Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στη Ρόδο.Σε συναγερμό οι πυροσβεστικές δυνάμεις



Απειλήθηκαν οικισμοί- Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δημοτικές ενότητες νότιας Ρόδου και Λίνδου – Καλύτερη εικόνα από τα πύρινα μέτωπα σε Κρήτη και Σέριφο
Συνεχίζονται οι μάχες με τις φλόγες σε Ρόδο, Κρήτη και Σέριφο, που απείλησαν κατοικημένες περιοχές το βράδυ του Σαββάτου.
Σε εξέλιξη παραμένει η φωτιά στη Ρόδο, η οποία μαίνεται σε δάσος στην περιοχή της Ίστριας, νότια του νησιού, όπου μετά την ολονύχτια μάχη με τις φλόγες οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύθηκαν με το πρώτο φως της ημέρας.
Στο σημείο έχουν σπεύσει και επιχειρούν 35 πυροσβέστες, 74 άτομα πεζοπόρο, 21 οχήματα, 7 οχήματα ΟΤΑ, 3 βυτιοφόρα, 5 μηχανήματα, ενώ ρίψεις νερού πραγματοποιούν 1 ελικόπτερο και 6 καναντέρ.
Στον πύρινο μέτωπο βρίσκεται και υπαρχηγός της Πυροσβεστικής, Βασίλης Παπαγεωργίου, ενώ εντός της ημέρας αναμένεται ενίσχυση από την Κεντρική Μακεδονία.
Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κήρυξε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τις Δημοτικές Ενότητες Νότιας Ρόδου και Λίνδου, μετά από την εισήγηση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, καθώς οι πύρινες γλώσσες απείλησαν κατοικημένες περιοχές.
Μεγαλύτερος κίνδυνος υπήρξε για το χωριό Βατί και για τους κατοίκους των περιοχών Γεννάδιου, Λαχανιά και Προφυλιών καθώς η φορά των ανέμων κατεύθυνε προς εκείνες τις περιοχές τη φωτιά.
Αρκετοί κάτοικοι από τα γύρω χωριά έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, ενώ η πυρκαγιά έκαψε ένα σπίτι στα περίχωρα του χωριού Ίστριος, ο ιδιοκτήτης του οποίου  απουσίαζε και δύο αποθήκες.
Στην Κρήτη υπό μερικό έλεγχο τέθηκε στις 6 σήμερα το πρωί η μεγάλη φωτιά που καίει από το Σάββατο στην ευρύτερη περιοχή της Πόμπιας, στο δήμο Φαιστού.
Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε χορτολιβαδική έκταση χθες το μεσημέρι και στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν αυτή την ώρα 43 πυροσβέστες, 19 οχήματα, 15 άτομα πεζοπόρο, 6 οχήματα ΟΤΑ και 2 ελικόπτερα.
Η φωτιά έκαψε θερμοκήπια και καλλιέργειες, ενώ οι φλόγες απείλησαν και σπίτια, φθάνοντας μέχρι τις αυλές τους. Οι καμπάνες στο χωριό Αντισκάρι χτύπησαν προκειμένου να απομακρυνθούν οι κάτοικοι, ενώ κινδύνεψε και ο οικισμός Πηγαϊδάκια.
Καλύτερη είναι η εικόνα από το πύρινο μέτωπο στη Σέριφο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική.
Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε χθες σε χαμηλή βλάστηση, στην περιοχή Αγία Μαρίνα και απείλησε κατοικίες του οικισμού Μεγάλο Λιβάδι.
Ο οικισμός Κουταλάς και Μεγάλο Λιβάδι εκκενώθηκαν προληπτικά, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έχει καεί ένα σπίτι και ένα παλιό διοικητήριο (στον οικισμό Μεγάλο Λιβάδι).
Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν αυτή την ώρα  επίγειες δυνάμεις με 6 πυροσβέστες και 9 άτομα πεζοπόρο τμήμα, τρία οχήματα, ένα όχημα ΟΤΑ, ένα ιδιωτικό βυτιοφόρο, ένα ελικόπτερο και έξι καναντέρ.
Η φωτιά στη Σέριφο, είχε καταρχήν ξεσπάσει την Πέμπτη, είχε τεθεί υπό έλεγχο, αλλά αναζωπυρώθηκε εξαιτίας δυνατών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: