Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Άλλο πνευματικός και άλλο γέροντας.




Πολλές φορές ενώ μιλάμε για τον Χριστό χάνουμε τον Χριστό, ενώ ομιλούμε για τον Σταυρό, απέχουμε από τον δικό μας προσωπικό σταυρό, αρνούμαστε να τον σηκώσουμε και βαδίσουμε πίσω από τον Χριστό.
Ενώ πηγαίνουμε σε κάποιον πνευματικό πατέρα για να συμφιλιωθούμε με τον Θεό διαμέσου του μυστηρίου της Εξομολογήσεως τελικά συνδεόμαστε με το πρόσωπο του πνευματικού και στο περιθώριο αυτής της σχέσης βάζουμε και το πρόσωπο του Χριστού. Αυτό είναι λάθος.
Εργασία του πνευματικού είναι να οδηγήσει τον εξομολογούμενο στον Χριστό, στην αποκατάσταση της σχέσης τους και όχι να τον κάνει οπαδό του. Κάτι που δυστυχώς παρατηρείται.

Και πολλές φορές ο πνευματικός δεν το κάνει επίτηδες, ίσως συμβαίνει και άθελά του.
Νομίζω συμβαίνει το εξής: Ο πνευματικός πατέρας ομιλεί όμορφα, διδάσκει, εξομολογεί, και οι άνθρωποι που έχουν καταθέσει σ’ αυτόν τον πόνο τους και τα αμαρτήματά τους και έχουν βρει πλέον στον λόγο του παρηγοριά και ειρήνη στην καρδιά τους, αρχίζουν να συνδέονται μαζί του σε τέτοιο βαθμό που να υπάρχει μία εξάρτηση απ’ αυτόν, μία εξάρτηση όμως άρρωστη, μία εξάρτηση που δεν αρμόζει στην σχέση πνευματικού και εξομολογούμενου.
Φτάνει στο σημείο κάποιος ο οποίος τρέφει μεγάλο σεβασμό, αγάπη στο πνευματικό του να τον ρωτά τί χρώμα να πάρει το αυτοκίνητο που θα αγοράσει, εάν κάνει να αγοράσει αυτοκίνητο ή όχι, πως να βάψει το σπίτι του, ή κάποιο παιδί ρωτά πού έχει ευλογία να δώσει πανελλήνιες, τί να σπουδάσει.
Εάν λοιπόν ο πνευματικός δεχτεί τέτοιες ερωτήσεις θα πρέπει αμέσως να καταλάβει ότι το πνευματικό του τέκνο έχει συνδεθεί μαζί του με έναν τρόπο που έχει περάσει τα εσκαμμένα, δηλαδή πρέπει ο πνευματικός να αντιληφθεί ότι το πνευματικό του τέκνο ναι μεν από σεβασμό προς το πρόσωπό του, τον ρωτά τέτοια πράγματα αλλά ο ίδιος θα πρέπει να του δώσει να καταλάβει ότι δεν είναι σε μοναστήρι όπου ο μοναχός παίρνει την ευλογία από τον ηγούμενο-γέροντας για να πράξει κάτι, αλλά είναι ένας λαϊκός που ζει στον κόσμο που συνεπάγεται ότι έχει και κάποιες υποχρεώσεις. Δεν μπορεί να ρωτά τον πνευματικό του εάν θα επενδύσει σε μία δουλειά και να μην ρωτά την γυναίκα του....
 Άλλο είναι ο πνευματικός στον κόσμο και άλλο ο γέροντας και ηγούμενος σε ένα μοναστήρι.
Στην Ενορία έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους που ζουν στον κόσμο, που έχουν οικογένειες κτλ. Στο μοναστήρι έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους οι οποίοι ελεύθερα έχουν υποταχθεί στο θέλημα του γέροντός τους, έχουν μεταμορφώση το θέλημά τους στο θέλημα του γέροντά τους. Έχουν αφεθεί- όχι σαν άβουλα όντα, αλλά με επίγνωση- στην μακαρία υπακοή.
Άλλο είναι λοιπόν η εξομολόγηση και η πνευματική καθοδήγηση στον κόσμο και άλλο η υπακοή ενός μοναχού στο μοναστήρι.
Ο πνευματικός πατέρας που βλέπει ότι υπάρχει η τάση από κάποιο πνευματικό του τέκνο να εξαρτάται σε απόλυτο βαθμό από τον λόγο του θα πρέπει με διάκριση να του εξηγήσει ότι άλλη είναι η σχέση πνευματικού και εξομολογούμενου και άλλη γέροντα και υποτακτικού.
Εάν βεβαίως ο άνθρωπος αυτός διακατέχεται από αυτήν την πνευματική δίψα για υπακοή, μπορεί να πάει σε κάποιο μοναστήρι και να ζήσει εκεί ως υποτακτικός.
αρχιμ.Παύλος Παπαδόπουλος 
 

16 σχόλια:

ΟΔΗΓΟΣ είπε...

Εγω περιμενα απο την νεο- ημερολογιτικη οικουμενιστικη σχισματικη παραταξη των αποτειχισμενων μονο απο την αιρεση των οικουμενιστων  να δωσει μια απαντηση αλλα ματαια περιμενω να μου πουν για την συναξη κληρικων εαν εχει εγκυρα η ακυρα μυστηρια. Ποτε δεν προκειται να απαντησουν  διοτι τα κανανε σαλατα σαν την παρασυναγωγη, παραταξιακη, συνοδο των Γ.Ο.Χ. καλλινικου γινανε, που ενωθηκε με τους κυπριανιτες και  δεν ξερουν και αυτοι τι να πουν και τι να πιστευουν για τα μυστηρια των οικουμενιστων.
Η δικη μου γνωμη ειναι αντιγραφη απο τα πρακτικα των Ιερων Συνοδων και της Πραξεως της Εκκλησιας.
Τα μυστηρια της συναξεως κληρικων ειναι εγκυρα και δυνατα εφοσον εχουν κανονικη Αποστολικη διαδοχη,  αλλα  ειναι δυναμει αιρετικοι και σχισματικοι διοτι  δεν εχουν καταδικαστει ονομαστικα  απο Ορθοδοξη Συνοδο και Αγια, δηλαδη  ειναι ακριτοι προ συνοδικης εξετασεως. Οταν η επισκοπικη ηγεσια των αποτειχισμενων απο την κοινωνια των οικουμενιστων και των  παραταξιακων  συγκροτησει Ορθοδοξη Συνοδο εν Αγιω-Πνευματι  και  εξετασει τους αμετανοητους αιρετικο-σχισματικους  υποδικους καινοτομους οικουμενιστες   και  τους  καταδικασει  ονομαστικα και στις θεσεις που κατεχουν σημερα  βαλει  Ορθοδοξους  τοτε πια θα ειναι  κεκριμενοι και ενεργεια αιρετικοι και σχισματικοι με ακυρα και ανυποστατα μυστηρια ασχετως απο την ιεροσυνη που εχουν και  μενει για παντα.  Αλλα οσοι γνωριζουν οτι η συναξη κληρικων εχει κοινωνια με ολους τους αιρετικους και σχισματικους οικουμενιστες εαν δεν αποτειχιστουν απο την κοινωνια τους, ενω ειναι υποχρεωμενοι, θα κολαστουν μαζι με τους οικουμενιστες απο την μολυνση, διοτι δεν πηγανε μονο οι αιρετικοι στην κολαση αλλα και αυτοι που συγκοινωνουσαν μαζι τους.
Η εκκλησιαστικη κοινωνια προ συνοδικης διαγνωσεως με τους ακριτους   μολυσμενους και δυναμει  αιρετικο-σχισματικους οικουμενιστες  κολαζει ολους αυτους που εχουν γνωση επι του θεματος, ασχετως απο την εγκυροτητα των μυστηριων των υποδικων καινοτομων. Συνοδικα δικαιωματα και υποχρεωσεις  εχει η μονο η  επισκοπικη ηγεσια των αποτειχισμενων   του Ομολογιακου  Ακαινοτομητου Πληρωματος της Ορθοδοξου Εκκλησιας οταν συγκροτησει   Αγια και Ορθοδοξη Συνοδο   για την εξεταση,την διαγνωση, την δικη, την καταδικη, τις καθαιρεσεις,  τα επιτημια των αιρετικων, σχισματικων, και παρασυναγωγων, τις χειροτονιες των νεων Ορθοδοξων Επισκοπων και την κριση για τα ανυποστατα και ακυρα μυστηρια των κεκριμενων και ενεργεια κακοδοξων σφαλλομενων ποιμενων και οχι οι μεμονομενοι αποτειχισμενοι Πατερες προ συνοδικης διαγνωμης.

amethystos είπε...

Ακου φίλε η εγκυρότης τών Μυστηρίων ανήκει στόν Κύριο καί αφορά τούς χριστιανούς. Εσύ δέν είσαι χριστιανός καί δύσκολα μπορείς νά γίνεις μέ τόσα τείχη πού έχεις κτίσει γύρω σου. Οι αποτειχισμένοι δουλεύουν υπέρ τόύ οικουμενισμού καί είναι πιό δαιμονικοί από τούς αιρετικούς. Θά μπορούσα νά εξηγήσω τούς λόγους μου αλλά είναι σαφώς μάταιο, διότι έχεις ήδη πουλήσει τά πρωτοτόκια.

Ανώνυμος είπε...

Αμεθυστε αυτα που σου λεει ο ανθρωπος ειναι απο τους Πατερες της Εκκλησιας, γιατι δεν τα καταλαβαινεις τοσο πολυ μολυνθηκες απο την σατανομασονικη ριζα των οικουμενιστων???

Ανώνυμος είπε...

"Η εκκλησιαστική κοινωνία με τους μολυσμένους..κολάζει όσους έχουν γνώση.."
Να το αναλύσουμε λίγο.Ολοι είναι μολυσμένοι..ΟΛΟΙ..γιατί ο Βαρθολομαίος μνημόνευσε Πάπα.Δηλ. όλοι οι χριστιανοί και όλα τα Πατριαρχεία είναι πλέον αιρετικοί, μολυσμένοι, κολασμένοι και όπως λέει και κάποιος παλαιοημερολογίτης σε ομιλίες στο youtube είναι "αναθεματισμένοι, αφορισμένοι, καταραμένοι".

Το αμέτρητο πλήθος που βλέπει ο Ιωάννης στην Αποκάλυψη που έρχεται από την μεγάλη θλίψη "ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΦΥΛΗ ΚΑΙ ΓΛΩΣΣΑ", και δοξάζει τον Κύριο ενώπιον του θρόνου..που ακριβώς βρίσκεται?
Μ.Π.

amethystos είπε...

Ας ακούσουμε λοιπόν τούς Πατέρες τής Εκκλησίας. Γιατί μέχρι τώρα ακούμε τίς παπαριές τού πατέρα του. Περιμένουμε.

amethystos είπε...

Σάν εκκλησιαστική κοινωνία νοείται η κοινωνία μέ τον Χριστό. Οχι η κοινωνική σχέση μεταξύ μας, ούτε ο ηλεκτομαγνητισμός τού κάθε ανθρώπου. Μιλάμε γιά βαρειές κακοδοξίες. Είναι όλοι τους οργανωσιακοί, οι περισσότεροι είχαν γιά δάσκαλό τους τόν Γιανναρά καί οι θεολογούντες τόν Αγουρίδη. Είναι γή ποτισμένη μέ κακοδοξία, μέ προτεσταντισμό. Καί τό μεγαλύτερο κακό πού κάνουν είναι μέ τίς γραφές. Ο στολισμός τών κακοδοξιών τους μέ αποσπάσματατα τά οποία υποτίθεται ότι αποδεικνύουν τίς θέσεις τους. Απαιτώντας μάλιστα τά δικά σου αποσπάσματα γιά αντιπαράθεση. Αυτή η τακτική χρησιμοποιήθηκε από τούς παπικούς εναντίον τών Βυζαντινών στήν Φλωρεντία. Κατακερματίζουν λοιπόν τά Ευαγγέλια καί βάζουν τό κάθε κομμάτι νά αντιμάχεται τά άλλα. Κατά τήν δαιμονική μέθοδο τού διαίρει καί βασίλευε. Καταστρέφοντας τοιουτοτρόπως όλες τίς πηγές φωτισμού καί χάριτος. Τώρα καταστρέφονται οι τελευταίες. Οι κανόνες. Μειώνοντάς τους σέ έναν.

Unknown είπε...

"Το αμέτρητο πλήθος που βλέπει ο Ιωάννης στην Αποκάλυψη που έρχεται από την μεγάλη θλίψη "ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΦΥΛΗ ΚΑΙ ΓΛΩΣΣΑ", και δοξάζει τον Κύριο ενώπιον του θρόνου..που ακριβώς βρίσκεται?
Μ.Π."

Οτι απορία εχετε, γιατι δεν ρωτατε εμενα;
Μα τους εχω φαει στην μάπα τόσα χρονια - τους ξερω απο εξω και ανακατωτα!

Αν ρωτησεις αυτο ακριβως την Παλαιοημερολογιτισσα, θα σου απαντησει:

"Μα στο μελλον θα επικρατησει η δικη μας εκκλησια, του Παλαιου Ημερολογιου σε ολον τον κοσμο, οι ΓΟΧ θα γινουνε η κυριαρχη Πιστη - τότε ολοι θα τους ακολουθησουνε, να απο που προκύπτουνε"!

Παρακαλω, για παρόμοιες απορίες να απευθύνεστε στο Κατσαριδοκτονο!

Ανώνυμος είπε...

Αδελφέ συμφωνούμε όλοι πάνω σ' αυτό, υπάρχει η θεωρία των "εκλεκτών" και της "φυλετικής καθαρότητας", "μη μολυσμού", και κυρίως της ΑΥΤΟΔΙΚΑΙΩΣΗΣ αποκλειστικά επειδή είσαι μέλος μιας ομάδας...αυτά είναι χαρακτηριστικά ΑΙΡΕΣΗΣ.
Ακούμε δηλ. ένα λόγο του τύπου "να μην πεθάνω μέσα στην αίρεση του οικουμενισμού και ας είμαι ο χειρότερος άνθρωπος.."..άρα ο στόχος επιτευχθηκε είμαι εντάξει.
Εσύ λοιπόν που "τους έφαγες στη μάπα" όπως λες, και τα ξέρεις αυτά..γιατί να χαλάς την διάθεσή σου και να ασχολείσαι τόσο πολύ?
Υπάρχει περίπτωση να αλλάξεις τη γνώμη του άλλου?
Εγώ το λέω για καλό δικό σου και όχι για να υποστηρίξω τους παλαιοημερολογίτες.
Μ.Π.

Unknown είπε...

Μπερδεύτηκες - σε λαθος αναρτηση εστειλες το σχολιο σου.
Δεν πειραζει, συμβαινουνε αυτα, ανθρωπινα!

Unknown είπε...

Γραφει μια χριστιανή σε καποιον αναγνωστη:

"είχα γράψει ένα μεγάλο μήνυμα να σου στείλω...αλλά με πρόλαβες
κάτι έχει στραβώσει
δεν πειράζει, ΕΤΣΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ
εχω μαθει να Τον εμπιστεύομαι ΑΠΟΛΥΤΑ, ΣΕ ΟΤΙ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙ
και στα εμπόδια ΤΟΝ ΑΓΑΠΩ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΠΟΛΥ"

Να σε κανουνε να 'μισησεις' την 'πίστη σου'! "Τον Θεόν σου"!

Καπηλεύεται τον Θεόν για να δικαιολογησει για ποιο λογο δεν θα επικοινωνησει μαζι σου!

Π.χ.:
Μια γυναικα ειναι ερωτευμενη μαζι μου. Εγω ομως - για ασημαντο λογο - θελω να την αποφυγω.
Τι σκαρφιζομαι ΩΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΚΑΙ ΛΕΩ;

"κατι δεν μου καθεται καλα μαζι σου. Παρε μια χυλοπιτα. Και μην με ξανα-ενοχλησεις! Εγω αγαπαω τον θεόν, και παντοτε σε τετοιες περιπτωσεις ο Θεός μου δειχνει τον σωστο δρομο, και αυτο με δενει ακομα περισσοτερο μαζι Του! Οταν απορριπτω κοσμο και γυρναω την πλατη μου, μετά παντοτε δενομαι ακομα περισσοτερο με τον θεόν μου - ποσο πολυ τον αγαπαω"

Τραλαλα - ΕΧΟΥΜΕ ΦΤΙΑΞΕΙ ο καθενας μου φαινεται ΜΙΑ ΤΟΣΟ ΑΡΡΩΣΤΗΜΕΝΗ "θεολογια" στο μυαλο του!

Δεν θελεις να στειλεις σε καποιον ενα κειμενο που το ειχες υποσχεθη;
Μην το στελνεις!
Χρειαζεται να ανακατεψεις την αγαπη σου στον Κυριον;
Αγαπας τον Κυριον επειδή σε προστατεψε απο ενα φοβερο ολισθημα;
Και αυτο ειμαι εγω;
ΤΟ μεγαλο λαθος ειμαι εγω;

Γιατι χρησιμοποιουμαι τον Θεόν για να μειωσουμε τον άλλον;

Αυτο λεγεται Νεο-Ορθοδοξη Θεολογια;

Θελουμε πολυ δουλεια!!!

ΤΕΛΙΚΑ ΟΙ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ στην ΕΛΛΑΔΑ εχουνε διαλυσει τα παντα - δεν εχουνε αφησει τιποτα ορθιο - και κανείς δεν τολμά να πει κουβεντα!

Ανώνυμος είπε...

Απάντησα σε αυτό που είπες, που είναι το μπέρδεμα?
και ξαναλέω.. όταν ξέρουμε το αποτέλεσμα, τι νόημα έχει να συνεχίζουμε κάτι?
Σχετικά με τη "συμμετοχή" αυτό μπορεί να γίνει όταν τα συγκεκριμένα γεγονότα που αναφέρθηκαν είναι γνωστά..αν δεν είναι γίνεσαι αδιάκριτος.
Μ.Π.

Unknown είπε...

Μια διευκρίνηση:
ΕΜΕΝΑ ΔΕΝ ΜΕ ΠΕΙΡΑΖΕΙ να μου μιλατε ετσι.
ΑΝΤΕΧΩ!
ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΓΙΑΤΙ, αλλα τουλαχιστον μεχρι στιγμής αντεχω.

ΘΕΡΜΗ ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΟΜΩΣ:
μην μιλατε ετσι και στους συναθρωπους σας!
Προσεξτε λιγο πως τους κανετε παρατηρηση και πως το παιζεται θρησκευομενοι!

Αν ετσι μιλαμε και στα συγγενικα μας προσωπα, με αυτην την ΥΠΕΡΟΨΙΑ - ας μην απορούμε μετα γιατι δεν θελει κανείς να μας ακουσει!

Ας βλεπουνε οι ανθρωποι γυρω μας εναν ΥΓΙΗ Χριστιανισμο και οχι εναν 'αρρωστημενο'! Βουτηγμενο μεσα στον Εγωισμο μας!

Η ποιήτρια σημερα με προσφωνησε ΗΛΙΘΙΟ.
Αφου βλεπει οτι δεν με ενοχλησε το οτι με φωναζουνε δαιμονισμενο - στο Ηλιθιος θα κολουσα;

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΣΩΣΤΟ να μιλαμε ετσι για τον αλλον!

Προσεξτε λιγο τι λετε!

Αν μη τι αλλο ειστε ΧΡΙΣΤΙΑΝΕΣ, σωστα;

Δηλ ΟΛΗ ΣΑΣ ΤΗΝ ΖΩΗ ΕΤΣΙ ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΑΤΕ;
ΔΕΝ ΕΛΕΓΧΑΤΕ ΠΟΤΕ ΤΙ ΛΕΓΑΤΕ;

Γιαυτο ολοι μαζι βουλιαζουμε - ολοι μονιμως πληγωναμε τους αλλους, άλλο αν στα 50 μας και φευγα το ριξαμε στην ΠΟΙΗΣΗ - χα!

Ανώνυμος είπε...

