Παρασκευή 8 Μαΐου 2009

Αρσένιος Μέσκος – Σοκ και δέος (ΙΙI)

Κυκλοφόρησε στο περιοδικό ΑΒΑΤΟΝ και διαβάσαμε τη συνέντευξη βόμβα του κ. Μέσκου.

Για να τελειώνουμε με τον κ. Μέσκο, σε όσους συνεχίζουν να πιστεύουν ότι ο κ. Μέσκος είναι σοβαρός και μάλιστα άνθρωπος θα επαναλάβουμε τον λόγο που απηύθυνε ο νεαρός Βιτγκενστάιν στο κυνικό Ράσελ: “Ό,τι δεν καταλαβαίνεις δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει”

25 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Έτσι, αδελφέ!
Άστον τον άνθρωπο..
"Τινών ανθρώπων αι 'διαθέσεις' πρόδηλοι εισιν..."
Ό,τι ήταν να καταλάβει ο καθένας το κατάλαβε (όποιος δε κατάλαβε τπτ, μάλλον θα πρέπει να ανησυχεί για την κατάστασή του).
Άστον, λοιπόν. ...

ΑΣΚ

amethystos είπε...

Έχεις δίκιο αδελφέ. Χρειάζεται όμως μεγάλη προσοχή από εμάς για να μην πέσουμε στην αμαρτία της αδιαφορίας. Ο π. Παΐσιος έχει πολλά να πει περί αυτής.

Ανώνυμος είπε...

Χριστός Ανέστη

Εμένα μου έφτασε ένα άρθρο σου για τον εν λόγω κύριο, άντε ένα δεύτερο για τυχόν απορίες που θα έχουν κάποιοι 'δύσκολοι'...!

Ναι, και δεν είναι μόνο ο π. Παΐσιος που μας λέει να προσέχουμε αλλά όλοι οι Άγιοί μας.
Καλή δύναμη.

ΑΣΚ

Ανώνυμος είπε...

Και να θέλαμε να αδιαφορήσουμε... μας προέκυψε Μέσκος!
Τι να πω! μαθαίνω ότι κάνει περιοδείες σε όλη την Ελλάδα και "ρίχνει το γάντι του" (όπως έγραψε και ο ίδιος) σε όλους.

Έχε υπόψη ότι του ετοιμάζουν "καλή υποδοχή", ακόμα και φιλικά του πρόσωπα.

Καταλαβαίνω την έκπτωση ενός αρχιμανδρίτη... αλλά να κάνει (και με τέτοια όρεξη) επίσημη εγχώρια ιεραποστολή αθεΐας... είναι κάτι που και ο αντικείμενος, δεν θα το σκαρφιζότανε.

Δεν είμαι σίγουρος τι ευχή να κάνω… να μας φυλάει από τον πονηρό μήπως ;;

amethystos είπε...

Σε παρακαλούμε αδελφέ θα μπορούσες να μας δώσεις περισσότερες πληροφορίες για τις περιοδείες που ανέφερες;
Μιλάμε πλέον για ολοκληρωτική κατάληψη πλέον.
Σ’ ευχαριστούμε

amethystos είπε...

Αδελφέ θα θέλαμε να διευκρινίσουμε κάτι που ίσως έχει σημασία. Στους πρώτους που έριξε το γάντι και οι οποίοι όφειλαν να το σηκώσουν, αλλά δυστυχώς από μία απέραντη αδιαφορία σφυρίζουν κλέφτικα, είναι κάποιος Συμεών, διάσημος πνευματικός της Θεσσαλονίκης, ο οποίος συγκεκριμένα απογοήτευσε τον Μέσκο, και ο π. Νικόλαος Λουδοβίκος με τον οποίο ο Μέσκος είχε σχέσεις μαθητείας.

Ανώνυμος είπε...

@amethystos

Αδελφέ, πρόσεχε γιατί με τα ξερά μπορεί να 'καις' και τα χλωρά. Για τον κάθε λόγο μας θα δώσουμε λόγο, το ξέρεις! Για όλα όσα έχεις πει χρησιμοποιείς και κάποια 'αποδεικτικά' στοιχεία... Τώρα τα 'ψάλεις' στον π. Συμεών Κραγιόπουλο αν δεν κάνω λάθος, πνευματικό στη Θεσσαλονίκη;;
Γράψε, αδελφέ, τι και πώς και πότε και γιατί... ειδάλλως αν δεν γνωρίζετε τον π. Συμεών προσωπικώς καλόν είναι να μη λέτε τι ακούσατε ή τι καταλάβατε ή τι ακούσατε οτι κατάλαβε ο Μέσκος για τον π. Συμεών.

Περιμένω, έτσι, κάποια 'στοιχεία' που σας έκαναν να μιλάτε όχι όπως θα έπρεπε.

Χριστός Ανέστη

ΑΣΚ

Ανώνυμος είπε...

Βασικά τον καλούν να παρουσίαση το νέο του βιβλίο… κάνει και κάποια σεμινάρια με την θεματολογία που καταπιάνεται το τελευταίο διάστημα . Τον καλούν σε περιοδικά, σχολειά μέχρι και ενοριακές παρέες. Κάποιοι ιερείς τον υποστηρίζουν… γενικά γοητεύει τους απογοητευμένους.
Θα σε ενημερώσω σχετικά, σύντομα.
Πάντως δεν είναι μόνο οι δυο που προανέφερες για τα περί γαντιού.
Και από τον χώρο της σύγχρονης ακαδημαϊκής θεολογίας ετοιμάζονται να του απαντήσουν, δυναμικά θα έλεγα. Κάνε λίγη υπομονή…

Να σαι καλά

amethystos είπε...

1) Ευχαριστούμε πολύ αδελφέ για τις πληροφορίες. Περιμένουμε.


2) @ ΑΣΚ

Αδελφέ λυπούμαστε πολύ που έπεσε σε σένα ο κλήρος. Όσα γνωρίζουμε για τη δύσκολη σχέση του Μέσκου με τον π. Συμεών τα γνωρίζουμε από τον π. Νικόλαο Λουδοβίκο. Εάν μας είπε ψέμματα, σου λέμε και εμείς ψέμματα.

Εκείνο που γνωρίζουμε επίσης είναι ο λόγος του Αγίου Συμεών του Νέου Θεολόγου ο οποίος λέει ότι δεν μπορεί να είναι πνευματικός στην Εκκλησία μας κάποιος ο οποιος είναι άγευστος πνευματικής εμπειρίας. Οι μέρες που περνάει η Εκκλησία μας είναι πολύ κρίσιμες, έστω και αν δεν το καταλαβαίνουμε οι περισσότεροι. Δεν μπορούμε να κρυβόμαστε πίσω από το δαχτυλό μας. Γνωρίζουμε π.χ. ότι πραγματοποιούσε ή πραγματοποιεί ομαδικές εξομολογήσεις. Γνωρίσαμε πολλά πνευματικοπαίδια του π. Συμεών στο Άγιον Όρος, τα οποία μας περιέγραφαν μια ένταση και μια ταραχή που προέκυπτε από την επαφή τους μαζί του. Το αντίθετο ακριβώς απ' αυτό που ζούσαν στην επαφή τους με τον π. Παϊσιο. Έχουμε γνωρίσει πολλούς πνευματικούς της Εκκλησίας μας άγευστους πνευματικής εμπειρίας, δηλαδή αγάπης, οι οποίοι κατέστρεψαν κόσμο και κοσμάκη.
Λυπούμαστε πολύ που σε πικράναμε.
Εμείς έχουμε ένα “σύστημα” όπως έχεις καταλάβει. Δεν κρύβουμε τίποτα.

Ο Θεός βοηθός για όλους μας.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ με απογοητεύσατε σφόδρα!!!
Ευθύς εξαρχής φαίνεται ο υπερβολικός σου ζήλος τον οποίο είπα να αντιπαρέλθω αλλά… αλλά ‘ξεφεύγεις’ κι όποιος ‘ξεφεύγει’ με «σύστημα» που λέτε κι εσείς, συστηματικά δλδ; ε! νομίζω κάπου θα ‘σκοντάψει’ ή αν θέλεις, θα χάσει το δρόμο. Γι’αυτό θέλει προσοχή και προσευχή.

Ας εξηγήσω τώρα το ‘αυστηρό’ μου ύφος προς το πρόσωπό σας και ταυτοχρόνως ας μου συγχωρήσετε την αυστηρότητα.

Περί του 1890 μ.Χ. ένας άλλος Συμεών έγραψε σημείωμα στον Άγιο Ιωάννη της Κροστάνδης να προσευχηθεί γι’αυτόν να μη τον κρατήσει ο κόσμος!! Από την επομένη ησθάνετο ο Συμεών κύκλω αυτού «να βουΐζουν αι φλόγες του άδου». Με τις προσευχές του Αγίου Ιωάννου ο Συμεών έγινε μοναχός και τώρα ‘πανηγυρίζει’ στη Βασιλεία των Ουρανών με το όνομα Σιλουανός. Αυτός ο Άγιος Ιωάννης, λοιπόν, τελούσε κοινή εξομολόγηση δλδ ομαδική εξομολόγηση. Το πλήθος των πιστών τον οδήγησε σε αναβίωση (έτσι γινόταν στους πρώτους χριστιανούς) της κοινής εξομολόγησης. Τι περίεργο, λοιπόν, στις ομαδικές εξομολογήσεις όταν ακετές φορές το χρόνο, ο π. Συμεών, βλέπει όλους τους πιστούς σε κατ’ιδίαν εξομολόγηση για τυχόν ‘θέματα’ πιο σοβαρά, που θα έπρεπε να τα πει ο πιστός στον ιερέα;;

Λέτε:
«…ο λόγος του Αγίου Συμεών του Νέου Θεολόγου ο οποίος λέει ότι δεν μπορεί να είναι πνευματικός στην Εκκλησία μας κάποιος ο οποιος είναι άγευστος πνευματικής εμπειρίας…»
Να υποθέσω ότι έχετε φτάσει σε τόσο υψηλά μέτρα και έχετε πληροφορία για την πνευματική κατάσταση του πατρός Συμεών;;!! Λυπούμαι αλλά ‘ξεφεύγετε’.

«…Γνωρίσαμε πολλά πνευματικοπαίδια του π. Συμεών στο Άγιον Όρος…»
Δλδ αν κάποιοι γνώριζαν κάποιους μαθητές του Κυρίου από αυτούς που δεν άντεξαν και έφυγαν από κοντά Του ή στη χειρότερη των περιπτώσεων τον Ιούδα και τους λέγανε κακά πράγματα για τον Κύριο θα ήτανε φρόνιμο εκ μέρους των επειδή άκουσαν ό,τι άκουσαν, να κατηγορούν τον Κύριο;;;
Αγαπητέ δεν πίστευα ότι θα έλεγα και σε εσάς αυτό που είπατε εσείς στους άλλους: “Ό,τι δεν καταλαβαίνεις δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει” δλδ αν κάποιοι δεν βλέπουν πνευματικότητα σε κάποιον αυτό δε σημαίνει τπτ, εξάλλου :
«ο δε πνευματικός ανακρίνει μεν πάντα αυτός δε υπ’ουδενός ανακρίνεται»

Καταρχάς τους εαυτούς μας πρέπει να λυπούμαστε που υπάρχει περίπτωση η κακή μας κατάσταση να μετατραπεί σε αιωνιότητα ανά πάσα στιγμή.
Ελπίζω στο ‘σύστημά’ σας να έχετε και τη μετάνοια και δη την έμπρακτη και στην περίπτωσή μας την ορατή εις όλους, παραδοχή του λάθους σας.

Συγγνώμη για το ύφος μου αλλά εκτός του ότι με απογοητεύσατε σφόδρα, όλα όσα είχατε στο νου περί του θέματος ήτανε ‘αέρας’.
Συγγνώμη και πάλι.

Χριστός Ανέστη.

Αντώνης

ΑΣΚ

Ανώνυμος είπε...

πολύ Αρχιμανδριτίλα μου βρωμάει εδώ μέσα.....

ΧΔΑ

amethystos είπε...

@ ΧΔΑ

Φίλε έχεις γίνει ανυπόφορος. Θες ένα καλό πλύσιμο επιτέλους.

amethystos είπε...

@ ΑΣΚ

Λυπούμαστε πολύ αδελφέ που έχασες το «πνεύμα» σου και έμεινες έρμαιο των Λέξεων. Το συνειδητοποίησες και μόνος σου και αυτό μόνο είναι παρήγορο. Είπες πως έγινες σαν όλους τους άλλους! Χωρίς Χριστό!

Είχαμε ακούσει κάποτε τον π. Συμεών να λέει πως χωρίς υπακοή δεν υπάρχει προσευχή. Όπως καταλαβαίνεις δεν είναι εκκλησιαστικός λόγος. Έχει επινοηθεί για να στηρίζει την «Γεροντική» εξουσία! Όπως ακριβώς μερικά χρόνια αργότερα ο κ. Ζηζιούλας είπε πως χωρίς την διαμεσολάβηση του επισκόπου δεν υπάρχει προσευχή.

Όλα όσα συμβαίνουν σήμερα οδηγούν στον ίδιο παρονομαστή. Στην παράβαση της πρώτης εντολής του Κυρίου! Ου ποιήσεις σεαυτώ είδωλον.
Δυστυχώς!

Ακόμη και ο Κούρτης, ο κολλητός του Μέσκου, είναι σύμβουλος του Γιαγκάζογκου στο παιδαγωγικό ινστιτούτο, ο οποίος Γιαγκάζογλου με την σειρά του είναι το δεξί χέρι του Ζηζιούλα! Ο οποίος Ζηζιούλας είναι σήμερα παρακοιμώμενος του πάπα.
Τί λέει ο πάπας; Όλη η αγιότης βρίσκεται στα χέρια μου και εγώ την μοιράζω!

Μας φτάνει λοιπόν ο π. Συμεών να αναλάβει την ευθύνη του, να απαντήσει στην πρόκληση του Μέσκου και εμείς θα τον ασπαστούμε σαν αδελφό..

Ανώνυμος είπε...

Πάντα έχω στο νου μου να μη υπερβάλλω. Ο υπερβάλλον ζήλος είναι σχεδόν σίγουρο πως θα οδηγήσει σε λάθη. Έχετε ζήλο, υπερβάλλοντα ζήλο και δε βάζω το χέρι μου στη φωτιά για το αν είναι κατά Θεόν ζήλος.

Επί του θέματος τώρα. Κατακρίνατε κάποιον για δύο τινά, για την κοινή εξομολόγηση και για το ότι είναι άγευστος πνευματικής εμπειρίας;; Έχετε το θάρρος να ζητήσετε συγγνώμη κι από εμένα κι από όλους και μετά να πάτε στον πνευματικό σας να σας διαβάσει;;;

Μάλλον προτιμάτε να θολώσετε το τοπίο λέγοντας : «…Είπες πως έγινες σαν όλους τους άλλους! Χωρίς Χριστό!...». Μα τι λέτε; Διαβάσατε και δεν καταλάβατε τι είπα ή δε θέλετε να καταλάβετε;;
Αν δεν καταλάβατε μπορείτε να μου πείτε ποιο σημείο δεν καταλάβατε.

Λέτε:
«…Είχαμε ακούσει κάποτε τον π. Συμεών κτλ κτλ…»
‘Φέξε μου και γλίστρησα’. Μα τι λέτε τώρα… κάνετε σαν κάτι ‘περίεργους’ (Ιεχωβάδες κ.α. παρόμοιους… ) που πιάνουν μια πρόταση από το Ευαγγέλιο και την παραφράζουν μέχρι εκεί που δεν πάει. Αλλά και το άλλο! Από πού ακούσατε ό,τι ακούσατε, από τον Μέσκο ή τον Χ, Ψ? Και δίνετε βάση στα λόγια αυτού??

Και μετά ξανά στο Μέσκο, στην πρόκληση Μέσκου, στο Ζηζιούλα, στον Γιαγκάζογλου,στον Κούρτη. Από εκεί ξεκινάτε και εκεί τελειώνετε!
Τι να πω άλλο. Δε λέω τπτ. Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, απορώ τι σας εμποδίζει να πείτε ότι κακώς πράξατε!

Αντώνης
ΑΣΚ

amethystos είπε...

@ Αντώνης

Συγγνώμη αδελφέ που σε φέραμε σε τέτοια κατάσταση! Η μόνη μας «δικαιολογία» είναι πως δεν γνωρίζαμε την σχέση σου με τον π. Συμεών!
Η παράδοσή μας είναι ξεκάθαρη. Να σαπίσης με τον λογισμό μην πειράξεις τον αδελφό!
Είναι γεγονός πως από μακρυά δεν φαίνονται τα Μυστικά της αγάπης!
Εφόσον ο π. Συμεών εμπνέει μια τόσο δυνατή σχέση αγάπης και στοργής, σίγουρα κάναμε λάθος! Εσύ είσαι η απόδειξη του λάθους μας!
Συγγνώμη δεν θα επανέλθουμε στο θέμα! Νάχουμε την ευχή του γέροντα!

Ανώνυμος είπε...

Στο βιβλίο του πατρός Σωφρονίου (Οψόμεθα τον Θεό καθώς εστι) λέει σε κάποιο σημείο : ποιος μας λέει ότι «...η επαφή μετά του πονηρού λογισμού δεν θα μετατραπή εις αιωνιότητα;» . Αυτό είχα στο νου μου όταν σας ανέφερα τα περί κακής καταστάσεως ημών…
Άρα τι άλλο να σημαίνει αυτό παρά να μη ‘βάζουμε’ κακούς λογισμούς, (ποιος από τους Πατέρες δε τον λέει;;; Η παράδοσή μας είναι ξεκάθαρη), ακόμη και για γνωστά σε εμάς πρόσωπα και πράγματα???
(Πόσο μάλλον για άγνωστα σε εμάς πρόσωπα και πράγματα!!)

Η μόνη ‘δικαιολογία’ (σύμφωνα με τα παραπάνω είστε αδικαιολόγητος) είναι ότι δεν γνωρίζετε τον π. Συμεών.

Καλή μετάνοια

ΑΣΚ

Ανώνυμος είπε...

Με εντυπωσιάζεις με αυτό που έγραψες αμέθυστε:

"Γνωρίσαμε πολλά πνευματικοπαίδια του π. Συμεών στο Άγιον Όρος, τα οποία μας περιέγραφαν μια ένταση και μια ταραχή που προέκυπτε από την επαφή τους μαζί του."

Πάνω κάτω αυτή την περιγραφή, μου την μετέφερε ένα επί πολλά χρόνια (και πλέον πρώην) πνευματικοπαίδι του. Και τώρα με πολύ κόπο προσπαθώ να το βοηθήσω να ανασυντάξει τις δυνάμεις του και να απαλλαγεί από τις ενοχικές τάσεις που γέμισε σε αυτό το περιβάλλον. Τουλάχιστον να είχε διαπράξει και τίποτα σοβαρό... να πω πάει στην ευχή.

Υπόψιν ότι τον π.Συμεών δεν τον γνωρίζω προσωπικά.

Ποια ήταν η σχέση του με τον π.π.Αρσένιο (π.π.=πρώην πατέρα);
Θα με βοηθούσε να λύσω αρκετές απορίες μου.

π.Π.

amethystos είπε...

Αγαπητέ εν Χριστώ αδελφέ! Τί μεγαλύτερη ζημιά μπορεί να υποστεί ένας νεαρός, φοιτητής, έτοιμος να ανοίξη τα φτερά του προς την αλήθεια και την επιστήμη που συγκλονίζουν το είναι του και να βρει κάποιον να του τα μαδήσει, να τον εισάγει βίαια στον κόσμο της αμαρτίας και της Μετάνοιας. Καθώς ομολογεί και μόνος του ο κ. Μέσκος, τώρα αισθάνεται σαν 20ρης που είναι ελεύθερος να συνεχίση την ζωή του! Διότι βρέθηκε ακάλεστος να υπηρετεί την Εκκλησία! Δεν πρέπει, αγαπητέ, να αφήνουμε και τον Ίδιο τον Χριστό να ρυθμίζει τα της Εκκλησίας Του; Πρέπει να βιάζουμε τις θελήσεις των ανθρώπων, να καταργούμε την ελευθερία τους και να μην τους επιτρέπουμε να γευθούν την ματαιότητα του κόσμου τούτου;

Στα παληά μοναστήρια τους Μετανοούντες που χτυπούσαν την πόρτα τους άφηναν και πέντε ημέρες να περιμένουν. Και στο τέλος δεχόντουσαν όσους είχαν απομείνει, όσους ήθελαν τον Κύριο και όχι ένα καταφύγιο μακρυά από τον κόσμο.

Αυτή νομίζουμε είναι η βαρύτερη ασθένεια της εποχής μας. Βιάζουμε τους ανθρώπους με τις απειλές της κολάσεως για να πετύχουμε το μεγάλο ποίμνιο. Να κάνουμε τα μεγάλα νούμερα! Πού είναι ο Οικοδεσπότης; Ακόμη κι αν μαζέψουμε ακάλεστους, ποιος θα προσφέρη το Δείπνο; οι υπηρέτες; οι δούλοι;

Κύριε ελέησον. Και κάτι ακόμη, αδελφέ! Η Χάρις του Κυρίου δεν μένει αιωνίως. Ότι και να συμβεί! Μπορούμε να χάσουμε ακόμη και το βάπτισμά μας! Η ασκητική της Εκκλησίας μας, έχει μόνο αυτό τον σκοπό. Να κατορθώσουμε να κρατήσουμε την χάρη που μας έδωσε η αγάπη του Κυρίου!

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ αμέθυστε,

Περίπτωση καρμπόν.

Έχεις απόλυτο δίκαιο. Μας έφαγαν τα μεγάλα νούμερα και δεν καταλαβαίνουμε ότι γινόμαστε "νούμερα".

Σε ευχαριστώ.
π.Π.

Ανώνυμος είπε...

«…να τον εισάγει βίαια στον κόσμο της αμαρτίας και της Μετάνοιας…»
--Εγώ, όπως και πολλοί άλλοι, αυτόν τον κόσμο τον θεωρώ εν Χριστώ Ζωή, χαριτωμένη ζωή, ζωή μακριά από τον κόσμο της αμαρτίας. Τώρα αν εσείς που όπως λέτε πάλι, «… να καταργούμε την ελευθερία τους και να μην τους επιτρέπουμε να γευθούν την ματαιότητα του κόσμου τούτου;», θεωρείτε ότι συμβιβάζεται η εν Χριστώ ζωή με «γεύσεις» από τον μάταιο τούτο κόσμο τι να σας πω! Δε σας λέω τπτ, ας νομίζετε ό,τι θέλετε!

Λέτε πάλι: «…Δεν πρέπει, αγαπητέ, να αφήνουμε και τον Ίδιο τον Χριστό να ρυθμίζει τα της Εκκλησίας Του;».
--Δλδ τι περιμένετε να έρθει ο ίδιος ο Κύριος και να πιάσει τον 20χρονο φοιτητή από το χέρι και να τον καθοδηγεί ο Ίδιος??? Μα ο Κύριος ‘καλεί’ τον κάθε πιστό, το κάθε ‘αρνί’ και το παραδίδει στον Χ ‘ποιμένα’, εκ του οποίου Χ ‘ποιμένος’, θα ζητήσει στο τέλος το ‘λογαριασμό’ και εσείς μου λέτε να αφήνει ο ‘ποιμήν’ πότε-πότε το ‘αρνί’ να κάνει παρέα και με ‘λύκους’?? Μα τι λέτε?? Σε λίγο, αν κατάλαβα καλά το ύφος σας, θα μας πείτε για τους ‘αποστάτες’ ότι άλλοι φταίνε που τα ‘είδαν όλα στραβά’ και εκεί που είστε σφόδρα πολέμιός τους θα μας βγείτε και στοργικός μαζί τους και από σκληρότατος κατήγορος και ‘ζηλωτής’ θα αποδειχτείτε, συνήγορος υπεράσπισης ! Άλλοι βεβαίως παθαίνουν και το εξής: Αγαπούν και στο τέλος γίνονται όμοιοι με αυτό που πολεμούσαν.

Αλλά τι να λέω άλλα όταν από την πρώτη παράγραφο λέτε απίστευτα πράγματα για τον Χ φοιτητή που είναι «… έτοιμος να ανοίξη τα φτερά του προς την αλήθεια και την επιστήμη που συγκλονίζουν το είναι του και να βρει κάποιον να του τα μαδήσει…».
--Η γνωριμία με τον Κύριο, με τη βοήθεια πνευματικού πατρός και η είσοδος στην εν Χριστώ ζωή θεωρείται ‘μάδημα’???? και είναι υποδεέστερη της επιστήμης???? Τι να πω! Μ’αφήνετε άναυδο! Σταματώ γιατί εξάλλου μιλάτε με γενικότητες, έτσι! κουβέντα να γίνεται…

Λέω, λοιπόν, το βασικό και σίγουρα μη παρεξηγήσιμο: Καλή μετάνοια σε όλους μας, 'ποιμένες'και 'αρνιά'.

ΑΣΚ

amethystos είπε...

Αδελφέ,

Πριν μερικά χρόνια υπήρξε ενημερωτική εκπομπή στην τηλεόραση για την σωστή επιλογή επαγγέλματος από τους τελειόφοιτους μαθητές. Παρουσιάστηκαν όλα τα γνωστά επαγγέλματα από ειδικούς και ξαφνικά εμφανίζεται κάποιος “πρώτος” εκπρόσωπος του επισκόπου Θεσσαλονίκης και εκθειάζει τα καλά και συμφέροντα της εκκλησιαστικής καριέρας.

Αυτή η εκκλησιαστική καριέρα λόγω του πτυχίου στο οποίο στηρίζεται ξεκινά από το λειτούργημα του πνευματικού. Μας λες λοιπόν αγαπητέ ότι αυτός ο πνευματικός θα μας πάρει από το χεράκι σαν δεύτερη μαμά και θα μας οδηγήσει στον Κύριο; Τότε πρέπει να αλλάξουμε τον τίτλο που τους απονέμουμε και αντί για πατέρες να τους αποκαλούμε μητέρες.

Η Μετάνοια διδάσκεται ήδη από την εποχή του πεντηκοστού ψαλμού: “Το πονηρόν ενώπιον Σου εποίησα”. Δεν ποιούμε το πονηρόν ενώπιον του πνευματικού. Και τώρα που ο Μέσκος έγινε αντίχριστος, ο “πνευματικός” του θα δώσει λόγο;

Εδώ και 10 χρόνια ο Βαρθολομαίος εκθέτει την Εκκλησία μας λέγοντας πως ο Μέγας Φώτιος και οι λοιποί Πατέρες του Σχίσματος ήταν δαιμονισμένοι. Δεν ακούσαμε καμιά φασαρία να γίνεται από Θεσσαλονίκη μεριά. Ακούμε μόνο φασαρίες για το όνομα Μακεδονία. Και πού είναι οι διαμαρτυρίες όλων αυτών των μεγάλων πνευματικών για το κοινό ποτήριο που ετοιμάζεται;

Όλες αυτές τις απειλές που μας έχεις φορτώσει, ποιος σου τις έμαθε; Ούτε οι μαφιόζοι του Χόλιγουντ δεν ανταλλάσσουν τόσες απειλές! Εμείς συνεχίζουμε να περιμένουμε μερικούς να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Αμέθυστος

Ανώνυμος είπε...

Όλους μας καλεί Ένας, ο Κύριος. Και μας οδηγεί στους ανθρώπους της Εκκλησίας. Η συμπεριφορά μας απέναντι σ’αυτούς πρέπει να είναι σύμφωνη μ’αυτά που μας είπε ο Απόστολος:

“πείθεσθε τοις ηγουμένοις υμών και υπείκετε· αυτοί γαρ αγρυπνούσιν υπέρ των ψυχών υμών ως ΛΟΓΟΝ ΑΠΟΔΩΣΟΝΤΕΣ. ίνα μετά χαράς τούτο ποιώσι και μη στενάζοντες, αλυσιτελές γαρ υμίν τούτο” (Εβρ. ιγ.17).

Σας φαίνονται ως απειλές όλα αυτά ? Γιατί άραγε…?

Αλλά, φτάνει τόσο.
Καλή μετάνοια
ΑΣΚ

amethystos είπε...

Άκου λοιπόν αδελφέ!

Για να βγάλουμε στη φόρα αυτό που θες να κρύβεις!

Ο Γέρο-Εφραίμ ο Kατουνακιώτης ακολούθησε την κλήση του Θεού, και έκανε υπακοή στους «ηγουμένους ημών». Αλλά ο δάσκαλός του υπήρξε ο Γέρο-Ιωσήφ!

Τί έλεγε ο Γέρο-Εφραίμ για τους αγαπημένους του γεροντάδες; Ότι ήταν υλιστές αγαπητέ μου.
Τι λογισμό είχε ο Γέρο-Ιωσήφ; Ότι και ο Εφραίμ ήταν σαν τους άλλους.

Βγάζεις νόημα;

Αμφιβάλουμε πολύ αν αυτός ο καλός πνευματικός, στον οποίο αναφέρεσαι, μπορεί και έχει καν το «δικαίωμα» να υποδύεται τον αντιπρόσωπο του θεού.
Ένας ο αντιπρόσωπος και αυτός είναι ο πάπας.

Αμέθυστος

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ ΑΣΚ,
όλο καλή μετάνοια λες, όλο τελειώνεις την κουβέντα και όλο σε τρώει να την ξανανοίξεις.

Μπορείς να μου πεις λοιπόν τι λόγο θα αποδώσει ο πνευματικός του Μέσκου;
Αν πιστεύεις ότι θα αποδώσει.

Φυσικά έχεις το δικαίωμα να απαντήσεις ότι ο Μέσκος έκανε λάθος, τα πήρε στραβά, μόνος του έφυγε, δεν κατάλαβε το βαθύτερο νόημα της χριστιανικής διδασκαλίας, παρεξήγησε τον γέροντά του, ο ίδιος αποφάσισε να γίνει αντίχριστος και και και...

... και ο γέροντάς του λάδι και άγιος.

Από αυτά που διαβάζω, και στο blog του Μέσκου και σε άλλα, βλέπω μια πληγωμένη και απογοητευμένη ψυχή.

Και θα ήταν μια εξαίρεση αν επρόκειτο μόνο για την περίπτωση του Μέσκου.

Αλλά εγώ έχω και άλλη περίπτωση (όπως έγραψα), με την ίδια "κολασιολογία" από το ίδιο περιβάλλον!

Και αναρωτιέται κανείς:
Ο τρόπος που ομολογούμε Χριστό αναπαύει ή συνθλίβει;
Οδηγεί σε μετάνοια αυτόν που πήρε λάθος δρόμο στη ζωή του ή οδηγεί σε απόγνωση αυτόν που δεν πρόλαβε να γνωρίσει ποιος είναι ο λάθος δρόμος;

Κατανοώ ότι θέλεις να υπερασπιστείς τον πνευματικό σου και καλά κάνεις, αλλά αν δεν αφήσουμε και τον Χριστό να κάνει τη δουλειά του, θα δημιουργήσουμε πολλούς "Μέσκους".

Οι ιερείς είμαστε οδοδείκτες και όχι δρόμοι και θύρες.

π.Π.

Ανώνυμος είπε...

<< Είπεν άφρων:άμυαλος έν τή καρδία αυτού ούκ εστίν Θεός ( καί ούκ έστίν Άνάστασις)>>. Αυτό τό ψαλμικό ισχύει καί γιά τόν Αρσένιο Μέσκο καί γιά τό βιβλίο του ΣΟΚ ΚΑΙ ΔΕΟΣ.
Κάπου διάβασα ότι ό άθεος, άν ισχυρίζεται καί καυχάται ότι είναι άθεος, ή εωσφορικά υπερήφανος καί εγωϊστής είναι ή τρελλός καί σχιζοφρενής ή ηλίθιος ( κατά τόν Βολταίρο) είναι.
Στήν περίπτωσή μας άκουσα ότι ό μακαριστός Μητροπολίτης Σπυρίδων Λαγκαδά, είχε πεί γιά τόν ταλαίπορο
Μέσκο."Τό παιδί δέν είναι καλά, φαίνεται ότι πάσχει".Άν αποκλεισθή αυτή η διάγνωση καί παράλληλα καί η ηλιθιότης, τότε παραμένει η πρώτη
καί χειρότερη. Η αρρώστεια τής υπερηφανείας πού ανέδειξε καί αναδεικνύει πάντοτε τούς αιρετικούς
καί πλανεμένους, πού τό μπαλόνι τής οιήσεωςτό παραφουσκώνει περισσότερο η τεχνολογία καί η ού κατ΄ επίγνωσιν γνώσις.
Ο ΜΕΘΥΣΜΕΝΟΣ ( στήν Ανάστση τού Χριστού) συμβαδίζων καί συνανιστάμενος μέ τόν ΑΜΕΘΥΣΤΟΝ.