Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

Η ηθικολογία και ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης

Γράφει ο π.Παντελεήμων 
Δυστυχώς, υπάρχει μια στάση μομφής απέναντι στο πρόσωπο του Παπαδιαμάντη, από ελληνορθόδοξους χριστιανούς, γιατί είχε το πάθος του αλκοολισμού. Κατ αρχάς να πούμε πώς ο Παπαδιαμάντης είναι εξακριβωμένο πώς εκοιμήθη ως χριστιανός ορθόδοξος, τετελειωμένος, αφού έφυγε εξομολογημένος και κοινωνών των αχράντων μυστηρίων, με τους ύμνους και τις οπτασίες της πίστης στα ευλαβικά χείλη.

Επίσης, για το πρόσωπο και το ακραιφνές ορθόδοξο ήθος και την ευσέβεια του, ομιλούν τα έργα του, αλλά και η κατά τα άλλα ασκητική, ολιγαρκής και ταπεινή ζωή του. Αφανής και ταπεινός άχρι τέλους, ακόμα και όταν εδοξάζετο με παράσημα και είχε την ευχέρεια να πρωταγωνιστεί μπροστά στα τεχνητά φώτα της φιλολογίας.

Ο Παπαδιαμάντης εκφράζει ένα γνήσιο λαϊκό ορθόδοξο ύφος. Δεν είναι μόνο ο κοσμοκαλογερισμός του ο ιδιότροπος, αλλά και οι επαρχιακές του καταβολές πού ορίζουν την συμπεριφορά του. Μιας επαρχίας, όπου οι ιερείς «εκάπνιζαν δημοσία αργιλέ και έφεραν ράβδον», συγχρωτίζοταν με ανθρώπους της υπαίθρου, ήταν οι ίδιοι άνθρωποι της υπαίθρου άδολοι και αγνοί, με πάθη πού δεν φροντίζουν να κρύψουν, με λαϊκές προλήψεις, αλλά όχι κοινωνικές προλήψεις, με μια εικόνα πού δεν φροντίζουν να καλύψουν κάτω από τα ψιμύθια ψευδοευπρέπειας, ανεπιτήδευτα άπλαστοι και ανεπιτήδευτοι. Δεν διστάζουν να μετανοήσουν και να αυτοτσαλακωθούν για μικροπάθη ανθρώπινα, πού τα φέρουν ενώ έχουν γνήσιο ορθόδοξο πνεύμα και θεολογία ακραιφνέστατα ορθόδοξη η οποία αποπνέει από τις απλοϊκές διδασκαλίες και τις πράξεις τους.

Εξαρτημένοι από τους Κολλυβάδες και την γνήσια ευλάβεια και ορθοδοξία τους, οι χριστιανοί του Παπαδιαμάντη ωστόσο δεν ξεφεύγουν από το περιβάλλον της ταβέρνας και τα πάθη της βιοπάλης. Κάτι ακαταλαβίστικο για τον μικροαστό χριστιανό ή τους πάλαι μαθητές του Μακράκη και τους μετέπειτα διαδόχους τους, που προβάλουν μια άτεγχτη ηθικολογία δυτικού τύπου.

Πενήντα χρόνια πίσω υπήρχαν ακόμα τέτοιοι αληθείς ορθόδοξοι χριστιανοί, πού θα έλεγε και ο κυρ Αλέξανδρος. Το «κακό» ξεκινά με την Εκκλησία να ασπάζεται ευσεβιστικές τάσεις και σχεδόν οι πιστοί να αυθυποβάλλονται σε κάτι τέτοιες αλλότριες με το ελευθέριο, πλην όμως όχι αμαρτωλό, ήθος της πάλαι ελληνορθοδοξίας.

Τέλος, δεν μπορούμε παρά να υπενθυμίσουμε την ρομαντική φύση και την ανθρώπινη ευαισθησία του, και τις περιπέτειες του βίου, ίσως και ένα έμφυτο μερακλίκι πού τον οδήγησε εκεί.

Ο Παπαδιαμάντης στα διαλείμματα των αγρυπνιών σύχναζε μετά εφημερίων και ιεροψαλτών σε ταβέρνες του παλιού καιρού, όπου ξεκουράζονταν οι οργανοπαίχτες και οι ξενύχτες, τις μικρές ώρες. Θα αντέχαμε σήμερα μια τέτοια ανθρωπινότατη πραγματικότητα για έναν χριστιανό τόσο μα τόσο ευλαβή;

π.Παντελεήμων Κρούσκος («Θέματα Oρθοδόξου Θεολογίας, Επιστήμης και Λογοτεχνίας»)

 trelogiannis.


