Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021

Πραγματοποίηση εκδήλωσης: «Η εκκοσμίκευση του κράτους και της κοινωνίας και η μαρτυρία της Εκκλησίας»

 
 
Δελτίο τύπου, 21.9.2021
 
Μετά τις σχετικές εκδηλώσεις στην Αθήνα και το Βόλο, ολοκληρώθηκε με επιτυχία και η τρίτη στρογγυλή τράπεζα του κύκλου Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΟΙ «ΑΛΛΟΙ» ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ 2040, με τίτλο «Η εκκοσμίκευση του κράτους και της κοινωνίας και η μαρτυρία της Εκκλησίας».
Στη στρογγυλή τράπεζα που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, τη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου, συμμετείχαν ο π. Θεοδόσιος Μαρτζούχος (Θεολόγος, Κληρικός Ι. Μητροπόλεως Πρεβέζης), ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορική πορεία  της Εκκλησίας κατά την περίοδο της  Τουρκοκρατίας που ξεκίνησε με την ανάθεση και αναγνώριση στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως εκ μέρους του δυνάστη ενός ρόλου εθναρχικού και υπευθύνου για ολόκληρο το γένος των χριστιανών. Σημείωσε επίσης, ότι ο πρώτος μετά την άλωση Πατριάρχης απέφυγε την ταύτιση με ένα ορισμένο πολιτισμικό μοντέλο, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τη διατήρηση της πίστης και την ηθική και πνευματική καθοδήγηση του Γένους. Αν σήμερα υπάρχουμε ως έθνος και ως λαός, συνέχισε ο π. Θεοδόσιος, το χρωστάμε σ’ εκείνους του μαχητές και εκφραστές της χριστιανικής πίστης. Τέλος αφού αναφέρθηκε στην αλληλεγγύη που θεμελιώνεται στα πρόσωπα και όχι στις ιδέες του έθνους, του αίματος ή της φυλής, τόνισε την αγάπη για το παρόν, το σήμερα του Θεού, ως χριστιανική υποχρέωση, αφού οι χριστιανοί οφείλουν να διακρίνουν πώς το Άγιο Πνεύμα δρα και σήμερα στο κόσμο. Το μέλλον, επομένως, που θα οικοδομήσουν πρέπει να βασίζεται στην αγάπη και όχι στο φόβο και να συμπεριλαμβάνει εν Χριστώ όλες τις ετερότητες.
      
  
Στη συνέχεια, ο Άρης Στυλιανού (Πρόεδρος και Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών, ΑΠΘ), μίλησε για την έννοια της εκκοσμίκευσης του κράτους και της κοινωνίας που πρέπει να εξεταστεί σε αρμονικό συνδυασμό με τη μαρτυρία της Εκκλησίας και την Ορθόδοξη παράδοση. Όπως σημείωσε, με αυστηρή πάντοτε προσήλωση στο ισχύον Σύνταγμα της χώρας, οφείλουμε να καθορίσουμε εκ νέου τους διακριτούς ρόλους μεταξύ της Πολιτείας και της Εκκλησίας, κατοχυρώνοντας στην πράξη την ορθή λειτουργία ενός σύγχρονου, ευρωπαϊκού, ουδετερόθρησκου κράτους. Κι όλα αυτά έχοντας κατά νου τη φροντίδα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ατομικά και πολιτικά, με πίστη στη δημοκρατία και τη λαϊκή κυριαρχία, αλλά και με σεβασμό στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελληνικής κοινωνίας.
    
Ακολούθως, η Grace Davie (Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Exeter, Μεγάλη Βρετανία) τόνισε πως η διαδικασία της εκκοσμίκευσης πραγματώνεται με διαφορετικό τρόπο στις διάφορες κοινωνίες. Δεν θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία εξακολουθεί να διαθέτει ισχυρή παρουσία στην ελληνική κοινωνία, πολύ ισχυρότερη από την αντίστοιχη επιρροή της Αγγλικανικής. Η Αγγλικανική Εκκλησία δεν είναι παρά μια από τις πολλές ομολογιακές εκφράσεις του Χριστιανισμού στη Μεγάλη Βρετανία. Ωστόσο και στις δυο περιπτώσεις η Ελληνική Ορθόδοξη και η Αγγλικανική Εκκλησία αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις. Οφείλουν και οι δυο να αντισταθούν στον πειρασμό του λαϊκισμού και της τάσης να επικαλεστούν την ομολογιακή τους ιδιαιτερότητα με σκοπό όχι την συμπερίληψη του «άλλου» αλλά τον αποκλεισμό του. Οι Εκκλησίες, επομένως, δρώντας περισσότερο ως κοινωνικά δίκτυα παρά ως κρατικές οντότητες μπορούν και πρέπει να αντιμετωπίσουν τις μειονότητες ως πηγή εμπλουτισμού και όχι ως κίνδυνο.   
           
Τέλος, ο Παντελής Καλαϊτζίδης (Διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου, Μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Θρησκευτικών Επιστημών) αναφέρθηκε στο φαινόμενο της εκκοσμίκευσης που πλανάται ως φάντασμα πάνω από τις κοινωνίες της Ευρώπης και της Αμερικής. Ειδικά για την ελληνική περίπτωση, η Ορθόδοξη Εκκλησία, υπογράμμισε, οφείλει το ταχύτερο να απαλλαγεί από τα βαρίδια που της κληροδότησαν η εξιδανίκευση της βυζαντινής «συμφωνίας» και ο εθναρχικός της ρόλος κατά την Τουρκοκρατία, διότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του πλουραλισμού, της νεωτερικότητας/μετανεωτερικότητας με απαντήσεις που προέρχονται από το παρελθόν. Επιπλέον επισήμανε την ανάγκη σημαντικών αλλαγών στην Εκκλησία. Ωστόσο, οι αλλαγές αυτές, όπως τόνισε, δεν μπορούν να προέλθουν χωρίς τον διάλογο της Εκκλησίας με την κοινωνία, ούτε μπορούν να υποστηριχτούν αν η πολιτεία, αλλά και ευρύτερα η κοινωνία των πολιτών, ενδιαφέρονται απλώς να ξεμπερδεύουν μια ώρα αρχύτερα με την Εκκλησία προτάσσοντας απλώς το αίτημα του πάση θυσία χωρισμού, χωρίς να υπολογίζουν σε τίνος τα χέρια θα αφήσουν τη θεσμική Εκκλησία και ποιους πολιτικούς προσανατολισμούς θα έχει τον πειρασμό να υιοθετήσει η τελευταία χωρίς το θεσμικό φρένο της δημοκρατικής πολιτείας. Τέλος, πρόταξε για την Εκκλησία την προτεραιότητα της υιοθέτησης ενός οικουμενικού εκκλησιαστικού λόγου απαλλαγμένου από τις συνεχείς αναφορές στο έθνος και το κράτος και την εγκατάλειψη κάθε ιδέας νοσταλγικής επιστροφής στη βυζαντινή θεοκρατία ως προϋπόθεση για την είσοδό στη συγκαιρινή εποχή. 
Την εκδήλωση συντόνισε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών και Συντονιστής της Ομάδας Εργασίας «Η Ορθοδοξία και οι “άλλοι” στην Ελλάδα του 2040».
 
H εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη του οργανισμού Agape Hellas. 
 


Tα βίντεο από τη ζωντανή μετάδοση της εκδήλωσης είναι διαθέσιμα εδώ (ελληνικά) και εδώ (αγγλικά).
 
Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία στρογγυλή τράπεζα του κύκλου θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου, στις 7μ.μ., στην Αλεξανδρούπολη.

Τέταρτη στρογγυλή τράπεζα του κύκλου
Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΟΙ «ΑΛΛΟΙ» ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ 2040
της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου
στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Επιτροπής Ελλάδα 2021
 

δελτίο τύπου

 
Η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου ετοιμάζει την τέταρτη και τελευταία στρογγυλή τράπεζα του κύκλου Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΟΙ «ΑΛΛΟΙ» ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ 2040, στην Αλεξανδρούπολη, στο ξενοδοχείο Grecotel Astir (αίθουσα «Άβδηρα»), την Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021, ώρα 7 μ.μ., με θέμα Το Ισλάμ στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά διαδικτυακά.
Οι στρογγυλές αυτές τράπεζες εξετάζουν τον ρόλο της θρησκείας και ειδικότερα της εν Ελλάδι Ορθοδοξίας έναντι του «άλλου», με επίκεντρο την Ελλάδα κατά την επόμενη 20ετία, με την πρόθεση η συζήτηση αυτή να συμβάλει σ’ ένα βιώσιμο μοντέλο συνύπαρξης θρησκειών και πολιτισμών και τελικά σ’ ένα βιώσιμο κόσμο, ξεκινώντας από την περιοχή μας, δηλαδή τον ευρύτερο γεωγραφικό χώρο των Βαλκανίων και της Μεσογείου όπως αυτός δυνάμει θα διαμορφωθεί έως το 2040. Ήδη πραγματοποιήθηκαν τρεις στρογγυλές τράπεζες με σχετικά θέματα στην Αθήνα, τον Βόλο και τη Θεσσαλονίκη.
 
