Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018

Χιλιάδες κόσμου σε 23 πόλεις της Ελλάδας φώναξαν: «Η Μακεδονία είναι ελληνική!»

Χιλιάδες κόσμου σε 23 πόλεις της Ελλάδας φώναξαν: «Η Μακεδονία είναι ελληνική!»
Χιλιάδες κόσμου συμμετείχαν σήμερα στα συλλαλητήρια υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας σε 23 πόλεις της Ελλάδας. Τη διοργάνωση είχε αναλάβει η «Επιτροπή για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας», η οποία καλεί τους πολίτες να προσέλθουν με ελληνικές σημαίες και χωρίς κομματικά σύμβολα.
Χαρακτήρα κεντρικής συγκέντρωσης είχε το συλλαλητήριο στην Πέλλα, για συμβολικούς λόγους, ως γενέτειρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Περίπου 3.000 πολίτες με σημαίες διαδήλωσαν υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας. Παρών ήταν και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Συνθήματα ακούστηκαν κατά του Αλέξη Τσίπρα, όταν το όνομά του αναφέρθηκε από τους ομιλητές. Μεταξύ άλλων ομιλητών, ο Λάζαρος Κυρίζογλου, δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, επιτέθηκε στην κυβέρνηση, τονίζοντας ότι παραχαράσσει την ιστορία, όταν λέει ότι η κυβέρνηση Καραμανλή είχε αναγνωρίσει μακεδονική γλώσσα, το 1977.
IMG_0290
IMG_0289_1
IMG_0289
IMG_0287

Οι συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονα σε Πέλλα, Έδεσσα, Καβάλα, Δράμα, Σέρρες, Κιλκίς, Πολύκαστρο, Λαγκαδά, Νέα Μουδανιά, Φλώρινα, Καστοριά, Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Κατερίνη, Βέροια, Σιάτιστα στη Μακεδονία, αλλά και σε Λάρισα, Θήβα, Ιωάννινα, Ρόδο, Χανιά, Κέρκυρα και Χαλκίδα.

Στα Ιωάννινα, η συγκέντρωση εξελίχθηκε σε πανηπειρωτικό συλλαλητήριο, που διοργάνωσαν φορείς, σύλλογοι και σωματεία, στο οποίο προσήλθε πλήθος κόσμου με ελληνικές σημαίες, απ' όλη την Ήπειρο -ακόμη από το Αγρίνιο και την Πάτρα. Από νωρίς το απόγευμα στο χώρο της πλατείας υψώθηκε με γερανό μια τεράστια ελληνική σημαία από τους εθνοφύλακες της Θεσπρωτίας. Χαιρετισμούς απηύθυναν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι της Κύπρου, των Ποντίων και της Χειμάρρας.

Εντυπωσιακή ήταν η παρουσία του κόσμου στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στην κεντρική πλατεία της Πτολεμαΐδας. Κόσμος με σημαίες στα χέρια διαδήλωσε την αντίθεσή του στο να υπάρχειι ο όρος «Μακεδονία» στη σύνθετη ονομασία της ΠΓΔΜ.
sillalitirio_mesa
sillalitirio_mesa2
sillalitirio_mesa3
Ένταση στα Χανιά

Επεισόδια σημειώθηκαν το απόγευμα στην πλατεία της δημοτικής αγοράς των Χανίων, λίγο πριν από την έναρξη της συγκέντρωσης υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας.

Στον χώρο της συγκέντρωσης εμφανίσθηκε ομάδα νεαρών του αντιεξουαστικού χώρου, που κρατώντας πανό άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα. Κάποιοι από τους συμμετέχοντες στη συγκέντρωση κινήθηκαν προς το μέρος τους, με αποτέλεσμα να υπάρξει η πρώτη εστία έντασης, με την κατάσταση να εκτονώνεται λίγο μετά.

Όταν στον χώρο έφθασαν και άλλοι πολίτες, προκειμένου να λάβουν μέρος στη συγκέντρωση, ακολούθησε νέος γύρος αντιπαράθεσης, με συμμετοχή αυτή τη φορά και αστυνομικών, που προσπάθησαν να απομακρύνουν τους νεαρούς του αντιεξουσιαστικού χώρου από την πλατεία.

Ακολούθησε συμπλοκή με τις αστυνομικές δυνάμεις, κατά τη διάρκεια της οποίας υπήρξαν ελαφροί τραυματισμοί αστυνομικών, ενώ στο Αστυνομικό Μέγαρο Χανίων οδηγήθηκαν τρεις-τέσσερις νεαροί. Ένας από τους αστυνομικούς έφερε τραύμα στο κεφάλι και χρειάσθηκε να του παρασχεθούν πρώτες βοήθειες σε φαρμακείο που βρίσκεται στην πλατεία της αγοράς.

Πώς διοργανώθηκαν τα συλλαλητήρια - Ποιοι συμμετείχαν

Οι διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό και οι πληροφορίες για το όνομα που συζητά η ελληνική κυβέρνηση με την ηγεσία της ΠΓΔΜ -«Βόρεια», «Ανω» και «Νέα Μακεδονία»- έχουν προκαλέσει αναστάτωση στους πολίτες της βόρειας Ελλάδας, που βγήκαν σήμερα στους δρόμους, για να εκφράσουν την αντίθεσή τους με την παραχώρηση του όρου «Μακεδονία».

Οι διοργανωτές έλεγαν σχετικά: «Οι πόλεις που θα γίνουν συλλαλητήρια έφτασαν τις 23. Στις πρώτες 13 που ανακοινώθηκε ότι θα πραγματοποιηθούν συλλαλητήρια έγινε συνεννόηση της «Επιτροπής Αγώνα» με τις κατά τόπους Δημοτικές Αρχές, οι οποίες στήριξαν εξ αρχής την προσπάθεια. Το ίδιο συμβαίνει και με τις τοπικές Μητροπόλεις, που πραγματοποιούν μεγάλο αγώνα και παρακινούν τον κόσμο να παρευρεθεί στην κοντινότερη πόλη που θα γίνει συλλαλητήριο».
macedonia_poreia_02

Αυτό δήλωσε στο protothema.gr ο κ. Γιώργος Τάτσιος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων, επισημαίνοντας πως «η διασπορά των συλλαλητηρίων δίνει την ευκαιρία στους κατοίκους και του πιο απομακρυσμένου σημείου της Ελλάδας να ξεσηκωθούν και να βάλουν το δικό τους λιθαράκι στην υπεράσπιση της Ιστορίας και του μέλλοντος της Μακεδονίας μας».

Φιλοδοξία των διοργανωτών ήταν να υπενθυμίσουν στην κυβέρνηση το μήνυμα που δόθηκε από τα δύο ογκώδη συλλαλητήρια της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας, τον περασμένο Ιανουάριο και Φεβρουάριο, ότι η Μακεδονία είναι μία και είναι αδιαπραγμάτευτη. Αισθητή είναι η εμπλοκή στην κινητοποίηση του κόσμου, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των κατά τόπους εκκλησιαστικών αρχών, αλλά και δεκάδων συλλογικών φορέων.
macedonia_poreia_03

«Καλούμε τον κόσμο να συμμετάσχει μαζικά και να στείλει το δικό του ξεκάθαρο μήνυμα προς την κυβέρνηση, συμμετέχοντας στα τοπικά συλλαλητήρια, κρατώντας μια ελληνική σημαία στα χέρια. Το απόγευμα της Τετάρτης εκατοντάδες χιλιάδες Ελλήνων σε διάφορα σημεία της χώρας, θα υπενθυμίσουν στον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση ότι οφείλουν να υλοποιούν τη βούληση των πολλών» λέει από την πλευρά του ο κ. Μιχάλης Πατσίκας, μέλος της «Επιτροπής Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας», επαναλαμβάνοντας πως στις σημερινές κινητοποιήσεις «δεν έχουν καμία θέση, ακραία πρόσωπα και ακραίες συμπεριφορές».
macedonia_poreia_04
Στους ομιλητές των τοπικών συλλαλητηρίων περιλαμβάνονται δήμαρχοι, μητροπολίτες, ιστορικοί, ερευνητές, νομικοί, απόστρατοι κ.ά.

5 σχόλια:

Μαρία Π. είπε...

Πολύ ενθαρρυντικές εικόνες χαράς και ανακούφισης!Ο κόσμος κινητοποιήθηκε έστω και το τελευταίο διάστημα με συγκινητικό τρόπο για εθνικό θέμα, με ότι σημαίνει αυτό.
Αυταπάτες βέβαια για θαύματα δεν υπάρχουν, ειδικά με όσα έχουμε δει την τελευταία δεκαετία, που η λαϊκή βούληση όχι μόνο δεν είναι παράγοντας διαμόρφωσης της πολιτικής τους (ακόμα και το ΟΧΙ του Δημοψηφίσματος με ρίσκο την έξοδο από την Ε.Ε. έγινε ΝΑΙ), αλλά επιπλέον υποτιμάται, λοιδορείται και διαστρεβλώνεται.Το πιο πιθανό είναι ότι τα πράγματα δεν θα εξελιχθούν όπως θέλουμε. Θα ήταν όμως απελπιστικό αν δεν υπήρχαν αυτές οι αντιδράσεις.Θα μιλούσαμε για την ταφόπλακα της χώρας.Η αντίσταση δημιουργεί αφύπνιση και στα υπόλοιπα θέματα.Κρατάει ζωντανά τα αντανακλαστικά του κόσμου.Αυτό είναι σημαντικό, έστω και αν δεν κερδηθεί (προς το παρόν) αυτή η μάχη.

amethystos είπε...

Δέν είμαστε απειλητικοί. Δέν μάς φοβάται κανείς. Σάν νά κάνουμε τό καθήκον μας. Μιά φορά κι' έναν καιρό είμαστε πολεμιστές. Πατήρ πάντων πόλεμος. Σάν νά έχουμε μόνιμη βλάβη.

Μαρία Π. είπε...

H αλήθεια είναι αυτή, για δεκαετίες καιγόταν το σύμπαν με το παραμικρό.Το τέλος ήρθε μετά τα γεγονότα στη Μarfin.. Από κει και μετά η ελληνική κοινωνία μπήκε σε καταστολή..Γι αυτό χαιρόμαστε με αυτές τις εκδηλώσεις, άσχετα με το αποτέλεσμα.
Αν θέλουμε όμως να δούμε τα πράγματα σε βάθος, η αλλοτρίωση του Έλληνα πάει πολύ πιο πίσω.Τα έχουμε πει πολλές φορές.. Τα κίνητρά του τις τελευταίες 2-3 δεκαετίες ήταν αποκλειστικά υλιστικά. Οι διεκδικήσεις του ήταν κυρίως οικονομικές. Εκεί τα έδινε όλα. Ο κρατικοδίαιτος συνδικαλισμός ανθούσε.. Τα υπόλοιπα δεν τον πολυ-απασχολούσαν, γι αυτό ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ παρόλο που γνώριζε πολύ καλά με τι είχε να κάνει..
(Σήμερα ακούσαμε ότι η Βουλή θα φωτιστεί με τα χρώματα του κινήματος LGBT.. και πραγματικά απορούμε αν συμβαίνουν αλλού αυτά τα πράγματα έτσι απροκάλυπτα.. Τόση μανία έχουν, και τόσο μένος..).
Ο κόσμος πρέπει όμως να μπει και να κρατηθεί σε μια κατάσταση αφύπνισης. Όλοι έχουν τα προσωπικά τους προβλήματα, και επιπλέον πρέπει να ξέρoυμε ότι στους εργασιακούς χώρους οι απολύσεις συνεχίζονται και όσοι παραμένουν επιφορτίζονται με τις δουλειές των άλλων, που μπορεί και να είναι σε διαφορετικό αντικείμενο, και αυτό σημαίνει πρόσθετο ψυχικό βάρος ιδιαίτερα όταν δεν έχουν ξαναασχοληθεί με κάποια πράγματα, το ίδιο μπορεί να συμβαίνει και σε άλλα μέλη της οικογένειας, ή κάποιοι να μένουν άνεργοι.. Με λίγα λόγια όλη αυτή η κατάσταση λειτουργεί κατασταλτικά ως προς τη μαχητικότητα.
Ξέρουν τι κάνουν.. απ΄την αρχή ήξεραν..Πρώτα υπήρξε ο εθισμός στην κατανάλωση, η καλοπέραση και η αλλοτρίωση, το δέσιμο με τα δάνεια, και μετά ήρθε η τρομοκρατία της πτώχευσης (ατομικής και εθνικής)..
Και αν ακόμα κάποιοι άνθρωποι δεν φοβούνται, έχουν να στηρίξουν τους υπόλοιπους στο περιβάλλον τους που είναι ψυχικά εγκλωβισμένοι μέσα στις αξίες αυτού του συστήματος, και παρασύρονται, ταυτίζοντας μάλιστα πολλές φορές την κατάρρευση με την προσωπική τους αποτυχία.
Αυτή τη στιγμή προέχει να ξαναβρεί ο Έλληνας τις πραγματικές αξίες του, να επαναξιολογήσει τα πάντα αποβάλλοντας το φόβο, και να πολεμήσει για την εθνική και θρησκευτική του οντότητα.

χαλαρωσε είπε...

πεφτει το συνθημα: οταν το ρασο γινεται σημαια τοτε η νικη ειναι βεβαια. Μολις το ακουμε ειμαστε ετοιμοι να φυγουμε διοτι εχουμε και μικρα παιδια. Αλλα λεμε ας μεινουμε να μην δωσουμε πατημα. Και τοτε ακουγεται και απο τον ομιλητη: τουλαχιστον ας μας κανουν ενα δημοψηφισμα.
Εκεινη την ωρα δεν ηξερα αν ειναι να γελασω ή να κλαψω. Ο αμεθυστος λεει οτι δεν ειμαστε επικινδυνοι. Φιλε λυπαμαι αλλα ειμαστε γιουσουφακια. Το απειλητικοι ενεχει αυτογνωσια που δεν εχουμε. Σιγουρα οι στυγνοι εγκληματιες που ακουσαν αυτην την φρασουλα θα κατουρηθηκαν απο τα γελια τους. Δεν ειμαστε απειλητικοι φιλε αμεθυστε διοτι ειμαστε το λιγοτερο γελοια γιασουφακια. ΤΟ ΧΑΣΑΜΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ. ΜΟΝΟ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΟΛΕΜΗΣΕΙ ΓΙΑ ΜΑΣ. ΕΜΕΙΣ ΟΜΩς ΔΕΝ ΟΠΛΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΦΑΡΕΤΡΑ ΤΟΥ.

Ποσο δικιο εχεις....μιά φορά κι' έναν καιρό είμαστε πολεμιστές. Πιο πολυ στενοχωριεμαι γι αυτο παρα να μας παρουν το ονομα και τα νησια. Θυμηθημα μια σκηνη απο μια ταινια, αστεριξ και οβελιξ: λενε οι γαλατες ...επιθεση και απαντα και ο Καισαρας... επιθεση ΠΑΡΑΚΑΛΩ!!

amethystos είπε...

Φίλε χαλάρωσε, είμαστε όμως Πρόσωπα, μέ αξιοπρέπεια καί αυτοσυνειδησία. Δυστυχώς τό ειδωλοποιήσαμε τό Ράσο.