ΣΧΟΛΙΟ: Ο ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΑΛΚΟΟΛΙΚΟΣ!! Ο Παπαδιαμάντης είναι ίσως ο μεγαλύτερος συγγραφέας τού κοσμου. Μόνον κάποιος πού δέν τόν έχει διαβάσει μπορεί νά λασπολογεί μ' αυτόν τόν τρόπο.  Είναι αμετάφραστος ακόμη καί στήν νεοελληνική.  Ο Παπαδιαμάντης είπε το ΝΑΙ ΤΟ ΓΛΥΚΥ ΤΟ ΠΡΑΟΝ, ΣΤΟΝ ΚΥΡΙΟ! Αλλοίμονό μας. Εχουμε γνωρίσει ποτέ μας αλκοολικό;
 Ευκαιρίας δοθείσης άς αναφέρουμε καί τήν  απάντηση τού Κωστή Παπαγιώργη σέ όσους κατηγορούσαν τόν Εντγκαρ Αλαν Πόε ότι ήταν αλκοολικός. Ναί, είπε, αλλά κάθε αλκοολικός δέν είναι Εντγκαρ Αλαν Πόε.

Αμέθυστος 

44 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ε όχι και λασπολογεί ο π. Παντελεήμων! Την αλήθεια είπε.
Ο π. Παντελεήμων, σας έφταιξε τώρα; Πρέπει κάτι να κάνετε με τα νευράκια σας, φοβούμαι. 9Ίσως να πίνατε ένα ποτηράκι; Αντε γειά μας! ) Να θυμίσουμε ότι κανείς δεν είναι τέλειος, αγαπητέ σαν άνθρωπος. Τέλειος υπήρξε μόνον ο Κύριος και ανθρωπίνως, η Υπεραγία Μητέρα Του. Υπάρχουν, λοιπόν, μακροχρόνια στάδια στον αλκοολισμό, αν δεν το γνωρίζετε. Σε ένα πρώτο στάδιο, που μπορεί να κρατήσει και δεκαετίες, ο άνθρωπος, δεν μεθάει, δεν τρεκλίζει, δεν ψευδίζει, αλλά έχει την αξεπέραστη παρόρμηση να πίνει ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ, τα ποτηράκια του. Αυτού του σταδίου οι ήπιοι αλκοολικοί, της σήμερον, σε όποια κοινωνική εκδήλωση και να βρεθούν, κρατούν κρυμμένο στο μπουφάν τους, το μπουκαλάκι τους. Μόνο έτσι ηρεμεί το νευρικό τους σύστημα και νιώθουν ασφάλεια. Και ίσως ούτε καν να μυρίζουν στους διπλανούς και τα χνώτα τους αλκοόλ. Και δεν φτάνουν όλοι οι αλκοολικοί στο έσχατο στάδιο της βλάβης και της κατάπτωσης. Δεν κατηγόρησε τον Παπαδιαμάντη ο π. Παντελεήμων. Ισα ίσα με μεγάλο σεβασμό, μίλησε και για την προσωπικότητά του την ταπεινότατη, και Ορθοδοξότατη και για το τάλαντο της γραφής του.

amethystos είπε...

Μήπως νά προσπαθούσαμε νά διαβάσουμε καλύτερα;;

Ανώνυμος είπε...

Μέ όλο τον σεβασμό στον π. Παντελεήμονα , πρώτη φορά ακούμε οτι ο Παπαδιαμάντης ήταν αλκοολικός !

Ανώνυμος είπε...

Μά και βέβαια γνωρίσαμε Αλκοολικό, εσένα τον μόνιμα Μεθυσμένο.
Γι αύτό καί ο Μεθυσμένος αυτοαποκαλείται Αμέθυστος.
Τα κείμενά του σχεδόν όλα αποδεικνύουν να τα γράφη ενας Μεθυσμένος και μάλιστα Αλκοολικός δηλαδή ένας βαρειά αρρωστος τας φρένας και την ψυχή.
Ο Θεός να σε λυπηθή Μεθυσμένε και μαζί με σένα καί τους υποδούλους σου.

amethystos είπε...

Παπαγάλε θές καφέ;; Πόσες φορές δέν λάβαμε αυτό τό ίδιο σχόλιο;; Αυτό είναι τό σκοτεινό πνεύμα τών παλαιοημερολογιτών καί αποτειχισμένων. Αυτοί οι άνθρωποι στήν Αραβία είναι οι τζιχαντιστές. Τό πνεύμα τού εμφυλίου πολέμου. Ενεκεν δικαιοσύνης. Ο ΣΚΟΠΟΣ ΑΓΙΑΖΕΙ ΤΑ ΜΕΣΑ. Αυτό τό αδελφοκτόνο πνεύμα κινεί τήν ιστορία σήμερα. Διά τών επαναστάσεων.Οι κατακτήσεις γίνονται διά τού χρήματος. Χρησιμοποιώντας σάν εμπροσθοφυλακή τούς φανατικούς τής γής πού είναι υπεράνω τού χρήματος. Διότι τό χρήμα δέχεται τό μέτρο καί μπορεί νά αποτελέσει μέρος τού αγαθού. Ο φανατισμός αρνείται ακριβώς τό αγαθό, πού είναι επέκεινα τού εγώ καί τής γνώμης. Ο ΦΑΝΑΤΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΗΣ ΠΟΡΝΕΙΑΣ, ΤΗΣ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΟΣ.

Ανώνυμος είπε...

11:57
Τα θεια πραγματα δεν γινονται μισα..........
Μισοθεια ...
Θελουμε αγιους ιερεις που να ζουν εν Χριστω και
Εναρετο πληρωμα που να ξερει να λεει
Οχι στην αμαρτια και στα παθη...
----------------
Δεν ηξερα για τον παπαδιαμαντη..
Παντως προσεφερε πολλα με τα εργα του!π

Ευχαριστουμε π.παντελεημων!

amethystos είπε...

Δηλ. τώρα τί μάθατε;; Δέν ξέρετε ότι ο πρ. Παντελεήμων συγκαταλέγεται στούς εχθρούς τού Παίσιου, διότι ο Παίσιος δέν εκτιμά τήν ιεροπρέπεια μέ τήν οποία ντύνονται οι παπάδες;

Ανώνυμος είπε...

Αμεθυστε δεν κανει το ρασο τον παπα αλλα ο παπας το ρασο.
Δεν ξερω εαν ο π.παντελεημων ειναι εχθρος του παισιου,ξερω αυτο που πρεπει να ειναι ο καθε ιερεας.Εαν ειναι αληθεια αυτα που ειπε,εγω τι να ειπω;ας κοιταξω τα δικα μου κριματα.Ισως να χρειαζεται να περασει και καποιο μηνυμα πως ολοι εχουν παθη και αδυναμιες και οι πιο εναρετοι,θα το δεχθω!
Η οικονομια της χαριτος!
Και αυτο θα το δεχθω!
Ας κρινουμε δικαια παντοτε και με επιεικια εαν δεν μπορουμε να σιωπησουμε!πην
Την ευχη σας πατερ!
Αμεθυστε,δεν σε καταδικαζω,μια συζητηση κανουμε...

Ανώνυμος είπε...

Αμεθυστε, να το ξέρεις, εμείς, σε αγαπάμε! Η σελίδα σου, μας προσφέρει μεγάαλη (τόοοση με το συμπάθειο)ψυχαγωγία! Χρόνια πολλά και ευλογημένα! Να ζήσεις, να γεράσεις με όλη σου την οικογένεια.

amethystos είπε...

Kαί γιατί είναι πάτερ; Εχει γεννήσει παιιδιά στήν εκκλησία; Πατέρας δέν
διορίζεσαι. Τό ευαγγέλιο δέν είναι μήνυμα. Καί όπως καταλαβαίνεις η συζήτηση στριφογυρίζει μιά καταδίκη. Δέν γνωρίζετε τόν Παπαδιαμάντη αλλά παίρνετε όμως στά σοβαρά τήν φθονερή κατάκριση κάθε θεούσας. Η θεούσα ψυχή δέν είναι χριστιανή.

Ανώνυμος είπε...

Γιατί ο π. Παντελεήμων δέν μας λέει πού τό κατοχυρώνει οτι ο Παπαδιαμάντης ήταν αλκοολικός ;

Ανώνυμος είπε...

Θες, 1:43 μ.μ. χρονιάρες μέρες να καθίσει να σου φέρει ο π. Παντελεήμων, τα κείμενα των ΒΙΟΓΡΑΦΩΝ του Παπαδιαμάντη; ΕΊΝΑΙ ΠΑΣΙΓΝΩΣΤΟ, αλλά δεν πιστεύεις, γκούγκλιασέ το και ψάξ' το μόνος σου.

amethystos είπε...

Είναι πασίγνωστο ότι ήταν αλκοολικός; Γνωρίζεις σίγουρα τήν ελληνική γλώσσα; Ξεχωρίζεις τίς λεξεις; Οτι κάθε λέξη παραπέμπει στήν πραγματικότητά της;;
''γκούγκλιασέ το;;'' Καί νομίζεις ότι μιλάς γιά τόν Παπαδιαμάντη;;

χαλαρωσε είπε...

ο π. Παντελεημων να μας πει απο που προκυπτει οτι ο Παπαδιαμαντης ηταν αλκοολικος; - ημαρτον Παναγια μου- και τι εννοει ακριβως;. Αυτοι οι ελληνοορθοδοξοι-του κωλου- που παθαινουν εμπλοκη μπροστα στην εκρφαση του παθους τι ακριβως ειναι, ελληνοορθοδοξοι ή ευσεβιστες, ταφοι ασβεστωμενοι;. Ο π. Παντελεημων πως τοσο ευκολα αποδεχεται τις αποψεις των καραγκιοζηδων, μηπως εχρηματισε σε τιποτες οργανωσιακα παραμαγαζα, τα οποια ο Παπαδιαμαντης τα περιποιηθηκε καταλληλως την εποχη του; Και αν ακομη δεν εχρηματισε μαλλον του αρεσει η γερμανικη στραιφχαιτ των χιτλερισκων. Εν τελει να μας πει αν πινει κανενα ποτηρακι κρασι δεν κατηγορηθει για αλκοολισμο. Αυτο ομως που εντυπωσιαζει ειναι η αναπαραγωγη του πνευματος του οικουμενισμου. Ελαφρα τη καρδια πεταμε τη λασπη και μετα με περρισια υποκρισια νταντευουμε τον λασπωμενο με πνευμα αγαπης υποτιθεται. Ειναι το πνευμα της αρνησης που κυριαρχει και οχι της καταφασης της υπακοης. Το πνευμα της γνωμης. Ειναι κατι σαν, βγαινει με αντρες συνεχως αλλα ειναι πολυ καλο παιδι, του ευχομαι να καλοπαντρευτει. Οφειλει ο π. Παντελεημων να απαντησει αλλιως το μικρο π να το ξεχασει, διοτι μαλλον δεν το κερδισε ακομη, κατα πως δειχνει.

Αγαπητη π. να ευχαριστεις τον π. Παντελεημων που μας εδειξε τι σοι καραγκιοζηδες ειναι οι ελληνοορθοδοξοι, μιλαμε για λεξοτανιλ, και οχι που με πολυ θαυμασμο νιωθεις οτι σε γλυτωσε απο τον Παπαδιαμαντη. Ακους εκει δεν ηξερα!!!!. Αν δεν ξερεις να ρωτας. Την επομενη μαλλον θα πρεπει να ακουσεις κανενα εξαψαλμο για να ερθεις στα ισια σου. Ο Παπαδιαμαντης ηταν Αγιος λαι χαριτωμενος απο τον Κυριο. Προσεξε παντελη να μην βρεθεις και Θεομαχος. Και μην πεταξεις καμμια πατατα δεν τον κατεταξε το Πατριαρχειο διοτι θα εισαι αξιος για πολυ περισσοτερα. Σουργελα εχουμε καταντησει, και κωλοεεληνες. ΤΙ ΕΙΠΕΣ ΚΡΙΤΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ;

amethystos είπε...

Γειά σου φίλε. Μάς έπνιξαν οι θεούσες. Ας προσθέσω δέ ότι ο Παντελεήμων είναι ακόλουθος τού Βαρθολομαίου. Ολως τυχαίως.Οι Οργανώσεις μετάλλαξαν τούς Ελληνες σέ κοράκια τελικώς.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητε 4:51
Πως μιλας ετσι;
Ειληκρινα τα σχολια σου ειναι να βαλει κανεις ερωτηματικο δηλαδη!
Μηπως θαρρειτε πως ειμαι η επιχαρις ,αδελφη του αγιου Γρηγοριου του Παλαμα οπου της ειχε δωσει και προφητικο χαρισμα Ο Κυριος;
Μια απλη αγωνιστρια ειμαι,γνωριζω εγω τον καθε κληρικο που γραφει,σχολιαζει η τεσταρει;
Η ειμαι ο φωτεινος παντογνωστης να τα γνωριζω και ολα;
Μηπως να κανω επιθεση σε καποιον κληρικο ,ο οποιος ειναι υπευθυνος υποτιθεται με τα γραφομενα του; το οτι ειπα και ευχαριστω τι σημαινει αδελφε;Μηπως νομιζετε δεν θα εξερευνησω εαν αυτο ισχυει αφου δεν το γνωριζω; ..τι αλλο δηλαδη να κανω,να αρχισω γυναικα πραμα να γινω Βαρβαρη και να αρχισω να τοξευω τα καθε ειδους βελη μου;;; Τι εκφρασεις ειναι αυτες! Πως να παρει σοβαρα καποιος ανθρωπο που χρησιμοποιει εκφρασεις τετοιες;Δεν ξερω ποιος ειναι ακολουθος και ποιος δεν ειναι.Για να πεις πως καποιος ειναι αιρετικος ,πρεπει να εισαι τοσο σιγουρος ,οσο σιγουρος εισαι για την αιρεση και να γνωριζεις τις κινησεις και τους λογους του υποφαινομενου ως αιρετικου,τι ετσι ...στα καλα καθουμενα θα βγαλω συμπερασματα;Σταυρωστε με και εσεις..
Για το θεουσα δεν με απασχολει,εχω φαει τοση λασπη,λιγη παραπανω δεν βλαπτει.
Εσεις που γνωριζετε προσωπα και πραγματα τοσο καλα αδελφοι μου,κανετε την κριτικη σας μεχρι εκει που θελετε,ομως.....θα αναλαβετε και την ευθυνη των πραξεων σας εαν και εφ οσον αδικειτε εστω και τον τελευταιο ιερεα της πολης σας!
Εγω κινουμαι παντοτε σε γενικα πλαισια και ετσι θα κινουμαι..μη με παρεξηγητε...
Η σχεση του αναγνωστικου κοινου ειναι ελευθερη.
Και παλι συγνωμη αδελφοι μου εαν σας λυπησα!πην

ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

Με τέτοια κείμενα ολόκληρο το ζωικό βασίλειο εντάσσεται αρμονικότατα 'στη νεοελληνική μπανανία.

Ανώνυμος είπε...

Αμέθυστε δέν σου φταίνε τώρα οι θεούσες οι οποίες στό κάτω -κάτω της γραφής σηκωνουν καί μία ιδιότυπη ομολογία Μόλις έκανε ένα λάθος η γυναικα την κόλλησες στόν τοίχο ;
Άσε τώρα τις βλακείες καί σείς υπόλοιπα γερά πνεύματα και στό ιστολόγιο LIFO κυκλοφόρησε ένα αίσχος!(Αφορά σκίτσο της γαλλικής εφημερίδας σέ ελληνική version) Λάβετε μέρος και πείτε ένα καλο λόγο

Ανώνυμος είπε...

Μή λυπάσαι πην. μου Άσε τον αμέθυστο νά λέει μπορεί νά έχει τά δικά του βιώματα από θεούσες Καί εγώ καραμπινάτη θεούσα είμαι μέ μακρυά φουστάνια καί κότσο ! Είπατε κάτι ; Μήπως δέν σας αρέσουμε ; Μας αρέσει που δέν σας αρέσουμε !

amethystos είπε...

Aναφέρομαι πάντοτε στόν Παντελεήμονα.

χαλαρωσε είπε...

αγαπητη π. το να βαλετε ερωτηματικα δεν με αφορα, ειλικρινα αν σας προκαλει λυπη και αηδια εν τελει η χρηση περιθωριακων λεξεων της γλωσσας μας λυπαμαι αλλα δεν αφορα σε εμενα αλλα στις καταβολες σας. Δεν εχω κατι μαζι σας αλλα θα επρεπε τα αισθητηρια σας να τα εχετε γεγυμνασμενα. Βγαινει ο π. Π και πεταει να μην πω τωρα τι και σου γυρισει το στομαχι κι εσυ συναινεις και περιμενεις να σε λυπηθουμε;; Εσυ δεν λυπηθηκες που εβρισε ο αλλος τον ΜΕΓΙΣΤΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΑ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ αλλα σε πειραξε που αναφερθηκαμε στους ελληνες ως κωλοελλη

Ανώνυμος είπε...

Aμέθυστε υπονοείς ότι είναι... θεούσα ο π. Παντελεήμων; Θες να με τρελάνεις;

Ανώνυμος είπε...

Αδελφέ 4.51, διάβασα τον διάλογο και ειλικρινά στενοχωρήθηκα. Η Πηνελόπη μίλησε αυθόρμητα, και πιθανόν δεν ήξερε το θέμα όπως και άλλοι.. Δεν μπήκε εδώ πρώτη φορά.. Τόσο καιρό έχει δώσει δείγματα γραφής για το χαρακτήρα της.. Νομίζω λίγη υπομονή και λίγος σεβασμός δεν βλάπτει.. Μ.

Ελένη σ'ευχαριστώ για την παρέμβαση..

amethystos είπε...

Mάλιστα.

Ανώνυμος είπε...

Αδελφέ Αμέθυστε φτιάξε το κλίμα στο blog σου.. Όταν θέλεις γράφεις τόσο ωραία κείμενα.. Μην πάμε για ύπνο στενοχωρημένοι..
Εντάξει.. ΟΛΑ ΚΑΛΑ... ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ!!
Να μην νικήσει το "ταγκαλάκι" αδελφοί μου.. Μ.

Ανώνυμος είπε...

Μαρια,
Ποια ειναι η Ελενη;
Δεν ειδα να υπογραφει καμμια με αυτο το ονομα.
Θα ηθελα να ξερω.π
-------------------

Ανώνυμος είπε...

Είναι η αδελφή απ' το Βόλο που γράφει συνήθως για τον Ιγνάτιο. Έχει γράψει τα σχόλια 1.02, 8.34, 8.42 (αν κάνω κάποιο λάθος διορθώστε με)..

Αδελφέ 4.51 συγγνώμη για την παρέμβαση.. δεν έχω καμιά πρόθεση να κάνω υποδείξεις σε κανένα.. (κοιτάμε όλοι τα δικά μας χάλια)..
Ήθελα μόνο να βοηθήσω.. Νομίζω ότι η Πην. μίλησε αυθόρμητα, και μετά κατάλαβε τι είχε γραφτεί. Γι' αυτό είπα ότι χρειάζεται υπομονή, και κατανόηση.. Μ.

Καλή και ευλογημένη μέρα να έχουμε

Ανώνυμος είπε...

Μαρια καλημερα!
Επειδη ειμαι ανθρωπος ειληκρινης και παντοτε ενεργουσα ελευθερα και ειληκρινα.
Οτι ηθελα να πω το ελεγα κατοπιν σκεψεως ,ηθελα να μαθω απο εσενα ποια ειναι η Ελενη.
Αλλοιως θα σταματησω να μιλαμε πλεον για οτιδηποτε.
Εαν δεν απαντησεις,τα σχολια σου ,φαινονται πλεον και στο αναγνωστικο κοινο οτι ενεχουν μια κρυψινιους συμπεριφορα,μη πω τιποτε α:λλο.
---------
Εμπρος λοιπον να φευγω και απο δω..
Ευτυχως Ο θεος ανοιγει αλλους δρομους.
Πην

Ανώνυμος είπε...

Kαλημέρα Πηνελόπη
Δεν καταλαβαίνω αυτά που λες για τα σχόλιά μου.Ποια είναι αυτή η συμπεριφορά που θεωρείς ότι έχω; Μήπως μπορείς να τo εξηγήσεις καλύτερα; M.

Ανώνυμος είπε...

Δέν έχω κανένα λόγο νά μήν θέλω νά βάλω τό όνομά μου αλλά δέν ήξερα οτι θά προέκυπτε πρόβλημα Μπαίνουμε στά ορθόδοξα ιστολόγια για νά παρηγορούμεθα καί όχι για νά στενοχωρούμεθα Σωστά είμαι η Ελένη από τόν Βόλο καί δικά μου σχόλια είναι τά 4.38, 1.43, 8.34, 8.42 καί όχι τό 1.02 Χαίρομαι γιά την επικοινωνία μέ άλλες ορθόδοξες γυναίκες όπως η Μαρία καί η Πηνελόπη καί θεωρώ άδικη την συμπεριφορά του αμέθυστου Τόν αγαπώ αλλά όταν είναι άδικος το επισημαίνω, είμαι η πρώτη που του υπενθυμίζω οτι τά μεθύσια βλάπτουν σοβαρά την υγεία καί δέν είναι δικό μου τό 7.36 Κάποιες θέσεις του αμέθυστου μπορεί νά έχουν τά σπέρματά τους σέ τραύματα στην παιδική ή εφηβική ηλικία όπως επίσης η πρώτη ερωτική χυλόπιτα νά ήταν από θεούσα Πού νά ξέρουμε !
Λωρίτου Ελένη

Ανώνυμος είπε...

Που ηξερες οτι γραφει αυτο το προσωπο με το ονομα αυτο απο τη στιγμη που δεν φαινεται;
Δεν θα επεκταθω αλλο οι καιροι δυσκολοι!
Αντε καλα να ειστε!π

amethystos είπε...

Αγαπητή Ελένη οι θεούσες δέν είναι γυναίκες μέ μακρυές φούστες καί τρίχες στά πόδια. Είναι ψυχές πού έχουν αρνηθεί τήν ελευθερία τους καί έχουν παραχωρήσει τά πρωτοτόκια σέ κάποιον μέ σκοπό τήν σωτηρία τής ψυχής τους. Τό μόνο κακό είναι πώς τήν σωτηρία τήν προσφέρει ο Κύριος καί μόνον καί μόνον σέ όσους έχουν χάσει τήν ψυχή τους γι' Αυτόν.

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΒΑΖΑΤΕ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΣΑΣ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΕΝΑ ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΥΧΟΝ ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΕΙΣ.
ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΡΙ ΚΑΝΕΙΣ ΜΕ ΠΟΙΟ ΠΕΡΙΠΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ.
ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΤΑ ΔΩ ,ΕΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΙΛΗΚΡΙΝΕΙΑ ΣΧΕΣΕΩΝ.
ΝΑΙ ΕΙΜΑΙ ΑΥΤΟΣ ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ .
ΕΛΕΝΗ ΛΩΡΙΤΟΥ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΛΕΥΚΑΝΣΗ.
ΚΑΙ ΑΜΕΘΥΣΤΕ ,θεουσες δεν ειναι ο τυπος,
Ιαυτος ο τυπος που λες ανηκει σε αλλους κυκλους....υπαρχει και ο μοναχικος τυπος με αρβυλα και μακριες φουστες χωρις κοτσους και δεν συμμαζευεται της εποχης του '20
Αλλα ειναι βασικα ο τροπος και οχι ο τυπος.
Μαρια ευχαριστω για την διαλευκανση μεσω της Ελενης.
Συγχορηστε με και εμενα!
Προσοχη λοιπον.. και βαζετε μονογραμμα να ξερουμε ποιος ειναι...π

Ανώνυμος είπε...

Τα δικά μου σχόλια σ' αυτό το θέμα είναι 4 και είναι επώνυμα. Το κατάλαβα ότι θα γίνει μπέρδεμα, γι' αυτό ανέφερα την Ελένη. Από δω και πέρα αν γράψω, θα είναι ΠΑΝΤΑ με το όνομά μου για αποφυγή παρεξήγησης.Το ξεκαθαρίζω για να μην μου αποδίδονται λόγια που δεν έχω πει.
Ελένη σ' ευχαριστώ για τις διευκρινίσεις. Μαρία Π.

π Παντελεήμων Kρούσκος είπε...

Διαβάζω τα σχόλια και παραμένω κατάπληκτος. Καλά όλοι οι άλλοι, πού ίσως να μην γνωρίζουν την διαδικτυακή παρουσία μου και την αγάπη έως λατρείας στον Παπαδιαμάντη, αλλά και σύ Αμέθυστε;!;! Τί παρερμηνεία! Ακριβώς το αντίθετο υποστηρίζω στην παραπάνω ανάρτηση! Ο Παπαδιαμάντης κατηγορείται για αλκοολικός και εγώ το ανασκευάζω ως ηλίθια ηθικολογική συκοφαντική κατηγορία! Τόσο πολύ παρερμηνεία ή δεν είμαι σαφής;;;


Όσο για τις κατηγορίες από άγνωστους και ανώνυμους , πού δεν καταλαβαίνουν τί διαβάζουν να γράψω τα εξής:. Αντί να γράφετε με το μυαλό και την καρδιά σας, γράφετε με την κοιλιά σας από την οποία απορρέει κάθε ακαθαρσία και ανοησία. Το διακδίκτυο και η δημόσια γνώμη είναι ευθύνη. Τα παιδιά και οι ανόητοι καλύτερα να κάθονται σπίτι τους για να μην ενοχλούν τους άλλους και για να μην γίνονται επικίνδυνοι για τον εαυτό τους και την ψυχή τους, παρερμηνεύοντας τους ανθρώπους πού γράφουν με βάσανο και αγάπη.

π Παντελεήμων Kρούσκος είπε...

Ιδού και η πρωτότυπη ανάρτηση με τα σχόλια απο κάτω για να διαλυθεί πάσα παρερμηνεία:

http://iereasanatolikisekklisias.blogspot.gr/2015/01/blog-post_4.html

Και μια συμβουλή, όσο δηλαδή παραμένετε ορθόδοξοι κάποιοι και αναγνωρίζετε και μια ποιμαντική ευθύνη εκ μέρους μου: Αφήστε το διαδίκτυο και ασχοληθείτε με κάτι ψυχωφέλιμο γιατί απ ότι βλέπω υπάρχει πλήρης αδυναμία διαχείρισης.

Δεν είναι η αναφορά στον Παπαδιαμάντη πού πείραξε τον Αμέθυστο. Αυτός γνωρίζει τί τον ενόχλησε. Αλλά δεν έχω χρόνο και διάθεση για διαλόγους και να στηρίζω εικασίες.

amethystos είπε...

Γειά σου παπούλη, τήν ευχή σου καί καλή χρονιά. Σέ περιμέναμε. Η συζήτηση παρεκτράπη από τό πρώτο κιόλας σχόλιο. Υπάρχει κακό γούστο στούς Ελληνες σήμερα. Μάς δόθηκε όμως η ευκαιρία νά πούμε πολλά. Καί σέ κάποιο σημείο μάλιστα ανέσυρα καί τό αμφιλεγόμενο τού Παίσιου, πού μάς είχε απασχολήσει παληότερα. Γιά νά έρθουμε στήν δική μου ευθύνη. Τό σχόλιο στήν αναρτηση δέν παρεξηγεί τό κείμενό σου. Θεώρησα όμως ότι δέν πρέπει νά αφήνουμε κανένα περιθώριο στούς λασπολόγους καί γι' αυτό τόνισα τό ''φαινόμενο'' Παπαδιαμάντης. Γιά νά προσθέσω καί όχι νά αφαιρέσω. Σάν νά αισθάνθηκα ότι δέν επαρκεί η ευλάβειά του, σάν νά υποχωρούμε στά κριτήρια καί τήν νοοτροπία τών λασπολόγων πού τόσο ευδοκιμούν σήμερα στόν τόπο μας. Περισσότερο κλαίω γιά τήν κατάντια μας. Εσύ πρέπει νά είσαι συνηθισμένος στίς παρεξηγήσεις. Δέν αφήσαμε πλέον τίποτε όρθιο. Ανάμεσα στήν ξενομανία καί τόν πρωτογονισμό χάνουμε τήν ψυχή μας λίγο-λίγο. Δέν εννόησα ποτέ ότι κατηγορείς τόν Παπαδιαμάντη. Ισως ήταν αποτυχημένη η έκφρασή μου. Τήν ευχή σου νάχουμε όλοι μας, καλοί καί κακοί.

amethystos είπε...

Ε ναί, από 'δώ καί πέρα θά ασχολούμαστε μόνον μέ τά ταξείδια καί τά συλλείτουργα τού Πατριάρχη.

Ανώνυμος είπε...

Πάτερ Παντελεήμονα την ευχή σας
Σας ζητάμε συγγνώμη αν σας παρερμηνεύσαμε και αν σας λυπήσαμε.Πιστεύω ότι έχουμε όλοι φόβο Θεού.. και αγάπη για τον Κύριό μας. Το τελευταίο πράγμα που θα θέλαμε είναι η κατάκριση και ειδικά όταν είναι άδικη. Έχετε δίκιο ότι είμαστε όλοι ελλειπείς και έχουμε ανάγκη από περισσότερη προσευχη και μελέτη του Λόγου του Θεού.
Να εύχεσθε για όλους. Σας ευχαριστώ..
Μαρία Π.

χαλαρωσε είπε...

…γιατί είχε το πάθος του αλκοολισμού.
Τι σημαινει αυτό θα πρεπει να εξηγηθει π. Παντελεημων.

Δεν ηξερα για τον παπαδιαμαντη.. Το ποιμαντικο αποτελεσμα.

Σαφεστατα η θεση σας πατερ είναι υπερ του Παπαδιαμαντη , αλλα το ποιμαντικο αποτελεσμα είναι που υποσκαπτει τον Παπαδιαμαντη. Δεχομαστε ότι εχετε αγαπη για τον αγιο κοσμοκαλογερο, και ανακαλουμε υποθεσεις για οργανωσιακο πνευμα, αλλα καλο θα ηταν να μας εξηγεισετε: τι ακριβως εννοουνε οι ελληνοορθοδοξοι, όπως τους αποκαλειται, λεγοντας τον αλκοολικο, και το ζηταμε από εσας διοτι εσεις το αναπαρηγατε.

Επειτα να μην προτρεχετε και να συμβουλευετε στο βροντο. Δεν εχουμε τιποτε μαζι σας αλλα υπερασπιζόμενος το ανεπιτηδευτό ορθοδοξο ηθος, δεν σας είδαμε να τα λετε και δυο λογακια στους κατ’ εσας ελληνοορθοδοξους. Αυτό εκληφθηκε από εμας ως ελαστικη αποδοχη του αλκοολικος. Συγχωρεστε μας την βιαστικη παρανοηση. Ουτε εμεις εχουμε ορεξη και χρόνο π. Παντελεημων για κουβεντες αλλα προτου κατηγορησετε την κοιλια μας, επειδη προφανως διαβασατε το κωλοελληνες ή το ελληνορθοδοξοι του κωλου, προσεξτε πως εκληφθηκε ο δημοσιος λογος σας. Και δεν σας ειδαμε να επαναφερετε αμεσως στην ταξη αυτους που παρονοησαν τα λεγομενα σας. Περαν τουτου και εφοσον υπερασπιστηκατε τον Παπαδιαμαντη, όπως ειδαμε στην αναρτηση δεν υπαρχει λογος για περισσοτερα, περαν της επεξηγησεως. Την ευχη σας καλη και ευλογημενη χρονια.

Ανώνυμος είπε...

Στό άρθρο του π.Παντελεήμονα θεωρείται δεδομένος ο αλκοολισμός του Παπαδιαμάντη καί γίνεται μία προσπάθεια αγιοποιήσεως του πάθους (;) Καί ο γυναικάς σώζεται μήπως ήταν καί γυναικάς ; Τό είπε ένας σχολιαστής Ριχνουμε την λάσπη καί ύστερα χαϊδεύουμε τον λασπωμένο Δέν μας ζήτησε ο Παπαδιαμάντης την αγιοποίηση Ασχολούμαστε μέ τα ποτηράκια του άν μετά από τρείς ζωές θά εξελίσσονταν σέ πάθος Δέν έζησε παρά μία καί αυτή μισή Στά 60 του χρόνια πέθανε άς τον αφήσουμε ήσυχο καί οι ευσεβιστές καί οι Ντοστογιεφκυστές

Ανώνυμος είπε...

Να ηρεμησουμε

Ανώνυμος είπε...

11.56
Απαντώ για να μη μείνει η εντύπωση ότι υπάρχει κάτι κρυφό ή κάποιο "μυστήριο" σε όλο αυτό.. ή κάποια κρυφή συμπεριφορά.. Ηταν πολύ εύκολο να το καταλάβεις αφού ήταν η τρίτη γυναίκα που έγραφε εδώ, εκτός από εμάς. Αυτό είναι όλο.. και τίποτα περισσότερο.Αυτό που είπα για τον μ. Ιγνάτιο, το συσχέτισα με την πόλη. Μ.

Ανώνυμος είπε...

Ενταξει...π