Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2008

Λίγα τινά για την Ψυχανάλυση

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε και είχαμε αποδεχθεί πως «Φύσει ορέγεται το ειδέναι» ο άνθρωπος. Η Γνώση όμως σαν πληροφορία, όπως κατέληξε στα χέρια της επιστήμης, προσφέρεται μόνον στην περιέργεια, δεν μπορεί να προσφερθεί στην όρεξη! Η σημερινή Γνώση δεν απορρέει από την “Φύση” του ανθρώπου, προέρχεται από την Φύση του κόσμου και δυστυχώς για τους περισσότερους από τους ανθρώπους οι δύο αυτές Φύσεις δεν ταυτίζονται! Γιατί λέω δυστυχώς; Γιατί οι περισσότεροι δεν μπορούν να ευτυχήσουν μέσω της Γνώσεως που προέρχεται από την Φύση, μέσω της Επιστήμης και της τεχνολογίας. Δυστυχώς ούτε αυτή η διαφορά γίνεται πλέον κατανοητή και οι άνθρωποι καταδικάζονται αργά ή γρήγορα στην Μελαγχολία! Στον βαρύ ουρανό που σκεπάζει τις ψυχές των συγχρόνων ανθρώπων, στο πανύψηλο τείχος που χωρίζει τις Ψυχές αυτές από το επέκεινα, τον θείο ΝΟΥ. Το Χάπι εντ που πραγματοποιείται σήμερα είναι απολύτως διαφορετικό από το happy end που μας υποσχέθηκε η ψυχανάλυση και ο Αμερικάνικος πολιτισμός.

Ας προσπαθήσουμε όμως να φωτίσουμε ορισμένα δεδομένα αυτής της αποτυχίας με την ευκαιρία της εκδόσεως της αλληλογραφίας των Φρόϋντ και Γιούνγκ και στην Ελληνική γλώσσα από τις εκδόσεις ΑΡΜΟΣ.

Μαθαίνουμε λοιπόν πως η λίμπιντο, η σεξουαλικότης, η οποία παράγεται από την Αρχή της ηδονής, είναι η επαναστατική ανακάλυψη του Φρόϋντ, η αιώνια πηγή της ψυχαναλύσεως. Μαθαίνουμε επίσης πως η λίμπιντο αυτή μας οδηγεί φυσικώς στην αιμομιξία, η απαγόρευση της οποίας, το ταμπού, που προσπαθεί να προστατέψη την επιβίωσή μας, μας γεμίζει από αγωνία! Αυτή η αγωνία μας οδηγεί με την σειρά της στην ψυχανάλυση η οποία αναλαμβάνει να μας απελευθερώσει από τα ταμπού και να μας μεταμορφώσει σε μοντέρνους ανθρώπους. Ο απελευθερωτικός αγώνας ξεκινά αμέσως από την θρησκεία, αρχέτυπο της οποίας, στον Δυτικό κόσμο είναι ο Εβραϊκός ΝΟΜΟΣ, τον οποίο και συντρίβουμε για να ζήσουμε στην ποθούμενη απόλυτη ελευθερία του πολιτισμού μας! Ο Φρόϋντ, όπως ο Ρωμαϊκός στρατός είχε καταστρέψει τον Ναό του Σολομώντος, καταστρέφει ολοσχερώς την πνευματική παράδοση των Εβραίων, τον καινούργιο Ναό που έκτισαν με ζήλο μέσα στους αιώνες της διασποράς. Οι Εβραίοι και όλοι οι στερημένοι του κόσμου, δικαιούνται πλέον να ζήσουν ελεύθερα!

Η Αρχή της ηδονής, σαν το νέο σπαθί του Μεγαλέξανδρου κόβει τον ομφάλιο λώρο, ο οποίος σαν Γόρδιος δεσμός κρατούσε τους ανθρώπους στερημένους και ανώριμους και κατακτά την Δύση, στα χέρια του Φρόϋντ πλέον και του διαδόχου του Καρλ Γιούνγκ!

Ο Γιούνγκ εμβαθύνοντας τον απελευθερωτικό αγώνα του Δασκάλου του, παραλαμβάνει τους απελευθερωμένους και τους οδηγεί μέσα από έναν δύσβατο Μυστικό δρόμο στην ανακάλυψη του εαυτού.

Ένα άπαρτο φρούριο το οποίο θα είναι πλέον το σύμβολο και η πραγματικότης της απολύτου ελευθερίας. Τα τείχη της Πόλης ωχριούν μπροστά στο μεγαλείο αυτών των υπερβατικών Επάλξεων, στην Ισχύ του αληθινού ΕΓΩ, το οποίο εξασφαλίζει την ύπαρξη απρουπόθετα, χωρίς την βοήθεια της σκέψεως, όπως ήταν απαραίτητο στο όραμα του προ-φροϋδικού Ντεκάρτ. Ένα καθαρό ΕΓΩ που είναι ταυτόχρονα και ο Άλλος. Η απόλυτη ταυτότης υποκειμένου και αντικειμένου. Η ολοκλήρωση του Γερμανικού Ιδεαλισμού.

Ας δούμε όμως τον ορισμό αυτής της επαναστατικής λίμπιντο! Στην σελίδα 420 του βιβλίου, διαβάζουμε:

«Το εξέχον γεγονός είναι η παλινδρομική κίνηση της λίμπιντο η οποία γεννά τις φαντασιώσεις. Μερικές φορές το αντικείμενο της φαντασίωσης ονομάζεται “μητέρα”, όχι όμως πάντα».

Αυτή είναι η καινούργια Αποκάλυψη, η οποία θα οδηγήσει την ανθρωπότητα με σιγουριά στα έσχατα, στην Βασιλεία των ουρανών επί της γης!

Ακόμη και οι πιο ισχυροί Δάσκαλοι της παραδόσεως, υποχωρούν ντροπιασμένοι μπροστά στο νέο αποκαλυπτικό Φως. Ο Βούδας, ο οποίος νίκησε το ίδιο το πνεύμα της πορνείας για να φωτιστεί και να μπει στο Νιρβάνα, σκύβει το κεφάλι ντροπιασμένος που παρέσυρε την ανθρωπότητα σε λάθος δρόμο για τόσους αιώνες!

Οι Φαντασιώσεις περιέχουν το νόημα της ζωής!

Δημιουργούν Ιστορία, δίνουν πληρότητα. Μια πληρότητα μέσα στην οποία χωρά και ο άλλος, σαν αντικείμενο ηδονής, σαν απόρροια της Αρχής, σαν αιτιατό της αιτίας. Το απόλυτο επιτέλους βρίσκεται στα πόδια μας και εμείς οι ανόητοι το αφήνουμε ακόμη να πάει χαμένο.

Δυστυχώς για μας τους Έλληνες, αποδεικνύεται πλέον περίτρανα πως ο ελληνικός πολιτισμός από τις αρχές του, με τις φιλοσοφικές Αρετές μέχρι το τέλος του με τις πνευματικές Αρετές, είναι ένα παράπλευρο Ιστορικό Φαινόμενο.

Πολεμώντας με επιτυχία το ασυνείδητο, τους λογισμούς και τις φαντασιώσεις μείωσε την αξιοπρέπεια του ανθρώπου, η οποία αποκαλύπτεται σιγά – σιγά στην μοντέρνα Ιστορία. Βρήκε την ζωή, αλλά έχασε με σιγουριά το νόημα της ζωής, που είναι το ζητούμενο.

Έτσι λοιπόν γίνονται σιγά – σιγά κατανοητοί και οι προφήτες μας, οι οποίοι με επιμονή μας καλούν να γίνουμε ψυχολογικά υγιείς άνθρωποι και αν είναι δυνατόν ψυχολογικά υγιείς χριστιανοί. Να βάλουμε επιτέλους τέλος στην καταπίεση της σεξουαλικότητος, στην θρησκεία, η οποία περιορίζει την λίμπιντο με τα ταμπού, τέλος στους αγίους και στους παναγίους της σεξουαλικής στερήσεως, οι οποίοι ανήκουν καθαρά πια στην προϊστορία! Ας δεχθούμε λοιπόν με ειρήνη, την αληθινή πρόοδο, ακόμη και αυτού του Εκκλησιαστικού δόγματος: Αγάπα τον εαυτό σου, εξ’ όλης της ψυχής και εξ’ όλης της διανοίας σου και τον πλησίον σου ως εαυτόν!

Η αιμομιξία λοιπόν ή ακριβέστατα, ο πόθος της αιμομιξίας, όπως και αν ερμηνευθεί, είτε με την βοήθεια του Φρόϋντ και μόνον, είτε του Γιούνγκ και μόνον, είτε με την βοήθεια και των δύο, μας προσφέρει τα πρώτα βήματα για την αγάπη!

Για την τιμιότητά μας όμως και μόνον, πρέπει να υπενθυμίσουμε την ύπαρξη αυτής της αλήθειας, στην Αρχή του Δυτικού μας πολιτισμού. Η Ιστορία του Δυτικού πολιτισμού, παρότι δεν είναι πολύ γνωστό, δεν στηρίζεται και δεν ξεκινά από το πνεύμα της Αρχαίας Ελλάδος. Αρχίζει από την Αίγυπτο και τα Μυστήρια της Αιγύπτου, τα οποία είχαν κατακτήσει και τον Ρωμαϊκό κόσμο και ήταν η πρώτη αιτία της Αναγεννήσεως, που δρομολογεί την Νεωτερικότητα! Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός πως η Αίγυπτος μελετάται με προσοχή και επιτυχία από την επιστήμη των ανασκαφών.

Οι Αιγύπτιοι Φαραώ εδοξάζοντο σαν θεοί, λόγω των καθαρών τους απογόνων, ακριβώς λόγο της αιμομιξίας. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει πως ακολουθώντας ακριβώς τον δρόμο της αιμομιξίας, τον δρόμο της “μητέρας” οδηγούμεθα προς την “θέωση”. Προς την βασιλεία της γης, η οποία άρχισε ήδη μερικώς να πραγματοποιείται σε μερικά ευλογημένα σημεία του πλανήτη. Ένα από αυτά ανακάλυψε και απελευθερώθη ο γνωστός Γάλλος Φιλόσοφος Φουκώ, όπου και τέλειωσε την ζωή του ευτυχισμένα, στα σαδομαζοχιστικά κουτούκια του Λος Άντζελες! Επειδή η Ιστορία, παρότι δεν το γνωρίζουμε ακόμη ξεκάθαρα, δεν επέλεξε τους πρωτεργάτες της Γαλλικής Επανάστασης για να συνεχίση τον δρόμο της, αλλά τον άσημο Ντε Σαντ, ο οποίος απελευθερώθη με το γκρέμισμα της Βαστίλης! Όλοι μας γνωρίζουμε, είμαι βέβαιος, πως το Ελληνικό πείραμα, της αμέσου Δημοκρατίας, των Ροβεσπιέρων, απέτυχε οικτρά. Όπως και όλες οι θεωρητικές και πρακτικές προσπάθειες αναστηλώσεώς του. Όπως και στη Γαλλική επανάσταση, το πείραμα τέλειωνε πάντοτε σε μαζικές δολοφονίες! Ο Ντε-Σαντ ανεδείχθη ο αληθινός νικητής της ελευθερίας, ο οποίος είχε ανακαλύψει στα μπουντρούμια της Βαστίλης τον πιο ευτυχισμένο τρόπο να νικήσουμε την ηδονή της Φύσεως και να την υπερβούμε, με τον γνωστό Σαδομαζοχισμό. Η απόλυτη ηδονή. Τα παιδία της “μητέρας” είναι τελικώς οι νικητές της Ιστορίας!

Κλείνει λοιπόν, νομίζω, ο Ιστορικός κύκλος του Δυτικού πολιτισμού. Δεν τελειώνει. Ολοκληρώνεται! Μετά τον καθαρό λόγο, το καθαρό εγώ, την καθαρή ψυχή, τα καθαρά ευαγγέλια, φτάσαμε και στους καθαρούς απογόνους, το καθαρό μέλλον δηλ. το στοίχημα της συγχρόνου επιστήμης! Δεχθήκαμε τον Θεό στην ψυχή, τώρα είμαστε έτοιμοι να τον δεχθούμε και στο σώμα! Ο Θεός δεν είναι πλέον αναγκασμένος να εναθρωπίση, λόγω της παχύτητος του ανθρωπίνου γένους, τώρα μπορεί άνετα να υλοποιηθεί.

Τι ευτυχία! Δυστυχώς ο δικός μας Οδυσσέας, απέτυχε για πολύ λίγο, διαφορετικά ο πολιτισμός μας θα ήταν ακόμη σε ισχύ. Περιπλανήθηκε όσο κανείς άλλος στην θάλασσα της λίμπιντο, αυτός και οι σύντροφοί του γκρέμισαν όλα τα ταμπού της εποχής τους, και ολοκληρώθηκε στην Καλυψώ σαν ανθρώπινο σεξουαλικό ον. Εκεί έπρεπε να μείνη! Τι ήθελε και επέστρεφε; Κυριάρχησε την ψυχή του ο πόθος του γιου του και σιχάθηκε τα υπερβατικά σεξουαλικά παιχνίδια της θεάς του! Πόθησε να ζήσει σαν πατέρας, και η Ιστορία δικαίως τον ξεπέρασε!
Δύσκολα γίνεσαι θεός, ακολουθώντας τον Ελληνικό δρόμο. Το πολύ-πολύ, καλός καγαθός και με την προοπτική πάντοτε και να σε φαρμακώσουν κάποια στιγμή. Δυστυχισμένο παρελθόν.
Το μέλλον μας πλέον διαγράφεται άπειρο και πάντα νέο! Αυτή η Ιστορία που ολοκληρώνεται πλέον σιγά – σιγά, θα ξεδιπλωθεί στο άπειρο και στο αιώνιο κάποια στιγμή, πολύ σύντομα, με μια συγκλονιστική διάσπαση όλης αυτής της συσσωρευμένης καθαρότητος και θα δημιουργήσει νέα σύμπαντα!

Θα μπορέσουμε επιτέλους να ζήσουμε σαν ΑΛΗΘΙΝΟΙ ΘΕΟΙ, χωρίς την βοήθεια κανενός, ΧΩΡΙΣ ΠΑΤΕΡΑ.

Κλείνοντας πρέπει να θυμηθούμε και να κατανοήσουμε την τιτάνεια προσπάθεια που επιχειρεί ο κ. Ζηζιούλας και οι συνεργάτες του, να γυρίσουν πίσω τα νερά του ποταμού της Ιστορίας, να θεραπεύσουν με την βοήθεια της θεολογίας, τις πληγές της εποχής μας, κατασκευάζοντας μια νέα Εκκλησία η οποία θα δίνει στην δυστυχισμένη ανθρωπότητα έναν πατέρα, έστω έναν εικονικό πατέρα, τον Επίσκοπο!

Να είμαστε όλοι καλά,
Ειρήνη και Ευτυχία σε όλον τον κόσμο!

43 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ αμέθυστε, αμέθυστοι, η ψυχανάλυση δεν είναι δόγμα όπως το
ορθόδοξο, άλλο τώρα αν κάποιοι την
έχουν καταντήσει υποκατάστατο και
αντικείμενο λατρείας αποδεχόμενοι
τον Φρόιντ η τον Γιουνγκ ως θεικές
αυθεντίες. Μάλλον η οπτική σας χρειάζεται μίαν αναβάθμιση, συνέχεια του κριτικού πνεύματος της ελληνικής φιλοσοφίας αλλά και του βουδισμού
είναι η ψυχανάλυση, βγάλτε επιτέλους την ελληνορθόδοξη κελεμπία σας και την μπούρκα
και αναπνεύστε ελεύθερα το οξυγόνο.

Ανώνυμος είπε...

Η ακόμα καλύτερα αραιώστε τα πυκνά
γένια και βγάλτε το κόκκινο φέσι
με την κρεμαστή φούντα δεν είσαστε
ούτε χότζας αλλά ούτε και δερβίσης
αυτά τα δερβίσικα φακιριλίκια μας
μαράνανε.

amethystos είπε...

Αγαπητέ, εάν μπορούσες να μας δώσεις και τις αντιστοιχίες των σχολίων σου στο κείμενό μας, θα κερνούσαμε ναργιλέ!

Ανώνυμος είπε...

Αμέθυστε, συμβιβάζομαι και με έναν
χορταστικό πηγμένο στο σορόπι μπακλαβά,η τέλος πάντων με ένα ξεροψημένο σοροπιαστό κανταίφι.
Από τα λίγα που γνωρίζω ποτέ το
ετερογενές και ανολοκλήρωτο σώμα
των ψυχαναλυτικών θεωριών δεν υποσχέθηκαν κανενός είδους χάπυ εντ
ούτε κανενός είδους απόλυτης "θεραπείας". Ουδέποτε η ψυχανάλυση
σαν απόπειρα ερμηνείας του ερμητικά
κλεισμένου μαύρου κουτιού της ηρακλείτιας ψυχής δεν αποτέλεσε
πανάκεια αλλά μόνον έλλογη θεωρητική προσέγγιση μέσα από την
εμπειρία της παρατήρησης και της
ανάλυσης. Γι αυτό και σήμερα μιλάμε για προσεγγίσεις ψυχοθεραπευτικές παρά για ψυχανάλυση γενικά και αόριστα. Μην
βάζετε λοιπόν από τη μιά την ψυχανάλυση και το αμερικάνικο όνειρο και από την άλλη την ορθοδοξία ωσάν να επρόκειτο για αγώνα σκληρού κατς που παρακολουθούμε με κομμένη την ανάσα.Θάταν μάλιστα ευχής έργον
να είχαμε αδογμάτιστους ως προς
το φροιδικό,και λακανικό δόγμα
εξομολόγους - ψυχοθεραπευτές,που
θα προσέφεραν πάρα πολλά.

Ανώνυμος είπε...

Μαζεύτε και τα περί Εγώ γερμανικού
ιδεαλισμού, γιατί το εγώ στην ψυχανάλυση πάει περίπατο, γιά τον
Γιούνγκ η ολοκλήρωση είναι αυτό
που στη γαλλική γλώσσα αποκαλούμε
soi και όχι moi που ταυτίζεται με
ότι αποκαλείτε εγώ.

amethystos είπε...

Μάλλον αγαπητέ φίλε δεν έχεις διαβάσει το βιβλίο στο οποίο αναφερόμαστε. Κατά τ' άλλα μας βρίσκεις σύμφωνους σ' όλα τα γλυκίσματα της ψυχής που έρχονται από τον αγαπημένο Βόσπορο.

Το soi αγαπητέ φίλε είναι χειρότερο από το moi. Είναι το υπερ-εγώ που ανακάλυψαν οι Γερμανοί. Λάβε υπόψιν ότι το soi του ο Γιουνγκ το έφτιαξε με όλες τις υπάρχουσες θρησκειολογίες.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Αμέθυστε το βιβλίο εκφράζει
λανθασμένη (εσκεμμένα?)άποψη για το
soi του Γιούνγκ δεν υπάρχει ούτε εγώ
ούτε υπερεγώ, μυστηριακό άνοιγμα είναι στο άρρητο και υπερουράνιο,
το soi είναι η ολοκλήρωση του αγίου
ουδεμία σχέση έχουσα με τα εγώ και
τα υπερεγώ που μας παραπέμπουν αυτομάτως στις κελεμπίες και τα κόκκινα φέσια με φούντα. Μου χρωστάτε ένα μπακλαβά και ένα κανταίφι.

Ανώνυμος είπε...

Ήμαρτον γιατί ο Γιούνγκ σιγά σιγά αποστασιοποιήθηκε από την σοπεναουρική και νιτσεική ανάγνωση
του βουδισμού.

amethystos είπε...

Μ' αυτούς τους μπακλαβάδες που ανταλλάσσουμε μας έχει ανοίξει και εμάς η όρεξη.
Χαιρόμαστε ιδιαιτέρως αγαπήτε γιατί κατέχεις τα πράγματα. Η ερμηνεία του soi που μας έδωσες ανήκει στη φιλοσοφία του Χάϊντεγκερ η οποία εξελίσσει τον Γερμανικό Ιδεαλισμό όπως ξέρεις.
Θα μπορούσαμε να ονομάσουμε το soi και αληθινό εγώ όπως το ονόμασε και ο Φίχτε.
Τα χρέη είναι πάντα χρέη. Πρέπει να κανονίσουμε.

Ανώνυμος είπε...

Αμέθυστε μην μπερδεύεις τη ψυχανάλυση
με την φιλοσοφία, αυτό το έκανε ανεπιτυχώς ο Γιούνγκ και όχι ο χοντροκομμένος αλλά πολύ πρακτικός
Φρόυντ. Η δυτική φιλοσοφία κατάκλεψε
τον Βουδισμό και όλοι αυτοί οι "μεγάλοι" φιλόσοφοι υπέγραφαν και
υπογράφουν με το όνομα τους έναν
ξένο πίνακα, γι αυτό κι αυτή η βλακώδης προσκόλληση στο εγώ. Σου
το είπα και θα σου το ξαναπώ για την ψυχανάλυση και τον βουδισμό εγώ δεν υπάρχει. Το εγώ είναι ένα
φαινόμενο της συνείδησης και δεν
ταυτίζεται με την άρρητη νόηση της
ψυχής. Εδώ καλά καλά οι μεγάλοι φιλόσοφοι δεν ξέρουν τι είναι συνείδηση και μας έχουν πρήξει με τα βλακώδη εγώ τους.

Ανώνυμος είπε...

Όταν έρθω στην Αθήνα θέλω μπακλαβά
και κανταίφι.........

amethystos είπε...

Αγαπητέ Φίλε, θα προσπαθήσουμε να εκφράσουμε όσο το δυνατόν συντομότερα τις “γνώσεις” μας επί του θέματος, για να είναι πολύ πιο εύκολη και η συνεννόησί μας!

Η ψυχανάλυση ξεκίνησε όπως ξεκίνησε από τον Φρόϋντ, αλλά σήμερα πλέον υπάρχουν ακόμη και εθνικές σχολές! Η Γαλλική, η Ιταλική, η Αμερικάνικη! Γενικώς είναι η επιστήμη του ασυνειδήτου! Χρησιμοποιείται και σαν ενίσχυση της συνειδήσεως, παρότι το ασυνείδητο που ανεκαλύφθη υπάρχει αυτόνομα! Πιστεύεται πως είναι ο “χώρος” της θρησκείας και του Ιερού! Το ασυνείδητο αυτό κατακτάται με διαφόρους άθλους από τον ήρωα ή από τον “άγιο” όπως λες και συ! Ο στέφανος της νίκης είναι το Ιερό. Τον Γιούνγκ ονόμασαν και “Μαγγελάνο” του ασυνειδήτου. Η Φύσις η οποία ανεκαλύφθη είναι γεμάτη πνεύματα όπως την διδάσκει και η θεοσοφία και ο Σέλλινγκ. Δεν έχει σχέση με τον Βουδισμό καθεαυτό, αλλά θα μπορούσε να είναι μια σχολή σύγχρονη ανάμεσα στις άπειρες υπάρχουσες Ινδουϊστικές σχολές. Πώς γίνεται και ονομάζεται και “εξατομίκευση”; Λόγω του υποκειμένου! Είναι η προσφορά της Δύσεως, στην πρόοδο της Ανατολής! Όπως ακριβώς ελευθερώθηκαν οι Ινδίες με την μη-αντίσταση του Γκάντι, έτσι ελευθερώνεται το άτομο από το Εγώ, σ' ένα μη-εγώ. Εκείνο όμως που έγινε “ξεκάθαρο” με την βοήθεια του ταξειδιού αυτού είναι η βαθειά σύγκρουση των δομών της φύσεως με τον έκπτωτο, φοβισμένο και εξασθενημένο άνθρωπο. Η “Φύσις” αυτή είναι η Φύσις του Γκαίτε και της Αλχημείας, ονομάστηκε ψυχολογία, ο Γιούνγκ την ονόμασε ψυχοειδές, δεν είναι η ψυχή του ανθρώπου, παρότι ο Γιούνγκ ξανά, δοκίμασε να δώση στο self του την αίγλη του ΕΝΟΣ του Πλωτίνου. Υπάρχει και ένα κείμενο της Edith Stein εναντίον της “φύσεως” του Γκαίτε. Είναι η “φύσις” της ειδωλολατρείας. Γεννήτωρ των πρωτογενών εικόνων, της γλώσσας, της ποιήσεως, της εκστάσεως! Και μ' αυτά της τα χαρακτηριστικά εκβάλλει στη σύγχρονη φιλοσοφία.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να συνεννοηθούμε καλύτερα για τα χρωστούμενα. Στείλε μας το e-mail σου αν θες στο δικό μας.

Αμέθυστος!

Ανώνυμος είπε...

Στην εξατομίκευση individuation
είναι και το μπέρδεμα, ξεχάστε το
δώρο της δύσης στην ανατολή,μιλήστε
καλύτερα για την εμμονή και την προσκόλληση της δύσης στο εγώ της
νόησης, που είναι μία χοντράδα και
γερμανική χωριατίλα άνευ προηγουμένου. Σας μίλησα για ψυχοθεραπείες και βουδισμό τον οποίον πλέον μελετούν όχι για τα δόγματα του αλλά για τις εύστοχες
παρατηρήσεις στη λειτουργία του
ανθρώπινου εγκεφάλου νευροεπιστήμες και γνωστικές επιστήμες. Το εγώ είναι μία κατασκευή και έχει ως υπόβαθρο απεριόριστα πεδία. Individuation
λοιπόν σημαίνει αποκόλληση από την ατομικότητα και από την γερμανική ψυχοπαθολογία του εγώ.

Ανώνυμος είπε...

Και κάτι ακόμα μη μπερδεύετε την βουδιστική επανάσταση στη σκέψη
με τους ινδουισμούς και τους ινδούς
φακίρηδες.

amethystos είπε...

Αγαπητέ φίλε δεν θα επιμείνουμε στα κρυμμένα Μυστικά και βάθη της εξατομικεύσεως, καθώς δεν την κατανοείς. Έχουμε όμως μια ωραία ιστορία υπόψη μας!
Ο Σκοτ Πεκ, γνωστός Αμερικανός ψυχολόγος, επεσκέφθη με την γυναίκα του τις Ινδίες! Στο Νέο Δελχί, στο καλύτερο εστιατόριο, πήγε να δειπνήσει! Στην διάρκεια του δείπνου, δίπλα τους ένας σερβιτόρος χάνει την ισορροπία του και ο δίσκος που κρατούσε γεμάτος φαγητά, σωριάζεται στο πάτωμα, στα χαλιά συγκεκριμένα, δίπλα τους. Τέλειωσαν το φαγητό τους, πέρασε η ώρα και ο δίσκος με τα φαγητά παρέμεναν δίπλα τους. Πληρώνει τον λογαριασμό του και ρωτά τον ταμία. Γιατί δεν καθαρίσατε; Και ακούει: Η κάστα που καθαρίζει δεν έπιασε δουλειά ακόμη! Αφαίρεσε τις κάστες και την Μεταφυσική που τις στηρίζει από τις Ινδίες και την επόμενη μέρα θα κυκλοφορούν ένα δισεκατομμύριο λυσσασμένα Εγώ.

Στην Ελλάδα ορισμένοι γόητες νομίζουν πως η έλλειψη Εγώ είναι σημείο πνευματικότης. Και όμως ο Ινδουισμός και ο Βουδισμός, το παιδί του, είναι οι πιο υλιστικές “θρησκείες”, παρότι στηριγμένες στην απουσία Εγώ. Το ότι η υλιστική Δυτική Επιστήμη “τάφτιαξε” με την υλιστική Ινδία δεν είναι καθόλου περίεργο.

Ανώνυμος είπε...

Αμέθυστε θα σου πώ μια άλλη ιστορία
με τον Βούδα. Όταν λοιπόν δίδασκε
την μεσαία οδό στους ινδούς φακίρηδες
προγόνους αυτών του εστιατορίου σου
υπήρχε και κάποιος ανεπίδεκτος μαθήσεως που δεν μπορούσε να καταλάβει την έννοια της impermanance
της αιωνίου αστάθειας των πραγμάτων
και του εγώ το οποίο φυσικά είναι
ρευστό και ευμετάβλητο διότι συσχετίζεται
με την αποσύνθεση του βιολογικού
σώματος (σταδιακή γήρανση) και την
ψυχολογική περιβαλλοντική εξάρτηση που δημιουργούν οι ψυχολογικές προσκολλήσεις και η διαρκής κίνηση της προσοχής. Αυτός λοιπόν ο φακίρης έκανε διαρκώς την ίδια ερώτηση και έπαιρνε μονίμως την ίδια καθησυχαστική
απάντηση από τον Βούδα σε σημείο
που κάποιος μαθητής παραπονέθηκε
στον δάσκαλο γι αυτή την αυτοματοποιημένη συμπεριφορά. Ο βούδας λοιπόν του απάντησε : του δίνω ακριβώς αυτό που ψυχολογικά μπορεί να αντέξει γιατί η αλήθεια μπορεί να τον σκοτώσει.

amethystos είπε...

Φίλε, σ' ευχαριστούμε που δεν μας σκοτώνεις και σέβεσαι τις αντοχές μας. Άσε μας να φάμε μερικά μπακλαβαδάκια ακόμη.

Σου ευχόμαστε να συνεχίσεις να ζεις ευτυχισμένος νομίζοντας ότι καταλαβαίνεις.

Ανώνυμος είπε...

Η ιστορία που ανέφερα ισχύει για όλους μας, ποιός σας είπε ότι δεν
θέλω να φάω μαζί σας μπακλαβά?

amethystos είπε...

Αγαπητέ μας φίλε, σημείωσε ότι εμείς μεγαλώσαμε σε μια παράδοση η οποία ξεκινά από την Θεοτόκο η οποία χώρεσε τον Αχώρητο. Έστω και αν εσύ δεν πιστεύεις, αυτή είναι η βάση της ζωής μας. Χωρίς αυτή η βάση μας να βλάπτει σοβαρά την υγεία και το περιβάλλον.