Στην στρογγυλή τράπεζα της 27ης Σεπτεμβρίου παρεμβαίνουν οι:
Γιώργος Καλαντζής
(Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων, Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων)
Mohammed Elzahabi
(Πρόεδρος της Θρησκευτικής Επιτροπής του Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών)
Nayla Tabbara
(Πρόεδρος του Ιδρύματος Adyan, Καθηγήτρια Ισλαμικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Saint-Joseph, Βηρυτός, Λίβανος)
Κατερίνα Μάρκου
(Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης)
 
Τη εκδήλωση συντονίζει ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών και Συντονιστής της Ομάδας Εργασίας Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΟΙ «ΑΛΛΟΙ» ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ 2040.
Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος.
 
Η εκδήλωση θα είναι δίγλωσση (ελληνικά και αγγλικά). Η είσοδος θα είναι ελεύθερη αλλά για περιορισμένο αριθμό ακροατών, λόγω των ισχυόντων υγειονομικών μέτρων. Για δια ζώσης παρακολουθηση μπορείτε να κάνετε εγγραφή εδώ

Θα μεταδίδεται επίσης ζωντανά διαδικτυακά, στους παρακάτω συνδέσμους:
https://www.youtube.com/watch?v=5_oq0t_iuNo (ελληνικά)

"Τέλος αφού αναφέρθηκε στην αλληλεγγύη που θεμελιώνεται στα πρόσωπα και όχι στις ιδέες του έθνους, του αίματος ή της φυλής, τόνισε την αγάπη για το παρόν, το σήμερα του Θεού, ως χριστιανική υποχρέωση, αφού οι χριστιανοί οφείλουν να διακρίνουν πώς το Άγιο Πνεύμα δρα και σήμερα στον κόσμο. Το μέλλον, επομένως, που θα οικοδομήσουν πρέπει να βασίζεται στην αγάπη και όχι στο φόβο και να συμπεριλαμβάνει εν Χριστώ όλες τις ετερότητες".

ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΣ: ΤΟ ΑΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ ΔΡΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ (ΚΑΙ ΤΑΥΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΚΤΙΣΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ) ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΕΓΚΑΘΙΔΡΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ Η ΟΠΟΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΥΙΟΥ. ΜΙΑ ΑΝΟΗΣΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΔΙΑΔΙΔΕΙ ΚΑΙ Ο ΖΗΣΗΣ. 
ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΜΩΣ ΟΙ ΠΑΠΑΔΕΣ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΟΔΟΥΣ ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΠΡΟΑΓΩΓΟΙ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΥ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΙΛΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΕΩΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΠΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΠΟΤΗΡΙΟΥ.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν ξέρω, αλλά διαβάζοντας αυτό το κείμενο μού 'ρθε αναγούλα. Η θεσμική Εκκλησία παρακολουθεί με απάθεια, ή μάλλον επιδοκιμάζει, την αποδόμηση αυτού του οποίου υποτίθεται ότι πρεσβεύει, μόνο και μόνο για να μπορέσει να κερδίσει μια θέση στον «θαυμαστό καινούριο κόσμο». Ό, τι και να πούμε γι' αυτήν την κατάντια είναι λίγο...

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ είπε...

Ρε να μην έχει μιλήσει κανένας στον Απόστολο Παύλο για τις ετερότητας.

Σπυρίδων Μανάτος είπε...

https://youtu.be/TTbwsqDe61I

https://youtu.be/yin1JZGrePs

Ανώνυμος είπε...

O Καλαιτζιδης λέει τα ίδια και τα ίδια από τη δεκαετία του 1990 που τον είχα γνωρίσει. 30 χρόνια αναμασάει τα ίδια και τα ίδια, μαρξιστης με προβιά ορθόδοξου, για να βγάλει το παντεσπάνι του ο άνθρωπος ...Αμφιβάλλω αν ξέρει καν το Τυπικό της Εκκλησίας, αυτός που θέλει να αλλάξει την Εκκλησία...

amethystos είπε...

Eίναι υπεράνω. Είναι τό golden boy τού Δημητριάδος. Κυκλοφορεί μέ τά αυτοκίνητα τής Μητροπόλεως καί αυτός καί η παρέα του έχουν πιάσει όλα τά ακαδημαικά πόστα. Μεγάλη δύναμη. Συγγραφέας μέ εισαγωγές καί επιλόγους στίς συλλογές τών ομιλιών πού οργανώνει. Είναι όμως ικανότατος γλείπτης.