Πέμπτη 4 Ιουνίου 2009

Συμπεράσματα από τον θεολογικό διάλογο της Θεσσαλονίκης

Λίγα “σχόλια”

Έτσι ονόμασε “ Συμπεράσματα” ο καθηγητής Σταμούλης ένα ολιγοσέλιδο κείμενο που κυκλοφόρησε και στο Internet. Δεν ανεφέρθη όμως, ως όφειλε, στα απίστευτα ψεύδη που ακούστηκαν από τους Έλληνες και δεν προειδοποίησε, ως όφειλε, για την ύπουλη στρατηγική του Kasper, που θέλει να μας πιάσει στον ύπνο, όπως πάντα!

Ο κ. Ζηζιούλας, ο πρωτομάστορας του ψεύδους, φαίνεται να δηλώνει: «Καταρχάς υπάρχει φόβος μήπως η Ρώμη επιδιώκει την καθυπόταξή μας». (Σύμφωνα πάντως με το “νέο αγγλικό του βιβλίο”, ο φόβος είναι αυτό το ίδιο το προπατορικό αμάρτημα, δεν είναι τυχαίες οι λέξεις που χρησιμοποιεί).

«Ο φόβος αυτός θα ήταν δικαιολογημένος αν η Ορθοδοξία δεν διέθετε δυνάμεις. Έχει, ωστόσο, ικανές θεολογικές δυνάμεις (εννοεί αυτόν τον ίδιο), διαλέγεται με αυτοπεποίθηση (χωρίς καν φόβο Θεού ως θα όφειλε ένας θεολόγος) και ο λαός μας πιστεύει στην αλήθεια (που του πλασάρουν γιατί κάνει “υπακοή” στους “πνευματικούς” του). Η αλήθεια δεν κινδυνεύει ποτέ από το διάλογο».

Η μόνη αληθινή πλευρά του διαλόγου δυστυχώς είναι η Λατινική! Διότι ενώ ο Βασιλειάδης μας προτρέπει να υπερβούμε την πατερική θεολογία χάριν του διαλόγου, ενώ ο Ζηζιούλας πραγματοποιεί την υπέρβαση, δεν συμβαίνει το ίδιο με τον Κάσπερ. Συνεχίζει να είναι στρατηγικά πιστός στους πατέρες της Δύσεως! Πώς το εξηγείτε αυτό κ. Σταμούλη;

Γράφει στην ομιλία του ο Κάσπερ: «...Τώρα η νεώτερη έρευνα στον Αυγουστίνο απέδειξε ότι δεν μπορεί να ισχύσει πλέον η παραδοσιακή αντίθεση ανάμεσα στην αυγουστίνεια-δυτική και την καππαδοκική-ανατολική διδασκαλία της Τριαδολογίας. Δυστυχώς τα αποτελέσματα της ανωτέρω έρευνας δεν είναι ακόμη γνωστά στην Ανατολή»! (Πρόσταξε πασά μου τον δούλο σου).

Ποια είναι αυτή η περιβόητη έρευνα; Του Rοland Kany: “Η τριαδολογία του Αυγουστίνου”, Tübingen 2007. Μαθητού του Kasper! Ο κύριος Kasper ήρθε με τα όπλα του στην συνάντηση και ο κ. Ζηζιούλας και ο κ. Βασιλειάδης μάλλον προσήλθαν και αυτοί με τα ίδια όπλα του Kasper!

Στην εισαγωγή του βιβλίου R. Kany διαβάζουμε: «Το De Trinitate είναι το έργο με την πιο βαθειά σκέψη στην χριστιανική θεολογία»!

Τα λέει αυτά ο Kasper σε μία παράδοση η οποία διαθέτει θεογνωσία! Θεογνωσία παρακαλώ! Και δεν ξύνει τον κρόταφό της για να κατεβάσει ιδέες περί Αγίας Τριάδος! Που είναι η δύναμή σου κ. Ζηζιούλα; Στον ύπνο σου; Είναι γνωστό σε όλους πως στα χέρια σου η ορθόδοξη θεολογία βρίσκεται σε πλήρη “αδυναμία”!

Γιατί κ. Σταμούλη δεν υπερβαίνουν και οι Λατίνοι τους πατέρες τους και πρέπει να τους υπερβούμε μόνον εμείς, όπως μας παροτρύνει ο πολιτικάντης ο κ. Βασιλειάδης;

Νά τι λέει όμως ο κ. Τσελεγγίδης: «Για αλλού ξεκινήσαμε και αλλού πηγαίνουμε, χωρίς να το καταλαβαίνουμε, όταν δεν ακολουθούμε τα χνάρια των Αγίων Πατέρων».

Στο διάλογο με τους Καθολικούς εγκαινιάστηκε μια άλλη μη Πατερική πορεία, με αναπόφευκτη συνέπεια τώρα «να πηγαίνουμε αλλού, και ας το καταλαβαίνουμε».

Ο κ. Βασιλειάδης, μεγάλος Μαρξιστής που υποδύεται τον Χριστιανό, βάφτισε το πρωτείο του πάπα, πρωτείο δικαιοδοσίας! Και πιστός στον άγνωστο θεό του μας εξυβρίζει αδιάντροπα «πρόκειται για διαφορετική ερμηνεία κάθε πρωτείου». Όλα είναι σχετικά, Ιστορικιστικά! Μην παθαίνετε! Be cool. Στο ίδιο πνεύμα μας προετοιμάζει και ο κ. Ζηζιούλας «Κανείς δεν μας υποχρεώνει να συμφωνήσουμε σχετικά με το πώς αντιλαμβάνεται κανείς το πρωτείο του πάπα».

Δηλαδή η αναγνώριση του πρωτείου είναι αποφασισμένη. Μας λέει ο δυνατός: Θυσίασε στα είδωλα, σώσε την οικογένειά σου, προστάτεψε τα παιδιά σου, το σπίτι σου, αλλά εσωτερικά να προσεύχεσαι, Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησον με τον αμαρτωλό, βοήθει μοι τη απιστία! Έτσι κι' αλλιώς ο Θεός είναι φιλάνθρωπος!

Ελπίζω να γνωρίζουμε όλοι μας την πηγή αυτών των λογισμών!

Και ερχόμαστε στα δραματικά στοιχεία του διαλόγου! «Ο διαχωρισμός των δύο εκκλησιών είναι ένα από τα κρισιμότερα ζητήματα της εποχής και η αιτία του, το σχίσμα είναι το τραγικότερο γεγονός στην ιστορία της εκκλησίας».

Δυστυχώς δεν ακούει κανείς! Στην Ελλάδα ακόμη και ο τίτλος του καθηγητού πανεπιστημίου δεν υπόσχεται ούτε νοημοσύνη ούτε κοινό Νου! Λέει ο κ. Ζηζιούλας λοιπόν πως οι Εκκλησίες είναι δύο. Αυτό λέει ο δυνατός! Η Εκκλησία, την οποία υπηρετεί, δεν έχει κεφαλή της τον Κύριο, ζει με τον τρόπο της Αγίας Τριάδος, βάσει της Αναλογίας του Ακινάτη, επομένως μας λέει: Με το σχίσμα, λόγω της αναλογίας υποφέρει και η Αγία Τριάδα, για την αγάπη του θεού ρε γαμώτο ας μην παρατείνουμε αυτή την αγωνία της αγάπης! Ας υποχωρήσουμε για την αγάπη! Ας μην αρνηθούμε την αγάπη μεταξύ Χριστιανών! Πώς θα μεγαλώσουν τα παιδιά;

Παρότι άγαμος ο κ. Ζηζιούλας γνωρίζει πολύ καλά τα ψέματα που λένε οι σύζυγοι μεταξύ τους! Και μιας λοιπόν οι Εκκλησίες είναι δύο για να ζουν ζευγαρωμένες, κ. Ζηζιούλα, ποια είναι η γυναίκα και ποιος ο άνδρας; Ή μήπως θα είναι πλατωνικός ο γάμος; Για να ξέρουμε τί μας περιμένει και να μην διαμαρτυρόμαστε!

Χωρίς να μας φτάνουν τα ψέματα των θεολόγων, έχουν προστεθεί στο παιχνίδι και οι δημοσιογράφοι! Η Μαρία με τα κίτρινα, τα βλέπει όλα επιτυχημένα και η ένωσις θα επιτευχθεί και θα γίνουν μεγάλες τελετές, θα βγουν υπέροχες φωτογραφίες και οι εφημερίδες μας θα ζήσουν καλά και εμείς καλύτερα!

Να είμαστε όλοι καλά!

Αμέθυστος

Το κείμενο που σχολιάσαμε έχει αναρτηθεί στην διεύθυνση
http://religiousnet.blogspot.com/2009/06/to.html

1 σχόλιο:

Haris Andreopoulos είπε...

Αξιότιμε Κύριε,

σας παρακαλούμε, σεβόμενος τη στοιχειώδη, άμα δε και ορθοδοξοτάτη (ή διαφωνείτε;) δημοσιογραφική δεοντολογία της παραπομπής σε πηγές όταν αναφέρεσθε σε δημοσιεύματα άλλων, να αναφέρετε την πηγή εκ της οποίας αρύεσθε των σχολιασμών σας
ως π.χ. ο εν λόγω σχολιασμός για τα "Συμπεράσματα από τον θεολογικό διάλογο της Θεσσαλονίκης"

Σας ευχαριστούμε για τη κατανόησή σας.