Άβυσσος μας χωρίζει από τις μικρές ψυχές των Ινδουιστών και Βουδιστών.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπημένε μου Αμέθυστε δεν πειράζει
αρκεί που πιστεύεις εσύ, εμένα άσε με
να χαθώ με τις μικρές ψυχές ινδουιστών και βουδιστών.
Άλλωστε το λέει και ο προφήτης ο παράδεισος είναι για τους πιστούς
τι δουλειά έχουμε εμείς οι άπιστοι?

amethystos είπε...

Φίλε και αδελφέ,
Μην απελπίζεσαι, όπως δεν απελπιζόμαστε και εμείς. Εάν κάνεις τον κόπο να ρίξεις μια ματιά στο μικρό κείμενο του Αμέθυστου «ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΟΥΔΙΣΜΟ (I)» θα δεις πω ό,τι αγαπάμε στο βουδισμό, στην πραγματικότητα είναι χριστιανικό, είναι δικό μας. Αλλά επειδή τα δικά μας τα έχουν φθείρει ανεπανόρθωτα οι παπάδες, τα σώσαμε προβάλλοντάς τα σε αυτή τη μυστηριώδη διδασκαλία του ελευθερωτή Βούδα.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Αμέθυστε το χρονικό της κατακτήσεως της Δύσης από τον βουδισμό είναι κατ εμέ το ακριβώς
αντίθετο, είναι δηλαδή το χρονικό
της βαρβαρότητας και της χωριατίλας
της Ευρώπης να φέρει στα μέτρα της
κάτι που δεν καταλαβαίνει πλήρως
και προβάλει διαρκώς επάνω του
τα φιλοσοφικά και ιουδαιοχριστιανικά
της απωθημένα.
Το ότι ο βουδισμός κατάντησε το μέσο εξάσκησης εξωτερικής πολιτικής
δεν σας λέει τίποτα? Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με την
ορθοδοξία αν δεν απατώμαι.
Το ότι προβάλλουν διαρκώς το γεγονός της "μη πίστης", στο βουδισμό
είναι η μεγαλύτερη πατάτα από όσες
έχω ακούσει. Γίνεται εσκεμμένα για
να υποβαθμίσει την χριστιανική.
Και οι βουδιστές πιστεύουν σε αντίστοιχες "αυθαιρεσίες" με τις χριστιανικές που υπερκαλύπτονται
από τον μανδύα της βουδιστικής
σκέψης. Η ιερά παράδοση του κάθε
οχήματος βρίθει από παραδοξολογίες
που αφήνουν τους εκεί πιστούς το
ίδιο φαλακρούς με τους βουδιστές
μοναχούς. Η περιβόητη ορθολογική
σκέψη του επισήμου δόγματος πάει
κι αυτή περίπατο όταν θα πρέπει
έστω και επιστημονικά να καταδείξουμε το υπαρκτόν της αναγεννήσεως (η μετεμψυχώσεως για
την χυδαία ινδουιστική και δυτικοευρωπαική υπεραπλουστευμένη
μεταφυσική).

amethystos είπε...

Αγαπητέ φίλε έτσι ακριβώς σχολιάζουμε και εμείς το κεφάλαιο της ανακαλύψεως του Βουδισμού από τους Δυτικούς. Όμως δεν μπορούμε να σε παρακολουθήσουμε στο εξής σημείο. «Η περιβόητη ορθολογική σκέψη…το υπαρκτόν της αναγεννήσεως…»
Μήπως θα μπορούσες να μας βοηθήσεις;

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Αμέθυστε με αφήσατε χωρίς κανταίφι και μπακλαβά δεν πειράζει.
Ο βουδισμός όπως γνωρίζετε δεν έχει
ως αφετηρία μία πίστη βασισμένη σε ιερά κείμενα και ποικιλόμορφους προφήτες. Είναι φιλοσοφία και βασίζεται στην έλλογη παρατήρηση.
Ορμώμενη λοιπόν από εύστοχες παρατηρήσεις συνδέει κατά λογικοφανή τρόπο τις ινδουιστικές θρησκευτικές αντιλήψεις με το φιλοσοφικό σώμα
με πανέξυπνο τρόπο που αναθεωρεί
την χοντροκομμένη ινδουιστική θρησκευτική μεταφυσική. Δεν μπαίνω σε λεπτομέρειες η αντίφαση βρίσκεται στο ότι η φιλοσοφική
εκλογίκευση της αναγεννήσεως(μετεμψυχώσεως για τους αφελείς δυτικούς και ινδούς)δεν μπορεί να τεκμηριωθεί
επιστημονικά,άρα ο βουδισμός γίνεται μία εκλογικευμένη πίστη
και μία άλλη μορφή θρησκείας που
αναπαύει όσους αναπαύει. Η δε παράδοση βρίθει από εκλογικεύσεις μέσω ονείρων χρησμών σε περιπτώσεις αναγνωρίσεως της αναγέννησης ενός λάμα αλλά και μπόλικης αστρολογίας.

Ανώνυμος είπε...

Οι ινδοί δεν χαμπαριάζουν από βουδισμό μην ανακατεύετε αφελώς
και ανοήτως τους ινδούς γκουρού με τους βουδιστές μοναχούς της Κίνας,
της Κευλάνης, της Ιαπωνίας, της Βιρμανίας, του Λάος, της Ταιλάνδης,
της Καμπότζης, του Βιετνάμ της Κορέας.
Σας παρακαλώ πολύ μη τους συγχέετε
με τον Μόγλη και τους Ινδούς και
Σούφι φακίρηδες της ντόπιας ελληνικής ελίτ του πνεύματος.

Ανώνυμος είπε...

Γεια σας,χάθηκα στο πέλαγος των γνώσεών σας,και τι δεν έχετε ανακατέψει στην τράπουλα! Πολιτική,μεταφυσική,φιλοσοφίες,ψυχολογίες..έλεος.. για όποιον όμως έχει μπεί στόν κόπο να ψάξει το σκοτάδι της ψυχής του,τα πράγματα δεν είναι τόσο "θεωρητικά",κ τόσον ανάρμοστα "φιγουρατζίδικα".Δυστυχώς μιλάτε κ οι δύο έξω από την ψυχανάλυση,όπως αυτή ξετυλίγεται στην ψυχοθεραπευτική διαδικασία.Δεν γνωρίζετε τι σημαίνει ψυχοθεραπευτική ανατομία,κ έρευνα.Δεν κάνετε τον κόπο να αναρωτηθείτε για την καταδική σας ασθένεια..Αν ο αμέθυστος πράγματι το γνώριζε εκ των έσω δεν θα είχε την προφανή ακαμψία στην συλλογιστικήν του, κ ασάφεια στην γλώσσα του,κ ο ανώνυμος,δεν θα΄'χε προβάλει στον βουδισμό τα απωθημένα του περιεχόμενα .Ισως τελικά τα μπακλαβαδάκια δώσουν μια γεύση απτής πραγματικότητας κ στούς δύο..

amethystos είπε...

@Ανώνυμος 24/2/2010 11:43 μ.μ.
Αγαπητέ δεν γράψαμε ένα κείμενο το οποίο θα βοηθούσε στην εξέλιξη της ψυχαναλύσεως. Αυτό μπορείτε να το κάνετε εσείς που είστε έμπειρος. Εμείς απλώς σχολιάσαμε ένα βιβλίο. Μιά παρατήρηση μόνο. Γράφετε: Δεν κάνετε τον κόπο να αναρωτηθείτε για την καταδική σας ασθένεια..
Έτσι ακριβώς απειλούν οι παπάδες μς τίς αμαρτίες. Δέν έχετε ακούσει πού λένε ότι οι ψυχαναλυτές και οι ψυχαναλυόμενοι αντικατέστησαν τους παπάδες και τούς θεοφοβούμενους της Εκκλησίας;

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ,η ασθένεια απειλεί,όχι ο παπάς! ούτε ο ψυχαναλυτής! η ασθένεια αυτοκαταδικάζεται,κ δεν περιμένει ετυμηγορίες από κανέναν,κυρίως δε από παπάδες..η ασθένεια μπορεί να γίνει εφαλτήριο προσωπικής σωτηρίας (χωρίς μεσίτες παπάδες).Η ψυχανάλυση, δυστυχώς η ευτυχώς, σήμερα είναι εργαλείο για την "ανακάλυψη" της ψυχής ,κ της νόσου..

amethystos είπε...

Όπως βλέπεις αγαπητέ συνεχίζεις να χρησιμοποιείς εκκλησιαστική ορολογία. Δεν "σώζει" η ψυχανάλυση, μπορεί ίσως να λυτρώσει, να μάς ελευθερώσει από τα αρχέτυπα που μάς βασανίζουν. Η ψυχανάλυση δεν οδηγεί στην ψυχή αλλά στο ψυχοειδές, στη χώρα τών ενστίκτων, στη ρίζα τής ειδωλολατρείας. Είναι αστείο και να σκεφτόμαστε ότι έχει κάποια σχέση με την αρχαία φιλοσοφία.
Η ασθένεια απειλεί επειδή καταλαμβάνει την ψυχή, οι θεοί έρχονται απρόσκλητοι και απαιτούν τις υπηρεσίες μας.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ ανωνυμε β είμαι αυτός
που προβάλλει επάνω στον βουδισμό.
Οπως θα διαβάσατε μίλησα για δόγματα
και ψυχοθεραπείες καθώς το δογματικό
πλαίσιο της ψυχανάλυσης αυτό του Λακάν και του Φρόυντ έχει διαρραγεί εδώ και 15 - 20 χρόνια, βέβαια ο όρος ψυχανάλυση μέσα από ψυχοθεραπευτική
διαδικασία είναι δικός σας,σας τον
χαρίζω (σε ποιά από όλες τις ψυχαναλύσεις αναφέρεστε και σε ποιά
από όλες τις ψυχοθεραπείες???) Όσο για
τον βουδισμό σας παραπέμπω στο έργο
του αείμνηστου Φρανσίσκο Βαρέλα ίσως σας φανεί χρήσιμος.

Ανώνυμος είπε...

Και μία ερώτηση στους δύο κ.κ ανώνυμο β και αμέθυστο, τι είναι
αλήθεια ασθένεια και τι ψυχοθεραπεία?
Πολλές φορές η ίδια η διαδίκασία της
ψυχανάλυσης-ψυχοθεραπείας είναι πιό
νοσηρή και πιό ασθενής από την ίδια
την "ασθένεια" τοιουτοτρόπως διατείνεται ηλιθίως ότι έχει να κάνει με μία
"ασθένεια" και ότι δύναται να την
θεραπεύσει.

amethystos είπε...

Φίλε αγαπητέ, εμείς γνωρίζουμε αρκετά καλά την ψυχολογία του βάθους του Γιουνγκ. Μπορούμε να πούμε με συντομία ότι οι θεραπείες των Φρόυντ, Λακάν κλπ δυναμώνουν, ενισχύουν, δίνουν αυτοπεποίθηση στο εγώ έναντι των άλλων καθώς το απαλλάσσουν από κάθε ενοχή και αμαρτία. Η ψυχολογία του βάθους προσπαθεί να πετύχει τα ίδια πράγματα με το σώμα στην ολότητά του. Στην θέση των άλλων βρίσκονται οι θεοί του βάθους, τα αρχέτυπα των ενστίκτων.
Αυτό που προκύπτει από τη γνωριμία του σώματος, χωρίς το εγώ, με τα αρχέτυπα είναι ένα άλλο «εγώ» καινούριο το οποίο καθιστά το σώμα θαρραλέο, του διώχνει το φόβο. Πράγμα το οποίο δίνει και στο σώμα και στο εγώ μια σιγουριά, μια ησυχία, μια ηρεμία.
Ρωτάς τί είναι ασθένεια. Ασθένεια είναι μια αδυναμία του εγώ και του σώματος ταυτόχρονα. Θεραπεία είναι η σιγουριά και του εγώ και του σώματος ταυτόχρονα. Αυτό το ταυτόχρονα ο Γιουνγκ το ονόμασε self. Είναι μια καινούρια ενότης.
Αυτός είναι ο καινούριος πολιτισμός του σώματος. Από εκεί και πέρα υπάρχουν άλλοι δρόμοι, άγνωστοι στον σύγχρονο άνθρωπο.
Επειδή το σώμα φοβάται το εγώ είναι προβληματικό. Για να θεραπεύσεις το εγώ πρέπει οπωσδήποτε να θεραπευθεί ο φόβος του σώματος.

Ανώνυμος είπε...

Φίλε μου αμέθυστε θα σου υπενθυμήσω
πως ο Φρόιντ κατέδειξε πως το εγώ
δεν είναι κύριος του σπιτιού του,
ο δε Λακάν πως το εγώ δεν μπορεί ποτέ
να κυριαρχήσει στο σπίτι του, ο δε
Γιούνγκ με την εξατομίκευση προσπάθησε να εξατομικεύση τον ψυχικό πυρήνα (όχι το εγώ) και να τον ανοίξει στις άγνωστες ψυχικές
διαστάσεις του όλου.....καλή μελέτη...

Ανώνυμος είπε...

Ξεκόλλα από την βλακώδη φιλοσοφία
του εγώ.......

Ανώνυμος είπε...

Jung’s (1978) individuation is similar, if not identical, to the self-actualization of Maslow (1968; 1971). But why does the ego need to approach the Self, if it is to all end in death? Jung (1991) says “The psyche itself, in relation to consciousness, is pre-existent and transcendent “ (p. 91). So, while the ego is born, grows, and dies, in the same way as the body, the psyche itself, and especially the Self, is not under the same limitations. Jung’s eternal archetypal Self is probably the chief subject of disagreement with other psychologists, and one reason why mainstream materialistic psychologists fail to take him seriously. He is, however, taken seriously by today’s transpersonal psychologists.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπημένε μου Αμέθυστε κατά τον Γιούνγκ το εγώ και selfrealisation
είναι άλλο πράγμα από την ψυχή και
την INDIVIDUATION αυτά εν ολίγοις
λένε και οι βουδιστές...........
καλή ανάγνωση.
Σε ΑΓΑΠΩ και σε ΕΚΤΙΜΩ
χωρίς να σε ξέρω για την
πολύτιμη δουλειά που προσφέρεις
σε όλους μας

Ανώνυμος είπε...

Και για να είμαι συνεπής με όσα λέω

http://www.schuelers.com/ChaosPsyche/part_1_27.htm

amethystos είπε...

17/5/10 2:27 μμ

Αγαπητέ φίλε, Ο Γιούνγκ δέν ανοίχτηκε στην ψυχή όπως μας την γνώρισαν οι φιλόσοφοι αλλά στο μέρος της ψυχής, το οποίο γενά τον μύθο και τις κοσμογονίες. Για αυτό και το self έχει πολλά κοινά σημεία με τον ήρωα και πολύ λιγότερα με τον σοφό.

amethystos είπε...

@ 17/5/10 2:52 μμ

Είναι πολύ γοητευτικός ο Γιούνγκ. Τα υπερβατικά πεδία στα οποία ανοίχτηκε, περιγράφονται επίσης και απ'τον Καστανέντα. Η θρησκεία των Θεών του Ολύμπου συνορεύει με τις ανακαλύψεις της αρχαίας ψυχής του Γιούνγκ. Πολλοί προσπάθησαν να τις ταυτίσουν με τον νεοπλατωνισμό. Πιστεύουμε πώς αυτό που έδωσε στον δυτικό άνθρωπο είναι η ύλη, η Γή την οποία έχασε κάτω απ'τα πόδια του και ζεί απο τότε μετέωρος.

Ανώνυμος είπε...

για το
soi του Γιούνγκ δεν υπάρχει ούτε εγώ
ούτε υπερεγώ, μυστηριακό άνοιγμα είναι στο άρρητο και υπερουράνιο,
το soi είναι η ολοκλήρωση του αγίου

διαβάστε σας παρακαλώ προσεκτικά τον
Γιούνγκ.

Επιμένω πως η δυτική φιλοσοφία δεν
κατάλαβε τίποτα, ο Γιουνγκ όμως που
αγαπούσε τη φιλοσοφία κατάλαβε πολύ
περισσότερα......

amethystos είπε...

@ 17/5/10 2:59 μμ

Είναι γεγονός πώς οι άνθρωποι της ψυχαναλύσεως είναι αυτή τη στιγμή οι "καλύτεροι". Όπως ήταν πρίν λίγο καιρό οι φυσικοί ή οι φιλόσοφοι. Ο Γιούνγκ διακατέχονταν απο την ιδέα ενός έργου που πρόσφερε στην ανθρωπότητα και δέν είναι ακριβώς ο συγκρητισμός ενος Eliade π.χ. Συνχίζει κατά κάποιο τρόπο τον Νίτσε και τον Γκαίτε. Αυτό που ανακάλυψε πιστεύω πως είναι το εκστατικό στοιχείο στον άνθρωπο, όχι το Μυστικό-Ποιητικό, ούτε το φιλοσοφικό. Σύμφωνα με την τριχοτόμηση της ψυχής απ'τον Πλάτωνα φώτισε το πρώτο μέρος το ενστινκτώδες. Αυτό που πρόδωσε η λαίλαπα της ηθικολογίας.
Θά ήταν ωραίο να συναντηθούμε όλοι μας μια μέρα.

amethystos είπε...

Αγαπητέ φίλε έγαψες :

για το soi του Γιούνγκ δεν υπάρχει ούτε εγώ ούτε υπερεγώ, μυστηριακό άνοιγμα είναι στο άρρητο και υπερουράνιο,
το soi είναι η ολοκλήρωση του αγίου

και είναι αληθινά έτσι όπως τα γράφεις. Όμως πρόσεξε, τού αγίου, όχι τού αγίου ανθρώπου. Η διαφορά είναι μεγάλη. Ελπίζω να την καταλαβαίνεις. Δέν πρέπει να ξεχνάμε τόν Γνωστικό Γιούνγκ, το μυστήριο τού τετάρτου, τον Ιώβ.
Το soi είναι το απρόσωπο.
Πάντως χαιρόμαστε πού υπάρχει τόσο καλή γνώση του Γιούνγκ.

ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

http://stodivanimetolacan.blogspot.gr/