Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019

Ταπεινοφροσύνη δεν είναι να λες ότι είμαι άχρηστος - Μητροπολίτης Διοκλείας Κάλλιστος Ware


 "Ταπεινοφροσύνη δεν είναι να λες ότι είμαι άχρηστος, αλλά να λες πως ό,τι έχεις είναι δώρο. Και η υπερηφάνεια πρέπει να νοείται ως η αίσθηση που έχουμε ότι ενώπιον του Θεού έχουμε αξία και νόημα, ότι έχουμε μια κλήση πολύ υψηλή ως εικόνες της Αγίας Τριάδος, μια κλήση που πρέπει να αξιοποιήσουμε και να χρησιμοποιήσουμε κατά των ψιθυρισμών του διαβόλου, ο οποίος λέει: "Δεν έχεις ελπίδα". Υπάρχει μια καλή αυταρέσκεια, όπως υπογραμμίζει ο ιερός Αυγουστίνος, όταν αγαπάμε και είμαστε υπερήφανοι για τον αληθινό μας εαυτό. Και μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι γι' αυτόν, επειδή ο αληθινός μας εαυτός είναι πλασμένος κατ' εικόνα του ζώντος Θεού"
Μητροπολίτης Διοκλείας Κάλλιστος Ware

Ο ΓΝΩΣΤΟΣ ΕΞΥΠΝΟΣ ΤΖΑΜΠΑΤΖΗΣ ΤΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ. ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ.
ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΝΑΝΘΡΩΠΙΣΕΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΕΞΥΠΝΕ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ; ΑΦΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΗΔΗ ΠΡΟΣΩΠΑ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ; 
ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΣΕΡΝΕΤΑΙ ΥΠΟΥΛΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΚΤΑ ΟΛΟ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΡΙΔΙΟ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ Η ΣΕΚΤΑ Η ΟΠΟΙΑ ΦΡΟΝΕΙ ΟΤΙ ΜΕ ΤΟ ΤΕΤΕΛΕΣΤΑΙ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΑΠΑΛΛΑΧΘΗΚΕ Η ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΠΑΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΗΔΗ ΜΕ ΤΟ ΕΝΑ ΠΟΔΙ ΣΤΗΝ ΒΑΣΙΛΕΙΑ, ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΣ ΝΑ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΟ ΕΝΑ ΠΟΔΙ ΣΤΟΝ ΤΑΦΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΓΕΝΝΙΟΜΑΣΤΕ.
ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΣΩΖΕΙ ΟΥΤΕ Η ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΟΥΤΕ Η ΥΠΑΚΟΗ ΣΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ.

Αμέθυστος

31 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Οι Ιεροί Κανόνες είναι προστατευτικό τείχος για να μην τσακιστούν οι Ορθόδοξοι στον γκρεμό.Ο νέος Παράκλητος είναι το Πνεύμα Χριστού.Μόνο αυτός που κρατάει το Αγιο Πνεύμα μέσα του θα σωθεί.Η ελπίς μου ο Πατήρ.

amethystos είπε...

Δηλ. το φιλιόκβε!!! Πώς κρατιέται το Αγιο Πνεύμα; Τό δένουμε; Καί πώς λαμβάνεται; Σάν ανεξοφλητο τραπεζικο δανειο; Η οικονομία τής Σωτηρίας δέν ταυτίζεται μέ τήν οικονομία καί τήν οικονομική κρίση από τήν οποία όποιος κρατάει τό σπίτι του θά σωθεί.

Ανώνυμος είπε...

A) "Δηλ. το φιλιόκβε"!!!

Δηλαδή ο Άγιος Γρηγόριος διδάσκει το φιλιόκβε όταν γράφει:"Εγώ φρίττω αναλογιζόμενος τον πλούτο των ονομασιών του Πνεύματος και σε πόσες από αυτές δείχνουν την ασέβεια τους αυτοί που επιτίθενται στο Πνεύμα.Λέγεται λοιπόν Πνεύμα Θεού,ΠΝΕΥΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥ,ΝΟΥΣ Χριστού,Πνεύμα ΚΥΡΙΟΥ,το ίδιο επίσης ΚΥΡΙΟΣ,Πνεύμα ΥΙΟΘΕΣΙΑΣ,αληθείας,ελευθερίας• Πνεύμα Σοφίας,συνέσεως,θελήσεως,δυνάμεως,γνώσεως,ευσεβείας,φόβου Θεού.Διότι αυτό είναι το οποίο προκαλεί όλα αυτά.Όλα τα γεμίζει με το ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ,όλα τα συγκρατεί...απειλείται,λέγεται δάκτυλος Θεού και φωτιά όπως ο Θεός,για να δοθεί νομίζω,έμφαση στο ομοούσιο...Το Πνεύμα είναι αυτό που αφορίζει,παροργίζεται,ΠΕΙΡΑΖΕΤΑΙ"!!!!!!!(Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου,λόγος λα' περί του Αγίου Πνεύματος)...

amethystos είπε...

Ευχαριστούμε. Μέ τόν ίδιο μεταφραστή; Πώς τό ξεχωρίζεις από τίς κοινές άκτιστες ενέργειες τής ουσίας;

amethystos είπε...

Λόγος 31,29."Τί γάρ ου δύναται τών μεγάλων καί ών Θεός; Τί δέ ου προσαγορεύευαι ών Θεός πλήν αγεννησίας καί γεννήσεως; Εδει γάρ τάς ιδιότητας μείναι Πατρί καί Υιώ, ίνα μή σύγχυσις ή παρά θεότητι,τή καί τάλλα εις τάξιν αγούση καί ευκοσμίαν. Εγώ μέν φρίττω τόν πλούτον εννοών τών κλήσεων, καί καθ' όσων ονομάτων αναισχυντούσιν οι τώ Πνεύματι αντιπίπτοντες. Πνεύμα Θεού λέγεται,Πνεύμα Χριστού, νούς Χριστού, Πνεύμα Κυρίου,αυτό Κύριος,Πνεύμα υιοθεσίας, αληθείας, ελευθερίας, Πνεύμα σοφίας, συνέσεως, βουλής, ισχύος,γνώσεως, ευσεβείας, φόβου Θεού, καί γάρ ποιητικόν τούτων απάντων, πάντα τή ουσία πληρούν, πάντα συνέχον....κληρονομούμενον, δοξαζόμενον, συναριθμούμενον, επαπειλούμενον, δάκτυλοςΘεού, πύρ ώς Θεός, εις έμφασιν, οίμαι, τού ομοουσίου.....αποστέλλον,παροξυνόμενον, πειραζόμενον..."

πειραζόμενον:Πράξεις 5,9. παροξυνόμενον, Ιώβ 4,9.Καθώς εγώ είδον, όσοι καλλιέργησαν ανομίαν καί έσπειραν ασέβεια, αυτοί αδικία καί συμφορά θερίζουν.Εξολοθρεύονται από τήν ανεμοθύελλα τού Θεού καί από τήν πνοή τής οργής του αφανίζονται.

Εάν προσπαθείς νά διαβάσεις τό πρωτότυπο καλώς. Αλλά ούτε οι χιλιαστές δέν έχουν αλλοιώσει έτσι τά νοήματα τών Γραφών. Θέλει προσοχή η Πίστη. Ο Θεός δέν είναι ένας απλός άνθρωπος πού κυττάζεται στούς καθρέφτες.

Ανώνυμος είπε...

Β)" Πως το ξεχωρίζεις από τις άκτιστες ενέργειες".

Όπως το ξεχωρίζει ο Μέγας Βασίλειος,ο αδελφός του και ο Παλαμάς.Είναι γνωστές οι διδασκαλίες τους για αυτό το θέμα,όπως και ο Τρελός μπελάς που κούρασε τον Πατήρ Ι.Ρωμανίδη.Οι Ευνομιανοί απαντήθηκαν θαυμάσια από τον αδελφό του Μεγάλου Βασιλείου.Ο Φαράντος τα γράφει αρκετά καλά.

Για το θέμα του φιλιόκβε:
Πνεύμα Χριστού και Νου Χριστου ονομάζει ο Άγιος το Άγιο Πνεύμα.

amethystos είπε...

Από τόν Φαράντο φωτίζεσαι; Δέν σέ ενδιαφέρει ο καθαυτός λόγος τών Πατέρων. Εχεις ανάγκη μεσολαβητών καί αντιπροσώπων; Χτύπησες λάθος πόρτα. Σού ευχόμαστε νά βρείς μεσολάβηση καί γιά τήν σωτηρία σου. Θά κλείσουμε εδώ τό ανέκδοτο.

amethystos είπε...

Ἐὰν ἀγαπᾶτέ με, τὰς ἐντολὰς τὰς ἐμὰς τηρήσατε,

Ιω. 14,15 Εάν με αγαπάτε, τηρήσατε τας εντολάς μου, διότι αυτό είναι απόδειξις και καρπός της αγάπης σας προς εμέ.

Ιω. 14,16 καὶ ἐγὼ ἐρωτήσω τὸν πατέρα καὶ ἄλλον παράκλητον δώσει ὑμῖν, ἵνα μένῃ μεθ᾿ ὑμῶν εἰς τὸν αἰῶνα,

Ιω. 14,16 Και εγώ θα παρακαλέσω τον Πατέρα και θα σας δώση εκείνος άλλον οδηγόν και Παράκλητον, δια να μένη μαζή σας αιωνίως.

Ιω. 14,17 τὸ Πνεῦμα τῆς ἀληθείας, ὃ ὁ κόσμος οὐ δύναται λαβεῖν, ὅτι οὐ θεωρεῖ αὐτὸ οὐδὲ γινώσκει αὐτό· ὑμεῖς δὲ γινώσκετε αὐτό, ὅτι παρ᾿ ὑμῖν μένει καὶ ἐν ὑμῖν ἔσται.

Ιω. 14,17 Θα σας δώση το Αγιον Πνεύμα, το οποίον είναι η καθαρά και απόλυτος αλήθεια και φανερώνει την αλήθειαν στους καλοπροαιρέτους. Αυτό όμως ο κόσμος ο αμαρτωλός δεν ημπορεί να το πάρη, διότι δεν έχει ανοικτά τα μάτια της ψυχής και ένεκα τούτου δεν το βλέπει ούτε και το γνωρίζει. Σεις όμως το γνωρίζετε, διότι εγώ σας το εφανέρωσα και μένει πλησίον σας· έπειτα δε από την επιφοίτησίν του θα κατοική και μέσα εις τας ψυχάς σας.

Ιω. 14,18 οὐκ ἀφήσω ὑμᾶς ὀρφανούς· ἔρχομαι πρὸς ὑμᾶς.

Ιω. 14,18 Δεν θα σας αφήσω εγώ ορφανούς και απροστάτευτους. Ερχομαι και πάλιν κοντά σας δια του Αγίου Πνεύματος.

Ιω. 14,19 ἔτι μικρὸν καὶ ὁ κόσμος με οὐκέτι θεωρεῖ, ὑμεῖς δὲ θεωρεῖτέ με, ὅτι ἐγὼ ζῶ καὶ ὑμεῖς ζήσεσθε.

Ιω. 14,19 Ολίγον ακόμη καιρόν και ο κόσμος δεν θα με βλέπη, διότι δεν θα ζω εις την γην σωματικώς, όπως τώρα. Σεις όμως με τα φωτισμένα από το Αγιον Πνεύμα μάτια της ψυχής σας θα με βλέπετε, διότι εγώ, καίτοι έντος ολίγου θα αποθάνω επί του σταυρού, ζω και θα ζω αιωνίως. Και σεις θα ζήσετε την αιωνίαν ζωήν, που θα πάρετε από εμέ.

Ανώνυμος είπε...

Γ) Αυτό το Πνεύμα συνδημιουργεί μεν με τον Υιό και την κτίση και την ΑΝΑΣΤΑΣΗ.Και ας σε πείσει το "Με το Λόγο του Κυρίου έγιναν και εστερεώθηκαν οι ουρανοί,με το Πνεύμα του ΣΤΟΜΑΤΟΣ Του εδημιουργήθηκε το αμέτρητο πλήθος των αστέρων" • "Το Πνεύμα του Θεού με εδημιούργησε,η ΠΝΟΗ δε του Παντοκράτορος με διδάσκει" • και πάλι• " Θα εξαποστείλεις το Πνεύμα Σου,και θα κτισθούν(αναδημιουργηθούν)και θα ανακαινίσεις το πρόσωπο της γης".Δημιουργεί δε την πνευματική αναγέννηση• και ας σε πείσει το ότι κανείς δεν μπορεί να ιδεί ή να λάβει την Βασιλεία,αν δεν "γεννηθεί άνωθεν" από το Άγιο Πνεύμα,και δεν καθαρισθεί από την προηγούμενη γέννηση.Αυτή η οποία είναι μυστήριο που φανερώθηκε τη νύκτα(από τον Κύριο στο Νικόδημο) συντελείται με την διάπλαση...

Ποιός είναι αυτός που βάζει τόση σάλτσα στα λόγια του Ιησού,ο Σιμάκος ή ο Τρεμπέλας;
Γιατί ο Ιησούς Χριστός( ο Υιός )λέει στους Αποστόλους ότι δεν γνωρίζει την ημέρα και την ώρα της Β'Παρουσίας Του;Ο κ.Χαλάρωσε μπορεί να απαντήσει;
Τελευταίο ανέκδοτο(αν δεν απαντηθεί η ερώτηση).

amethystos είπε...

Ολα όσα τπάρχουν στήν Αγία Τριάδα είναι τό Αγιο Πνεύμα; Καί η αναπνοή τού Χριστού είναι τό Αγιο Πνεύμα;
Τόν τάπωσες τόν Χαλάρωσε. Είσαι πολύ ανώτερος. Εχεις διάκριση. Αυτό μετράει. Γι' αυτό δέν σέ ακουμπάνε τά πάθη τά οποία γεννιούνται από τόν φθόνο. Μπράβο.

χαλαρωσε είπε...

Τι να την κανεις την απαντηση μου ευλογημενε. Ο αμεθυστος σε ρωταει αν εισαι σκληρος οικουμενιστης, που αυτο δειχνεις, και συ ταλαιπωρε αναρωτιεσαι αν ο Κυριος ειναι το ενα ή ο Κυριος το αλλο. Δεν γνωριζεις οτι:

Ιω. 10,30 ἐγὼ καὶ ὁ πατὴρ ἕν ἐσμεν.
Ιω. 10,30 Με την ιδίαν δύναμιν και εξουσίαν και αγάπην ποιμαίνω και εγώ και κρατώ τα πρόβατα, διότι εγώ και ο Πατήρ είμεθα ένα, έχομεν την αυτήν φύσιν και ουσίαν, τα ίδια άπειρα ιδιώματα”.

Ανώνυμος είπε...

Εσύ δεν γνωρίζεις ότι η μετάφραση είναι του Κολιτσάρα;Ευχαριστώ για την πάσα.
Γράφει ο Κολιτσάρας:
Μαρκ.13,32 Περί δε της ημέρας εκείνης ή της ώρας ουδείς οίδεν,ουδέ οι άγγελοι εν ουρανώ,ουδέ ο υιός,ει μη ο πατήρ.
Μαρκ.13,32 Ως προς δε την ημέραν εκείνην ή την ώραν,που θα γίνη η δευτέρα παρουσία,κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς ούτε οι άγγελοι που είναι στον ουρανόν ούτε ο Υιός,ΩΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ,ειμή μόνον ο Πατήρ.(Ο Υιός,ως Θεός λόγος γνωρίζει τα πάντα και τον χρόνον της δευτέρας παρουσίας).

Αυτά πιστεύει και ο κ.Χαλάρωσε;Ποιός είναι τάλας και Οικουμενιστής,αυτός που διαβάζει τον Κολιτσάρα και τις πλάνες του ή αυτός που διαβάζει τον Χρυσόστομο;Γνωρίζει σαν ανθρωπος,κ.amethystos,ή όχι;

amethystos είπε...

Ακατανόητα πράγματα. Ο Κολιτσάρας καί ο Τρεμπέλας δέν μεταφράζουν, ερμηνεύουν. Δέν κατανοούμε πλέον τί θές νά πείς!Θές νά μειώσεις τόν Κύριο, τόν Χαλάρωσε, τόν αμέθυστο; Μοιράζεσαι τήν θέση τού οικουμενισμού περί τής κενώσεως τού Χριστού από τήν θεότητά Του; Ο Κύριος μάς διδάσκει τήν υπακοή καί τήν ταπεινοφροσύνη, τήν οδό τής σωτηρίας. Πώς νά πάρουμε τούς λόγους του κατά γράμμα. Φαντάσου νά μάς έλεγε μέρα καί ώρα σέ τί κραιπάλη θά πέφταμε! Θές νά αποδείξεις ότι υπάρχεις; Στόν Κύριο πρώτα. Θέλει προσοχή τό μυαλό. Τό χάνει εύκολα.

amethystos είπε...


᾿Αποχαιρετιστήριοι λόγοι, Κατά Ιωάννην

ΙΣΤ´\ΤΑΥΤΑ λελάληκα ὑμῖν ἵνα μὴ σκανδαλισθῆτε. 2 ἀποσυναγώγους ποιήσουσιν ὑμᾶς· ἀλλ' ἔρχεται ὥρα ἵνα πᾶς ὁ ἀποκτείνας ὑμᾶς δόξῃ λατρείαν προσφέρειν τῷ Θεῷ. 3 καὶ ταῦτα ποιήσουσιν, ὅτι οὐκ ἔγνωσαν τὸν πατέρα οὐδὲ ἐμέ.
4 ἀλλὰ ταῦτα λελάληκα ὑμῖν ἵνα ὅταν ἔλθῃ ἡ ὥρα, μνημονεύητε αὐτῶν ὅτι ἐγὼ εἶπον ὑμῖν. ταῦτα δὲ ὑμῖν ἐξ ἀρχῆς οὐκ εἶπον, ὅτι μεθ' ὑμῶν ἤμην. 5 νῦν δὲ ὑπάγω πρὸς τὸν πέμψαντά με, καὶ οὐδεὶς ἐξ ὑμῶν ἐρωτᾷ με ποῦ ὑπάγεις!
6 ἀλλ' ὅτι ταῦτα λελάληκα ὑμῖν, ἡ λύπη πεπλήρωκεν ὑμῶν τὴν καρδίαν. 7 ἀλλ' ἐγὼ τὴν ἀλήθειαν λέγω ὑμῖν· συμφέρει ὑμῖν ἵνα ἐγὼ ἀπέλθω. ἐὰν γὰρ ἐγὼ μὴ ἀπέλθω, ὁ παράκλητος οὐκ ἐλεύσεται πρὸς ὑμᾶς· ἐὰν δὲ πορευθῶ, πέμψω αὐτὸν πρὸς ὑμᾶς· 8 καὶ ἐλθὼν ἐκεῖνος ἐλέγξει τὸν κόσμον περὶ ἁμαρτίας καὶ περὶ δικαιοσύνης καὶ περὶ κρίσεως. 9 περὶ ἁμαρτίας μέν, ὅτι οὐ πιστεύουσιν εἰς ἐμέ· 10 περὶ δικαιοσύνης δέ, ὅτι πρὸς τὸν πατέρα μου ὑπάγω καὶ οὐκέτι θεωρεῖτέ με· 11 περὶ δὲ κρίσεως, ὅτι ὁ ἄρχων τοῦ κόσμου τούτου κέκριται. 12 ῎Ετι πολλὰ ἔχω λέγειν ὑμῖν, ἀλλ' οὐ δύνασθε βαστάζειν ἄρτι. 13 ὅταν δὲ ἔλθῃ ἐκεῖνος, τὸ Πνεῦμα τῆς ἀληθείας, ὁδηγήσει ὑμᾶς εἰς πᾶσαν τὴν ἀλήθειαν· οὐ γὰρ λαλήσει ἀφ' ἑαυτοῦ, ἀλλ' ὅσα ἂν ἀκούσῃ λαλήσει, καὶ τὰ ἐρχόμενα ἀναγγελεῖ ὑμῖν. 14 ἐκεῖνος ἐμὲ δοξάσει, ὅτι ἐκ τοῦ ἐμοῦ λήψεται καὶ ἀναγγελεῖ ὑμῖν. 15 πάντα ὅσα ἔχει ὁ πατὴρ ἐμά ἐστι· διὰ τοῦτο εἶπον ὅτι ἐκ τοῦ ἐμοῦ λήψεται καὶ ἀναγγελεῖ ὑμῖν. 16 μικρὸν καὶ οὐ θεωρεῖτέ με, καὶ πάλιν μικρὸν καὶ ὄψεσθέ με, ὅτι ἐγὼ ὑπάγω πρὸς τὸν πατέρα. 17 Εἶπον οὖν ἐκ τῶν μαθητῶν αὐτοῦ πρὸς ἀλλήλους· τί ἐστι τοῦτο ὃ λέγει ἡμῖν, μικρὸν καὶ οὐ θεωρεῖτέ με, καὶ πάλιν μικρὸν καὶ ὄψεσθέ με, καὶ ὅτι ἐγὼ ὑπάγω πρὸς τὸν πατέρα; 18 ἔλεγον οὖν· τοῦτο τί ἐστιν ὃ λέγει τὸ μικρόν; οὐκ οἴδαμεν τί λαλεῖ. 19 ἔγνω οὖν ὁ ᾿Ιησοῦς ὅτι ἤθελον αὐτὸν ἐρωτᾶν, καὶ εἶπεν αὐτοῖς· περὶ τούτου ζητεῖτε μετ' ἀλλήλων ὅτι εἶπον, μικρὸν καὶ οὐ θεωρεῖτέ με, καὶ πάλιν μικρὸν καὶ ὄψεσθέ με; 20 ἀμὴν ἀμὴν λέγω ὑμῖν ὅτι κλαύσετε καὶ θρηνήσετε ὑμεῖς, ὁ δὲ κόσμος χαρήσεται· ὑμεῖς δὲ λυπηθήσεσθε, ἀλλ' ἡ λύπη ὑμῶν εἰς χαρὰν γενήσεται· 21 ἡ γυνὴ ὅταν τίκτῃ, λύπην ἔχει, ὅτι ἦλθεν ἡ ὥρα αὐτῆς· ὅταν δὲ γεννήσῃ τὸ παιδίον, οὐκέτι μνημονεύει τῆς θλίψεως διὰ τὴν χαρὰν ὅτι ἐγεννήθη ἄνθρωπος εἰς τὸν κόσμον. 22 καὶ ὑμεῖς οὖν λύπην μὲν νῦν ἔχετε· πάλιν δὲ ὄψομαι ὑμᾶς καὶ χαρήσεται ὑμῶν ἡ καρδία, καὶ τὴν χαρὰν ὑμῶν οὐδεὶς αἴρει ἀφ' ὑμῶν. 23 καὶ ἐν ἐκείνῃ τῇ ἡμέρᾳ ἐμὲ οὐκ ἐρωτήσετε οὐδέν· ἀμὴν ἀμὴν λέγω ὑμῖν ὅτι ὅσα ἂν αἰτήσητε τὸν πατέρα ἐν τῷ ὀνόματί μου, δώσει ὑμῖν. 24 ἕως ἄρτι οὐκ ᾐτήσατε οὐδὲν ἐν τῷ ὀνόματί μου· αἰτεῖτε καὶ λήψεσθε, ἵνα ἡ χαρὰ ὑμῶν ᾖ πεπληρωμένη.
25 Ταῦτα ἐν παροιμίαις λελάληκα ὑμῖν· ἀλλ' ἔρχεται ὥρα ὅτε οὐκέτι ἐν παροιμίαις λαλήσω ὑμῖν, ἀλλὰ παρρησίᾳ περὶ τοῦ πατρὸς ἀναγγελῶ ὑμῖν. 26 ἐν ἐκείνῃ τῇ ἡμέρᾳ ἐν τῷ ὀνόματί μου αἰτήσεσθε· καὶ οὐ λέγω ὑμῖν ὅτι ἐγὼ ἐρωτήσω τὸν πατέρα περὶ ὑμῶν· 27 αὐτὸς γὰρ ὁ πατὴρ φιλεῖ ὑμᾶς, ὅτι ὑμεῖς ἐμὲ πεφιλήκατε, καὶ πεπιστεύκατε ὅτι ἐγὼ παρὰ τοῦ Θεοῦ ἐξῆλθον. 28 ἐξῆλθον παρὰ τοῦ πατρὸς καὶ ἐλήλυθα εἰς τὸν κόσμον· πάλιν ἀφίημι τὸν κόσμον καὶ πορεύομαι πρὸς τὸν πατέρα. 29 Λέγουσιν αὐτῷ οἱ μαθηταὶ αὐτοῦ· ἴδε νῦν παρρησίᾳ λαλεῖς, καὶ παροιμίαν οὐδεμίαν λέγεις. 30 νῦν οἴδαμεν ὅτι οἶδας πάντα καὶ οὐ χρείαν ἔχεις ἵνα τίς σε ἐρωτᾷ. ἐν τούτῳ πιστεύομεν ὅτι ἀπὸ Θεοῦ ἐξῆλθες. 31 ἀπεκρίθη αὐτοῖς ὁ ᾿Ιησοῦς· ἄρτι πιστεύετε· 32 ἰδοὺ ἔρχεται ὥρα, καὶ νῦν ἐλήλυθεν, ἵνα σκορπισθῆτε ἕκαστος εἰς τὰ ἴδια καὶ ἐμὲ μόνον ἀφῆτε· καὶ οὐκ εἰμὶ μόνος, ὅτι ὁ πατὴρ μετ' ἐμοῦ ἐστι. 33 ταῦτα λελάληκα ὑμῖν ἵνα ἐν ἐμοὶ εἰρήνην ἔχητε. ἐν τῷ κόσμῳ θλῖψιν ἕξετε· ἀλλὰ θαρσεῖτε, ἐγὼ νενίκηκα τὸν κόσμον.

