Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2015

Μεταμοσχεύσεις: Η προσπάθεια να οριστεί ο θάνατος (Νίκη Νικολάου, Θεολόγος)

Στη συνέχεια των προβληματισμών για το ζήτημα των Μεταμοσχεύσεων, η μελέτη της θεολόγου Νίκη Νικολάου για τη σχέση της θεολογικής ανθρωπολογίας με τη Βιοηθική (προηγούμενη δημοσίευση: http://bitly.com/1P2kEJG), αναφέρεται στη συμβολή του Σεβ. Μητροπολίτη Μεσογαίας κ. Νικολάου στον προσδιορισμό της έλευσης του θανάτου.
Πηγή: wikimediacommons
Πηγή: wikimediacommons
Ο Μητροπολίτης Μεσογαίας τονίζει ότι πρέπει πρώτα να δοθεί ορισμός για το θάνατο, προτού προχωρήσουμε στην οποιαδήποτε μεταμοσχευτική διαδικασία. Για την επιστήμη ο θάνατος είναι ένα βιολογικό γεγονός και όχι ο χωρισμός της ψυχής από το σώμα όπως πιστεύει η Εκκλησία. Ο θάνατος είναι η καταστροφή της λειτουργικής ακεραιότητας και συνοχής[488]. Ακόμη και αν πεθάνει το όργανο, με μια συσκευή μπορεί να λειτουργήσει, όπως συμβαίνει στις περιπτώσεις των ανθρώπων που ζουν με τεχνητή καρδία. Άρα, νεκρός είναι ο άνθρωπος, ο οποίος στερείται τη λειτουργία ενός ή περισσοτέρων ζωτικών οργάνων. Ο βιολογικός θάνατος «είναι η απώλεια της λειτουργικής συνοχής του σώματος ως οργανισμού»[489].
      Ακόμη και μετά το θάνατο, προκύπτει ένα ηθικό ζήτημα: η καύση του σώματος. Πρέπει να τονίσουμε ότι η Εκκλησία είναι εναντίον αυτής της διαδικασίας. Το σώμα πρέπει να το αφήνουμε στα χέρια της φύσης, στη φθορά η οποία γίνεται μέσω του χρόνου και ορισμένων διαδικασιών, οι οποίες το καθιστούν λείψανο. Η φυσική φθορά είναι η πιο ισχυρή υπόμνηση της πτωτικής φύσης του ανθρώπου[490].  Να σημειωθεί ότι το σώμα του κάθε χριστιανού, καθίσταται σώμα του Χριστού μέσω της Θείας Κοινωνίας. Τα οστά, υπαινίσσονται το σώμα και με την καύση τους, εξαφανίζονται. Μαζί τους εξαφανίζεται και η εικόνα του ανθρώπου.
Για την Εκκλησία, οι νεκροί είναι κεκοιμημένοι. Τοποθετούνται στον τάφο, στραμμένοι προς την ανατολή προσδοκώντας την ανάσταση. Αναμφίβολα, η ταφή προκαλεί δύσκολη συναισθηματική κατάσταση, αλλά η καύση είναι μια διαδικασία απόλυτα απορριπτέα από την Εκκλησία. Το ανθρώπινο σώμα εφόσον είναι υγιές, είναι ιερό και απαραβίαστο[491] και για αυτό για την Εκκλησία ο ακρωτηριασμός του ζωντανού σώματος  και η καύση του νεκρού σώματος, καταδικάζονται.  Ακόμη και η χρήση της ιατρικής που σκοπεύει στη διόρθωση των χαρακτηριστικών του ανθρώπου, είναι κατακριτέα. Η χρήση της ιατρικής, πρέπει να σκοπεύει στην παθολογική θεραπεία των ασθενών και η κάθε παρέμβαση που γίνεται στην ανθρώπινη ζωή, πρέπει να στηρίζεται στην αγάπη για τον Θεό και τον συνάνθρωπο.
      Το σώμα μας δόθηκε για να δοξάζουμε τον Θεό, για να ασκούμε με αυτό την αγάπη φτάνοντας στο σημείο να το μοιραζόμαστε και να το προσφέρουμε στους συνανθρώπους μας. Δηλαδή, το σώμα αποτελεί ένα είδος κοινωνίας με τους συνανθρώπους μας και για αυτό πρέπει να τυγχάνει σεβασμού. Ο σεβασμός επιτυγχάνεται «με την συντήρηση και την υγιεινή διατροφή του, με την φροντίδα της υγείας του, με τον έλεγχο των παρορμητικών τάσεων επάνω του, με την κατά Θεόν άσκηση, με την νηστεία, με τον εξαγιασμό του διά της μυστηριακής ενώσεώς του με το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, με την ταφή του»[492]. Η Ορθόδοξη θεολογία, λοιπόν, βλέποντας το σώμα, βλέπει και την ψυχή του ανθρώπου.
      Στη συνέχεια, ο Μητροπολίτης Μεσογαίας στρέφεται στην σχέση του σώματος και της ψυχής στον άνθρωπο. Κάνει τρεις διακρίσεις: (α) το σώμα είναι συνδεδεμένο με την ψυχή, αλλά δεν είναι ξεχωριστό από την ψυχή, (β) το σώμα νοείται πάντοτε μαζί  με την ψυχή ως συστατικού του κατ’ εικόνα Θεού πλασμένου ανθρώπου και (γ) το σώμα είναι κατώτερο από την ψυχή[493]. Επισημαίνει ότι επειδή το σώμα είναι ναός του Αγίου Πνεύματος και η ζωή το ύψιστο δώρο του Θεού προς τον άνθρωπο, πρέπει να φροντίζουμε για την υγεία του με τον τρόπο που θα φροντίζαμε ένα ναό. Αυτό είναι ένα ιερό έργο, το οποίο επιτελεί ο ιατρός ως άλλος ιερέας. Πάμπολλες είναι οι χριστιανικές αναφορές σε εγχειρίσεις, θεραπεύσεις αρρωστιών, ακόμη και θεραπεία καρκίνου και γάγγραινας στο πόδι[494]. Το πιο αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο πρώτος σύγχρονος χειρούργος που έκανε μεταμόσχευση είναι Ορθόδοξος, ο Ρώσος άγιος Λουκάς.
      Η Εκκλησία σέβεται την ιατρική, αλλά δέχεται τον πόνο, την ασθένεια και την αναπηρία στο πλαίσιο της πτώσης του ανθρώπου. Θεωρεί την προσφυγή στους ιατρούς ταπείνωση και πιστεύει ότι ο κάθε άνθρωπος πρέπει να καταφεύγει στην προσευχή και να στρέφεται προς τον Θεό. Εξάλλου, μέσα στην Εκκλησία «όλα αντιμετωπίζονται με υπομονή, ταπείνωση, πίστη και προσευχή»[495]. Οι ασθενείς που δοκιμάζονται, αποκτούν ευκαιρία για σωτηρία και εξαγιασμό.
[Συνεχίζεται]
[488] Στο ίδιο, σ. 76
[490] Στο ίδιο, σ. 77
[490] Νικόλαος Χατζηνικολάου, Ελεύθεροι από το γονιδίωμα, Προσεγγίσεις Ορθόδοξης Βιοηθικής, ό.π., σ. 365
[491] Νικόλαος Χατζηνικολάου, Αλλήλων Μέλη οι μεταμοσχεύσεις στο φως της Ορθόδοξης θεολογίας και ζωής, ό.π., σ. 131
[492] Στο ίδιο, σ. 138
[493] Στο ίδιο, σ. 136
[494] Στο ίδιο, σ. 122
[495] Στο ίδιο, σ. 125

