχνίδι, να πιστέψει ο άλλος ότι δεν του λες ψέματα η όχι;
 Στέλιος Ράμφος: Η εμπιστοσύνη δεν είναι μόνο να πιστέψει ότι δεν του λέει ψέματα, αλλά να πιστέψει κι ότι έχεις τη διάθεση να αλλάξεις.
Γιώργος Κουβαράς: Μάλιστα. Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα βαρίδι για τον Μητσοτάκη η όχι κατά την γνώμη σας; Η είναι ίσα-ίσα ένα πλεονέκτημα το γεγονός ότι πατάει σε ένα κόμμα που έχει κάποιες βάσεις κάποια ιστορία;
Στέλιος Ράμφος: Έχει αποδείξει ότι έχει μεγάλη στερεότητα, έχει τεράστια βαρίδια υπό την έννοια ότι έχει αναγωγές σε στοιχεία μιας αντιλήψεως παρελθοντικής και μιας εσωτερικά συντεχνιακής αντιμετωπίσεως των πραγμάτων, αλλά υπάρχει ένας δυναμισμός των νεωτέρων ανθρώπων. Απλώς ξέρετε υπάρχει ένα κρίσιμο σημείο σ όλα αυτά τα πράματα που λέμε. Έχει πολύ μεγάλη σημασία στην προσπάθειά σου προς τα έξω η επιλογή των ανθρώπων που σε εκφράζουν, η ακτινοβολία τους. Όσο θαμπή  είναι τόσο δυσκολεύεσαι να πεις και την αλήθεια. Η αλήθεια πρέπει να συνοδεύεται από φως, δεν μπορεί να τη υποστηρίξει ένα θαμπό πρόσωπο.
Γιώργος Κουβαράς: Το έχω ξανακούσει αυτό για το φως που λέτε κι αναρωτιέμαι πως φτιάχνεις το φως, δηλαδή είναι όλο χάρισμα είναι προσωπικό χάρισμα, δηλαδή πρέπει να αναζητηθούν οι χαρισματικοί φωτεινοί άνθρωποι για να μπουν στην  πολιτική. Πολλοί απ αυτούς δεν θέλουν να μπουν στην πολιτική, το ξέρετε πολύ καλά.
Στέλιος Ράμφος:  Όχι, αν είναι δύο, πρέπει να διαλέξεις τον φωτεινότερο.
Γιώργος Κουβαράς: Τη σημερινή αποφυλάκιση του Άκη Τσοχατζόπουλου πως την είδατε.
Στέλιος Ράμφος:  Είναι ένας δυστυχής άνθρωπος τον λυπάται κανείς. Τώρα τι να πεις, απλώς το κακό είναι ότι τον έχει πληρώσει πολύς κόσμος.
Γιώργος Κουβαράς: Μόνο με το ανθρωπιστικό κριτήριο την προσεγγίζετε έτσι δηλαδή καταλαβαίνω ότι δεν υπάρχει πολιτικό κριτήριο.
Στέλιος Ράμφος:   Οτιδήποτε και να συμβαίνει νομίζω ότι απλώς αυτό που μας θυμίζουνε είναι μια οργιώδη περίοδο ατασθαλιών και αυθαιρεσιών, που οδήγησε σιγά-σιγά σε αυτό που ζούμε σήμερα, διότι αυτό δεν βγήκε από μόνο του.
Γιώργος Κουβαράς: Δεν μου λέτε κύριε Ράμφο μιλάτε πολύ για τα δημόσια πράματα λέτε για αυτό που ζούμε σήμερα τι μπορούμε να κάνουμε κάνετε μία ανάλυση, εσείς θα μπαίνατε στην πολιτική;
Στέλιος Ράμφος:  Εγώ έχω γράψει ένα βιβλιαράκι τελευταία, και θέτω αυτό το ερώτημα, μου λένε γιατί δεν μπαίνεις στην πολιτική; και λέω ότι δεν μπορώ να διαπραγματεύομαι την αλήθεια,  πρέπει όσο μπορώ να λέω αυτό που νομίζω ότι είναι αλήθεια, ο πολιτικός την διαχειρίζεται την αλήθεια. Το δράμα με εμένα είναι ότι λίγες σελίδες πιο κάτω λέω αν θες να αλλάξει κάτι πρέπει να βγεις μπροστά. Άρα πρέπει κι εγώ…
Γιώργος Κουβαράς: Άρα σας βλέπω αναποφάσιστο αλλά όχι και σίγουρα εκτός πολιτικής.
Στέλιος Ράμφος:  Είμαι αποφασισμένος, ε να αυτό που κάνω.
Γιώργος Κουβαράς: Εντάξει αυτό που κάνετε όπως λέτε κι εσείς είναι μια μέσα μια έξω. Δεν μου λέτε θεωρείτε κατ αρχάς ότι υπάρχει ανάγκη δυνατότητα δημιουργίας νέων κομμάτων η μας καλύπτει το σκηνικό όπως είναι.
Στέλιος Ράμφος:  Νομίζω υπερκαλύπτει.
Γιώργος Κουβαράς: Μας καλύπτει. Θα μπαίνατε σε μια κυβέρνηση εσείς; Δεν λέω να κατεβείτε να γίνετε βουλευτής να πάρετε το σταυρό δεν ξέρω αν θα το κάνατε κι αυτό, αλλά σε μια κυβέρνηση σε έναν ειδικό ρόλο σε κάποιο υπουργείο σε κάποια αποστολή τέλος πάντων, θα την αναλαμβάνατε;
Στέλιος Ράμφος:  Αν υποθέσουμε ότι ήτανε ένας χώρος όπου μπορούσα να κάνω πράγματα τα οποία έχω σκεφθεί, ας πούμε παιδεία, η πολιτισμός, η προϋπόθεση για να μπω θα ήταν, εν λευκώ.
Γιώργος Κουβαράς: Εν λευκώ.
Στέλιος Ράμφος:  Ναι.
Γιώργος Κουβαράς: Εν λευκώ, αλλά φαντάζομαι όχι με οποιαδήποτε κυβέρνηση, με μια κυβέρνηση που να μπορεί να σας εμπνέει και να σας…
Στέλιος Ράμφος:  Και να την εμπνέω.
Γιώργος Κουβαράς: Υπάρχει τώρα τέτοιο κόμμα.
Στέλιος Ράμφος:  Νομίζω μια ευρύτερη συμμαχία η οποία θα προέκυπτε ανεξαρτήτως της οποιασδήποτε αυτοδυναμίας μετά τις ενδεχόμενες πιθανές μελλοντικές εκλογές θα μπορούσε να το εκφράσει αυτό το πράγμα.
Γιώργος Κουβαράς: Μία συμμαχία δηλαδή με πυρήνα τη Νέα Δημοκρατία.
Στέλιος Ράμφος:  Αν αυτοί είναι οι πρώτοι προφανώς.
Γιώργος Κουβαράς: Γιατί θα μπορούσατε να μπείτε και σε μια συμμαχία με πυρήνα τον Σύριζα;
Στέλιος Ράμφος: Ε όχι αυτό, χωρίς να αποκλείω την περίπτωση του να έχει ζητήσει βαθιά  συγνώμη και να έχει εξηγήσει αυτά που τον οδήγησαν εκεί, πια σε μια συμμαχία μεγάλη, εκεί δεν θα έλεγα όχι.
Γιώργος Κουβαράς: Μάλιστα. Ενδιαφέρον πάντως γιατί σας βλέπω πολύ έτοιμο.
Στέλιος Ράμφος: Όχι δεν είμαι καθόλου έτοιμος.
Γιώργος Κουβαράς: Τελευταίο έτσι ερώτημα για να το κάνουμε έτσι λίγο πιο ελαφρύ γιατί νομίζω θα το ελαφρύνουμε, άκουσα σήμερα τον κύριο Τζανακόπουλο να λέει για τον κύριο Μητσοτάκη ότι δεν μπορεί να μιλάει για τους ανέργους, «εγώ τουλάχιστον έχω ζήσει δύο χρόνια στο Αιγάλεω» λέει ο κύριος Τζανακόπουλος. Το πιστεύετε εσείς αυτό ότι έχει σημασία από που προέρχεσαι για το πόση αξιοπιστία θα έχεις στην πολιτική  για να μιλάς.
Στέλιος Ράμφος: Στο φαντασιακό κατοικείς όπου θέλεις όπου και να βρίσκεσαι.
Γιώργος Κουβαράς: Όπου θέλεις όπου και να βρίσκεσαι;
Στέλιος Ράμφος: Όπου και να ζεις, όπου θέλεις.
Γιώργος Κουβαράς: Άρα θεωρείτε ότι εδώ οι κυβερνώντες κατοικούν όπου θέλουν…
Στέλιος Ράμφος: Κατά βούλησιν ναι. Ναι όταν πάνε στις Βρυξέλλες κατοικούν αλλού, όταν είναι στην Αθήνα κατοικούν άλλου κ.ο.κ.
Γιώργος Κουβαράς: Είναι ανάλογα με την πόλη ε;
Στέλιος Ράμφος: Είναι ανάλογα με την πόλη.
Γιώργος Κουβαράς: Μάλιστα, ευχαριστώ πολύ καλό βράδυ ευχαριστώ που ήρθατε.
Στέλιος Ράμφος: Κι εγώ σας ευχαριστώ να είστε καλά.
Δείτε την συνέντευξη στο video που ακολουθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: