Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

Απέναντι στα κτήνη: Ένα μάθημα για την Ευρώπη

Γράφει ο Γιώργος Μαλούχος

Η χθεσινή κτηνώδης τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι συνιστά ένα από τα χειρότερα και πολλαπλού χαρακτήρα χτυπήματα που έχουν συμβεί ποτέ στην Ευρώπη.

Η εν ψυχρώ μαζική ανελέητη εκτέλεση των κορυφαίων δημιουργών και στελεχών μιας τόσο σημαντικής έκδοσης αποτελεί μία βάρβαρη επίθεση κατά της ελεύθερης σκέψης και έκφρασης, κατά της ελευθερίας του Τύπου, κατά της δημοκρατίας, κατά των κοινωνιών μας – όλων των δυτικών κοινωνιών κι όχι μόνον της γαλλικής -, κατά όλων όσων η λέξη Ευρώπη σημαίνει και αντιπροσωπεύει στο σύνολό της.

Το μόνο όμως που δεν μπορεί να γίνει από εδώ και πέρα είναι να κάνουν πίσω αυτές οι αξίες, να νικηθούν από τον φόβο των βάρβαρων όπλων. Είναι αδιανόητο και δεν πρόκειται να συμβεί το να φαντάζονται κάποιοι ότι η ελευθερία θα υποχωρήσει στο δυτικό κόσμο επειδή το θέλουν οι δολοφόνοι.

Τι προέχει σήμερα; Η ίδια η Ευρώπη να πάρει το μάθημα: να αντιληφθεί ότι αντί να συνεχίσει να τρώει τις σάρκες της και να διασπά τον εαυτό της, οφείλει να στρέψει τις δυνάμεις και την ενέργειά της στην προστασία των αξιών και των πολιτών της από κάθε τέτοιου είδους επιβουλή.

Αυτό το έργο είναι όχι απλώς σύνθετο και δύσκολο, αλλά εξαιρετικά δυσχερές. Και οι τάσεις ευρωδιάλυσης που έχει φέρει η πολιτική που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια κάνει την επίτευξή του ακόμα πιο πολύπλοκη υπόθεση.

Αν έχει να διδαχθεί κάτι η Ευρώπη από τη χθεσινή δολοφονική επίθεση είναι ένα και μόνον: ας σταματήσει να αυτοκτονεί κι ας παλέψει να ζήσει. Όχι ως κάτι άλλο, αλλά ως αυτό που την έκανε να αξίζει ότι αξίζει: ως Ευρώπη, τέκνο των κλασικών αξιών της αρχαίας ελληνικής δημοκρατίας αλλά και του διαφωτισμού και της ίδιας της Γαλλικής Επανάστασης.

Ο αγώνας είναι μεγάλος. Όμως εκεί πρέπει να επικεντρωθούν όλες οι δυνάμεις. Γιατί τίποτα πια δεν είναι δεδομένο και αυτονόητο. Αυτό είναι το μάθημα για την Ευρώπη.

Νέοι πυροβολισμοί σε προάστιο του Παρισιού
Πυρά έπεσαν στο Μαλακόφ, στη νότια περιφέρεια του Παρισιού, το πρωί της Πέμπτης, τραυματίζοντας σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές δύο αστυνομικούς.

Οι δράστες διέφυγαν. Σύμφωνα με τις αναφορές, ένας από τους δύο τραυματίες βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση.

Δεν υπάρχει ακόμη επιβεβαίωση για το εάν το περιστατικό σχετίζεται με το Charlie Hebdo, για τους δράστες του οποίου οι γαλλικές αρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό.

Αστυνομικές πηγές που επικαλούνται τα γαλλικά ΜΜΕ έδιναν στην αρχή αντικρουόμενες αναφορές για το εάν τέθηκε ένα άτομο υπό κράτηση στη συνέχεια.

Οι πρώτες αναφορές στα γαλλικά ΜΜΕ μιλούν για δύο δράστες που, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, χρησιμοποίησαν όπλα MP5 (στο Charlie Hebdo είχαν χρησιμοποιηθεί καλάσνικοφ).

Νέοι πυροβολισμοί και έκρηξη κοντά σε τέμενος
Δύο νέα περιστατικά βίας βυθίζουν στον τρόμο τη Γαλλία, πριν καν συμπληρωθεί ένα 24ωρο από την τρομοκρατική επίθεση στο Charlie Hebdo. Το πρωί νέοι πυροβολισμοί, οι οποίοι είχαν ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο άνθρωποι, συγκλόνισαν το Παρίσι, ενώ αργότερα έκρηξη σημειώθηκε μπροστά από εστιατόριο κεμπάμπ κοντά σε τέμενος στην πόλη Βιλφράνς-σιρ-Σαόν, στην κεντρο-ανατολική Γαλλία.

Από την ένοπλη επίθεση στο Μονρούζ, στα νότια της γαλλικής πρωτεύουσας, τραυματίστηκαν μία αστυνομικός, η οποία βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση και ένας δημοτικός υπάλληλος.

Σύμφωνα με τη Le Monde, το περιστατικό σημειώθηκε λίγο μετά τις 8 το πρωί, αλλά αστυνομική πηγή δεν ανέφερε αν η ένοπλη αυτή επίθεση συνδέεται με το μακελειό στο Charlie Hebdo που στοίχισε τη ζωή σε 12 ανθρώπους.

Οπως επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα, ο δράστης φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο, έφερε πυροβόλο όπλο και πυροβόλησε τα δύο θύματα στην πλάτη. Αν και αρχικά είχε μεταδοθεί ότι ο ένοπλος συνελήφθη μετά την επίθση, ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ, ο οποίος μετέβη στο σημείο της επίθεσης, ανακοίνωσε πως ο δράστης είχε διαφύγει.

Όσον αφορά στη βομβιστική επίθεση στη Βιλφράνς, προς το παρόν δεν έχει γίνει αναφορά σε θύματα, ενώ δεν έχει διακριβωθεί αν τα δύο νέα περιστατικά συνδέονται μεταξύ τους.

Πηγή "Το Βήμα"


 kostasxan.

Δεν υπάρχουν σχόλια: