Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018

ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΧΑΡΗ ΑΝΔΡΕΟΠΟΥΛΟΥ "Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ"

«Η Εκκλησία δεν συμβιβάζεται με τυραννίες» 
Ο επίτιμος Πρόεδρος της «Χριστιανικής Δημοκρατίας» Μανώλης Μηλιαράκης για τις σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας κατά την περίοδο της Επταετίας μ΄ αφορμή την έκδοση του βιβλίου «Η Εκκλησία κατά τη δικτατορία 1967-1974», του θεολόγου καθηγητή Χάρη Ανδρεόπουλου, από τις εκδόσεις «Επίκεντρο». 


panagiotisandriopoulos

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Από πότε βαφτίζεται Τυραννία μία επανάσταση που καταργεί το κοινοβουλευτικό σύστημα; Η ταύτιση δημοκρατίας και κοινοβουλευτισμού δεν ισχύει στην πολιτική επιστήμη. Αν λοιπόν η Εκκλησία έπρεπε να πάρει τότε μία πολιτική θέση, άρα και σήμερα θα μπορούσε, με την ίδια λογική, να πάρει θέση εναντίον του κοινοβουλευτισμού, εάν έτσι κρίνει. Εάν πάλι την επανάσταση δεν την είχαν κάνει αξιωματικοί , αλλά μία ομάδα σοσιαλιστών, θα έπρεπε η εκκλησία να αντιταχθεί ή όχι; Εάν όχι, αυτό σημαίνει ότι μόνον στις μη αριστερές επαναστάσεις πρέπει να αντιτάσσεται η εκκλησία. Εάν πάλι η απάντηση είναι ναι, τότε το μόνο πολίτευμα που υποχρεούται να υπερασπίζει η εκκλησία είναι ο φιλελεύθερος κοινοβουλευτισμός! Ε, λοιπόν να το βάλουμε ως ένα νέο δόγμα: πίστη στον φιλελευθερισμό! Την απάντησή μου στον ''πρόεδρο'' θα μπορούσα να την δανειστώ από τον Χάρρυ Κλυνν :δεν μας....ρε Νταλάρα.

amethystos είπε...

Δέν έγινε επανάσταση στήν Ελλάδα. Επιβλήθηκε δικτατορία. Τό ελλάς ελλήνων χριστιανών υπήρξε τό τελειωτικό χτύπημα στήν εκκλησία. Τήν γελειοποίησε.Σκόρπισε τήν πίστη σέ ιδεολογήματα.
Κάποιος πρέπει νά προσπαθήσει νά φωτίσει τίς μεγάλες καταστροφές τής ιστορίας μας πού κατακερμάτισαν τόν κονωνικό μας ιστό. Τόν εμφύλιο καί τήν δικτατορία.

Ανώνυμος είπε...

Α) Η Λαϊκή επανάσταση σημαίνει αίμα! Η Δικτατορία δεν είχε αίμα. Τι ήταν καλύτερα; Β)Ήταν επανάσταση διότι έγινε από κατώτερα κλιμάκια και όχι την κορυφή της πυραμίδας. Αλλά και σε όλες τις επαναστάσεις που έχει καταγράψει η ιστορία, εκτός του ότι ήταν όλες δημιουργημένες από μειοψηφίες, πάντα, αμέσως μετά, επιβάλλεται η δικτατορία. Το τελειωτικό κτύπημα το έδωσε στην εκκλησία το Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών; Ωραία. Να κρατήσουμε λοιπόν το Ελλάδα Ελλήνων Μηδενιστών. Είναι καλύτερα. Ιδεολογήματα δεν έχει δικαίωμα να δημιουργεί η Εκκλησία. Ένα καθεστώς έχει δικαίωμα να δημιουργεί ιδεολογήματα διότι ακριβώς αυτός είναι ο σκοπός του: να δώσει ιδεολογική ταυτότητα. Εγώ την μόνη καταστροφή που βλέπω είναι αυτή που προκάλεσε ο κοινοβουλευτισμός και η αριστερά. Αυτά τα ''Γιανναράδικα'' μας έφαγαν και τα πολύ soft...φρου φρου και αρώματα...Και στο τέλος -τέλος η εκκλησία έχει δικαίωμα να ασχολείται με την πολιτική; Εγώ λέω ναι, όμως επειδή οι ''προοδευτικοί'' λένε όχι, τότε εγώ ερωτώ: Η δικτατορία δεν ήταν πολιτικό θέμα; ήταν. Άρα με ποιο δικαίωμα να επέμβει η εκκλησία; Να πεθαίνει η Ελλάδα, να είναι στο τάφο κυριολεκτικά και εμείς να μιλάμε για την καταστροφή της Χούντας!!!Βρε οι Γερμανοί πρέπει να στείλουν στούκας να μας βομβαρδίσουν να μην πω με τι!!!

amethystos είπε...

H Ελλάδα διοικείται από προδότες αιώνες τώρα. Η δικτατορία τών υπαξιωματικών εκτός τής υποβαθμίσεως τής εκκλησίας, ανέδειξε σέ κυριαρχούσα τάξη τούς αριστερούς, τούς αντιφρονούντες, τά καθίκια τού πολυτεχνείου. Αυτά πληρώνουμε ακόμη. Μονιμοποίησε τόν εμφύλιο. Αποβλάκωσε τόν πολιτικό λόγο. Τόσο πού από τότε γεμίζει η βουλή αρουραίους. Οι αμερικάνοι μέ τόν παπαδόπουλο καί σία γονάτισαν τήν ελλάδα καί αλυσσόδεσαν τούς έλληνες γιά πάντα.

Ανώνυμος είπε...

Διαβάζουμε αυτόν τον καιρό, το συγκεκριμένο βιβλίο του Χ.ΑΝΔΡΕΟΠΟΥΛΟΥ. Άν δεν είχαμε ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ πνευματικές ώστε ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ότι ο Χριστός ΑΝΑΣΤΗΘΗΚΕ και πως Ο,ΤΙ είπε και ΕΠΡΑΞΕ ΕΙΝΑΙ η ΜΟΝΗ ΣΩΖΟΥΣΑ ΑΛΗΘΕΙΑ, θα κινδυνεύαμε να χάσουμε την πίστη μας μαθαίνοντας με ΤΟΣΗ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ τα ΑΙΣΧΗ των κληρικών της Ελλαδικής Εκκλησίας. Μπροστά τους οι διχασμοί των παλαιοημερολογιτών
Συνόδων για θέμα Μυστηρίων εγκύρων -ακύρων, μοιάζουν απλός περίπατος σε δάσος με λιακάδα!

amethystos είπε...

Υπάρχει καί αυτός ο κίνδυνος. Ομως στήν Λάρισα σφάχτηκαν γιά τον Ιερώνυμο, τόν Μυτιληναίο καί τόν Καντιώτη. Καί οι αγέλες τους σήμερα συνεχίζουν μέ τήν Αποτείχηση νά διαιωνίζουν τό αίσχος, μέ πρωτεργάτη τόν Τρικαμηνά καί τόν δυστυχισμένο τόν Ζήση. Υπάρχει εμφύλιος καί στήν εκκλησία πλέον καί στό Φανάρι γίνεται τής φλωριάδας. Νά κλείσουμε τά μάτια; Δέν οφείλουμε μέ κάθε τρόπο νά τούς τονίσουμε ότι δέν ανήκουν πλέον στήν Εκκλησία τού Κυρίου. Οτι έστησαν πρώτοι σχισματικά παρεκκλήσια; Οτι αυτονομήθηκαν από κάθε πίστη πού σώζει;