ΣΧΟΛΙΟ: H Επιστήμη στήν οποία πιστεύει ο Μεσογαίας προχώρησε στήν κατασκευή οργάνων καί καρδιάς μέσω εκτυπωτού 3D. Αυτά τά όργανα καί αυτή η καρδιά μπορούν νά υποδεχθούν ψυχή; Διαθέτουν υποδοχέα ψυχής; 
Η Χάρις τού βαπτίσματος εγκαθίσταται στήν βαθειά καρδιά. Μπορεί ένας βαπτισμένος νά πάρει μιά οποιαδήποτε συμβατή καρδιά ή ένα απλώς συμβατό όργανο; Μπορεί η επιστήμη καί η τεχνολογία της νά κατασκευάζει έμψυχα πλάσματα καί δή ανθρώπινα; 
Δέν χάθηκε τό κατ' εικόνα μέ τήν πτώση; Τό σώμα είναι ναός τού Αγίου Πνεύματος ή μπορεί νά καταστεί; καί νά σωθεί; τηρώντας τίς εντολές τού Κυρίου καί πάλι μόνον μέ τήν απόφαση τού Κυρίου; Ο σκοπός είναι κεκτημένο; Σέ ποιά εκκλησία! Ορθοτομεί τόν λόγο τής αληθείας ο Μεσογαίας ή τόν σπέρνει στίς καταιγίδες;
Μέ τήν καύση τών νεκρών δέν χάνoνται καί τά Αγια Λείψανα, τά σημεία τού Αγιασμού τού ανθρώπου, η τήρηση τών υποσχέσεων τού Κυρίου; Η Θωράκιση τής πίστεως, τά θεμέλια τής Αγίας Τράπεζας; Οι Αγγλικανοί έκαψαν τά λείψανα τών Αγίων τους. Θά τούς μιμηθούμε; Μέ τό σώμα δοξάζουμε τόν Κύριο; Οι Αγγελοι τί κάνουν;  Τό σώμα πού πήραμε μετά τήν πτώση δέν είναι όργανο μετανοίας; Ο Μεσογαίας μιλά γιά κάποιο πνευματικό σώμα; Επηρεάζεται από μονοφυσιτικές δοξασίες, όπως τίς φιλοσοφίες περί Προσώπου; 
Πολλοί Αρχιερείς καί ανάμεσά τους καί ο φίλος του ο Κάλλιστος Γουέαρ μεταλαμβάνουν Μονοφυσίτες. 
Τήν Θ. Ευχαριστία η οποία δόθηκε εις τήν ανάμνησι τής Θυσίας τού Κυρίου, είς ανάμνησιν τού Σταυρού τού Χριστού, σέ ανθρώπους οι οποίοι πιστεύουν ότι δέν προσέλαβε πραγματικό σώμα, άρα δέν έπαθε στόν Σταυρό, δέν πέθανε γιά χάρη μας, δέν γεννήθηκε χωρίς Πατέρα από τήν Θεοτόκο! Μόνον ο Ζηζιούλας διαθέτει σήμερα τήν δαιμονική Μονοφυσιτική έπαρση πού ενσωματώνει στήν ευχαριστιακή του εκκλησιολογία. 
Μήπως πρέπει νά έλθει εις εαυτόν ο Μεσογαίας καί νά πάψει νά πουλά εξυπνάδα;

Αμέθυστος.

15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αμέθυστος έγραψε: "Μέ τήν καύση τών νεκρών δέν χάνoνται καί τά Αγια Λείψανα, τά σημεία τού Αγιασμού τού ανθρώπου, η τήρηση τών υποσχέσεων τού Κυρίου; Η Θωράκιση τής πίστεως, τά θεμέλια τής Αγίας Τράπεζας; Οι Αγγλικανοί έκαψαν τά λείψανα τών Αγίων τους. Θά τούς μιμηθούμε.

Στα λόγια μου έρχεσαι ρε μεγάλε. Αυτό σου μουρμουράω τόσον καιρό!
Οτι στον γέροντα Παίσιο και Πορφύριο, που αγιοποίησε άρον άρον ο ΑΙΡΕΤΙΚΟΣ κ. Βαρθολομαίος επειδή κάποτε είπαν για κείνον, αφελώς ίσως, καλά λογάκια, αυτοί λέγω οι γέροντες ΔΕΝ άφησαν ΑΦΘΟΡΑ λείψανα. ΔΕΝ φανερώθηκε η Χαρις του Παναγίου Πνεύματος στο νεκρό σώμα τους όπως φάνηκε στην περίπτωση των Αγίων Αλεξάνδρου Σβιρ, Ιωάννου του Ρώσου, Ιωάννου του Χοζεβίτου, Ιωάννου Προδρόμου, Ιωάννου Χρυσοστόμου, Ιωάννου Μαξιμόβιτς, Αγίου Φιλαρέτου, του Αγίου Νεκταρίου που εκοιμήθη το 1920 ανήμερα των Αρχαγγέλων με το Πάτριο εορτολόγιο και πάμπολλων άλλων ανά τους αιώνες.

Γι αυτό κάποιοι σήμερα, στην Ελλάδα ΔΕΝ πείθονται περί της αγιότητάς των Παίσιων, Πορφύριων και συ τους δαγκώνεις. Δεν πείθονται επειδή η Αγιότητα είναι ΑΛΛΉ υπαρξιακή κατάσταση από εκείνη του καλού άνθρώπου, ή απλώς του καλού χριστιανού. το γνωρίζεις αλλά...κάνεις τα στραβά μάτια, γιατί άραγε, δεν γνωρίζω...






χαλαρωσε είπε...

τι σου ειναι οι οργανωσιακοι βρε φιλε!!
Αμεθυστε προσεχε διοτι βαλλεται η ορθοδοξια τους. Θα στειλεις εγκεφαλικα. ΤΟΝ ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ; ΤΟΝ ΤΙΤΑΝΑ; Ε ΟΧΙ ΡΕ ΑΜΕΘΥΣΤΕ. ΤΟΝ ΑΔΕΡΦΟ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΗΣ ΓΕΧΑ. ΕΔΩ ΦΙΛΕ ΚΑΝΕΙΣ ΛΑΘΟΣ ΔΙΟΤΙ ΤΑ ΒΑΖΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΑΛΑΘΗΤΟ.

amethystos είπε...

Υπαγε οπίσω μας Σατανά. Αγια Λείψανα καί άφθορα σώματα δέν είναι τό ίδιο. Αυτιστικό είσαι; Δέν καταλαβαίνεις τήν γλώσσα;Σκότος μεγάλε.

Ανώνυμος είπε...

Γραφει ο Ανωνυμος Παλαιοημερολογιτηες 5.04 μμ.

"...αυτοί λέγω οι γέροντες (Παίσιος, Πορφύριος) ΔΕΝ άφησαν ΑΦΘΟΡΑ λείψανα."

Για να μας απαντησει λοιπον:

Ποσοι Γεροντες εν Ελλαδι, του Πατριου Ημερολογιου, απο το 1924 και μετα δηλ - αφησανε αφθαρτα λειψανα;

Ας μην μας απαριθμησει τους Ρωσους της Διασποράς, αλλα μονο τους εν Ελλαδι παρακαλω, ασε που αυτοι ισχυριζονται οτι ειναι οι μονοι σωστοι εναπομείναντας, μιας που οι Ρωσοι της Διασπορας ενώθηκαν με τον Οικουμενισμο της Μοσχας κλπ.

ΘΕΤΩ ξανα την ερωτηση, για να μην ξεφυγουνε του θεματος:
απο την Αλλαγή του Ημερολογιου, στην Ελλαδα, με το Πατριο ημερολογιο ποσα αφθαρτα λειψανα εχουμε; Που αν ητανε σωστοι και αληθινοι, μονοι ορθοδοξοι, θα επρεπε να μην προλαβαίνουνε απο τα Αφθαρτα λειψανα , σωστα;

Ακουμε λοιπον..

amethystos είπε...

Οι σημερινοί παλαιοημερολογίτες είναι δαιμονισμένοι.

Ανώνυμος είπε...

Αμέθυστε συμφωνούμε απολύτως.

Τυγχάνουν άλλο πράγμα τα Άγια λείψανα
και άλλο τα άφθορα σώματα.

Αφθαρσία σώματος διαθέτουν κατόπιν ταρίχευσης και οι μούμιες των Αιγυπτίων.
Αφθαρσία σώματος είδαμε και σε λείψανα ΑΙΡΕΤΙΚΩΝ μονοφυσιτών μοναχών στη Συρία
άφθορα λείψανα έχουν να δείξουν και οι γιόγκι...

αλλά όλα τούτα, ΆΓΙΑ ΑΦΘΟΡΑ ΛΕΙΨΑΝΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ, με ΧΆΡΗ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ, ΔΕΝ είναι.

Οι Άγιοι, που όσο ζούσαν με πάσα ταπείνωση, αγάπη
και εγκάρδια εφαρμογή των Εντολών του Χριστού,
διέθεταν πάνω από όλα και πρώτιστα,Ορθή Ομολογία Πίστεως.

Σε αυτούς τους ανθρώπους μετά το θάνατό τους, ο Θεός έδειξε ανάμεσα στα άλλα σημεία
(της θαυματουργίας, των εμφανίσεων κατά τόπους μετά θάνατον, όπως συνέβη κατά κόρον με τον καταφρονεμένο και κατασυκοφαντημένο μέγιστο Άγιο Νεκτάριο...)

φανέρωσε επαναλαμβάνω και την ΜΥΡΟΒΛΥΣΙΑ και αφθαρσία του σώματος,
"δια την ενοικούσαν και εν τοις σώμασιν" αυτών, θείαν Χάριν.

Το σώμα των Αγίων ΜΙΣΟΥΝ οι δαίμονες όσο μισούν και τις ψυχές τους
και βάλθηκαν τώρα στα Έσχατα, να προπαγανδίζουν την καύση των νεκρών
ώστε να αφανίσουν τα εμφανιζόμενα επί του σώματος, υπερφυή σημεία της Χάριτος..

Μας προβληματίζει το γεγονός ότι ο΄γέρων Παίσιος ΔΕΝ διαθέτει τέτοια σημεία ευλογίας και αφθαρσίας επάνω στο σώμα του, ο δε γέρων Πορφύριος έδωσε εντολή να θαφτεί το σώμα του σε ΆΓΝΩΣΤΟ μέρος και ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΙ ΑΝΑΚΟΜΙΔΗ του λειψάνου του ΠΟΤΕ.

Γιατί άραγε; Ολα αυτά, συν το λιβάνισμα των συγκεκριμένων γερόντων αυτών προς τον ΑΙΡΕΤΙΚΟ πατριάρχη Βαρθολομαίο, μας κάνουν εξαιρετικά διστακτικούς στο να δεχτούμε αβλεπτί την διακηρυσσόμενη τόσο βιαστικά και πρωίμως... αγιότητά τους.

Θα χαιρόμασταν να έχουμε εμείς το άδικο και να κάνουμε λάθος.
Προς το παρόν όμως, την όποια διαφήμιση αγιότητος,
των εν λόγω, χωρίς ΕΠΑΡΚΗ στοιχεία,
αμάσητη δεν υπάρχει περίπτωση να την καταπιούμε...

Γι αυτή την επιφυλακτική μας στάση, εσείς μπορείτε να μας βρίζετε όσο επιθυμείτε.
Μας ενδιαφέρει πρωτίστως, του Θεού η γνώμη αγαπητέ.
Δευτερευόντως, η δική σας.

χαλαρωσε είπε...

μια φορα μια αφιερωμενη οργανωσιακια μου ειχε πει για τον αδερφο του Μεσογαιας. ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ. ΑΥΤΟΣ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ.

Χθες ακουγα εναν παπα να μιλαει στο ραδιο. Ελεγε διαφορες μαλακιες και απο κατω τα μαρουλια ποτιζοντουσαν. Και λεει σε καποια αποστροφη. Εγω αν δεν αμφισβητουσα δεν θα ημουνα ιερεας αυτη τη στιγμη. Μπορει να ημουνα γιατρος, δικηγορος ή αστροναυτης λεω, αλλα ιερεας εγινα επειδη αμφισβητησα.
Αυτος δεν ειναι οι-κουμμουνιστης, αλλα του Θεου παιδι.

amethystos είπε...

Παπαριές φίλε.Η απουσία πίστεως θέλει αποδείξεις! Οι παλαιοημερολογίτες είναι δαιμονισμένοι καί όπως σωστά λές μισούν τούς Αγίους. Τί θά πεί μισούν τίς ψυχές τών αγίων; Οι Άγιοι έχουν πνεματικό σώμα, δέν κοιμούνται όρθιοι. Δέν χωρίζει η ψυχή από τό σώμα. Υπαγε οπίσω μας σατανά.

Ανώνυμος είπε...

Και εάν θα υπάγει οπίσω σας ο σατανάς αγαπητέ,
τι άλλο επιθυμείτε να σας προκύψει;

Σοφία είπε...

Γιατί ο Χριστός είπε:"Πάτερ μου,ει δυνατόν εστι,παρελθέτω απ'εμού το ποτήριον τούτο''(η ερώτηση είναι και στους 4);Ευχαριστώ!

amethystos είπε...

10.31 Οχι ο σατανάς. Ποιός τόν χέζει. Εσύ φίλε είσαι ο εκπρόσωπός του. Στό μεθάνιο. Από εδώ τέλος οι παλαιοημερολογίτες.

amethystos είπε...

11.27 Δέν ειπε Πάτερ μου.

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο σας σε ολους σας!
Απο εδω το φερατε, απο εκει το πηγατε, θαψατε την δικη μου ερωτηση, που νομιζω δεν ειναι τοσο ανοητη.

Ειμαι ο 8/11/15 6:52 μ.μ.

Ευχαριστω πολυ!

Ανώνυμος είπε...

Με την ελπιδα οτι θα απαντησουνε οι Παλαιοημερολογιτες στην απορια μου, 6.52 μ. μ.

θετω μια νεα ερωτηση στην γνωστη Παλαιοημερολογιτισσα:

Γραφει με σοβαρο υφος:

"Μας προβληματίζει το γεγονός ότι ο΄γέρων Παίσιος ΔΕΝ διαθέτει τέτοια σημεία ευλογίας και αφθαρσίας επάνω στο σώμα του"

Ας την ενημερωσει καποιος βρε παιδια, επιτελους την ΑΓραμματη και Αγεωγραφητη - οτι ακομα δεν εγινε καποια εκταφή του σωματος του αγ. Παισίου - οπότε θελοντας και μη - δεν ξερουμε - καλη τη πιστη και θελησει - αν δειξει ή δεν δειξει σημαδια αφθαρσιας!

Καλα, τι τους ταιζουνε εκει στο Παλαιο Ημερολογιο;
Δεν εχουνε λιγη κοινη λογικη;

Αλλα να μου πεις, στις προαλλες μας λεγανε οτι υπηρξανε αυτοπτες μαρτυρες σε θαύματα που συνέβησαν πριν γεννηθουνε οι ιδιοι !!!!

Αντε πες και αλλα - τι να περιμενεις απο δαυτους;

amethystos είπε...

7.11 Μάς πήρε τό ποτάμι φίλε μου. Εχεις δίκαιο. Δέν έχουν τίποτε στά χέρια τους. Ξεραμένες συκιές. Μέ τό μίσος δέν αγιάζουμε. Γι' αυτό καί είναι συκοφάντες Αγίων. Δέν έχουμε εμείς δέν έχει κανένας. Ο Κύριος μετά τήν Ανάστασή Του, εμφανίζεται μόνον σ' αυτούς πού τόν αγαπούν, σέ πυρακτωμένες καρδιές. Τό ίδιο καί οι Αγιοί Του. Πώς είναι δυνατόν νά έχουν σημεία οι μισούντες τόν Κύριο, όπως οι παλαιοημερολογίτες καί οι αποτειχισμένοι; Είναι δαιμονισμένοι καί φαίνεται καί από τίς παρεμβάσεις τους στά σχόλια. Ταράζουν καί διαλύουν τά θέματα τής συζητήσεως αποπροσανατολίζοντας. Εδώ στόν χώρο τών σχολίων πήραμε πολλά μαθήματα γιά τόν ανούσιο δαιμονικό λόγο. Ερχονται καί ξεβρακώνονται, μετά συγχωρήσεως. Οι δαιμονικοί άνθρωποι μαζί μέ τήν κρυμμένη τους έπαρση εκδηλώνουν ακόμη καί στόν λόγο τους πορνικότητα. Σάν χαμελαίοντες, κρύβονται προσαρμοζόμενοι στίς ανάγκες τού αποπροσανατολισμού. Τό όνομά τους από τήν εποχή τού Κυρίου είναι λεγεών. Ο Θεός νά φυλάει τούς αγαθούς καί τούς άπειρους, τά εύκολα θύματά τους.