Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2019

Oι Ορθόδοξοι θεολόγοι, που έχουν προσωπική πείρα του Θεού, έχουν πάντοτε την ίδια θεολογία, δεν την αλλάζουν, όπως το κάνουν οι φιλόσοφοι...

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, γένι

Οι φιλοσοφούντες αλλάζουν την παράδοση, εξ αιτίας λογικών σχημάτων που κάνουν, έχουν πιο πολύ εμπιστοσύνη στην λογική τους, παρά στην εμπειρία των θεουμένων, συλλαμβάνουν κάτι με την λογική τους, και ταυτίζουν αυτό με την πραγματικότητα περί Θεού. Όλες οι αιρέσεις προέρχονται από τέτοια εσφαλμένη βάση...
Οι θεούμενοι, όσοι μετέχουν της φωτιστικής και θεοποιού ενέργειας του Θεού, έχουν κοινή εμπειρία για το ότι ο Θεός επικοινωνεί με τον κόσμο με τις άκτιστες ενέργειές Του. Αυτό είναι θέμα εμπειρίας και όχι στοχαστική και φανταστική διδασκαλία...
 
~ π. Ιωάννου Ρωμανίδη, ''Εμπειρική δογματική''.


Ο ΘΕΟΣ ΕΝΑΝΘΡΩΠΗΣΕ ΔΕΝ ΕΜΕΙΝΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ. ΔΕΝ ΕΝΑΝΘΡΩΠΗΣΑΝ ΟΙ ΑΚΤΙΣΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ. 
ΕΑΝ ΔΕΝ ΚΑΤΕΧΟΥΜΕ ΜΟΝΟΝ ΛΟΓΙΑ ΠΩΣ ΝΑ ΕΞΗΓΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΟΝΟΦΥΣΙΤΕΣ;

Αμέθυστος

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Νέες πλάνες του ιστολόγου amethystos!Η άγνοια των Αγίων Πατέρων σακατεύει τους ανθρώπους.Δεν είναι παιχνίδι η Θεολογία.

amethystos είπε...

Δέν τίς ακούσαμε αυτές τίς πλάνες!

Ανώνυμος είπε...

Πιστεύεις ότι μόνο ο Χριστός φανερώθηκε σε ανθρώπους.Πιστεύεις ότι το Άγιο Πνεύμα δεν κοινωνεί με τους Αγίους με άπαντα τα χαρίσματά Του(με την ουσία Του λέει ο Θεολόγος Γρηγόριος...).Πιστεύεις ότι ο π.Ι.Ρωμανίδης δεν τα γράφει Πατερικά,αλλά αγνοεί τους Παρέρες ή τους διστρέφει.Πιστεύεις ότι ο Θεός δεν τα έκανε καινά άπαντα,αλλά θα τα κάνει καινά στην Β' Παρουσουσία του Υιού Του!

amethystos είπε...

Δέν ήταν κρυμένος καί εφανερώθη.Η Ουσία τής υποστάσεως τού Αγίου Πνεύματος είναι η υπερούσιος καί αμέθεκτη καί άγνωστη ουσία τού Θεού. Οπως καί τού Υιού. Ο Ρωμανίδης επέμενε πολύ στίς κοινές άκτιστες ενέργειες τής ουσίας τού Θεού.Τήν Πρόνοια. Οι υποστάσεις τής Αγίας Τριάδος δέν είναι άκτιστες ενέργειες.

χαλαρωσε είπε...

με την ουσία Του λέει ο Θεολόγος Γρηγόριο

αυτο θα θελαμε να το δουμε. Αν μπορει να μας το δειξει ο φιλος που το ισχυριζεται.

Επισης απο που συμπεραινει ο φιλος οτι

ότι ο Θεός δεν τα έκανε καινά άπαντα,αλλά θα τα κάνει καινά στην Β' Παρουσία του Υιού Του!

ΕΠΙΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑ:

Έτσι α) ο άκτιστος και άσχετος Θεός σχετίζεται με τον κτιστό κόσμο μέσω των ουσιαστκών άκτιστων ενεργειών του, στο πλαίσιο της Θείας Οικονομίας και γίνεται γνωστός από αυτές κατά την εκδήλωσή τους στην κτίση, και στην ιστορία, β) κατά την ουσία του, κατά τον τρόπο των ουσιαστικών άκτιστων ενεργειών του, καθώς και τον τρόπο της υπάρξεώς του ως Τριάδας Υποστάσεων, παραμένει τελείως άγνωστος, υπερβατικός και απρόσιτος, γ) με την ενανθρώπησή του ατρέπτως, ασυγχύτως, αδιαιρέτως, αχωρίστως μας εισάγει εν μυστηρίω στην κατ’ εξοχήν θεογνωσία. Μια χαρισματική πέραν πάσης νοήσεως γνώση που μας επιτρέπει να ομολογήσουμε κατά τον Άγιο Συμεών τον Νέο Θεολόγο ότι ο Θεός είναι «υπεράνω παντός ονόματος ονομαζομένου και λόγου και ρήματος ών, υπέρκειται και πάσης διανοίας κατάληψιν υπερεκπίπτει, μηδέν ων. Ου γαρ δύναταί ποτε το μηδέν ον υπό ανθρωπίνης εννοίας εννοηθήναι και ενσημανθήναι ονόματι»

amethystos είπε...

Φίλε η μεγαλομανία τους είναι πλέον αθεράπευτη. Εχουν μέσα τους ακόμη καί λογισμούς αγιότητος. Ενας τους διάβαζε ορισμένα θέματα ιστορίας τής φιλοσοφίας από τήν Βικιπαίδια καί μάς έκανε τόν έξυπνο. Είναι μιά σκοτεινή φωλιά αγιομαχίας. Σάν άσκηση έχουν τήν αδιάλειπτη κατάρα. Υπηρετούν άλλες δυνάμεις.

Ανώνυμος είπε...

Να το δούμε κ.Χαλάρωσε.
Γράφει ο Άγιος:"Και δεν παρίσταται τώρα(το Άγιο Πνεύμα)κατά την ενέργεια,όπως πρωτύτερα,αλλά κατά την ΟΥΣΙΑ,ή όπως αλλιώς θα μπορούσε να το πει κανείς,και μένοντας μαζί τους και μέσα τους(στους Αγίους Αποστόλους)βοηθός και παραστάτης στο έργο τους"(Λόγος μα' εις την Πεντηκοστή,μετάφραση Δ.Κακαλέτρης).

Τα έκανε καινά ή όχι;Δηλαδή τώρα είναι καινά ή όχι;Γράφω ότι ο amethystos δεν πιστεύει ότι είναι άπαντα καινά,αλλά θα γίνουν.Και σε τούτο απαντάει ο Γρηγόριος ο Θεολόγος.

Δεν φανερώθηκε μόνο ο Υιός,αλλά και το Άγιο Πνεύμα(λέει ο Θεολόγος Γρηγόριος)!

amethystos είπε...

Θά τόν δούμε τόν κ. Κακαλέτρη τί μεταφράζει από τό πρωτότυπο. Δηλ. έγιναν όλα καινά πιά; Μήπως μόνο στούς Αποστόλους καί στούς Αγίους ή σέ όλους; Καί σέ σένα καί σέ μένα καί στόν Βαρθολομαίο καί στόν πάπα. Ζούμε στήν Βασιλεία μετά τήν δευτέρα παρουσία; Ο Κύριοε ενανθρώπησε δέν φανερώθηκε. Απεκαλύφθη ο Τριαδικός Θεός καί οι μαθητές δέχθηκαν τόν φωτισμό τού Αγίου Πνεύματος. Δέν ενσαρκώθηκε καί τό Αγιο Πνεύμα. Δέν αγιάζουν οι άνθρωποι κατ' ουσίαν.

amethystos είπε...

Τό πρωτότυπο.Αλλά τό μέν πρώτον αμυδρώς τό δέ δεύτερον εκτυπώτερον, τό δέ νυν τελεώτερον, ουκέτι ενεργεία παρόν ώς πρότερον,ουσιωδώς δέ, ώς άν είποι τις, συγγινόμενόν τε καί συμπολιτευόμενον. Είναι ο λόγος ΜΑ, 41. Τό ουσιωδώς δέν σημαίνει ουσία. Καλύτερα νά διαβάζουμε τούς λόγους τών πατέρων γιά τήν δική μας ωφέλεια καί όχι γιά ιδεολογικούς λόγους, σάν επιχειρήματα ενάντια, όπως οι αποτειχισμένοι παλαιού καί νέου καί οι οικουμενιστές.
Μάλλον υπάρχουν ακόμη οι σχολές Τρεμπέλα καί Κολιτσάρα.

χαλαρωσε είπε...

Παντως αμεθυστε και το ονομα του κυριου Κακαλετρη παραπεμπει στην κακη αρωση που εκανε στα γραφομενα απο τον Αγιο. Κακο αλετρι ο φιλος.

Ανώνυμος είπε...

Τρόμαξα τον κ.Χαλάρωσε με τον Κακαλέτρη και την άρωσή του.Ουσιωδώς ήλθε και κάθησε στο κεφάλι των Αποστόλων.Με την δύναμή Του.Είναι γνωστή η εξήγηση του Μοναχού Σ.Παπαδόπουλου που σχολιάζει την λέξη "ουσιωδώς".

Ψαλμός 103 του Προφητάναξ:" 30 εξαποστελείς το πνεύμα σου,και κτισθήσονται,και ΑΝΑΚΑΙΝΙΕΙΣ το πρόσωπον της γης"!

Φανερώθηκε και το Πνεύμα Χριστού,όχι μόνο στους 12,αλλά και στους 70(σαν πύρινες γλώσσες).Οι άνθρωποι ζουν την εποχή του Αγίου Πνεύματος.Η Βασιλεία ειναι φανερή από τώρα στους Αγίους.
Ερωτήσεις χωρίς ουσία.

amethystos είπε...

Εχεις δίκαιο φίλε. Ησύχασε. Χαμογέλασε. Δέν είναι πρόβλημα νά μήν έχουμε επαφή μέ τό περιβάλλον. Ολα καλά.