Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Στοχασμός στην Ορθόδοξη Θεολογία

Kamień namaszczenia, Bazylika Grobu Pańskiego  
Πρωτοπρ. Ιωάννου Σ. Ρωμανίδου (+)
Μέρος Πρώτον: Στοιχεία Ορθοδόξου ανθρωπολογίας και Θεολογίας


52. Στοχασμός στην Ορθόδοξη Θεολογία
Στην Ορθόδοξο θεολογία όμως υπάρχει και στοχασμός, όπως ακριβώς υπάρχει στοχασμός και στις θετικές επιστήμες. Στις θετικές επιστήμες ο κάθε ερευνητής, για να προχωρήση στην έρευνά του, προβάλλει συνεχώς υποθέσεις και δεν τολμάει να υιοθετήση τις υποθέσεις αυτές και να τις μεταβάλη σε αξιώματα, πριν ελεγχθή η ορθότητά τους από την εμπειρία, δηλαδή την εμπειρική γνώσι με βάση τις επιστημονικές μεθόδους. Στις θετικές επιστήμες δεν θα μπορούσε να υπάρξη πρόοδος, αν δεν υπήρχε ο στοχασμός επάνω στις κτηθείσες γνώσεις. Με βάσι αυτόν τον στοχασμό οι επιστήμονες δημιουργούν θεωρίες και προβάλλουν υποθέσεις, τις οποίες εν συνεχεία ελέγχουν με την παρατήρησι και το πείραμα αν είναι ορθές.
Ο στοχασμός όμως, που υπάρχει στην Ορθόδοξο Θεολογία, συνεχώς λιγοστεύει όσο κανείς προχωρεί στην θεογνωσία, διότι ο στοχασμός αυτός ελέγχεται και περιορίζεται συνεχώς υπό το φως της αποκαλύψεως της δόξης του Θεού. Οι στοχασμοί και οι υποθέσεις αντικαθίστανται από την γνώσι. Προχωρώντας κανείς από την κάθαρσι στον φωτισμό, ο στοχασμός μειώνεται. Πλήρης κατάργησις του στοχασμού συμβαίνει όταν ο άνθρωπος φθάση στην θέωσι όταν δηλαδή αντικρύση την ίδια την Αλήθεια, η οποία του αποκαλύπτεται και η οποία είναι ο ίδιος ο Θεός.
Η Παράδοσις της Εκκλησίας παραμένει αναλλοίωτη δια μέσου των αιώνων, όσον αφορά στην αποκάλυψι του Θεού στον άνθρωπο. Και τούτο, διότι η αποκάλυψις του Θεού στον άνθρωπο είναι η ίδια δια μέσου των αιώνων. Ήτο και είναι πάντα η ίδια, σε όλους τους θεούμενους από την εποχή του Αδάμ μέχρι τώρα. Όλοι οι θεούμενοι (Προφήτες, Απόστολοι, Άγιοι), δέχονται την ίδια εμπειρία εν Αγίω Πνεύματι κατά την θέωσι, όταν δηλαδή τους αποκαλύπτεται ο Χριστός. Η μόνη διαφορά σε αυτήν την εμπειρία είναι ότι στην Παλαιά Διαθήκη ο Χριστός αποκαλύπτεται άσαρκος, ως ο Μεγάλης Βουλής Άγγελος, ενώ στην Καινή Διαθήκη, όπου μεσολαβεί η Ενσάρκωσις του Λόγου στο πρόσωπο του Χριστού, ο Χριστός αποκαλύπτεται με την δεδοξασμένη Του ανθρωπίνη φύσι, κατά ανάλογο τρόπο με εκείνον που αποκαλύφθηκε στο όρος Θαβώρ στους τρεις Αποστόλους.
Αυτά σημαίνουν ότι στην Ορθόδοξη Θεολογία η γνώσις περί του Θεού απλώς επιβεβαιώνεται επανα-αποκαλυπτομένη στους θεουμένους της κάθε εποχής. Η γνώσις αυτή, η αποκάλυψις του Θεού στον άνθρωπο, είναι πάντα της αυτής φύσεως, έχει όμως διαβαθμίσεις, δηλαδή διαφορετικό βαθμό πληρότητος στον κάθε θεούμενο. Όταν ο Θεός αποκαλύπτεται σε έναν άνθρωπο, αποκαλύπτεται στο μέτρο που ο Θεός θέλει και που ο συγκεκριμένος άνθρωπος μπορεί να δεχθή, να χωρέση, την αποκάλυψι του Θεού. Ο μέγιστος βαθμός αποκαλύψεως του Θεού στον άνθρωπο είναι εκείνος της Πεντηκοστής. Τότε το Πνεύμα το Άγιον ωδήγησε τους Αποστόλους «εις πάσαν την αλήθειαν».

πηγή trelogiannis
 ΣΧΟΛΙΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΙΛΟ Α.Μ.
Θεολογια μαλιστα για πονηρους αθεους. Με αποδεκτες τελειως αδιαφορους πιστους. Με κορυφαια την λογικοφανη θεωρια οτι η εκκλησια ειναι πανω απο τους μεμονομενους Αγιους. Χρυσοστομο, Κοσμα Αιτωλο, Νεκταριο, Φωτιο, Μ.Ευγενικο κλπ. Τιμαμε λεει την αγιωσυνη τους αλλα δεν ηταν και αλαθητοι. Η εκκλησια - δηλαδη αποκλειστικα οι εν ζωη προκαθημενοι θελουν να πουν - ειναι αλαθητη. Αυτο το ανηκουστο μεχρι λιγα χρονια πριν ειναι το πρωτο βημα.. Το δευτερο και τολμηροτερο βημα - για αυτο δεν πρεπει ποτε να περασει το πρωτο - θα ειναι να βγαλουν μεμονομενους Αγιους και τους Αποστολους. Δηλαδη τους συγγραφεις της Κ.Διαθηκης. Ετσι μεμονομενος ο Ματθαιος, ο Ιωαννης κλπ. Το τριτο θα ειναι να αμφισβητηθει ευθεως απο καθεδρας η πατροτητα των 27 βιβλιων της Κ.Διαθηκης. Οποτε και η επι του Ορους ομιλια ακομη ξεκρεμαστη και αυτη. Και ετσι οχι μονο συλλειτουργα με τον Παπα αλλα και με τους Μορμονους . Αφου προς οφελος της δηθεν εκκλησιας - δηλαδη των εν ζωη προκαθημενων που μονοι τους μαγειρευουν ποιοι θα βγουν - θα πεσει η αυθεντια και των Πατερων ιδιως των μεγαλων του βυζαντιου, οι νεοτεροι θα ειναι ευκολη πια υποθεση και μετα η μεγιστη αυθεντια του ιδιου του Χριστου. Αφου οπως ειπε ο Ναυπακτου - σε αυτο θα τριξαν τα κοκκαλα του Ρωμανιδη - η εκκλησια μπορει να μετατρεπει και το ιδιο το ευαγγελιο αφου ειναι πιο πανω απο αυτο. Μελη της λεει το γραψαν. Και επειδη δεν θα προτεινουν δημοψηφισμα απο ολα τα μελη της εκκλησιας οι τωρινοι μητροπολιτες πιο πανω απο τον Λουκα τον Παυλο τον Ματθαιο κλπ κλπ κλπ. Στο τελος με τετοιες ευσεβοφανεις θεωριες θα φερουν για συλλειτουργο και καμια λεσβια λουθηρανη επισκοπο και οποιος διαμαρτυρηθει ενω οι ιδιοι θα συλειτουργουν με προτεσταντες θα τον βγαλουν προτεσταντιζοντα. Α.Μ. 
Υ.Γ Οντως οφειλω συγνωμη στον μακαριστο Ρωμανιδη γιατι για αυτο το τερατωδες οτι η εκκλησια ειναι πιο πανω απο Αγιους και ευαγγελιο δεν φταιει καθολου. Ας κανουν κατι οι τωρινοι αρχιμανδριτες και ηγουμενοι γιατι τους απλους λαικους θα τους βγαλουν καλβινιζοντες και αλλα τετοια.
 Υ.Γ 2 Κανεις δεν μπορει να με πεισει οτι δεν ειναι τερατωδης η θεωρια του Ναυπακτου οτι η ιεραρχια της εκκλησιας εν 21ο αιωνα ειναι πανω απο την Αγια Γραφη. Αυτο προεξοφλει ακομη και επισημη αλλοιωση της. 
Αμέθυστος

1 σχόλιο:

ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

Η θεοπτία,η θεωρία είναι εκτός πολιτισμού και κόσμου (του).Δεν υφίσταται συγκρίσιμο μέγεθος μεταξύ των.Δεν υφίσταται αναλογία μεταξύ κτιστού φωτός και ακτίστου.Η θεωρία Του είναι φύσει και θέσει αδύνατο να ηττηθή και υποχωρήση έναντι του κενού και του στείρου γράμματος της διοίκησης,των επιτελείων της διοίκησης,της Ιεραρχίας της και του ευσεβισμού της,του φαρισα'ι'σμού.