χαλαρωσε είπε...

Φιλε επειδη αγκομαχας σου χαριζω αυτο το δωρο να ελαφρυνεις...

Δες την ανδρεια ζωντανη...

https://yiorgosthalassis.blogspot.com/2019/02/21_13.html#more

Μην χτυπιεσαι. Ο αμεθυστος χθες ανεβασε ολοκληρη αναρτηση και ποσες αλλες εχει, αλλα εχει και Γρηγοριο Παλαμα για να δεις περι του Αγιου Πνευματος. Διαβασε τα.

Χαιρετε και να χαιρεσαι.

amethystos είπε...

Φαίνεται πολύ πειραγμένος καί μέ σένα καί μέ μάς. Εχουμε δημιουργήσει πολλούς εχθρούς αλλά τό θέμα τους είναι αυτό πού ανέφερες. Δέν διαβάζουν. Ούτε τά λόγια τους.Από σχόλιο σέ σχόλιο εμφανίζεται τό χάος. Υπάρχει θέμα στήν εκκλησία μέ τό Αγιο Πνεύμα καί ταράζονται μέ τήν οικονομία τού Αγίου Πνεύματος πού επιμένουμε ότι είναι αίρεση. Ούτε τούς Πατέρες μας γνωρίζουμε, ούτε τούς εχθρούς μας. Τί θά γίνει, άγνωστο.

Ανώνυμος είπε...

Μα αυτό ήθελα να μάθω,αν γνωρίζεις τους Πατέρες.Γι'αυτό έκανα την ερώτηση.Η απάντη ήταν "δεν γνωρίζω".Δεν γνωρίζεις,κ.Χαλάρωσε,ότι το Πνεύμα είναι η ΕΙΚΟΝΑ του Υιού και ο Υιός είναι η εικόνα του Πατρός;Ας διαβάσει ο ιστολόγος την απάντηση του Χρυσοστόμου και ας την δημοσιεύσει.Ο ζωή του κάθε ανθρώπου είναι εως 120 χρόνια,γι'αυτό και αν ήξεραν την ημέρα και την ώρα,που θα έλθει ο Κύριος Ιησούς Χριστός,ο θάνατός τους δεν θα τους ήταν γνωστός ώστε να το ρίξουν στην κραιπάλη.Το Πνεύμα του Χριστού ας είναι μαζί μας!

amethystos είπε...

Αφού τό έμαθες, ησύχασε τώρα. Καλό παράδεισο.

χαλαρωσε είπε...

Κατά τους πατέρες ο άνθρωπος δεν είναι εικόνα του Πατρός. Εικόνα του Θεού Πατρός είναι μόνον ο Θεός Λόγος. Ο Θεός Λόγος είναι η φυσική εικόνα του Θεού Πατρός. Γι' αυτό, επειδή ο Θεός Λόγος είναι η εικόνα του Θεού Πατρός, ο ενανθρωπήσας Χριστός είναι η εικόνα του Θεού Πατρός ως Θεός Λόγος. Κυριολεκτικά ο άνθρωπος είναι κατ’ εικόνα Θεού πλασμένος και όχι εικόνα του Θεού. Η φυσική εικόνα, φανερώνει την ενότητα της ουσίας με εκείνη του πρωτοτύπού της, αυτό δηλώνει ότι το πρωτότυπο βρίσκεται πραγματικά στην εικόνα του. Ο Χριστός ως σαρκωμένος Υιός και Λόγος του Πατρός, είναι φυσική απαράλλακτη εικόνα του Πατρός ως προς την θεότητα του. Κατά την ανθρωπότητα του όμως είναι φυσική εικόνα της Θεοτόκου. Αυτό σημαίνει ότι ο Κύριος, ως προς την θεία φύση του, ταυτίζεται ως εικόνα προς το πρωτότυπο του, δηλαδή τον Πατέρα· διαφέρει ως προς την υπόσταση. Έτσι και με την Θεοτόκο ο Κύριος διαφέρει υποστατικώς. Ως προς την ανθρώπινη φύση του ταυτίζεται με την Θεοτόκο. Είναι της αυτής φύσης δηλαδή. Κατά τον Άγιο Ιωάννη τον Δαμασκηνό «Μετά τη συγκατάθεση της αγίας Παρθένου, Πνεύμα άγιο ήλθε σ’ αυτήν, σύμφωνα με την υπόσχεση του Κυρίου που μετέφερε ο άγγελος· την καθάρισε και την ενίσχυσε με δύναμη ώστε να δεχθεί και να γεννήσει το Θεό Λόγο. Τότε έπεσε πάνω της σαν σκιά η ενυπόστατη σοφία και η δύναμη του Ύψιστου Θεού, ο Υιός του Θεού, που είναι ομοούσιος με τον Πατέρα· έπεσε σαν θείος σπόρος, και δημιούργησε για τον εαυτό του από το αγνό και καθαρό σώμα της σάρκα με ψυχή λογική και νοερή· πήρε ό,τι πιο εκλεκτό από τη δική μας ανθρώπινη φύτρα, όχι με σπέρμα αλλά με δημιουργία από την επενέργεια του Αγίου Πνεύματος· δεν σχημάτισε το σώμα λίγο λίγο με τμηματικές προσθήκες, αλλά ολοκληρωμένο με τη μία, επειδή ο ίδιος ο Θεός Λόγος αποτελεί την υπόσταση και της σάρκας. Ο Θεός Λόγος, δηλαδή, δεν ενώθηκε με μία σάρκα η οποία έγινε πρώτα ξεχωριστή υπόσταση, αλλά, αφού ενοίκησε στη γαστέρα της αγίας Παρθένου, με απερίγραπτο τρόπο σχημάτισε μέσα στη δική του υπόσταση, από το αγνό σώμα της Παρθένου, σώμα με ψυχή λογική και νοερή. Έτσι, ο ίδιος ο Λόγος παίρνοντας ό,τι πιο εκλεκτό από το δικό μας ανθρώπινο φύραμα, έγινε υπόσταση με σάρκα. Επομένως, είναι ταυτόχρονα και ανθρώπινη σάρκα και σάρκα του Θεού Λόγου· συγχρόνως και ανθρώπινη έμψυχη λογική και νοερή σάρκα και σάρκα έμψυχη λογική και νοερή του Θεού Λόγου. Γι’ αυτό και δεν λέμε ότι ο άνθρωπος έγινε Θεός, αλλά ότι ο Θεός έγινε άνθρωπος· όντας στη φύση του τέλειος Θεός, έγινε ο ίδιος τέλειος άνθρωπος στη φύση, χωρίς ν’ αλλάξει στη φύση του, και χωρίς να μείνει ως φαντασία το σχέδιο της θείας οικονομίας. Αλλά ενώθηκε υποστατικά χωρίς σύγχυση, χωρίς μεταβολή και χωρίς διαίρεση, με τη σάρκα που πήρε από την αγία Παρθένο και η οποία έχει λογική και νοερή ψυχή· δεν μετάβαλε τη φύση της θεότητός του σε φύση της σαρκός του».

συνεχ

χαλαρωσε είπε...

συνεχ

Η ορθόδοξη θεολογική παράδοση αναφέρει δυο φυσικές εικόνες στην Αγία Τριάδα. Τον Υιό ως εικόνα του Πατρός και το Άγιο Πνεύμα ως εικόνα του Λόγου. Ο Υιός φανερώνει στον άνθρωπο το πρωτότυπο που εικονίζει, χωρίς βέβαια να αποκαλύπτεται η ουσία του πρωτοτύπου. Μιλούμε για «ἐν εἰκόνι» γνώση του πρωτοτύπου. Το Άγιο Πνεύμα ως φυσική εικόνα του Υιού αποκαλύπτει στους ανθρώπους τον Υιό. Έτσι «ο Χριστός εστίν εικών του Θεού του αοράτου» ( Κολ. 1,15). Ο Κύριος, λοιπόν, είναι και η εικόνα του Πατρός. Εικόνα του Κυρίου είναι το Άγιο Πνεύμα και αυτού του Αγίου Πνεύματος εικόνα χαρισματική εξαιρέτως η Κυρία Θεοτόκος και οι άγιοι και ως εκ τούτου το ανακαινισθέν «καθ’ ὁμοίωσιν», αναφέρεται μόνο σε αυτούς. «Εἰκὼν τοῦ Πατρὸς ὁ Υἱός, καὶ Υἱοῦ τὸ Πνεῦμα, δι᾿ οὗ ὁ Χριστὸς ἐνοικῶν ἀνθρώπῳ δίδωσιν αὐτῷ τὸ κατ᾿ εἰκόνα». Δηλαδή ο άνθρωπος αποκτά το «κατ’ εικόνα» όταν ο Κύριος δι’ Αγίου Πνεύματος ενοικεί στον άνθρωπο. Ως εκ τούτου ο ενανθρωπήσας Κύριος ήταν αυτός που είχε αρχικά τέλειο το «κατ᾽ εἰκόνα» και το «καθ᾽ ὁμοίωσιν». Θα το ξαναδούμε πιο κάτω. Αυτοί, λοιπόν, τηρούν τις εντολές και μετέχουν του πρωτοτύπου εν Αγίω Πνευματι.

ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕ Ο ΑΜΕΘΥΣΤΟΣ... ΕΔΩ...

https://amethystosbooks.blogspot.com/2018/10/m-geevarghese-coorilos-5.html

ΑΦΟΥ ΕΧΕΙΣ ΔΙΨΑ ΓΙΑ ΜΑΘΗΣΗ ΔΙΑΒΑΣΕ. ΜΕΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΗΔΕΜΟΝΑ ΓΙΑ ΚΑΡΑΜΕΛΕΣ.

amethystos είπε...

Φίλε αυτό είναι τό κλειδί τού οικουμενισμού καί τής σημερινής ανθρωπολογίας: «Εἰκὼν τοῦ Πατρὸς ὁ Υἱός, καὶ Υἱοῦ τὸ Πνεῦμα, δι᾿ οὗ ὁ Χριστὸς ἐνοικῶν ἀνθρώπῳ δίδωσιν αὐτῷ τὸ κατ᾿ εἰκόνα». Δηλαδή ο άνθρωπος αποκτά το «κατ’ εικόνα» όταν ο Κύριος δι’ Αγίου Πνεύματος ενοικεί στον άνθρωπο. Κατήργησαν τό όταν, μέ τό δόγμα τής άμωμης σύλληψης τής Θεοτόκου. Τήν τήρηση τών εντολών, τήν άσκηση εναντίον τών παθών, αγνοούν τήν αμαρτία η οποία είναι ο καρπός τού πάθους τής υπερηφανείας. Καί όλοι έχουμε τό Αγιο Πνεύμα, χωρίς τόν Χριστό. Τήν Χάρι τού Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.Χωρίς μετάνοια.

Ανώνυμος είπε...

Γράφει ο Άγιος Ιωάννης:"Το Πνεύμα το Άγιον Πνευμα του Πατρός ως εκ Πατρός εκπορευόμενον- ουδεμία γαρ ορμή άνευ Πνεύματος-ΚΑΙ ΥΙΟΥ ΔΕ ΠΝΕΥΜΑ ουχ ως εξ αυτού,αλλ' ως δι'ΑΥΤΟΥ εκ του Πατρός εκπορευόμενον• μόνος γαρ αίτιος ο Πατήρ".Αυτά που γράφει ο Δαμασκηνός,αυτά πιστεύω και εγώ(δηλαδή,κ.Χαλάρωσε,το Πνεύμα το Άγιο είναι και του Υιού Πνεύμα{Μετάφραση πατήρ Δ.Πάπαρης}).

amethystos είπε...

Δηλ. βρέ μπουμπούνα πού προσπαθείς νά μάς δουλέψεις, πιστεύεις ότι η Αγία Τριάδα έχει δύο υποστάσεις, τήν εξής μία τόν Πατέρα, όπως καί οι λατίνοι. Αυτοί πότε καταργούν τόν Υιό, πότε τό Αγιο Πνεύμα , ενώ εσύ καταργείς τόν Υιό , ισχυριζόμενος ότι αυτή είναι καί η πίστη τών πατέρων. Σού απαντάμε γιά τούς ανθρώπους πού μπορεί νά διαβάσουν τίς ανοησίες σου. Εάν χρησιμοποιήσεις τό πρωτότυπο καλώς, διαφορετικά στόν Πάπαρη.

χαλαρωσε είπε...

Φιλε για την αγαπη αυτων που μπορει να μπερδευτουν διαβαζοντας αυτα που γραφεις με την απυλωτη γραφιδα:

Σύμφωνα με τον άγ. Γρηγόριο Παλαμά, όπως κάθε άνθρωπος, ενώ έχει το δικό του νου, ο ίδιος δεν έχει την προέλευσή του από αυτόν αλλά από την ίδια με εκείνον πηγή, ανάλογα και το θείον Πνεύμα «φυσικῶς ἐνυπάρχον ὡς Θεῷ τῷ Χριστῷ, καὶ Πνεῦμα καὶ νοῦς ἐστιν αὐτοῦ. Καὶ κατὰ μὲν τὴν ἐνέργειαν αὐτοῦ ἐστι καὶ ἐξ αὐτοῦ, ὡς ἐμφυσώμενον καὶ πεμπόμενον καὶ φανερούμενον, κατὰ δὲ τὴν ὕπαρξιν καὶ τὴν ὑπόστασιν αὐτοῦ μὲν ἔστιν, οὐκ ἐξ αὐτοῦ δέ, ἀλλ᾿ ἐκ τοῦ γεννήσαντος αὐτόν». Το νόημα του παραδείγματος είναι σαφές: σύμφωνα με την ενέργεια αποστολής του από το Θεό στον κόσμο, το θείο Πνεύμα λέγεται ότι ανήκει στον Υιό και προέρχεται απ’ αυτόν, ως «εμφυσώμενο» και «πεμπόμενο» και «φανερούμενο». Ως προς την ύπαρξη και την υπόστασή του, ωστόσο, το Άγιο Πνεύμα δεν προέρχεται από τον Υιό αλλά μόνο από Εκείνον ο οποίος γέννησε «αχρόνως» και «αναιτίως» τον Υιό. Άλλο πράγμα είναι η καθαυτό ύπαρξη του Πνεύματος και άλλο πράγμα είναι η αποστολή του για τη σωτηρία του κόσμου.

ΤΟ ΑΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΥΙΟΥ. ΕΝΥΠΑΡΧΕΙ ΦΥΣΙΚΩΣ ΣΕ ΑΥΤΟΝ, ΣΤΟΝ ΥΙΟ, ΩΣ ΘΕΟΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ. ΤΟ ΥΠΟΣΤΑΤΙΚΟ ΙΔΙΩΜΑ ΤΟ ΕΧΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ. ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΙΗΣΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ, ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΗΤΑΝ ΥΙΟΣ. ΟΜΟΙΩΣ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΠΑΤΡΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΗΤΑΝ ΠΑΤΗΡ.

amethystos είπε...

Φίλε μάς δουλεύει. Θέλει νά αποδείξει, πιό πολύ στόν εαυτό του, ότι δέν κατέχουμε τήν θεολογία. Ο Θεός καί η ψυχή του.

Ανώνυμος είπε...

"Το Άγιο Πνεύμα δεν είναι του Υιού"!!!

Μάλιστα!Αφού είναι κοινό κατά την χρήση(στον Πατέρα και στον Υιό).Αφού το όνομά Του είναι Πνεύμα Χριστού,πως δεν είναι του Υιού;
Αυτά ποιός τα γράφει κ.Χαλάρωσε(Σύμφωνα με τον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά κ.λπ.),που μπορώ να τα διαβάσω;
Μόνο ο διάβολος θα βάζει παγίδες.Πολλές φορές οι ερωτήσεις σε έναν διάλογο είναι παγίδες.Αλλά πως να τον ρίξεις μέσα αν δεν απαντήσει;

amethystos είπε...

Θές νά σέ βρίσουμε γιά νά πάρεις τόν μισθό σου; Χαλάρωσε καί άν απαντήσεις δέν θά τό καταχωρήσω. Τέλος. Κυκλοφορούν διάφοροι στό διαδίκτυο. Εμείς τούς εκμεταλλευόμαστε όσο καιρό νομίζουν ότι μάς παγίδεψαν. Οι αποτειχισμένοι παντός ημερολογίου είναι προσκολλημένοι στόν Αγιο Ι. τόν Χρυσόστομο επειδή είναι πιστοί τού γράμματος Αλλά η ουρά δέν κρύβεται γιά πολύ καιρό. Μείνε κάτω απ' τή μπάρα.

Θεολογία Α.Παυλίδου είπε...

Μπράβο!Βρίζεις τον Άγιο;Και αν το διαβάσει το παιδί σου;Ο Χαλάρωσε είναι το πνεύμα σου ή ο λόγος σου;
Τόσο θράσος μόνο οι αρχαιολάτρες έχουν!

amethystos είπε...

Παιδικές ασθένειες παρατεταμένες παράνομα. Καλή ομάδα. Ονομάζεται λεγεών.Πληροφοριακά μόνον διότι δέν υπάρχει επίγνωση. Ξέρεις τόν αρχηγό, έτσι δέν είναι; Κάθε βράδυ μοιράζει διαταγές Στά πλάσματα τού ολέθρου πού τού ανήκουν.

χαλαρωσε είπε...

Ο χαλαρωσε ειναι φιλος του ιστολογιου, του μοναδικου μαχομενου ιστολογιου, και το τιμα οσο μπορει.

amethystos είπε...

Αν διάβαζες προσεκτικά θά έβλεπες ότι υπενθυμίζω στούς αποτειχισμένους τήν λουθηρανική τους καταγωγή. Τό σκότος επηρεάζει καί τό βλέμμα, τυφλώνει όπως λέμε!