Aδελφέ δεν ξέρω αν αναφέρεσαι σε μένα και αν η παρατήρηση που λες ότι σου έγινε ήταν αυτό που είπα..Ειλικρινά δεν υπήρχε τέτοια πρόθεση..και σου ζητώ συγγνώμη αν κατάλαβες αυτό.Κάνε ότι νομίζεις, και ότι θεωρείς σωστό.
Εξέφρασα τη γνώμη μου, ότι από ένα σημείο και μετά αυτές οι συζητήσεις δεν οδηγούν πουθενά, και για να μην ταράζεσαι, καλύτερα να τις σταματάς.
Δε νομίζω ότι υπήρξε καμιά υπεροψία σε αυτό που είπα. Και πάλι σου ζητώ συγγνώμη αν σε πρόσβαλλα.
Μ.Π.

Unknown είπε...

Ακομα και στην συγγνωμη που ζητας, ξεχειλιζει ο εγωισμος!

Μου κανεις υποδειξεις;
Τι πρεπει να κανω και τι οχι;
Ε τοτε τι ζητας συγγνωμη;

Οταν ζηταμε συγγνωμη, δεν εχει αλλα!
Ζηταμε συγγνωμη, τελεια και παυλα.

Εαν αυτες οι συζητησεις δεν οδηγουνε πουθενα, μην τις αρχιζεις!
Και μην στελνεις εμαιλ να μαθεις!
Και μην ρωτας: "Ε πες μου, αν εφταιξα, μιλα ελευθερα"!

ΤΕΛΙΚΑ δυο λεπτα μετα δεν θυμομαστε τι ειπαμε μολις πριν!

ΦΟΒΕΡΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ, σωστα;

Λιγο ταπεινωση;
Καπου λιγο ταπεινωση απέμεινε;

Ανώνυμος είπε...

Και κάτι ακόμα θέλω να πω σχετικά με το "αντέχω" που είπες..
μη νομίζεις ότι οι άνθρωποι πλέουν σε πελάγη ευτυχίας, ο καθένας σηκώνει τον προσωπικό του σταυρό.
Και θα συμβεί πολλές φορές να πληγώσει ο ένας τον άλλο ακριβώς γιατί και ο ίδιος υποφέρει άσχετα αν δεν το δείχνει.Είμαστε όλοι στα όριά μας με όλα αυτά που συμβαίνουν...αυτό το "ΑΝΤΕΧΩ" το λέμε κάθε μέρα.Μην κρίνουμε λοιπόν αυστηρά και προπαντός από κάτι που θα μας πουν και που μπορεί να είχε την αντίθετη έννοια από αυτό που νομίσαμε.
ο Θεός μαζί σου
Μ.Π.

Unknown είπε...

η γλωσσα κοκκαλα δεν εχει και κοκκαλα τσακίζει.
Ξανατονιζω: αυτο το διαστημα αντεχω, αυριο μπορει να καταρρευσω.
Το προβλημα δεν ειμαι εγω - η ΑΠΟΡΙΑ μου που εμεινε αναπαντητη ειναι η εξης:

ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΕΤΣΙ ΜΙΛΑΤΕ;

Αν τωρα που επιστρεψατε στην Εκκλησια και μιλατε με τετοια περιφρόνηση για τον πλησιον - ΔΗΛ στο οικογενειακο σας περιβάλλον - π.χ. - στον συζυγο - πως μιλατε;

"Κατάλαβα αντρα οτι εχεις προβλημα σοβαρο, ελα να στο λυσω";

Και ποια εισαι εσυ που θα λυσεις τα προβληματα των άλλων;

Προσεξτε λιγο πως εκφραζεστε!
Ο Χριστιανισμος δεν ειναι για να κανουμε τον ξερολα στον αλλον.

Δηλ τοτε οι φεμινιστριες πως μιλανε; ΠΟυ ειναι και αθεες; Ε, γιαυτο μια σχεση σημερα διαλυεται σε μια εβδομαδα μεσα!

Εσεις οι γυναικες προσεξτε λιγο την γλωσσα σας!
Δεν ταιριαζει να μιλαει ετσι η γυναικα στον αντρα, οπως δεν ταιριαζει ετσι να μιλαει το παιδι στους γονεις, σωστα;

Το ποιος εχει προβλημα και ποσο μεγαλο προβλημα εχει - αστο, μην το ψαχνεις!
ΕΔΩ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ οτι ο αλλος σου λεει ψεματα οτι εργαζεται σε γυραδικο -

- χαλαρωσε λιγο, βαλε μια ταχυτητα πισω και ξεκινα απο την αρχή, δεν ειναι κακο!

Μια άλλη πολυτεκνη μητερα μου ελεγε: "Δεν εχω ανθρωπους να μιλησω για τον Χριστιανισμο".
ΣΤην ευλογη απορια μου:
"καλα, αφου εχεις τεσσερα παιδια, γιατι δεν μιλας σε αυτα;" - ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΑΠΑΝΤΗΣΗ!

Ως γνωστον δεν μου απαντησε - οπως συνηθως συμβαινει με μενα!

Εισαι μανα 4 παιδιων, αντι τα παιδια σου να ειναι ΙΕΡΟΚΗΡΥΚΕΣ του Χριστιανισμου, μπηκες στο ιντερνετ να κανεις υποδειξεις στους αντρες ποιος απο αυτους εχει προβλημα;

Λιγο ταπεινωση δεν βλαπτει!

Που ητανε αυτη η μανα, οταν μεγαλωνε 4 παιδια, να τους διδαξει απο μικρα την Ορθοδοξια; Ωστε τωρα να μπορει να συνομιλει μαζι τους;
Αρα κατι λαθος εκανε!

Σωστα;
Ολοι κανουμε λαθη
ολοι ειμαστε στα ορια
ειναι η εποχή τετοια

Απλα προσεξτε λιγο την γλωσσα σας.
Εμεις οι αντρες και να πουμε καμια κουβεντα παραπανω, μετα θα παμε να πιουμε δυο τσιπουρα, θα μιλησουμε για γκομενες, για ποδοσφαιρο, θα μας περασει.

Οταν ομως η γυναικα βγαζει γλωσσα, στον συζυγο, στον πεθερο, στον αδερφο, στον συνομιλητη, στον στον στον... χτυπαει πολυ ασχημα!

Αμαν!
Και τα πιο απλα και βασικα πρεπει να σας μαθω;

Αλλου εγραψα:

"ΑΦΗΣΤΕ ΤΑ ΓΕΡΟΝΤΙΚΑ και τα Βιβλια των Πατερων! ΑΦηστε τα στην ακρη!
Ξεκινηστε απο τα απλα!
Ως γυναικα!
Πως ντυνομαι;
Πως πρεπει να ντυνομαι ωστε να μην προκαλω τους γυρω μου;
Πως να μιλω με σεμνοτητα;"

Ο Θεός δεν θα καταδικασει νομιζω καμια γυναικα επειδή δεν μελετησε τα Πατερικα κειμενα.
Θα της ζητησει ομως λογο: "Οταν πηγαινες στην Εκκλησια, πως ησουνα ντυμενη; Πως μιλουσες στον συζυγο; Τον σεβοσουνα; Ακομα και λαθος να εκανε, τον προστατευες; Ή τον κοροιδευες: "ελα να σου λυσω το προβλημα"; "ΤΟτε που πρωτογνωριστηκαμε, σε δεκα λεπτα μεσα κατάλαβα οτι ειχες προβλημα"!

Δεν εισαι κυρια μου η ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟ-ΛΥΣΑΡΑ!

Προσεξτε λιγο πως μιλατε!

Ουτε παλι να επικαλειστε τα Θεια οταν θελετε να ξεκοψετε απο εναν ανθρωπο! Καντε το, σιωπηλα και σεμνα, αλλα αφηστε τον Θεόν απο εξω! "Εμενα ο Θεός παντοτε με προστατευε απο κατι τυπους σαν και σενα'!
Ελα!

ΛΙΓΗ ΠΡΟΣΟΧΗ και ολα καλα!
Ολα ενταξει!

Και εσυ οτι επιθυμεις!
Νασαι παντα καλα!
Καλο Πνευματικο Αγωνα!
ο θεός μαζι σου!

Και ας αλληλο-συγχωρηθουμε - οτι ειπες σε συγχωρω και οτι ειπα και σε πληγωσε - αν μπορεις συγχωρεσε με.

Αυτταααααααα!